• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Λατινοαμερικανικα νεα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αμεσο αίτημα η απελευθέρωσή τους​

Ο κουβανικός λαός και η μαχητική του νεολαία διαδήλωσαν άλλη μια φορά με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά απαιτώντας την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_ced21fc287c333779ae9da2657a20dc3._.jpg

Με την υπόσχεση να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα εγκληματικά σχέδια των αντικουβανικών ομάδων που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη με μια εκδήλωση στην Αβάνα, η διεθνής νεολαιίστικη καμπάνια για την απελευθέρωσή τους που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση πήραν μέρος και τα μέλη της δεκαμελούς μπριγάδας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης που βρίσκονται στο Νησί της Επανάστασης.
Με αφορμή τον μαζικό μαχητικό γιορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς και 2000 φίλοι της Κούβας, συνδικαλιστές από 79 χώρες, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με επικεφαλής τον ΓΓ της Γιώργο Μαυρίκο και άλλοι αγωνιστές από οργανώσεις αλληλεγγύης ένωσαν την φωνή τους στην δίκαιη υπόθεση των «5».
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η καμπάνια της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Πέντε, η οποία προωθεί την αποστολή επιστολών στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, καθώς και στα μέλη του Κογκρέσου και σε μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να εξετάσουν την υπόθεση των «5» και να τους απελευθερώσουν αμέσως. Στην καμπάνια αυτή έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο, 5 Πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, 10 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, θρησκευτικοί ηγέτες, στελέχη συνδικαλιστικών ενώσεων, επικεφαλής οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και μέλη διάφορων εθνικών Κοινοβουλίων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της έκτασης που έχει λάβει αυτή η καμπάνια έρχεται και από το Λίβανο, όπου ήδη 1.000 τέτοιες κάρτες έχουν αποσταλεί από την Επιτροπή Αλληλεγγύης της συγκεκριμένης χώρας ώστε να επιστρέψουν οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές στις οικογένειές τους και την πατρίδα τους.
Παράλληλα, ιδιαίτερη είναι η διεθνής διάσταση που έχει πάρει η υπόθεση των «5» με τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με αίτημα την επανεξέταση της υπόθεσής τους. Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα αξιόλογη αν αναλογιστεί κανείς πως ο καθένας που υπογράφει το υπόμνημα πρέπει να πληρώνει στο Ανώτατο Δικαστήριο 2.000 δολάρια, για να γίνει απλά αποδεκτό. Τέτοια ντοκουμέντα πρέπει να παρουσιάζονται από Αμερικανούς δικηγόρους, και σ' αυτή την περίπτωση, όλοι οι νομικοί προσέφεραν αμοιβές τους (μέσο όρο περίπου 30.000 δολάρια).
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο γνωστός εγκληματίας και πρώην πράκτορας της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες θα ξαναοδηγηθεί σε δίκη μετά την πρόσφατη απόφαση περιφερειακών εισαγγελέων να του απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε ό,τι αφορά την ανάμειξή του στην ανεύρεση ατόμων που θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις στην Κούβα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Καρίλες είχε πει ψέματα σχετικά με τον Ραούλ Κρους Λεόν, τον οποίο είχε προσλάβει για να τοποθετήσει εκρηκτικά σε τουριστικούς προορισμούς της Κούβας, με αποτέλεσμα μάλιστα να σκοτωθεί και ένας Ιταλός τουρίστας, ο Φάμπιο ντι Σέλμο, το 1997 στην Αβάνα. Τώρα, ο Καρίλες, που υπήρξε και εγκέφαλος της ανατίναξης του κουβανικού αεροσκάφους της «Cubana» το 1978 και ευθύνεται για το θάνατο των 73 επιβατών, θα ξαναδικαστεί σε δικαστήριο του Ελ Πάσο, από την ίδια δικαστή που το 2007 τον είχε απαλλάξει από τις κατηγορίες για ψευδορκία και παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.312
Likes
11.930
Ο κουβανικός λαός και η μαχητική του νεολαία διαδήλωσαν άλλη μια φορά με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά απαιτώντας την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_ced21fc287c333779ae9da2657a20dc3._.jpg

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση πήραν μέρος και τα μέλη της δεκαμελούς μπριγάδας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης που βρίσκονται στο Νησί της Επανάστασης.
Κάπου εκεί ανάμεσα πρέπει να ήταν και ο Yorgos....:)
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.312
Likes
11.930
Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου στη Βενεζουέλα

Σκοτώθηκαν 17 στρατιωτικοί και ένας πολίτης.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ελικόπτερο του στρατού της Βενεζουέλας κατέπεσε ενώ πραγματοποιούσε περιπολία κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του, «Alo presidente» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της χώρας.
Τα θύματα είναι ένας στρατηγός, 16 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών και ένας πολίτης, πρόσθεσε ο Τσάβες ο οποίος δεν διευκρίνισε ούτε την ακριβή τοποθεσία ούτε τα αίτια του δυστυχήματος.
Ωστόσο, ο Τσάβες είπε ότι οι ΗΠΑ, στην τελευταία έκθεσή τους για την τρομοκρατία που δόθηκε στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα, ανέφεραν ότι η Βενεζουέλα παραμελεί την παρακολούθηση των συνόρων της, μια κατηγορία που ο ίδιος απέρριψε. «Δείτε λοιπόν τι μας κοστίζει η εσωτερική διαμάχη της Κολομβίας (μεταξύ του στρατού και των ανταρτών) η οποία εξάλλου τροφοδοτείται από τα φιλοπόλεμα ρεύματα των ΗΠΑ, από τα σκυλιά του πολέμου, που υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις για να πωλούν όπλα», τόνισε.
Στην τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόταν ότι η ιδεολογική συγγένεια της κυβέρνησης του Τσάβες με τις αντάρτικες οργανώσεις της Κολομβίας συνιστά φραγμό για τη συνεργασία της Βενεζουέλας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.312
Likes
11.930
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Γουατεμάλα

Η Γουατεμάλα επλήγη, σήμερα στις 10.21 τοπική ώρα, από σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού είναι στα 10 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Σαντιάγο Ατιτλάν στο νομό Σολόλα, δηλαδή περίπου 68 χλμ. στα δυτικά της πρωτεύουσας. Το «εστιακό βάθος» του είναι τα 104 χιλιόμετρα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.312
Likes
11.930
Σημάδευαν τον Μοράλες με στόχο τη Λατινική Αμερική

Η αποκάλυψη ότι ομάδα ενόπλων σχεδίαζε τη δολοφονία του Βολιβιανού προέδρου τροφοδοτεί σενάρια περί μεθοδευμένης προσπάθειας αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου τρεις άντρες έπεφταν νεκροί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης Σάντα Κρουζ στη Βολιβία από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, η οποία συνέλαβε κι άλλους δύο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό δεν είναι με βεβαιότητα γνωστές, αλλά όσα ήρθαν στο φως επ αφορμή του, υπενθυμίζουν ότι η κοινωνική αλλαγή στη Λατινική Αμερική δεν είναι κάτι που θα έρθει αναίμακτα. Πρέπει να κάμψει τη λυσσαλέα αντίσταση των φασιστικών πυρήνων που εξέθρεψαν ξένοι παράγοντες στην περιοχή και ταυτίζονται με την αριστοκρατία που λυμαίνεται τον πλούτο των χωρών της περιοχής.

Μέσω ΜΚΟ της Ουάσιγκτον χρηματοδοτούνται αθρόα όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μοράλες: ΜΜΕ, μετωπικές οργανώσεις, ιεράρχες, φασίστες και παραστρατιωτικοί. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στη Βενεζουέλα του Τσάβες.
amedia2.feed.gr_filesystem_images_20090503_engine_assets_LARGE_t_420_3301134_type11104.jpg Ο Ούγγρος Ελοτ Τοάσο, ειδικός στους υπολογιστές σύμφωνα με τη βολιβιανή αστυνομία, είναι ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων στην επιχείρηση της 16ης Απριλίου.



Η Βολιβία είχε την ατυχία να είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας της CIA για όλες τις λατινοαμερικανικές επιχειρήσεις της. Το στήσιμο του δικτύου που εξαρθρώθηκε δεν φαίνεται ν αποσκοπούσε απλά στη δημιουργία μιας ακόμα ένοπλης ομάδας. Εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο της διάσπασης της χώρας κατά το γιουγκοσλαβικό μοντέλο και ήθελε να προκαλέσει πρώτα χάος.
Το σίγουρο είναι ότι εκείνη τη νύχτα σκοτώθηκαν ο Εντουάρντο Ρόζα Φλόρες και δύο μέλη της ομάδας του: ο Αρπαντ Μαγκιαρόσι, καταγόμενος απ την ουγγρική μειονότητα της Ρουμανίας (Σέκλερ) και σχετιζόμενος με τους εκεί αυτονομιστικούς κύκλους (Λεγεώνα Σέκλερ), και ο Ιρλανδός Μίτσελ Μάρτιν Ντουάιερ, που είχε έρθει αρχικά για να εργαστεί στον ιδιωτικό «στρατό» της Shell Gas στην περιοχή.

Οι συλληφθέντες. Συνελήφθησαν άλλοι δύο: ο βετεράνος του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου Βολιβιανός με κροατικές ρίζες, Μάριο Τάζιτς Αστόργκα, και ο «ειδικός στους υπολογιστές», σύμφωνα με την αστυνομία, Ελοτ Τοάσο, Σέκλερ κι αυτός.
Οπως ισχυρίζονται οι Αρχές, για να φτάσουν σ' αυτούς αξιοποίησαν στοιχεία σχετικά με μία έκρηξη βόμβας στο σπίτι του τοπικού (δεξιού) επισκόπου.
Στην έφοδό τους στα δωμάτια όπου διέμενε η ομάδα βρήκαν σχέδια μαζικής δολοφονίας του Εβο Μοράλες και κορυφαίων μελών της κυβέρνησης, αλλά και πολιτικών που πρόσκεινται στους αυτονομιστικούς κύκλους της Σάντα Κρουζ, όπως ο Ρουμπέν Κόστας. Επίσης βρήκαν όπλα και εκρηκτικά. Δημοσιοποίησαν μάλιστα και κάποιες φωτογραφίες των νεκρών με όπλα, αν κι αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αποδεικνύει τίποτα.
Το θέμα αναδείχθηκε διπλωματικά κυρίως απ την Ιρλανδία, η οποία απέστειλε έναν διπλωμάτη για να ερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο πολίτης της.

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΡΟΖΑ ΦΛΟΡΕΣ

Μυθιστορηματική ζωή, εφιαλτική δράση
Μια φυσιογνωμία της φασιστικής «διεθνούς» πέρασε στην Ιστορία μετά θάνατον. Ο Εντουάρντο Ρόζα Φλόρες έζησε μια ζωή μυθιστορηματική. Γεννήθηκε το 1960 από πατέρα Ούγγρο και μητέρα ισπανικής καταγωγής στη Σάντα Κρουζ. Οι κομμουνιστές γονείς του εγκατέλειψαν τη Βολιβία μετά το πραξικόπημα του Ούγκο Μπάνζερ και μετακόμισαν στη Χιλή, απ όπου έφυγαν με το πραξικόπημα του Πινοσέτ το 1973. Επόμενος σταθμός της οικογένειας ήταν η Σουηδία και κατόπιν, το 1979, η Ουγγαρία. Μεταξύ 1983 και 1985 ο Ρόζα Φλόρες, υπηρετώντας τη στρατιωτική θητεία του, γνώρισε τον Κάρλος Ιλιτς Ραμίρεζ, που είχε τότε τη Βουδαπέστη ως βάση του. Σύμφωνα με αναφορές της εποχής, ο νεαρός Ούγγρος υπήρξε ο διερμηνέας του περιβόητου «Τσακαλιού».
Η πτώση του ανατολικού μπλοκ το 1989 βρήκε τον Ρόζα Φλόρες επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη στρατιωτική σχολή της Ουγγαρίας, απ όπου αποφοίτησε εκείνο το έτος. Είχε μεγαλώσει με πρότυπο τον Τσε, η προδοσία του οποίου απ το βολιβιανό ΚΚ, όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί, μαζί με την απογοήτευσή του απ τον «υπαρκτό σοσιαλισμό», τον οδήγησαν να αποστασιοποιηθεί απ την ιδεολογία των γονιών του.

Το Opus Dei. Μεταξύ 1989 και 1991 εικάζεται ότι έγινε η ένταξή του στο Opus Dei, το Καθολικό Τάγμα που διατηρούσε διαχρονικούς δεσμούς με τις χούντες της Ισπανίας και της Λ. Αμερικής. Ο Ρόζα Φλόρες προσελήφθη στην ισπανική εφημερίδα «La Vanguardia», η οποία έχει στενές σχέσεις με την οργάνωση. Ως πολεμικός ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας (και της ισπανόφωνης υπηρεσίας του BBC), έφτασε στο Ζάγκρεμπ το 1991. Ο συνάδελφός του απ την εφημερίδα «Εl Μundo», Χαβιέρ Εσπινόσα, τον περιγράφει ως φιλόδοξο νέο δημοσιογράφο τον οποίο κινούσε η έλξη για τον κίνδυνο. Γρήγορα ο Ρόζα Φλόρες άφησε τη γραφίδα για να περάσει στη μάχη. Πήρε το παρατσούκλι «Φράνκο», το όνομα του Ισπανού δικτάτορα, εναντίον του οποίου πολέμησε ο Χέμινγουεϊ, που, όπως είχε αναφέρει στον Εσπινόσα, αποτελούσε το πρότυπό του.
Υπήρξε ο πρώτος ξένος στρατιώτης της κροατικής εθνοφρουράς. Πολέμησε στο μέτωπο της Σλαβονίας συμμετέχοντας στην ομάδα Ζένγκα, που πραγματοποίησε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης. Κροάτες συμπολεμιστές του τον θυμούνται ως «καλό στρατιώτη, πολύγλωσσο κι έξυπνο», που «ουδείς γνώριζε τι ακριβώς γύρευε εκεί». Αργότερα, με έδρα το Λάσλοβο, ο Ρόζα Φλόρες ίδρυσε το πολυεθνικό εθελοντικό παραστρατιωτικό σώμα (PIV) που πολέμησε στο πλευρό των Κροατών. Το PIV, που είχε στις τάξεις του 380 πολεμιστές από 20 χώρες, με κοινό σημείο τους την καθολική πίστη, υπό τη διοίκηση του Ρόζα Φλόρες απέκτησε εγκληματική φήμη.
Δύο θάνατοι απ τους πολλούς που σχετίζεται ο Ρόζα Φλόρες έλαβαν δημοσιότητα. Σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες, βασάνισε και στραγγάλισε έναν Ελβετό στρατιώτη του PIV επειδή αποσκίρτησε. Κατ άλλους, ευθύνεται και για τον φόνο ενός Βρετανού φωτογράφου, που σκοτώθηκε από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή, μπροστά απ τις γραμμές της μονάδας PIV.
Το σώμα διαλύθηκε κι ο Ρόζα Φλόρες επέστρεψε στην Ουγγαρία και στη δημοσιογραφία. Παράλληλα, εντάχθηκε στους φασιστικούς κύκλους της χώρας: από οργανώσεις με διακηρυγμένο στόχο την εξόντωση των Ρομά μέχρι τις εθνικιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της ουγγρικής μειονότητας της Ρουμανίας. Από εκεί προέρχονταν και δύο απ τα μέλη του πυρήνα του, που εξαρθρώθηκε στη Σάντα Κρουζ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Ρόζα Φλόρες ζήτησε απ την ουγγρική τηλεόραση να δώσει συνέντευξη, η οποία θα προβαλλόταν στην περίπτωση που έβρισκε τον θάνατο, όπως κι έγινε.
z Το ραντεβού έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008 και η συνέντευξη προβλήθηκε μετά τον θάνατό του. Σε αυτήν αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί πρόσκληση από κάποιον «αξιωματούχο της Σάντα Κρουζ» -τον οποίο δεν κατονόμασε- να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να οργανώσει ομάδες «πολιτοφυλακής και αυτοάμυνας» με βάση την εμπειρία του στην Κροατία.

Οι «χασάπηδες» της Βολιβίας... ...και η κροατική «απόβαση»
Ανέκαθεν η Βολιβία -και ειδικά η επαρχία της Σάντα Κρουζ- υπήρξε καταφύγιο για ναζί εγκληματίες, όπως ο Κλάους Μπάρμπι, ο «Χασάπης της Λυών», και για Κροάτες Ουστάζι.
Οι φυγάδες αυτοί ανελίχθηκαν στη βολιβιανή αριστοκρατία. Οποτε προνόμιά της απειλήθηκαν, έστω και λίγο, ακραία βία χρησιμοποιήθηκε εναντίον των ιθαγενών για την άσκηση της οποίας επιστρατεύθηκαν οι πιο αδίστακτοι φασίστες επί Γης.
Οπως ο Στέφανο Ντέλε Κιάιε, ο Ιταλός που υπήρξε ιδρυτής της συμμορίας Εθνική Εμπροσθοφυλακή στα νιάτα του, μέλος της μασονικής στοάς Ρ2 (Πε Ντούε). Εκείνος πραγματοποίησε τους επί χάρτου σχεδιασμούς της «στρατηγικής της έντασης», που οδήγησε στα ιταλικά «μολυβένια χρόνια». Ο Ντέλε Κιάιε αναμείχθηκε το 1969 στη βομβιστική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο και στη συνωμοσία του «πραξικοπήματος του Μποργκέζε» το 1970.
Μετά την αποτυχία του τελευταίου, φυγαδεύτηκε στην Ισπανία του Φράνκο. Θα μπορούσε να είχε καταφύγει και στην Πορτογαλία και τη χούντα του Σαλαζάρ, όπου έλαβε την εκπαίδευσή του.
Οι αποστολές. Απ τη μία επιχείρηση της CIA στην Ευρώπη, τη «Stay Βehind», ο Ντέλε Κιάιε πέρασε στην άλλη, στη Λατινική Αμερική και την επιχείρηση «Κόνδωρ». Το 1973 συμμετείχε στη σφαγή του Εζέιζε στην Αργεντινή και το 1974 μετακόμισε στη Χιλή του Πινοσέτ, με τον οποίο είχε φιλική σχέση. Εκεί εκπαίδευσε παραστρατιωτικές μονάδες που, σύμφωνα με τα αμερικανικά πλάνα, θα αναλάμβαναν δράση στην Αργεντινή και το Ελ Σαλβαδόρ.
Στη Βολιβία ο Ντέλε Κιάιε σχημάτισε μια επίλεκτη, πολυεθνική τρομοκρατική ομάδα από πρώην γκεσταπίτες, φαλαγγίτες και άλλους φασίστες, τους Εραστές του Θανάτου.
Το 1980 η ομάδα αυτή, μαζί με τα αντι-αντάρτικα τμήματα του Κλάους Μπάρμπι, προετοίμασε το «πραξικόπημα της κοκαϊνης», πραγματοποιώντας σφαγές αμάχων.
Το 1983 η CIA ονόμασε τον Ντέλε Κιάιε τρομοκράτη, για λόγους σχετικούς με τον έλεγχο στο εμπόριο ναρκωτικών. Συνελήφθη το 1989 στη Βενεζουέλα, εκδόθηκε στην Ιταλία, όπου δικάστηκε και ως εγκέφαλος της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό της Μπολόνια το 1980.
Ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος βρέθηκε ένοχος για τις βόμβες. Για τις πράξεις του στη Λ. Αμερική δεν λογοδότησε ποτέ.
Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η Καθολική Εκκλησία φυγάδευσε εκατοντάδες εγκληματίες πολέμου στη Λ. Αμερική.
Στη Βολιβία και στη Σάντα Κρουζ κατευθύνθηκαν Κροάτες συνεργάτες των Ναζί - Ουστάζι, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν τα μισαλλόδοξα ιδανικά τους σε μια χώρα που επικρατούσε ήδη καθεστώς διαχωρισμού μεταξύ των λευκών απογόνων των αποικιοκρατών και της ιθαγενούς πλειοψηφίας.
Η ολιγάριθμη κροατική κοινότητα της Σάντα Κρουζ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας. Απέστειλε πολεμοφόδια στους Κροάτες, εκμεταλλευόμενη τους δεσμούς της με τη CIA και τους διακινητές κοκαϊνης.

Εθελοντές. Μέλη της πήγαν εθελοντές στο μέτωπο, όπως ο Ραμίρο Φρανσίσκο Τάντιτς, ο οποίος συνελήφθη απ τη βολιβιανή αστυνομία στην επιχείρηση κατά της ομάδας του Ρόζα Φλόρες. Η άνοδος και η επιτυχία του κροατικού εθνικισμού ήταν πηγή έμπνευσης για το αποσχιστικό κίνημα της Σάντα Κρουζ και των άλλων επαρχιών της «Ημισελήνου», όπου συγκεντρώνεται ο ορυκτός πλούτος και ο ευρωπαϊκής καταγωγής πληθυσμός της Βολιβίας.
Η μετωπική οργάνωση των αυτονομιστών Πολιτική Επιτροπή υπέρ της Σάντα Κρουζ, έχει πρόεδρο τον Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, ο πατέρας του οποίου ήταν Ουστάζι (αν κι ο ίδιος ο Μαρίνκοβιτς ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του υπήρξε συμπολεμιστής του Τίτο κι ύστερα αντιφρονούντας του καθεστώτος ως σταλινικός).
Ο γαιοκτήμονας, βιομήχανος και τραπεζίτης Μαρίνκοβιτς είναι -σύμφωνα με τις υποψίες της κυβέρνησης Μοράλες- ο άνθρωπος που κάλεσε τον Εντουάρντο Ρόζα Φλόρες ν αναλάβει δράση στη Βολιβία.

v4ethnos - ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.312
Likes
11.930
Σεισμική δόνηση 5,5 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησε σήμερα τα ξημερώματα την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε 39 χιλιόμετρα νότια του Καράκας σε εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων.

zougla - 04/05/09
 
Last edited by a moderator:

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.312
Likes
11.930
Ο Ρικάρδο Μαρτινέλι νέος πρόεδρος του Παναμά



Ο πολυεκατομμυριούχος υποψήφιος και ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Ρικάρδο Μαρτινέλι, είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στον Παναμά, όπως ανακοίνωσε η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Την νίκη του στις εκλογές ανακοίνωσε στον συντηρητικό υποψήφιο ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Εράσμο Πινίλια, τηλεφωνικά και η συνομιλία τους μεταδόθηκε με μεγάφωνα στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στους δρόμους. «Σας κάλεσα για να σας ανακοινώσω πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα που διαθέτει η επιτροπή από την καταμέτρηση του 43,68% των ψηφοδελτίων, η επιτροπή θεωρεί πως είσθε ο αδιαφιλονίκητος νικητής στη μάχη για την προεδρία της Δημοκρατίας», είπε ο Πινίλια στον Μαρτινέλι.
Στις εκλογές συμμετείχε το 72% των ψηφοφόρων.


zougla - 04/05/09
 
Last edited by a moderator:

sotomayor

Member
Μηνύματα
17
Likes
2
Επόμενο Ταξίδι
ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ
Δεν μπορώ να καταλάβω τί ρόλο παίζουν τα "πολιτικά" εδώ μέσα, σε ένα φόρουμ για ταξίδια! Εν πάσει περιπτώσει μιας και είμαι φαν της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής να πω ότι στην μεν Βενεζουέλα τα πράγματα είναι αρκετά καλά οσον αφορά το βιοτικό επίπεδο και τις συνταγματικές ελευθερίες των ανθρώπων ενώ στην Κούβα είναι τραγικά. Όσοι είναι στο άμμεσο περιβάλλον της κυβέρνησης δεν ξέρω πως ζουν, όσοι είναι μέλη και όργανα "του κόμματος" απλώς ζουν ανεκτά. Όλοι οι υπόλοιποι -90% και περισσότεροι- ζουν σε άθλιες συνθήκες και κατατρομαγμένοι. Θεωρούν τον Φιντέλ "απλώς" δικτάτορα που ενδιαφερόταν περισσότερο για την εικόνα που έδινε η χώρα του στην υπόλοιπη υφήλιο παρά το πως ζούσαν οι πολίτες στη χώρα του. Για τον Ραούλ έχουν πολύ καλύτερη άποψη μιας και τους έδωσε περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα. Οι αστυνομικοί στη Κούβα είναι -έναντι των ντόπιων- αισχροί, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ήταν η πλειοψηφία των δικών μας στη περίοδο της ΕΡΕ και της Χούντας δηλ αγράμματοι και χοντράνθρωποι προερχόμενοι από τις νότιοδυτικές και υποβαθμισμένες περιοχές της Κούβας, όργανα του κόμματος με μοναδική αποστολή το κυνηγητό πιθανών αντικαθεστωτικών. Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρεί σωστό το να αλλάζει κάποιος -Τσάβες- το σύνταγμα της χώρας του με σκοπό να γίνεται ισόβιος άρχοντας δήλ. μονάρχης) αποκλείοντας στο μέλλον τις εκλογές! (ωραία δημοκρατία!!) Όσον αφορά το γεγονός ότι "έτσι ψήφισε ο λαός" μην ξεχνάμε ότι και ο Χίτλερ με νόμιμες εκλογές βγήκε καγκελάριος και ο Μουσολίνι κ.ο.κ!!
Κλείνοντας να αναφέρω ότι δεν τα λέω όλα αυτά με καμιά προκατάληψη κομματική (λάβετε υπόψιν ότι είμαι και "ψιλοαριστερός"!!) και ότι έχω πάει και στις δύο αυτές χώρες μένοντας για 20 περίπου μέρες στην καθεμία.
ΥΓ: Κάπου πιό πάνω είδα και μια φωτογραφία του Ντάνι Γκλόβερ. Τον γνώρισα στο Χίλτον του Καράκας και φωτογραφήθηκα μαζί του. Τρομερός τύπος, προσιτός με όλους και πολύ άνετος! Έκανε κάθε μέρα δύο περίπου ώρες aqua aerobic στην πισίνα με βαράκια στα πόδια και στα χέρια παρά την ηλικία του!
Καλά ταξίδια σε όλους και μην παρεξηγηθεί κανένας με αυτά που έγραψα!!
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.781
Μηνύματα
912.569
Μέλη
39.517
Νεότερο μέλος
maria9

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom