• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Λατινοαμερικανικα νεα

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96

Η Λατινική Αμερική με δικά της μάτια
Από την προηγούμενη βδομάδα εκπέμπει το ανεξάρτητο «Telesur»​


«Telesur»: «Ο δικός μας βορράς είναι στο νότο»
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_2a8a775c5006f8a719ef1b33da4971f5._.jpg
Associated Press

Εδώ και χρόνια η προπαγάνδα των ιδιωτικών ΜΜΕ στη Βενεζουέλα, που χωρίς επαγγελματική αιδώ αναπαράγεται αυτολεξεί από τα διεθνή ΜΜΕ, είχε μόνιμα ένα θέμα: Τον Τσάβες και τις «μεθόδους του». Εντούτοις τα αλλεπάλληλα φιάσκα προκάλεσαν μία μικρή παγωμάρα. Αλλά μόνο για λίγο καιρό καθώς φαίνεται ξαπόστασαν γιατί βρήκαν και πάλι θέμα.
Ως διά μαγείας ξεχάστηκε η ρητορική περί μη δημοφιλίας ενός απολυταρχικού Προέδρου, που διοικεί «τυραννικά», η οποία αυτομάτως συνεπαγόταν και τη «μη νομιμότητά του»... Εννέα αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ανάμεσά τους και το δημοψήφισμα της 15ης του Αυγούστου 2004 για την αποπομπή του Ούγο Τσάβες από την Προεδρία, ήταν πολύ ισχυρά ραπίσματα ώστε η έωλη θεωρία που στόχο είχε να γίνει το όργανο νομιμοποίησης για την ανατροπή του να κονιορτοποιηθεί.
Τώρα το βασικό θέμα που κυριαρχεί είναι ένα: Ο άνθρωπος με τον κόκκινο μπερέ είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ ακριβώς για τον ...ίδιο λόγο! Είναι εξαιρετικά λαοφιλής ...«δυστυχώς» όχι μόνο στη Βενεζουέλα αλλά και σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Για του λόγου το αληθές, δημοσκόπηση στη Βενεζουέλα από την «Datanalisis», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την προηγούμενη βδομάδα, αναφέρει ότι ο Τσάβες έχει την αποδοχή του 71,8% του λαού, το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από τη μέρα που κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές, το 1998. Αλλά και σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης σε όλο το νότιο ημισφαίριο της αμερικανικής ηπείρου έχουν καταδείξει πολλάκις ότι ο Ούγο Τσάβες μαζί με τον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, είναι οι πλέον λαοφιλείς ηγέτες.
«Πόλεμος» των ΗΠΑ και στις συχνότητες
Καταλύτης του νέου οργίου προπαγάνδας στο οποίο επιδίδονται τα ιδιωτικά ΜΜΕ της Βενεζουέλας, και ελάχιστα πιο συγκρατημένα τα διεθνή, είναι η έναρξη του προγράμματος του ανεξάρτητου περιφερειακού τηλεοπτικού δικτύου «Telesur», που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής.

Υπό τη σκιά του Σιμόν Μπολίβαρ ο Ντάνι Γκλόβερ
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_747c59667c28bf2927cd4b63c0a6c3d3._.jpg
Associated Press

Από το 1981, που πρωτοβγήκε στον αέρα το MTV, ποτέ άλλοτε ένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν έχει προκαλέσει τόσο αχό. Οχι τυχαία. Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο η έναρξη προγράμματος του «Telesur» συνέπεσε απολύτως ηθελημένα με την 24η του Ιούλη, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώθηκαν 222 χρόνια από τη γέννηση του Σιμόν Μπολίβαρ, του «μεγάλου απελευθερωτή» που τα όνειρά του για μία ανεξάρτητη, ελεύθερη και ενωμένη Λατινική Αμερική εξακολουθούν ακόμη να πυρπολούν. Αναλυτές πάσης φύσεως έσπευσαν να συγκρίνουν τον «Telesur» με το αμερικανικό δίκτυο CNN ή τον παναραβικό «Αλ Τζαζίρα». Ενώ στους σφοδρώς αντιτιθέμενους στην ηγεσία και στην πορεία που ακολουθεί η Βενεζουέλα, καθώς φαίνεται, η πρεμιέρα του «Telesur» προκάλεσε μόνο τρόμο, λες και ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα πλέον έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων: «Ω! Οχι! Τώρα θα εισβάλει και στα σπίτια μας»...
Αραγε είναι τόση η ισχύς του «Telesur» που προκάλεσε ακόμη και το αμερικανικό Κογκρέσο να υιοθετήσει διά βοής τροποποίηση διάταξης της «Πράξης Εξουσιοδότησης για τις Διεθνείς Σχέσεις για το έτος 2005», που πρότεινε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Φλόριντα Κόνι Μακ; Οπου επιτρέπει στις ΗΠΑ «να εγκαινιάσουν τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που θα παρέχουν σε μόνιμη βάση ακριβείς και αντικειμενικές πηγές ενημέρωσης στη Βενεζουέλα»... «ώστε να εξισορροπηθεί ο αντιαμερικανισμός του Τσάβες»! Ο λόγος δηλαδή περί αντικειμενικότητας. Οπως ακριβώς στην περίπτωση της Κούβας.
Εξάλλου, το σκεπτικό των Αμερικανών νομοθετών βασίζεται στην πρότερη κουβανική εμπειρία, αφού οι «αντικειμενικές πηγές ενημέρωσης» θα έχουν ως πρότυπο το ραδιόφωνο και το τηλεοπτικό δίκτυο «Χοσέ Μαρτί» που εκπέμπει στην Κούβα με στόχο την προπαγάνδα και την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης. Μάλιστα, η Βουλή των Αντιπροσώπων, παρότι μετρίασε κατά τι τη σφοδρότητα της πρότασης Μακ, εντούτοις, όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Αντρές Ισάρα, εκτός του μέτρου ενάντια στον «Telesur» ενέκρινε συμπληρωματικά τη χρηματοδότηση, με 9 εκατομμύρια δολάρια το 2006 και άλλα 9 το 2007, πολιτικών οργανώσεων, ΜΜΕ της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης και φυσικά... της «κοινωνίας των πολιτών»! Η κοινωνία των πολιτών... το κερασάκι στην τούρτα της «ανατροπής», όπως πάντα...
Εναλλακτική ενημέρωση
Τι άραγε φοβούνται τόσο από τον «Telesur»;
Κατ' αρχάς η αμερικανική κυβέρνηση φρενιάζει όταν στην αντίληψή της πέφτουν ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει από κοινού η Βενεζουέλα και η Κούβα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «ταραξίες» είναι περισσότεροι, καθώς στον «Telesur» συμμετέχουν με 51% η Βενεζουέλα - η οποία παρέχει και τη χρηματοδότηση - με 20% η Αργεντινή, με 19% η Κούβα και με 10% η Ουρουγουάη. Οι τρεις «μικρότεροι μέτοχοι» θα συμμετέχουν στα προγράμματα και στη διοικητική μέριμνα.
Επίσης, η συμβουλευτική ομάδα του «Telesur» προκαλεί επίσης την ανησυχία των Αμερικανών αλλά και των εμπορικών μεγαθηρίων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Μετέχουν δεκάδες Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Λατινοαμερικανοί διανοούμενοι, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Αράμ Αχαρόνιαν από την Ουρουγουάη, που είναι και διευθυντής του «Telesur», ο Χιλιάνος Μανουέλ Καμπιέσες και η Μεξικανή Κάρμεν Λίρα αλλά και «αίμα από το αίμα των Αμερικανών», ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο τραγουδιστής Χάρι Μπελαφόντε, ο δημοσιογράφος Σαούλ Λαντάου και ο ιδρυτής της «Free Software Foundation», Ρίτσαρντ Στάλμαν, ο διευθυντής της «Le Monde Diplomatique», Ιγνάσιο Ραμονέ, ο Βρετανοπακιστανός ακτιβιστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Τάρικ Αλι, ο Νικαραγουανός ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση των Σαντινίστας, Ερνέστο Καρδενάλ, ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο, ο βραβευμένος με Νόμπελ Αργεντίνος συγγραφέας Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ, ο Βενεζουελανός συγγραφέας Λουίς Μπρίτο.
Το κυριότερο όμως είναι μία κίνηση που «απελευθερώνει»... «Ο "Telesur" είναι μια πρωτοβουλία ενάντια στον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, αλλά και σε κάθε έκφραση και εκδήλωση του ιμπεριαλισμού», δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών κατά τα εγκαίνια του «Telesur». «Για 513 χρόνια έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε τον εαυτό μας με άλλα μάτια, με τα μάτια των ξένων. Σήμερα ξεκινάμε να βλέπουμε με τα δικά μας μάτια. Κουραστήκαμε πια να μας λένε ποιοι είμαστε, πώς είμαστε και τι πρέπει να κάνουμε. Από σήμερα οι λαοί της Λατινικής Αμερικής θα αρχίσουν να βλέπουν με τα δικά τους μάτια», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκαλεάνο ενώ ο διευθυντής του σταθμού, Αράμ Αχαρόνιαν, θα καταλήξει: «Σήμερα η δικτατορία των μέσων στηρίζει και κάποιες φορές επιχειρεί να υποσκελίσει τη στρατιωτική δικτατορία... Ξεκινάμε από σήμερα να διαλύουμε τα λατινοαμερικανικά λατιφούντια».


http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2970908&publDate=7/8/2005
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η νεολαία γιορτάζει στη Βενεζουέλα​

Ελληνες και Τούρκοι μαζί στο Καράκας στη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_eaeb5b26fbae13b1671b7efcab8f8522._.jpg

Στα χρώματα και τα σύμβολα του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητώνν έχει «ντυθεί» η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, την οποία διαρκώς κατακλύζουν νέοι από όλον τον κόσμο, για να εκπροσωπήσουν τις - περισσότερες από 130 - χώρες τους στο μεγάλο διεθνιστικό αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού της νεολαίας. Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή (ΔΟΕ) για την επιτυχία των εκδηλώσεων και την ασφαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ, την ώρα που οι δυνάμεις της αντίδρασης και της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης επιδιώκουν να συκοφαντήσουν τη μεγάλη αυτή αντιιμπεριαλιστική διοργάνωση.
Τα περίπου 170 μέλη της ελληνικής αποστολής (της οποίας η άφιξη αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα) υποδέχονται στη Σιουδάδ Μιράντα (συγκρότημα του ομώνυμου δήμου όπου έχει καταλύσει η ελληνική αποστολή) οι Ελληνες που έχουν ήδη εγκατασταθεί από τις προηγούμενες μέρες, αλλά και πολλοί Βενεζουελάνοι, εθελοντές, μέλη μαζικών οργανώσεων αλλά και της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΠΕ) του Δήμου Μιράντα, στην ομώνυμη πολιτεία, προσφέροντάς τους λίγο καφέ κι ένα ζεστό χαμόγελο. Ο χώρος γεμίζει με σημαίες οργανώσεων και διαφόρων χωρών, με συνθήματα αλληλεγγύης στο λαό της Βενεζουέλας, με συνθήματα από νεανικές φωνές που υποδέχονται τις αποστολές που διαρκώς καταφτάνουν.

Η «φωλιά» της ελληνικής αποστολής στην περιοχή Μιράντα, παίρνει τα χρώματα των οργανώσεων νεολαίας που θα διαμείνουν εκεί
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_32af511222e395789a3d612e31fb3ae1._.jpg

Πρέπει να σημειωθεί πως στη διοργάνωση και επιτυχία του ΠΦΝΦ έχουν ταχθεί χιλιάδες Βενεζουελάνοι, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την ευκαιρία να εκφράσουν αλλά και να εισπράξουν την αλληλεγγύη των άλλων λαών στον δικό τους αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Οι πρώτοι ...διάλογοι με ντόπιους και μέλη άλλων αποστολών ήδη μεταφέρουν αυτό το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης του δικού μας λαού: ««Κούβα Σαντινίστας Βιετκόγκ, κι εδώ θα την πατήσετε Yankees Go Home!» είναι ένα μόνο από τα συνθήματα που αντηχούν στον οικισμό «Φρανσίσκο Μιράντα». «Γείτονες» των Ελλήνων είναι αντιπρόσωποι από το Μεξικό, το Λίβανο, την Ισπανία, τη Σουηδία, ενώ σε διπλανά κτίρια μένουν μέλη της τουρκικής και άλλων αποστολών.
Οι εκδηλώσεις του 16ου ΠΦΝΦ ξεκινούν αύριο το απόγευμα, με την πανηγυρική τελετή έναρξης που θα γίνει σε μεγάλο χώρο της Στρατιωτικής Ακαδημίας Fuerte Tiuna (Φουέρτε Τιούνα), ειδικά διαμορφωμένο για το ΠΦΝΦ. Στο χώρο θα διαδηλώσουν περίπου 15.000 αντιπρόσωποι, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάμεσα σ' άλλα ομιλίες από τον Ούγο Τσάβες, πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, τον Μιγκέλ Μαδέιρα, πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και συντονιστή της ΔΟΕ, και τον Νταβίδ Βελάσκες, πρόεδρο της Βενεζουελάνικης Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και Γενικό Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας της χώρας.
Γνωριμία με τη διαδικασία της «Μπολιβαριανής Επανάστασης»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προφεστιβαλικής δραστηριότητας, σε διάφορες «εστίες» κοινωνικών προγραμμάτων που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει θέσει σε εφαρμογή. Είναι καθαρό άλλωστε πως μέσα από το ίδιο το ΠΦΝΦ ο λαός και η νεολαία της φιλοξενήτριας χώρας θέλουν να μιλήσουν στους υπόλοιπους λαούς για τις προσπάθειές τους για κοινωνική προκοπή, παιδεία, υγεία και κοινωνική προστασία για το λαό.
Ανάμεσα σ' άλλα, Ελληνες αντιπρόσωποι επισκέφτηκαν μέλη της «Μισιόν Ρόμπινσον», που έχει αντικείμενο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, του «Μπάριο Αδέντρο», που αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας (με τη συμμετοχή των ιατρικών αποστολών που μόνιμα στέλνει η Κούβα) κτλ. Επίσης, επισκέψεις έγιναν στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Καράκας (προεδρικό Μέγαρο, μουσείο του Σιμόν Μπολιβάρ, γέφυρα Γιαγούνο, όπου στη διάρκεια του πραξικοπήματος που σημειώθηκε το 2002 ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δολοφόνησαν 40 ανθρώπους κτλ.). Το ίδιο το συγκρότημα Μιράντα αποτελεί ένα από τα οικιστικά συγκροτήματα που χτίζονται σε όλη τη χώρα, προκειμένου άνθρωποι, που μέχρι πρότινος έμεναν ακόμα και δέκα μαζί σε δύο δωμάτια σπίτι, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φτηνές κατοικίες, ανάλογα με τις αληθινές τους ανάγκες.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : Ξ— νΡολαία γιορτά΢Ρι στη ΒΡνΡ΢ουέλα
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΛΑ ΠΑΖ
Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βολιβία, για την έγκριση του νέου Συντάγματος, ανακοινώθηκαν χτες από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (CNE), δίνοντας στο «Ναι» το 61,43% και στο «Οχι» 38,57%.
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Απελευθερώσεις αιχμαλώτων στην Κολομβία​
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--
Την Κυριακή, τέσσερις από τους αιχμαλώτους που κρατούν οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) αφέθηκαν ελεύθεροι. Εντούτοις ακόμη και αυτή η μονομερής ενέργεια από την πλευρά των ανταρτών υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και με τη διαμεσολάβηση της γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα, παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας της καταδίωξης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τη δέσμευση που υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε για παύση όλων των επιχειρήσεων στην επαρχία Κακετά, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Χόρχε Μποτέρο, που πήρε μέρος στην αποστολή απελευθέρωσης.
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης Ουρίμπε δε σταματούν εδώ όμως. Μερικές ώρες μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων ο Ουρίμπε δήλωσε ότι άρει την «εμπιστοσύνη» του προς την Πιεδάδ Κόρντοβα και την οργάνωση «Κολομβία για την Ειρήνη», που είναι οι κύριοι διαμεσολαβητές με τις FARC. Ομως 12 ώρες αργότερα, νέα ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρει ότι «αποδέχτηκε το αίτημα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για να παραμείνει στη θέση της η γερουσιαστής σε συνεργασία με αντιπροσωπεία του Οργανισμού με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων». Την Τετάρτη πρόκειται να απελευθερωθούν ακόμη δύο αιχμάλωτοι αστοί πολιτικοί.


Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : Ξ‘Ο€Ξ΅Ξ»Ξ΅Ο…ΞΈΞ΅ΟΟŽΟƒΞ΅ΞΉΟ‚ Ξ±ΞΉΟ‡ΞΌΞ±Ξ»ΟŽΟ„Ο‰Ξ½ στην Κολομβία
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΚΟΥΒΑ
Στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερέρα Ερνάντες

Ο κουβανικός λαός, παρά τα εμπόδια που του θέτουν, στηρίζει την Επανάστασή του
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_b76efe53b10bbbf98a920e0ebb120e11._.jpg
Associated Press

Με πλήρη σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης παρουσιάζει η Κούβα σήμερα την έκθεσή της στην Ομάδα Εργασίας για τον Παγκόσμιο Περιοδικό Ελεγχο του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογράμμισε χτες ο Κουβανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της πρεσβείας.
Η έκθεση της Κούβας, όπως τόνισε ο πρέσβης, αποτελεί καρπό μακράς διαδικασίας πολυάριθμων οργανώσεων, αλλά και της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Συγκεκριμένα, στη σύνθεση της έκθεσης πήραν μέρος πολλά κρατικά ινστιτούτα, περισσότερες από 200 μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, αλλά και άλλες 150 από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές ελληνικές. «Η Κούβα είναι πεπεισμένη πως ο διάλογος σεβασμού, που θα βασίζεται στις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της μη επιλεκτικότητας, αποτελεί το μόνο δρόμο για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες.
Μάλιστα, σημείωσε πως η διαδικασία αυτή συμπίπτει με το γιορτασμό των 50 χρόνων από την Κουβανική Επανάσταση, η οποία ήταν αυτή που επέτρεψε στους Κουβανούς να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, την αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της επιλογής του πολιτικού - κοινωνικού και οικονομικού τους συστήματος. «Η Κούβα δε θα πάψει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της, την εθνική της κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της», πρόσθεσε.
Πρωτοπόρα σε διεθνές επίπεδο
Αναφερόμενος στην εξάλειψη της αντικουβανικής διάταξης το 2007, που υπήρχε στην προηγούμενη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε ότι έχει κάνει εφικτή την ενίσχυση της συνεργασίας της Κούβας στα ζητήματα αυτά και αποτελεί πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στον κουβανικό λαό, καθώς και αναγνώρισης του κύρους και της προσφοράς της Επανάστασης, αλλά «και του έργου μας σε ό,τι αφορά την προβολή και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους».

Ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ε. Ερνάντες
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_c0da87afed4fcd5ef9e4bf6e0f5f09fe._.jpg

Ο Ερμες Ερέρα Ερνάντες υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι η Κούβα αποτελεί κράτος που έχει υπογράψει 41 συμφωνίες και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τη σύμβαση κατά του ρατσισμού, των βασανιστηρίων, για τα δικαιώματα του παιδιού, της γυναίκας, των ανθρώπων με αναπηρία κ.ά.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τους «5»
Επιπλέον, μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την υπόθεση των πέντε αγωνιστών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι έχοντας διαπράξει "το έγκλημα" της υπεράσπισης της χώρας τους από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι», είπε ο Κουβανός πρέσβης. Ενημέρωσε επίσης ότι στις 30 Γενάρη οι συνήγοροι των «5» κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αίτημα να αγνοηθούν οι προηγούμενες αποφάσεις και να διατάξουν νέα δίκη για τους πέντε Κουβανούς, ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση αναμένεται την άνοιξη. Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε η ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Ολοι εμείς που είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι φίλοι μας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ετοιμάζουν ειδική αίτηση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, απαιτώντας να αναλάβει το ζήτημα και να τεθούν επιτέλους ελεύθεροι οι πέντε Κουβανοί πατριώτες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες Ομπάμα για κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο, ο Κουβανός πρέσβης, αφού τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της βάσης - εκτός του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν την παρουσία τους στην περιοχή - σημείωσε πως η πρώτη αντίδραση από την κουβανική κυβέρνηση ήταν πως η συγκεκριμένη εξαγγελία αποτελεί θετικό βήμα, αλλά όχι επαρκές, ενώ επανέλαβε το δίκαιο αίτημα της Κούβας να επιστραφεί ολόκληρη η περιοχή στη χώρα αφού αποτελεί «κουβανική επικράτεια».

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : Στην πάλη Ξ³ΞΉΞ± τα Ξ±Ξ½ΞΈΟΟŽΟ€ΞΉΞ½Ξ± Ξ΄ΞΉΞΊΞ±ΞΉΟŽΞΌΞ±Ο„Ξ±
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Οργή έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της Αργεντινής η ανακοίνωση των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα ταξιδέψει στα Νησιά Φόκλαντς (Μαλβίνας για την Αργεντινή) μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του ως πιλότου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής δήλωσε σχετικά: «Το γεγονός αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της συνεχιζόμενης βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας σε χωρικά ύδατα που αποτελούν τμήμα της Αργεντινής».

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : Ξ“Ξ?ΑΩ Ξ‘Ξ ΞŸ Ξ?ΟΝ ΚΟΣΜΟ
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Ηγέτης της Χιλής στην Κούβα για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια

Reuters​
Η Μισέλ Ματσελέτ δέχεται ανθοδέσμη από τον Κουβανό αντιπρόεδρο Χοσέ Ραμόν κατά την άφιξή της στην ΑβάναΑβάνα
awww.in.gr_news_images__email.gif awww.in.gr_news_images__print.gif Μετά την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες την Αβάνα επισκέπτεται και η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ σε ένα ταξίδι ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από 37 ολόκληρα χρόνια που επισκέπτεται την Κούβα ηγέτης της Χιλής.

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Χιλιανής προέδρου με τον Κουβανό ηγέτη Ραούλ Κάστρο, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ.
Τα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης στη Χιλή άσκησαν δριμεία κριτική στην Μπατσελέτ εξαιτίας του γεγονός ότι δεν έχει προγραμματίσει κατά την επίσκεψή της στην Αβάνα συναντήσεις με αντιφρονούντες.
Η Μισέλ Μπατσελέτ έφθασε στην Αβάνα την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση επίσκεψής της στην Ονδούρα, και θα παραμείνει έως την Παρασκευή.
Στα τέλη Ιανουαρίου είχε βρεθεί στην Αβάνα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, στο πλευρό της οποίας έκανε επανεμφάνιση ο Φιντέλ Κάστρο σε μία συνάντηση που ήλθε να διαψεύσει τις φήμες ότι η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή.


news in.gr -
 
Last edited by a moderator:

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Νέα καμπάνια για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες​

awww2_rizospastis_gr_getImage_do_5ffbd7ff1a3535b2f2524ecff4d6ce58._.jpg

Μια νέα καμπάνια βρίσκεται σε εξέλιξη για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται για 11η χρονιά φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή υπερασπίστηκαν τη χώρα απέναντι στις σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Κούβα από τις αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στο Μαϊάμι.
Η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε προωθεί μια νέα καμπάνια σε όλο τον κόσμο, η οποία προβλέπει την αποστολή επιστολών στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, τον υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης, καθώς και στα μέλη του Κογκρέσου και μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να εξετάσουν την υπόθεση των «5» και να τους απελευθερώσουν αμέσως.
Οι συγκεκριμένες κάρτες, που θα κυκλοφορήσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ θα αναγράφουν τη φράση του τότε γερουσιαστή Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία «Ναι, μπορούμε», με την απαίτηση της απελευθέρωσης των πέντε ηρώων.
Καταλήγοντας η έκκληση σημειώνει πως «υψώνουμε τη φωνή μας ώστε να θέσουν οι ΗΠΑ τέλος σε αυτή την τρομερή αδικία: Οι πέντε αθώοι βρίσκονται μια δεκαετία στη φυλακή. Είναι ώρα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και την πατρίδα τους».
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Γενάρη οι συνήγοροι των «5» κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αίτημα να αγνοηθούν οι προηγούμενες αποφάσεις - που θέτουν βαριές ποινές φυλάκισης - και να διατάξουν νέα δίκη για τους πέντε Κουβανούς. Η απάντηση από το δικαστήριο αναμένεται την άνοιξη, και εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε η ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : Νέα καμπάνια Ξ³ΞΉΞ± τους πέντΡ ΞšΞΏΟ…Ξ²Ξ±Ξ½ΞΏΟΟ‚ Ο€Ξ±Ο„ΟΞΉΟŽΟ„Ξ΅Ο‚
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σημείο καμπής για την Μπολιβαριανή διαδικασία​

Από τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ του «ναι» την Πέμπτη στο Καράκας
awww_rizospastis_gr_getImage_do_bb4da0a16458bda3da622d529338cb01._.jpg
Associated Press

Μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σήμερα στη Βενεζουέλα, η πολλοστή από τις 2 του Φλεβάρη 1999, οπότε και ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες Φρίας ανέλαβε τα σκήπτρα της εξουσίας ως ο «απροσδόκητος» τότε νικητής των προεδρικών εκλογών του Δεκέμβρη του 1998.

Σχεδόν 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 11.000 εκλογικά τμήματα καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της τροποποίησης των άρθρων 160, 162, 174, 192 και 230 του Συντάγματος. Σε περίπτωση υπερψήφισης των τροποποιήσεων τότε όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι, όπως κυβερνήτες, δήμαρχοι, βουλευτές αλλά και ο Πρόεδρος έχουν δικαίωμα να εκλεγούν για απεριόριστο αριθμό θητειών, εφόσον ο λαός τους εκλέγει.
Η τροποποίηση των άρθρων που τίθενται σήμερα στην κρίση του λαού της Βενεζουέλας εντασσόταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999, που καταψηφίστηκε οριακά στο δημοψήφισμα του Δεκέμβρη του 2007 και μέχρι σήμερα είναι η μοναδική εκλογική αναμέτρηση που έχει χαθεί για τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή διαδικασία.
Η συνταγματική αναθεώρηση θεωρούνταν το κλειδί για την προώθηση και εμβάθυνση της Μπολιβαριανής διαδικασίας και ήταν μία πολύ κρίσιμη μάχη που όμως χάθηκε.
Εντούτοις χάθηκε από τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή διαδικασία και όχι από την ολιγαρχική αντιπολίτευση. Παρ' όλα αυτά η αντιπολίτευση έδωσε λυσσαλέα μάχη καθώς η αναθεώρηση «απειλούσε» ορισμένες από τις θεσμικές και νομικές δικλίδες ασφαλείας πάνω στις οποίες στηρίζεται η δύναμή της αλλά και αυτή των δυνάμεων που τη στηρίζουν και την καθοδηγούν εντός κι εκτός Βενεζουέλας με μεγαλύτερο «παίκτη» τις ΗΠΑ.
Τότε η ολιγαρχική αντιπολίτευση είχε εστιάσει την πολεμική της στην «αντιδημοκρατική» πρόβλεψη παράτασης της θητείας των αιρετών εκπροσώπων. Η πολεμική επαναλαμβάνεται και διαστρεβλώνοντας πλήρως το θέμα της τροποποίησης των άρθρων του Συντάγματος κάνει λόγο για ένα «πραξικόπημα» ώστε ο «Τσάβες να γίνει ισόβιος Πρόεδρος».
«Πυρ ομαδόν» από την αντίδραση
Η μηχανή προπαγάνδας της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης παραλείπει στη «διαφώτιση του λαού, γιατί πρέπει να ψηφίσει όχι» να αναφέρει ότι η τροποποίηση των συγκεκριμένων άρθρων απλώς θα άρει τους περιορισμούς όσον αφορά στη δυνατότητα επανεκλογής οποιουδήποτε αιρετού εκπροσώπου. Επίσης, το υφιστάμενο Σύνταγμα περιλαμβάνει - και το εν λόγω άρθρο δεν τίθεται στην κρίση του λαού προς αναθεώρηση - τη δυνατότητα ανάκλησης οποιουδήποτε αιρετού εκπροσώπου στο μέσον της θητείας του μέσω της προσφυγής σε δημοψήφισμα μετά από απαίτηση του 20% του εκλογικού σώματος με συλλογή υπογραφών. Η αντιπολίτευση μάλιστα έκανε χρήση αυτού του άρθρου ζητώντας δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τσάβες το 2004. Φυσικά έχασε.
Παραλείπεται επίσης ότι το δημοψήφισμα διεξάγεται με βάση το άρθρο 340 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει «τη δυνατότητα αλλαγής κάποιου ή κάποιων άρθρων χωρίς να αλλάξει η θεμελιώδης δομή του Συντάγματος» και αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον απαιτούμενο που ήταν 2,5 εκατ. υπογραφές ή το 15% του εκλογικού σώματος.
Τα «όπλα» της αντιπολίτευσης δε σταματούν απλώς στις «καμπάνιες».
Εκτός της μαύρης προπαγάνδας των ιδιωτικών ΜΜΕ - σημειωτέον ότι αποτελούν πάνω από το 90% των ΜΜΕ - για καταψήφιση ή πρόκληση αναταραχής, υπάρχουν σχέδια και για πραξικόπημα. Εννοείται υπό την υψηλή καθοδήγηση και αρωγή των ΗΠΑ.
Το προεκλογικό σκηνικό έχει δυναμιτιστεί με επιθέσεις σε συναγωγές, με δολοφονίες συνδικαλιστών, όπως στο εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι», κ.α., ενώ την Τετάρτη ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε ότι οι αρχές απέτρεψαν την εκδήλωση πραξικοπήματος από άνδρες του στρατού που βρίσκονταν σε επαφή με «φυγόδικο» στρατιωτικό, ο οποίος «βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Πρόσθεσε δε ότι οι αρχές κατάσχεσαν όπλα, εκτοξευτές ρουκετών και εκρηκτικά C4 σε επιδρομές στη Βαλένσια, 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Καράκας και σ' άλλες περιοχές στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας.
Το βασικό είναι ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος Τσάβες παραμένει «η εγγύηση» για τη συνέχιση της διαδικασίας καθώς «δεν υπάρχει μια συλλογική ηγεσία των επαναστατικών δυνάμεων, ώστε να βαθύνουν οι αλλαγές», όπως επισημαίνει και το ΚΚ Βενεζουέλας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες και οι καταθέσεις στην Εισαγγελία του Φεντερίκο Ραβέλ, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου «Globovisin», και του ηγέτη του «Primero Justicia», Χόρχε Μπόρχες, εκτελεστικού προέδρου του κόμματος Un Nuevo Tiempo (UNT) - ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο Μανουέλ Ροσάλες - και του Λουίς Πλάνας, γγ του COPEI, όσον αφορά στις καταγγελίες για μυστική συνάντησή τους με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Πόρτο Ρίκο στις αρχές Γενάρη για ευνόητους λόγους. Η ολιγαρχία γνωρίζει ότι η υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης θα σημάνει και την επανεκλογή του Προέδρου Τσάβες, καθώς και τη συνέχιση της Μπολιβαριανής διαδικασίας. Γι' αυτό και αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο - και αυτό που διαθέτουν αφειδώς οι ΗΠΑ - προκειμένου να αποτραπεί η υπερψήφισή της. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των εταιρειών «Datanalysis», IVAD και GIS καταδεικνύουν ότι το «ναι» κυμαίνεται από 51% έως 58%.
Σειρά αλλαγών
Από την άλλη πλευρά, πολλά είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν για την Μπολιβαριανή διαδικασία καθώς συμπλήρωσε μία δεκαετία ζωής. Στο διάστημα αυτό έχουν προχωρήσει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που στηρίχτηκαν στα κοινωνικά προγράμματα, τις λεγόμενες Missiones, που απευθύνθηκαν κυρίως στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικά τα πιο χαρακτηριστικά επιτεύγματα:
  • Η σημερινή οικονομική ανάπτυξη άρχισε όταν η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου, το πρώτο τρίμηνο του 2003. Εκτοτε, το πραγματικό (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε, μεγεθυνόμενο κατά 94,7% σε 5,25 χρόνια, ή 13,5% σε ετήσια βάση.
  • Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης αυτής σημειώθηκε στους τομείς της οικονομίας που δε σχετίζονται με το πετρέλαιο.
  • Στη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης, το ποσοστό της φτώχειας μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, από το 54% των νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του 2003 στο 26% στα τέλη του 2008. Η λεγόμενη ακραία φτώχεια μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 72%. Τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά στη φτώχεια έχουν ως αποκλειστικό δείκτη το εισόδημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημαντικά καλύτερη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Παιδεία.
  • Οι πραγματικές (αφαιρουμένου του πληθωρισμού) κοινωνικές δαπάνες κατά κεφαλή υπερτριπλασιάστηκαν την περίοδο από το 1998 έως το 2006.
  • Από το 1998 έως το 2006, η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε κατά ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο. Ο αριθμός των γιατρών που παρέχουν βασική ιατρική φροντίδα στο δημόσιο τομέα δωδεκαπλασιάστηκε από το 1997 έως το 2007, παρέχοντας περίθαλψη σε εκατομμύρια πολιτών της Βενεζουέλας που προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.
  • Σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη στον τομέα της εκπαίδευσης, ειδικά της ανώτερης και ανώτατης, όπου τα συνολικά ποσοστά των εγγραφών υπερδιπλασιάστηκαν από το έτος 1999/2000 έως το έτος 2007/2008.
  • Η αγορά εργασίας επίσης κατέγραψε σημαντικές βελτιώσεις την τελευταία δεκαετία, με την ανεργία να σημειώνει πτώση από το 11,3% στο 7,8%.
  • Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των δικαιούχων του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας υπερδιπλασιάστηκε.
  • Το συνολικό δημόσιο χρέος σημείωσε πτώση από το 30,7% στο 14,3% του ΑΕΠ. Το εξωτερικό χρέος σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη μείωση, από το 25,6% στο 9,8% του ΑΕΠ.
  • Ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα περίπου εκεί όπου ήταν πριν 10 χρόνια, κλείνοντας το έτος στο 31,4%. Πάντως, είχε σημειώσει πτώση το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς (βάσει τριμηνιαίων μετρήσεων κατά τον μέσο όρο) και θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσει να μειώνεται φέτος με δεδομένες τις αποπληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΣημΡίο ΞΊΞ±ΞΌΟ€Ξ?Ο‚ Ξ³ΞΉΞ± την ΞœΟ€ΞΏΞ»ΞΉΞ²Ξ±ΟΞΉΞ±Ξ½Ξ? διαδικασία
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σαφής και άνετη επικράτηση του «ναι»
Με 54,36% οι δυνάμεις της Μπολιβαριανής διαδικασίας επικράτησαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Χιλιάδες λαού βγήκαν την Κυριακή το βράδυ να πανηγυρίσουν την επικράτηση του «ναι»
awww1_rizospastis_gr_getImage_do_93305e914a011765ea32d6f03b30d9d8._.jpg
Associated Press

ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Υπέρ της συνταγματικής τροποποίησης των άρθρων του Συντάγματος, που αίρει τους χρονικούς περιοριστικούς όρους για την εκλογή των αιρετών εκπροσώπων, μεταξύ αυτών και του Προέδρου, τάχθηκε ο λαός της Βενεζουέλας στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας (CNE), με καταμετρημένο το 94,2% των ψήφων το «ναι» αποσπά το 54,36% έναντι 45,63% που αποσπά το «όχι». Σημαντικό στοιχείο αυτής της αναμέτρησης είναι η συμμετοχή, που έφτασε το 70%, από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεκάδες χιλιάδες συνέρρευσαν έξω από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες ενώ ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους δήλωσε, σύμφωνα με την «Τριμπούνα Ποπουλάρ»: «Σήμερα επικράτησε η αλήθεια έναντι του ψέματος. Σήμερα ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες του μέλλοντος». «Ο δρόμος είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας του λαού. Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση, Ζήτω ο μπολιβαριανός σοσιαλισμός!» συνέχισε απευθυνόμενος στον κόσμο που συνέχισε να συρρέει στο προεδρικό μέγαρο και έδρα της κυβέρνησης. Η νέα αυτή νίκη δίνει τη δυνατότητα συνέχισης των αλλαγών, ωστόσο το ζήτημα του προσανατολισμού αυτής της διαδικασίας πρέπει να γίνει υπόθεση των εργατών πρώτα και κύρια, με το οργανωμένο κίνημά τους, ώστε να δυναμώσει η πραγματική σοσιαλιστική προοπτική.
Από την πλευρά του το ΚΚ Βενεζουέλας, σε μία πρώτη εκτίμηση για το νικηφόρο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνει: «Σήμερα κέρδισε ο λαός, η επανάσταση στη Λατινική Αμερική θα συνεχίσει την πορεία της».
Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση μάλλον έδειξε μουδιασμένη καθώς δεν περίμενε τόσο καθαρή και άνετη επικράτηση του «ναι». Μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο από το να αποδεχτούν το αποτέλεσμα, έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι εξελίσσεται σε «δικτάτορα». Παράλληλα, δηλώνουν «παρών» για την αναμέτρηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές: «Ξεπεράσαμε τα πέντε εκατομμύρια ψήφους. Είναι το 50% του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ισμαέλ Γκαρσία, βουλευτής του Podemos, κόμματος που στήριζε την κυβέρνηση μέχρι το Δεκέμβρη του 2007, δηλαδή στην προσπάθεια για συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα σήμαινε την προώθηση και εμβάθυνση της Μπολιβαριανής διαδικασίας.
Από τα «αξιοσημείωτα» της αναμέτρησης είναι η απέλαση του ευρωβουλευτή Λουίς Χερέρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος την παραμονή του δημοψηφίσματος, καθώς ενώ ήταν παρατηρητής προέβη σε απρεπέστατες δηλώσεις αποκαλώντας τον Πρόεδρο Τσάβες δικτάτορα και «ανδρείκελο» το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι ζητήθηκε από τον Λουίς Χερέρο να εγκαταλείψει τη χώρα την οποία επισκεπτόταν με πρόσκληση του αντιπολιτευτικού κόμματος Copei


Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΣαφΞ?Ο‚ ΞΊΞ±ΞΉ άνΡτη Ρπικράτηση του «ναι»
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νικηφόρο και πολλαπλών αναγνώσεων αποτέλεσμα​

Οι λαϊκές δυνάμεις στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, ωστόσο η ανάγκη να βαθύνει ο προσανατολισμός της γίνεται πιο αναγκαίος
awww2_rizospastis_gr_getImage_do_54b1fa1b79c97250f75ffeff267e84c1._.jpg
Associated Press

Τα τελικά αποτελέσματα, από το δημοψήφισμα που έγινε στη Βενεζουέλα στις 15 Φλεβάρη και έδωσε μέσα στη βδομάδα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, για την έγκριση της τροποποίησης των άρθρων 160, 162, 174, 192 και 230 του Συντάγματος, δίνουν στο «Ναι» 6.319.636 ψήφους ή 54,86%, και στο «Οχι» 5.198.006 ψήφους ή 45,13%, ενώ η αποχή ήταν 30,08%. Η νίκη αυτή αίρει τους περιορισμούς όσον αφορά τις θητείες των αιρετών εκπροσώπων εφόσον εκλέγονται από το λαό.
Η διαφορά με δέκα ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται μεγαλύτερη από το αναμενόμενο για τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και την εγχώρια ολιγαρχική αντιπολίτευση και τους «προστάτες» της. Γι' αυτό και διατυπώνονται πολλές «αναγνώσεις» του αποτελέσματος. Καταρχήν, σημαίνει τη στήριξη εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας στην Μπολιβαριανή Διαδικασία και την ανανέωση τρόπον τινά της λαϊκής εντολής για τη συνέχισή της και εμβάθυνσή της. Συνέβη δέκα χρόνια μετά την είσοδο στην Προεδρία της χώρας του Ούγκο Τσάβες, ενώ αυτή η εκλογική αναμέτρηση ήταν η 15η. Νικηφόρες για τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία ήταν οι 14. Χαμένη, έστω και οριακά, μία. Η μάχη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το Δεκέμβρη του 2007.
Οι «σειρήνες» των διεθνών ΜΜΕ
Η νίκη αυτή αποκτά μιαν ευρύτερη σημασία όχι μόνο για τη συγκεκριμένη χώρα ή την περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Ειδικά και για το λόγο ότι επιτεύχθηκε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον. Προηγήθηκε η πρωτοφανής και απρόκλητη λεκτική επίθεση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την Κυριακή πριν την ορκωμοσία του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision, όπου κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τσάβες ότι «εμποδίζει την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή» και ότι «εξάγει τρομοκρατικές δραστηριότητες». Δήλωση, που δεν είχαν αποτολμήσει δημόσια ούτε αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους και σημαίνει, εάν όχι τη σκλήρυνση της πολιτικής έναντι της Βενεζουέλας, τουλάχιστον τη συνέχιση της μέχρι σήμερα επιθετικής πολιτικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι, πάντως, πιθανό ο Ομπάμα που επιδίδεται αριστοτεχνικά στην αλλαγή θέσεων και απόψεων να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις απόψεις αυτές, εννοείται σε επίπεδο ρητορείας, καθώς η βελτίωση των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία των ΗΠΑ. Ηδη την Πέμπτη, ο Ομπάμα, κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Καναδά, έκανε την πρώτη κρούση για επέκταση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA).
Ειδικότερα, δε, υπό το πρίσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που ήδη έχει προκαλέσει την κατάρρευση οικονομιών χωρών, όπως της Ισλανδίας, ενώ άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως η Ιρλανδία, ο άλλοτε «τίγρης της Ευρώπης».
Η νίκη αυτή σημαίνει το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της διαδικασίας αλλαγών που έχει ξεκινήσει και χρειάζεται να βαθύνει.
Διάφορα διεθνή και βενεζουελάνικα ΜΜΕ (στην πλειοψηφία τους ανήκουν στην ολιγαρχία), αφού δεν είδαν την αρχή της πτώσης ή να δημιουργούνται οι συνθήκες για την επερχόμενη πτώση του Προέδρου Τσάβες, συστρατεύονται ώστε να διαστρεβλωθεί η ουσία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και να δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι η Βενεζουέλα «διολισθαίνει στην απολυταρχικότητα». «Τώρα που πλέον το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο, οι εκλογές θα είναι ικανοποιητικά επαρκείς, ώστε να υπερασπιστούν τη δημοκρατία έναντι του δεσποτισμού στη Βενεζουέλα;», θα θέσει το ερώτημα ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» Μάξουελ Κρόμγουελ, που αφήνει ανοικτά και όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για εκτροπή, εάν χρειαστεί να «υπερασπιστούν τη δημοκρατία».
Σε αυτή την «ανάγνωση» οι «ειδικοί» που συστρατεύονται παραλείπουν τεχνηέντως ότι οι ίδιοι σε άλλες περιπτώσεις χωρών σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τους συγκεκριμένους περιορισμούς στις θητείες αιρετών ως «απολίθωμα» του παρελθόντος, καθώς η επιβολή των ορίων επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 στις χώρες κυρίως του δυτικού ημισφαιρίου σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού του παρελθόντος: Της ανόδου του φασισμού και του ξεσπάσματος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεχνούν, τεχνηέντως, στην περίπτωση της Βενεζουέλας, τη Συμφωνία του Punto Fijo, που υπογράφτηκε το 1958 από τα κόμματα Accion Democratica, COPEI και Union Republicana Democratica - και σήμανε την εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων αυτών με τη μορφή του γνωστού πλέον δικομματισμού. Συμφωνία που ακυρώθηκε μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 1998, την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία και την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999.
Εντούτοις, στην Μπολιβαριανή Διαδικασία δεν είναι όλα «ρόδινα». Είναι εμφανής η έλλειψη μιας συλλογικής ηγεσίας των επαναστατικών δυνάμεων, ώστε να βαθύνουν οι αλλαγές, όπως είχε σημειώσει το ΚΚ Βενεζουέλας πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας χαιρετίζει το λαό της Βενεζουέλας, καθώς με τη μαζική, σημαντική και πολιτισμένη συμμετοχή του, εκ νέου, είναι ένα παράδειγμα δημοκρατίας που εκφράστηκε σε μία συντριπτική λαϊκή νίκη», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας (PCV), Οσκαρ Φιγκέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, προσθέτοντας ότι η νίκη αυτή είναι «ζωτικής σημασίας» για τις επαναστατικές δυνάμεις, καθώς είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την εμβάθυνση της Διαδικασίας.
Εντούτοις, όπως τονίζει το ΚΚ Βενεζουέλας, το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να τύχει βαθύτερης ανάλυσης όσον αφορά τις «πολλαπλές του αναγνώσεις», τονίζοντας ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες αυτής της νίκης ήταν «η ενότητα δράσης και κατεύθυνσης όλων των δυνάμεων που στηρίζουν τη Διαδικασία, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και της κινητοποίησής τους στα εκλογικά κέντρα μέσω του επιτελικού διοικητηρίου Κομάντο Σιμόν Μπολίβαρ». Για το λόγο αυτό, προτείνει τη συνέχιση της λειτουργίας του «Κομάντο» και καλεί τον Πρόεδρο Τσάβες να συγκαλέσει Συνάντηση σε εθνικό επίπεδο για να υπάρξει συλλογική αξιολόγηση της «εκλογικής μάχης και να υπάρξει σχεδιασμός για τις μελλοντικές μάχες που θα προωθήσουν και θα ισχυροποιήσουν την επαναστατική διαδικασία».
Επίσης, το ΠΓ, που συνεδρίασε αποκλειστικά για το νικηφόρο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και «συμφωνώντας με τον Πρόεδρο Τσάβες όσον αφορά την αναγκαιότητα της προώθησης της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας», τονίζει ότι «ζητήματα, όπως η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία που προκαλούν ζημιά στην επαναστατική διαδικασία, πρέπει να εντοπιστούν, να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν». «Εχουν σημειωθεί σειρά παραβιάσεων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απολύσεις σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία εθνικοποίησης, πρακτική που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί», σημειώνει το ΠΓ και προσθέτει: «Πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, των καπιταλιστών και των αντεπαναστατών, τέτοιο που να ισχυροποιεί τη λαϊκή εξουσία, τον κοινωνικό έλεγχο και τη συμμετοχή των σοσιαλιστικών εργατικών συμβουλίων». «Είναι αναγκαιότητα επίσης να συνεχιστεί η διαδικασία εθνικοποίησης» και να συμπεριληφθούν οι «τομείς του τραπεζικού και χρηματιστικού τομέα», ειδικά «υπό το πρίσμα της κρίσης του καπιταλισμού», σημειώνει το ΠΓ, προσθέτοντας ότι το ΚΚ Βενεζουέλας «υπογραμμίζει πως για την εμβάθυνση της επαναστατικής διαδικασίας θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των μέσων παραγωγής».

Ξ‘Ξ™Ξ–ΞŸΞ£Ξ Ξ‘Ξ£Ξ?Ξ—Ξ£ : ΞΞΉΞΊΞ·Ο†ΟŒΟΞΏ ΞΊΞ±ΞΉ Ο€ΞΏΞ»Ξ»Ξ±Ο€Ξ»ΟŽΞ½ Ξ±Ξ½Ξ±Ξ³Ξ½ΟŽΟƒΞ΅Ο‰Ξ½ αποτέλΡσμα
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Ο Ισημερινός απέλασε τον σταθμάρχη της CIA
Το στέλεχος του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ που οι αρχές του Ισημερινού απέλασαν από τη χώρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ήταν στην πραγματικότητα ο σταθμάρχης της CIA, δήλωσε ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα χθες (Σάββατο).
«Την περασμένη εβδομάδα απελάσαμε τον (Μαρκ) Σάλιβαν της πρεσβείας των ΗΠΑ από τη χώρα. Ήταν, ας είμαστε ξεκάθαροι, ο διευθυντής της CIA στον Ισημερινό», είπε ο Κορέα στην διάρκεια της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής του εκπομπής.
Ο Σάλιβαν, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρώτου γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίτο, έλαβε ειδοποίηση την 18η Φεβρουαρίου ότι είχε 48 ώρες να εγκαταλείψει τη χώρα. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την κίνηση αδικαιολόγητη.
Ήταν η δεύτερη απέλαση Αμερικανού διπλωμάτη αυτό το μήνα, που έθεσε σε νέα δοκιμασία τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.
Την 7η Φεβρουαρίου, ο Κορέα διέταξε την απέλαση του Αρμάνδο Αστόργα, ενός Αμερικανού διπλωμάτη αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης, ασφαλείας και τελωνείων.
Ο Κορέα κατηγόρησε τα δύο αυτά στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας ότι προσπαθούσαν να επιβάλλουν ποιος θα αναλάμβανε επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών στη χώρα.

kathimerini.gr |
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.657
Μηνύματα
906.716
Μέλη
39.408
Νεότερο μέλος
Annie A

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom