stavros-serres
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- βορεια ιταλια- ελβετια
- Ταξίδι-Όνειρο
- ιαπωνια
Σήμερα πέθανε ο Μώραλης. Ότι καλύτερο είχε να επιδείξει τα τελευταία 60 χρόνια η Ελλάδα στην ζωγραφική. Ο τελευταίος της γενιάς των μεγάλων τεράτων στην σύγχρονη τέχνη. Εγώ πήρα μία απόφαση και θα προσπαθήσω να την τηρήσω. Δεν πρόκειται να ξανασυγκρίνω ποτέ την ελλάδα ή την αθήνα με τόπο του εξωτερικού που επισκέπτομαι. Ούτε θα συγκρίνω την αθήνα με την κωνσταντινούπολη. Ξέρετε τί θα κάνω? από την χώρα μου θα κρατήσω τα καλύτερα που με κάνουν περήφανο και όχι αυτά για τα οποία ντρέπομαι. Θα κλέισω λοιπόν τα μάτια στην μιζέρια, την κακογουστιά, την αλλαζονία και την γυφτιά, την άξεστη συμπεριφορά, την πνευματική και πολιτισμική ανυπαρξία, την έλλειψη παιδείας και ίχνους πολιτισμού που μας χαρακτηρίζει όλους συνολικά, όλων εμάς που ακόμα φτύνουμε καταγής στους δρόμους, ουρούμε όπου βρούμε, καυγαδίζουμε και φωνασκούμε σε δημόσιους χώρους, ειρωνευόμαστε και κακολογούμε, κουτσομπολεύουμε και χλευάζουμε. Όταν μιλάω για την χώρα μου θα μιλώ για τον Κακριδή, τον Ανδρόνικο, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Θεοδωράκη, τον Ρίτσο, τον Κάρολο Κουν, την Παξινού, τον Παναγιωτόπουλο, τον Ροϊδη, τον Μώραλη να είναι ακλά εκεί που είναι.... βαρέθηκα να απολογούμαι για άξεστους βλάκες και να υπερασπίζομαι αγράμματους τεμπελχανάδες για συμπεριφορές που με κάνουν να ντρέπομαι. Με αυτά τα μάτια βλέπω την αθήνα και ανθρώπους που παλεύουν να την αναμορφώσουν. Διότι πολλοί μπορούν να προσάψουν πολλά και στον συγχωρεμένο τον Λαμπράκη, αλλά αν δεν ήταν αυτός Μέγαρο Μουσικής δε θα έβλεπε ούτε η Αθήνα ούτε η Θεσσαλονίκη. Και κάποιες μουσικές παραστάσεις οι φίλοι της μουσικής θα έτρεχαν στον Λονδίνο ή στην βιέννη για να τις παρακολουθήσουν.