• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Κρασιά του Κόσμου

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κάπου εδώ να καταθέσω μια προσωπική άποψη για τα Ελληνικά κρασιά.

Λόγω κλίματος κάποιες ποικιλίες δεν εκφράζονται όπως πρέπει εδώ με αποτέλεσμα να έχεις πολύ ανέκφραστα ή και κακά κρασιά από συγκεκριμένες ποικιλίες.Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται μια χαρά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν δοκιμάσει πως ΠΡΕΠΕΙ να είναι αυτά τα κρασιά.

Έτσι για παράδειγμα τα Saunignon Blanc,Pinot Noir,Riesling κ.α. χρειάζονται ψυχρό ή ήπιο το πολύ κλίμα για να αποδώσουν σωστά τα αρώματά τους,πράγμα που εδώ δεν έχεις.Κι όταν μιλάμε για ψυχρό δεν εννοούμε τη Β.Ελλάδα.Το ότι κάποιοι επιχειρούν να εμφιαλώνουν τέτοιες ποικιλίες δεν σημαίνει ντε και καλά ότι είναι και σωστό.

Από την άλλη κάποιες ποικιλίες είναι μπαλαντέρ (αποδίδουν παντού,με διαφορετικά αποτελέσματα) π.χ. Chardonnay ή αρέσκονται σε/και σε ζεστά κλίματα π.χ Syrah,Cabernet κ.α. Τέτοια υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα στη χώρα μας που όντως αξίζουν δοκιμής.Όμως δεν μπορεί κανείς να περιμένει ποτέ ότι θα συγκριθεί ένα καλό Ελληνικό Syrah με ένα από τον Βόρειο Ροδανό.

Τέλος έχουμε τις γηγενείς ποικιλίες οι οποίες προφανώς εκφράζονται τέλεια εδώ,μόνο που είναι περιορισμένες οι μεγάλες τους εκφράσεις.'Ετσι έχεις το Ξινόμαυρο (για το οποίο έχω επανειλημμένως εκφραστεί θετικά),το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο (που δεν πολυσυμπαθώ) που μπορούν να αποδώσουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά κρασιά,ενώ τα υπόλοιπα είναι απλώς για δοκιμές και για να γίνεται παιχνίδι.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κάτι ακόμα.Ένα κρασί μιας συγκεκριμένης ποικιλίας δεν το κρίνουμε βάσει προσωπικού γούστου αλλά βάσει αυτής της ποικιλίας.

π.χ. εμένα το ασύρτικο δεν μου αρέσει,αλλά όταν δοκιμάζω ένα ασύρτικο οφείλω να το κρίνω γι'αυτό που είναι.Δεν μπορώ να περιμένω από ένα ασύρτικο να έχει αρώματα riesling.Όπως επίσης αν πίνω ένα chardonnay και μου θυμίζει ένα τέλειο μοσχοφίλερο τότε έχει πρόβλημα το chardonnay,ασχέτως αν μου μυρίζει όμορφα,μιας και δεν θα έχει τυπικά αρώματα chardonnay.

Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε το σκεπτικό μου.Όταν τρως φέτα θες να γεύεσαι φέτα,αν γεύεσαι κεφαλοτύρι κάτι τρέχει.

Γι'αυτό κυρίως το λόγο στην Ελληνική αγορά θα δείτε συχνά να χαρμανιάζονται οι ντόπιες με τις ξένες ποικιλίες για να φτιαχτεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα,αφού τα μονοποικιλιακά από διεθνείς ποικιλίες δυσκολεύονται εδώ.

orestcrete

Member
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
Σε ενα κελαρι στην Τιφλιδα δοκιμασαμε ολα αυτα τα υπεροχα κρασια ..To καλυτερο με διαφορα το Marani Saperavi το τριτο απο αριστερα ημιγλυκο ροζε... Τα τιμησαμε ολα και με το παραπανω ;)

afbcdn_sphotos_g_a.akamaihd.net_hphotos_ak_ash3_547020_4366698799600_1147314105_n.jpg

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Βλέποντας το ποστ του Ορέστη μου ήρθε στο μυαλό αυτό το άρθρο του Μαμαλάκη.
Ζήλεψα | Άρθρα | Protagon
Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κρασί από τη Γεωργία, οπότε όσοι έχουν είναι πιο κατάλληλοι για σχόλια.

orestcrete

Member
Επόμενο Ταξίδι
Iceland
Ταξίδι-Όνειρο
New Zealand
Βλέποντας το ποστ του Ορέστη μου ήρθε στο μυαλό αυτό το άρθρο του Μαμαλάκη.
Ζήλεψα | Άρθρα | Protagon
Προσωπικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κρασί από τη Γεωργία, οπότε όσοι έχουν είναι πιο κατάλληλοι για σχόλια.
πες τωρα οτι ζηλεψες και ασε τα ποστ :bleh::bleh::bleh:

Leftris B

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκάνη
Ταξίδι-Όνειρο
japan
πριν μια βδομάδα δοκίμασα ένα πολύ νόστιμο ερυθρο από Γεωργία μου άφησε καλές εντυπώσεις αν και για να πω την αλήθεια δεν το περίμενα

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Λίγο ζήλεψα, μια ο maltakias, μια τόσα μπουκάλια στη σειρά...
Προς το παρόν ετοιμάζομαι να βολευτώ με πολωνική βότκα...:D
Κανονικά πρέπει να αυτομπαναριστείς για 3 μέρες που μου αναφέρεις βότκες εδώ μέσα.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
δεν κατέχω το αντικείμενο τόσο καλά όσο εσύ.....
Ίσως όχι στη θεωρία.Πάντως με Montes "M" και ειδικές εμφιαλώσεις Καρυπίδη,το κατέχεις σίγουρα στην πράξη.

Earth Citizen

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία, Λίμνες Καναδά
Τα κρασιά της Γεωργίας είναι από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Γύρισα με αρκετά μπουκάλια από τα πρόσφατα ταξίδια μου εκεί:D Είμαι φαν των ημίγλυκων (κόκκινων και λευκών) και τα δύο που έχουν αδειάσει μέχρι τώρα και μου άρεσαν πολύ είναι το Badagoni Alazani valley και Tamada Pirosmani, και τα δύο κόκκινα. Υπέροχα σε γεύση, χρώμα κι επίσης οικονομικά!
Και η Αρμενία έχει πολύ ωραία κρασιά, αυτά που μου έκαναν εντύπωση είναι τα κόκκινα με γεύση ρόδι!

Eftichia

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
Ίσως όχι στη θεωρία.Πάντως με Montes "M" και ειδικές εμφιαλώσεις Καρυπίδη,το κατέχεις σίγουρα στην πράξη.
η αλήθεια είναι πως δοκιμάζω πολλά και λόγω της δουλειάς μου(...όχι ,δεν είμαι sommelier:()

σε παρακολουθώ .....συνέχισε την καλή δουλειά!

Nedelja

Moderator
Ταξίδι-Όνειρο
Whole Africa,Cuba
Κανονικά πρέπει να αυτομπαναριστείς για 3 μέρες που μου αναφέρεις βότκες εδώ μέσα.
Είμαι αδικαιολόγητη το ομολογώ...αλλά Πολωνία πάω οπότε αναγκαστικά...
θα λείψω όμως για 5 οπότε σα ban θα είναι κι αυτό...:D
Υπόσχομαι μόλις γυρίσω να εκτίσω τιμωρία, εσύ θα μου προτείνεις μια καλή Rioja σε υποφερτή τιμή που να τη βρω εύκολα (η κάβα μου έφερνε ένα διάστημα τη Rioja Reserva του Marques de Caceres - είχα μείνει πολύ ευχαριστημένη) και εγώ θα την πιω στην υγειά σου.

Να αναφέρω και ένα ελληνικό κτήμα μιας και για τα ξένα κρασιά ο maltakias μας καλύπτει πλήρως, εξάλλου εγώ γνωρίζω ελάχιστα πράγματα...το Τέχνη Οίνου στη Δράμα, ότι έχω δοκιμάσει ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά νομίζω οτι ξεχώρισα το Τέχνη Αλυπίας, ερυθρός Cabernet Sauvighon μαζί με Merlot και Syrah.

awww.wineart.gr_j_images_stories_wines_wp33_0036red.jpg

Επίσης πολύ οικονομικό και αξιοπρεπές κρασί αν θέλετε ένα βράδυ να μαζευτείτε με φίλους και να αράξετε χωρίς να πιείτε ξύδια από χαρτόκουτα είναι το Sangre de Toro του Torres, ερυθρό από την τοπική ισπανική ποικιλία Carinena και Grenache. Γύρω στα 6-7 ευρώ.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.629
Μέλη
39.371
Νεότερο μέλος
ippolytostrk

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom