maltakias
Member
- Μηνύματα
- 2.538
- Likes
- 3.226
- Επόμενο Ταξίδι
- Όπου λάχει
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού
Κάπου εδώ να καταθέσω μια προσωπική άποψη για τα Ελληνικά κρασιά.
Λόγω κλίματος κάποιες ποικιλίες δεν εκφράζονται όπως πρέπει εδώ με αποτέλεσμα να έχεις πολύ ανέκφραστα ή και κακά κρασιά από συγκεκριμένες ποικιλίες.Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται μια χαρά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν δοκιμάσει πως ΠΡΕΠΕΙ να είναι αυτά τα κρασιά.
Έτσι για παράδειγμα τα Saunignon Blanc,Pinot Noir,Riesling κ.α. χρειάζονται ψυχρό ή ήπιο το πολύ κλίμα για να αποδώσουν σωστά τα αρώματά τους,πράγμα που εδώ δεν έχεις.Κι όταν μιλάμε για ψυχρό δεν εννοούμε τη Β.Ελλάδα.Το ότι κάποιοι επιχειρούν να εμφιαλώνουν τέτοιες ποικιλίες δεν σημαίνει ντε και καλά ότι είναι και σωστό.
Από την άλλη κάποιες ποικιλίες είναι μπαλαντέρ (αποδίδουν παντού,με διαφορετικά αποτελέσματα) π.χ. Chardonnay ή αρέσκονται σε/και σε ζεστά κλίματα π.χ Syrah,Cabernet κ.α. Τέτοια υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα στη χώρα μας που όντως αξίζουν δοκιμής.Όμως δεν μπορεί κανείς να περιμένει ποτέ ότι θα συγκριθεί ένα καλό Ελληνικό Syrah με ένα από τον Βόρειο Ροδανό.
Τέλος έχουμε τις γηγενείς ποικιλίες οι οποίες προφανώς εκφράζονται τέλεια εδώ,μόνο που είναι περιορισμένες οι μεγάλες τους εκφράσεις.'Ετσι έχεις το Ξινόμαυρο (για το οποίο έχω επανειλημμένως εκφραστεί θετικά),το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο (που δεν πολυσυμπαθώ) που μπορούν να αποδώσουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά κρασιά,ενώ τα υπόλοιπα είναι απλώς για δοκιμές και για να γίνεται παιχνίδι.
Λόγω κλίματος κάποιες ποικιλίες δεν εκφράζονται όπως πρέπει εδώ με αποτέλεσμα να έχεις πολύ ανέκφραστα ή και κακά κρασιά από συγκεκριμένες ποικιλίες.Σε κάποιους μπορεί να φαίνονται μια χαρά μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν δοκιμάσει πως ΠΡΕΠΕΙ να είναι αυτά τα κρασιά.
Έτσι για παράδειγμα τα Saunignon Blanc,Pinot Noir,Riesling κ.α. χρειάζονται ψυχρό ή ήπιο το πολύ κλίμα για να αποδώσουν σωστά τα αρώματά τους,πράγμα που εδώ δεν έχεις.Κι όταν μιλάμε για ψυχρό δεν εννοούμε τη Β.Ελλάδα.Το ότι κάποιοι επιχειρούν να εμφιαλώνουν τέτοιες ποικιλίες δεν σημαίνει ντε και καλά ότι είναι και σωστό.
Από την άλλη κάποιες ποικιλίες είναι μπαλαντέρ (αποδίδουν παντού,με διαφορετικά αποτελέσματα) π.χ. Chardonnay ή αρέσκονται σε/και σε ζεστά κλίματα π.χ Syrah,Cabernet κ.α. Τέτοια υπάρχουν πολύ καλά παραδείγματα στη χώρα μας που όντως αξίζουν δοκιμής.Όμως δεν μπορεί κανείς να περιμένει ποτέ ότι θα συγκριθεί ένα καλό Ελληνικό Syrah με ένα από τον Βόρειο Ροδανό.
Τέλος έχουμε τις γηγενείς ποικιλίες οι οποίες προφανώς εκφράζονται τέλεια εδώ,μόνο που είναι περιορισμένες οι μεγάλες τους εκφράσεις.'Ετσι έχεις το Ξινόμαυρο (για το οποίο έχω επανειλημμένως εκφραστεί θετικά),το Αγιωργίτικο και το Ασύρτικο (που δεν πολυσυμπαθώ) που μπορούν να αποδώσουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά κρασιά,ενώ τα υπόλοιπα είναι απλώς για δοκιμές και για να γίνεται παιχνίδι.