• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Καταρράκτες Αγγέλου ΤΕΛΟΣ

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το θεμα ειναι οτι στην περιπτωση των ΜΜΕ υπαρχουν δυο αγαθα: το ενα ειναι το δικαιωμα στην ενημερωση και το αλλο ειναι η ελευθερια λογου. Σεβαστα κα ισχυρα και τα δυο. Πρεπει να ισχυουν παραλληλα και τα δυο και η λειτουργια του ενος να μην θιγει το βασικο πυρηνα της λειτουργιας του αλλου.
Κατα τη γνωμη μου ομως αν πρεπει να παρουσιασεις ενα πραγματικο γεγονος, αλλα απο εκει και επειτα εισαι ελευθερος να το σχολιασεις οπως θελεις, για παραδειγμα "παλι ψιχουλα δινουν στις ανυπαντρες μητερες" η "για να βρουν τα λεφτα για το επιδομα των ανυπαντρων γυναικων, συρρικνωσαν το Χ επιδομα" τοτε δεν υπαρχει προβλημα: Η ελευθερια του λογου δεν εχει θιγεται σε μεγαλο βαθμο και απο την αλλη μερια το δικαιωμα στην ενημερωση επισης λειτουργει.
Ουσιαστικα δηλαδη δεν πρεπει η λειτουργια του ενος να θιγει στον πυρηνα της τη λειτουργια του αλλου. Οσο πιο πολωμενη ειναι μια κοινωνια τοσο πιο δυσκολο ειναι να βρεθει η απαιτουμενη ισορροπια.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.136
Likes
2.083
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Ο Τσάβες δεν είναι κανένα αρνάκι, ... π.χ ... η ανάμιξή του στα της δικαιοσύνης είναι τουλάχιστον ανησυχητική ....
Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, πως όταν υπάρχει σε μια χώρα, καλώς ή κακώς, σχετικός νόμος (στην περίπτωσή μας για τα Μ.Μ.Ε., που αφορά μετάδοση αποσπασμάτων από ομιλίες του προέδρου ή αναφορά στο έργο της κυβέρνησης) πρέπει να εφαρμόζεται. Όποιος έχει ένσταση επ’ αυτού μπορεί κάνει ενέργειες ή αγώνες για να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί ο νόμος όχι να μην τον εφαρμόσει. Αυτή είναι στοιχειώδης αρχή της δημοκρατίας (ισονομία). Υπεύθυνη όμως για την τήρηση του νόμου σε μια δημοκρατία είναι η δικαστική εξουσία. Όχι η εκτελεστική. Ο θόρυβος που έγινε με τα εδώ Μ.Μ.Ε. (ΝΕΤ, Ημερησία, Inews, Έθνος, Τα Νέα, Επενδυτής, διαδίκτυο κλπ) ήταν ότι με εντολή του Τσάβες έκλεισαν εν μία νυκτί τα συγκεκριμένα κανάλια. Ενώ στο κατά το παρελθόν κλείσιμο του RCTV υπήρχε δικαστική απόφαση (έστω βγαλμένη με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα 24ωρο).
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Και αυτο που λες -για το ποιος ειναι αρμοδιος να αφαιρεσει μια διοικητικη αδεια εξαρταται παλι απο το δικαικο συστημα του καθε κρατους. Στην Ελλαδα για παραδειγμα παντως το νομικο συστημα ειναι τετοιο κατα το οποιο η αρμοδια η διοικητικη εξουσια (αλλο ονομα για την εκτελεστικη) που εξεδωσε την αδεια να μπορει να την αφαιρεσει η να επιβαλλει προστιμα, διοικητικες ποινες κλπ.
Τοτε ο διοικουμενος μπορει να στραφει κατα της διοικητικης πραξης, στο ιδιο το διοικητικο οργανο που την εξεδωσε, ειτε στο ιεραρχικα ανωτερο, και καταρχην να ζητησει την αναστολη ισχυος της διοκητικης αυτης αποφασης που τον ζημιωνει. Αν δεν ικανοποιηθει μπορει να καταφυγει στα διοικητικα δικαστηρια και να απαιτησει με συνοπτικες διαδικασιες την αναστολη ισχυος της διοικητικης πραξης μεχρι την εκδικαση της υποθεσης απο το δικαστηριο. Πρακτικα αυτο σημαινει οτι μπορει το ΕΡΣ να επιβαλει ειτε χρηματικο προστιμο, ειτε ποινη διακοπης των εκπομπων του σταθμου για μια εβδομαδα, ειτε να παρει πισω την αδεια λειτουργιας δια παντος. Ο καναλαρχης φυσικα εχει διαδικασιες οι οποιες του επιτρεπουν να μην γινει αυτο εν μια νυκτι. Καταρχην ζητα απο το οργανο που εξεδωσε την αποφαση εν προκειμενω το ΕΡΣ να μην επελθουν τα αποτελεσματα της διοικητικης αποφασης μεχρι να εξαντληθουν ολα τα νομιμα μεσα αντιδρασης που εχει στη διαθεση του ο καναλαρχης, ουσιαστικα δηλαδη μεχρι την οριστικη και αμετακλητη αποφαση του δικαστηριου. Αν το ΕΣΡ αρνηθει καταφευγει στο δικαστηριο και ζητα πριν ξεκινησει η εκδικαση της υποθεσης του να μην ισχυσουν τα διοικητικα μετρα που επιβαλλει η αποφαση του ΕΣΡ. Καπως ετσι λειτουργουν ολες οι διοικητικες αρχες της Ευρωπης. Επιβαλλουν προστιμα κλπ και αν διαφωνει κανεις τοτε απευθυνεται στα δικαστηρια. Αυτη η αρχη ειναι κοινη λιγο πολυ σε ολη την Ευρωπη, ειτε προκειται για παραβασεις της τροχαιας, ειτε για υγειονομικου τυπου παραβασεις, ειτε για φορολογικου τυπου παραβασεις, ειτε για παραβασεις που σχετιζονται με τα ΜΜΕ.
Με δυο λογια δηλαδη στην Ελλαδα τουλαχιστον (και οχι μονο, αλλα και στην υπολοιπη Ευρωπη) μπορει να την ευρεις τοσο απο την εκτελεστικη εξουσια οσο και απο τη δικαστικη. Δηλαδη εκτος απο την διακριση των εξουσιων υπαρχει και η συγχυση των εξουσιων ( και αυτος ειναι δοκιμος ορος συνταγματικου δικαιου) η οποια κατοχυρωνεται και στο Συνταγμα.
 
Μηνύματα
607
Likes
115
Επόμενο Ταξίδι
βορεια ιταλια- ελβετια
Ταξίδι-Όνειρο
ιαπωνια
Εγώ σύντροφοι συνταξιδιώτες το ζήτημα το αντιλαμβάνομαι ως εξής. Το κράτος βεβαίως θεσπίζει νόμους, οι οποίοι επιβάλλουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης συγκεκριμένους κανόνες και συμπεριφορές, που ως επί το πλείστον έχουν σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών. Έτσι λοιπόν αντιλαμβανόμενος και ο κυρ Τσάβες τα πράγματα επιβάλλει σε όλα τα κανάλια μισή ώρα ενημέρωσης ημερησίως. Και μπλα μπλα μπλα μπλα, για δικαιϊκά συστήματα, ένδικα μέσα κατά των διοικητικών πράξεων και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και όλα αυτά τα σχετικά που καλώς γράφτηκαν. Εδώ όμως πρέπει να κάνουμε σαφή διαχωρισμό. Άλλο πράγμα να επιβάλλεις σε όλα τα μέσα επί μισή ώρα ημερησίως την μετάδοση συγκεκριμένων και επιλεγμένων ειδήσεων και πληροφοριών και άλλο πράγμα να θεσμοθετείς κανόνες που να υποχρεώνουν τα μέσα να ενημερώνουν επί μισή ώρα τους πολίτες με ειδήσεις κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου. Σε λίγο ο Τσάβες θα διαλέγει και τις διαφημίσεις. Εδώ εν προκειμένω ο Πρόεδρος Τσάβες όχι μόνο χειραγωγεί αλλά εππροσθέτως χρησιμοποιεί γιαι δίον όφελος τα μέσα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία με την έννοια και τις αρχές που ισχύει στον πολιτισμένο κόσμο. ϊσως είναι η δημοκρατία που φαντάζεται ο Τσάβες και οι όμοιοι του.
Επειδή ακούστηκαν διάφορα πράγματα για τους νόμους που πρέπει να τηρούνται, κάνω μόνο μία μικρή επισήμανση. Υποστηρίζω λοιπόν ότι η θέσπιση ενός νόμου, από μόνη της, χωρίς κοινωνικό έρεισμα και κοινωνική αποδοχή, είναι ανεφάρμοστη. Το δίκαιο πάντοτε και παντού εφαρμόζεται ή παραβιάζεται όταν συμβαδίζει ή παραβιάζει την ηθική, τις αρχές, τα έθιμα και τις παραδόσεις των πολιτών που είναι υποκείμενα του.
Πριν από λίγες μέρες διατύπωσα την άποψη ότι σε καμία σύγχρονη δημοκρατία (και όχι στις μπανανία) δεν θα είχε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι επίορκος αξιωματικός που να είχε καταλύσει το Σύνταγμα και το πολίτευμα. Το επαναδιατυπώνω. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Φίλη έρσυ νομίζω ότι το παράδειγμα για τον παπάγο και τον πλαστήρα ήταν ατυχές. Πως μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία στην χώρα μας στην διάρκεια του μεσοπολέμου. Η δημοκρατία στην ελλάδα ήρθε με την μεταπολίτευση. Δεν νοείται στην σύγχρονη δημοκρατία να ισχύουν απαγορεύσεις λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Γιατι δεν μπορεις να δεχθεις οτι σε αντιστοιχη κατασταση με τη μετεμφυλιακη Ελλαδα βρισκεται και η Βενεζουελα; Γιατι απαιτεις περισσοτερα απο τους Βενεζουελιανους απο οσα καναμε εμεις τοτε; Δεν εχει σημασια η χρονολογια, αλλα σε τι ιστορικη φαση βρισκονται. Αν τοτε εκεινη την εποχη το δεχθηκαμε για εμας, τωρα λογικο ειναι να ισχυσουν τα αντιστοιχα γι αυτους, τωρα εφοσον περνουν απο αναλογες διαδικασιες. Και επιμενω: παρα πολλοι νομοι ισχυουν στην δημοκρατικη Ελλαδα του 2010 οι οποιοι θεσπιστηκαν στις ταραγμενες εκεινες εποχες και κανεις δεν διανοηθηκε να αμφισβητησει την εφαρμογη τους με βαση τα επιχειρηματα που διατυπωνεις.

ΥΓ. Οταν θεσμοθετεις, επιβαλλεις. Ειναι αξεδιαλυτα πλεγμενες η θεσμοθετηση με την επιβολη. Οτι θεσμοθετειται νομικα επιβαλλεται κιολας. Δεν θεσμοθετειται για πλακα και για να περναει η ωρα, χωρις τη δυνατοτητα επιβολης. Ως γνωστον το κρατος εχει το μονοπωλιο της βιας (=επιβολης).
Οσον αφορα το αν οι διοικητικες πραξεις και οι νομοθετικες πρωτοβουλιες του Τσαβες εχουν ερεισμα η οχι, αυτο δε μπορουμε να το ξερουμε ακομη. Οι διαδηλωσεις δεν ειναι αρκετο δειγμα για κατι τετοιο. Το αν διατηρει το ερεισμα του θα φανει στις προσεχεις εκλογες. Προς το παρον και μεχρις εξαντλησεως της τετραετιας εχει υπερ αυτου την νομιμοποιηση που του παρεχουν οι προηγουμενες εκλογες που τις κερδισε καθαρα.
 
Μηνύματα
607
Likes
115
Επόμενο Ταξίδι
βορεια ιταλια- ελβετια
Ταξίδι-Όνειρο
ιαπωνια
Αυτό ακριβώς λέω και εγώ. Ότι κακώς επιχειρείρειτε σύγκριση της Βενεζουέλας με τα οργανωμένα κράτη που στηρίζονται σε παγιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς και αρχές.Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση διότι σύμφωνα άλλωστε με τα όσα ισχυρίζεται ο Γιώργος και δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω, εκεί επικρατεί χάος και κυβερνά η αναρχία. Άντε πήγαινε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βενεζουέλας να ακυρώσεις Νόμο ως αντισυνταγματικό. Ας γελάσω. Τώρα έρσυ, επειδή αναφέρθηκες σε Νόμους του παρελθόντος, φαντάζομαι ότι επικαλείσαι εμπορικούς νόμους και διατάξεις του αστικού δικαίου που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Τί σχέση όμως έχουν οι αγορανομικές διατάξεις ή οι διατάξεις για την οροφοκτησία με αυτό που συζητάμε. Νομίζω ότι βλέπεις το δένδρο και χάνεις το δάσος. Φυσικά και υπάρχουν από τότε Νόμοι που εξακολουθούν και ισχύουν σήμερα όπως υπάρχουν και ακόμη παλιότεροι (που θεσμοθετήθηκαν επί εποχής Όθωνος). Ε καί? Τί σημαίνει αυτό? Τί σχέση έχουν οι νόμοι οι περιοριστικοί της ελευθερίας και της έκφρασης με διατάξεις που καθορίζουν τις οικογενειακές σχέσεις, το κληρονομικό δίκαιο και τις οικονομικές σχέσεις των πολιτών. Αρνείσαι ότι εκείνη την εποχή η ελευθερία έκφρασης ήταν πολυτέλεια? Ότι σήμερα έχουν συντελεστεί τεράστια βήματα στον εκδημοκρατισμό της χώρας? Μήπως έχεις υπόψη σου κάπιο Νόμο επί Μεταξή ή επί Χούντας που να αναφέρεται στην ελεύθυερη έκφραση των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης και να ισχύει σήμερα. Εγώ δόξα τω Θεό και για ποσό πηγαίνω με περισσότερα από τέσσαρα άτομα και να εκφράσω την οποιαδήποτε άποψη μπορώ χωρίς να φοβάμαι μήπως βρεθώ σε κανένα μπουντρούμι. Και την Λέρο ή την Μακρόνυσο μόνο για διακοπές τις φαντάζομαι.Ποιοί παλιοί νόμοι δηλαδή ισχύουν από τότε? Ο νόμος περί απαγόρεψης συναθροίσεων? περί λογοκρισίας? Πεί πιστοποίησης κοινωνικών φρονημάτων?
Όσο για την θεσμοθέτηση και την επιβολή βλέπε Ιταλία και Μπερλουσκόνι.Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε τον νόμο που αναφερόταν στην παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Όπου λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι οποιασδήποτε εκτροπές διορθώνονται από τις εποπτεύουσες δικαστικές αρχές. Και κάτι άλλο για την καραμέλα του νόμιμα εκλεγμένος . Και ο Μπερλουσκόνι δημοκρατικά εκλέχτηκε. Δεν βγήκε με βία και νοθεία. Και από κόσμο που δεν έχει την φτώχεια των κακόμοιρων (αλλά εξαιρετικά συμπαθέστατων) πολιτών της Βενεζουέλας. Εγώ τουλάχιστον δεν περιμένω την εκλογική αποτυχία ή επιτυχία του Τσάβες για να επικρίνω τις αντιδημοκρατικές του μεθόδους και τις παραβιάσεις τις ελευθερίας. Όποιος εκλέγεται δεν λαμβάνει λευκή επιταγή. Δηλαδή αν ξαναεκλεχτεί ο Μπερλουσκόνι παίρνει συγχωροχάρτι? καλώς έπραξε? Αυτές οι λογικές είναι αντίθετες στα δικά μου πιστεύω.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.541
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Δεν εχω ιδεα αν στη Βενεζουελα υπαρχει καν-αυτο μην το εκλαβεις ως αντιδημοκρατικο φαινομενο, ουτε στην Ελλαδα υπαρχει συνταγματικο δικαστηριο- και πως λειτουργει αυτο εφοσον υπαρχει, ουτε εχω ιδεα για το πως εφαρμοζουν τα βενεζουελιανικα δικαστηρια τους νομους ακι το Συνταγμα και πως απονεμουν δικαιοσυνη. Αν ξερεις κατι παραπανω και πιο συγκεκριμενο επι του θεματος ενημερωσε μας παρακαλω.

Οσον αφορα το νομοθετικο καθεστως του 1950 δεν ειναι ακριβως ετσι:
Για παραδειγμα ο Ποινικος μας Κωδικας ισχυει με καποιες τροποποιησεις (πχ. αλλαξε το κεφαλαιο για τα εγκληματα περι γεννετησιας ελευθεριας και καταργηθηκε η θανατικη ποινη και μερικα αλλα ειναι αληθεια) απο το 1950. Ομως στην ουσια του και στην λογικη του παραμενει ο ιδιος Αν αυτος ο νομος δεν ειναι κατεξοχην περιοριστικος της ελευθεριας τοτε ποιος ειναι; Η δομη του ομως δεν αλλαξε. Βασει αυτου του νομου οριζεται τι ειναι αξιοποινος πραξη, τι ειναι η εσχατη προδοσια, ποια ειναι τα εγληματα κατα ξενων κρατων, ποια ειναι τα εγκληματα κατα της ελευθερης ασκησης των πολιτικων δικαιωματων, τι ειναι οι προσβολες κατα της πολιτειακης εξουσιας, τι ειναι η επιβουλη της δημοσιας ταξεως, τι ειναι η επιβουλη της θρησκευτικης ειρηνης, ποια ειναι τα εγκληματα που αναγονται στην στρατιωτικη υπηρεσια και στην υποχρεωση για τη στρατευση, ποια ειναι τα εγκληματα σχετικα με το νομισμα, ποια ειναι τα εγκληματα τα σχετικα με την απονομη της δικαιοσυνης, και ποια τα εγκληματα τα σχετικα με την υπηρεσια. Ο μισος και παραπανω κωδικας - το τμημα το οποιο δεν τροποποιηθηκε κιολας- αναφερεται σε ιδιαιτερως ευαισθητα θεματα που απτονται και με το παραπανω δημοκρατικων ευαισθησιων και ελευθεριων. Και ισχυουν ακομη και σημερα, για εναν και μονο λογο: Επειδη ρυθμιζουν πολυ σωστα και χωρις να ερχονται σε αντιθεση και με το σημερινο συνταγμα τα εν λογω θεματα. (Απλως τους αριστερους με ειδικους ποινικους νομους τους κυνηγουσαν και οχι με τον Ποινικο Κωδικα. Αυτοι οι ειδικοι ποινικοι νομοι εννοειται οτι καταργηθηκαν. Αν και το αρθρο περι κατασκοπειας του Ποινικου Κωδικα μια χαρα βρηκε εφαρμογη στην περιπτωση Μπελογιαννη).

Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι οι νομοι που εισηγουνται και θεσπιζονται σε ανωμαλες και αντιδημοκρατικες περιοδους δεν σημαινει οτι οπωσδηποτε θα ρυθμιζουν ενα κρισιμο θεμα που απτεται των ελευθεριων με τροπο ντε και καλα αντιδημοκρατικο. Φυσικα και υπηρξαν αντισυνταγματικοι νομοι οπως αυτοι που ανεφερες και οι οποιοι εννοειται οτι καταργηθηκαν. Και φυσικα η επικληση οτι επι της νομιμης πρωθυπουργιας ενος πρωην πραξικοπηματια ψηφιστηκε ο εν λογω νομος δεν αποτελει σε καμια εννομη ταξη αποκλειστικο λογο ακυρωσης του. Επομενως:

1. Ο νομος περι τυπου της Βενεζουελας ενδεχομενως να ειναι δημοκρατικος- δεν τον εχω διαβασει κιολας για να το εγγυηθω, ουτε γνωριζω το Συνταγμα της Βενεζουελας - αλλα εφοσον περιεχει δεσμευσεις προς τους ιδιοκτητες ΜΜΕ οι οποιες συναντωνται και σε πολλες ευρωπαικες χωρες δεν προκυπτει καταρχην θεμα. Εκτος βεβαια αν ο Τσαβες τον παραβιασε και ενηργησε αγνοωντας τις διαταξεις του. Οποτε τοτε και βεβαια υπαρχει ζητημα.

2. Το γεγονος του οτι ο Τσαβες σε προγενεστερο χρονο εκανε αποπειρα πραξικοπηματος καθολου δεν επηρεαζει την ισχυ του εν λογω νομου, εφοσον οταν αυτος θεσπιστηκε με ολες τις νομιμες διαδικασιες που προβλεπει το Συνταγμα της χωρας ο Τσαβες επιπλεον ηταν και νομιμως εκλεγεις.

3. Ξερεις ποσες αποφασεις της διοικησης καταπιπτουν απο τα διοικητικα δικαστηρια η απο το Ευρωπαικο Δικαστηριο ημερησιως ως παρανομες, καταχρηστικες, αντισυνταγματικες κλπ στην Ελλαδα; Και υποθετω και στην υπολοιπη Ευρωπη. Ποσοι νομοι κατα περιπτωση δεν εχουν θεωρηθει αντισυνταγματικοι! Αλλοτε οι δικαστικες αποφασεις αυτες παιζουν το ρολο τους στην πολιτικη ζωη, αλλοτε αγνοουνται απο το εκλογικο σωμα και αλλοτε μαλιστα επιβραβευουν εκλογικα τον παρανομουντα υπουργο για παραδειγμα.Αν και πολλες φορες συγκλινουν επισης αρκετες φορες αποκλινουν η πολιτικη ταξη με την εννομη ταξη.

Και για να απαντησω ολιγον πιο συγκεκριμενα: ειτε επανεκλεγει ειτε δεν επανεκλεγει ο Μπερλουσκονι, εσυ, εγω, και ολα τα εκατομυρια των Ιταλων εχουμε το δικαιωμα να τον κατακρινουμε για την πολιτικη του και τα πεπραγμενα του. Αλιμονο, ακομη το δικαιωμα της διατυπωσης της ελευθερης γνωμης το διατηρουμε. Αλλα ετσι και επανεκλεγει θα συνεχιζει την πολιτικη του δραση ειτε μας αρεσει, ειτε οχι. Και αν το παρακανει, ελπιζει κανεις, να λειτουργησουν οι εκ του Συνταγματος προβλεπομενες ασφαλιστικες δικλειδες.

ΥΓ Το ονομα μου γραφεται με ηττα = Ερση :)
 

Head_cf

Member
Μηνύματα
122
Likes
74
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει....
Και να και ένα απόσπασα από το εκπληκτικό Zeigeist Addendum που δείχνει πως έγιναν τα πράγματα στη Βενεζουέλα και σε πολλές άλλες χώρες ....οποίος έχει χρόνο και διάθεση μπορεί να το δει και όλο ειναι περιπου 2 ωρες και ειναι σε 11 κομματια …αξίζει…

Για τη Βενεζουέλα είναι στο 07:02

[media=youtube]7D9TK1fxZ6c[/media]
 
Last edited by a moderator:

CeZn

Member
Μηνύματα
5
Likes
0
Συνεχάω, που λένε και οι γραμματιζούμενοι.

@traveladdict:
Στη Βενεζουέλα ταξίδεψα τρεις φορές και κάθε φορά δείχνει και χειρότερη.
Τελείως διαφορετική εκτίμηση έχουμε. Εγώ βλέπω τεράστιες διαφορές κάθε φορά. Ειδικά στο θέμα των υποδομών είναι και εξόφθαλμες, η μόνη χώρα που έχω δει τόσα πρότζεκτ να γίνονται ταυτόχρονα και με τέτοια ταχύτητα είναι το Ιράν. Στη Βενεζουέλα βλέπεις νέες γέφυρες, μετρό, τραίνα, αεροδρόμια, καταπληκτικούς νέους δρόμους, ολόκληρες πολιτείες από ανθρώπινες νέες κατοικίες, εκμετάλλευση γης που καθόταν και περίμενε, άπειρα νοσοκομεία και μια φοβερή πρόοδο στον τομέα της παιδείας και του αθλητισμού (ειδικά μετά τη διοργάνωση του τελευταίου Copa America).

Αν θεωρείς εσύ βελτίωση τα κάγκελα στα σπίτια, που κρατούν φυλακισμένους τους πολίτες της που ζουν κάτω από ένα συνεχές καθεστώς τρομοκρατικής εγκληματικότητας, τότε πάω πάσο

Στο θέμα της εγκληματικότητας υπάρχει εμφανέστατη αποτυχία και συμφωνώ απολύτως πως πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας κι από τους βασικούς παράγοντες ευτυχίας. Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος, αλλά -ειδικά στο Καράκας- τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, εν μέρει και λόγω της εκδημοκρατικοποίησης των μέσω μαζικής μεταφοράς. Ο φτωχός εγκληματίας πλέον έχει λεωφορείο που τον μεταφέρει από τη φαβέλα στο Μιραφλόρες και το Σαν Τομάς. Αντί λοιπόν να ληστέψει τον πάμφτωχο γείτονα, πάει και ληστεύει τον πλούσιο, αφού πλέον δεν υπάρχει το μεταφορικό απαρτχάιντ. Από εκεί και πέρα, η Βενεζουέλα δεν ήταν ασφαλής πριν τον Τσάβες, μην τρελαθούμε κιόλας. Όσο τη θυμάμαι εγώ τουλάχιστον, ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά κι εγκληματικότητα στη Νότιο Αμερική, δείκτες στους οποίους ανταγωνιζόταν ανέκαθεν μόνο την Παραγουάη (όπου από σήμερα ως Χριστουγεννιάτικο δώρο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η Υγεία θα διατίθεται σε όλους τους κατοίκους δωρεάν). Ο Τσάβες δεν επινόησε και δε δημιούργησε την εγκληματικότητα της χώρας, την κληρονόμησε. Ορθότατη η κριτική στο ότι απέτυχε στο να την αντιμετωπίσει, μέχρι κι ο άνθρωπος που κατάφερε να βάλει μια σχετική τάξη στο Καράκας δολοφονήθηκε πριν από λίγους μήνες. Δύο από τα μέτρα που έχει θέσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι μακροπρόθεσμα: η παιδεία και η δημιουργία νέων πόλεων και αγροτικών οικισμών, όπου και σιγά-σιγά εγκαθίστανται οι πρώην κάτοικοι των φτωχογειτονιών των μεγάλων πόλεων. Πρόκειται για προγράμματα που θα πάρουν πολύ καιρό ακόμη, ένα σύστημα παιδείας (ειδικά σε μια χώρα με τόσους αναλφάβητους όπως αυτούς που κληρονόμησε ο Τσάβες και τους έμαθε γράμματα χάρη στους Κουβανούς) θέλει τουλάχιστον μια δεκαετία για να δείξει τα αποτελέσματά του και οι νέοι οικισμοί μόλις άρχισαν να δημιουργούνται.

Και ο ρεβανσισμός δυστυχώς καραδοκεί. Δεν είμαι με το μέρος των Βενεζουελάνων που αντιπαθούν τον Τσάβεζ - μου είναι παντελώς αδιάφοροι και οι μεν και οι δε - αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είναι λίγοι. Όσο υπάρχει κόσμος που φεύγει και εγκαταλείπει τη χώρα, κάτι δεν πάει καλά και η δημοκρατία δεν λειτουργεί σωστά.

Ο ρεβανσισμός λειτουργεί κι από τις δύο μεριές και σε μια κοινωνία των άκρων όπως αυτή της Βενεζουέλας –με χαώδεις διαφορές ανάμεσα σε φτωχούς και πλουσίους στην προ Τσάβες εποχή- δυστυχώς δίνει το παρόν. Ειδικά οι της αντιπολίτευσης δε δίστασαν μέχρι κι ελεύθερους σκοπευτές να στρατολογήσουν κατά των κυβερνητικών συγκεντρώσεων, είχαμε τη σύλληψη Κολομβιανών παραστρατιωτικών με οπλοστάσιο χειρότερο κι από του ΙΡΑ κλπ. Δυστυχώς οι chavistas, ως μέλη των κατώτερων και πιο αμόρφωτων στρωμάτων της κοινωνίας, δεν είναι αγγελούδια. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δε μετακόμισα στη Βενεζουέλα (με πολύ καλή πρόταση εργασίας, ενδιαφέρουσα όσο δεν πάει) είναι διότι η εχθρότητα από τους μεν και τους δε πάει σύννεφο. Φίλοι Κουβανοί πυροβολήθηκαν σε δύο διαφορετικά σπίτια όταν πήγαν να κάνουν ενημέρωση για τις νέες οικολογικές λάμπες που αντικαθιστούν τις παλιές, με αποτέλεσμα η χώρα να κάνει 400 εκατομμύρια δολλάρια οικονομία το χρόνο… επειδή τα κανάλια της αντιπολίτευσης έλεγαν στους πολίτες πως «οι λάμπες του Τσάβες περιέχουν μικρόφωνα»! Σε μια χώρα που όλοι οπλοφορούν (και οπλοφορούσαν από την μεγάλη κρίση του ’70, όταν το πετρέλαιο έπεσε στα 10$/βαρέλι), δε θέλω να ζω. Και πάλι, η κυβέρνηση Τσάβες (όπως και στο θέμα της διαφθοράς) απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί κανείς να της καταλογίσει πως το δημιούργησε.


Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά πόσο μειώθηκε το χρέος της χώρας και προφανώς δεν ενδιαφέρει και τους Βενεζουελάνους που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Άλλωστε τι να μας πουν οι στατιστικές, όταν η ίδια μας η χώρα άλλαξε τους αριθμούς και τώρα βρισκόμαστε σ'αυτή την κατάσταση. Δηλαδή είναι πολύ εύκολο να αλλάξει κάποιος μια στατιστική και να την παρουσιάσει όπως θέλει.

Οι στατιστικές που έδωσα όχι μόνο είναι μετριοπαθείς, αλλά είναι και από θεσμούς που αντιτίθεται στον Τσάβες. Π.χ τα στοιχεία για την ανάπτυξη, την ανεργία, της παραγωγής πετρελαίου και της δραματικής μείωσης της φτώχειας ανήκουν είναι από την Παγκόσμια Τράπεζα (!), το ΔΝΤ (!) και το CIA Factbook (!!!). Μπορείς να τα διαβάσεις και μόνος σου εδώ: Economy of Venezuela - Wikipedia, the free encyclopedia
Δε βρίσκω για ποιο λόγο οργανισμοί που θίγονται από τις πολιτικές Τσάβες θα πλαστογραφούσαν στοιχεία προς όφελός του. Ούτε βέβαια καμία ξένη τράπεζα θα δεχόταν να πει πως η Βενεζουέλα αποπλήρωσε το χρέος της προς αυτήν χωρίς να εισπράξει. Επομένως θέμα ψεύτικης στατιστικής δεν τίθενται.

Από εκεί και πέρα, φυσικά και επηρεάζει τη ζωή του μέσου Βενεζουελάνου η κατάσταση των δημοσιονομικών δεικτών. Αρκεί να σου πω πως η αύξηση μισθών στη χώρα είναι άμεσα συνδεδεμένη (δια νόμου) με τη μέση τιμή πώλησης πετρελαίου, στη διεθνή άνοδο της οποίας ο βασικός συντελεστής είναι ο ίδιος ο Τσάβες, τελείωσαν οι μέρες που χτυπούσε το τηλέφωνο, σου έλεγε ο πρόεδρος της τάδε χώρας «πουλάτε πετρέλαιο στα 15$» κι ο προέδρος της Βενεζουέλας υπάκουγε. Δε γίνεται το πετρέλαιο να κοστίζει το 1/7 από το νερό, η εποχή της αποικιοκρατίας μας τελείωσε, ο ΟΠΕΚ πλέον έχει ρόλο, η Βραζιλία (ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Βενεζουέλας) το ίδιο και τα έσοδα από τα πετρέλαια είναι αυτά που χρηματοδοτούν όλα τα κοινωνικά πρότζεκτ.

Μιλάμε για κοινωνικά προγράμματα που έχουν αλλάξει τελείως τη ζωή των κατοίκων: οι μονογονεϊκές οικογένειες παίρνουν σημαντικότατα επιδόματα, οι αναλφάβητοι εγγραμματίστηκαν σχεδόν όλοι (το ελάχιστο ποσοστό που απομένει θα αποφοιτήσει από τα κουβανικά σχολεία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010), ο φίλος Κουβανός γιατρός που με φιλοξένησε σε φτωχογειτονιά του Καράκας μου έλεγε πώς έβαλε τα κλάμματα όταν στην πρώτη του επίσκεψη διαπίστωσε πως υπήρχαν κοπέλες 25 χρονών που δεν ήξεραν ΤΙ ΕΙΝΑΙ γυναικολόγος, τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς πλέον είναι προσιτά, ο κατάπτυστος νόμος που απέκλειε του εέγχρωμους από τα πανεπιστήμια (με την «συνέντευξη» που μπορούσε να ακυρώσει την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο σε άτομα που είχαν πιάσει τον απαιτούμενο βαθμό!) ακυρώθηκε. Είδα αγρότες στο Μπαρίνας που μόλις τους είχε δοθεί δωρεάν γη, οι άνθρωποι βγήκαν από τα γκέτο και πλέον ζουν σαν άνθρωποι, οι μεταφορές είναι προσιτές, υπάρχουν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμμτα για τεχνίτες σε όλους τους δήμους της χώρας, ο πολιτισμός φτάνει σε ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ τους ταινία…. Ειλικρινά δεν ξέρω πού να τελειώσω. Όλα αυτά χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του πετρελαίου (όπως κι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε βιομηχανία και γεωργία, όπου γίνονται θαύματα και πλέον η Βενεζουέλα δε θα εξαρτάται από το πετρέλαιο), τα οποία αντί να πηγαίνουν στην αποπληρωμή ενός χρέους που δημιούργησαν οι προκάτοχοι του Τσάβες που επιδόθηκαν σε ένα όργιο σπατάλης και διαφθοράς, πηγαίνουν προς όφελος του μέσου κατοίκου της χώρας. Απόρροια αυτών των πολιτικών είναι η υποστήριξη προς τον Τσάβες, κανείς δεν είναι χαζός ώστε να ψηφίζει επί δέκα χρόνια (σε επτά εκλογικές αναμετρήσεις!!) μια κυβέρνηση που δεν παράγει απτό έργο με άμεσες θετικές επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.

Εγώ είδα πολύ πλούσιους με suv και αμέτρητους φτωχούς να στριμώχνονται και να κρέμονται σε άθλια λεωφορεία.

Πλέον υπάρχουν μετρό, δωρεάν κουπόνια κοινωνικών διακοπών, ολοκαίνουριοι δρόμοι και μια νέα βιομηχανία αυτοκινήτων που φτιάχνει αυτοκίνητα χαμηλού κόστους. Χάρη στο πρόγραμμα με τα microcredits (η κυβέρνηση Τσάβες συνεργάζεται με τον Ινδό νομπελίστα που το εφηύρε) η απόκτηση αυτοκινήτου είναι ευκολότερη από ποτέ, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολη για τα δυτικά δεδομένα. Αν είχες πάει στη Βενεζουέλα στην προ Τσάβες εποχή, θα είχες δει πολύ χειρότερα. Συγκρίνουμε το πριν με το τώρα, όχι την Ελβετία με την Αιθιοπία. Ασφαλώς και δεν εξαλείφθηκε η φτώχεια, ούτε θα βγει η κυβέρνηση να αρπάξει τα suv των πλουσίων.

Η χώρα με τόσες κρατικοποιήσεις και με την εκδίωξη των ξένων εταιριών θα έπρεπε να είναι σήμερα σαν το Ντουμπάι, ο κόσμος να ζει καλά και να μη πληρώνει για τίποτα.

Συγγνώμη, αλλά εγώ για το Ντουμπάι έχω πολύ διαφορετική άποψη. Ξένοι σκλάβοι όπου εργάζονται υπό συνθήκες δουλειάς με ημέρες εργασίας των 14 ωρών και μένουν 14 άτομα σε μια κουζίνα, αυτή είναι η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, που τυχαίνει να είναι οι ανώνυμοι ξένοι που κάνουν τα έργα των Αράβων και πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα χωρίς να φαίνονται πουθενά. Είχα την τύχη να φιλοξενηθώ από φίλους Έλληνες που ζουν εκεί και τα όσα είδα και άκουσα ήταν τουλάχιστον θλιβερά, πίσω από τους ουρανοξύστες υπάρχουν αμέτρητα γκέτο, σε κάθε σπίτι υπάρχει η σκλάβα από τη Σρι Λάνκα που κακοποιείται και δεν έχει ούτε διαβατήριο για να φύγει… Για μένα από τις πιο ψεύτικες και απάνθρωπες κοινωνίες στον κόσμο, που έχτισε πάνω στο τίποτα (αφού δεν έχει καν πετρέλαιο το εμιράτο και τώρα κάνει το ζήτουλα των πετρελαιάδων).
@Yorgos Νόμιζω αν και όταν ευκαιρείς μια ανάλυση για την Βενεζουελα απο 2009 ως τωρα θα ηταν ενδιαφερουσα. Η καταρρευση ειναι κυριως λογω καταρρευσης πετρελαιου και οτι Μαδουρο<<< Τσαβες;
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.564
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
@Yorgos Νόμιζω αν και όταν ευκαιρείς μια ανάλυση για την Βενεζουελα απο 2009 ως τωρα θα ηταν ενδιαφερουσα. Η καταρρευση ειναι κυριως λογω καταρρευσης πετρελαιου και οτι Μαδουρο<<< Τσαβες;
Μπα, η χώρα χρεοκόπησε με το πετρέλαιο στα 101$...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.657
Μηνύματα
906.737
Μέλη
39.408
Νεότερο μέλος
Annie A

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom