vickokka
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- παντου
3η ημέρα: Comino - Blue Lagoon και το τελευταίο βράδυ στη Sliema!
Όπως ανέφερα στο προηγούμενο κεφάλαιο, ο μόνος τρόπος για να πάει κάποιος στο νησάκι Comino είναι τουριστικά σκάφη που ξεκινούν από Sliema σαν μίνι κρουαζιέρα, από το λιμάνι Cirkewwa στην Μάλτα ή το λιμάνι Mgarr στο Gozo. Οι εταιρείες που πάνε στο Comino πολλές και είναι αλήθεια πως είχα μπερδευτεί ψάχνοντας τες στο ίντερνετ. Ήμασταν στο Mgarr και δεν είχαμε κλείσει τίποτα, δεν ήξερα τι μας βολεύει, με ποια εταιρεία θα πάμε και το κυριότερο αν θα βρίσκαμε το δρομολόγια που μας εξυπηρετούσε. Αυτές οι απορίες δεν άργησαν πολύ να απαντηθούν και να ξεκαθαριστούν.
Στο λιμάνι βρήκαμε το Tourist Services του Mgarr. http://www.gozomgarrtouristservice.com/
View attachment 209548
Στο γραφείο αυτό διαφημίζονται οι εκδρομές στη blue lagoon αλλά μπορείς να νοικιάσεις και σκάφος, αυτοκίνητο, μηχανή ή ποδήλατο. Είπαμε ξεκάθαρα πως θέλαμε να πάμε στο νησί Comino αλλά από εκεί να φύγουμε για το λιμάνι Cirkewwa στη Μάλτα και όχι να επιστρέψουμε Gozo. Ο υπάλληλος μας είπε πως το δρομολόγιο αυτό κοστίζει 15€. Αναχωρεί σε 15 λεπτά, θα έχουμε 1:30 ώρα περίπου για μπάνιο στη blue lagoon και στην επιστροφή το σκάφος θα περάσει κι από τις σπηλιές του Comino! Δηλαδή για άλλη μια φορά όλα τέλεια και όλα βολικά. Ήμασταν τυχεροί γιατί το τελευταίο σκάφος από Blue lagoon για Μάλτα αναχωρούσε στις 18:00 και ευτυχώς που προλάβαμε το δρομολόγιο των 16:30 ώστε να χαρούμε τη blue lagoon και το κυριότερο να κάνουμε μπάνιο χωρίς να είμαστε με την ψυχή στο στόμα. Το μικρό σκάφος θα αναχωρούσε μπροστά από την είσοδο του κτιρίου Gozo Ferry Terminal στο λιμανάκι του Mgarr. Τώρα με ποια εταιρεία πήγαμε θα σας γελάσω. Το σκάφος και η μπλούζα του καπετάνιου έγραφε Βlue Lagoon Comino Ferries και λογικά πρέπει να ήταν αυτή http://www.cominoferries.com/
Ανυπόμονοι να δούμε και να κολυμπήσουμε στα κρυστάλλινα νερά της Βlue Lagoon αναχωρήσαμε 5 άτομα. Εμείς, ένα ζευγάρι και ο οδηγός του σκάφους φυσικά.
Η διαδρομή ήταν σύντομη και ωραία με την θάλασσα να μας πιτσιλάει και το όμορφο Gozo που αφήναμε πίσω μας. Το χρώμα της θάλασσας ήταν σαν ψεύτικο σαν να το πείραξε κάποιος με photoshop και όσο πλησιάζαμε προς το Comino τα νερά ήταν απίστευτα διαυγή και κρυστάλλινα.
View attachment 209550
Όταν φτάσαμε στο Comino, υπήρχε έντονη κινητικότητα από μικρά και μεγάλα σκάφη.
Μποτιλιάρισμα. Ναι μποτιλιάρισμα από σκάφη στο σημείο που σταματάνε για να αφήσουν ή να πάρουν τον κόσμο. Χρειάστηκε μάλιστα να περιμένουμε να αναχωρήσει ένα από αυτά για να μπορέσει να παρκάρει ο οδηγός το δικό μας στο ίδιο σημείο. Και κόσμος. Πάρα πολύς κόσμος που αναχωρούσε και έμπαινε μαζικά στα πλοιάρια. Και πολύς κόσμος όμως που παρέμεινε στη Βlue Lagoon και απολάμβανε το μπάνιο ή την ηλιοθεραπεία του. Εννοείται σε πολλά σημεία υπάρχουν καντίνες και αναψυκτήρια. Και σκεφτόμουν: Έχει υπερβολικό κόσμο και άλλοι τόσοι αναχωρούν. Δηλαδή λίγη ώρα πριν τι γινόταν εδώ? Που στάθηκαν όλοι αυτοί? Που χώρεσαν? Γι’ αυτό δίνω συμβουλή αν θέλετε να πάτε για κολύμπι στο Comino και θέλετε να το πετύχετε με όσον το δυνατό λιγότερο κόσμο πάτε προς το απόγευμα που είναι η ώρα που φεύγουν τα περισσότερα τουριστικά σκάφη. Με το που κατεβήκαμε από το σκάφος, ανηφορήσαμε τον λόφο να δούμε πανοραμικά την Βlue Lagoon.
View attachment 209559
Απέναντι στη μικρότερη νησίδα υπάρχει ακόμα μια μικρή παραλία και μια σπηλιά. Πολύ όμορφο μέρος και σίγουρα πιο ήσυχο. Μπορείς να διασχίσεις τη θάλασσα και να πας αφού είναι ρηχά τα νερά όπως επίσης μπορείς να πας με βαρκάκι. Ζήλεψα και θα ήθελα να πηγαίναμε αλλά που χρόνος. Θέλει και μια διαδικασία.
Στο Comino έχει σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες στα βράχια αλλά πρέπει να είσαι πολύ τυχερός να προλάβεις. Έχει δύο μικρά κομμάτια με άμμο σε διαφορετικά σημεία που επίσης πρέπει να είσαι τυχερός να πετύχεις κενό μέρος να απλώσεις την πετσέτα σου. Ε λοιπόν και πάλι η τύχη ήταν με το μέρος μας! Βρήκαμε εύκολα μέρος να στρώσουμε και μάλιστα είχαμε σκιά από την μπροστινή ομπρέλα. Δεν υπήρχε περίπτωση να είμασταν τυχεροί αν ερχόμασταν λίγες ώρες νωρίτερα με τον χαμό που γινόταν. Που να βρεις άδειο τετραγωνικό στην παραλία. Ακόμα κι εκείνη την ώρα όμως υπήρχαν πολλοί που είχαν στρώσει πετσέτες ψηλά στο λόφο! Εγώ πάντως θα ξενέρωνα αν συνέβαινε αυτό σε μας!
Το μπάνιο μας στα ρηχά και κρύα νερά της blue lagoon ήταν εξαιρετικό. Ήταν λες και βρισκόμασταν σε μια πισίνα. Από τις κορυφαίες στιγμές που περίμενα πως και πως. Όλα πήγαν όπως τα ήθελα κι ακόμα καλύτερα!
View attachment 209551
Φεύγοντας, ο Rose πήγε κατευθείαν στο σκάφος μας, ενώ εγώ ανέβηκα λίγο πιο ψηλά το λόφο και ακολούθησα άλλη διαδρομή να δω από άλλη οπτική την blue lagoon.
Κάτω αριστερά είναι το σκάφος μας που αναχώρησε σε λίγα λεπτά.
Αυτή τη φορά ήταν γεμάτο κόσμο και κατά πλειοψηφία νεαρούς φασαριόζους Ισπανούς. Το σκαφάκι αναχώρησε και όπως ήταν προγραμματισμένο προσέγγισε 2-3 σπηλιές της περιοχής. Δεν ήταν κάτι τρομερό ούτε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί όμως ήταν ωραία εμπειρία. Οδηγός και συνοδηγός δύο παιδιά ούτε 25 χρονών. Οι οποίοι βλέποντας τους Ισπανούς να τραγουδάνε και να κάνουν φασαρία είπαν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτινή και να τους ευχαριστήσουν βάζοντας δυνατά ισπανόφωνα σουξέ. Ομολογώ δεν περίμενα να υπάρχει ηχοσύστημα σε τέτοιου τύπου βάρκα. Οι Ισπανοί φυσικά έπαθαν ντελίριο ενθουσιασμού και τραγουδούσαν σαν τρελοί. Μαζί κι εμείς. Φυσικά στο τραγούδι που έπαθαν αμόκ ήταν το άκρως καλοκαιρινό και τεράστια παγκόσμια επιτυχία ''Despacito''. Ήταν ομολογουμένως μια από τις πιο όμορφες ανέμελες στιγμές του ταξιδιού, αυτό που μου έκανε να πω ''καλοκαιρινές διακοπές για πάντα''!
View attachment 209552
View attachment 209553
Όταν φτάσαμε στο Cirkewwa Ferry Terminal και πήγαμε στη στάση των αστικών, μαζί με μας περίμενε τρελός κόσμος. Χαμός. Χμ πως θα γίνει να μην είμαστε όρθιοι? Ε δεν ήταν δύσκολο, έγινε χωρίς προσπάθεια. Μπήκαμε στο 222 για Σλιέμα και οι θέσεις μας περίμεναν! Σε όλη τη διαδρομή κάποιοι ήταν όρθιοι. Δεν ήθελα να είμαι στη θέση τους πάντως!
View attachment 209549
Ακριβώς πίσω μας δυο κοπέλες δεν σταμάτησαν να μιλούν και ο Rose ήταν έτοιμος να τις κάνει παρατήρηση. Μη κάνεις καμιά μ@λ@κία του είπα! Κάναμε και εικασίες τι γλώσσα μιλούσαν. Εγώ είπα Σλοβένικα ο Rose είπε Πολωνικά. Τα κορίτσια δεν έβαλαν γλώσσα μέσα τους και τότε απότομα γυρνάει ο Rose και τις ρωτάει αυστηρά ''Συγνώμη κορίτσια…'' Αυτές πάγωσαν κι εγώ είπα ωχ από μέσα μου! Και εκεί που είναι έτοιμος να τις πει βουλώστε το επιτέλους, το γυρνάει αλλιώς μαλακώνει τον τόνο της φωνής του και τις ρωτάει ''αναρωτιόμαστε με τον φίλο μου τι γλώσσα μιλάτε’’! Όχι μόνο δεν τις έκανε παρατήρηση αλλά έπιασε κουβέντα μεταξύ τους όταν αυτές είπαν ότι είναι από τη Λιουμπλιάνα! Το βρήκα πάντως, σλοβένικα μιλούσαν. Παινέψαμε τρελά τη Σλοβενία, είπαμε για το ταξίδι μας εκεί ένα χρόνο πριν και φυσικά τα κορίτσια καμάρωναν που άκουγαν τόσο κολακευτικά λόγια για τη χώρα τους. Μέχρι και φωτογραφίες μας τους δείξαμε από το facebook! Και πάλι σε ένα λεωφορείο γεμάτο ακουγόμασταν μόνο εμείς και οι ζωηρές Σλοβένες!
Την ώρα που έδυε ο ήλιος περάσαμε από τον κόλπο του Spinola bay, St. Julian’s bay και Balluta bay. Είναι μια περιοχή που δεν είχαμε το χρόνο να επισκεφτούμε όμως έστω από το λεωφορείο είδαμε αυτή την πολύβουη και κοσμοπολίτικη πλευρά της Μάλτας.
View attachment 209554
Τόσες ώρες στο πόδι με λεωφορεία και πλοία και ακόμα δεν χόρτασα βόλτες ο αθεόφοβος! Ήταν το τελευταίο μας βράδυ στη Σλιέμα και πριν βραδιάσει ήθελα να δω την όμορφη παραλία της Triq Ix - Xatt στην περιοχή της Gzira. Ο Rose ανέβηκε στο ξενοδοχείο να ξεκουραστεί κι εγώ μόνος έκανα μια όμορφη βόλτα το σούρουπο. Η παραλία είναι τόπος συνάντησης και χαλάρωσης των κατοίκων, βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους ή τρέχουν. Απέναντι μου είχα πάντα την πανέμορφη Βαλέτα που άναβε τα φώτα της σιγά σιγά!
View attachment 209555
View attachment 209556
Υπέροχα όλα. Κάποια στιγμή μελαγχόλησα λιγάκι που την επόμενη μέρα θα αποχαιρετούσαμε τη Μάλτα. Επειδή όμως το ταξίδι δεν τελείωνε και θα γνωρίζαμε καινούρια μέρη ξαναπήρα τα πάνω μου! Επέστρεψα στο δωμάτιο, έκανα μπάνιο, ντύθηκα και βγήκαμε για ένα τελευταίο γεύμα στη Μάλτα. Τα κιτάπια μου έλεγαν για ένα κλασικό δημοφιλές εστιατόριο χωμένο σε ένα στενό κοντά στην παραλία. Δεν δυσκολευτήκαμε όμως να το βρούμε. Είναι το Ta' Kris Restaurant σε ένα στενό στην πλατεία Triq Bisazza. Στην μικρή πλατεία χαρακτηριστικά είναι τρία αγάλματα που κάθονται σε ένα τραπέζι και τα πίνουν! Ποιοι είναι αυτοί δεν έχω ιδέα!
Το μαγαζί ήταν γεμάτο, κι ενώ δεν είχαμε κάνει κράτηση μια χαρά μας εξυπηρέτησαν γρήγορα (αν και δεν διάβασα καλές κριτικές όσον αφορά αυτό το θέμα) και μας έβαλαν σε τραπεζάκι στο διάδρομο. Κλείσαμε τη βραδιά με ριγκατόνι με σάλτσα λαγού και τη μαλτέζικη σπεσιαλιτέ λαγός κοκκινιστός. Χωρίς να εξτασιαστώ ήταν νόστιμα τα φαγητά και τεράστιες οι μερίδες. Χάλασα τη δίαιτα του μήνα! Το κόστος μαζί με τις μπύρες 32€. Αυτό που με ενόχλησε ήταν η τρελή βαβούρα στο μαγαζί. Μα να μην έχουν λίγη μουσικούλα?
View attachment 209557
View attachment 209558
Κάπως έτσι έληξε η τελευταία μας νύχτα στην Μάλτα.
Την επόμενη ημέρα άνοιγε νέο κεφάλαιο στις διακοπές μας. Σικελία!
Το Ta Kris μου αρεσε κι εμενα! Γενικα πιστευω στη Μάλτα βρίσκεις ωραίες γεύσεις, μεσογειακές με ιταλοαραβικες επιρροες.