• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Καλά - στραβά - ανάποδα vol 2

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

maltakias

Member
Μηνύματα
2.538
Likes
3.226
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Και ποιος σου είπε ότι έχω ΟΕ ρε;Δεν ξανακοιτάς τα τιμολόγιά σου;
 

galat

Member
Μηνύματα
851
Likes
2.126
Επόμενο Ταξίδι
...
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Παρακολουθήσαμε παραπάνω αρκετές αναφορές στο θέμα της ευθύνης για την κατάσταση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η χώρα μας. Υπάρχουν αυτοί που υπογραμμίζουν την ευθύνη του καθενός από εμάς σε μια σειρά απλά και καθημερινά πράγματα που συνέβαλαν στην πρόκληση της κρίσης, υπάρχουν και αυτοί που αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας την γνωστή ρήση του Πάγκαλου αποποιούμενοι κάθε ευθύνη. Επειδή θεωρώ το θέμα κομβικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας θα προσπαθήσω να αναπτύξω την δικιά μου άποψη και τα επιχειρήματα στα οποία την στηρίζω.

Η άποψή μου είναι : «Είναι επιζήμιο για την παραπέρα πορεία της χώρας μας να αποποιείται ο καθένας από εμάς, ως μέλος της κοινωνίας μας, την συνευθύνη για την σημερινή κατάντια της χώρας μας»

Τι εννοώ:
- Είναι αναμφισβήτητο ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχουν αυτοί που κυβέρνησαν τις τελευταίες 4 δεκαετίες και όσοι διαπλεκόμενοι με αυτούς έκαναν πάρτι σε βάρος της χώρας.

- Πρέπει όμως να παραδεχτούμε και την συνευθύνη και της εκάστοτε αντιπολίτευσης ακόμη και των μη κυβερνητικών κομμάτων (σε μικρότερο βαθμό ευθύνης βέβαια), που συνέβαλλαν με τον στείρο αντιπολιτευτισμό τους σε αγκυλώσεις και υπερβολές. Επίσης και την ευθύνη όσων συμμετείχαν στην διοίκηση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού (και εδώ συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων), που τους κατάντησαν πολλές φορές φορείς διαφθοράς και αυθαιρεσίας.

- Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι κάθε κοινωνία έχει τους ηγέτες που της αξίζουν. Όσο και εάν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε οι ηγέτες μας είναι σπλάχνο από το σπλάχνο μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα της ψήφου που τους εξέλεξε. Αναφέρομαι στο ότι έχουμε ηγέτες με τα ίδια κουσούρια που διαθέτει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Θα είχαμε ανεχτεί έναν υπουργό περιβάλλοντος, που ενώ πιάνεται με καραμπινάτο αυθαίρετο, αντί να παραιτηθεί να το τακτοποιεί παράνομα, αν δεν διέθετε σχεδόν κάθε Έλληνας και ένα δικό του αυθαίρετο; Θα είχαμε ανεχτεί έναν υπουργό εργασίας να πιάνεται με ανασφάλιστο υπηρετικό προσωπικό και να μην ανοίγει μύτη, αν δεν ήταν ίδια η εικόνα της καθημερινής μας ζωής; Θα είχαμε πρωθυπουργό που να παραδέχεται δημόσια ότι ένα λάδωμα των 500.000 δραχμών δεν είναι και τίποτα σοβαρό εάν το λάδωμα δεν ήταν εθνικό σπορ; Σε μια οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν τέτοια η κατακραυγή της κοινής γνώμης, που όλοι τους όχι μόνο θα οδηγούνταν στην παραίτηση, αλλά θα εξαφανίζονταν και από το πολιτικό στερέωμα και θα οδηγούνταν στην φυλακή.

- Ισχυρίζομαι ότι δεν αρκεί να βλέπουμε την μεγάλη ευθύνη των λίγων (που μας κυβέρνησαν), αλλά πρέπει να δούμε και την μικρή ευθύνη των πολλών (όλων μας λίγο πολύ), γιατί η ευθύνη αυτή παράγει ένα εξίσου σοβαρό αποτέλεσμα, πέρα όσων ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσα αναφέρθηκαν ήδη εκτεταμένα σε παραπάνω post, για την φοροδιαφυγή στην οποία όλοι συμβάλουμε, για τα λαδώματα στα οποία συμμετέχουμε, για τους διορισμούς που επιδιώξαμε κλπ κλπ κλπ. Θα κάνω έναν απλό συλλογισμό : Αν υποθέσουμε ότι ο καθένας από εμάς συμβάλλει ετησίως (ανεξάρτητα του ποιος ωφελείται) στην απώλεια του κράτους (ή των ασφαλιστικών ταμείων) εσόδων 500 ευρώ (40 ευρώ τον μήνα δηλαδή ή 1,36 ευρώ ανά ημέρα), τότε για το σύνολο των πολιτών δημιουργείται ένα ποσό της τάξης των 4-5 δις ευρώ ετησίως, ποσό που για το σύνολο των τελευταίων 30-40 χρόνων προκαλεί ένα έλλειμμα στο κράτος, που αντιστοιχεί περίπου στο μισό δημόσιο χρέος! Ίσως να φαίνεται υπερβολική σε μερικούς η παραδοχή του ποσού των 500 ευρώ ετησίως. Όμως ίσως να είναι και συντηρητική αν αναλογιστεί κανείς πόσες αποδείξεις ανεχόμαστε να μην κόβονται για τον καφέ ή το ποτό στο μπαρ, για τον υδραυλικό ή τον γιατρό, για το φαγητό στο εστιατόριο, για την κοπέλα που καθαρίζει στο σπίτι, για τα ιδιαίτερα του παιδιού μας κλπ κλπ κλπ. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Αν μια οικογένεια πληρώνει σε μία καθαρίστρια για την καθαριότητα του σπιτιού της 40 ευρώ δυο φορές τον μήνα, τότε δημιουργείται ένα μαύρο έσοδο περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Για το ποσό αυτό η ετήσια απώλεια του κράτους είναι: 230 ευρώ από το ΦΠΑ, περίπου 220 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος της καθαρίστριας και άνω των 500 ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές (και λίγα λέω). Συνολικά δηλαδή η οικογένεια αυτή συμβάλει στην απώλεια 950 ευρώ ετησίως μόνο από τον λόγο αυτό (720 ευρώ τα τσεπώνει η ίδια η οικογένεια και 220 ευρώ η καθαρίστρια).

Όλη την παραπάνω συζήτηση την θεωρώ σημαντική γιατί θεωρώ ότι πρέπει να φύγουμε από την λογική του «για όλα φταίνε κάποιοι άλλοι». Καλούμαστε σήμερα όχι μόνο να εκλέξουμε μίαν ηγεσία που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί καλύτερα από τις προηγούμενες στο καθήκον της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε σιγά-σιγά να ανέβει το επίπεδο υπευθυνότητας της ίδιας της κοινωνίας. Θα χρειαστεί μιαν ολόκληρη γενιά για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά αν δεν συνειδητοποιήσουμε το δικό μας λιθαράκι ευθύνης, τότε κινδυνεύει να μην γίνει ποτέ.
 
Last edited:

James

Member
Μηνύματα
1.017
Likes
5.444
Επόμενο Ταξίδι
Ανατολική Κρήτη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Δεν τα έφαγαν όλοι μαζί, διαφωνώ. Υπάρχουν και μισθωτοί που δε διορίστηκαν από το παράθυρο, δεν έχουν λαδώσει σε καμία εξέταση (σκονάκια έχουν κάνει, να το παραδεχτώ), ζητούν πάντα απόδειξη (διαφορετικά αισθάνονται κορόιδα) και ιδιαίτερα μαθήματα κάνουν μόνο εθελοντικά (γιατί αισθάνονται ότι πληρώνονται ήδη από το κράτος για τη δουλειά τους). Α, και δεν έχουν ψηφίσει τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.Όσο για τα χρυσά κουτάλια, ένα σετάκι Christofle έχουν όλο κι όλο - ούτε καν χρυσό - και κερδισμένο από διαγωνισμό!Sorry
Ανέφερα και αυτούς που διορίστηκαν νόμιμα αλλά σε θέσεις που ουσιαστικά δεν χρειαζόμασταν, ή δεν μπορούσαμε χωρίς δανεικά. Ούτε αυτοί υπάρχουν? Τους φαντάστηκα?
Μισθωτοί νόμιμοι, που δεν μπήκαν σε περιττές (ή από δανεικά) θέσεις, καθηγητές που δεν κάνουν μαύρα μαθήματα αλλά εθελοντικά, άνθρωποι που δεν λαδώνουν (ούτε γιατρούς ΑΡΑΓΕ?), που δεν έχουν και κρυφά εισοδήματα, και δεν ψήφισαν τις κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Μάλιστα. Ρεαλιστικό σενάριο. Σαν να μιλάμε για άλλη χώρα ένα πράμα.
Πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 άτομα. Εντάξει αυτούς τους 21 να βγει μια π.ν.π (τόσες βγάζουν) και να τους απαλλάξει από φόρους. Εντάξει αυτοί δεν φταίνε! Αυτοί δεν φάγανε!
 

James

Member
Μηνύματα
1.017
Likes
5.444
Επόμενο Ταξίδι
Ανατολική Κρήτη
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ωραία τα παραδείγματα και έχουν βάση. Απλοποιημένα αλλά δείχνουν πώς μεγαλώνει εύκολα η τρύπα. Αντίστοιχα παραδείγματα βέβαια μεγαλοεργολάβων και βουλευτών και παρατρεχάμενων στα Υπουργεία θα προκαλούσε σήκωμα της τρίχας. Εκεί να δεις τρύπες. Τύφλα να έχει ο μετροπόντικας.
Το θέμα είναι να παραδεχτούμε όλοι την ευθύνη μας (την όποια), αλλά και να σταματήσει αυτός ο πόλεμος μεταξύ μας και η επίρριψη ευθυνών σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Φαίνεται και από αυτό το thread. Αμέσως πάμε να οχυρωθούμε "α εμείς είμαστε μισθωτοί δεν φταίμε, οι εστιάτορες, αυτοί οι φοροφυγάδες", "α εμείς οι εστιάτορες δεν φταίμε, οι Δ/Υ μας βουλιάξανε, μήνας μπει μήνας βγει, τους πληρώνουμε". Έτσι δεν γίνεται τίποτα. Ο εχθρός δεν είναι ο διπλανός σου.
Το μίσος για την κατσίκα του γείτονα εξαπλώνεται. Αδέρφια, πάρετε τις ευθύνες σας, μην κοιτάτε να βγάλετε το μάτι του γείτονα, μην κοιτάτε γιατί αυτός έχει μεγάλο μισθό και εσύ όχι και φωνάζεις να μειωθεί. Να φωνάξεις που μειώθηκε ο δικός σου.
Και να τα βάλετε και με κάποιους που δεν σας παίρνει. Το να τα βάζεις με τον ταβερνιάρη της γειτονιάς που δεν σου έκοψε απόδειξη, καλό είναι δεν λέω. Αλλά θέλω να σε δω να το κάνεις και με τον εργολάβο της περιοχής σου, τον βουλευτή της περιοχής σου και με άλλους πιο δυνατούς. Αν εξαντληθεί η αυστηρότητά σου στο μπουγατσατζίδικο, ε είσαι τσάμπα μάγκας.
 

maska_29

Member
Μηνύματα
381
Likes
788
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
- Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι κάθε κοινωνία έχει τους ηγέτες που της αξίζουν.
+1
Και ο δημόσιος διάλογος δυστυχώς περιορίζεται στην οικονομική κρίση.
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Προσωπικά θεωρώ πως πολύ μεγαλύτερη ευθύνη με βαραίνει για τις επιλογές που έκανα (και κάνω) προκειμένου να αναπτυχθώ, να εξελιχθώ σαν άνθρωπος (δηλ. ποια βιβλία επέλεξα να διαβάσω, ποιες παραστάσεις επέλεξα να παρακολουθήσω, ποια κινηματογραφικά έργα να δω, ποιες μουσικές ν' ακούσω και ποιους καλλιτέχνες να θαυμάσω, από πού να ενημερωθώ, πώς να αποκτήσω πολιτική σκέψη και άποψη, σε ποιους να κάνω κριτική, σε ποιους και πώς να δείξω αλληλεγγύη, πώς να φερθώ στους συναδέλφους μου, στους φίλους μου, στους γείτονες, στον σύζυγό μου, στο παιδί μου κοκ) παρά για το αν έκανα τον μπάτσο στον φούρναρη και στον μπακάλη της γειτονιάς που δεν κόβουν αποδείξεις.
Ξεχνάμε πως η χρεοκοπία δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πως η οικονομική κρίση είναι δευτερεύουσα και μεταγενέστερη της αξιακής, της συνειδησιακής κρίσης που χρόνο με το χρόνο γιγαντωνόταν. Κι ετσι φτάσαμε στο σήμερα όπου πολλοί συμπολίτες μας -ίσως παρασυρμένοι κι απ' την κυρίαρχη συστημική αφήγηση- καταφέρονται εναντίον όλων, τα βάζουν δε ιδιαίτερα με τους πιο αδύναμους απλά και μόνο επειδή μπορούν. Τόσα χρόνια που έγλυφαν και ψήφιζαν απατεώνες (για διάφορους λόγους ο καθένας) έκαναν την πάπια αφού καλοπερνούσαν με δανεικούς παράδες και τώρα που έμειναν ξεβράκωτοι και παντελώς ανοχύρωτοι ζητάν να μοιραστούμε τη γύμνια τους κερνώντας αφειδώς ενοχή και συνευθύνη για να μετριάσουν τις δικές τους. Λυπάμαι, αλλά δε θα πάρω. Μάλλον ήρθε ο καιρός να μάθουν με πολύ επώδυνο τρόπο πως το χρήμα ούτε δημιουργεί ούτε αγοράζει συνειδήσεις. Αυταπάτες ναι, συνειδήσεις ΠΟΤΕ.

ΥΓ. Έχω ευθύνη και νιώθω ενοχή γιατί είμαι μέλος μιας κοινωνίας που, εκτός των άλλων, παραχώρησε την εκπαιδευση των παιδιών της στα επαγγελματικά χέρια ιδιωτών (όπως τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια τα οποία βεβαίως έκοβαν αποδείξεις αφού αυτές αποτελούσαν φοροαπαλλαγή για τους γονείς) κι όχι γιατί δέχτηκα τις "μαύρες" υπηρεσίες που μου παρείχαν υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι (προερχόμενοι συνήθως από το φιλικό μου περιβάλλον), ούτε γιατί απόλαυσα το εκλεκτό πλην "μαύρο" λαδάκι που παράγει ο συνταξιούχος πατέρας της κουμπάρας μου π.χ.

 
Last edited:

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.827
Likes
18.206
Τώρα μια ερώτηση:

Αν υπήρχε πιθανότητα αρπαχτής για καμιά 5-6 χιλιάδες ευρώ με χαμηλό ρίσκο δηλαδή πολύ μικρή πιθανότητα να σας πιάσουν είτε αυτό είναι υπεξαίρεση απο το δημόσιο είτε απο μαϊμού προγράμματα είτε απο φοροδιαφυγή είτε οτιδήποτε που να έχει πάρε δώσε με το κράτος, θα το κάνατε;;
Αυτή την ας πούμε ρητορική ερώτηση, για την οποία δεν περίμενα οποιαδήποτε απάντηση, την έκανα απλά για να αναρωτηθεί κάποιος και αν δεν απαντήσει "φυσικά και όχι" τότε κατά πάσα πιθανότητα ηθικά ανήκει στούς "μαζί τα φάγαμε" και ας μην έφαγε τίποτα απλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία...νομικά όμως όχι...

Αγαπητέ @GTS άμα το κάνεις 200 φορές θα φθάσεις το εκατομμύριο ...δηλαδή 200 φορές γύφτος = μια φορά Άκης..

Και μπορεί η καθαρίστρια (στο πιο πάνω παράδειγμα) και το ζευγάρι που την έχει στη δούλεψή της να προκαλούν μαζί μια ζημιά 1000 ευρώ δεν μπορούν όμως να μπούν στο ίδιο καζάνι της κόλασης με τον Άκη που προκάλεσε ζημιά όσο 5 εκατομμύρια καθαρίστριες...και νομικά δεν είναι το ίδιο...

Η έννοια της συλλογικής ευθύνης σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία υπάρχει όμως για ποια Δημοκρατία μιλάμε και για ποιο Δίκαιο όταν:

-Έχουν γίνει τόσα σκάνδαλα, γρήγορα-γρήγορα να πω Χρηματιστήριο, δομ. ομόλογα, λίστα Λαγκάρντ, ανταλλαγές Μοναστηριακών εκτάσεων, Χρέη κομμάτων, Siemens, χρέη ΜΜΕ, εξοπλιστικά κλ και σχεδόν κανένας στη φυλακή...

-το πόθεν έσχες των "αξιωματούχων" που είναι ένα αίσχος..

- παραδέχεται στέλεχος κόμματος ότι έπαιρνε λεφτά απο εταιρεία (Siemens) για τα ταμεία του κόμματος και δεν έκατσε μια μέρα στη φυλακή κανείς..

θα μπορούσε πολλά ακόμα να προσθέσει κανείς αλλά η ουσία είναι μία ότι έχει καταλυθεί κάθε έννοια δικαίου και επομένως και της Δημοκρατίας και λειτουργεί το κράτος σαν μαφία ....

Θα έπρεπε το κράτος με τους νόμους και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του να μας θωρακίσει και επομένως να θωρακιστεί και το ίδιο ακόμα και απο τη δική μας "ανηθικότητα" και φυσικά την ανομία...αλλά που...
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.062
Likes
20.473
@chrisb
Εφόσον λοιπον ρωτησες σοβαρα, θα σου πω οτι μου εχει δοθει η "ευκαιρια" κι οτι γυφτος δεν ειμαι. Ζητω και συγγνωμη απο τους κανονικους γυφτους, που ειναι πιο ανθρωποι και πιο τιμιοι απο το Σαμαρα και το κλεφτολοι τους.
Χαιρετισμους απο τη πτηση για Μπαχρειν της Gulf Air.
Vinceremos.
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.124
Likes
6.657
@chrisb
Χαιρετισμους απο τη πτηση για Μπαχρειν της Gulf Air.
Vinceremos.
Καλή πτήση και venceremos. Φαντάζομαι ο δαίμων.

Σε άλλα νέα της υπέροχης χώρας μας έχουμε τον πρύτανη Φορτσάκη επικεφαλή στο επικρατείας της ν.δ, για συμβολικούς λόγους(βλέπε ΜΑΤ) που δεν ήθελε το κόμματα στα πανεπιστήμια.

Και έχουμε και βίντεο-σποτ της ν.δ που έφτασε σε σημείο να τρολάρει τον εαυτό της. Διαβάστε τίτλο και δείτε το βίντεο. Δεν υπάρχουν οι τύποι!!


Νίκος, 25 ετών. Πτυχιούχος, κάτοχος μεταπτυχιακού. "Δούλεψέ το!"
 

chrisbd

Member
Μηνύματα
2.827
Likes
18.206
Εκλογές 2015: Η Ελένη Μενεγάκη υποψήφια με το ΚΚΕ, ο Αλέξης Τσίπρας με Το Ποτάμι και ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον ΣΥΡΙΖΑ

ναι καλά ακούτε αλλά....:D
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.653
Μηνύματα
906.319
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom