psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Προετοιμασία και σχεδιασμός εκδρομής
- Έλα και φύγαμε για Ισπανία
- Καλημέρα στη Βροχερή πόλη
- Ιστορικού κέντρου συνέχεια
- Μήπως είναι καλύτερα τη νύχτα;
- Η Δευτέρα στη Σεβίλλη
- …στην Κόρδοβα ταξίδι
- Cordoba μέρος δεύτερο
- Οι τελευταίες στιγμές στην Ανδαλουσία
- Hola Barcelona
- Στα ωραία της πόλης ως τη νύχτα
- Οι τελευταίες βόλτες στην Καταλανική πρωτεύουσα
- Συμπεράσματα & απολογισμός ταξιδιού
Ισπανία βήμα δεύτερο: Sevilla,Cordoba y Barcelona
Χωρίς να το θέλω, τα ερωτικά λόγια ενός φίλου μου Ισπανού ποιητή στρατάριζαν τα χείλια μου, όταν έμπαινα στη Σεβίλια. Δεν αναστορούμαι πια αν ήταν μέρα ή νύχτα, αν ήταν ήλιος ή αν έριχνε ψιλή βροχή σα να ‘γινα ξάφνου ροδοβάβουλας και δε θυμούμαι την πρώτη επαφή με τη Σεβίλια παρά μυρωδιές και χρώματα. Και χάρηκα που έλαχε να γεννηθώ σ’ ένα τόσο φανταχτερό και μυρωδάτο κόσμο.
Πώς να μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να υμνήσει χωρίς την κραυγή, την ομορφιά της γης; Πότε θ’ ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε το λουλούδι, το χώμα, το νερό, τη γυναίκα; Να δούμε το σώμα μας που έγινε επίτηδες για τον κόσμο, να δούμε τον κόσμο που έγινε επίτηδες για το σώμα μας, και να πούμε μ’ ευγνωμοσύνη : «Μου αρέσεις!»;
Συχνά, όταν γυρίζω μόνος σε ξένες πολιτείες, με δυσκολία κρατιούμαι να μη φωνάξω. Τι να ‘ναι τούτη η τύχη, τι ‘ναι το θαύμα ετούτο να ζεις, να ΄σαι γερός, να διψάς, να πίνεις νερό και να δροσερεύεις ως τη φτέρνα, να πεινάς, να τρως ένα κομμάτι ψωμί και να νιώθεις τα κόκκαλα σου να τρίζουν από αναγαλιά; Και πως έλαχε να ναι τόσο σφιχτοπλεμένη, τόσο σοφιλιασμένη η ηδονή με την ανάγκη;
(Νίκου Καζαντζάκη – Σεβίλια, βιβλ. «Ταξιδεύοντας – Ισπανία»).
Τίποτα το καινούριο αγαπητοί φίλοι.
Ούτε ο τίτλος, ούτε ο πρόλογος, ούτε η ίδια καθ’ αυτή η αφήγηση που πρόκειται ν’ ακολουθήσει. Απλά και μόνο μια φυσική ροή μιας ακόμη ιστορίας, μιας περιήγησης που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν (Φλεβάρης 2023) και κανείς δε ξέρει που θα σταματήσει.
Μέχρι κι ο ίδιος ο Καζαντζάκης -του οποίου τα κείμενα καταχράζομαι- ενδέχεται να συμφωνούσε αν σε ένα υποθετικό σενάριο του ‘λεγα πως φεύγοντας από Τολέδο & Μαδρίτη αφήνω το σελιδοδείκτη στα κεφάλαια της Ανδαλουσίας, με σκοπό να συνεχίσω την ανάγνωση εάν κι όταν.
Να όμως που το «όταν» έμελλε να πραγματοποιηθεί ένα χρόνο μετά το πρώτο πέρασμα μου από τη σπουδαία αυτή χώρα. Μέσα μου το ήξερα, το πίστευα, το προσδοκούσα, καθώς ήταν αρκετή η πρώτη και μόνο φορά προκειμένου να με βάλει σε μια διαδικασία που ξέρω ότι έχει μεγάλη συνέχεια. Μιλάω βέβαια για τις περιπλανήσεις στην Ισπανία, που όσο αυτές πραγματοποιούνται, τόσο ανοίγει περισσότερο η όρεξη.
Φυσικά υπήρξε τη φορά αυτή και το κατάλληλο υλικό έναυσμα, που δεν ήταν άλλο από τη σύνδεση της -σταθερά εκτός πλάνων- Θεσσαλονίκης με κάποια πόλη της Ισπανίας, συνδυαστικά πάντα με τις προσφορές που βγάζει κατά καιρούς η Aegean. Από τη στιγμή λοιπόν που βγήκε στη φόρα η συγκεκριμένη ευκαιρία, μεσολάβησαν απλά λίγα λεπτά για να γίνει το πολυπόθητο κλικ.
Εμένα όμως η ψυχή μου ποτέ δεν ησυχάζει, ή για να τω πω καλύτερα όπως το λέει κι ο ποιητής, ποτέ της δεν αγιάζει. Μπορεί το εισιτήριο να έγραφε BCN (κατά κόσμο Βαρκελώνη), το μυαλό μου όμως ήταν μόνο στην θελκτική, εξωτική και συνάμα ερωτική Ανδαλουσία, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνομαι απόλυτα και μόνο σ’ αυτό το ενδεχόμενο όπως κι αν έβγαινε.
Τι κι αν το όλο εγχείρημα απαιτούσε χρόνο που σπάνια έχω περίσσιο, τι κι αν χρειαζόταν μια μετακίνηση εκτός των δεδομένων, τι κι αν επρόκειτο για μια εκδρομή που υπό ιδανικές συνθήκες απαιτούσε πολλές περισσότερες ημέρες που δεν είχα στη διάθεση μου, εγώ το ‘χα βάλει πείσμα να το πραγματοποιήσω, κι ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτή μου η επιμονή μου βγαίνει σε καλό.
Αυτό που δεν ήξερα βέβαια είναι το πόσο θα μου άνοιγε την όρεξη αυτό το ταξίδι, πως θα μου έβαζε στο μυαλό νέους ορίζοντες, ιδιαίτερα βλέποντας την Ανδαλουσιανή γη, γνωρίζοντας την επιτέλους από κοντά, καταλαβαίνοντας με τον καλύτερο τρόπο γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης. Όχι αδίκως, όπως αποδείχτηκε.
Μένει λοιπόν να το δούμε παρέα, σε μια ακόμα ιστορία που θα πάει τρέχοντας, όπως και το ταξίδι μου στην Ισπανία, με τις επιλογές όπως πάντα να τίθενται υπό την κρίση σας.
Πάμε μαζί Σεβίλλη, Κόρδοβα & Βαρκελώνη.
Ξεκινάμε!
Last edited: