• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Θιβέτ Θιβέτ Ταξίδι σε μια ανύπαρκτη χώρα

Eftichia

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
μονορουφι διαβασα την υπεροχη αυτη ιστορια ,αξιζε το πολυωρο διαβασμα!!εκπληκτικες οι φωτογραφιες!!!!!!!
ioanna και stav ενα μεγαλο ευχαριστω και απο εμενα!

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Πόσο μπορεί να διαρκεί ένα όνειρο; Τα φώτα έσβησαν, είμαστε τυλιγμένοι σε υπνόσακους και παπλώματα, το κεφάλι μου συνορεύει με το κεφάλι της Ίριδας. Αυτή και ο Δημήτρης θα πρέπει να είναι οι μόνοι που κοιμούνται, ακούω τις βαριές ρυθμικές ανάσες τους. Οι υπόλοιποι το παλεύουν, μετακινούνται, αλλάζουν θέσεις, παίρνουν εισπνοές από τις φιάλες οξυγόνου, βήχουν, ψιθυρίζουν μεταξύ τους, μετά βυθίζονται για λίγο σε ένα λήθαργο για να ξυπνήσουν ξανά. Τα μάτια μου κλείνουν αλλά ξέρω πως δεν θα κοιμηθώ. Θέλω να περάσει η νύχτα, στο στήθος μου έχει εγκατασταθεί ένας βαρύς πιεστικός πόνος όπως το σφίξιμο που νοιώθουμε όταν φοβόμαστε ή αγωνιούμε. Το οξυγόνο δεν με ανακουφίζει, μόνο η κίνηση, πότε θα ξημερώσει. Γιατί ήρθαμε; Τι είναι αυτός ο κόσμος; Υπάρχει;

Όσο αργά και αν κολυμπούσε ο χρόνος αυτή την νύχτα, επιτέλους ήρθε το ξημέρωμα. Μας βρήκε όλους, πλην των δύο τυχερών, ταλαιπωρημένους. Η σκηνή ξαναγέμισε με σέρπας, τους γιούς της οικοδέσποινας, και τους οδηγούς μας. Η κυρία του σπιτιού ετοίμασε τσάμπα για όλους. Μασουλάμε τα μπισκότα και ρουφάμε το τσάι μας κάνοντας προβλέψεις για τον καιρό. Το Qomolangma είναι και σήμερα καλυμμένο με σύννεφα. Η Ντρόγκα μας ενημερώνει ότι τα λεωφορεία φεύγουν σε μισή ώρα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ποια λεωφορεία; αφού έχουμε τζιπ. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να συνεχίσει μόνος του από εδώ και πέρα, θα μας πάρουν λεωφορεία, θα μας μεταφέρουν σε έναν λόφο με την καλύτερη θέα στο βουνό, και μετά θα μας γυρίσουν πίσω. Αργότερα μας εξήγησε ότι πριν από μερικά χρόνια δύο ευρωπαίοι είχαν φωτογραφηθεί με θέα το Qomolangma κρατώντας την σημαία του Θιβέτ και ανέβασαν τις φωτογραφίες στο ίντερνετ. Οι κινέζικες αρχές θορυβήθηκαν φυσικά από αυτή τους την ενέργεια, (στην επίσημη γλώσσα θα λέγαμε ότι οι Κινέζοι τα πήραν χοντρά) και από τότε εξετάζουν ενδελεχώς κάθε επισκέπτη της περιοχής. Έτσι εξηγείται και ο εξονυχιστικός έλεγχος που μου άλλαξε όνομα στα διόδια και η ύπαρξη των πούλμαν. Γυρίζοντας στην Ελλάδα έψαξα να βρω φωτογραφίες ή βίντεο της περίφημης πράξης αλλά δεν τα κατάφερα, δεδομένου ότι δεν είμαι και το τσακάλι του διαδικτύου, μάλλον σε γατούλα σαλονιού φέρνω.

Ο σταθμός των λεωφορείων είναι γεμάτος με κόσμο, εκεί είναι όλοι οι τουρίστες που κοιμήθηκαν στο camp όπως εμείς, και αυτοί που προτίμησαν τα ξενοδοχεία της περιοχής, ανάμεσα στους τελευταίους πολλοί μα πάρα πολλοί κινέζοι. Η Ντρόγκα οδηγεί τους υπόλοιπους της παρέας σε ένα πούλμαν αντάξιο των περιγραφών της Dim. Εγώ ακόμα μια φορά ξεκινάω καθυστερημένη να τους συναντήσω και έτσι παρακολουθώ από απόσταση την εξής χαριτωμένη σκηνή. Οι φίλοι μου υπάκουα παρατάσσονται μπροστά από την κλεισμένη πόρτα του οχήματος. Πίσω τους άλλοι ευρωπαίοι τουρίστες πράττουν ομοίως, κινέζοι πουθενά. Οι πόρτες ανοίγουν ακούω έναν αλαλαγμό και μια ορδή κινέζων τσαλαπατάει την Φούλα που ετοιμάζεται να μπει μέσα, αδιαφορεί για όλους τους υπόλοιπους και ορμάει στα καθίσματα του λεωφορείου. Ένας άγνωστος ντόπιος μαζί με την Ντρόγκα μαζεύει μερικούς από αυτούς και τους πετάει εκτός, η Φούλα ανεβαίνει κουτσαίνοντας πλέον τα σκαλιά υποβοηθούμενη από τους υπόλοιπους. Όταν πλέον φτάνω εγώ στην θέση μου όλα έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Ξεκινάμε για μια ακόμα ομιχλώδη πλην όμως σύντομη διαδρομή. Περνάμε ακόμα ένα φυλάκιο και σταματάμε σε ένα πλάτωμα. Μα δείχνουν το λοφάκι μπροστά μας, εκεί θα ανεβούμε για να χαρούμε την ομίχλη γύρω μας.

Το ύψωμα είναι γελοίο, και η κλήση του ήπια, και όμως βαρυγκωμάω σε κάθε μου βήμα, τα πόδια μου σέρνονται, ρουφάω όσο περισσότερο οξυγόνο μπορώ και σταματάω κάθε τρία βήματα. Κάποια στιγμή φτάνω κατακόκκινη και ιδρωμένη στην κορυφή. Από εδώ έχω απεριόριστη θέα στο απόλυτο τίποτε. Θα περιμένουμε, ίσως να φύγουν τα σύννεφα. «Συνήθως καθαρίζει ο ουρανός;», «όχι συχνά», «φέτος έχει ανοίξει καθόλου;», «ως τώρα όχι». Η πιθανότητα να θαυμάσουμε απλώς την ομίχλη που κρύβει το Qomolangma φαντάζει πολύ κοντινή.

Όμως όταν ο Θεός ή ο Βούδας, αν προτιμάτε, θέλει να μας χαμογελάσει το κάνει απλόχερα και εκείνη την ημέρα για μια ακόμα φορά δεν έκανε τσιγκουνιές.
Η θολούρα σπάει και μια άσπρη φιγούρα ξεπροβάλει πίσω της.
ai809.photobucket.com_albums_zz16_ioannakara_IMGP4310.jpg

Ο όγκος στην αρχή ακαθόριστος αποκτά ένα απαλό σχήμα,
ai809.photobucket.com_albums_zz16_ioannakara_371.jpg

και μετά σαν κουρτίνα θεάτρου η ομίχλη φεύγει εντελώς και μπροστά μας βρίσκεται ο βασιλιάς των βουνών.
ai809.photobucket.com_albums_zz16_ioannakara_374.jpg

Ως τώρα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι ήταν αυτό που μας καθήλωσε τόσο πολύ. Πως γίνεται ένας τεράστιος, ακίνητος, όγκος καλυμμένος με χιόνι να δημιουργεί τέτοιο δέος. Ήταν η φήμη του; ήταν το μέγεθος του; ήταν η ικανοποίηση για την τύχη μας; Δεν ξέρω. Όμως μπροστά μας ολοκάθαρα ορθωνόταν ένας θρύλος, και μόνο ευγνωμοσύνη μπορούσαμε να νοιώσουμε για αυτό.

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Qomolangma σημαίνει "η μάνα των βουνών" και είναι το κανονικό όνομα που είχε δοθεί από τους ντόπιους στο βουνό τους. Το 1865 η Royal Geographical Society το ονόμασε Έβερστ λόγω του Έβερεστ :roll::roll::roll:. Τι είπα; τέλος πάντων καταλαβαίνεται τι εννοώ.
George Everest - Wikipedia, the free encyclopedia

makisg

Member
Επόμενο Ταξίδι
Μιλάνο-Βερόνα-Μολβένο.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
μπράβο σου Ιωάννα,σε διάβασα πρωί-πρωί και μου εφτιαξες τη μέρα,σ'ευχαριστώ.

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Αιωνια χιονια!
Φοβερη εμπειρια !Σε ποσο υψομετρο ησασταν εσεις που αγναντευατε το βουνο?

Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Αχχχχ δεν θυμάμαι ακριβώς κάτι στα 5 χιλιάδες θυμάμαι, θα μας σώσει ο STAV

NTINA

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Μετά απ αυτό,τι μπορώ να ευχηθώ.
Άντε βρε και στην κορυφή την επόμενη φορά:clap:

NTINA

Member
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Το οξυγόνο για σένα είναι η τρελοπαρέα σου:haha:

Eftichia

Member
Επόμενο Ταξίδι
τοσκανη
Ταξίδι-Όνειρο
καραιβικη
τελεια ......τι αλλο μπορω να πω..........
οι φωτο και παλι υπεροχες.ευχαριστουμε!!!!!!!!!

harilander

Member
Επόμενο Ταξίδι
βλέπουμε...
Ταξίδι-Όνειρο
χώρα του ποτέ
make my day!!
υπέροχα!και η ιστορια και οι φώτο!
περιτό να σου πω ότι ζηλεύω.Εγώ πότε θα πάω στο Έβερεστ;:(
μια διόρθωση μόνο. Το ονομα στα θιβετιανά είναι Chomolungma, και στα Νεπαλέζικα Sagamartha.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα