thanos75
Member
Πρέπει να είναι ονειρική η Mdina τη νύχτα! Εγώ την είδα πρωί (και ευτυχώς νωρίς σχετικά). Έχει εντελώς μεσαιωνική πολεοδομική διάταξη, για αυτό θυμίζει κάπως τη Ρόδο, αν και η αρχιτεκτομικη των κτιρίων είναι εντελώς διαφορετική (πιο αραβική και με πολλά σικελικα/καταλανικα χαρακτηριστικά). Εξάλλου η Mdina ήταν πρωτεύουσα του νησιού, προτού έρθουν οι Ιππότες απο τη Ρόδο και κάνουν πρωτεύουσα τους τελικά τη σημερινή Βαλεττα μετά την επιτυχημένη απόκρουση των Τούρκων το 1566.Μέρα 3η - Mdina, η σιωπηλή πόλη
Τι να πρωτοπεί κάποιος γι’ αυτό το μαγικό μέρος, την περίφημη σιωπηλή πόλη που πρωτοκατοικήθηκε το 700π.Χ. και αποτελεί από μόνη της ίσως λόγο επίσκεψης στη Μάλτα. Με το που περάσει κανείς την οχύρωση και την κεντρική πύλη κι αρχίσει να χάνεται στα σοκάκια θα καταλάβει καλά για ποιο λόγο το λέω:
View attachment 423370
View attachment 423371
Δε ξέρω αν πρέπει να την αποκαλέσω καστροπολιτεία ή απλά παλιά πόλη, το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι συμπυκνώνει πολλές σελίδες ιστορίας του νησιού σε λίγα μόνο μέτρα. Είναι οι τόσο έντονη η ομορφιά που παρόλο κι αν ήθελα να την συγκρίνω ή να την κατατάξω κάπου δεν ήταν της παρούσης. Αποφάσισα απλά να κινηθώ δίχως σχέδιο:
View attachment 423372
View attachment 423373
Σχεδόν χωρίς να το καταλάβω έφτασα κάποια στιγμή στην άλλη άκρη, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την απρόσκοπτη θέα προς τις άλλες πόλεις του νησιού, μιας και όπως προανέφερα, η Mdina βρίσκεται σε κάποιο σχετικό ύψος:
View attachment 423374
View attachment 423375
Δεν έκανα στάση στο περίφημο καφέ – ζαχαροπλαστείο που όλοι αναφέρουν στις ιστορίες τους γιατί η πολυκοσμία και η βαβούρα δε μου έκανε το κλικ, παρά μόνο στη μικρή πλατεία μπροστά, περιμένοντας το σούρουπο και συνεχίζοντας τις βόλτες μερικά λεπτά πιο μετά:
View attachment 423376
View attachment 423377
Νομοτελειακά βρέθηκα και μπροστά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου (Katidral ta’ San Pawl),
View attachment 423379
View attachment 423378
ένα εξίσου φωτογενές σημείο που συγκέντρωνε την περισσότερη κίνηση, από πεζούς, άμαξες κι αυτοκίνητα που δε κατάλαβα ούτε εδώ γιατί πρέπει να επιτρέπονται χαλώντας την απίστευτη αυτή εμπειρία:
View attachment 423380
View attachment 423381
View attachment 423382
Τα φώτα ξεκινούσαν ν’ ανάβουν το ένα μετά το άλλο, κάτι που παράλληλα συνέβαινε και με το φλας της φωτογραφική μου μηχανής, σε μία βόλτα που δε μπορούσα να χορτάσω:
View attachment 423383
View attachment 423384
Δεν αποχαιρέτησα τη Mdina αμέσως, θέλοντας να καθίσω και για λίγα λεπτά ακόμα μπροστά στην μεσαιωνική της πύλη κάνοντας τον απολογισμό μου για ένα τόσο θελκτικό αξιοθέατο. Προφανώς και θυμίζει σε κάποια σημεία την παλιά πόλη της Ρόδου, κάτι που μαρτυράει άλλωστε και το πέρασμα των Ιωαννιτών ιπποτών απ΄ το νησί, όμως σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται, μιας και είναι τόσο προσεγμένη, καθαρή και όντως στο σύνολο της …σιωπηλή.
View attachment 423385
View attachment 423386
Για συνέχεια είπα να κάνω και μια βόλτα στην Ραμπάτ ψάχνοντας και κάτι να δροσιστώ, η οποία ήταν εξίσου ωραία και ήσυχη με τα φωτισμένα έρημα στενάκια της να δίνουν μια ιδιαίτερη ομορφιά:
View attachment 423387
Πως είναι τα καφενεία εκεί θ’ αναρωτιέστε στα σίγουρα, κάτι που είμαι εδώ για να σας απαντήσω ευθύς αμέσως: Φιλοξενούνται σε νεοκλασικά κτήρια, έχουν μέσα κίονες και αγάλματα, πίνακες, μωσαϊκό στο πάτωμα, σνούκερ στη μέση, μια τηλεόραση να δείχνει Β’ Αγγλίας, μια παρέα παππούδων να χαρτοπαίζει στη γωνία, έχουν ψυγεία γεμάτα παγωμένες λαχταριστές μπύρες και φυσικά καπνίζουν μέσα, όπως καθε φυσιολογικό καφενείο με λίγα λόγια:
View attachment 423390
To St. Paul's Band Club ήταν από τα μέρη που μ’ αρέσουν πολύ και κυνηγάω σε κάθε μου εκδρομή, συλλέγοντας εικόνες κι εμπειρίες:
View attachment 423389
Μερικές μπύρες μετά βγήκα και πάλι στο δρόμο κατηφορίζοντας προς τον κεντρικό για να πάρω το λεωφορείο της επιστροφής. Αυτή τη φορά δε σταμάτησα στη Βαλέτα παρά μόνο για να τσιμπήσω κάτι και ν’ αλλάξω όχημα σε λίγα λεπτά, πηγαίνοντας και πάλι στο St Julian's:
View attachment 423388
View attachment 423391
Γιορτάρα μέρα με το κέρασμα στον εαυτό μου να πραγματοποιείται σε μια εξαιρετική Ιρλανδική μπυραρία The Dubliner με ωραίο κλίμα, κόσμο, και αρκετά λαχταριστά βαρέλια.
View attachment 423392
View attachment 423393
Υπάρχει κάτι καλύτερο;
Επίσης βρε Γιάννη τι θυμήθηκα τώρα! Αρχες Ιουλίου του 2019 να καθόμαστε με το φιλο μου στο cafe της Mdina κοντά στα τείχη και εκείνη τη στιγμή να λαμβάνω p.m.σου με ερώτηση σου για τη Σύρο. Θυμάμαι μάλιστα να μου λες, οταν σου είπα ότι είμαι στη Μάλτα αυτή τη στιγμή, "κρατα καλες σημειώσεις"!!!!. 4 σχεδόν χρόνια μετά, πήγες και εσύ