Pel
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Και πού δεν θέλω;
Θα έρθει και η φωτό στην ώρα της!
Στη Τζαϊπούρ τα ζητούσαν 10 δολλάρια και έπεφταν στα 2 κυνηγώντας σε (περίπου 120 ρουπίες).... Αγοράσαμε από το Βαρανάσι από τα μεγάλα κρεμαστά, με καμπανάκια και ελεφαντάκια, ξύλινα, πολύχρωμα κρεμαστά, έξω από ένα ναό που δεν υπήρχε ίχνος τουρίστα. Τιμή; 50 ρουπίες, χωρίς παζάρια, χωρίς τίποτα, όσο πλήρωναν και οι Ινδοί.κάτι καμπάνες και καμπανάκια με χερούλι, οι οποίες υπήρχαν παντού και σε όλα τα πιθανά μεγέθη......Εγώ έβαλα στο μάτι κάτι μικροσκοπικά καμπανάκια, Μιλάμε για ένα καμπανάκι που σε ύψος δεν ξεπερνούσε τη μισή παλάμη. Ο Ινδός πωλητής όμως είχε άλλη άποψη και μας απάντησε αγέρωχα "600 ρουπίες".......εμφανίζεται ο Ινδός με ένα μικρό χαριτωμένο καμπανάκι τυλιγμένο σε εφημερίδα, μια γλύκα!.....Πόσο έκανε; - 20 ρουπίες......
Τα "τυροπιττάκια" δεν είναι τυροπιττάκια. Λέγονται pani puri (μπορεί να έχει και άλλη ονομασία, ανάλογα με την περιοχή, π.χ. στο Uttar Pradesh το λένε golgappa) και είναι κούφια κελύφη τηγανισμένης λεπτής τραγανής ζύμης. Όταν κάποιος θελήσει ν'αγοράσει, ανοίγουν μια τρυπούλα με το δάχτυλο στο καθένα και τα γεμίζουν μ' ένα κουταλάκι από το "τηγανισμένο" προϊόν (το οποίο συνήθως περιέχει λαχανικά ψιλοκομμένα). Τρώγεται άμεσα με μια μπουκιά.Όταν πέρασα για να πάω στο ναό, η φωτιά είχε μόλις ανάψει και τα τυροπιττάκια (ή ό,τι είναι αυτά) είχαν μόλις αρχίσει να πλάθονται:
..............Όταν γύριζα από τον ναό, το τηγάνισμα είχε ήδη αρχίσει:
Μια χαρα επιζεις, αμα εχει τηγανιστει πριν λιγα σεκοντ και περασει με μεγαλη ταχυτητα μεσα απο τις μυγες δε παθαινεις τιποτα.... Ζωντανη αποδειξη εδω, δε πρεπει να αφησα τιποτα που να μη δοκιμασα αρκει να ηταν φρεσκοψημενο/φρεσκομαγειρεμενο.. Θα ήθελα πολύ όμως να μου πει κάποιος που ταξιδεύει πιο "απελευθερωμένος" τι παίζει με το street food εκεί (ο Yorgos έχει νομίζω αναφέρει κάπου ότι είναι άπαιχτο, αλλά η δική μου απορία είναι πώς επιζείς για να μπορείς να διηγηθείς μετά ότι ήταν άπαιχτο).
.