• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Δικαιωνόμαστε σε λέω , αφού !!!!!!

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Λοιπον εχω παρατηρησει οτι στη Θεσσαλονικη τη μονη γενικη που χρησιμοποιουν ειναι σε σχεση με το τηλεφωνο:Η εκφραση "Θα μου παρεις τηλεφωνο" ειναι εξαιρετικα διαδεδομενο και δεν εχει να κανει με την συμφοιτητρια σου συγκεκριμενα. Υποθετω οτι γινεται ενας συμφυρμος με την εκφραση "θα μου τηλεφωνησεις" και ετσι μπαινει η γενικη εκει που θα εμπαινε ολοσωστα η αιτιατικη.
Εγω πλεον βαρεθηκα και σταματησα να απαντω. "ναι θα στο παρω δωρο για τη γιορτη σου!"

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Δε μου λες; Απο το ολο προβλημα της παιδειας μας εκει κολησες εσυ; Μακαρι να ηταν το μονο πραγμα που ενδεχομενως μαθαινουν λαθος στο σχολειο τα παιδια.
Ειπωθηκε απο μενα οτι το μαθαινουν λαθος?Χαλαρωστε.
Μιας και το τοπικ αφορα και γινεται κουβεντα για το -με,-σε-μου-σου ..μου δημιουργηθηκε η απορια ποιοι απο τους 2 τυπους χρησιμοποιουνται στα σχολεια .

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ασε αυτο το προθεμα ε- μπροστα απο τα ρηματα: επηγα, εθεωρησα, εφιλησα, επονεσα, εγα**σα κλπ.
Αυτο λεγεται χρονικη αυξηση και ειναι ολοσωστο.

KLEOPATRA

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Αυτα δεν αποτελούν άμεσα προβλήματα, τα παιδιά μας όταν γράφουν ξέρουν πιο είναι το σωστό και το κοινώς αποδεκτό.
Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα παιδιά της Νοτίου Ελλάδος όταν γράφουν ρήματα στον παρατατικό σε -αγα ενώ η κατάληξη είναι κανονικά σε - ούσα
πχ. νίκαγα αντί για νικούσα
μίλαγα αντί για μιλούσα
κοκ
Επειδη η κορη μου φετος μαθαινει τον Παρατατικο (και εχουμε τρελαθει στις αντικαταστασεις Ενεστ-Παρατ-Αοριστ),διδασκεται το νικουσα-μιλουσα.
Μιλαγα -νικαγα δεν το εχω ακουσει ..εκτος αν ειναι ντοπιολαλια.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Η εκφραση "θα μου παρεις τηλεφωνο;" χρησιμοειται ως ανεκδοτο στη Σαλονικη. Ακριβως για να κοροιδεψει τη χρηση της γενικης απο τους νοτιοελλαδιτες στο θεμα που συζηταμε... Επισης χρησιμοποιειται και ως ανεκδοτο στην Αθηνα για να κοροιδεψει την προσπαθεια των βορειοελλαδιτων να μιλησουν ορθοτερα ελληνικα.
Την εχω ακουσει και στα δυο μερη πολλες φορες αλλα ως ανεκδοτο. Πρωτη φορα ακουω αληθινη ιστορια απο τη vario.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ε ναι, εσεις το εχετε στην καθημερινοτητα σας... σπαταλη σαλιου.

Borealis

Member
Για καντο μου πιο λιανα.
Εννοω Κλεοπατρα οτι αν αντιμετωπιζεις με τετοια απορια το να λεει ενα παιδι με αντι μου, αναρωτιεμαι πως θα το αντιμετωπιζες αν οντως ειχε καποια ουσιαστικη παραβατικη συμπεριφορα. Ειλικρινα δεν θα ηθελα τα παιδια μας να εχουν τετοιους δασκαλους (που δυστυχους εχουν και θα εχουν οπως ειχα και εγω).

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Ε ναι, εσεις το εχετε στην καθημερινοτητα σας... σπαταλη σαλιου.
Φωνηεν ειναι, δεν ειναι συριστικο συμφωνο, οπου εκει οντως θα υπηρχε σπαταλη σαλιου... :haha:

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
@Borealis Συγνωμη αλλα μια ερωτηση εκανε... μην ξεχνας πως για εναν Αθηναιο ειναι λιγο δυσκολο να συνειδητοποιησει πως το διαφορετικο μπορει να μην ειναι και λαθος. Δεν νομιζω πως ειχε καποια ειρωνικη συμπεριφορα... οι χαρακτηρισμοι σου μαλλον ειναι αδικοι.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.636
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom