• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Δεκάδες οι πόζες της ντροπής

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Οι Κουβανοί πήγαιναν στις Αφρικανικές χώρες επίσημα σαν ιατρικό προσωπικό αλλά παρέμειναν σαν εκπαιδευτές των στρατών των ολοκληρωτικών καθεστώτων της Μαύρης Ηπείρου. Και ήταν παρόντες σε πολλούς εμφυλίους της Αφρικής, όπως ήταν παρούσα και η CIA. Αλλά αυτά δεν γράφονται στις εφημερίδες της δημοκρατικότατης Κούβας.

Μάλλον δε διαβάζεις κουβανικές εφημερίδες (καλά, δε χάνεις και πολλά).
Δεν αρνήθηκε ποτέ η Κούβα ότι παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση σε αφρικανικές χώρες. Οι κουβανικές εφημερίδες έχουν φιλοξενήσει πολύ συχνά συνεντεύξεις στρατιωτικών στελεχών με τις εμπειρίες τους από την Αφρική, το κουβανικό ινστιτούτο κινηματογράφου έχει γυρίσει άπειρα ντοκιμαντέρ και η κουβανική τηλεόραση κάνει συχνά αφιερώματα στα όσα έγιναν στη Γκινέα Μπισάου, την Αγκόλα και την Αιθιοπία. Αυτό δε σημαίνει πως οι χιλιάδες Κουβανοί γιατροί δεν είναι γιατροί, στην Αϊτή, στη Βενεζουέλα, στην Αιθιοπία και όπου αλλού βρίσκονται σήμερα. Από το Λάος και την Αιθιοπία μέχρι την Τανζανία και το Καράκας, έχω συναντήσει Κουβανούς και ντόπιους γιατρούς που εκπαιδεύτηκαν από Κουβανούς. Θα συμφωνήσουμε πως είναι ελαφρώς θετικότερο από την εξαγωγή βασανιστών του Ισραήλ.

Εσύ νομίζεις ότι έτσι ζεις στην Κούβα, χωρίς τίμημα.

Θα μου επιτρέψεις να σου πω φιλικότατα ότι από τα γραφόμενά σου φοβάμαι πως δεν ξέρεις τι νομίζω. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως το κράτος γνωρίζει το τι βρακί φοράω, σε αρκετές περιπτώσεις μου το έχουν αποδείξει κιόλας.

Και κάτι που ίσως δεν αντιλαμβάνεσαι: το Ισραήλ δεν ανακατεύεται σαν κράτος στα θέματα της Λατινικής Αμερικής, ή όποιας άλλης περιοχής
. Η Μοσάντ σαν πανίσχυρη που είναι, προσκαλείται από τα διεφθαρμένα καθεστώτα της γης για να τα βοηθήσει να αντισταθούν στη λαϊκή βούληση. Με το αζημίωτο φυσικά. Είναι καθαρά θέμα business..

Αν είναι έτσι γιατί η επιστολή της Χίλαρι απευθύνεται στην κυβέρνηση του Ιραήλ κι όχι στο αρχηγείο της Μοσάντ; Το βιβλίο του φίλου μου του Σάσα δείχνει (με έγγραφα) πως το παρακράτος είναι η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ και δε λειτουργεί αυτόνομα η Μοσάντ. Συμφωνούμε απολύτως στο ότι για το Ισραήλ η εξαγωγή βίας αποτελεί όχι ιδεολογική ανάγκη, αλλά οικονομικό δεκανίκι και τεράστιο μάλιστα, οι άνθρωποι συντηρούν ένα κράτος ολόκληρο μισθώνοντας το προσωπικό τους ως πληρωμένους δολοφόνους για όποιον τους ζητήσει.

Αν η μυστική υπηρεσία της Λιβύης για παράδειγμα ήταν καλύτερα εκπαιδευμένη από τη Μοσάντ, να είσαι σίγουρος ότι αυτή θα πρωτοστατούσε σε τέτοια θέματα.

Συμφωνώ. Κι όχι μόνο για τη Λιβύη, αλλά και για άλλους πολλούς. Δεν είναι ότι είναι λιγότερο αδίστακτοι από τους Ισραηλινούς, είναι απλά λιγότερα αποτελεσματικοί. Η αποτελεσματικότητα των Ισραηλινών είναι εκπληκτική και δεν το λέω ειρωνικά, είναι κατόρθωμα αυτό που έχουν κάνει.

ο αντιπαθής σε μένα και συμπαθής σε σένα Τσάβες έχει αρχίσει τα πάρε δώσε με το Ιράν και τη Συρία, όχι γιατί έχει συμφέροντα, αλλά για να μπει στο μάτι των από πάνω. Το ότι αρχίζουν οι αεροπορικές συνδέσεις Καράκας - Δαμασκού και Καράκας - Τεχεράνης είναι το τελευταίο δείγμα μιας αλλοπρόσαλλης πολιτικής επένδυσης σε ένα δρομολόγιο που φυσικά δεν είναι βιώσιμο, αλλά γίνεται για άλλους λόγους.

Δεν έχει καμία διαφορά η πολιτική της Βενεζουέλας απέναντι στο Ιράν από αυτή της -συμπαθούς σε σένα- Βραζιλίας. Κι ο Λούλα πήγε στην Τεχεράνη, υπέγραψε συμφωνίες δισεκατομμυρίων (δε φτάνουν πάντως τον όγκο συναλλαγών Ιράν-Βενεζουέλας, που είναι τεράστιος, οι μισές βιομηχανίες στη Βενεζουέλα γίνονται με ιρανική τεχνολογία, από τραίνα μέχρι τρακτέρ, είσαι λάθος στο θέμα της αεροπορικής σύνδεσης, τίγκα τα αεροπλάνα, μόνο τις συνεργασίες σε επίπεδο πλαστοχημικών να δεις), μίλησε για την ανάγκη να επιτρέψει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν να κάνει ό,τι θέλει με το "ειρηνικό του πρόγραμμα", τα' βαλε με το Ισραήλ για το θέμα της Παλιστίνης και είπε πως η κυβέρνηση του Ιράν είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. Τα ίδια έκανε η Αργεντινή (παρά τα όσα έγιναν με τις εκρήξεις στο Μπουένος Άιρες!), η Βολιβία, το Μεξικό (!) και φυσικά Κούβες, Νικαράγουες κλπ. Με εξαίρεση τη γνωστή Κολομβία, δεν υπάρχει και χώρα στη Λατινική Αμερική που να μην έχει καλές σχέσεις με το Ιράν και τη Συρία και κακές με το Ισραήλ. Απλά ό,τι κάνει ο Τσάβες ως συνήθως δαιμονοποιείται, για πολλούς λόγους. Η επίσκεψη Λούλα σε Παλιστίνη και Ιράν (και Ισραήλ!) καλύφθηκε από όλα τα μέσα, γκουγκλάρισέ το και θα δεις. Οι σκέψεις για πτήσεις Τεχεράνης-Ρίο μάλιστα αναφέρθηκαν. Ειδικά στο θέμα της βιοτεχνολογίας και των πετρελαϊκών οι δύο χώρες έχουν πολλά να κάνουν και δε βρίσκω τίποτε το μεμπτό στην απευθείας αεροπορικής τους σύνδεσης.

Δεν έχω καμία αντίρρηση πως τα καθεστώτα Συρίας και λοιπών "δημοκρατικών γειτόνων" είναι κατάπτυστα. Απλά δε μου βίασαν περουβιανές χωριάτισσες και δε μου έκαναν κανένα πραξικόπημα στη Λατινική Αμερική, τα Φίτζι ή τη Μοζαμβίκη... Δεν τα δικαιολογώ, δε μου αρέσουν και τα θεωρώ δικτατορικά. Αλλά δεν απειλούν την ανθρωπότητα όσο οι "όλα τα σφάζω" Ισραηλινοί που είναι all around players.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Χαίρομαι που συμφωνείς με τα περισσότερα από αυτά που έγραψα.

Traveller

Member
Πραγματικά έχω την εντύπωση ότι σε τίποτε δεν διαφωνούμε... ορθότατα έγραψε ο traveladdict ότι οι Ισραηλινοί πουλάνε την τρομοτεχνογνωσία τους... όταν μιλάμε για μυστικές υπηρεσίες και οικονομικά συμφέροντα οι βιασμοί στις Άνδεις και οι δολοφονίες στην Αφρική είναι κανόνες του παιχνιδιού... απλά όπως και οι δύο είπατε οι Ισραηλινές υπηρεσίες είναι οι ικανότερες γιαυτό και τις προτιμούν όλοι για την βρώμικη δουλειά... τα πάντα είναι θέματα ικανοτήτων... δύο μόνο παρατηρήσεις... πρώτων η πτήση Τεχεράνη-Αβάνα Γιώργο μπαίνει μέσα με τα τσαρούχια και μόνο γεμάτη δεν είναι... εξυπηρετεί πολιτικά και μόνον συμφέροντα χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό... και δεύτερον, να χαρείς ρε Γιώργο μην μου βγάζεις την Κουβανική εξτρατεία στην Αγκόλα ιδεολογική και ειρηνευτική αποστολή δεν το αντέχω... δεν ήθελαν να πάνε οι Σοβιετικοί εκεί κάτω και έστειλαν τα ξαδέρφεια τους... δεν μπορεί από την μια να λες και σωστά λες τι σκατά δουλειά έχει η ΜΟΣΑΝΤ στις Άνδεις και από την άλλη να μου λες ότι οι Κουβανοί πήγαν στην Αφρική για περίπατο... είπαμε η ΜΟΣΑΝΤ είναι διεφθαρμένη μέχρι το κόκκαλο άλλα όχι και οι Κουβανοί ειρηνευτική δύναμη στην Αγκόλα ρε Γιώργο...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Για αυτές τις διαβόητες πια πτήσεις Τεχεράνης-Καράκας γράφτηκαν τόσα πολλά από το βενεζουελάνικο Τύπο, που στο τέλος ασχολήθηκε και η ΟΕΑ. Γράφτηκε ότι οι επιβάτες δεν περνάνε έλεγχο διαβατηρίων, ότι αντί για ανθρώπους τα αεροσκάφη μετέφεραν πυρηνικά, ότι πετάνε με τρεις επιβάτες, ότι, ότι, ότι. Η καλή μας Globovision, αυτό το ανεκδιήγητο κανάλι του Μέρντοχ, φαντάστηκε ότι υπάρχει λαβράκι κι έβαλε "δημοσιογράφους" να πετάξουν έξι φορές... Και τις έξι βρήκαν την πτήση με υψηλή πληρότητα, κανένα πυρηνικό όπλο και φυσικά περνούσαν έλεγχο κανονικά. Μέχρι και η Globovision παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό.

Η Βενεζουέλα με το Ιράν έχει τεράστιο εμπορικό ισοζύγιο, διότι συνεργάζονται στα πάντα, από τα πετρέλαια μέχρι τη βαριά βιομηχανία. Οι Ιρανοί είχαν πρόβλημα στη μετακίνηση προς Βενεζουέλα μέσω ΕΕ και ΗΠΑ διότι απλά δεν τους έδιναν ούτε τράνζιτ βίζα και -με δεδομένο πως ορισμένοι είναι ειδικοί σε θέματα ουρανίου, φοιτητές πετροχημικής κλπ- οι δύο κυβερνήσεις δεν ήθελαν να έχουν κατασχεμένα έγγραφα ή απαγωγές σαν αυτή τη διαβόητη που έγινε πρόσφατα με τον εξαφανισθέντα Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα. Αυτή ήταν η λογική των πτήσεων, που μάλλον θα αντικατασταθούν με το Ρίο-Τεχεράνη και θα ησυχάσει και η Γκλομποβιζιόν που τώρα λέει πως "μάλλον οι επιβάτες μεταφέρουν ουράνιο", λες και το ουράνιο είναι χαλίκια...

μην μου βγάζεις την Κουβανική εξτρατεία στην Αγκόλα ιδεολογική και ειρηνευτική αποστολή
Δεν είπα εγώ πως ήταν ειρηνευτική, μη λες πράγματα που δεν είπα. Είπα πως ήταν απελευθερωτική (η Αγκόλα υπέστη εισβολή από τους ρατσιστές) και ιδεολογική: η Κούβα δεν πληρώθηκε για να πάει εκεί, πήγε για ιδεολογικούς λόγους. Για να υπάρξει άλλο ένα αριστερό προπύργιο στην Αφρική, για να αποκρουσθούν οι ακροδεξιοί και επειδή προσεκλήθησαν από τον αριστερό συνασπισμό. Δεν πληρώθηκε, δεν πήρε τίποτε πετρέλαια, δεν κατέκτησε εδάφη, αντίθετα οι Κουβανοί άφησαν πίσω γιατρούς, αρχιτέκτονες, σχολεία, νοσοκομεία κι εξακολουθούν να εκπαιδεύουν 5.000 άπορους Αγκολέζους κάθε χρόνο. Το πολύ πλουσιότερο Ισραήλ δεν είδα να προσφέρει κάτι αντίστοιχο, όταν η Κούβα δίνει πάνω από 20.000 υποτροφίες σε (πάντα άπορους) Αφρικανούς ετησίως.

Διαφωνώ με τις αποστολές στρατευμάτων στο εξωτερικό (λέω εγώ που η μοναδική μου στρατιωτική θητεία έγινε έξω...), αλλά αν είναι να συγκρίνουμε τα βασανιστήρια της Μοσάντ με την απόκρουση ρατσιστικής εισβολής σε ηθικό επίπεδο, η διαφορά είναι σαφής.

Επί της ουσίας ναι, συμφωνούμε στα περισσότερα. Τα καθεστώτα της Μέσης Ανατολής είναι δικτατορίες και δε συγκρίνονται με την εσωτερική δημοκρατία του Ισραήλ, που την πληρώνει χρυσή όμως ο πλανήτης με αυτά που τραβάει από την αποτελεσματικότατη Μοσάντ. Για την Παλαιστίνη δεν είπα κουβέντα.

Traveladdict, όταν θα πάω στο Ισραήλ θέλω τα φώτα σου... τα λέμε με πμ.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
Πολύ ευχαρίστως να σου δώσω τα φώτα μου.
Αλλά επιτέλους ξεκόλλα μ'αυτό το θέμα της Κούβας και της Βενεζουέλας.
Οκ το καταλάβαμε, είναι εναντίον των ΗΠΑ του Ισραήλ του ιμπεριαλισμού κλπ κλπ. Αλλά πρόκειται για ολοκληρωτικά καθεστώτα, που στην περίπτωση της δεύτερης καλύπτονται από ένα κοινοβουλευτικό μανδύα.
Δηλαδή όλα αυτά τα τρελά που μας διηγείσαι για πυρηνικές βόμβες στην Αφρική, λάμπες στη Βενεζουέλα ( από παλιότερο ποστ) και φαιδρά άλλα νέα, δείχνουν την κάκιστη ποιότητα λαϊκίστικης ενημέρωσης στις χώρες αυτές - είτε από το Globo, είτε από κρατικά μέσα - και παραπέμπουν σε δικούς μας σαλεμένους που λένε για εξωγήινους, πνεύματα, μαζικούς ψεκασμούς και άλλες απίστευτες ανοησίες στη τηλεόραση.

Δηλαδή όσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα κανάλι που λέει ότι μεταφέρονται πυρηνικά υλικά σε αεροπλάνο, άλλο τόσο σοβαρό μπορεί να είναι ένα άλλο που λέει ότι οι Κουβανοί πήγαν στην Αφρική για ιδεολογικούς λόγους.

Yorgos σε έχω για σοβαρό άνθρωπο, ενημερωμένο και καλλιεργημένο, μη μου χαλάς την εικόνα αναμασώντας πολιτικές προπαγάνδες καβαλημένων δικτατορίσκων, βάζοντας σαν προπέτασμα τις ειδήσεις αντιπολιτευτικών καναλιών και εφημερίδων β διαλογής.

Traveller

Member
Για αυτές τις διαβόητες πια πτήσεις Τεχεράνης-Καράκας γράφτηκαν τόσα πολλά από το βενεζουελάνικο Τύπο, που στο τέλος ασχολήθηκε και η ΟΕΑ. Γράφτηκε ότι οι επιβάτες δεν περνάνε έλεγχο διαβατηρίων, ότι αντί για ανθρώπους τα αεροσκάφη μετέφεραν πυρηνικά, ότι πετάνε με τρεις επιβάτες, ότι, ότι, ότι. Η καλή μας Globovision, αυτό το ανεκδιήγητο κανάλι του Μέρντοχ, φαντάστηκε ότι υπάρχει λαβράκι κι έβαλε "δημοσιογράφους" να πετάξουν έξι φορές... Και τις έξι βρήκαν την πτήση με υψηλή πληρότητα, κανένα πυρηνικό όπλο και φυσικά περνούσαν έλεγχο κανονικά. Μέχρι και η Globovision παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό.

Η Βενεζουέλα με το Ιράν έχει τεράστιο εμπορικό ισοζύγιο, διότι συνεργάζονται στα πάντα, από τα πετρέλαια μέχρι τη βαριά βιομηχανία. Οι Ιρανοί είχαν πρόβλημα στη μετακίνηση προς Βενεζουέλα μέσω ΕΕ και ΗΠΑ διότι απλά δεν τους έδιναν ούτε τράνζιτ βίζα και -με δεδομένο πως ορισμένοι είναι ειδικοί σε θέματα ουρανίου, φοιτητές πετροχημικής κλπ- οι δύο κυβερνήσεις δεν ήθελαν να έχουν κατασχεμένα έγγραφα ή απαγωγές σαν αυτή τη διαβόητη που έγινε πρόσφατα με τον εξαφανισθέντα Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα. Αυτή ήταν η λογική των πτήσεων, που μάλλον θα αντικατασταθούν με το Ρίο-Τεχεράνη και θα ησυχάσει και η Γκλομποβιζιόν που τώρα λέει πως "μάλλον οι επιβάτες μεταφέρουν ουράνιο", λες και το ουράνιο είναι χαλίκια...
Για να κλείσουμε το θέμα των πτήσεων... το ότι οι πτήσεις εξυπηρετούν κατά βάση πολιτικές και όχι εμπορικές σκοπιμότητες είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο... η κάθε πτήση μπαίνει μέσα χιλιάδες δολλάρια για πολλούς και διάφορους λόγους... αεροπλάνο, συχνότητα, πληρότητα... αυτά βέβαια περί ουρανίου και κατασκόπων είναι παραμύθια της χαλιμάς. Σιγά μην περίμεναν μια τακτική και τόσο κραυγαλέα πτήση η οποία εκτός των άλλων πηγαίνει μέσω Μαδρίτης για να κάνουν αυτά που τους κατηγορούν... αστειότητες... απλά ο Τσάβες άνοιξε την πτήση για λόγους εντυπωσιασμού κυρίως... κάτι σαν την δικιά μας αλήστου μνήμης πτήση Πεκίνο-Αθήνα... σε δουλειά να βρισκόμαστε...

Δεν είπα εγώ πως ήταν ειρηνευτική, μη λες πράγματα που δεν είπα. Είπα πως ήταν απελευθερωτική (η Αγκόλα υπέστη εισβολή από τους ρατσιστές) και ιδεολογική: η Κούβα δεν πληρώθηκε για να πάει εκεί, πήγε για ιδεολογικούς λόγους. Για να υπάρξει άλλο ένα αριστερό προπύργιο στην Αφρική, για να αποκρουσθούν οι ακροδεξιοί και επειδή προσεκλήθησαν από τον αριστερό συνασπισμό. Δεν πληρώθηκε, δεν πήρε τίποτε πετρέλαια, δεν κατέκτησε εδάφη, αντίθετα οι Κουβανοί άφησαν πίσω γιατρούς, αρχιτέκτονες, σχολεία, νοσοκομεία κι εξακολουθούν να εκπαιδεύουν 5.000 άπορους Αγκολέζους κάθε χρόνο. Το πολύ πλουσιότερο Ισραήλ δεν είδα να προσφέρει κάτι αντίστοιχο, όταν η Κούβα δίνει πάνω από 20.000 υποτροφίες σε (πάντα άπορους) Αφρικανούς ετησίως.
Γιώργο μην με βγάζεις από τα ρούχα μου... οι Κουβανοί κατέβηκαν στην Αγκόλα επειδή ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους Σοβιετικούς... όπως οι Αμερικάνοι έστειλαν τους Αφρικάνους έτσι και οι Σοβιετικοί έστειλαν τους Κουβανούς... για ιδεολογικούς και οικονομικούς λόγους... πετρέλαια, διαμάντια, στρατιωτική και ιδεολογική επιρροή... μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας... τους Αφρικάνους τους κάλεσε το UNITA και τους Κουβανούς το MPLA... κράτος δεν υπήρχε και παίζονταν πολλά τότε... μην ξεχνάς ότι η Αγκόλα έχει στρατηγική θέση και η επίσημη άποψη των Αφρικάνων για το ντου ήταν πως γίνονταν επιδρομές από το MPLA στη δική τους τότε Ναμίμπια... οι Αφρικάνοι είχαν συμφέροντα για να κάνουν ντου, οι Κουβανοί κανένα, πήγαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Σοβιετικών... αυτά για ιδεολογίες και ανθρωπιστικές βοήθειες τα ακούω βερεσέ... τι πάει να πει δεν πληρώθηκε? Ήρθε από του διόλου την μάνα σε μια ξένη χώρα κατεντολής της μαμάς ΕΣΣΔ... πόσο πια να την πληρώσει άλλο την Κούβα η ΕΣΣΔ!!! συνέχεια με το χέρι στην τσέπη ήταν!! Τι εννοείς δεν πήρε τίποτε? Εγκαθίδρισε μια φιλοσοβιετική κυβέρνηση και τα οικονομικά οφέλη τα εισέπραξε η μαμά ΕΣΣΔ. Τα πετρέλαια και τα διαμάντια δηλαδή ποιός τα καρπώθηκε ο Αγκολέζικος λαός? Μην λέμε κουλά τώρα... Και σταμάτα αυτό το παραμύθι με τις υποτροφίες ρε Γιώργο... γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά γιατί οι Κουβανοί και οι Σοβιετικοί έδιναν τις υποτροφίες... ιδεολογικό προσυλιτισμό έκαναν όχι ανθρωπιστικό έργο...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Yorgos σε έχω για σοβαρό άνθρωπο, ενημερωμένο και καλλιεργημένο, μη μου χαλάς την εικόνα αναμασώντας πολιτικές προπαγάνδες καβαλημένων δικτατορίσκων, βάζοντας σαν προπέτασμα τις ειδήσεις αντιπολιτευτικών καναλιών και εφημερίδων β διαλογής.

Το ίδιο ακριβώς σκεπτόμουν κι εγώ για σένα (ανταποδίδω τις φιλοφρονήσεις). Το αν ο Τσάβες είναι δικτατορίσκος το έχει αναλύσει η ΟΕΑ, οι διεθνείς παρατηρητές, ο ΗΟΕ, το ίδρυμα Κάρτερ και ο μόνος που υποστηρίζει τις μπούρδες περί δικτατορίας είναι η Globovision, δηλαδή η μοναδική πραγματική αντιπολίτευση στη χώρα. Ό,τι μπουρδίτσα πει το κανάλι αυτό, την επόμενη βγαίνει στο CNN και μετά το διαβάζουμε κι εδώ: ο Τσάβες κλείνει κανάλια (ανοιχτά είναι), οι εκλογές είναι νοθευμένες (δεν είναι, έχω και φίλο που πάει παρατηρητής το Σεπτέμβριο), οι πτήσεις προς Τεχεράνη μπαίνουν μέσα (γεμάτες είναι), τα στοιχεία της οικονομίας είναι ψεύτικα (δεν είναι, μέχρι και οι ειδικοί της φιλοαμερικάνικης ΟΕΑ πήγαν για απογραφή), οι Κουβανοί γιατροί είναι στρατιωτικοί κατάσκοποι (για κατάσκοποι μια χαρά εγχειρίζουν!), οι 2 στους 3 Κουβανούς είναι πληροφοριοδότες... Πώς μπορείς κοσμογυρισμένος άνθρωπος να αναπαράγεις όλη την επιχειρηματολογία/παπαρολογία της Globovision;

αυτά για ιδεολογίες και ανθρωπιστικές βοήθειες τα ακούω βερεσέ...
Βρε άκου τα και τοις μετρητοίς, δικό σου θέμα. Αλλά η εξωτερική πολιτική της Κούβας αυτή ήταν επί χρόνια κι εξακολουθεί να είναι η ίδια, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα και μάλιστα και προς δεξιές χώρες. Από το 2000 κι έπειτα η Κούβα έκανε εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια, εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο) οφθαλμολογικές εγχειρήσεις σε όποιον λατινοαμερικάνο ήθελε, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού δολοφόνου του Τσε! Όποιος χριστιανός έχει καταρράκτη, γλαύκωμα κλπ πηγαίνει στην Κούβα κι εγχειρίζεται τσάμπα, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης. Η Κούβα εξακολουθεί να μοιράζει γιατρούς ανά τον κόσμο, 120.000 αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, από το Ανατολικό Τιμόρ μέχρι το (καραδεξιό) Πακιστάν και τη Ναμίμπια. Χιλιάδες Αφρικανοί, Ασιάτες και Αμερικανοί σπουδάζουν στο νησί χωρίς να χρεώνονται ένα πέσο, η χώρα χαρίζει αντιρετροβιραϊκά φάρμακα κατά του έιτζ σε όλο τον Τρίτο Κόσμο, δίνει μηχανικούς σε χώρες όπως η (δεξιά) Αϊτή, η (δεξιά) Γουατεμάλα και το (δεξιό) Περού, κατασκευάζει νοσοκομεία στο Κιριμπάτι,στέλνει δασκάλους για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού κλπ κλπ. Θες να το πεις μεγαλομανία του Κάστρο; Θες να το πεις εμμονή σε παρωχημένες αρχές αλληλεγγύης; Θες να το πεις προσπάθεια ιδεολογικής εισβολής στις πέντε ηπείρους;Πες το όπως θες, αλλά εντάσσεται στο ιδεολογικό κομμάτι και δεν είναι μπίζνα, φράγκο δεν παίρνει η κυβέρνηση από τριτοκοσμικές χώρες (από άλλες τύπου Καναδά, Βρετανίας κλπ, φυσικά και παίρνει), παρά το ότι έχει άπειρες οικονομικές δυσκολίες, χάρη και στο εμπάργκο που η μόνη χώρα στον πλανήτη που ψηφίζει υπέρ του (πλην των ΗΠΑ) είναι... το δημοκρατικό Ισραήλ.Ο Μαντέλα (κομουνιστής θα είναι αυτός, εκτός από τρομοκράτης, όπως μας έλεγαν οι Ισραηλινοί) προσέφερε το βραβείο Νόμπελ του στην Κούβα διότι "βοήθησε τελείως εθελοντικά και αφιλοκερδώς στη διάλυση του απαρτχάιντ", στη Ναμίμπια και την Αγκόλαεορτάζεται μέχρι σήμερα (και επί δεξιών κυβερνήσεων) η ημέρα της κουβανικής αλληλεγγύηςκαι όχι η Κούβα δεν πήρε ούτε πετρέλαια ούτε διαμάντια, αυτά αν τα πήραν τα πήραν οι διεφθαρμένοι (μέχρι και σήμερα) πολιτικοί της Αγκόλα και τα εκάστοτε φιλαράκια τους (Σοβιετικοί, Αμερικανοί, Πορτογάλοι αργότερα, βρετανικές εταιρίες μετά, κινέζικες αργότερα), απόδειξη ότι ένα χρόνο αργότερα η Κούβα ξέμεινε από πετρέλαιο, όταν οι παγκόσμιες αγορές σταμάτησαν να αγοράζουν τη ζάχαρή της.

Προφανώς και είχε ιδεολογικά, στρατιωτικά, διπλωματικά και οφέλη πρεστίζ: Αποκόμισε τη δημιουργία άλλης μιας αριστερής δύναμης στην Αφρική, την κατάρρευση ενός εχθρού, την αίγλη μιας απίστευτης νίκης ενός τριτοκοσμικού κράτους σε άλλη ήπειρο, το υπόβαθρο για προπαγάνδα εντός κι εκτός των τειχών και φυσικά επιρροή στην Αφρική(που αποδείχθηκε μάταιη, αλλά υφίσταται μέχρι σήμερα).Το κατά πόσο οι Σοβιετικοί συμφωνούσαν με τις αποστολές των Κουβανών στο εξωτερικό είναι μεγάλο θέμα. Π.χ με την αποστολή του Τσε στο Κογκό (για την οποία δεν είχαν ιδέα μέχρι που εμφανίστηκαν οι φωτό του "Τούτου" στον ΟΗΕ) ήταν πυρ και μανία όταν το έμαθαν, διότι θεωρούσαν ότι έβαζε μπαρούτι στις "συμφωνίες συνύπαρξης" του Χρουτσόφ με το Λευκό Οίκο. Στην περίπτωση της Αγκόλα, οι Κουβανοί δεν πήγαν επειδή τους έστειλαν οι Σοβιετικοί, βέβαια. Κάθε άλλο, οι Σοβιετικοί εξοργίστηκαν από τις "περιπέτειες" του Τσε με τους Αγκολέζους του Νέτο (που ήταν στη μαύρη λίστα των Σοβιετικών μέχρι που πέθανε) ήδη από τα τέλη του '50 (και ειδικά με τη "γύρα" του Τσε το '63 που τους εξόργισε κυρίως λόγω των κονέ με τους μισητούς τότε Κινέζους), όταν οι Σοβιετικοί δεν μπορούσαν να βρουν την Αγκόλα στο χάρτη.Η βοήθεια των Κουβανών προς το MPLA εξόργισε τους Σοβιετικούς, που το θεωρούσαν φερέφωνο των Κινέζων (που με τη σειρά τους βρήκαν άλλο στήριγμα στο FNLA, ουσιαστικά στηρίζοντας τις Δυτικές δυνάμεις!), αλλά εξασθένησε μετά τη στροφή των Κουβανών στη Γκινέα Μπισάου. Η επίσκεψη του Κάστρο το '72 στην Αφρική (καταδικάστηκε από την κεντρική επιτροπή του Σοβιετικού ΚΚ!) ήταν αυτή που έδωσε νέα ώθηση στις κουβανο-αγκολικές σχέσεις και οι Σοβιετικοί υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν, βλέποντας τη δυναμική της επιχείρησης και φοβούμενοι νέα έξαρση της κινεζικής επιρροής. Κοινώς, δεν έστειλαν οι Σοβιετικοί τους Κουβανούς, μάλλον το αντίθετο έγινε.Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έχει γράψει πολλά άρθρα για τον πόλεμο της Αγκόλα, ο οποίος ουσιαστικά κερδήθηκε από το πολεμικό στρατηγείο του Κάστρο, που έφτασε να είναι όλη μέρα στο τηλέφωνο με τους στρατηγούς του στην Αγκόλα και να γνωρίζει μέχρι και τον τελευταίο λοφίσκο του γεωγλυφικού της χώρας, βρίζοντας συνεχώς τους Σοβιετικούς επειδή "είναι κόπανοι και δεν έχουν καταλάβει ότι εκεί κάτω παίζεται το μέλλον της Αφρικής" στην πρώτη φάση του πολέμου, όταν οι Σοβιετικοί όχι απλά αρνήθηκαν να στηρίξουν τον άξονα MPLA-Κουβανών, αλλά τους απείλησαν ότι θα τους κόψουν και την αποστολή συμφωνηθέντων οπλισμών για την Αβάνα, φοβούμενοι πως θα τα χρησιμοποιήσουν στην Αγκόλα.Γενικώς στις σχέσεις Κούβας-ΕΣΣΔ είναι καλό να έχει κανείς υπόψη του πως η Κούβα ούτε μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήταν, ούτε yesman των Σοβιετικών. Προφανώς ήταν στο ίδιο στρατόπεδο, αλλά ο όρος "forced marriage" είναι ιδανικός για τις σχέσεις τους. Η Κούβα τους πήγε κόντρα άπειρες φορές, από την άρνηση αποπληρωμής του χρέους (ξεσηκώνοντας άλλες 70 χώρες μαζί της!), από τότε που πήρε τα ηνία του Κινήματος των Αδέσμευτων, από τις αφρικανικές περιπέτειες, μέχρι την εκτόξευση τομάτων και ζαρζαβατικών στον Χρουτσόφ στην επίσκεψή του στην Αβάνα, όταν ανακοινώθηκε πως θα αποσυρθούν οι πύραυλοι, όταν και ο Σοβιετικός ηγέτης με φρίκη άκουσε τα πλήθη να του φωνάζουν "Nikita mariquita, lo que se da no se quita" (Νικίτα, παλιοαδερφούλα, όταν χαρίζεις κάτι δεν το παίρνεις πίσω) και προσπαθούσε να αποφύγει τις ροχάλες με ανεπανάληπτα σλάλομ μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Καμία άλλη χώρα του κομουνιστικού μπλοκ δεν τράβηξε τόσο στα άκρα τις σχέσεις με τους Σοβιετικούς όσο ο Κάστρο, που απλά ήξερε ότι τον είχαν τόσο ανάγκη (γεωπολιτικά και στρατιωτικά) όσο τους είχε κι αυτός και χρησιμοποιούσε τη γεωγραφική θέση της χώρας ως διαπραγματευτικό άσο. Αν μοιάζει με κάτι η σχέση Κούβας-ΕΣΣΔ είναι με τις σχέσεις ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβίας επί Τίτο: συνεργαζόμαστε, σας χρειαζόμαστε, αλλά μην μας τα πρήζετε κιόλας. Η ερμηνεία της κουβανικής παρουσίας στην Αγκόλα ως "εξυπηρέτησης των Σοβιετικών" είναι ανιστόρητη τελείως.

Ένα ωραίο κομματάκι από τη wikipedia (έχει και κομμάτι από γραπτά του Μάρκες):
Cuban intervention in Angola - Wikipedia, the free encyclopedia

Για μένα το καλύτερο βιβλίο για τον πόλεμο στην Αγκόλα είναι του Clive Foss (σοβαρότατος Αμερικανός καθηγητής ιστορίας, έχει ασχοληθεί και με το Βυζάντιο πολύ) το οποίο εξηγεί ακριβώς τις συγκρούσεις Κουβανών-Σοβιετικών για το θέμα της Αγκόλα (και της Γκινέα Μπισάου, απλά δεν πουλάει τόσο και δεν έβαλε στον τίτλο... το μισό βιβλίο ασχολείται με τη σχέση Ραούλ και Καμπράλ και το σάλο που δημιούργησε στο Κρεμλίνο).

Συμφωνούμε ότι συμφωνούμε στα περισσότερα περί Ισραήλ, ότι διαφωνούμε σε όλα για τον Τσάβες (μάλλον θα βγαίνει σε όλες μας τις συζητήσεις, δεν πειράζει, θα καταντήσουμε γραφικοί) και στο ότι άμα πάω στο Ισραήλ μπορεί και να τους συμπαθήσω παραπάνω, αν και ξαναλέω πως με τους Ισραηλινούς ως ανθρώπους δεν έχω τίποτε, με την εξωτερική τους πολιτική έχω.

Γιώργο μην με βγάζεις από τα ρούχα μου...
Αυτό το αφήνω για την... ADRIA και όλες αυτές τις ξετσίπωτες με τις οποίες γυρνάς.

Traveller

Member
Απλές ερωτήσεις... Χρηματοδοτούσε η ΕΣΣΔ χρόνια ολόκληρα την Κούβα ναι ή όχι? η οικονομία της Κούβας κατέρρευσε μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ ναι ή όχι? Ζήτησε ο Κάστρο την οικονομική βοήθεια της ΕΣΣΔ ναι ή όχι? Έστελναν οι Κουβανοί ζάχαρη και έπαιρναν σε αντάλαγμα καύσιμα και όπλα ναι ή όχι? Υπήρχε ποτέ περίπτωση να επιβιώσει το καθεστώς στην Κούβα χωρίς την βοήθεια των Σοβιετικών ναι ή όχι? Προσχώρισε η Κούβα στην KOMEKOΝ ναι ή όχι? Υπήρχαν Σοβιετικές βάσεις στην Κούβα ναι ή όχι? Ο Κάστρο διαφώνισε με την αποστολή του Τσε στο Κονγκό ναι ή όχι ? O Τσε έκανε φιλομαοική στροφή και διαφώνισε με τον Κάστρο ναι ή όχι? Μετά την Σοβιετική εισβολή την Τσεχοσλοβακία ο Κάστρο συντάχθηκε πλήρως με την Σοβιετική γραμμή και καταδίκασε την Τσεχοσλοβάκικη επανάσταση ναι ή όχι? χρησιμοποίησαν οι Κουβανοί σοβιετικά όπλα στην Αγκόλα ναι ή όχι? Το MPLA ήταν μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα και πολεμούσε με Σοβιετικά όπλα ναι ή όχι? Ηταν το FNLA το επίσημo Κινεζόφiλο αντάρτικο που πολεμήθηκε από το σοβιετόφιλο MPLA ναι ή όχι? Χωρίς την Σοβιετική ενίσχυση υπήρχε περίπτωση το MPLA να ανδρωθεί και να καταλάβει την εξουσία?Είχαν αρχίσει οι Σοβιετικοί να βοηθούν το αντάρτικο στην Αγκόλα από το 1960 ναι ή όχι?

Αν βρεις έστω και ένα όχι κερδίζεις πονηρό ραντεβού με αεροσυνοδό της ADRIA...

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Ελπίζω να έχει πολλές αεροσυνοδούς αυτή η ADRIA...
Εννοείται πως δε θα το συζητήσουμε σε αυτό το ποστ, το ξεσκίσαμε τελείως, απορώ πού είναι ο sporos να μας σβήσει τα off topic.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
Πώς μπορείς κοσμογυρισμένος άνθρωπος να αναπαράγεις όλη την επιχειρηματολογία/παπαρολογία της Globovision;
Δηλαδή από ότι έγραψα, αυτό κατάλαβες? :shock:
Δεν το συνεχίζω, δεν έχει νόημα πλέον.

Borealis

Member
Ευχαριστώ και ξαναευχαριστώ τους Τraveller και Traveladdict που έδωσαν πάσα στον Yorgo να μας προσφέρει όλες αυτές τις καταπληκτικές πληροφορίες.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Εγώ θέλω απλώς να υπογραμμίσω ότι το Κουβανικό καθεστώς εξακολουθεί να επιβιώνει (όπως επιβιώνει,δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα) 20 χρόνια μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλόκ.

Τα περί δημοκρατίας του Ισραήλ τα αφήνω για τους συμπαθούντες του.

υ.γ. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στην ευρηματικότητα του borealis που κατάφερε να βρεί τρόπο να πει ευχαριστώ.....

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.402
Νεότερο μέλος
Nefeli Iakovou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom