• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Βεργίνα συγκλονιστική, υποκλίνομαι...

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Περιεχόμενα

«Και τότε είδαμε κάτι που ήταν αδύνατο να φανταστώ, γιατί ποτέ ως τότε δεν είχε βρεθεί τέτοιο οστεοδόχο σκεύος: μια ολόχρυση λάρνακα με ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι στο κάλυμμά της. Τη βγάλαμε από τη σαρκοφάγο, την αποθέσαμε στο δάπεδο και την ανοίξαμε.
Τα μάτια όλων άνοιξαν διάπλατα και η αναπνοή μας είχε κοπεί: ολοκάθαρα τα καμένα οστά, τοποθετημένα σ΄ένα προσεχτικά σχηματισμένο σωρό, κρατώντας ακόμα το χρώμα από την πορφύρα που κάποτε τα τύλιξε΄και στη μια γωνία ένα βαρύτιμο χρυσό στεφάνι πιεσμένο τα κάλυπτε.
Κλείσαμε την πολύτιμη λάρνακα, την καλύψαμε προσεχτικά και την αποθέσαμε στην εσωτερική γωνιά του θαλάμου.

Νοιώθαμε την ανάγκη να βγούμε στο φως να αναπνεύσουμε καθαρό αγέρα. Όταν βρέθηκα έξω, απομακρύνθηκα κάπως από τους εργάτες της ανασκαφής, τους επισκέπτες, τους αστυνομικούς και στάθηκα μονάχος για μια στιγμή, να συνέλθω από το απίστευτο θέαμα.
Όλα έδειχναν πως είχαμε βρει έναν βασιλικό τάφο΄κι αν η χρονολόγηση που δίναμε στα ευρήματα ήταν σωστή, όπως φαινόταν, τότε…Δεν τολμούσα να το συλλογιστώ.
Για πρώτη φορά ένοιωσα μια δυνατή ανατριχίλα, κάτι σαν ηλεκτρικό ρεύμα να διαπερνά τη ραχοκοκκαλιά μου. Αν λοιπόν η χρονολογία…και αν αυτά ήταν βασιλικά λείψανα…τότε…είχα κρατήσει στα χέρια μου τα οστά του Φιλίππου; Ήταν τρομαχτικό, αδύνατο να το αντέξει ο νους μου.

Εκείνο το βράδυ στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ. Ήταν η πιο απίστευτη ώρα της ζωής μου. Ως τότε βέβαια…Γιατί σε λίγες μέρες άλλα μου και μας έμελλαν.

Την άλλη μέρα συνεχίσαμε την εργασία. Και είδαμε, όχι χωρίς έκπληξη, μια δεύτερη χρυσή λάρνακα, λίγο μικρότερη από την πρώτη και πιο λιτή στη διακόσμηση. Τη βγάλαμε από τη σαρκοφάγο και την αποθέσαμε στο σανίδι όπου πατούσαμε. Με προσοχή και ψυχραιμία την ανοίξαμε.
Και τότε δοκιμάσαμε την τελευταία έκπληξη΄μια έκπληξη που ξεπερνούσε όλες τις άλλες, θαρρείς και ο τάφος αυτός κλιμάκωνε τα μυστικά του αξιολογικά.
Αυτό που είδαμε δεν ήταν τα οστά κάποιου νεκρού΄ήταν ένα θαυμαστά κοσμημένο χρυσοπόρφυρο ύφασμα που τα κάλυπτε΄και δίπλα σ΄αυτό, πιεσμένο στην πλευρά της λάρνακας, ένα κομψό γυναικείο διάδημα {ήταν αδύνατο να διακρίνουμε ή να φαντασθούμε με την πρώτη εκείνη ματιά πως βρίσκαμε το ωραιότερο κόσμημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου}.

Ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια δουλειάς στη Βεργίνα, ένοιωθα πως αξιώθηκα να χαρώ ό,τι ποτέ μου δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ ως αρχαιολόγος.»

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ (1919-1992)
ΒΕΡΓΙΝΑ-ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ


Δεν ξέρω αν υπάρχουν ωραιότερα λόγια, να περιγράψουν τα συναισθήματα, που μου δημιουργήθηκαν, διαβαίνοντας τη Μεγάλη Τούμπα.
Μπαίνοντας στο βασίλειο των νεκρών, το δέος που νοιώθεις, οι ψίθυροι, το κουβάρι της ιστορίας που ξετυλίγεται, δύσκολα να αποδοθούν με λέξεις…
 

Attachments

marydim

Member
Μηνύματα
1.631
Likes
411
Επόμενο Ταξίδι
Μεσόγειος
Ταξίδι-Όνειρο
Δρόμος Αγ. Ιακώβου-Ισπανί
Μπράβο Pandora!
Ανατρίχιασα διαβάζοντας το!
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Στην καγκελωτή πόρτα που υποδέχεται τον επισκέπτη, διαβάζεις ότι ο χώρος ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO.
Ένα μεγάλο προαύλιο και στο βάθος ο λόφος. Διαβαίνεις την είσοδο του Μουσείου και το σκοτάδι σε τυλίγει.
Κατηφορίζοντας τον πέτρινο δρόμο και περνώντας σε μια άλλη εποχή, η εικόνα της Μεγάλης Τούμπας σε μια τρισδιάστατη μακέτα, σε βοηθά να αντιληφθείς το χώρο και τη θέση των μνημείων.
Σιγά-σιγά, τα μάτια συνηθίζουν και ο τόπος σε καλεί να αφουγκραστείς το θάνατο και τη βασιλική αίγλη.

Ευρήματα από τάφους Μακεδόνων, επιτύμβιες στήλες με επιγραφές και πολλά ονόματα, μαρμάρινα αγγεία, καθώς και η θαυμαστή απεικόνιση της αρπαγής της Περσεφόνης, σε προδιαθέτουν να πλησιάσεις τους βασιλικούς τάφους.
Στο απόλυτο σκοτάδι κυριαρχούν οι προθήκες, απόλυτα λιτές, γεωμετρικές, με τα εκτυφλωτικά ευρήματα τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο, που σου κόβουν την ανάσα.
Τα όπλα και τα υπολείμματα από την καύση του νεκρού, βρέθηκαν όλα μαζί πάνω στον τάφο.
Η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φίλιππου Β΄και το στεφάνι βελανιδιάς, έχει στο σκέπασμά της το 16άκτινο αστέρι και ζυγίζει 11 κιλά. Το στεφάνι ζυγίζει 714 γραμμάρια, έχει 313 φύλλα και 68 βελανίδια. Πιο πέρα, η μικρότερη λάρνακα με τα οστά της βασίλισσας και το μοναδικό ύφασμα, που τα τύλιγε.
Τα εκθέματα συμπληρώνουν οι σιδερένιοι θώρακες, το κράνος, τα ανάγλυφα μέλη, οι ασπίδες, οι κλίνες από ελεφαντοστό και τόσα ακόμη…

Συγκλονιστικά είναι τα τέσσερα έμμετρα κείμενα, που περιγράφουν με λυρισμό, τον πόνο για το θάνατο του αγαπημένου νεκρού…

Στο θάλαμο, στη ζωοφόρο της μακριάς πλευράς, σε ανάγλυφη παράσταση κυνηγιού, ο Φίλιππος Β΄και ο μικρός(Μέγας)Αλέξανδρος κυνηγούν μαζί με τους αυλικούς τους.

Στο τελευταίο μέρος του Μουσείου, υπάρχει αίθουσα που γίνεται βιντεοπροβολή, με ξεναγό τον Μανόλη Ανδρόνικο.

Στο χώρο της Βεργίνας, εκτός από τους βασιλικούς τάφους, υπάρχουν :
-το αρχαίο θέατρο, με μια σειρά λίθινων καθισμάτων και την ορχήστρα με 28 μέτρα διάμετρο
-το ανάκτορο, με εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα
-τα ιερά της Εύκλειας και της Μητέρας των θεών Κυβέλης, με σημαντικά κτίρια και ευρήματα.


Τα τελευταία χρόνια έχω επισκεφθεί το Μουσείο δύο φορές και με βεβαιότητα υποστηρίζω ότι, αποτελεί κόσμημα για τη χώρα, δημιουργεί συναισθηματική φόρτιση και εντυπωσιάζει με την όλη παρουσίαση!

aupload.wikimedia.org_wikipedia_commons_thumb_3_3f_Vergina_Tombbe60d82e43d43ceab8bb130a8e221bc.jpg

Η είσοδος της Μεγάλης Τούμπας του τάφου του Φιλίππου Β' στο Μουσείο της Βεργίνας.
φωτό από Wikipedia
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σ΄ευχαριστώ πολύ marydim ! Έτσι ένοιωσα κι εγώ...
 

nana

Member
Μηνύματα
27
Likes
7
Ταξίδι-Όνειρο
Καναδάς
Πραγματικά αξίζει μια επίσκεψη η Βεργίνα!Πολύ όμορφη περιγραφή!
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Και θα είναι πιο εντυπωσιακός ο αρχαιολογικός χώρος όταν αναστηλωθεί και το ανάκτορο του Φιλίππου ( παλιότερα ήταν γνωστά μονο τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά)

ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ: Αποκαλύφθηκε η "αρπαγή της Ευρώπης" στο ανάκτορο του "ευρωπαίου" ηγεμόνα Φιλίππου

Καινούργια στοιχεία από το ανάκτορο των Αιγών, το ανάκτορο που έχτισε ο Φίλιππος στην πρώτη πόλη των Μακεδόνων, τις Αιγές, στην πατρογονική του πόλη όπου ήταν και τα ανάκτορα του Αρχέλαου και όλων των προηγούμενων βασιλιάδων, ανακοίνωσε προχθές η αρχαιολόγος της Ζ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για το χώρο της Βεργίνας κ. Αγγελική Κοτταρίδου σε ομιλία της στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Βεργίνα, από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Για τα νέα στοιχεία μίλησε χθες η κ. Κοταρίδου στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Τύπος FM 99,7 "Επί Τύπου και Τόπου".
Όπως είπε, ο Φίλιππος πρέπει να είχε τελειωμένο το ανάκτορο το 336 π.Χ. όταν έκανε τις γιορτές για το γάμο της κόρης του, αλλά και για να γιορτάσει το γεγονός της εκλογής του ως ηγεμόνας των Ελλήνων. "Αυτό το ανάκτορο έχει ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ και από τον Απρίλιο δουλεύουμε πολύ εντατικά. Το μνημείο είναι 12 στρ., έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες της συντήρησης όλων των δαπέδων, περίπου 1.500 τ.μ. ψηφιδωτών και μαρμαροθετημάτων, ενώ θα προχωρήσουμε και σε αναστύλωση τοίχων και ελπίζω να έχουμε χρήματα ώστε να προχωρήσουμε αργότερα και στους κίονες.
Είχαμε τη χαρά να ανοίξουμε και να καθαρίσουμε προσεκτικά και το δεύτερο εκ των επίσημων δωματίων και διαπιστώσαμε ότι το θέμα του ψηφιδωτού δαπέδου, εξαιρετικά γοητευτικό και σημαντικό, είναι μια θάλασσα από σκούρα μπλε βότσαλα, στην οποία κολυμπούν στις γωνίες θαλάσσια κοίτη και μικροί έρωτες, ενώ στη μέση καλπάζει ένας ταύρος ο οποίος πιθανώς είχε στην πλάτη του την Ευρώπη. Αυτό το σημείο είναι φθαρμένο αλλά το ξέρουμε από άλλες παραστάσεις και μπορούμε με βεβαιότητα να το αναπαραστήσουμε. Είναι η αρπαγή της Ευρώπης, της βασιλοπούλας της Φοινίκης από τον ταύρο Δία, την οποία φέρνει στην Κρήτη και στην ήπειρο που παίρνει από αυτήν το όνομά της.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο Φίλιππος διάλεξε αυτό το θέμα για το πιο επίσημο δωμάτιο του ανακτόρου του διότι, αυτό αν το συνδυάσουμε με πληροφορίες των πηγών που χαρακτηρίζουν τον Φίλιππο, ως τον εκπληκτικότερο άντρα που είχε ποτέ η Ευρώπη και το γεγονός ότι η τελευταία του κόρη ονομάστηκε Ευρώπη, τότε όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτός ο πολύ σπουδαίος βασιλιάς που είχε νικήσει του Ιλλυριούς, τους Θράκες και έφτασε μέχρι το Δούναβη, είχε ενώσει κάτω από την εξουσία του τους Έλληνες και ετοίμαζε την εκστρατεία του στην Ανατολή, αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως Ευρωπαίο ηγεμόνα" επεσήμανε η κ. Κοτταρίδου, εκτιμώντας ότι το ανάκτορο των Αιγών θα μπορούσε να είναι ο "Παρθενώνας της Βορ. Ελλάδας".
-”Πώς νιώθετε μπροστά σε τέτοιες σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις;” τη ρωτήσαμε.
Αυτό είναι μία ανακάλυψη που προέκυψε σιγά-σιγά, γιατί με τους συντηρητές κάθε μέρα παρατηρούμε τις ψηφίδες, τις τρυπούλες που έχουν αφήσει από τις μετακινήσεις τους και έτσι δεν ήταν κάτι ξαφνικό… Είναι όμως πάρα πολύ ωραίο όταν βάλεις στο μυαλό σου τα πράγματα και ξαφνικά γίνεται το κλικ και λες "νάτο, αυτό είναι!". Για μένα βέβαια το πιο σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε η δουλειά σ' αυτό το μνημείο, στο οποίο δουλεύουν 100 άτομα από την Ημαθία. Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα, όλοι οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που δουλεύουν σ' αυτό το πολύ σημαντικό έργο και μέσα από τη δουλειά γίνεται μια πορεία αυτογνωσίας και γνωριμίας με τον τόπο μας.
-Πότε θα είναι επισκέψιμα τα νέα ευρήματα του ανακτόρου;
Ο στόχος είναι, το μνημείο να είναι πραγματικά επισκέψιμο και καλά οργανωμένο. Κι αυτό όπως καταλαβαίνετε θα πάρει λίγο χρόνο. Ελπίζω, αν προχωρήσουν καλά οι εργασίες αυτή η προγραμματική φάση να κλείσει το Δεκέμβριο του 2008 αλλά ελπίζω επίσης να συνεχίσουμε και στο Δ΄ ΚΠΣ, οπότε εάν έχουμε οργανώσει ένα κομμάτι, θα μπορεί ένα μέρος του μνημείου να είναι επισκέψιμο και εμείς να εργαζόμαστε στο υπόλοιπο. Προς το παρόν όμως δουλεύουμε παντού”.
Είναι εξαιρετικό πάντως το γεγονός ότι αυτή η γη της Ημαθίας είναι ατελείωτη σε θησαυρούς και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι ανακαλύψεις είναι σχεδόν στην αρχή τους ακόμα σε σχέση με την ιστορική της αξίας.
Κλείνοντας η κ. Κοτταρίδου επεσήμανε ότι ο κόσμος θα πρέπει να αγαπάει και να φροντίζει τις αρχαιότητες του Νομού μας και όταν βρίσκεται κάτι ή κάποιος έχει την υποψία ότι κάπου υπάρχει κάτι, ας το λέει απευθυνόμενος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία γιατί μπορεί να είναι η αφορμή να ξεκινήσει κάτι σπουδαίο στην περιοχή.
Όσο για το Μουσείο της Βεργίνας οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να τελεσφορήσει ώστε να προχωρήσουν οι περαιτέρω διαδικασίες…

ΠΗΓΗ: Εφημ ΛΑΟΣ Βέροια 10.11.07
 

kanaliotis

Member
Μηνύματα
143
Likes
58
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Απ' ότι έχω πληροφορηθεί, στη Βεργίνα φέρνουν στο φως και άλλα σπουδαία ευρήματα. Το μεγάλο θέμα όμως παιδιά είναι ότι το υπουργείο δεν διαθέτει τα κονδύλια για να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε όλα και να τα κάνουμε επισκέψιμα. Οπότε πολλά πράγματα θα αργήσουμε να τα θαυμάσουμε από κοντά.
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σήμερα, σε τι στάδιο βρίσκονται όλα αυτά ?

Ξέρουμε κάτι ?
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Οι τοιχογραφίες της Βεργίνας μουλιάζουν
της Ν.Κοντραρου-Ρασσια

Μπορεί να απειλούνται οι μακεδονικοί τάφοι της Βεργίνας από τα αρδευτικά έργα; Και όμως, υγρασία απειλεί τις περίφημες τοιχογραφίες των τάφων του Φιλίππου Β', του Πρίγκιπα και της Περσεφόνης. Ισως να προέρχεται από την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα, εξαιτίας της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών από ποτάμια και λίμνες.
as.enet.gr_resources_2010_03_29_2_thumb_medium.jpg
Ρωγμές και αποκολλήσεις παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του προθαλάμου

Την άποψη αυτή κατέθεσε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο ομ. καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος, συνιστώντας στους αρχαιολόγους να συνεργαστούν με την υπηρεσία αρδευτικών έργων του υπουργείου Γεωργίας. Και να εξετάσουν σε βάθος το πρόβλημα της ανερχόμενης υγρασίας στους τοίχους των τάφων με τις υπέροχες ζωγραφικές απεικονίσεις, τις οποίες θαυμάζουν χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν με τρόπο δραματικό οι τέσσερις μακεδονικοί τάφοι της Κρίσεως και των Ανθεμίων (4ου-2ου αι. π.Χ.), που βρίσκονταν ανάμεσα στη Μίεζα και την Πέλλα, στα Λευκάδια. Τους τάφους των Λευκαδίων εξέτασε πρόσφατα ο κ. Μαριολάκος και εκεί διαπίστωσε ότι η υγρασία εξαιτίας των αρδευτικών έργων έχει φθάσει μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο των τάφων. «Μακροχρόνια οι τάφοι αυτοί είναι καταδικασμένοι, γιατί η υγρασία συνεχώς ανεβαίνει από τριχοειδείς ρωγμές των τοίχων», μας είπε.

Βεβαίως, από την αρχαιότητα φαίνεται πως οι τάφοι της Βεργίνας είχαν προβλήματα υγρασίας, τα οποία προκαλούν ρηγματώσεις και κρυσταλλώσεις αλάτων στις τοιχογραφίες. Απόδειξη, πως όταν ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος αποκάλυψε τους τάφους της Βεργίνας, φώναξε αμέσως τον κορυφαίο συντηρητή Φώτη Ζαχαρίου να δώσει λύση στο πρόβλημα. Από τότε, όμως, έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα και αυτά περιορίστηκαν στις εξωτερικές όψεις των δύο μεγάλων τάφων της Βεργίνας, που είναι κατάκοσμες από χρώματα και ζωγραφιές. Η κατάστασή τους σταθεροποιήθηκε (από τις αυξομειώσεις θερμοκρασίας λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητάς τους), όταν τοποθετήθηκε εδώ και χρόνια εξωτερικά ένα κέλυφος προστασίας. Εσωτερικά, όμως, έχουν φουσκώσει τα κονιάματα, έχουν χαθεί στρώσεις χρωμάτων, έχουν αναπτυχθεί μύκητες και πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα τώρα, όπως τόνισε στο ΚΑΣ ο διευθυντής Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων, Νίκος Μίνως. Πρέπει επίσης να αφαιρεθούν υφάσματα και κόλλες παλαιών στερεώσεων και να επανελεγχθεί το υπόστρωμα, ώστε να μην έχουμε νέες αποκολλήσεις κονιαμάτων στο μέλλον.

Μέτρα προστασίας θα ληφθούν όχι μόνο για τους τρεις διάσημους τάφους της Μεγάλης Τούμπας, αλλά και για τον λεγόμενο τάφο του Ρωμαίου, που βρίσκεται έξω από τον μουσειακό χώρο και ανασκάφηκε στη δεκαετία του '30 από τον καθηγητή Κ.Α. Ρωμαίο. «Η άμεση επαφή των τοιχογραφιών της πρόσοψης με την επίχωση της Τούμπας και οι ακατάλληλες συνθήκες διατήρησης του μνημείου είχε ως αποτέλεσμα τη φθορά των κονιαμάτων, άρα και των χρωμάτων, τόσο στην πρόσοψη όσο και στον προθάλαμο. Ο ζωγραφικός και ανάγλυφος διάκοσμός του βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και αυτό το γεγονός επιτάσσει να ληφθούν μέτρα», είπε ο κ. Μίνως. Βέβαια, όλες οι μελέτες του εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο.

πηγή :Οι τοιχογραφίες της Βεργίνας μουλιάζουν | Τέχνες | Ελευθεροτυπία

:mad::mad::mad:...
 

nefelim

Member
Μηνύματα
24
Likes
3
Συγχαρητηρια και απο μενα pandora για τις σπουδαίες αναφορές και περιγραφές σου.Διακρίνω την τρυφερότητα μαζί με την ουσιαστικη παιδεία.Κι έτσι ...σιωπηλα κι εμείς ταξιδεύουμε...Ευχαριστούμε!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.182
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom