• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Βεργίνα συγκλονιστική, υποκλίνομαι...

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας, μοναδικός στον κόσμο
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Τμήμα μοναδικού στον ελληνικό χώρο ασημένιου αμφορέα των Παναθηναίων, που βρέθηκε σε δύο πρόχειρες ταφές στην Αγορά των Αιγών, ενισχύει την αρχική υπόθεση των αρχαιολόγων ότι οι συγκεκριμένες ταφές ανήκουν σε υψηλότατα πρόσωπα.
as.enet.gr_resources_2010_03_21z_thumb_medium.jpg
Ετσι βρέθηκε στο χώμα των πρόχειρων τάφων το τμήμα του αμφορέα

Ισως στον νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηρακλή, και τη μητέρα του Βαρσίνη, την οποία κυνήγησε και δολοφόνησε ο Κάσσανδρος για να ανέβει στον θρόνο των Μακεδόνων.

Αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα καθορίσουν το φύλο και την ηλικία των οστών της δεύτερης ταφής. Αν ανήκουν σε γυναίκα ηλικίας 45- 48 χρόνων, δεν αποκλείεται να είναι η Βαρσίνη και τα οστά της πρώτης ταφής να ανήκουν στον Ηρακλή, νόθο γιο του Μ. Αλεξάνδρου. Οι δύο ταφές αποτελούν ενιαίο σύνολο, που δεν βρέθηκε στην παρακείμενη βασιλική νεκρόπολη αλλά στο πιο δημόσιο σημείο της οχυρωμένης πόλης των Αιγών, λίγο βορειότερα από το θέατρο και το ανάκτορο, δίπλα στα αφιερώματα της βασίλισσας Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στη θεά Εύκλεια.

Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας για πολλούς λόγους. Παρόμοιος, από μια πρώτη έρευνα, δεν έχει βρεθεί σε άλλο σημείο του ελλαδικού χώρου αλλά ούτε και στον κόσμο όλο. Από τη στιγμή που οι πήλινοι αμφορείς των Παναθηναίων αποτελούσαν ιδιαίτερη τιμή για τους νικητές των αγώνων και τους τοποθετούσαν μέχρι και στις ταφές των νικητών, ο ασημένιος δείχνει ότι το πρόσωπο που τον κατέχει περικλείεται από ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Το ότι βρέθηκε στις Αιγές και όχι στην Αθήνα καταδεικνύει τον χώρο ως έναν από τους πιο σημαντικούς τόπους κατά την αρχαιότητα.
as.enet.gr_resources_2010_03_21d_thumb_medium.jpg
Καθαρισμένο και λαμπερό όπως το παρουσιάζει αύριο η καθηγήτρια Χρυσούλα Παλιαδέλη στην 23η Αρχαιολογική Συνάντηση για το ανασκαφικό έργο στη Β. Ελλάδα.

«Οταν είχε βρεθεί το πρώτο σύνολο το καλοκαίρι του 2008, είχαμε υποθέσει πως θα μπορούσε να ταυτιστεί με τον Ηρακλή, γιο του Μ. Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης. Οι συνθήκες και ο τόπος ανεύρεσης ανταποκρίνονταν σε ένα χωρίο του Ιουστίνου, που ανέφερε τη ρητή διαταγή του Κασσάνδρου "ο Ηρακλής να σκοτωθεί στα κρυφά, μαζί με τη μητέρα του, τη Βαρσίνη, και οι σοροί τους να καλυφθούν με χώμα, ώστε να μην υπάρχει τάφος που να προδίδει τη δολοφονία τους"». *

η συνέχεια του άρθρου Ασημένιος παναθηναϊκός αμφορέας, μοναδικός στον κόσμο | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

kanaliotis

Member
Μηνύματα
143
Likes
58
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τις τοιχογραφείες στη Βεργίνα. Και από εμένα ένα ευχαριστώ Pandora. Είμαι περίεργος πώς θα καταλήξεί. Η σύγχρονη δυτική Ελλάδα, θα προστατέψει τα μνημεία της-την ιστορία της ή απλώς κάποιοι θα αγωνίζονται χωρίς αποτέλεσμα?
Είμαι πραγματικά περίεργος να δώ τι θα γίνει!
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τις τοιχογραφείες στη Βεργίνα. Και από εμένα ένα ευχαριστώ Pandora. Είμαι περίεργος πώς θα καταλήξεί. Η σύγχρονη δυτική Ελλάδα, θα προστατέψει τα μνημεία της-την ιστορία της ή απλώς κάποιοι θα αγωνίζονται χωρίς αποτέλεσμα?
Είμαι πραγματικά περίεργος να δώ τι θα γίνει!
Να είσαι καλά :) Κι εγώ ελπίζω να υπάρξει η απαιτούμενη φροντίδα...όχι μόνο γι αυτόν τον μαγευτικό χώρο...αλλά και για ότι άλλο ανακαλύπτεται...απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και κονδύλια...:roll:
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
772
Likes
319
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Κατ' αρχήν ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ (!!!) για το θέμα που άνοιξες.
Είχα και εγώ την τύχη να επισκεφθώ με την οικογένεια μου, την περίφημη Τούμπα και συγκλονίστηκα. Σε μέγα μέρος των εξαιρετικών εντυπώσεων μας, συνέτεινε ένα εξαιρετικό παλικάρι, διπλωματούχος ξεναγός, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ (με το μπλοκ των αποδείξεών του), από την γύρω περιοχή, που επί μία ώρα έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, (σαν θεατρικός μονόλογος) για να μας βάλει στην "ατμόσφαιρα". Και τα κατάφερε!!!. Το ζήσαμε!!!!. Και αν ξαναπάμε ή πάνε φίλοι μας θα τον αναζητήσουμε...
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Ο Φίλιππος Β' δεν κοιμόταν στο ανάκτορό του
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Το περίλαμπρο ανάκτορο του Φιλίππου Β' στις Αιγές ήταν το μέγαρο Μαξίμου της εποχής, από όπου ο πανίσχυρος, τότε, βασιλιάς των Μακεδόνων διοικούσε το βασίλειό του. Καταστράφηκε από φωτιά, όπως και η πόλη των Αιγών, μετά τη μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.). Ομως, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τον 1ο αιώνα μ.Χ. συνέβη μια τρομακτική κατολίσθηση.
as.enet.gr_resources_2010_03_20_11_thumb_medium.jpg
Αναπαράσταση του ανακτόρου και φωτογραφία από τις ανασκαφές. Ηταν με σημερινούς όρους ένα κτήριο που συνδύαζε δραστηριότητες Βουλής, Αρείου Πάγου, Πενταγώνου και μεγάρου Μαξίμου μαζί.

Η πλαγιά των Πιερίων μετακινήθηκε και τεράστιοι όγκοι χώματος αποσπάστηκαν, έσπρωξαν και, εν τέλει, κατάχωσαν τα ερείπια του μνημείου. Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εσπευσμένα, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν. Δεν επέστρεψαν ποτέ.

η συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου Ο Φίλιππος Β' δεν κοιμόταν στο ανάκτορό του | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Επτά εκατ.ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη Βεργίνα

Επτά εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 για την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και της γ’ φάσης των εργασιών ανάπλασης του Ανακτόρου των Αιγών.

Την ένταξη του έργου υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Στο πλαίσιο των εργασιών που προβλέπονται να γίνουν θα πραγματοποιηθεί συντήρηση και ανάταξη μεγάλου τμήματος του Ανακτόρου των Αιγών, ενώ παράλληλα προβλέφθηκε και η ανάδειξη της Βασικής Νεκρόπολης. Θα πραγματοποιηθεί αποψίλωση, καθαρισμός, αποχωμάτωση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του μνημείου με τοποθέτηση εποπτικού υλικού των ταφικών συστάδων Γ, Δ και Ε, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος του πεζόδρομου που συνδέει το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων με το Ανάκτορο, διερχόμενος μέσα από τη Βασιλική Νεκρόπολη των Αιγών.
Στόχος είναι η ολοκλήρωση των επεμβάσεων μέχρι το τέλος της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου».

Οι εργασίες στο Ανάκτορο εκτός των άλλων περιλαμβάνουν συμπληρώσεις σε τοιχοποιίες και υποθεμελιώσεις, τακτοποίηση των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της κεντρικής αυλής και του βόρειου εξωτερικού διαδρόμου, αποκάλυψη ολόκληρου του δυτικού περιστυλίου και των χώρων που το περιβάλουν, σειρά τεκμηριώσεων, καθαρισμών και συντηρήσεων σε ψηφιδωτά, όπως της «Αρπαγής της Ευρώπης», παρεμβάσεις στα δάπεδα και τα βοτσαλωτά, φυτεύσεις, αλλά και δίκτυα άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού, ασφάλειας, πυρόσβεσης, δράσεις δημοσιότητας, παραγωγή ενημερωτικού υλικού, τρισδιάστατων εικονικών παραστάσεων, ακόμη και δημιουργία αγγλόφωνης ιστοσελίδας σχετικής με το μνημείο και τα έργα που γίνονται σ’ αυτό.

Οι εργασίες στη Βασιλική Νεκρόπολη εκτός των άλλων περιλαμβάνουν αποψιλώσεις, καθαρισμούς, αποχωματώσεις, δίκτυο πυρόσβεσης, ύδρευσης και άρδευσης, έργα πρασίνου, συντηρήσεις 1.500 κινητών ευρημάτων, συντηρήσεις δαπέδων (ψηφιδωτά, μαρμαροθετήματα, βοτσαλωτά), προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τεκμηρίωσης, παραγωγή πληροφοριακού υλικού, δημιουργία δίγλωσσης ιστοσελίδας, τοπογραφήσεις, μελέτη και ψηφιακή επεξεργασία σχεδίων, δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, καθαρισμούς με laser και δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης.

πηγή : Επτά εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη Βεργίνα | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
«Τα οστά είναι του Φιλίππου Β'>

της Ν.ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
Αλλη μια επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη του Μανόλη Ανδρόνικου, ότι ο νεκρός των βασιλικών τάφων της Βεργίνας είναι ο Φίλιππος Β', πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και όχι ο Φίλιππος ο Αριδαίος, γιος του Μακεδόνα βασιλιά και ετεροθαλής αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
as.enet.gr_resources_2010_09_24_5_thumb_medium.jpg
Η προτομή του Φιλίππου Β'

Αυτή τη φορά δεν είναι αρχαιολόγοι που ερμηνεύουν τας γραφάς, αλλά γιατροί, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανατομίας Τζόναθαν Μάσγκρεϊβ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Σε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Διεθνούς Περιοδικού Ιατρικών Επιστημών, ο κ. Μάσγκρεϊβ σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του και έναν ιατροδικαστή καταλήγουν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας το σκελετικό υλικό του τάφου. Θυμίζουμε πως ο κ. Μάσγκρεϊβ είχε πάρει μέρος στην ομάδα που ανέπλασε το πρόσωπο του Φιλίππου Β', στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αρχαιολόγος Τζον Πραγκ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ο ειδικευμένος ζωγράφος Ρίτσαρντ Νίβι του Μουσείου του Μάντσεστερ.

Στη νέα επιστημονική του δημοσίευση, υποστηρίζει ότι ο νεκρός στη μεγάλη τούμπα της Βεργίνας είναι ο Φίλιππος για τρεις λόγους: στη δεξιά του παρειά υπάρχουν ίχνη από τραύμα, το ένα του πόδι είναι πιο κοντό από το άλλο και τάφηκε με μία γυναίκα και όχι με δύο.
'Ως τώρα, όσοι αναγνώριζαν στον νεκρό της Βεργίνας τον Φίλιππο τον Αριδαίο, βασίζονταν στην παρατήρηση ότι το κρανίο του δεν φέρει ίχνη από βέλη που του έβγαλαν το μάτι, όπως είχε συμβεί στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι γιατροί, όμως, εντόπισαν μια τομή στο ζυγωματικό, στο σημείο όπου ενώνονται οι δυο γνάθοι, και εικάζουν πως προέρχεται πιθανόν από μια πληγή που είχε ιαθεί.
Είναι γνωστό ότι ο Φίλιππος Β' ήταν χωλός, κάτι που φαίνεται στα οστά της κνήμης, αλλά και στη διαφορά των μεταλλικών περικνημίδων που συνόδευαν τον νεκρό· η μία είναι σαφώς μικρότερη.
Οσο για τον Αριδαίο, οι πηγές αναφέρουν πως ετάφη με την πεθερά του, Ευρυδίκη, και τη σύζυγό του, Κύνα, που πέθανε πριν από αυτόν.
Η εκδοχή Ανδρόνικου θέλει τον Φίλιππο θαμμένο με μία από τις νεαρές συζύγους του, την Κλεοπάτρα.
Η Ιστορία λέει ότι ο Αριδαίος εκτελέστηκε με εντολή της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 317 π.Χ., και ετάφη μυστικά. Υστερα από λίγους μήνες, όταν πήρε την εξουσία, ο εχθρός της Ολυμπιάδας, Κάσσανδρος, προέβη σε εκταφή του νεκρού και σε νέα ταφή.
Ο ιατροδικαστής της ομάδας του Μάσγκρεϊβ λέει πως τα οστά του Αριδαίου θα πρέπει να είχαν καεί στην πρώτη ταφή.
Οι ταφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν επέτρεπαν επανάληψη της καύσης του.
Ωστόσο, ο νεκρός τού τάφου της Βεργίνας πέρασε από ταφική πυρά που άναψε πάνω στον τάφο του, όπως αποδεικνύουν τα κατάλοιπά της που βρέθηκαν επί των κτερισμάτων, ανάμεσα στα οποία το περίφημο χρυσό στεφάνι.
Τα οστά δεν αποσυντέθηκαν, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν είχαν καεί δύο φορές.

πηγή : «Τα οστά είναι του Φιλίππου Β'» | Τέχνες | Ελευθεροτυπία
 

Borealis

Member
Μηνύματα
3.820
Likes
7.711
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Παναγιώτης Φάκλαρης, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, εδώ και πολλά χρόνια αμφισβητεί την ταύτιση της πόλης των Αιγών και του βασιλικού τάφου με αυτόν του Φιλίππου. Τις απόψεις του συμμερίζονται πολλοί αρχαιολόγοι, καθώς οι χρονολογήσεις των ευρημάτων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Ο ίδιος καταλήγει ότι πρόκειται για την πόλη Βάλλα και τα οστά ανήκουν σε νεαρό πρίγκηπα.
Άσχετα από τα παραπάνω παραμένει ζητούμενο η εύρεση επιγραφής με το όνομα της πόλης, επίσης η χρονολόγηση του θεάτρου, η οποία προήλθε από ένα και μοναδικό όστρακο, καθώς και η χρονολόγηση του Ανακτόρου που ξαφνικά ''πάλιωσε'' διακόσια χρόνια. Τέλος η εξέταση των οστών μέχρι τώρα δίνεται κατά παραγγελία. Αυτά τα λίγα, όχι επειδή συμφωνώ αναγκαστικά με τα παραπάνω αλλά επειδή επιστήμη δεν νοείται χωρίς την ελεύθερη αντιπαράθεση και την ελεύθερη έρευνα.
 

Dva Srca

Member
Μηνύματα
558
Likes
1.056
Επόμενο Ταξίδι
ΗΠΑ
Ταξίδι-Όνειρο
Οπουδήποτε Πολυνησία
Αγαπώ κι εγώ τη Βεργίνα απεριόριστα και σκοπεύω σύντομα να ξαναπάω, είχα πάει πριν από χρόνια σχολική εκδρομή και οι αναμνήσεις είναι φοβερές!

Έχω μερικές ερωτήσεις, ελπίζω οι Μακεδόνες της παρέας μας να ξέρουν να με διαφωτίσουν σχετικά:
- Θυμάται κανείς πόσο είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο; Υπάρχει ειδική τιμή για φοιτητές/γκρουπ;
- Προσφέρει ο αρχαιολογικός χώρος τη δυνατότητα ξενάγησης (φυσικά με έξτρα χρέωση) στον επισκέπτη; Όταν είχα πάει το σχολείο είχε φροντίσει να έχουμε ξεναγό αλλά δεν ξέρω αν ήταν ανεξάρτητος ή όχι..
- Υπάρχει σύνδεση με λεωφορείο μεταξύ Βεργίνας και Θεσσαλονίκης;

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!
 

GKCAPO

Member
Μηνύματα
772
Likes
319
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΑΝΑΔΑΣ-Η.Π.Α.
Περί ξεναγών (συνέχεια ανωτέρω):
Ήταν η πρώτη φορά, που είχα τέτοια εμπειρία!!!
Θεωρούσα, μέσα στην αμάθεια μου..."τουριστική" συμπεριφορά (αλλά και ακριβή - αν είναι δυνατόν, να κοστολογούνται αυτές οι υπηρεσίες, με λογική γενικών εξόδων ταξιδιού!), την χρήση ξεναγού, χωρίς από την άλλη να προετοιμάζομαι πριν, μελετώντας.
(Την μόνη ξεναγό που γνώριζα, ως τότε, από την εκπομπή της και τα βιβλία της, ήταν η σπουδαία Μαριάννα Κορομηλά!!!!!!!!!!!!!!)
Από τότε, τους εκτιμώ βαθύτατα και πάντα προστρέχω στις υπηρεσίες, αυτών των αληθινά εργαζομένων, σε δύσκολες, συχνά (πχ. Κνωσσός - Ιούλιος), συνθήκες, ελεύθερων επαγγελματιών.
 

gregory

Member
Μηνύματα
21
Likes
1
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Αγαπώ κι εγώ τη Βεργίνα απεριόριστα και σκοπεύω σύντομα να ξαναπάω, είχα πάει πριν από χρόνια σχολική εκδρομή και οι αναμνήσεις είναι φοβερές!

Έχω μερικές ερωτήσεις, ελπίζω οι Μακεδόνες της παρέας μας να ξέρουν να με διαφωτίσουν σχετικά:
- Θυμάται κανείς πόσο είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο; Υπάρχει ειδική τιμή για φοιτητές/γκρουπ;
- Προσφέρει ο αρχαιολογικός χώρος τη δυνατότητα ξενάγησης (φυσικά με έξτρα χρέωση) στον επισκέπτη; Όταν είχα πάει το σχολείο είχε φροντίσει να έχουμε ξεναγό αλλά δεν ξέρω αν ήταν ανεξάρτητος ή όχι..
- Υπάρχει σύνδεση με λεωφορείο μεταξύ Βεργίνας και Θεσσαλονίκης;

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!
Αν θυμάμαι καλά, η είσοδος είναι στα ?12 για τους ενηλίκους. Όσο για τις ξεναγήσεις, υπάρχουν μέσα στον χώρο κυρίες που απαντόυν σε όλες τις ερωτήσεις που υπάρχουν.
 

aetopetritis

Member
Μηνύματα
112
Likes
105
Επόμενο Ταξίδι
Κένυα
Ταξίδι-Όνειρο
Παντού!
Pandora, σε ευχαριστώ που μου ζωντάνεψες τα συναισθήματα που είχα νοιώσει κι εγώ κατά την επίσκεψή μου στη Βεργίνα. Δεν έχω επισκεφθεί αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ο συγκεκριμένος είναι εξαιρετικός!!!
Η λειτουργία κάθε μουσείου έχει σκοπό να προκαλεί το μέγιστο του ενδιαφέροντος και των συναισθημάτων των επισκεπτών του.
Δυστυχώς, κι ενώ έχουμε μία τεράστια κληρονομιά, δεν εκθειάζεται με τον τρόπο που πρέπει.
Η Βεργίνα όμως αποτελεί μία σπουδαία εξαίρεση.... Δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την ταυτότητα των Ελλήνων....των Μακεδόνων! Μετά απ' αυτό, τίποτα δεν είναι ικανό να αμφισβητήσει αυτά που τόσα χρόνια η διεθνής πολιτική προσπαθεί να διαστρεβλώσει.
Και πάλι σε ευχαριστώ Pandora
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.745
Μηνύματα
910.949
Μέλη
39.484
Νεότερο μέλος
dvasilo_

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom