• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο 2020 !

Ιταλία Βενετία. Η Βασίλισσα της Αδριατικής

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Εμείς δεν είμαστε Γιαπωνέζοι με το μάτι συνεχώς στην κάμερα, ούτε Αμερικανοί αγεωγράφητοι, ούτε Κινέζοι νεόπλουτοι που βλέπουν την Ευρώπη σαν κουκίδα. Τούτη η πόλη υπήρξε ο κατακτητής μας, ήταν η πρωτεύουσα μας και θα μας το υπενθυμίσει μόνη της.
Από αυτό το πέλαγος που βρίσκεται μπροστά μας, με τις ευχές του Δούκα και τις ευλογίες του επισκόπου, ξεκίνησαν οι βενετσιάνικες αρμάδες και κούρσεψαν την Κωνσταντινούπολη, κατέλαβαν τα παράλια του Αιγαίου, τα Επτάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη και επέστεφαν γεμάτα με τους θησαυρούς του Βυζαντίου που επί χίλια χρόνια συσσώρευε. Από το 1204 μέχρι το 1669 η Κρήτη ήταν υπό την κυριαρχία αυτής εδώ της πόλης, ήτοι 465 χρόνια, όταν ο Τούρκοι την κατείχαν 229.
Αυτή ήταν η σπουδαιότερη κατάκτηση της Βενετίας και με υπερηφάνεια την αποκαλούσαν Regno di Candia «Bασίλειο της Κρήτης», είχαν έμβλημα το χάρτη του νησιού και από πάνω το φτερωτό λιοντάρι με το ανοικτό βιβλίο. Το διοικητικό σύστημα ήταν το ίδιο με της Μητρόπολης. Το νησί είχε δικό του Δούκα με έδρα την Candia (Hράκλειο), με Άγιο Μάρκο και Λότζια και χωριζόντανε όπως και στην Βενετία σε έξη εξαρχίες.
Καταπίεση, δουλεία, αγγαρείες, αλλά με το χρόνο πολλοί Κρητικοί αποκτούσαν προνόμια και τίτλους, είτε εξ αιτίας της πολιτικής αντιμετώπισης των επαναστατών, είτε του ότι αποκτούσαν οικονομική ευμάρεια, είτε ήταν καλλιτέχνες. Η άλωση της Μ. Ασίας, της Πόλης και της Πελοποννήσου, έφερε αρκετούς λόγιους και προύχοντες στην Κρήτη και προστέθηκαν στις δέκα χιλιάδες Ενετούς αποίκους που είχε στείλει η Γαληνότατη για καλύτερη προστασία του νησιού. Η επικοινωνία των Κρητικών του πνεύματος με την Βενετία αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν συχνή ιδίως τα τελευταία χρόνια που η τουρκική απειλή ήταν εμφανής. Οι τέχνες και τα γράμματα της αναγεννησιακής πορείας της Ευρώπης έφταναν εύκολα στο νησί.
Τότε ήταν που άνθησε το Κρητικό θέατρο. Στη Βενετία ο Κρητικός Ζαχ. Καλλιέργης ίδρυσε Ελληνικό τυπογραφείο στα τέλη του 15ου αιώνα με συνεργάτες μόνο Κρητικούς. Εδώ στην Βενετία τυπώθηκαν για πρώτη φόρα το 1627 το έργο «Βοσκοπούλα», το 1645 το έργο «Βασιλεύς Ροδολίνος», το 1669 «Θυσία του Αβραάμ». Τότε επίσης γράφτηκε ο «Ερωτόκριτος» από το Βιτζέντζο Κορνάρο, θαυμάσιο λογοτεχνικό έργο της Αναγέννησης.
Τα κτίρια στις Κρητικές πόλεις ακολουθούσαν στη λαμπρότητα αυτά της Βενετίας. Στα Χανιά υπήρχαν 97 παλάτια εφάμιλλα σε πλούτο των Ενετικών, δημόσια κτίρια και σιντριβάνια Το ίδιο αναλογικά και στο Ρέθυμνο. Τα ενετικά μέρη των πόλεων αυτών εμπνέουν σήμερα τον ίδιο ρομαντισμό όπως αυτόν της Βενετίας Στο Ηράκλειο το σπουδαιότερο μέχρι σήμερα οικοδόμημα στην Κρήτη είναι η Λότζια που κατασκευάστηκε από τον γνωστό μας Μοροζίνι το 1628. Ο ίδιος το ίδιο έτος έφτιαξε και το υδραγωγείο, για να αρδεύεται το προβληματικό Ηράκλειο, που κατέληγε στη περίφημη σήμερα σ Κρήνη του Μοροζίνι (Λιοντάρια), που μαζί με την Λότζια είναι τα μοναδικά αρχιτεκτονικά οικοδομήματα στο νησί (!!!) Πάνω στο μνημείο υπήρχαν τοποθετημένα και τρία δελφίνια τα οποία έχουν χαθεί. Επίσης το μεγαλύτερο ίσως ενετικό τείχος στην Μεσόγειο του οποίου μεγάλο του μέρος σώζεται σήμερα, και πάνω του σε πολλά μέρη βλέπουμε το μαρμάρινο λιοντάρι σύμβολο της Βενετίας, καθώς και ενετικές επιγραφές.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντίτισσας είναι αυτή που για χάρη της κτίστηκε η Santa Maria della Salute. Κωνσταντινουπολίτικο έργο, βρισκόταν στον Άγιο Τίτο του Ηρακλείου και το πήραν μαζί τους οι Ενετοί όταν εγκατέλειπαν τον Χάνδακα. Ο Κρητικός ζωγράφος Μιχ. Δαμασκηνός που σπούδασε στη Βενετία, ζωγράφισε το δεκάορτον του Αγ. Γεωργίου, της ορθοδόξου εκκλησίας των Ελλήνων της Βενετίας. Τη ίδια εποχή έχουμε τον αγιογράφο Θεοφάνη και τον μεγάλο όνομα Δομίνικος Θεοτοκόπουλος που ήλθε εδώ στη Βενετία το 1569.
Αυτή ήταν εν ολίγης η πνευματική άνθηση στην Κρήτη μέχρι τις16 Σεπτεμβρίου 1669, όταν ο Μοροζίνι υπέγραψε την παράδοση του Χάνδακα στον Κιοπρουλή μετά από 25 χρόνια πολιορκία, παρά την αντίσταση των Ενετών που είχαν την βοήθεια απ’ όλη την Ευρώπη. Λίγα χρόνια μετά την απώλεια της Κρήτης άρχισε να εξασθενεί και η δύναμη της Γαληνότατης. Την άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών διαδέχθηκε το βαθύ σκοτάδι όπως είχε ήδη σκεπάσει χρόνια πριν την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Οθωμανικός μεσαίωνας άρχιζε. Ο Μοροζίνι φεύγοντας πήρε μαζί του τα Ενετικά αρχεία της Κρήτης φορτώνοντας τα σε πέντε πλοία, ελπίζοντας σε μια μελλοντική επανάκτηση της Κρήτης.[1] Χάρη σ’ αυτόν μπορέσαμε τα τελευταία χρόνια να αντιγράψουμε αυτά τα πολύτιμα για μας αρχεία από την Μαρκιανή βιβλιοθήκη που βρίσκεται δίπλα μας, και να τα φέρουμε στο αρχείο της Βικελαίας βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, όπου άρχισε ήδη η έκδοση τους σε τόμους. Αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα για τη ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Περιέχουν κυρίως συμβόλαια, αγοραπωλησίες, ενοικιάσεις, προικοσύμφωνα, και το σπουδαιότερο βλέπουμε την επίσημη ελληνική γλωσσά της εποχής εκείνης μαζί με κρητικές λέξεις που είναι σήμερα ξεχασμένες.
Όμως ας ξεκινήσουμε την περιοδεία με την ελπίδα πως θα ανακαλύψουμε κάτι ακόμη ελληνικό σ’ αυτή την πόλη.


[1] Θ. Δετοράκη « Ιστορία της Κρήτης» Ηράκλειο 1990
 

Pandora

Member
Μηνύματα
2.803
Likes
961
Επόμενο Ταξίδι
θα δείξει...
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Σ΄ευχαριστώ καπετάνιε και για τα ντοκουμέντα, που μας παραθέτεις...:D
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που μας παραθετεις. Να προσθεσω οτι οι τοιχογραφιες στον Αγιο Γεωργιο των Ελληνων του Δαμασκηνου οπως αναφερεις ειναι υπεροχες και αξιζει καθε επισκεπτης της Βενετιας να επισκεφθει την εκκλησια αυτη καθως και το παρακειμενο βυζαντινο μουσειο.
 
Μηνύματα
1.666
Likes
1.327
Επόμενο Ταξίδι
Κρακοβία-Βαρσοβία
Ταξίδι-Όνειρο
...Ιθάκη...
Εμπεριστατωμένη από όλες τις απόψεις η διήγηση σου, και άψογη επίσης, σε ευχαριστούμε και για την αφήγηση που μοιράζεσαι μαζί μας και για το ψάξιμο που ρίχνεις για να μας μορφώσεις.
 
Last edited by a moderator:

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που μας παραθετεις. Να προσθεσω οτι οι τοιχογραφιες στον Αγιο Γεωργιο των Ελληνων του Δαμασκηνου οπως αναφερεις ειναι υπεροχες και αξιζει καθε επισκεπτης της Βενετιας να επισκεφθει την εκκλησια αυτη καθως και το παρακειμενο βυζαντινο μουσειο.
ναι ΕΡΣΗ, εκεί υπάρχουν και του Τζάνε, αλλά θα την επισκεφτούμε
μα αλίμονο αν ο Έλληνας ξεχάσει το san Giorgio de Greci
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Εμπεριστατωμένη από όλες τις απόψεις η διήγηση σου, και άψογη επίσης, σε ευχαριστούμε και για την αφήγηση που μοιράζεσαι μαζί μας και για το ψάξιμο που ρίχνεις για να μας μορφώσεις.
ααα ευχαριστώ Ιωάννα, αλλά μαζί σας κι΄εγώ:):):)
 
Last edited by a moderator:

kalove

Member
Μηνύματα
436
Likes
1.640
Επόμενο Ταξίδι
Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Εθνικά πάρκα ΗΠΑ
όταν μπήκα στην παρέα σας, πρίν λίγρες μέρες, ήξερα ότι θα βρώ ταξιδευτές, δεν περίμενα πως θα βρώ καί ποιητές. Εξαιρετική περιγραφή.
Εχεις δίκηο. Εχω πάει πολλές φορές στην Βενετία, αλλά κάθε φορά είναι σαν την πρώτη. Σε εκπλήσει, σε μαγεύει, σού ξεδιπλώνει τα κάλλη της, αργά αργά, νωχελικά, σαν το λίκνισμα της γόνδολας. Θέλεις δεν θέλεις, σού αποσπά την υπόσχεση: Θα ξανάρθω.
Μπράβο σου!!!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.755
Likes
6.505
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Είμαστε πάνω στο τελευταίο τοξοτό γεφυράκι του καναλιού που βρίσκεται η Γέφυρα των Στεναγμών. Είναι κλειστή γέφυρα και ενώνει το Παλάτι των Δόγηδων με τις φυλακές των πολιτικών κρατουμένων. Απ΄ εδώ ακούγονταν οι στεναγμοί τους όταν μετά τα βασανιστήρια τους πήγαιναν μέσω της γέφυρας στις φυλακές.
Δίπλα μας είναι το παλάτι των Δόγηδων. Τον 14ο αιώνα η λαμπρά διακόσμιση των γοτθικών εκκλησιών που μας εντυπωσιάζουν σήμερα , άρχιζε να εφαρμόζεται και στα δημόσια κτίρια, παλάτια, γέφυρες, πύλες, που έδειχναν την ευμάρεια της πόλης και των αρχόντων. Στην Ιταλία επειδή οι ευγενείς έμεναν στις πόλεις κι όχι στα κάστρα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πόλεις της ήταν οι πρώτες που το εφάρμοσαν. Το λαμπρό παλάτι που βλέπουμε μπροστά μας και που άρχιζε να κτίζεται τον 14ο αιώνα είναι ένδειξη πλούτου και δύναμης, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μετάβασης της αρχιτεκτονικής από τους ναούς στα δημόσια κτίρια.[1]
Το εσωτερικό του συναγωνίζεται σε πλούτο και ομορφιά την εξωτερική του εμφάνιση, με το πλήθος των έργων των ενετών καλλιτεχνών που βρίσκονται στους πίνακες και στις οροφές των τεράστιων αιθουσών. Σπουδαιότερο γνωστό έργο εδώ είναι ο «Παράδεισος» , «Βάκχος και Αριάδνη», του Τιντορέτο, και σε κάποια οροφή η «Αποθέωση» του Βερονέζε. Περνάμε μέσα από την κλειστή γέφυρα των στεναγμών και φτάνουμε στις φυλακές. Από το παράδεισο στη κόλαση. Το πάχος των τοίχων είναι πάνω από ένα μέτρο, χοντρές αλυσίδες και κρίκοι, σκοτάδι και θάνατος λίγα μέτρα από τη ελευθερία, το φως, την ευτυχία.

Στην εκκλησία του Αγ. Μάρκου που άρχισε να κτίζεται το 829 και τέλειωσε το 1100, μπαίνουμε εύκολα εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού που υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Το προσεκτικό για εκκλησίες ντύσιμο είναι απαραίτητο.
Εκκλησία Βυζαντινής αρχιτεκτονικής έχει δεχθεί εξωτερικά επιρροές από πολλούς ρυθμούς, Γοτθικό, Αναγεννησιακό, λόγω των πολλών ανακαινίσεων και επισκευών. Το 829 δύο έμποροι έκλεψαν το λείψανο του Ευαγγελιστή Μάρκου από την Αλεξάνδρεια και το μετέφεραν στην Βενετία. Τότε άρχισε να κτίζεται ο ναός στα πρότυπα των αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης. Εδώ τοποθετήθηκε το λείψανο το οποίο βρίσκεται ακόμη, και έγινε ο μητροπολιτικός ναός της πόλης σε αντικατάσταση του Αγ. Θεόδωρου.
Βυζαντινοί τεχνίτες δημιούργησαν τα ψηφιδωτά των εικόνων και των τοιχογραφιών καθώς και τα θαυμάσια μωσαϊκά. Οι οικείες σε μας βυζαντινές ψηφιδωτές εικόνες πριν μπούμε στο Α. Μάρκο, μαζί με αυτές στον πρόναο με τα ελληνικά γράμματα, και ο βυζαντινός ρυθμός του, μας προϊδεάζουν ότι αυτός ο ναός διαφέρει από τους άλλους καθολικούς, και πλησιάζει στα πρότυπα της ορθοδοξίας. Ψηλά στην πρόσοψη υπάρχουν τέσσερα χάλκινα και επιχρυσωμένα άλογα αντίγραφα των αφαιρεθέντων από τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης.
Στον πρόναο επίσης βλέπουμε πολύτιμα εκθέματα, χρυσά ευαγγέλια, σταυρούς, άμφια, καντήλια, και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα από τη Κωνσταντινούπολη. Στον κύριο ναό το δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Απερίγραπτη πολυτέλεια αποτέλεσμα του πλούτου και της δύναμης της Βενετίας. Εντύπωση μας κάνουν οι φορητές βυζαντινές εικόνες, κι’ αυτές με ελληνική ονομασία που νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε γνωστό σου χώρο.
Με ένα μικρό αντίτιμο ανεβαίνουμε μια στενή σκάλα και φτάνουμε στους πέντε τρούλους του ναού οι οποίοι σχηματίζουν σταυρό με τον μεγαλύτερο τρούλο στο κέντρο. Μέσα σε κλειστό χώρο βρίσκονται τα τέσσερα γνήσια χάλκινα άλογα των οποίων η παλαιότητα τους είναι ευδιάκριτη, καθώς και μερικά χτυπήματα που υπέστησαν από την μεταφορά τους. Κι εδώ βρίσκεται ένα μικρό μουσείο γεμάτο με εκκλησιαστικά αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και διακοσμημένα με πολύτιμες πέτρες. Ξεχωρίζει μια αργυρή λειψανοθήκη του 14-15ου αιώνα από την Τραπεζούντα που αποτελεί αληθινό κομψοτέχνημα.

Κάποιο βραδάκι, ευπρεπώς ντυμένοι και στολισμένοι, θα πάμε στο Café Florian. Η σοβαρότητα του χώρου, οι πίνακες, οι καθρέπτες, το φινιρισμένο ξύλο, η άψογη εξυπηρέτηση των γκαρσονιών, απαιτεί το ανάλογο σεβασμό εκ μέρους μας. Είναι μια βραδιά ανοιξιάτικη, η ατμόσφαιρα που αναδίδει ο χώρος δεν προσβάλλεται από τους κουρασμένους τουρίστες του καλοκαιριού που θα καθίσουν εδώ κρατώντας την κάμερα. Μετά την περιήγηση μας στον εσωτερικό του χώρο που μας γυρίζει στο 1720, και που σε κάποια γωνιά θα δούμε νοερά τον Ενετό Γκολντόνι, το Βέρντι και το Βάγκνερ, θα καθίσουμε έξω όπου η ορχήστρα με την υποβλητική μουσική της θα μας πάει πίσω στους ρομαντικούς αιώνες της Αρχόντισσας

Αν ερχόμασταν για πρώτη φορά στη Βενετία και είχαμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεση μας, ή αν ήμασταν βιαστικοί περαστικοί, τότε στο πρόγραμμα δεν θα έλειπε το μουσείο Correr…[2]

[1] Τ. Αλμπάνη, Μαρ. Κασιμάτη Η Ιστορία των τεχνών στην Ευρώπη τομ. Α ΕΛΠ τομ. Α’

[2] Προσωπική επιλογή
 

dik-7

Member
Μηνύματα
1.530
Likes
2.145
Επόμενο Ταξίδι
Θα δειξει!
Ταξίδι-Όνειρο
Νησια μπορα μπορα
Πολύ ωραία ιστορία. Πραγματικά με ταξίδεψε!!!
 

renata

Member
Μηνύματα
5.544
Likes
1.967
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Τι όμορφα να ξυπνάς σάββατο πρωί και να διαβάζεις "soudiano"!!!
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.543
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Εξαιρετικη και η σημερινη ξεναγηση που μας μας κανεις καπετανιε!
Να προσθεσω οτι το παλατι των δογηδων ειναι το μοναδικο διασωθεν (αν δε μου παιζει καποιο παιχνιδι η μνημη μου) δημοσιο κτιριο γοτθικου ρυθμου.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.744
Μηνύματα
910.746
Μέλη
39.480
Νεότερο μέλος
christinalkp

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom