Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Umhlanga
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Διαφωνώ, το Μεξικό έχει τρομερές φυλές, απίστευτη ποικιλία γλωσσών, αρχαία που βρίσκεσαι εντελώς μόνος σου, εκπληκτικά τοπία, χωριά που ξένο βλέπουν κάθε τρίτα Χριστούγεννα και φυσικά μοναδική φύση. Ε ναι, στο Μέξικο Σίτυ και τη Γουαδαλαχάρα ή το Κανκούν προφανώς δεν είναι όπως στα βουνά του Guerrero και της Chiapas όπου χάνεις τη μπάλα από το πόσο διαφορετικές εθνότητες ζουν με φοβερά έθιμα, χώρια ότι έχει πόλεις φαντάσματα, χωριά ξεχασμένα, μέρη που θυμίζουν Λούκι Λουκ, έχει πάρα πολύ πράγμα η χώρα, αλλά φυσικά θέλει χρόνο, όπως οι περισσότερες χώρες τέτοιου μεγέθους. Η Κόστα Ρίκα ας πούμε είναι σίγουρα πιο δυτικοποιημένη και λιγότερο παραδοσιακή, το ίδιο θα έλεγα και για το Σαλβαδόρ, αν και σε μικρότερο βαθμό και με αστερίσκους.Να πω και εγώ την άποψή μου, μιας και επανήλθε το ποστ μετά από καιρό. Στην Ινδία δεν έχω πάει, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, ωστόσο το Μεξικό θεωρώ πως σίγουρα δεν είναι η χώρα που θα σε κάνει να νιώσεις λες και είσαι σε άλλον πλανήτη. Σίγουρα η πιο δυτικοποιημένη και αμερικανοποιημένη της Κεντρικής Αμερικής, χωρίς φυσικά να σημαίνει αυτό ότι δεν αξίζει να πας. Η χώρα έχει όντως απίστευτη ποικιλία.
Άλλο θεμα είναι ότι καλώς ή κακώς στον τρόπο αξιολόγησης όλες οι κατηγορίες έχουν το ίδιο βάρος, το οποίο προφανώς είναι λάθος, για κανέναν τουρίστα/ταξιδιώτη (προσωπικά δε μου αρέσει ο διαχωρισμός, αν δεν είσαι ντόπιος, τουρίστας είσαι) δεν έχουν όλες οι κατηγορίες το ίδιο βάρος. Χώρες όπως η Αιθιοπία και η Ιαπωνία αδικούνται, επειδή σκοράρουν πολύ χαμηλά σε 1-2 κατηγορίες (π.χ την Ιαπωνία τη θάβει το κόστος). Εν τέλει πιο πολύ με ενδιαφέρει ένας προορισμός σαν τη Βόρειο Κορέα που έχει 2-3 10ρια , παρά ένα Λάος που έχει σχεδόν σε όλα 7-8. Φυσικά η βαθμολόγηση είναι υποκειμενική, όπως και ο βαθμός βαρύτητας που δίνει ο καθένας σε κάθε κατηγορία. Και βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να αδικήσεις μια χώρα επειδή είδες ένα κομμάτι της και όταν την ταξιδέψεις εκτενέστερα να αλλάξεις άποψη (η Βραζιλία για μένα ήταν τέτοια περίπτωση).
Τέλος, είμαι σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα πρέπει να βαθμολογώ την ανάμνηση της χώρας που έχω ή το πώς είναι η χώρα σήμερα. Η Αιθιοπία που γνώρισα δεν είχε πουθενά άσφαλτο, μηδέν τουρισμό και κοιμόμασταν κάτω από τα λεωφορεία, αφού -λόγω έλλειψης ασφάλτου- τα λεωφορεία σταματούσαν στη μέση του χωματόδρομου στις 6 ακριβώς (12 για τους Αιθίοπες! έχουν άλλο σύστημα ώρας) και ο κόσμος κοιμόταν από κάτω, το οποίο δημιουργούσε φοβερή αίσθηση αλληλεγγύης με τους Αιθίοπες συνταξιδιώτες σου (έτσι κι αλλιώς τουρίστες δεν είχε). Αν πάω σήμερα, κομμάτι αυτής της μαγείας θα έχει χαθεί. Όπως θα έχει αλλάξει το κόστος, ενδεχομένως το φαγητό (προς το καλύτερο, γιατί χώρα με τέτοια δυναμική μόνο η επένδυση στην τοπική κουζίνα της έλειπε) και πολλά άλλα.
Last edited: