Yorgos
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Umhlanga
- Ταξίδι-Όνειρο
- Περού τότε, τώρα, πάντα
Μια χαρά. Αλλά αν έχεις λίγο χρόνο, άστο το Δελχί θα έλεγα εγώ.Σε ότι αφορά το θέμα ασφάλεια, εντός και εκτός πρωτεύουσας;
Μια χαρά. Αλλά αν έχεις λίγο χρόνο, άστο το Δελχί θα έλεγα εγώ.Σε ότι αφορά το θέμα ασφάλεια, εντός και εκτός πρωτεύουσας;
Επίσης, ποιες χώρες έχεις εντάξει στη λίστα σου? Αυστηρά τα UN nations? Kαι επίσης, τι ορίζεις επίσκεψη σε μια χώρα, το ρωτάω γενικά. Προφανώς παίζει ρόλο και το μέγεθος της. πχ ναχεις τουλάχιστον μια διανυκτέρευση?θα εξηγήσω εγώ τα κριτήριά μου και όποιος θέλει κάνει τη λίστα του
Νομίζω το σωστό είναι αυτό. Τώρα δε με χαλάει αν βάλει κανείς το Κόσοβο ή υπεράκτιες κτήσεις που πολιτιστικά δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Αλλά νομίζω το πιο έυκολο είναι οι χώρες αναγωνρισμένες από τον ΟΗΕ, μη βάζουμε τώρα Σκωτίες και Καταλωνίες.Επίσης, ποιες χώρες έχεις εντάξει στη λίστα σου? Αυστηρά τα UN nations?
Το απόλυτο μίνιμουμ θα ήταν αυτό. Αν και ιδανικά θα έλεγα να βαθμολογεί ο καθένας μόνο τις χώρες που θεωρεί υποκειμενικά πως έχει ψιλοκαλύψει. Επίσκεψη στην Πράγα μόνο δεν είναι ενδεικτική της Τσεχίας.Kαι επίσης, τι ορίζεις επίσκεψη σε μια χώρα, το ρωτάω γενικά. Προφανώς παίζει ρόλο και το μέγεθος της. πχ ναχεις τουλάχιστον μια διανυκτέρευση?
Λοιπόν εξηγώ τις κατηγορίες και τα κριτήρια:
Φύση: Εντάξει, σαφής είναι αυτή η κατηγορία νομίζω.
Αρχαιολογία: Επειδή υπάρχει ένα μικρό χάσμα εδώ να πω ότι για μένα ο Μυστράς είναι αρχαιολογία αλλά η εκκλησία του Αγίου Πέτρου όχι. Το πρώτο δε χρησιμοποιείται πια και ανήκει στη μη βιομαχινή εποχή, το δεύτερο χρησιμοποιείται για τους ίδιους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε, άρα θα το βαθμολογήσω ως αρχιτεκτονική.
Αρχιτεκτονική: Πόλεις, κτίρια, χωριά, εκκλησίες, τα πάντα όλα.
Άνθρωποι: Όχι μόνο το αν ήταν καλοί κι ευγενικοί, που φυσικά μετράει, αλλά και το πόσο ενδιαφέροντες ήταν. Π.χ. στην Κούβα θα στα πρήξουν πολλοί, αλλά πού αλλού γνωρίζεις στο ίδιο πεθαμένο μπαρ της επαρχίας ανθρώπους που έκαναν τον κατάσκοπο στην Αργεντινή, εστάλησαν να κάνουν πολιτική δολοφονία στην Ισπανία, μόλις βγήκαν από τη φυλακή ως πολιτικοί κρατούμενοι ή εργάζονται ως "αποθαρρυντές διαδήλωσης";
Κόστος : 1 η πιο ακριβή, 12 η πιο φτηνή.
Ασφαλεια: Όχι το αν εσένα προσωπικά σου συνέβη κάτι, αλλά η γενική αίσθηση ασφάλειας στη χώρα, κατά πόσο μπορείς να κινηθείς ελεύθερα παντού κλπ.
Μοναδικότητα: Έχει κάτι η χώρα που δεν έχει καμία άλλη; Φοβερή η Γουατεμάλα, αλλά σε μεγάλο βαθμό θυμίζει Μεξικό, Μπελίζε ή και Νικαράγουα. Μοναδική η Βόρειος Κορέα, η Αιθιοπία, το Ισραήλ για να δώσω παραδείγματα.
Αυθεντικότητα: Ακολουθείται κάποιος παραδοσιακός τρόπος ζωής, αρχέγονα έθιμα, είναι η ζωή διαφορετική από αυτό που λέμε παγκοσμιοποιημένος αχταρμάς; Πρπφανώς οι φτωχότερες και ιστορικότερες κοινωνίες έχουν πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι αποκλειστικό τους προνόμιο. Πχ η Ιαπωνία παίρνει υψηλό βαθμό κι ας είναι πλούσιο και υπερσύγχρονο κράτος.
Φαγητό: Προσωπικά δεν είναι καν απαραίτητο να είναι η εθνική κουζίνα, αν και παίρνει έξτρα πόντους αν είναι. Αν έφαγα καλά, σκοράρει καλά.
Ποικιλία: Να μην είναι μονόπατη η χώρα. Μια χώρα που έχει το ίδιο τοπίο, μόνο μοναστήρια (όσο ωραία κι αν είναι), το ίδιο κλίμα, μία θρησκεία, την ίδια γλώσσα σε όλη την επικράτεια, δε σκίζει από ποικιλία. Η άλλη που έχει παγετώνες, ζούγκλα και αρχαία και φύση και extreme sports και δεν απευθεύνεται μόνο σε μονομανείς, σκοράρει καλύτερα.
Βαθμολογία από το 1 μέχρι το 10, αλλά σε κάθε κατηγορία η μία που είναι καλύτερη από όλες τις άλλες χωρες, παίρνει 12. Γιουροβίζιον φάση.
Μήπως μπορείς να μας ανεβάσεις την ολοκληρωμένη λίστα ?Αν φυσικά θες και μπορείς!!Λοιπόν εξηγώ τις κατηγορίες και τα κριτήρια:
Αρχαιολογία: Επειδή υπάρχει ένα μικρό χάσμα εδώ να πω ότι για μένα ο Μυστράς είναι αρχαιολογία αλλά η εκκλησία του Αγίου Πέτρου όχι. Το πρώτο δε χρησιμοποιείται πια και ανήκει στη μη βιομαχινή εποχή, το δεύτερο χρησιμοποιείται για τους ίδιους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε, άρα θα το βαθμολογήσω ως αρχιτεκτονική.
Άνθρωποι: Όχι μόνο το αν ήταν καλοί κι ευγενικοί, που φυσικά μετράει, αλλά και το πόσο ενδιαφέροντες ήταν. Π.χ. στην Κούβα θα στα πρήξουν πολλοί, αλλά πού αλλού γνωρίζεις στο ίδιο πεθαμένο μπαρ της επαρχίας ανθρώπους που έκαναν τον κατάσκοπο στην Αργεντινή, εστάλησαν να κάνουν πολιτική δολοφονία στην Ισπανία, μόλις βγήκαν από τη φυλακή ως πολιτικοί κρατούμενοι ή εργάζονται ως "αποθαρρυντές διαδήλωσης";
Ασφαλεια: Όχι το αν εσένα προσωπικά σου συνέβη κάτι, αλλά η γενική αίσθηση ασφάλειας στη χώρα, κατά πόσο μπορείς να κινηθείς ελεύθερα παντού κλπ.
Μοναδικότητα: Έχει κάτι η χώρα που δεν έχει καμία άλλη; Φοβερή η Γουατεμάλα, αλλά σε μεγάλο βαθμό θυμίζει Μεξικό, Μπελίζε ή και Νικαράγουα. Μοναδική η Βόρειος Κορέα, η Αιθιοπία, το Ισραήλ για να δώσω παραδείγματα.
Αυθεντικότητα: Ακολουθείται κάποιος παραδοσιακός τρόπος ζωής, αρχέγονα έθιμα, είναι η ζωή διαφορετική από αυτό που λέμε παγκοσμιοποιημένος αχταρμάς; Πρπφανώς οι φτωχότερες και ιστορικότερες κοινωνίες έχουν πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι αποκλειστικό τους προνόμιο. Πχ η Ιαπωνία παίρνει υψηλό βαθμό κι ας είναι πλούσιο και υπερσύγχρονο κράτος.
Φαγητό: Προσωπικά δεν είναι καν απαραίτητο να είναι η εθνική κουζίνα, αν και παίρνει έξτρα πόντους αν είναι. Αν έφαγα καλά, σκοράρει καλά.
Ποικιλία: Να μην είναι μονόπατη η χώρα. Μια χώρα που έχει το ίδιο τοπίο, μόνο μοναστήρια (όσο ωραία κι αν είναι), το ίδιο κλίμα, μία θρησκεία, την ίδια γλώσσα σε όλη την επικράτεια, δε σκίζει από ποικιλία. Η άλλη που έχει παγετώνες, ζούγκλα και αρχαία και φύση και extreme sports και δεν απευθεύνεται μόνο σε μονομανείς, σκοράρει καλύτερα.
Βαθμολογία από το 1 μέχρι το 10, αλλά σε κάθε κατηγορία η μία που είναι καλύτερη από όλες τις άλλες χωρες, παίρνει 12. Γιουροβίζιον φάση.
Επίσκεψη στην Πράγα μόνο δεν είναι ενδεικτική της Τσεχίας.
Λοιπόν, θα επιχειρήσω κι εγώ βαθμολόγηση (θα πάρει κάποιες μέρες λογικά), αλλά επί των κριτιρίων θα διαφοροποιηθώ:Λοιπόν εξηγώ τις κατηγορίες και τα κριτήρια:
Αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις κατηγορίες που προτείνει ο Γιώργος, νομίζω πως ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και δεν είναι απαραίτητο να τις ακολουθήσεις κατά γράμμα. Π.χ. ο @travelbreak στην αρχή του θέματος δεν έχει ακριβώς τα ίδια κριτήρια.Ισως εχει ενδιαφέρον να περιοριστουμε στο υποσυνολο των Ευρωπαϊκών χωρων, με τις οποιες οι περισσοτεροι απο το φορουμ έχουμε αρκετη οικιοτητα ώστε να μπορούμε να βαθμολογισουμε στις κατηγοριες που προτεινει ο @Yorgos. Ειναι και πιο κοντινες μεταξυ τους ωστε οι συγκρισεις να ειναι πιο αμεσες και διαχειρισιμες σε πρώτη φάση. Θα ειχε πχ. ενδιαφερον να ειχαμε ενα μεσο όρο βαθμολογιας των μελων του φορουμ.
Συμφωνώ απολύτως. Δηλώνω και σοκαρισμένος που υπάρχει κόσμος που δεν τον ενδιαφέρει η αρχαιολογία, αλλά κατανοώ (κι ας μην το λάμβανα ποτέ υπόψη) όσους θεωρούν παράγοντα την καθαριότητα.Αν και σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις κατηγορίες που προτείνει ο Γιώργος, νομίζω πως ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια και δεν είναι απαραίτητο να τις ακολουθήσεις κατά γράμμα. Π.χ. ο @travelbreak στην αρχή του θέματος δεν έχει ακριβώς τα ίδια κριτήρια.
Ισπανία-Ιταλία:
Φύση: 7-7, ίσως να αδίκησα την Ισπανία, έχει στοιχεία που η Ιταλία δεν έχει (από τις Κανάριες μέχρι τις Islas Cies), αλλά δεν έχω πάει στη Σαρδηνία.
Αρχαία 4-7, ξεκάθαρο προβάδισμα η Ιταλία
Αρχιτεκτονική: 12-10 Εξαιρετική η Ιταλία στον τομέα, αλλά η Ισπανία δεν πιάνεται κατά τη γνώμη μου, απλά έχει τις ωραιότερες (συνολικά) πόλεις στον κόσμο. Τώρα αν κάποιοι έχουν πάει μόνο στις άσχημες (Μαδρίτη και Βαρκελώνη) δε φταίω εγώ.
Άνθρωποι: 10-8 Πιο έξω καρδιά οι Ισπανοί, πιο γλετζέδες, έξω μέχρι τις 3, να κάτσουν στο τραπέζι σου επειδή είσαι ξένος κι έχουν περιέργεια, όχι τόσο μπουχτισμένοι από τον τουρισμό όσο οι Ιταλοί διότι ο τουρισμός τους διαχέεται αλλού (σε άθλια παραλιακά συγκροτήματα). Αγάπη για τη νότιο Ιταλία πάντως, φτάνει στα επίπεδα της Ισπανίας
Κόστος: 6-4 Αισθητά πιο φτηνή η Ισπανία, ειδικά τα καλύτερα κομμάτια της χώρας (Γαλικία, Εξτρεμαδούρα, Καντάμπρια, Αστούριας)
Ασφάλεια: 9-9 Πολύ ασφαλείς και οι δύο.
Μοναδικότητα: 9-9 Ξεχωριστή ιστορία και οι δύο, μοναδικές πόλεις, κουλτούρες, δε μοιάζουν με τους γείτονες.
Αυθεντικότητα: 8-7 Αρκετές παραδόσεις και στις δυο χώρες, μεγαλύτερη επέλαση μαζικού τουρισμού στην Ιταλία, σε βαθμό ενοχλητικό σε πολλά κατά τ' άλλα πανέμορφα μέρη.
Φαγητό: 10-8 Ξεκάθαρο προβάδισμα η Ισπανία, αφού είναι πολλές κουλτούρες σε μία και η ποικιλία είναι απλά τεράστια. Η Ιταλία σκοράρει σχετικά ψηλά για το slow food και τις πολύ καλές πρώτες ύλες αλλά φαντασία και ποικιλία της λείπει σε σχέση με την Ισπανία.
Ποικιλία 8: Πολλά διαφορετικά γούστα ικανοποιούν και οι δύο, ίσως να αδικώ λίγο την Ισπανία όπου υπάρχουν περισσότερες κουλτούρες, γλώσσες κλπ
Disclaimer: Συνολικά μάλλον αδικώ περισσότερο την Ιταλία διότι τη γνωρίζω λιγότερο. Αλλά από αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής, έτσι πάει η βαθμολογία, όταν θα γυρίσω την Ιταλία (πιο δύσκολο διότι σε αντίθεση με την Ισπανία έχει περιοχές που χρειάζονται αυτοκίνητο) το πιθανότερο είναι να ανέβει η βαθμολογία της και μάλλον σημαντικά.
Ξαναλέω η Ισπανία έχει την "ατυχία" ο πολύς της τουρισμός (και υποδέχεται πολύ περισσότερο τουρισμό από την Ιταλία) να επισκέπτεται κάτι άθλια παραλιακά συγκροτήματα και Μαδρίτη-Βαρκελώνη. Το αποτέλεσμα είναι αφενός οι περισσότεροι επισκέπτες να αγνοούν τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας και αφετέρου -ως ευτυχές αποτελεσμα- αυτά να μην έχουν τον κορεσμό που έχουν οι αντίστοιχες πόλεις της Ιταλίας (που έχουν το μείον της κατάρας των κρουαζιερόπλοιων αφού είναι πιο κοντά σε λιμάνια). Προσωπικά στα χάιλάιτς της Ισπανίας που θα σχεδίαζα για κάποιον για 3 εβδομάδες δε θα έβαζα Μαδρίτη και μάλλον οριακά την Καταλονία.