• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Αυτές είναι οι 10 χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο

North66

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
...εκτός του πραγματικά ελάσσονος σημασίας αλλά υπαρκτού προβλήματος του καιρού στις κοινωνίες που τόσο θαυμάζουν μερικοί, κυριαρχούν ο ρατσισμός, ο κλειστοφοβισμός και ο πουριτανισμός...
Τελείως άσχετο το σχόλιο περί κυριαρχίας ρατσισμού σε αυτές τις χώρες.

...αν τους άρεσε ο καλός κινηματογράφος θα είχαν δει την καλύτερη ίσως ταινία της χρονιάς "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" η οποία μας έρχεται από την Σκανδιναβία και αποδίδει απόλυτα τα προβλήματα της "ευτυχισμένης" Σκανδιναβικής κοινωνίας...
Το ότι οι οικογένειες στη Σκανδιναβία είναι δυσλειτουργικές είναι αποτέλεσμα της ελευθεριότητας που επικρατεί σε αυτές τις κοινωνίες στο θέμα των επιλογών που μπορεί να κάνει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του. Άρα ακόμα και απ' το ύφος των ταινιών τους είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για κλειστοφοβικές ή πουριτανές κοινωνίες. Δεν μπορεί κάποιος να είναι πουριτανός και να λειτουργεί όπως οι χαρακτήρες του Festen ή του Idioterne.

GTS

Member
Ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος θέλει κάποια βασικά πράγματα, όπως την υγεία του, να αγαπάει την εργασία του, να έχει φίλους, αγάπη από τους γύρω του, να είναι σεξουαλικά πλήρης, να έχει ασχολίες που τον γεμίζουν. Κάποια από αυτά έχουν σχέση με το κράτος που ζει και τις υποδομές του, κάποια όχι, δεν υπάρχει κάποια εξίσωση ευτυχίας. Επομένως κι ένας Γκανέζος μπορεί να είναι ευτυχέστερος από έναν Ολλανδό, αλλά πρόφανώς ο δεύτερος εκκινεί από πλεονεκτικότερη θέση, αφού το υλικοτεχνικό ας πούμε κομμάτι το έχει καλυμμένο. Αν όμως δεν έχει φίλους, αγάπη, οικογένεια, σεξουαλική ζωή, δυστυχής θα είναι κι ας έχει το καλύτερο σύστημα μετρό του σύμπαντος να πηγαίνει στη δουλειά ή το γήπεδο. Επιπλέον, η ευτυχία ή η δυστυχία, δεν είναι συνήθως και αέναες καταστάσεις. Σήμερα είμαι/νιώθω ευτυχισμένος, σε δύο μήνες μπορεί να είμαι του πεθαματού. Τα έχει αυτά η ζωή, δεν είναι flat line.

Επίσης, όσα λιγότερα ποθούμε, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε...

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Σημαντικό ρόλο παίζει και το πως έχει γαλουχηθεί μια κοινωνία.
Όταν για παράδειγμα μια κοινωνία όπως η Ελληνική έχει συνδέσει σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία με την κατανάλωση τότε είναι εμφανές τι της συμβαίνει σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Αντίστοιχα αν μια κοινωνία έχει συνδέσει την ευτυχία με την αρμονική συνύπαρξη με το οικοσύστημα παθαίνει σοκ αν τις μετατρέψουν τα χωράφια και τις λίμνες σε καζίνο κ.ο.κ.

maraki-25

Member
Επόμενο Ταξίδι
Road trip στην Τοσκάνη!
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Οταν εγω κανω πλεον 2 δουλειες και δουλευω 15 ωρες την ημερα και δεν μου φτανουν να πληρωσω τους λογαριασμους εδω στην Ελλαδα ουτε βολτα να παω ουτε για φαγητο με την οικογενεια μου εχεις χασει την επαφη με τους γνωστους και τους φιλους σου γιατι δεν εχεις χρονο τι να τον κανω τον ηλιο και την θαλασσα???Οποτε καλυτερα για μενα κρυο χιονι και χαλαρους ρυθμους και γεματη ποιοτητα την ζωη μου και γεματη την τσεπη και διακοπες στην Ελλαδα 1 μηνα τον καλοκαιρι.Γιατι τωρα μπορουμε να παμε παραπανω απο 10 μερες διακοπες καποιοι????
Το ότι θα παίρνεις 2000 ευρώ μισθό, σημαίνει αυτομάτως ποιότητα ζωής και ευτυχία? Το θεωρώ τραγικό να λέμε ότι η γεμάτη τσέπη είναι ευτυχία...και έπειτα μην ξεχνάς φίλε tsolia, ότι μπορεί να παίρνουν περισσότερα απο' μας και να ζουν σε κράτη που τους παρέχουν καλύτερα συστήματα παιδείας, υγείας κλπ κλπ, αλλά φεύγουν το πρωί και γυρίζουν το βράδυ...δηλαδή δεν έχει και μεγάλη διαφορά από αυτό που κάνεις εσύ και πολλοί άλλοι. Και το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν πώς και πώς τις διακοπές τους μια φορά το χρόνο, γι'αυτό τους βλέπεις και έρχονται στα νησιά μας και ξεφρενιάζουν, γιατί πολύ απλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, δε ζουν. Απλά δουλεύουν.

a_nikos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βορεια Αμερικη
Ο καθένας μαθαίνει να ζει με αυτά που έχει, ένας άνθρωπος στη Γκανα πιθανόν δν έχει μάθει να ζει με LED τηλεοράσεις, iPhone, λάπτοπ και adsl. Αν ζει χωρίς αυτά πιθανόν είναι ευτυχισμένος, αν βάλεις έναν Ολλανδό να ζήσει χωρίς αυτά πιθανόν θα σου πει ότι είναι δυστυχισμενος.

Κακά τα ψέματα όμως υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή απο τα υλικά αγαθά και δη τις πολυτέλειες σε αυτά, έτσι ώστε δν εκτιμαμε κάποια πράγματα όπως την εκπαίδευση, την δημοκρατία, την ειρήνη την ελευθερία μας, που ένας Αφρικανος ή ένας στην ΝΑ Ασία υψιστα αγαθά. Απλα εμείς δν τα έχουμε σε υποληψη γιατί τα θεωρούμε δεδομένα.

Η ευτυχία στις βόρειες χώρες δν είναι επειδη οι άνθρωποι έχουν καλύτερους μισθούς. Είναι γιατί πιθανόν έχουν καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, οι απολαβές τους ανταποκρίνονται στις γνώσεις τους, το κράτος τους παρέχει βασικα αγαθά όπως υγεία, εκπαίδευση κλπ.

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
γιατί πολύ απλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, δε ζουν. Απλά δουλεύουν.

Αυτό ποιος στο έχει πει;
Νομίζω ότι απέχει αρκετά από την πραγματικότητα,ειδικά σε ότι αφορά τους Βορειοευρωπαίους.

Δες λίγο κι αυτό http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=LEVEL# (κάνε sort down στη τέταρτη στήλη Average hours worked per person)

a_nikos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βορεια Αμερικη
maraki-25 said:
Το ότι θα παίρνεις 2000 ευρώ μισθό, σημαίνει αυτομάτως ποιότητα ζωής και ευτυχία? Το θεωρώ τραγικό να λέμε ότι η γεμάτη τσέπη είναι ευτυχία...και έπειτα μην ξεχνάς φίλε tsolia, ότι μπορεί να παίρνουν περισσότερα απο' μας και να ζουν σε κράτη που τους παρέχουν καλύτερα συστήματα παιδείας, υγείας κλπ κλπ, αλλά φεύγουν το πρωί και γυρίζουν το βράδυ...δηλαδή δεν έχει και μεγάλη διαφορά από αυτό που κάνεις εσύ και πολλοί άλλοι. Και το μόνο που κάνουν είναι να περιμένουν πώς και πώς τις διακοπές τους μια φορά το χρόνο, γι'αυτό τους βλέπεις και έρχονται στα νησιά μας και ξεφρενιάζουν, γιατί πολύ απλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, δε ζουν. Απλά δουλεύουν.
Κανεις μεγάλο λάθος αν νομίζεις ότι οι Βόρειοι λαοί δουλεύουν όλη τη μέρα και περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα για να ζήσουν 10 μέρες. Αν ήταν έτσι, θα είχαν μεταναστεύσει αυτοί στην Ελλάδα και δν θα μεταναστευαν Ελληνες στις χώρες τους

Earl

Banned
Οι Βόρειοι λαοί-ιδίως οι Σκανδιναυοί-δεν εργάζονται πολλές ώρες. Απλά είναι πολύ πιο παραγωγικοί και η εργασία τους πολύ καλύτερα στοχευμένη σε σχέση με άλλους λαούς , οπότε ο κόπος τους δεν πάει χαμένος.

maraki-25

Member
Επόμενο Ταξίδι
Road trip στην Τοσκάνη!
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Αυτό ποιος στο έχει πει;
Νομίζω ότι απέχει αρκετά από την πραγματικότητα,ειδικά σε ότι αφορά τους Βορειοευρωπαίους.
Πρόσφατα μιλούσα με μια κοπέλα που ζει στη Στοκχόλμη, η οποία κατάγεται από την Ισπανία. Μου έλεγε λοιπόν πως της αρέσει η πόλη, έχει καλή δουλειά εκεί, παίρνει καλά λεφτά αλλά από την άλλη γκρίνιαζε γιατί δουλεύει 10-12 ώρες την ημέρα, τα μισά της λεφτά φεύγουν στο ενοίκιο γι'αυτό και αναγκάζεται να συγκατοικήσει με άλλα δυο παιδιά, ξοδεύει πολλά για τις μετακινήσεις της και όταν γυρίζει το βράδυ στο σπίτι, δεν έχει το κουράγιο να κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να περιμένει πως και πώς το Σαββατόβραδο...Ίσως να το θωρήσετε μεμονωμένο περιστατικό αλλά δεν είναι έτσι διότι λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου, μιλούσα με πολλούς τουρίστες, κυρίως Β.Ευρωπαίους, τα καλοκαίρια και οι ίδιοι με έκαναν να σχηματίσω αυτή την εικόνα. Δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτές τις χώρες μόνο και μόνο επειδή παίρνουν περισσότερα λεφτά...αλλά επειδή έχουμε ξεφύγει πολύ, θα ξαναπώ αυτό που είπα και προηγουμένως...τα πάντα είναι θέμα αναγκών και προτεραιοτήτων. Κάποιοι μπορεί να είναι ευτυχισμένοι με ένα καλό μισθό, ένω για κάποιους να μην σημαίνει τίποτα.

tsolias1979

Member
Επόμενο Ταξίδι
Φιλανδία-Εσθονια-Πολωνια
Ταξίδι-Όνειρο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΕΚΙΝΟ
Για σενα maraki-25 δεν ξερω αλλα για μενα παιζει μεγαλο ρολο και τα χρηματα στο να περναω καλα.Γιατι οπως λεν η φτωχεια φερνει γκρινια.Δεν καταλαβαινω τι ειναι αυτο που μου προσφερει η Ελλαδα πλεον??ΤΙΠΟΤΑ πληρωνω ασφαλεια και ασφαλεια δεν εχω δουλευουμε ολοι μερα και λεφτα δεν φτανουν (γιατι γι αυτο δουλευει ο κοσμος και οχι για χομπι)για τα βασικα.Ενω εμεις εδω στην Ελλαδα παμε για δουλεια το πρωι 3-4 ωρες και μετα αραζουμε.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Κάποιοι άλλοι όμως, όπως πχ οι Σκανδιναβοί, με έναν παχυλό μισθό, μια καλή δουλειά και 10 μέρες διακοπές το χρόνο είναι ευτυχισμένοι...οπότε ξαναλέω, τα πάντα είναι θέμα αναγκών και προτεραιοτήτων.
Παντως αυτοι με τον παχυλο μισθο εχουν περισσοτερες μερες διακοπες το χρονο απο εναν Ελληνα, εκτος κι αν ειναι ανεργος.

Πάμε στα παρακάτω τώρα και στους αφελέστερους οι οποίοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι όποιος έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα είναι και ευτυχισμένος... δεν θα μιλήσω για την Νορβηγία για να μην φανώ προκατειλημμένος αλλά γενικά για τις Σκανδιναβικές χώρες που πολλοί θαυμάζουν... αν τους άρεσε ο καλός κινηματογράφος θα είχαν δει την καλύτερη ίσως ταινία της χρονιάς "ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ" η οποία μας έρχεται από την Σκανδιναβία και αποδίδει απόλυτα τα προβλήματα της "ευτυχισμένης" Σκανδιναβικής κοινωνίας... να επαναλάβω λοιπόν εδώ τα αυτονόητα... εκτός του πραγματικά ελάσσονος σημασίας αλλά υπαρκτού προβλήματος του καιρού στις κοινωνίες που τόσο θαυμάζουν μερικοί, κυριαρχούν ο ρατσισμός, ο κλειστοφοβισμός και ο πουριτανισμός... αν γουστάρετε τέτοια ζωή με αντάλλαγμα ένα παχυλό μισθό με γειά σας και χαρά σας... εγώ ευχαριστώ δεν θα πάρω... βλάπτει σοβαρά την υγεία...
Η πλεον αστοχη και αυθαιρετη τοποθετηση. Δεν ανεφερε κανεις πως το χρημα σε κανει ευτυχισμενο αλλα και χωρις χρημα δεν γινεσαι ευτχισμενος.
Αυτο παλι που βλεπεις περισσοτερο ρατσισμο, κλειστοφοβισμο και πουριτανισμο στην Σκανδιναβια απο την Ελλαδα και τις υπολοιπες χωρες του Νοτου που το πας;

Για την ιστορια, στη Στοκχολμη ζουν οι πιο κοντινοι μου ( εν ζωη) ανθρωποι (περα απο την φυσικη μου οικογενεια και την κοπελα μου). Δεν ειναι συγγενεις μου αλλα θεωρουμαστε μια οικογενεια. Περιγραφουν με τα καλυτερα λογια της ζωη τους εκει και στη συγκριση με την Ελλαδα (στην οποια ερχονται καθε καλοκαιρι, Ελληνες ειναι) δεν ειναι αναγκη να πουμε ποιος χανει κατα κρατος. Τα μονα πραγματα στα οποια υστερει η Σουηδια (συμφωνα μ' αυτους) ειναι η ελλειψη ηλιου και νυχτερινης διασκεδασης. Το δευτερο ομως δεν τους απασχολει ιδιαιτερα γιατι ειναι ευτυχισμενοι με τη δουλεια τους κι ας ξυπναν 4μιση με 5 τα χαραματα για να πανε. Ως Ελληνες εκει δεν ενιωσε ρατσισμο σε καμμια περιπτωση (εχουν 50 και βαλε χρονια εκει). Φριττουν με πουριτανικες αποψεις που εκφραζονται στην Ελλαδα αλλα και σε αλλες δυτικες κοινωνιες και εχουν μια καθ'ολα εξωστρεφη ζωη γεματη παρτυ και τραπεζια σε σπιτια, εξοδους σε σινεμα, εστιατορια με φιλους και αρκετα ταξιδια το χειμωνα σε τροπικες χωρες.

@maltakias ολες οι καπιταλιστικες κοινωνιες εχουν συνδεσει την ευτυχια με την καταναλωση. Και στο σοσιαλιστικο μοντελο ομως εκεινο που ελειπε απο τους ανθρωπους περισσοτερο οπως φανηκε ηταν η στερηση να καταναλωνουν. Ακομα και στα αυταρχικα καθεστωτα οι ανθρωποι εχουν τη δυνατοτητα να καταναλωνουν περνουν καλα και δηλωνουν ευτυχισμενοι.

Συμφωνω ομως πως ειναι θεμα κοινωνιας και πως εχει μαθει ο καθε λαος ή οι κατοικοι καθε περιοχης μιας χωρας ή καθε κοινωνικης ταξης ή ακομα καθε οικογενεια και καθε ανθρωπινη μοναδα. Και σαφως υπαρχουν φτωχοι ευτυχισμενοι και πλουσιοι δυστυχισμενοι.

maraki-25

Member
Επόμενο Ταξίδι
Road trip στην Τοσκάνη!
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Κανεις μεγάλο λάθος αν νομίζεις ότι οι Βόρειοι λαοί δουλεύουν όλη τη μέρα και περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα για να ζήσουν 10 μέρες. Αν ήταν έτσι, θα είχαν μεταναστεύσει αυτοί στην Ελλάδα και δν θα μεταναστευαν Ελληνες στις χώρες τους
Μα αυτοί που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν δεν το κάνουν σκεπτόμενοι ότι αυτοί οι λαοί είναι πιο ευτυχισμένοι. Το κάνουν απλά και μόνο επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να τους προσφέρει κάποια βασικά πράγματα.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom