• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ασκησεις δημοκρατιας στα φορουμ.

amsterdam

Member
Διαφωνώ με τον παραλληλισμό σπιτιού-forum.Απο τη στιγμή που υπάρχουν διαφημίσεις στα forum δεν έχει ουδεμία σχέση με σπίτι.Ο παραλληλισμός με το καφενείο είναι πio εύστοχος.
Ναι μεν σε καλεί ο εκάστοτε διαχειριστής στο forum που έχει δημιουργήσει αλλά δεν το κάνει και για την ψυχή της μάνας του.
Όλοι βγάζουνε το κατιτίς τους οπότε είναι φυσιολογικό από την στιγμή που υπάρχει έμμεση πελατειακή σχέση να γίνονται υποχωρήσεις και να υπάρχει κάποια ελαστικότητα σε συμπεριφορές αντίθετες με τους κανόνες που πολύ σωστά έχουν θέσει οι διαχειριστές.
Κατα τ΄άλλα ,όπως πολύ σωστά ειπώθηκε,τα κουβαδάκια σας και σε άλλο forum....

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Οκ αλλά βλέπω και επικεντρώνεστε μόνο στο ένα σκέλος των προβληματισμών που τέθηκαν. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας και για το δεύτερο, που σχολίασα κι'εγώ στο τέλος του πρώτου μηνύματος.
Εν αρχή ο κόσμος ήταν άγριος. Υπήρχαν διάφορες μορφές επικοινωνίας, η εξής μία, ο προφορικός λόγος.
Στη συνέχεια εφευρέθηκε η γραφή. Ο κόσμος άρχισε να επικοινωνεί προφωρικά και γραπτά, αλλά το τελευταίο άργησε πολύ να επεκταθεί και σε προσωπική, κοινωνική χρήση.
Μετά από πολύ καιρό, εφευρέθηκε ο τηλέγραφος, και το τηλέφωνο. Και τότε, στην αρχή η χρήση του ήταν περιορισμένη σε "επίσημη" επικοινωνία, αλλά ο καιρός πέρασε και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Και τότε, όλοι έλεγαν ότι φοβόντουσαν για την κοινωνικοποίηση των νέων, γιατί αντί να βρίσκονται πέρναγαν ώρες συνομιλώντας στο τηλέφωνο.
Και ήρθε και η ψηφιακή εποχή. Σήμερα έχουμε e-mails, instant messaging, facebook, twitter, forum και χίλιους δυο ακόμη σύγχρονους, ασύγχρονους, ημισύγχρονους τρόπους να επικοινωνήσουμε.
Πάντοτε, η επικοινωνία παραμένει μεταξύ προσώπων. Το μέσο είναι αυτό που αλλάζει κάθε φορά, και προσωπικά θεωρώ απόλυτα θεμιτό και επωφελές να χρησιμοποιούμε τα μέσα τα οποία η τεχνολογία μας προσφέρει - αρκεί να είναι τα μέσα και όχι ο σκοπός.

Αυτό που διαφοροποιεί τις on-line κοινότητες, πες τις forum ή όπως αλλιώς, από όλα τα παραπάνω, είναι ότι συνήθως η επικοινωνία γίνεται με ανθρώπους τους οποίους δε γνωρίζουμε. Σα να παίρνουμε τηλέφωνο σε ένα δωρεάν party-line. Μαθαίνουμε ίσως να αναγνωρίζουμε φωνές (avatars), αλλά δε γνωρίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται από πίσω...
Εδώ προκύπτουν μερικά ερωτήματα:
1. Τι σημαίνει γνωρίζω κάποιον (στο φυσικό κόσμο)? Αρκεί να μπορώ να αναγνωρίσω κάποιον αν τον δω στο δρόμο? Και πόση σημασία έχει τελικά?
2. Είναι κοινωνικοποίηση η συμμετοχή σε forum? Κι αν ναι, υπάρχει κάτι κακό μ' αυτή? Προσωπικά, από προηγούμενες on-line κοινότητες (πάνω από 10 χρόνια πίσω) έχω γνωρίσει πολλούς από τους σημερινούς καλύτερους μου φίλους.
Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεμπτό με τα on-line communities, όσο οι συμμετέχοντες σ' αυτά γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τη διαφορά ηλεκτρονικού και φυσικού κόσμου, και χτίζουν ελεγχόμενα και επιλεκτικά γέφυρες μεταξύ των 2 κόσμων.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Διαφωνώ με τον παραλληλισμό σπιτιού-forum.Απο τη στιγμή που υπάρχουν διαφημίσεις στα forum δεν έχει ουδεμία σχέση με σπίτι.Ο παραλληλισμός με το καφενείο είναι πio εύστοχος.
Ναι μεν σε καλεί ο εκάστοτε διαχειριστής στο forum που έχει δημιουργήσει αλλά δεν το κάνει και για την ψυχή της μάνας του.
Όλοι βγάζουνε το κατιτίς τους ..
Ελπίζω να αστειεύεσαι. Δε γνωρίζω κανένα σάιτ παρόμοιου τύπου και μεγέθους που "βγάζει το κατιτίς" του από διαφημίσεις. Ακόμα και σε μεγάλα σάιτ , πολύ μεγαλύτερα από το δικό μας, που κάνουν πολλαπλάσια κίνηση από μας, τα έσοδα από τις διαφημίσεις σπανίως επαρκούν έστω για να καλύψουν τα έξοδα του site.

Αυτό που λες θα ίσχυε αν τα φόρουμ είχαν εμπορική δραστηριότητα, πχ εμείς πουλάγαμε είδη ταξιδιού ξερωγω, το insomnia πούλαγε υπολογιστές, και το dpgr φωτογραφικές μηχανές.

Η παρουσία των διαφημίσεων δεν έχει θέση μέσα στην εξίσωση που συζητάμε φόρουμ/κοινότητες/κοινωνικοποίηση/ανθρώπινες σχέσεις.

coccobill

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Σαφέστατα και προσφέρει αυτό το πράγμα στον ιδιοκτήτη, όπως γίνεται με οποιονδήποτε ιδιοκτήτη του οτιδήποτε στον κόσμο (επιχείρηση, σπίτι, κλπ). Είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Εμενα παλι δε μου φαινεται καθολου φυσιολογικο απο τη στιγμη που αποκτα δημοσιο χαρακτηρα. Καθε ιδιοκτησια αυτονομοποιειται οταν ανοιγει σε μελη- θαμωνες, αποκτα δικο της χαρακτηρα, προσαρμοζεται στα μελη και ξεφευγει η οφειλει να ξεφυγει απο το στενο πλαισιο της ιδιωτικης ιδιοκτησιας. Δεν μπορει το "αφεντικο" αδιαπραγματευτα να ασκει ελεγχο η εξουσια χωρις να εξηγει η να δινει λογο, επειδη καλυπτεται πισω απο τους ορους συμμετοχης. Εμενα δε μου φτανει αυτο σε μια ανοιχτη κοινοτητα. Ξερω την απαντηση : τα κουβαδακια μου... Ομως θα περιμενα μεγαλυτερη ευελιξια και διαδραστικη εξελιξη. Ισως βεβαια να εχω προβλημα με την "καρεκλα" σαν εννοια...

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εμενα παλι δε μου φαινεται καθολου φυσιολογικο απο τη στιγμη που αποκτα δημοσιο χαρακτηρα. Καθε ιδιοκτησια αυτονομοποιειται οταν ανοιγει σε μελη- θαμωνες, αποκτα δικο της χαρακτηρα, προσαρμοζεται στα μελη και ξεφευγει η οφειλει να ξεφυγει απο το στενο πλαισιο της ιδιωτικης ιδιοκτησιας. Δεν μπορει το "αφεντικο" αδιαπραγματευτα να ασκει ελεγχο η εξουσια χωρις να εξηγει η να δινει λογο, επειδη καλυπτεται πισω απο τους ορους συμμετοχης. Εμενα δε μου φτανει αυτο σε μια ανοιχτη κοινοτητα. Ξερω την απαντηση : τα κουβαδακια μου... Ομως θα περιμενα μεγαλυτερη ευελιξια και διαδραστικη εξελιξη. Ισως βεβαια να εχω προβλημα με την "καρεκλα" σαν εννοια...
Η τοποθέτηση σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνη..!
Και να λάβουμε υπ όψην και την παράμετρο των ηθικών άγραφων νόμων...
ναι μέν υπάρχουν οι γραπτοί σαφείς κανονες-όροι χρήσης αλλά καλό είναι να λαμβάνονται υπόψην από όλους μέλη και διαχειριστές,κυρίως από τους δεύτερους οι ηθικοί άγραφοι νόμοι που διέπουν και καθορίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις....την απάντηση βέβαια όπως είπες την ξέρουμε...τα κουβαδάκια μου και δρόμο..

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Η τοποθέτηση σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνη..!
Και να λάβουμε υπ όψην και την παράμετρο των ηθικών άγραφων νόμων...
ναι μέν υπάρχουν οι γραπτοί σαφείς κανονες-όροι χρήσης αλλά καλό είναι να λαμβάνονται υπόψην από όλους μέλη και διαχειριστές,κυρίως από τους δεύτερους οι ηθικοί άγραφοι νόμοι που διέπουν και καθορίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις....την απάντηση βέβαια όπως είπες την ξέρουμε...τα κουβαδάκια μου και δρόμο..
Μα οι ηθικοί άγραφοι νόμοι καλό είναι να καλύπτουν κάθε δραστηριότητα της ζωής μας, είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, είτε πρόκειται για μια ονλάιν κοινότητα. Αυτό πιστεύω το θεωρούν όλοι δεδομένο. Οι κανόνες χρήσης κάθε κοινότητας είναι ένας τρόπος ελέγχου των συμμετεχόντων που ΔΕΝ θεωρούν δεδομένο το παραπάνω. Διότι αν όλοι δρούσαν ηθικά και με σεβασμό, οι κανόνες δε θα χρειάζονταν.

Όσον αφορά αυτό που γράφει ο cocobill, σαφέστατα και κάθε κοινότητα αναπροσαρμόζεται όσο μεγαλώνει ή όσο "ανοίγει" αν θέλεις περισσότερο στο κοινό. Πιθανόν αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τον όρο αναπροσαρμογή. Αν καταλαβαίνω καλά αυτά που γράφεις, για σένα το φυσιολογικό θα ήταν μια κοινότητα που μεγαλώνει πάρα πολύ (ας πούμε το insomnia για παράδειγμα που είναι από τις μεγαλύτερες), να αναπροσαρμόζεται αφήνοντας χαλαρούς τους όποιους κανόνες είχε μέχρι πριν, ώστε να μπορούν να "βολεύονται" όλο και περισσότερα μέλη/επισκέπτες με αυτούς. Εγώ το αντιλαμβάνομαι διαφορετικά, πιστεύω ότι κάθε κοινότητα πρέπει να έχει το χαρακτήρα της, που πρεσβεύει το ποιόν των ανθρώπων που φιλοδοξεί να φιλοξενεί. Δε με αγγίζουν τακτικές τύπου "τα αφήνω όλα χύμα χωρίς κανόνες και ηθικές "γραμμές" για να μην ενοχλείται κανείς και να γράφει όποιος θέλει ότι θέλει" με μοναδικό σκοπό να μαζέψω όσο περισσότερο κόσμο μπορώ, διότι ο επιπλέον κόσμος που δε θα σέβεται το χαρακτήρα της κοινότητας θα της κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Αν κάποιος πχ καταπιέζεται από έναν κανόνα ότι δεν πρέπει να βρίζουμε άλλα άτομα, ε σόρυ αλλά προτιμώ να τον αποχαιρετήσω παρά να χαλαρώσω τον αντίστοιχο κανόνα.

coccobill

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Συμφωνουμε, δεν εννοουσα να χαλαρωσουν οι οροι αν και, ιδανικα, θα τους προτιμουσα αχρειαστους. Ο σχολιασμος αναφεροταν στην "αυθεντια" του ιδιοκτητη και την αμφισβητηση της με το ανοιγμα μιας κοινοτητας.

Σημ.: Αυτο το nickname μπερδευει πολυ απ'οτι καταλαβαινω αλλα το σηματακι διπλα του ειναι ροζ.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Συμφωνουμε, δεν εννοουσα να χαλαρωσουν οι οροι αν και, ιδανικα, θα τους προτιμουσα αχρειαστους.
Κι'εγώ το ίδιο.

Σημ.: Αυτο το nickname μπερδευει πολυ απ'οτι καταλαβαινω αλλα το σηματακι διπλα του ειναι ροζ.
Ωχ.... συγνώμη δεν το παρατήρησα. :)

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Με συγχωρειτε παρα πολυ αλλα αν μπλεξουμε με τους ηθικους αγραφους νομους ακρη δε θα βγει ποτε: ο καθε ενας απο εμας ειναι φορεας ενος εντελως δικου του ηθικου κωδικα, ειδικα οσον αφορα τα θεματα επικοινωνιας και συμπεριφορας, ο οποιος μπορει να εχει καποιες κοινες συνιστωσες με αυτες του διπλανου του, αλλα σιγουρα εχει και ισχυρες αποκλισεις. Το να προσπαθησουμε να αναφερθουμε στον ηθικο κωδικα ως ενα σωμα κανονων ηδη ξεκαθαρων και καθορισμενων ειναι εκ των προτερων σιγουρο οτι θα αποτυχει.
Παραδειγμα: Εγω μπορει να ειμαι υπομονετικη και να μην εκφραζω τη δυσφορια μου με ερωτησεις που τις βρισκω γελοιες, ενω καποιος αλλος μπορει να θεωρει την συμπεριφορα αυτη μικροαστικη, υποκριτικη, και οτι δε βοηθα καθολου και κανεναν στην τελικη. Ενω αν υπηρχε μια δημοσια εκφραση δυσφοριας για την ανοητη ερωτηση θα δημιουργειτο ενα πιο "παιδευτικο" αποτελεσμα, αρα συνεπης στην σταση του κραζει την ανοητη ερωτηση. Δυο διαφορετικες θεωρησεις οι οποιες εδραζονται σε δυο διαφορετικες πεποιθησεις. Ποια ειναι η σωστη δεν ξερω: θα μπορουσαμε να ανοιξουμε ειδικο τοπικ και να ασχολουμαστε επι καιρο για το θεμα αυτο και για οσα παραπλησια μπορουν να προκυψουν. Και δεν ξερω καν αν υπαρχει σωστο η λαθος. Οποτε για λογους ασφαλειας-μη γινει κανενας χαμος, οπου ο καθενας μας θα επικαλειται τον δικο του προσωπικο αγραφο ηθικο κωδικα- προτεινω να μεινει απεξω η ολη συζητηση περι αγραφου, φυσικου δικαιου η οποια ταλανισε επι εκατονταετιες τραγωδους, φιλοσοφους, στοχαστες, πολιτικους, νομικους, ανθρωπολογους και βιολογους και σε σταθερο συμπερασμα ακομη δεν εχουν καταληξει.

Απο εκει και επειτα με καλυπτει απολυτως αυτο που ειπε ο Yorgos: το site ανηκει στον ιδιοκτητη του, δεν ειναι αυτοδιοικουμενο, η αυτοδιαχειριζομενο. Τα πραγματα ειναι απλα: αν, η για οσο καιρο, ταιριαζουν τα χνωτα μας με αυτα των admin, καθομαστε και παιζουμε, αλλιως- no hard feelings- τα κουβαδακια μας και δρομο για αλλη παραλια.
Απο εκει και επειτα η αρνητικη συνεπεια για τους admins θα μπορουσε να ειναι οτι αν διωξουν με τη συμπεριφορα τους τους παντες, να μεινουν με το λαμπερο παιχνιδι τους στα χερια και να μην εχουν με ποιον να το παιξουν.

Η περιγραφη με την παραλια, τα κουβαδακια, τα λαμπερα παιχνιδια αφορα το "ειναι", την πραγματικοτητα δηλαδη. Τα αλλα περι δημοκρατιας, αυτοπεριορισμου, αυτοδιαχειρισης, αυτοδιοικησης (δεν υπεισερχομαι στο τι περιοχομενο δινει ο καθενας μας στις εννοιες αυτες-εχω βασιμες επιφυλαξεις οτι οσα ειναι τα μελη του site, αλλοι τοσοι ορισμοι θα προκυψουν) αναγονται στην σφαιρα του "δεοντος", δηλαδη του πως θα οφειλε να λειτουργει κατι ιδανικα.

Κατα την αποψη μου το καλυτερο ειναι ο εχθρος του καλου και οντας ικανοποιημενη με το site, ετσι οπως ειναι, δεν εχω ορεξη για διακινδυνευσεις, εν οψει ενος "καλυτερου" η "ιδανικου" site, το οποιο ομως ενεχει κινδυνους στην εφαρμογη του. Κοινως: μην παμε για μαλλι και βγουμε κουρεμενοι.

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
A ρε Ερση πως τα λές!!!
Με καλύπτεις απολυτα!!

malysa

Member
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Ωραία αναπτύχθηκαν οι παρακάτω απόψεις, συμφωνοι κάποιοι με τις μεν, και κάποιοι άλλοι με τις δε... :clap::clap:

Ομως ποιος από μας, προσπάθησε πραγματικά, επί της ουσίας να επεξεργαστεί (???!!!!!....) τις αντίθετες απόψεις των άλλων ???

Οι απόψεις του καθενός, είναι συνήθως και οι πιο λογικές... κατά αυτόν....

Aς κλέψω μερικές σοφές κουβέντες . :

Η ικανότητα να εκφράζεις μια ιδέα είναι εξίσου σημαντική με την ιδέα αυτή καθαυτή.
Bernard Baruch, 1870-1965, Αμερικανός πολιτικός

Δεν θα κάναμε τίποτα σ' αυτόν τον κόσμο, αν δεν μας καθοδηγούσαν λανθασμένες ιδέες.
Bernard Le Bovier Fontenelle, 1657-1757, Γάλλος συγγραφέας

Όταν κανείς θέλει να είναι αρεστός, πρέπει να καταδέχεται να διδάσκεται πολλά πράγματα που τα ξέρει από ανθρώπους που τα αγνοούν.
Nicolas Chamfort,1740-1794,Γάλλος συγγραφέας

Οι γνώμες τελικά διαμορφώνονται από τα αισθήματα και όχι από το μυαλό.
Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος

Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου.
J.R.R. Tolkien, 1892-1973, Άγγλοςσυγγραφέας(Lord of the Ring)

Last edited by a moderator:

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Οκ αλλά βλέπω και επικεντρώνεστε μόνο στο ένα σκέλος των προβληματισμών που τέθηκαν. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας και για το δεύτερο, που σχολίασα κι'εγώ στο τέλος του πρώτου μηνύματος.

Για να δω αν κατάλαβα καλά για ποιον προβληματισμό μιλάμε: Από αυτό ξεκινάει βέβαια μετά και μια άτυπη "διαφοροποίηση" που γίνεται μεταξύ των συμμετεχόντως. Πχ εδώ σε μας, ένα μέλος με 5 ιστορίες θάπρεπε νάχει περισσότερα δικαιώματα από ένα μέλος με μηδέν ιστορίες; Δεν έχω απάντηση, απλά το θέτω ως προβληματισμό.

Αυτόν εννοείς; Αν ναι, τότε η απάντησή μου στην ερώτησή σου είναι πως δεν θα πρέπει να γίνεται καμία διαφοροποίηση. Η αίσθησή μου είναι πως ήδη υπάρχει πρόβλημα λόγω μεγαλύτερης ελαστικότητας σε συγκεκριμένα μέλη (την τελευταία φορά που συζητήσαμε θέματα συμπεριφοράς έλαβα πμ από πολλά -δεκάδες, όχι 5,10 ή 15 μέλη- που μου είπαν πως αποχώρησαν από το φόρουμ ή περιόρισαν τη συμμετοχή τους δραστικά λόγω καταπάτησης των κανόνων συμπεριφοράς από 1-2 άτομα και δυστυχώς μέσα στους αποχωρήσαντες είναι και τουλάχιστον 3 από το προσωπικό τοπ-10 μελών. Α, παρεμπιπτόντως, να αποποιηθώ και το ρόλο του γραφείου παραπόνων, δε θυμάμαι να είπα πουθενά "στείλτε μου παράπονα", παιδιά δεν είμαι για τέτοια κι έχω και γεμάτο inbox και ακριβή σύνδεση...).

Δε βρίσκω γιατί σε μια κοινότητα θα πρέπει να πριμοδοτείται ο πιο δραστήριος με κάτι πέραν της αναγνώρισης των υπολοίπων.

Εξηγώ τη λογική μου:
1. Όταν δημιουργείται ένας κύκλος "προνομιούχων" στο φόρουμ, αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην είσοδο νέων μελών στην κοινότητα. Ήδη υπάρχει ένας "κύκλος", όσο ενισχύεται, τόσο περιορίζεται η κοινότητα. Υπάρχουν μέλη με φανταστικές εμπειρίες (π.χ κάποιος που έκανε trekking στη Ν.Γουινέα) που δε θέλουν πια να γράψουν, επειδή θεωρούν πως ο κύκλος των "καθιερωμένων" μελών απολαμβάνει ένας είδος ελαφράς ασυλίας: επειδή γνωρίζονται, επειδή έχουν περισσότερο καιρό (και άρα προσφορά στο φόρουμ, αν δε μιλάμε για spammers), έχουν το "δικαίωμα" να "την πουν" και λίγο παραπάνω, να κράξουν κάποιον επειδή έκανε για νιοστή φορά την ίδια ερώτηση ή επειδή το βρίσκουν αστείο (που μπορεί να το βρίσκω κι εγώ, δεν με εξαιρώ). Αν αρχίσει και μια πιο επίσημη "πριμοδότηση" η αίσθηση πως δεν πρόκειται για ανοιχτή κοινότητα αλλά για κλειστή παρέα θα ενταθεί. Θα μου πεις, μα αυτό γίνεται σε όλα τα φόρουμ. Ε ναι, αλλά σκοπός είναι να μετριάζεται το φαινόμενο, όχι να εντείνεται. Ο νέος δεν έχει όρεξη να προσφέρει αν νιώθει πως ξεκινάει από μειονεκτική θέση, ειδικά όταν αυτή δεν έχει μόνο "ηθική" βάση (π.χ αεροπλανάκια) αλλά και βάση σε επίπεδο συμπεριφοράς. Εγώ έχασα την ευκαιρία να διαβάσω μια ιστορία για τη Ν.Γουινέα και μπόοοοολικες άλλες για αυτό το λόγο, (π.χ κάποια μέλη μου είπαν πως μοιράζονται τις ιστορίες τους σε ιδιωτικό επίπεδο διότι βαρέθηκαν να διαβάζουν πικρόχολα σχόλια).

2. Αν "πριμοδοτείς" κάποιους επειδή προσφέρουν π.χ ιστορίες, αφήνεις πίσω τους υπόλοιπους, έστω και αυτούς που απλά μπαίνουν μέσα να κάνουν μια ερώτηση. Αλλά ακόμη κι αυτό, για μερικούς είναι το πρώτο βήμα εισόδου σε μια κοινότητα. Μπορεί αυτός που μπήκε να κάνει μια ερώτηση και να έφυγε, αργότερα να μπει και να γράψει μια ιστορία, όταν γυρίσει από το ταξίδι του ή μετά από 10 μήνες που θα έχει κάνει και δυο ταξίδια παραπάνω και θα θεωρήσει πως έχει κάτι να πει. Εξάλλου και μόνο μια ερώτηση μπορεί να πυροδοτήσει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, θυμηθείτε πόσες ωραίες συζητήσεις (και πολιτισμένες αντιπαραθέσεις) έχουν ξεκινήσει έστω και από μια απλή (ή έστω χαζή) ερώτηση. Και οι περαστικοί χρήσιμοι είναι. Διότι δημιουργούν θέματα και διότι είναι εν δυνάμει residents, αφήνοντάς τους σε μειονεκτική θέση, το φόρουμ χάνει σε δυναμική. Δυο φίλοι μου είπαν πως δεν έχουν όρεξη να μπουν στο φόρουμ διότι οι αρχικές ερωτήσεις (ή συνεισφορές) χλευάζονται ορχηστρικά, οπότε δεν έχουν καμία όρεξη να χάσουν χρόνο. Φαντάζομαι πως αν δεν υπήρχε και το όριο των 20πμ οι admin θα είχαν πάρει μπόλικα ανάλογα feedback.

3. Κάπου, κάπως, κάποτε, ξεκίνησε πριμοδότηση μελών σε κάποιο άλλο φόρουμ (μεγάλο, διεθνές). Με δεδομένο πως πολλά μέλη βρίσκονταν επί 24ώρου βάσεως πάνω από τον υπολογιστή τους, ξεκίνησε ένα τελείως παιδιάστικο αλισβερίσι του στιλ "δώσε μου 3 ευχαριστώ για να σε ψηφίσω στον τάδε διαγωνισμό ώστε να γίνουμε premium μέλη" το οποίο ακολουθήθηκε και από ανθρώπους που θεωρούσα ενήλικες (η πραγματική ηλικία τελικώς δεν έχει καμία σχέση με αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητα)... Δεν είμαστε καλύτερα τώρα που απλά παίρνεις ένα "ευχαριστώ" κι έχεις μια (σημαντική ή ασήμαντη, τι ρόλο παίζει; ) ικανοποίηση ότι κάποιος μπορεί και να διάβασε την παπάρα που έγραψες και να τη βρήκε χρήσιμη;

Κατ' εμέ όλα τα "ζώα της φάρμας" θα πρέπει να είναι ίσα, αλλιώς θα μας την κάνουν τα "γουρούνια" (διότι τα άλογα μια ζωή κοιμούνται, σε όλες τις κοινωνίες), όπως έγινε στο αντίστοιχο μυθιστόρημα και θα γίνουν "πιο ίσα".

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom