• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ασκησεις δημοκρατιας στα φορουμ.

maιra1

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Χμ, όπως βλέπεις δεν είναι τόσο εύκολη η απάντηση, γιατί όπως πολύ σωστά λέει ο taver πιο κάτω:

Με τι κριτήριο θα είναι επομένως κάποιο μέλος πιο "προνομιούχο" από κάποιο άλλο; αν το μέλος Α έχει γράψει ένα θέμα που το έχουν διαβάσει 50,000 άτομα και το μέλος Β έχει γράψει δέκα θέματα που τάχουν διαβάσει 100 άνθρωποι το ένα, ποιο μέλος θεωρείται πιο "καλό"?
Κατά την γνώμη μου "καλό" είναι ότι διακρίνεται ως "προσφέρον" δηλ.ότι δίνει γενναιόδωρα και ευγενικά αυτά που χρειάζονται οι πολλοί.
Τώρα αν στο συγκεκριμένο forum οι πληροφορίες -κυρίως-που προσφέρονται είναι από 5 ή 10 ιστορίες ή από μια λίστα με δραστηριότητες ή από tips για εστιατόρεια κ' ξενοδοχεία ή -το κορυφαίο- από πρόθυμες απαντήσεις σε ότι νά'ναι ερωτήσεις κλπ. μου είναι παντελώς αδιάφορο αν θα ''κριθούν" με το κιλό ή με το κομμάτι. Η προσφορά είναι προσφορά και δεν αλλάζει.
Οσον αφορά την επιβράβευση με προνόμια; μα έχει αλήθεια σημασία; όποιος γράφει το κάνει πρωτίστως για το κέφι του,την χαρά του μοιράσματος και της ανταλλαγής πληροφοριών.Ετσι τουλάχιστον έχω καταλάβει. Κοντολογίς αυτός που "δίνει" είναι εξ' ορισμού προνομιούχος και το ξέρει, αν μη τι άλλο, από την αποδοχή που απολαμβάνει από τα μέλη.:)
Αν όμως, παρ' όλ' αυτά, εσύ ως οικοδεσπότης θέλεις να δώσεις προνόμια και έπαθλα......καλή φώτιση, καλή δύναμη και Παναγιά κοντά σου:haha:
Πολύυυυυυυυυυ δύσκολη δουλειά αλλά αν κάποιος πρέπει να την κάνει.......:)

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Αν όμως, παρ' όλ' αυτά, εσύ ως οικοδεσπότης θέλεις να δώσεις προνόμια και έπαθλα......καλή φώτιση, καλή δύναμη και Παναγιά κοντά σου:haha:
Πολύυυυυυυυυυ δύσκολη δουλειά αλλά αν κάποιος πρέπει να την κάνει.......:)
Μα δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα, ούτε συζητάμε για το παρόν σάιτ μόνο εδώ, είναι γενική η συζήτηση, και αφορά εν μέρει και γενικά το φαινόμενο της κοινωνικοποίησης μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων, στο οποίο δε βλέπω να έχει τοποθετηθεί κανεις.

coccobill

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Σανγκρι-Λα
Eγω ειλικρηνα δεν καταλαβαινω τι ακριβως συζηταμε. Οτι το σαιτ δεν ειναι δικαιωμα κανενος αλλα προνομιο, οτι ολοι ειναι ευπροσδεκτοι εφοσον δειχνουν τον πρεπον σεβασμο απεναντι στα μελη και τους διαχειρηστες, οτι το σαιτ ειναι ιδιοκτησια καποιων ανθρωπων που εκτος απο κοπο εχουν ξοδεψει και αρκετα χρηματα και ετσι εχουν το δικαιωμα να διαφραφουν οτι ειναι εναντια στους κανονες, εμφανιζεται πριν την εγγραφη καθε μελους.
Για τους παραπανω λογους πιστευω πως η συζητηση αυτη ειναι περιτη
Ο προβληματισμος, αφου δεν εγινε σαφης, ειναι κατα ποσο οι νεες μορφες επικοινωνιας μπορουν να ειναι ευελικτες, δημοκρατικες και οχι καταχρηστικες απο ανθρωπους που σαφως επενδυουν χρονο και χρημα. Κατα ποσο, δηλαδη, αυτη η μορφη επενδυσης δεν προσφερει και μια "καρεκλα" στον ιδρυτη και μαζι της απειρες ευκαιριες να νιωσει και να ασκησει εξουσια συμφωνα με τα απωθημενα του. Και κατα δευτερον, πως μπορει να επηρεασει την κοινωνικοποιηση των μικροτερων σε ηλικια η συμμορφωση με μονομερεις κανονες. Το λυπηρο ειναι πως η πλειοψηφια των γονεων νιωθουν μεγαλυτερη ασφαλεια με το παιδι τους μπροστα σε μια οθονη αλλα μεσα στο σπιτι παρα εξω με πραγματικα ερεθισματα.

Οσο για την προσφορα των μελων και την "καταξιωση" τους, νομιζω πως σπαμαρετε στο θεμα μου και την αρχη την εκανες εσυ, αφεντικο! :bleh::haha:

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Ο προβληματισμος, αφου δεν εγινε σαφης, ειναι κατα ποσο οι νεες μορφες επικοινωνιας μπορουν να ειναι ευελικτες, δημοκρατικες και οχι καταχρηστικες απο ανθρωπους που σαφως επενδυουν χρονο και χρημα. Κατα ποσο, δηλαδη, αυτη η μορφη επενδυσης δεν προσφερει και μια "καρεκλα" στον ιδρυτη και μαζι της απειρες ευκαιριες να νιωσει και να ασκησει εξουσια συμφωνα με τα απωθημενα του.
Σαφέστατα και προσφέρει αυτό το πράγμα στον ιδιοκτήτη, όπως γίνεται με οποιονδήποτε ιδιοκτήτη του οτιδήποτε στον κόσμο (επιχείρηση, σπίτι, κλπ). Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Και κατα δευτερον, πως μπορει να επηρεασει την κοινωνικοποιηση των μικροτερων σε ηλικια η συμμορφωση με μονομερεις κανονες.
Σε αυτό έγραψα ορισμένα πράγματα παραπάνω αλλά δεν απάντησε κανείς.

maιra1

Member
Επόμενο Ταξίδι
ΙΝΔΟΚΙΝΑ
Μα δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα, ούτε συζητάμε για το παρόν σάιτ μόνο εδώ, είναι γενική η συζήτηση, και αφορά εν μέρει και γενικά το φαινόμενο της κοινωνικοποίησης μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων, στο οποίο δε βλέπω να έχει τοποθετηθεί κανεις.

Επειδή έβαλες σε εισαγωγικά -και ορθώς- το "καλό" και "προνομιούχο" σου μίλησα με φατσούλες και χιουμοριστικά. Αν κάτι παρανόησα ζητώ συγγνώμη.
Κοινωνικοποίηση μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων; Δεν νομίζω.
Ανταλλαγή πληροφοριών και εικόνων ίσως και απόψεων; ναι
Ενημέρωση;ναι
Πρόσβαση στη γνώση και την σύγχρονη τεχνολογία; ναι
Ουσιαστική, πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση,αισθήσεις και συναισθήματα;ΟΧΙ
Αυτά δεν περνούν μέσα από ανώνυμες ή ψευδώνυμες πληκτρολογήσεις και "τηλεσυνομιλίες". Οι ανθρώπινες σχέσεις θέλουν βλέμματα και ανάσες και λόγο με ηχόχρωμα και μυρωδιές και μνήμες. Αυτό λέω εγώ ζωή και κοινωνία.Κοστίζει βέβαια...κάτι παραπάνω γιατί δεν έχει την ασφάλεια της απόστασης.Είναι "προσωπική" υπόθεση. Είναι γνώση εαυτού και άλλου.Το διαδύκτιο ήταν, είναι και θα είναι απλά πληροφορία. Η χρήση της κάνει.... όλη τη διαφορά.

Dorotija

Member
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα, πολύ λίγος ο χρόνος.

Δυο πράγματα στα γρήγορα:

Σχετικά με τη "συμμόρφωση προς μια μονομερή εξουσία". Οι κανόνες είναι εξορισμού μονομερείς, τόσο στα φόρουμ όσο και στην πραγματική ζωή. Μήπως στη δουλειά μας είμαστε όλοι ίσοι? Δεν υποτασσόμαστε όλοι στις νόρμες που το εκάστοτε αφεντικό ορίζει μονομερώς; αλλά και μεταξύ μας οι εργαζόμενοι, δεν διαφοροποιούμαστε ως προς την εργατικότητα μας, την καλή σχέση με το αφεντικό, κλπ κλπ?

Ή είμαστε ίσοι στην κοινωνία; τα φόρουμ, όπως είπε ο Δευκαλίωνας δεν είναι παρά μια μικρογραφία αυτής, και είναι βέβαια και αυτά άνισα, όπως είναι και εκείνη. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι η κοινωνία είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθότι από ένα φόρουμ αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων: αυτοί που δεν έχουν ίντερνετ, υπολογιστή, δεν ξέρουν ελληνικά κλπ. Δεν είναι λίγοι και αποτελούν παρόλα αυτά μέρος της κοινωνίας.

Συνεπώς η συμμόρφωση στους κανόνες θετικά μόνο μπορεί να ειπωθεί.

Ειδικά μάλιστα όταν στην εποχή μας η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει. Ήδη η Ονλάιν κοινωνική δικτύωση αυξάνεται ολοένα, και προσωπικά φοβάμαι μελλοντική γιγάντωση. Έχω ακούσει φίλους του αδερφού μου στο Λύκειο να αποχαιρετιούνται για να πάνε σπίτι κ να τα πούνε από τον υπολογιστή,αντί να πάνε μια βόλτα να τα πουνε από κοντά, να κάνουν κοπάνα σε ίντερνετ καφέ (εγώ πχ έκανα κοπάνες με καφέ και τάβλι..) και να φλερτάρουν ονλάιν κοπέλα που όταν τη βλέπουν δεν της μιλάνε καν.. αυτό είναι το ζητούμενο, όχι η συμμόρφωση με τους κανόνες ενός φόρουμ που είναι κάτι το υγιές...

kalspiros

Member
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
1. Τα fora λόγω του γραπτού λόγου, σου δίνουν το περιθώριο χρόνου για να διαμορφώσεις απάντηση (ή και να υιοθετήσεις τακτική)
2. Ο γραπτός λόγος, προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες παρανόησης ή και παρεξήγησης. Κάθε post μπορεί να διαβαστεί με παραπάνω από 2 τρόπους, έτσι πιστεύω.
3. Είμαστε ένα μάτσο avatars και τίποτα άλλο. Όσο μεμπτή είναι μια δράση άλλο τόσο είναι και η αντίδραση.

Πιστεύω ότι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά της ιντερνετικής διασύνδεσης και συζήτησης, μάλλον η κοινωνικοποίηση είναι μονομερής πέρα από κάθε ιδιοκτήτη, αυθάδη χρήστη ή internetικού φίλου (η λεγόμενη... κλίκα!!)

Last edited by a moderator:

fitziano

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αθήνα
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Ζηλανδία
Ο προβληματισμος, αφου δεν εγινε σαφης, ειναι κατα ποσο οι νεες μορφες επικοινωνιας μπορουν να ειναι ευελικτες, δημοκρατικες και οχι καταχρηστικες απο ανθρωπους που σαφως επενδυουν χρονο και χρημα. Κατα ποσο, δηλαδη, αυτη η μορφη επενδυσης δεν προσφερει και μια "καρεκλα" στον ιδρυτη και μαζι της απειρες ευκαιριες να νιωσει και να ασκησει εξουσια συμφωνα με τα απωθημενα του. Και κατα δευτερον, πως μπορει να επηρεασει την κοινωνικοποιηση των μικροτερων σε ηλικια η συμμορφωση με μονομερεις κανονες. Το λυπηρο ειναι πως η πλειοψηφια των γονεων νιωθουν μεγαλυτερη ασφαλεια με το παιδι τους μπροστα σε μια οθονη αλλα μεσα στο σπιτι παρα εξω με πραγματικα ερεθισματα.
Σαν θέμα έκθεσης φαίνεται. :)

Σε κάποια forums βολεύει πολλές φορές φορές το "κάρμα". Στο συγκεκριμένο δεν νομίζω ότι θα δουλέψει.

Defkalion

Administrator
Ταξίδι-Όνειρο
Αλάσκα
Αν κατάλαβα καλά, ο προβληματισμός δεν αφορά το δικό μας φόρουμ προφανώς, αφού μιλάει για κοινωνικοποίηση πιτσιρικάδων, που φυσικά σε εμάς δε βρίσκει εφαρμογή αφού ελάχιστο κόσμο έχουμε κάτω των 18-20 χρονων.

ANEL

Member

Οσο για την προσφορα των μελων και την "καταξιωση" τους, νομιζω πως σπαμαρετε στο θεμα μου και την αρχη την εκανες εσυ, αφεντικο! :bleh::haha:
όσο αφορά το 1ο ερώτημα,νομίζω πως τόσο οι νέες όσο και οι παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας,μπορούν να είναι τόσο δημοκρατικές και ευέλικτες,όσο είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σ' αυτές.πολύ απλά στα διάφορα διαδικτυακά φόρουμ οι κανόνες,γραπτοί και άγραφοι,ορίζονται από ανθρώπους και τις δικές τους αξίες και αρχές αντικατοπτρίζουν.άρα αν κάποιος έχει απωθημένο με την εξουσία θα το βγάλει από τη θέση του διαχειριστή ενός φόρουμ (αν και για να πω την αλήθεια μου δεν πιστεύω πως είναι εύκολο κανείς ενώ βρίσκεται σε θέση εξουσίας να μην κάνει χρήση της).
ως πρός το 2ο ερώτημα,αυτό της κοινωνικοποίησης των νεότερων σε ηλικία κυρίως μελών ενός φόρουμ,σαφώς και η απάντηση είναι ναι:από τη στιγμή που τα διαδικτυακά φόρουμ είναι χώροι στους οποίους μεταδίδονται μηνύματα και επιβάλλονται πρότυπα συμπεριφοράς στα μέλη,είναι σαφές πως συμβάλλουν στη κοινωνικοποίηση των μελών τους.(ανήκουν με αυτή την έννοια στους δευτερεύοντες φορείς κοινωνικοποίησης).
ας μην ξεχνάμε πως και εδώ υπάρχει ανταλλαγή απόψεων,αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών,συμπάθειες και αντιπάθειες,άρα υπάρχει με την πολύ πλατιά έννοια του όρου, ανθρώπινη επικοινωνία.
.

Ταξίδι-Όνειρο
ΙΑΠΩΝΙΑ

Οπως ήδη ειπώθηκε...είναι λάθος αν περιμένουμε από τα νέα άτομα να κοινωνικοποιηθούν μόνο μέσα από την ένταξη τους σε φόρουμ.
Συμφωνώ ότι η μορφή αυτή επένδυσης δίνει μια "καρέκλα"στον εκάστοτε διαχειριστή για να ασκήσει εξουσία η τέλος πάντων να λειτουργήσει με κριτήρια ...ιδιοτελή,να βγάλει πιθανόν απωθημένα κλπ κλπ,σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρεται ένα φόρουμ για να "διαμορφώσει",να πλάσει χαρακτήρες,ούτε συμφωνώ με κάποιες απόψεις που ειπώθηκαν περί...συμβιβασμού...
Το νέο παιδί που μπαίνει σ αυτούς τους χώρους και δραστηριοποιείται καλό θάναι νάχει ήδη διαμορφώσει αρχές,αξίες,προσωπικότητα στοιχεία που θα τον βοηθήσουν στο να "αντιληφθεί"αν ο χώρος του ταιριάζει...η τον "καταπιέζει"η τον αλλοτριώνει σαν χαρακτήρα,δεδομένου ότι όπως σωστά είπες οι κανόνες με τους οποίους καλείται να συμβιβαστεί είναι εκ των πραγμάτων μονομερείς...
Αν αρχίσει και συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αρχίσει να αναρωτιέται ποιός ο λόγος που παραμένει;ποιά τα οφέλη;γιατί επιλέγει το "συμβιβασμό";
Ασφαλώς και στη ζωή θα μάθει να κάνει συμβιβασμούς αλλά..τι λογής συμβιβασμούς και για τί;;
Συμβιβασμό κάνω όταν δουλεύω σε μια δουλειά που δεν μου αρέσει αλλά δεν βρίσκω κάτι καλύτερο και από το να μήν έχω να φάω ...τι να κάνω;;
"συμβιβασμο";κάνω κι όταν κάθομαι σε μια ιντερνετική κοινότητα και κατευθύνομαι να κάνω πράγματα(τυχαίο παράδειγμα λέω)κόντρα στο χαρακτήρα μου μόνο και μόνο γιατί έτσι το αποφάσισε ο υπεύθυνος ...οι περισσότεροι το κάνουν για να τάχουν καλά μαζί του γιατί όχι κι εγώ;

Dafni

Member
νομίζω ότι κάθε καινουριο "εργαλειο"επικοινωνίας αντιμετωπίζεται αρχικά με επιφύλαξη ή καχυποψια...με τα χρόνια βρίσκει το χώρο του και τη θέση του στην καθημερινότητα μας...πριν καμμιά δεκάρια χρόνια εγώ δεν μπορουσα να φανταστώ ότι θα επικοινωνώ με ανθρώπους μεσα από το ιντερνετ και μάλιστα να γίνω και φίλη μαζί τους ξεκινώντας μια διαδυκτιακη επικοινωνία πριν τη "φυσική" επικοινωνία............και μετά ήρθε το φόρουμ!!!
μη ξεχνάμε ότι τα κινητα τηλέφωνα αμφισβητήθηκαν εντονα όταν έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά...ότνως δεν μπορουσαμε να φανταστουμε την έκταση που θα έπερνε αυτή η μορφή επικοινωνιας ,....και όμως όλοι έχουμε κινητό...μήπως αυτό αντικατέστησε τη φυσική επικοινωνία? όχι ...μπορει να έκλεψε ένα μέρος της αλλά δεν την αντικατέστησε...πιστεύω ότι και τα φόρουμ και κάθε μορφή διαδυκτιακής επικοινωνίας θα βρουν τη θέση τους ,στην ευρύτερη κοινωνία τα επομενα χρόνια που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρωπων θα κάνει χρηση αυτου του μέσου...δεν πιστευω όμως ότι θα αντικαταστήσει την επικοινωνία με τα μάτια ,με το άγγιγμα με τον ήχο της φωνής ...πολύ απλά γιατι οι δυο διαφορετικοι αυτοι τροποι επικοινωνίας καλυπτουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες.Απο προσωπική εμπειρια εκεινο που περιοριζεται είναι περισσοτερο οι άλλες ασχολιες που μπορει να είχε κάποιος στον ελευθερο χρόνο του(διαβασμα ,σπορ,κ.τ.λ)
Τώρα ποια διαδυκτιακή κοινοτητα,με ποιο προφιλ και ποιους όρους-κανονισμους? σιγουρα υπάρχει πληθώρα και στο μέλλον μαλλον θα υπάρξουν ακομα περισσότερες ωστε ο καθένας να "εντάσσεται" εκει που του "πάει".........και γιατί όχι?

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom