evaT
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ιαπωνία
Ώρα της καλή όπου βρίσκεται η κοπέλα!και στην σιχαμενη επεσα απο την καρεκλα γελωντας
Ώρα της καλή όπου βρίσκεται η κοπέλα!και στην σιχαμενη επεσα απο την καρεκλα γελωντας
Ευχαριστώ πολύ! Από σένα έχει άλλη αξία το σχόλιο αλλά οκ στα 80ies έγινε το ταξίδι δεν ήταν κι η εποχή των κά;ρωνΙστοριαρα!
Γουστάρω καλτιλα και ηρωικές εποχές ταξιδιών . Εύγε!
Πραγματικά κ γω απόρησα με το πόσο εύκολα μου έρχονταν οι λεπτομέρειες....χωρίς ημερολόγιο χωρίς σημειώσεις μόνη βοήθεια οι ημερομηνίες πίσω από τις φωτογραφίες. Προφανώς κ επειδή ήταν τόσο πρωτόγνωρες οι εμπειρίες εμειναν ανεξίτηλες.... ευχαριστωωω πολύ κ γω το απόλαυσα να τη γράφω κ έχω κ λίγο ακόμα που είναι επίσης ...ντεκαντανς!Για μας,που ζησαμε τα 80s, η ιστορια και η διαφορα του τοτε με το τωρα εχει ενα μεγαλυτερο ενδιαφερον που αυτοι που δεν τα γνωρισαν δεν μπορουν ευκολα να την καταλαβουν.Μονο γι αυτο,σου αξιζουν πολλα μπραβο.Πως θυμασαι εν τω μεταξυ τοσες λεπτομερειες απο εκεινο το ταξιδι...
Barmbek μάλλον η συνοικία.Απλά το λέω γιατί έτυχε να μείνω στην ίδια συνοικία 10 χρόνια μετά και εγώ στο πρώτο μου ταξίδι στο Αμβούργο.26-31/12/1985
Τώρα που το ξανασκέφτομαι αυτό το πρώτο ταξίδι νομίζω ότι ήταν κ το μοναδικό στη ζωή μου που μέσα σε τόσες λίγες μέρες αφομειωσα τόσο πολύ τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Ήμουν ήδη ταξιδιώτης κ όχι τουρίστρια! Ζούσα μαζί με ξένους, πήγαινα σούπερ μάρκετ, μιλούσα όσα γερμανικά γνώριζα κ έβγαινα έξω στα δικά τους στέκια τους πολύ μακριά από οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί τουριστικό.
Οι επόμενες μέρες κύλησαν πολύ όμορφα κ με την έξαψη μου να αυξάνεται κάθε φορά που επρόκειτο να δω κάτι καινούργιο.
Περπατήσαμε όλο το κέντρο της πόλης , μπήκα σε ότι μαγαζί υπήρχε με ηλεκτρονικά τα οποία στην Ελλάδα τότε ήταν πέρα από δυσεύρετα επίσης πανάκριβα κ αγόρασα μια κόμπακτ φωτογραφική μηχανή Pentax με την οποία τράβηξα και τις εξαιρετικές φωτογραφίες που θα επισυναψω.
Το επόμενο κατάστημα που έκανα σαν τρελη για να πάω ήταν ένα πολυκατάστημα που πουλούσε δίσκους! (Βυνιλιου) κ μιλάμε για κατάστημα μεγέθους μεγάλου σούπερ μάρκετ γεμάτο δίσκους με ολόκληρα τμήματα για κάθε κατηγορία, είδος μουσικής, καλλιτεχνη κ με δυνατότητα να ακούς κάθε δίσκο πριν τον αγοράσεις! μιλάμε ΟΥΑΟΥ!!! Πιθανότατα πέρασα το λιγότερο μισή μέρα εκεί μέσα ένιωθα να βρίσκομαι στον παράδεισο! Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε τότε το Blowup στην Πλ.Αριστοτέλους και ο ΠΑΤΣΗΣ στην Τσιμισκή που ήταν τα δύο μεγαλύτερα δισκάδικα και τρώγαμε τα νιάτα μας εκεί μέσα κοιτάζοντας και σκαλίζοντας τις προθήκες με τα βινύλια ενω τις περιισσότερες φορές φεύγαμε όπως ερχόμασταν αφού το χαρτζηλίκι δε σήκωνε τέτοιες πολυτέλειες.
Θυμάμαι ότι σίγουρα αγόρασα έναν των Scorpions σε ειδική έκδοση κ κρατούσα έως κ το νάυλον της συσκευασίας αλλά η ένδοξη πορεία του έληξε μερικά χρόνια αργότερα όταν ο δίχρονος τότε γιος μου αποφάσισε να τον κάνει πίστα για τα αυτοκινητάκια του (αουτς! Ακόμα πονάει) κ όταν αντίκρυσα το θέαμα έκλαψα με μαύρο δάκρυ προς έκπληξη της συγχωρεμενης της γιαγιάς μου που τον πρόσεχε εκείνη τη μέρα 'μα γιατί κλαίς μια χαρά έπαιζε το παιδί με αυτά τα πλαστικά '
Ξεφυγα... επανέρχομαι!
Είχα μάθει να χρησιμοποιώ και το μετρό μόνη μου εκείνες τις μέρες γιατί κάποιες ώρες οι φίλοι μου δούλευαν κ γω εκοβα βόλτες στα μαγαζιά κ όπου αλλού μπορούσα να κυκλοφορήσω μόνη χωρίς να χαθώ. Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι να χάθηκα σοβαρά σε καμία φάση σε εκείνο το ταξίδι το οποίο είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο κάτι σαν αναλαμπή διότι εγώ χάνομαι ακόμα κ μέσα στη Θεσσαλονίκη αν δε βλέπω τη θάλασσα...αν δεν υπήρχε το google maps σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να αφήνω πίσω μου πετραδάκια σαν τον κοντορεβυθουλη προκειμένου να βρίσκω το δρόμο μου....είμαι τραγική το ξέρω!
Και τις υπόλοιπες ώρες που είμασταν όλοι μαζί πήγαμε πολλές βόλτες στο Αλστερ (τη λίμνη στο κέντρο της πόλης) σε πάρκα και φυσικά στο λιμάνι όπου δεν υπήρχε όμως ακόμη η Όπερα.
Κάθε βράδυ τρώγαμε σε διαφορετικό εστιατόριο. Με πήγαν σε γερμανικό, ιταλικό, ισπανικό ακόμα κ ελληνικό που το φαγητό ήταν πολύ καλύτερο και περισσότερο από ότι είχα φάει ποτέ έξω ως τότε στην Ελλάδα!
Βγαίναμε και για ποτό εκεί όμως τα πράγματα ήταν αρκετά απογοητευτικά διαπίστωσα πως τα μπαράκια τους ήταν κ κακόγουστα διακοσμημένα αλλά και η ζωντάνια του νεαροκοσμου ήταν από.μετρια έως αδιάφορη...σε σχέση πάντα με ότι γνώριζα εγώ τότε από την αντίστοιχη νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης.
Ένα βράδυ μάλιστα πήγαμε και σε μια συναυλία ενός άγνωστου για μένα γερμανικού συγκροτήματος! Δε θυμάμαι όνομα ούτε καν και δυστυχώς δεν έχω ημερολόγιο από τότε, ότι γράφω είναι από μνήμης και ευτυχώς από τις ημερομηνίες που είχα ανέκαθεν συνήθεια να γράφω πίσω από τις φωτογραφίες.
Βρε μπας κ ήταν οι Rammstein? Πλάκα θα είχε....αλλά μπα με τίποτα αυτοί είναι μεταγενέστεροι. Πάντως ήταν ωραία φάση μου έβαλαν κ μια σφραγίδα στο χέρι για να μπαινοβγαίνω στο χώρο χωρίς εισητηριο κ ένιωθα ότι ειμαι πολυυυυ κουλ!
Ένα επόμενο δειλινό πήγαμε στο περίφημο St Pauli την διάσημη red light district του Αμβούργου και αφού μου εξήγησαν τι...συμβαίνει εκεί βολτάραμε στην Reeperbahn τα sex shop κ τα κλαμπ που διαφήμιζαν τα πονηρά σόου στους ναυτικούς που κατέκλυσαν το λιμάνι. Βέβαια ήταν νωρίς και δεν είδαμε τίποτα περίεργο αλλά όπως μου είπαν ήταν αρκετά επικίνδυνη η περιοχή για να την επισκεφτείς νύχτα πράγμα που έχει αλλάξει πλέον και στο δεύτερο ταξίδι πήρα μια πολύ περιεκτικότερη γεύση όπως θα περιγράψω στο επόμενο κεφάλαιο.
Στο μεταξύ έχω γνωρίσει κ την παρέα των παιδιών κ γίναμε φίλοι, άλλοι είναι ζευγάρια κ κάποιοι σινγκλς αγόρια κ κορίτσια κ συζητώντας με τον καθένα μαθαίνω πως ζουν, πάνε πανεπιστήμιο δουλεύουν οι περισσότεροι part time....άλλο φρούτο κ αυτό!
Και κυρίως εντυπωσιάζομαι που ενώ είναι όλοι στην ηλικία μου μέχρι +3,4 χρόνια δε ζει ΚΑΝΕΙΣ με τους γονείς του!
Νοικιάζουν είτε μόνοι η με συγκάτοικο κ έχουν απόλυτη ανεξαρτησία το οποίο με εντυπωσιάζει και με προετοιμάζει για τα μελλοντικά δυναμικά μου μανιφέστα όταν χρειαστεί να διεκδικήσω ξανά τα ανεξαρτησιακά μου δικαιώματα (ε ρε δόλιε μου πατέρα τι σε περιμένει! Χαχα)
Αυτό που δεν ήθελα να δω τότε ήταν η ανεξαρτησία είχε και δεύτερη όψη....Ενός παιδιού η μητέρα όταν εκείνος έκλεισε τα 18 του εδωσε 1 μήνα προθεσμία να φύγει από το πατρικό κ όταν εκείνος δεν το έκανε του "έκοψε" νοίκι!
Αυτά για μας που στην Ελλάδα της κρίσης τα παιδιά μένουν με τους γονείς ως τα...40
Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη με όλο αυτό το νεωτερισμό, την πληροφορία και την ελευθεριότητα που ερχόμουν σε επαφή που ήταν αδύνατο να δω κάτι αρνητικό σε όλα αυτά.
Ήταν όλα πολύ καινούργια, πολύ προοδευτικά , πολύ ανοιχτομυαλα κ γενικά ..πολύ από όλα! Κ γω προερχόμενη από τη μεσοαστική ελληνική οικογένεια , καταπιεσμένη κ γεμάτη όνειρα κ τσαμπουκα να κάνω τη διαφορά...πως να έβρισκα καθαρό μυαλό να κρινω αντικειμενικά;
Και πιστέψτε με δεν υπερβάλω καθόλου...Οσοι γεννηθήκατε από το 1980 και έπειτα δεν μας χωρίζει απλά μια γενιά...Μας χωρίζει το άλμα που έκανε η ελληνική πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα εκείνη την εποχή. Εμείς στρώσαμε το δρόμο για να βρείτε εσείς ώριμο το φρούτο και να εξελιχθείτε ομαλά!
Εγώ τότε ένιωθα να ασφικτυώ...κάθε σκέψη κάθε ιδέα περνιύσε Ιερά Εξέταση και χωρίς οι γονείς μου να είναι ιδιαίτερα συντηριτικοί ή αυταρχικοί ωστόσο η μικροαστικές τακτικές και συνήθειες ήταν ολούθε. Ενιωθα την προσωπικότητά μου να να αντιδρά για να υπάρξει, να διερωτάται να αμφισβητεί να επαναστατεί....Ολο αυτό το καινούργιο στα μάτια της άγουρης ψυχής ήταν επικίνδυνα δελεαστικό και εύκολα οδηγούσε σε βιαστικά συμπεράσματα για το τι ουσιαστικά συνέβαινε.
Σ αυτό το σημείο να τονίσω ότι επίσης εγώ επισκέφθηκα τη Δυτική Γερμανία τότε εφόσον ακόμα κρατούσε το σιδηρούν παραπέτασμα και η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στα δυό...Με το γερμανικό μάρκο στα καλύτερά του, η πανίσχυρη γερμανική οικονομία και η γενικότερα εξελιγμένη βορειοευρωπαική κοινωνία σε απευθείας σύγκριση με την Ελλαδίτσα που τότε κυβερνιόταν από το ισχυρό ΠΑΣΟΚ και μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από τα χρόνια της χούντας και των απαγορεύσεων, μπήκε στην ΕΟΚ και άρχισε να ρέει το χρήμα και να οδηγεί απότομα σε συμπεριφορές ξένες ως προς τις έως τότε συνήθειές μας, υπερκαταναλωτισμό, ψευτομιμητισμό αμερικανοδυτικών προτύπων και πολλά άλλα γραφικά έτσι να να δειχθούμε! Παντελή άγνοια κινδύνου για το που οδηγούμασταν.....
Εν τω μεταξύ δεν σας είπα ... γνώρισα και τη νυν κοπέλα του... πρώην!
Κάποια στιγμή ήρθε αυτός από το σπίτι να με δει μόνος κ ήταν λίγο αμήχανα στην αρχή...αυτός να δείχνει πρόσχαρος κ φιλικός αλλά λίγο αδέξιος κ γω να ψάχνω να βρω κάποιο δείγμα, έστω ένα βλέμμα που να μαρτυρά ότι δεν με έχει ξεπεράσει εντελώς ακόμα . Δεν το βλέπω όμως κ αποφασίζω να το ρίξω στον πολιτισμό !
Την επόμενη φορά έφερε κ την κοπέλα του να μας γνωρίσει. Εγώ ήμουν κάτι ανάμεσα σε φάση απορίας όσο και τέλειας άγνοιας για το πώς πρέπει να νιώσω η να συμπεριφερθω .Γιατί κ μικρή ήμουν κ ανάλογη εμπειρία δεν είχα αλλά και λίγο ζήλια την ένιωθα βεβαίως βεβαίως.
Και η σιχαμενη η αντίζηλος ήταν και ομορφούλα τελικά αλλά και συμπαθητικούλα και πολύ ευγενικά μου φέρθηκε οπότε τι να έκανα κ γω το κατάπια κ αυτό και συνεχίσαμε να βγαίνουμε όλοι μαζί μια παρέα και να είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!
Και είμασταν κ μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα την επόμενη όταν έπεσε η ιδέα να πάμε όλοι μαζί για σκουώς. Θέλεις μου λένε να πάμε για σκουώς; Βεβαίως κ θέλω! Τι είναι αυτό;
Είναι μπαλάκι του τένις το πετάμε σε έναν τοίχο κάνει γκέλα και το αποκρούει ο αντίπαλος!
Α μάλιστα! Εξαιρετικό! Ας πάμε λοιπόν....
Ναι μου λεν θα σου αρέσει πολύ κ μετά θα μπούμε όλοι μαζι στη σάουνα. Ξέρεις τι είναι η σάουνα; Είπαμε βλάχα βλάχα αλλά μια σάουνα ήξερα τι είναι!
Είχα δει στην τηλεόραση χαχα!
Τι εννοείς θα μπούμε όλοι ΜΑΖΙ στη σάουνα; Με μαγιω; Με πετσέτες; Με πετσέτες με πληροφορούν και μετά ΓΥΜΝΟΙ!!!
Σ αυτό το σημείο με εγκατέλειψε η περίφημη προοδευτική μου οπτική κ ένιωσα να κοκκινίζω από ντροπή από την κορφή ως τα νύχια.
Μα καλά φίλοι , αγόρια κορίτσια κ όλοι μαζι γυμνοί; Και δεν ντρέπονται; Θυμάμαι πόση απορία ένιωσα μαζί με τρόμο....μου ήταν αδύνατο να ξεπεράσω τόσες αναστολές σε τόσο λίγο χρόνο κ έτσι προτίμησα να καθήσω στην καφετέρια κ να πιω έναν καφέ και δεν πήγα ούτε στο σκουως από φόβο μήπως ήταν υποχρεωτική μετά η σάουνα
Την επόμενη (αφού με τρολαραν αρκετά για το θέμα της σάουνας) κάναμε μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή όλη η παρέα μαζί (και η σιχαμένη)
Στο εξοχικό ενός από την παρέα στο Malente, μια τοποθεσία με λίμνες προς το Κίελο περίπου μιάμισι ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια του Αμβούργου .
Είμασταν καμιά δεκαριά άτομα και κάναμε ένα μεγάλο hiking περιμετρικά από τις λιμνούλες σε ενα μαγευτικό χιονισμένο τοπίο με ελάφια που εμφανίζονταν ξαφνικά , εικόνες σαν ζωγραφιά κ πολύ πολύ κρύο που ακόμα θυμάμαι πόσο συνολικά 'ακατάλληλα' ντυμένη ήμουν σε κάθε περίσταση αφού τα πιο βαριά μου ρούχα κ παπούτσια που ήταν μια χαρά για την Ελλάδα ήταν για τις θερμοκρασίες της Γερμανίας σα να βγήκα έξω με καλοκαιρινά κ σαγιονάρες!
Βάλτε μέσα σ όλο αυτό ότι σε όλη τη βόλτα είχα μπροστά μου τον πρώην να περπατά χεράκι χεράκι με τη σιχαμένη κ όσο να πεις μια κρυάδα επιπλέον την ένιωθα!
Μετά τη μεγάλη βόλτα καταλήξαμε στο εξοχικό όπου φάγαμε Μπραντς! Καινούργιο φρούτο κ αυτό ..όπου Μπραντς σημαινε πρωινό με ψωμιά, βούτυρα κ μαρμελάδες αλλά επίσης και δύο τρία λογιών ειδών σαλάμια, κασέρια, λουκάνικα κ βασικά ότι υπήρχε στο ψυγείο τους!
Χορτάσαμε πάντως και με το παραπάνω..
Η επόμενη μέρα ήταν η παραμονή Πρωτοχρονιάς.
Και θα υποδεχομασταν το νέο χρόνο που αλλού; Στο περίφημο λιμάνι του Αμβούργου που όπως με πληροφόρησαν κατεβαίνει όλη η πόλη!
Είχα τρομερή περιέργεια να το ζήσω και αυτό και όσο κόντευε η ώρα η έξαψη μου μεγαλωνε. Πήγαμε ως το λιμάνι με το κατάμεστο από κόσμο μετρό φορώντας ότι είχαμε και σταθήκαμε σ ένα σημείο κοντά στις όχθες του Ελμπε ώστε να δούμε καλά τα πυροτεχνήματα . Είχε πάρα πολύ κόσμο κ όλοι έπιναν είτε glück wine η σαμπάνιες από το μπουκάλι. Τραγουδούσαν κ χόρευαν κ τα μεσάνυχτα ακριβώς η νύχτα έγινε μέρα από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που εσκαγαν από παντού σ όλο τον ορίζοντα και δεν ξέρω γιατί δεν βρίσκω ούτε μια φωτό από εκείνο το βράδυ!
Το 1986 μπήκε για μένα με τον πιο όμορφο τρόπο κ τους καλύτερους οιωνούς.
Εγώ μπροστά στο σπίτι που φιλοξενούμουν στην συνοικία Barbek
View attachment 291323
Άποψη του Elbe
View attachment 291311
Με τους θείους του φίλου μου στο Alster
View attachment 291313
Reeperbahn 1985
View attachment 291324
Τοπίο από το hiking στο Malente
View attachment 291314
Να και η παρέα στο τοπίο
View attachment 291315 .
Όμορφο ελαφακι
. View attachment 291316
Παγωμένη ....
. View attachment 291317
Το τσιμπουσι-branch! (Είχατε και το χωριό σας branch?)
View attachment 291318