evaT
Member
- Μηνύματα
- 1.736
- Likes
- 14.499
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ιαπωνία
Πρόλογος
Προειδοποίηση: MHN διαβάσετε την ιστορία αυτή αν ψάχνετε ταξιδιωτικές πληροφορίες για τις πόλεις αυτές, υπάρχουν σε πολλές άλλες και πολύ πιο περιεκτικά! Η ιστορία μου θα είναι αφηγηματική καθαρά σε προσωπικό επίπεδο, λόγω της ιδιαιτερότητας που θα εξηγήσω παρακάτω. Φυσικά και θα δώσω ό,τι τουριστική πληροφορία θεωρώ ότι αξίζει, διάσπαρτα όμως μέσα στα κείμενα και δεν θέλω να βγάλω την ψυχή κανενός που ψάχνει να βρει χρηστικές πληροφορίες για το που είναι καλύτερα να φας να πιείς και πως να μετακινηθείς. Ξηγημένα πράγματα..
Διαβάζοντας λοιπόν πριν μερικές εβδομάδες την ιστορία του αγαπητού @travelbreak για το τουρ που έκανε με Ιnterrail αρχές της δεκαετίας του 1980, ένιωσα μέσα από τις περιγραφές του να ταξιδεύω πίσω σε κείνη την εποχή συνολικά...τότε που το ταξίδι ήταν γενικά δύσκολο και πόσο μάλλον με ιντερέιλ, και εντελώς απαγορευτικό για μια κοπέλα της εποχής να ονειρεύεται τρένα και Ευρώπες. Μιλάμε για ουτοπικά πράγματα στην κατά τ άλλα συμπαθητική ελληνική κοινωνία της εποχής.
Για μένα που ταξιδιωτικά (ανέκαθεν) ονειρευόμουν παπάδες, ήταν απλά ευσεβής πόθος και άπιαστο όνειρο μαζί. Που φυσικά παρέμεινε όνειρο, διότι και μικρούλα ήμουν ακόμη, μην πω ότι θα έστελνα απευθείας τον καημένο τον πατέρα μου στην εντατική με εγκεφαλικό αν ξεστόμιζα κάτι τέτοιο (όλα τα είχε ακούσει από μένα έτσι κ αλλιώς)
Ωστόσο μέσα από την ιστορία του συμφορουμίτη ταξίδεψα και γω , αναπόλησα και θυμήθηκα το πρώτο ταξίδι που έκανα εκτός συνόρων και μάλιστα μόνη σε 2 ευρωπαικές μεγαλουπόλεις για να επισκεφτώ φίλους, στις οποίες έμελε να ξαναπάω την περασμένη χρονιά για να δω ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια!
΄Ετσι μου μπήκε η ιδέα (και με την προτροπή και ενός φίλου που είναι συμφορουμίτης και το είδωλό μου εδώ) να καταγράψω όλη αυτή την ρετρό αναδρομή του τότε και του τώρα μέσα από την προσωπική μου ιστορία!
26/12/1985
Μια εικόνα και μια αίσθηση που θα με συντροφεύει και θα με στοιχειώνει σε ολόκληρη τη ζωή μου.
Είμαι 18 ετών στέκομαι όρθια σε κάποιο τέρμιναλ στον αεροδρομίου του Μονάχου περιμένοντας την connective πτήση μου για Αμβούργο έχω όλη τη μέρα ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου σκεπτόμενη ότι τα ΚΑΤΑΦΕΡΑ. Είμαι εδώ, ξεκινάω να ζω το όνειρό μου, είμαι μόνο 18 και ΝΑΙ ρε φίλε στη ζωή μου ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΠΟΛΥ! Δεν το είπα απλά μέσα μου. Δεν ήταν απλά παραδοχή, ήταν πεποίθηση, ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ.
"Όμως ο σοφός μας λαός λέει μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μη λες!
Πέρασαν ακριβώς 20!!! ολάκερα χρόνια από κείνη την εξαιρετικά αφελή μου σκέψη για να ξαναπεράσω τα σύνορα της χώρας μας! Ναι ακριβώς έτσι όμως....ξαναπήγα ταξίδι στο εξωτερικό το 2005! Το υπέροχο μάθημα που μου έχωσε η ζωή για να μάθω να φέρομαι....ήταν φάε τις μπουκιές σου, αλλά πρόσεχε τι δηλώνεις και κράτα τη μπάλα χαμηλά και μετά από αυτό και μερικά ακόμη ανάλογα που μου συνέβησαν παράτησα τις μεγάλες δηλώσεις και καλού κακού το βούλωσα...
Το μπακγκράουντ του ταξιδιού περιελάμβανε ένα νεανικό λοβ στόρυ, μπόλικη επανάσταση χωρίς αιτία και πολύ θεωρία στο κεφάλι μου για το πόσο εκπληκτικά ζούσαν οι νέοι στην Ευρώπη σε αντίθεση με εμάς εδώ που μας είχαν στο μη και όχι και μας τρέλαιναν με τις προκαταλήψεις και το εξαιρετικά πειστικό....μα τι θα πει ο κόσμος.
'Οσοι με διαβάσετε και είστε κάτω από 30 δύσκολα να αντιληφθείτε πόσο πίσω ήταν τα πράγματα στην οικογένεια τότε, αλλά όσοι είναι κοντά στην ηλικία μου ξέρουν πολύ καλά ότι μερικές φορές ακόμη και μια απλή έξοδος ήταν ένας μικρός άθλος.
Λοβ Στόρυ
Δύο καλοκαίρια πριν και ενώ διακοπεύαμε κάπου στην εξωτική Χαλκιδική (με γονείς φυσικά τι νομίσατε και βαριόμουν τη ζωή μου από το πρωί έως το βράδυ και ως το επόμενο πρωί, αλλά για κάποιο λόγω επειδή τότε ήταν η εποχή που όντως μπορούσαν να συμβούν τα πάντα-και τελικά συνέβαιναν, ήρθαν να μείνουν ακριβώς δίπλα δύο φίλοι Γερμανοί, εγώ κάπου στα δεκαέξι τότε και αυτοί 20-22. Ο ένας δε, κούκλος! Τον είδα και μαρμάρωσα.
Ζητώ συγνώμη και την κατανόησή σας που μου ξεφεύγει ελαφρώς η θεματολογία, αλλά τι να κάνω που είναι ουσιαστικό για την εξέλιξη όλης της ιστορίας, έτσι πήρα το θάρρος ...αφού βλέπω ότι γενικά λέμε και τα προσωπικά μας εδώ μέσα τα δικά μου παραγράφηκαν μετά τόσα χρόνια άλλωστε.
Για να μη το κουράσω λοιπόν το κομμάτι αυτό, ο έρωτας μας βάρεσε κατακούτελα αμφότερους και κολλήσαμε από τα σορόπια, εγώ ερωτευμένη τύπου Άρλεκιν, να ονειροπολώ ολημερίς με το βλέμμα της αγελάδας μέχρι που να πέσει το σκοτάδι για να πάμε καμιά παραλία χεράκι χεράκι και να φιληθούμε με τον δόλιο πατέρα να με ψάχνει με το φακό σε όλη την παραλία ....τι άγχος κ αυτό!
Κι αφού έφυγε ο Γερμανός για τη Γερμανία και γω πλάνταξα στο κλάμα -μέχρι στο γιατρό με έτρεξαν γιατί δεν έτρωγα και ήμουν ήδη φτερό στον άνεμο...ξεκίνησε το ατελείωτο γαιτανάκι της αλληλογραφίας. Διότι ως γνωστόν εκείνη την εποχή το ιντερνέτ δεν υπήρχε, τα κινητά ήταν μόνο κάτι δορυφορικά γκουμούτσες στις Μερτσεντές στη Δυναστεία ...οπότε αναγκαστικά έπεφτες στην ανάγκη των ΕΛΤΑ μιας καταπληκτικής υπηρεσίας όπου το γράμμα έκανε καμιά βδομάδα και βάλε από Γερμανία κ καμιά φορά δεν έφτανε ποτέ, ή ακόμα τύχαινε να σου έρθουν δύο μαζεμένα γιατί που να τρέχει ο ταχυδρόμος για το ένα μόνο ρε αδερφέ; ή ακόμα καλύτερα να πάρεις πρώτα το επόμενο και μετά το προηγούμενο....σκέτη απελπισία.
Εντέλει αφού επιβιώσαμε από όλο αυτό, το επόμενο καλοκαίρι ανταμώσαμε ξανά, πάλι με το φίλο του , επαναλάβαμε το ίδιο γλυκανάλατο σκηνικό, αφού όμως δε βλέπαμε φως, πήραμε από κοινού τη βαριά απόφαση να το λήξουμε με το πέρας των διακοπών.
Στο ενδιάμεσο είχαμε γίνει και πολύ φίλοι με το φίλο του, που περιέργως τα πήγαινε πολύ καλά με το μπαμπά μου-ήξερε από αυτοκίνητα έκαναν κάποιες εργασίες στα μηχανολογικά του αυτοκινήτου μας και τον συμπάθησε. Χωρίζουμε όπως είπα στο τέλος των διακοπών-απαρηγόρητη ξανά εγώ όμως έχω καταλάβει ότι δεν προχωράει δια αλληλογραφίας, στο μεταξύ έχω αποφοιτήσει από το σχολείο, έχω πετύχει και στα ΤΕΙ που το λες και θαύμα με τόση αλληλογραφία και ονειροπόληση όλο το χειμώνα, οπότε βρισκόμουν μπροστά σε κοσμογονικές (για τα δεδομένα μου) αλλαγές.
Ως το τέλος της σαιζόν βρίσκω και μια δουλίτσα σ ένα ξενοδοχείο, δουλεύω διπλές βάρδιες, μαζεύω λεφτά σαν τρελή και κάπου εκεί μου μπαίνει η ιδέα να πάω τα Χριστούγεννα στη Γερμανία να δω τον καλό μου έστω φιλικά πια, για να ξεκινήσω κάπως και την ταξιδιωτική πανδαισία των ονείρων μου. Το διάστημα που δούλευα στο ξενοδοχείο γνωρίζω και ένα ζευγαράκι Δανών πάνω κάτω στην ηλικία μου και γινόμαστε φίλοι. Μα τι χώρες είναι αυτές τέλος πάντων Ζευγάρι στα 18 και κάνουν διακοπές μόνοι;
Στην Ελλαδίτσα μας τότε αγαπητά νεαρά μου παιδιά αν ήθελες να βγεις οπουδήποτε επίσημα ΜΑΖΙ, έπρεπε να δώσεις τουλάχιστον ΛΟΓΟ (!) και μετά έναν αρραβώνα μετά συγγενών και λοιπών τυμπανοκρουσιών και ΜΕΤΑ κατακτούσες το φανταστικό δικαίωμα να επισκευτείς τη δεύτερη θεία του αγαπημένου σου, ΜΑΖΙ!!!
Εγώ ως κλασσική επαναστάτρια και πνεύμα αντιλογίας, έβγαζα φλύκταινες με όλα αυτά , ενώ η αγαπημένη ατάκα του πατέρα μου "όσο πληρώνω κουμάντο θα κάνω εγώ και μετά θα αναλάβει ο άντρας σου" αντί να με νουθετήσει, μου έβγαζε όλη την αντίδραση και εν μέσω ηθικολογικής παράκρουσης, κατέληγα να βγάζω επικά λογίδρια περί χειραφέτησης των γυναικών, μα που ζεις ακόμα στο 1950, θα δεις όταν μεγαλώσω και θα βγάζω λεφτά και δεν είχαμε τίποτα ζάναξ στο σπίτι να έπαιρνε ένα αυτός και ένα εγώ μπας και ηρεμούσαμε
Εν κατακλείδι....τα λεφτάκια για το ταξιδάκι με τη δουλίτσα μαζεύτηκαν και στο μεταξύ έπεσε και όλη η παραφιλολογία στο μπαμπά του τύπου τώρα που δεν πληρώνεις εσύ, εεεε;;; άντρα δεν έχω ακόμη να με αναλάβει....με την μεσολάβηση της μαμάς να τον πάμε λάου λάου τον πατέρα και επειδή θα με φιλοξενούσε ο φίλος του πρώην καλού μου (που τον συμπαθούσε είπαμε) και έμενε με την κοπέλα του, λίγο λίγο κάμθηκαν οι αντιρρήσεις και πήρα την πολυπόθητη συναίνεση.
Πήγαμε μάλιστα μαζί στη Lufthansa και αγοράσαμε αεροπορικό εισιτήριο με ειδική έκπτωση προσφορά της εταιρίες τότε για τους φοιτητές, μακάρι να θυμόμουν το ποσό, έτσι για να συγκρίνουμε, αλλά δεν.
Η αναχώριση ήταν για τις 26/12, με επιστροφή στις 6/1 ώστε να κάνω Πρωτοχρονιά στη Γερμανία μαζί με την παρέα των παιδιών για την οποία τόσα είχα ακούσει όλο αυτό το διάστημα που αλληλογραφούσαμε.
Βέβαια εγώ η σουπιά, είχα ήδη αποφασίσει κρυφά από όλους, να ξεκλέψω ένα διήμερο από τις διακοπές και να πάω Κοπεγχάγη, που ήμουν καλεσμένη από το ζευγαράκι των Δανών του καλοκαιριού.
Ε ρε και να το ξερε ο πατέρας μου.....Αυτό ήταν όμως που το έκανε και τόσο ελκυστικό στο μυαλό μου. Πως θα κάνω κάτι απαγορευμένο, αυθαίρετα και ολομόναχη, κόντρα σε όλα τα χρηστά ήθη και στερεότυπα της εποχής.....τα συμπεράσματα σχετικά με την χρησιμότητα των απαγορεύσεων ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
Και μ αυτά και με εκείνα, ήρθε η ώρα που βρίσκομαι λοιπόν στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου κάνω την περίφημη σκέψη-ρήση πόσο πολύ θα ταξιδέψω στη ζωή μου και μπλα μπλα.
Επιβιβάζομαι στη δεύτερη πτήση για Αμβούργο και παίρνω θέση καπνιζόντων.
Τότε υπήρχε το εξής παράδοξο, οι μισοί που δεν κάπνιζαν κάθονταν στη μία πλευρά και οι άλλοι μισοί στην άλλη και καλά δεν πήγαινε ας πούμε ο καπνός στους άλλους!
Σαν τεκές ήταν τ αεροπλάνα αλλά δεν με ενοχλούσε, διότι στα έιτις όσοι δεν κάπνιζαν ήταν φλώροι. Και γω που δεν ήμουν φλωρούμπα κάπνιζα επιδεικτικά το ένα πίσω από το άλλο. Για να μου βγει η ψυχή αργότερα για να το κόψω.
Βραδάκι φτάνω στο Αμβούργο όπου με περιμένουν ο φίλος με την κοπέλα του για να πάμε για φαγητό. Ο πρώην καλός μου ήξερα πως ήταν ήδη με άλλη κοπέλα, είχαμε μια τυπική φιλική αλληλογραφία πλέον, θα συναντιόμασταν κάποια από τις επόμενες μέρες.
Η κοπέλα του φίλου που θα με φιλοξενούσαν γλυκύτατη και με καλοδέχονται, νιώθω απίστευτη έξαψη κ ενθουσιασμό, ρουφάω τις εικόνες της πόλης μέσα από το αυτοκίνητο. Πόσο διαφορετικά είναι όλα από την Ελλάδα! Μεγάλοι δρόμοι με όμορφες διαβάσεις, πάρκα και πράσινο παντού, καθαριότητα, τάξη, πολιτισμός...
Είχε χιονίσει κιόλας και το τοπίο ήταν ειδυλλιακό...Ακόμα και σήμερα όταν θυμάμαι αυτές τις εικόνες τις πρώτης φοράς εξωτερικό, νιώθω την έκπληξη του πόσο καινούργια πόσο ξένα έδειχναν όλα αυτά στα μάτια μου τότε!
Πήγαμε σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο όπου φάγαμε κάτι τεράστιες μερίδες σε πολύ προσεγμένα σερβίτσια και θυμάμαι που μου έλεγαν πως έχουν φτιάξει πρόγραμμα που θα πάμε και τι θα δούμε τις επόμενες ημέρες και κάπου στις 9 με 9.30 το βράδυ ερήμωσε ο τόπος και σηκωθήκαμε να φύγουμε γιατί λέει θα έκλειναν σε λίγο! Ακουσον άκουσον! Κάναμε άλλη μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να δω λίγο την πόλη και πήγε 10 η ώρα. Ερημιά παντού. Καλέ που είναι ο κόσμος; Εδώ βγαίνουμε νωρίς ήταν η απάντηση
28/02/2019
Προσγειωνόμαστε στο Αμβούργο 33 χρόνια αργότερα. Εγώ με την 24χρονη κόρη μου και η κολλητή μου μαζί με τη δική της 20χρονη κόρη.
Αυτή τη φορά ταξιδέψαμε με τον ευγενικό χορηγό των ταξιδιωτικών μας αρπαχτών την Ryanair. Τιμή ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη Αμβούργο και επιστροφή ούτε 65 ευρώ έκαστος , ολίγον δυσάρεστη η εμπειρία της πτήσης με συνεχές πρηξίδι περί ξυστού, αρωμάτων και λοιπών εμπορευάμενων ειδών αλλά εμείς περνάμε στην αντεπίθεση εφοδιασμένοι με σπιτικά σάντουιτς και πίτα από τη γιαγιά για την πτήση (ούτε σεντ τους αφήνω πέρα από τα υποχρεωτικά) και η ώρα μας περνάει μια χαρά.
Ο σκοπός του ταξιδιού αφενός να συναντήσουμε τον γιό της κολλητής μου που σπουδάζει στο Αμβούργο ώστε τα κορίτσια να δουν από κοντά πως ζει και μορφώνεται ο νεαρός, αφετέρου να ξαναβρεθούμε με τον πρώην καλό μου, που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο.
Αυτά είναι τα ωραία της ζωής.
Διότι ναι μεν κάποια στιγμή μετά το πρώτο ταξίδι μου στο Αμβούργο χάθηκε η επαφή, ανακτήθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν μπήκε το ιντερνέτ και τα σόσιαλ μήντια στη ζωή μας, μετρούσαμε ήδη δύο συναντήσεις στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε γνωρίσει τα παιδιά μας, συζύγους, φίλους ότι είχε πλέον ο καθένας τέλος πάντων...και τώρα θέλοντας να ανταποδώσει την πρόσκληση, μας κάλεσε στο σπίτι του με τη γυναίκα του, παραχωρώντας μας μάλιστα ολόκληρο το σπίτι τους για να είμαστε άνετες. Αυτό για όσους ισχυρίζονται ότι οι Γερμανοί δεν το έχουν με τη φιλοξενία!
Το σπίτι ήταν στο προάστιο του Wedel ένα παραποτάμιο στον Ελβα χωριό στο οποίο στο οποίο πας απευθείας από το αεροδρόμιο σε περίπου μια ώρα, ωστόσο επειδή ήταν ακόμη νωρίς και δεν είχαν τελειώσει με τις δουλειές τους κατεβήκαμε στο κέντρο και κάναμε μια μεγάλη βόλτα από τον κεντρικό σταθμό των τρένων Hauptbahnhof μέσω του πεζόδρομου της Spitalerstrasse χαζέψαμε τα μαγαζιά και καταλήξαμε στο Rathaus (δημαρχείο). Εκεί έχοντας την αντίστοιχη φωτογραφία από το 1985 έβγαλα μια όμοια και σας την παραθέτω παρακάτω...Γενικά θα ανεβάσω τις φωτογραφίες του τότε με το τώρα για όσα σημεία μπορέσω να βρω.
Καθήσαμε και για ένα καφεδάκι μια και η μέρα ήταν μουντή και κρύα και περπατήσαμε ξανά μέχρι το Alster -την κεντρική λίμνη-ποτάμι της πόλης βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και πήραμε το τρένο για το Wedel να βρούμε το σπίτι των φίλων μας.
Οι πρώτες μου διαπιστώσεις ήταν οπωσδήποτε ότι τίποτα δε μου φαινόταν πλέον τόσο εντυπωσιακό ή ούτε καν απλά εντυπωσιακό σε σχέση με το τότε, έχοντας βρεθεί πια σε αρκετές ευρωπαικές πόλεις , ξαφνιάζομαι λιγότερο και αμέσως έρχεται το εύκολο συμπέρασμα ότι άλλη η χάρη του πρωτάρη....
Μια από τα ίδια μου φάνηκαν λοιπόν όσα αντίκρισα τις πρώτες ώρες με ελαφρώς ελκυστικότερα τα σημεία που ήταν κοντά σε νερό...φυσικά κράτησα και τις επιφυλάξεις μου για τις επόμενες μέρες που θα έβλεπα κι άλλα σημεία όπως την καινούργια τους όπερα την Elbphilarmonie η οποία δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα το 1985 αλλά μεταξύ σφύρας και άκμονος κατάφεραν να την ολοκληρώσουν (σε αντίθεση με το δικό μας μετρό που υπάρχει αεί και εις τους αιώνες των αιώνων ως ιδέα αλλά αδυνατεί να τελεσφορήσει )
Ομοίως σε ερώτηση προς τα κορίτσια πως τους φάνηκε η πόλη μέχρι στιγμής, η μικρή σήκωσε αδιάφορα τους ώμους της και η δική μου είπε "Το Αμστερνταμ είναι καλύτερο" , το οποίο και επαναλαμβάνει κάθε φορά που πάμε κάπου και για κάποιο λόγο που αδυνατούμε να καταλάβουμε οι υπόλοιποι συγκρίνει όλη την Ευρώπη με το Αμστερνταμ.
Εχοντας λοιπόν τη διεύθυνση στο google maps (μακράν το αγαπημένο μου app) και το κινητό ανά χείρας βρίσκω το σπίτι και κοιτάζω σα χάνος. Ενα υπέροχο διώροφο ακριβώς μπροστά στον Elbe με τεράστιες τζαμαρίες και θέα σε όλο το εύρος του ορίζοντα.
Μας ανοίγουν και σχεδόν δακρύζουμε από τη συγκίνηση που ξαναβρισκόμαστε, τα κορίτσια έχουν τρελό ενθουσιασμό με το υπέροχο σπίτι, το οποίο είναι υπέροχο και όλο δικό μας για τις επόμενες τρεις μέρες που θα μείνουμε εδώ (το ζευγάρι θα έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα που είχαν στο κέντρο της πόλης που χρησιμοποιούν για τις δουλειές τους) και καθόμαστε να φάμε όλοι μαζί, να πούμε τα νέα μας και να συζητήσουμε που θα πάμε τις επόμενες μέρες όλοι μαζί και πως θα μετακινηθούμε. Στο μεταξύ έχει έρθει στην παρέα και ο γιός της φίλης μου για τον οποίο ο Γερμανός μεσολάβησε δυναμικά ώστε να βρει σπίτι όταν μετακόμισε στο Αμβούργο μια και έχουν σοβαρό στεγαστικό θέμα και αν είσαι ξένος καλύτερα να παίξεις τζόκερ παρά να κάνεις αίτηση για σπίτι....
'Ετσι, αφού κάποια στιγμή μας άφησε το ζευγάρι και διαλέξαμε κρεβατοκάμαρες, πέσαμε για ύπνο περιμένοντας την επόμενη μέρα για περισσότερες εξορμήσεις αλλά και συναντήσεις με τις ίδιες παρέες που είχα γνωρίσει και τότε! Σουρεάλ.....
Rathaus 1985 (Μπορείτε να κράξετε όσο θέλετε το μαλλί Αρκεί να έχετε περάσει Ειτίλα!)
...και 2019
Προειδοποίηση: MHN διαβάσετε την ιστορία αυτή αν ψάχνετε ταξιδιωτικές πληροφορίες για τις πόλεις αυτές, υπάρχουν σε πολλές άλλες και πολύ πιο περιεκτικά! Η ιστορία μου θα είναι αφηγηματική καθαρά σε προσωπικό επίπεδο, λόγω της ιδιαιτερότητας που θα εξηγήσω παρακάτω. Φυσικά και θα δώσω ό,τι τουριστική πληροφορία θεωρώ ότι αξίζει, διάσπαρτα όμως μέσα στα κείμενα και δεν θέλω να βγάλω την ψυχή κανενός που ψάχνει να βρει χρηστικές πληροφορίες για το που είναι καλύτερα να φας να πιείς και πως να μετακινηθείς. Ξηγημένα πράγματα..
Διαβάζοντας λοιπόν πριν μερικές εβδομάδες την ιστορία του αγαπητού @travelbreak για το τουρ που έκανε με Ιnterrail αρχές της δεκαετίας του 1980, ένιωσα μέσα από τις περιγραφές του να ταξιδεύω πίσω σε κείνη την εποχή συνολικά...τότε που το ταξίδι ήταν γενικά δύσκολο και πόσο μάλλον με ιντερέιλ, και εντελώς απαγορευτικό για μια κοπέλα της εποχής να ονειρεύεται τρένα και Ευρώπες. Μιλάμε για ουτοπικά πράγματα στην κατά τ άλλα συμπαθητική ελληνική κοινωνία της εποχής.
Για μένα που ταξιδιωτικά (ανέκαθεν) ονειρευόμουν παπάδες, ήταν απλά ευσεβής πόθος και άπιαστο όνειρο μαζί. Που φυσικά παρέμεινε όνειρο, διότι και μικρούλα ήμουν ακόμη, μην πω ότι θα έστελνα απευθείας τον καημένο τον πατέρα μου στην εντατική με εγκεφαλικό αν ξεστόμιζα κάτι τέτοιο (όλα τα είχε ακούσει από μένα έτσι κ αλλιώς)
Ωστόσο μέσα από την ιστορία του συμφορουμίτη ταξίδεψα και γω , αναπόλησα και θυμήθηκα το πρώτο ταξίδι που έκανα εκτός συνόρων και μάλιστα μόνη σε 2 ευρωπαικές μεγαλουπόλεις για να επισκεφτώ φίλους, στις οποίες έμελε να ξαναπάω την περασμένη χρονιά για να δω ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους ύστερα από 30 ολόκληρα χρόνια!
΄Ετσι μου μπήκε η ιδέα (και με την προτροπή και ενός φίλου που είναι συμφορουμίτης και το είδωλό μου εδώ) να καταγράψω όλη αυτή την ρετρό αναδρομή του τότε και του τώρα μέσα από την προσωπική μου ιστορία!
26/12/1985
Μια εικόνα και μια αίσθηση που θα με συντροφεύει και θα με στοιχειώνει σε ολόκληρη τη ζωή μου.
Είμαι 18 ετών στέκομαι όρθια σε κάποιο τέρμιναλ στον αεροδρομίου του Μονάχου περιμένοντας την connective πτήση μου για Αμβούργο έχω όλη τη μέρα ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου σκεπτόμενη ότι τα ΚΑΤΑΦΕΡΑ. Είμαι εδώ, ξεκινάω να ζω το όνειρό μου, είμαι μόνο 18 και ΝΑΙ ρε φίλε στη ζωή μου ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΠΟΛΥ! Δεν το είπα απλά μέσα μου. Δεν ήταν απλά παραδοχή, ήταν πεποίθηση, ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ.
"Όμως ο σοφός μας λαός λέει μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μη λες!
Πέρασαν ακριβώς 20!!! ολάκερα χρόνια από κείνη την εξαιρετικά αφελή μου σκέψη για να ξαναπεράσω τα σύνορα της χώρας μας! Ναι ακριβώς έτσι όμως....ξαναπήγα ταξίδι στο εξωτερικό το 2005! Το υπέροχο μάθημα που μου έχωσε η ζωή για να μάθω να φέρομαι....ήταν φάε τις μπουκιές σου, αλλά πρόσεχε τι δηλώνεις και κράτα τη μπάλα χαμηλά και μετά από αυτό και μερικά ακόμη ανάλογα που μου συνέβησαν παράτησα τις μεγάλες δηλώσεις και καλού κακού το βούλωσα...
Το μπακγκράουντ του ταξιδιού περιελάμβανε ένα νεανικό λοβ στόρυ, μπόλικη επανάσταση χωρίς αιτία και πολύ θεωρία στο κεφάλι μου για το πόσο εκπληκτικά ζούσαν οι νέοι στην Ευρώπη σε αντίθεση με εμάς εδώ που μας είχαν στο μη και όχι και μας τρέλαιναν με τις προκαταλήψεις και το εξαιρετικά πειστικό....μα τι θα πει ο κόσμος.
'Οσοι με διαβάσετε και είστε κάτω από 30 δύσκολα να αντιληφθείτε πόσο πίσω ήταν τα πράγματα στην οικογένεια τότε, αλλά όσοι είναι κοντά στην ηλικία μου ξέρουν πολύ καλά ότι μερικές φορές ακόμη και μια απλή έξοδος ήταν ένας μικρός άθλος.
Λοβ Στόρυ
Δύο καλοκαίρια πριν και ενώ διακοπεύαμε κάπου στην εξωτική Χαλκιδική (με γονείς φυσικά τι νομίσατε και βαριόμουν τη ζωή μου από το πρωί έως το βράδυ και ως το επόμενο πρωί, αλλά για κάποιο λόγω επειδή τότε ήταν η εποχή που όντως μπορούσαν να συμβούν τα πάντα-και τελικά συνέβαιναν, ήρθαν να μείνουν ακριβώς δίπλα δύο φίλοι Γερμανοί, εγώ κάπου στα δεκαέξι τότε και αυτοί 20-22. Ο ένας δε, κούκλος! Τον είδα και μαρμάρωσα.
Ζητώ συγνώμη και την κατανόησή σας που μου ξεφεύγει ελαφρώς η θεματολογία, αλλά τι να κάνω που είναι ουσιαστικό για την εξέλιξη όλης της ιστορίας, έτσι πήρα το θάρρος ...αφού βλέπω ότι γενικά λέμε και τα προσωπικά μας εδώ μέσα τα δικά μου παραγράφηκαν μετά τόσα χρόνια άλλωστε.
Για να μη το κουράσω λοιπόν το κομμάτι αυτό, ο έρωτας μας βάρεσε κατακούτελα αμφότερους και κολλήσαμε από τα σορόπια, εγώ ερωτευμένη τύπου Άρλεκιν, να ονειροπολώ ολημερίς με το βλέμμα της αγελάδας μέχρι που να πέσει το σκοτάδι για να πάμε καμιά παραλία χεράκι χεράκι και να φιληθούμε με τον δόλιο πατέρα να με ψάχνει με το φακό σε όλη την παραλία ....τι άγχος κ αυτό!
Κι αφού έφυγε ο Γερμανός για τη Γερμανία και γω πλάνταξα στο κλάμα -μέχρι στο γιατρό με έτρεξαν γιατί δεν έτρωγα και ήμουν ήδη φτερό στον άνεμο...ξεκίνησε το ατελείωτο γαιτανάκι της αλληλογραφίας. Διότι ως γνωστόν εκείνη την εποχή το ιντερνέτ δεν υπήρχε, τα κινητά ήταν μόνο κάτι δορυφορικά γκουμούτσες στις Μερτσεντές στη Δυναστεία ...οπότε αναγκαστικά έπεφτες στην ανάγκη των ΕΛΤΑ μιας καταπληκτικής υπηρεσίας όπου το γράμμα έκανε καμιά βδομάδα και βάλε από Γερμανία κ καμιά φορά δεν έφτανε ποτέ, ή ακόμα τύχαινε να σου έρθουν δύο μαζεμένα γιατί που να τρέχει ο ταχυδρόμος για το ένα μόνο ρε αδερφέ; ή ακόμα καλύτερα να πάρεις πρώτα το επόμενο και μετά το προηγούμενο....σκέτη απελπισία.
Εντέλει αφού επιβιώσαμε από όλο αυτό, το επόμενο καλοκαίρι ανταμώσαμε ξανά, πάλι με το φίλο του , επαναλάβαμε το ίδιο γλυκανάλατο σκηνικό, αφού όμως δε βλέπαμε φως, πήραμε από κοινού τη βαριά απόφαση να το λήξουμε με το πέρας των διακοπών.
Στο ενδιάμεσο είχαμε γίνει και πολύ φίλοι με το φίλο του, που περιέργως τα πήγαινε πολύ καλά με το μπαμπά μου-ήξερε από αυτοκίνητα έκαναν κάποιες εργασίες στα μηχανολογικά του αυτοκινήτου μας και τον συμπάθησε. Χωρίζουμε όπως είπα στο τέλος των διακοπών-απαρηγόρητη ξανά εγώ όμως έχω καταλάβει ότι δεν προχωράει δια αλληλογραφίας, στο μεταξύ έχω αποφοιτήσει από το σχολείο, έχω πετύχει και στα ΤΕΙ που το λες και θαύμα με τόση αλληλογραφία και ονειροπόληση όλο το χειμώνα, οπότε βρισκόμουν μπροστά σε κοσμογονικές (για τα δεδομένα μου) αλλαγές.
Ως το τέλος της σαιζόν βρίσκω και μια δουλίτσα σ ένα ξενοδοχείο, δουλεύω διπλές βάρδιες, μαζεύω λεφτά σαν τρελή και κάπου εκεί μου μπαίνει η ιδέα να πάω τα Χριστούγεννα στη Γερμανία να δω τον καλό μου έστω φιλικά πια, για να ξεκινήσω κάπως και την ταξιδιωτική πανδαισία των ονείρων μου. Το διάστημα που δούλευα στο ξενοδοχείο γνωρίζω και ένα ζευγαράκι Δανών πάνω κάτω στην ηλικία μου και γινόμαστε φίλοι. Μα τι χώρες είναι αυτές τέλος πάντων Ζευγάρι στα 18 και κάνουν διακοπές μόνοι;
Στην Ελλαδίτσα μας τότε αγαπητά νεαρά μου παιδιά αν ήθελες να βγεις οπουδήποτε επίσημα ΜΑΖΙ, έπρεπε να δώσεις τουλάχιστον ΛΟΓΟ (!) και μετά έναν αρραβώνα μετά συγγενών και λοιπών τυμπανοκρουσιών και ΜΕΤΑ κατακτούσες το φανταστικό δικαίωμα να επισκευτείς τη δεύτερη θεία του αγαπημένου σου, ΜΑΖΙ!!!
Εγώ ως κλασσική επαναστάτρια και πνεύμα αντιλογίας, έβγαζα φλύκταινες με όλα αυτά , ενώ η αγαπημένη ατάκα του πατέρα μου "όσο πληρώνω κουμάντο θα κάνω εγώ και μετά θα αναλάβει ο άντρας σου" αντί να με νουθετήσει, μου έβγαζε όλη την αντίδραση και εν μέσω ηθικολογικής παράκρουσης, κατέληγα να βγάζω επικά λογίδρια περί χειραφέτησης των γυναικών, μα που ζεις ακόμα στο 1950, θα δεις όταν μεγαλώσω και θα βγάζω λεφτά και δεν είχαμε τίποτα ζάναξ στο σπίτι να έπαιρνε ένα αυτός και ένα εγώ μπας και ηρεμούσαμε
Εν κατακλείδι....τα λεφτάκια για το ταξιδάκι με τη δουλίτσα μαζεύτηκαν και στο μεταξύ έπεσε και όλη η παραφιλολογία στο μπαμπά του τύπου τώρα που δεν πληρώνεις εσύ, εεεε;;; άντρα δεν έχω ακόμη να με αναλάβει....με την μεσολάβηση της μαμάς να τον πάμε λάου λάου τον πατέρα και επειδή θα με φιλοξενούσε ο φίλος του πρώην καλού μου (που τον συμπαθούσε είπαμε) και έμενε με την κοπέλα του, λίγο λίγο κάμθηκαν οι αντιρρήσεις και πήρα την πολυπόθητη συναίνεση.
Πήγαμε μάλιστα μαζί στη Lufthansa και αγοράσαμε αεροπορικό εισιτήριο με ειδική έκπτωση προσφορά της εταιρίες τότε για τους φοιτητές, μακάρι να θυμόμουν το ποσό, έτσι για να συγκρίνουμε, αλλά δεν.
Η αναχώριση ήταν για τις 26/12, με επιστροφή στις 6/1 ώστε να κάνω Πρωτοχρονιά στη Γερμανία μαζί με την παρέα των παιδιών για την οποία τόσα είχα ακούσει όλο αυτό το διάστημα που αλληλογραφούσαμε.
Βέβαια εγώ η σουπιά, είχα ήδη αποφασίσει κρυφά από όλους, να ξεκλέψω ένα διήμερο από τις διακοπές και να πάω Κοπεγχάγη, που ήμουν καλεσμένη από το ζευγαράκι των Δανών του καλοκαιριού.
Ε ρε και να το ξερε ο πατέρας μου.....Αυτό ήταν όμως που το έκανε και τόσο ελκυστικό στο μυαλό μου. Πως θα κάνω κάτι απαγορευμένο, αυθαίρετα και ολομόναχη, κόντρα σε όλα τα χρηστά ήθη και στερεότυπα της εποχής.....τα συμπεράσματα σχετικά με την χρησιμότητα των απαγορεύσεων ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
Και μ αυτά και με εκείνα, ήρθε η ώρα που βρίσκομαι λοιπόν στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου κάνω την περίφημη σκέψη-ρήση πόσο πολύ θα ταξιδέψω στη ζωή μου και μπλα μπλα.
Επιβιβάζομαι στη δεύτερη πτήση για Αμβούργο και παίρνω θέση καπνιζόντων.
Τότε υπήρχε το εξής παράδοξο, οι μισοί που δεν κάπνιζαν κάθονταν στη μία πλευρά και οι άλλοι μισοί στην άλλη και καλά δεν πήγαινε ας πούμε ο καπνός στους άλλους!
Σαν τεκές ήταν τ αεροπλάνα αλλά δεν με ενοχλούσε, διότι στα έιτις όσοι δεν κάπνιζαν ήταν φλώροι. Και γω που δεν ήμουν φλωρούμπα κάπνιζα επιδεικτικά το ένα πίσω από το άλλο. Για να μου βγει η ψυχή αργότερα για να το κόψω.
Βραδάκι φτάνω στο Αμβούργο όπου με περιμένουν ο φίλος με την κοπέλα του για να πάμε για φαγητό. Ο πρώην καλός μου ήξερα πως ήταν ήδη με άλλη κοπέλα, είχαμε μια τυπική φιλική αλληλογραφία πλέον, θα συναντιόμασταν κάποια από τις επόμενες μέρες.
Η κοπέλα του φίλου που θα με φιλοξενούσαν γλυκύτατη και με καλοδέχονται, νιώθω απίστευτη έξαψη κ ενθουσιασμό, ρουφάω τις εικόνες της πόλης μέσα από το αυτοκίνητο. Πόσο διαφορετικά είναι όλα από την Ελλάδα! Μεγάλοι δρόμοι με όμορφες διαβάσεις, πάρκα και πράσινο παντού, καθαριότητα, τάξη, πολιτισμός...
Είχε χιονίσει κιόλας και το τοπίο ήταν ειδυλλιακό...Ακόμα και σήμερα όταν θυμάμαι αυτές τις εικόνες τις πρώτης φοράς εξωτερικό, νιώθω την έκπληξη του πόσο καινούργια πόσο ξένα έδειχναν όλα αυτά στα μάτια μου τότε!
Πήγαμε σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο όπου φάγαμε κάτι τεράστιες μερίδες σε πολύ προσεγμένα σερβίτσια και θυμάμαι που μου έλεγαν πως έχουν φτιάξει πρόγραμμα που θα πάμε και τι θα δούμε τις επόμενες ημέρες και κάπου στις 9 με 9.30 το βράδυ ερήμωσε ο τόπος και σηκωθήκαμε να φύγουμε γιατί λέει θα έκλειναν σε λίγο! Ακουσον άκουσον! Κάναμε άλλη μια βόλτα με το αυτοκίνητο για να δω λίγο την πόλη και πήγε 10 η ώρα. Ερημιά παντού. Καλέ που είναι ο κόσμος; Εδώ βγαίνουμε νωρίς ήταν η απάντηση
28/02/2019
Προσγειωνόμαστε στο Αμβούργο 33 χρόνια αργότερα. Εγώ με την 24χρονη κόρη μου και η κολλητή μου μαζί με τη δική της 20χρονη κόρη.
Αυτή τη φορά ταξιδέψαμε με τον ευγενικό χορηγό των ταξιδιωτικών μας αρπαχτών την Ryanair. Τιμή ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη Αμβούργο και επιστροφή ούτε 65 ευρώ έκαστος , ολίγον δυσάρεστη η εμπειρία της πτήσης με συνεχές πρηξίδι περί ξυστού, αρωμάτων και λοιπών εμπορευάμενων ειδών αλλά εμείς περνάμε στην αντεπίθεση εφοδιασμένοι με σπιτικά σάντουιτς και πίτα από τη γιαγιά για την πτήση (ούτε σεντ τους αφήνω πέρα από τα υποχρεωτικά) και η ώρα μας περνάει μια χαρά.
Ο σκοπός του ταξιδιού αφενός να συναντήσουμε τον γιό της κολλητής μου που σπουδάζει στο Αμβούργο ώστε τα κορίτσια να δουν από κοντά πως ζει και μορφώνεται ο νεαρός, αφετέρου να ξαναβρεθούμε με τον πρώην καλό μου, που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο.
Αυτά είναι τα ωραία της ζωής.
Διότι ναι μεν κάποια στιγμή μετά το πρώτο ταξίδι μου στο Αμβούργο χάθηκε η επαφή, ανακτήθηκε πολλά χρόνια αργότερα όταν μπήκε το ιντερνέτ και τα σόσιαλ μήντια στη ζωή μας, μετρούσαμε ήδη δύο συναντήσεις στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια όπου είχαμε γνωρίσει τα παιδιά μας, συζύγους, φίλους ότι είχε πλέον ο καθένας τέλος πάντων...και τώρα θέλοντας να ανταποδώσει την πρόσκληση, μας κάλεσε στο σπίτι του με τη γυναίκα του, παραχωρώντας μας μάλιστα ολόκληρο το σπίτι τους για να είμαστε άνετες. Αυτό για όσους ισχυρίζονται ότι οι Γερμανοί δεν το έχουν με τη φιλοξενία!
Το σπίτι ήταν στο προάστιο του Wedel ένα παραποτάμιο στον Ελβα χωριό στο οποίο στο οποίο πας απευθείας από το αεροδρόμιο σε περίπου μια ώρα, ωστόσο επειδή ήταν ακόμη νωρίς και δεν είχαν τελειώσει με τις δουλειές τους κατεβήκαμε στο κέντρο και κάναμε μια μεγάλη βόλτα από τον κεντρικό σταθμό των τρένων Hauptbahnhof μέσω του πεζόδρομου της Spitalerstrasse χαζέψαμε τα μαγαζιά και καταλήξαμε στο Rathaus (δημαρχείο). Εκεί έχοντας την αντίστοιχη φωτογραφία από το 1985 έβγαλα μια όμοια και σας την παραθέτω παρακάτω...Γενικά θα ανεβάσω τις φωτογραφίες του τότε με το τώρα για όσα σημεία μπορέσω να βρω.
Καθήσαμε και για ένα καφεδάκι μια και η μέρα ήταν μουντή και κρύα και περπατήσαμε ξανά μέχρι το Alster -την κεντρική λίμνη-ποτάμι της πόλης βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και πήραμε το τρένο για το Wedel να βρούμε το σπίτι των φίλων μας.
Οι πρώτες μου διαπιστώσεις ήταν οπωσδήποτε ότι τίποτα δε μου φαινόταν πλέον τόσο εντυπωσιακό ή ούτε καν απλά εντυπωσιακό σε σχέση με το τότε, έχοντας βρεθεί πια σε αρκετές ευρωπαικές πόλεις , ξαφνιάζομαι λιγότερο και αμέσως έρχεται το εύκολο συμπέρασμα ότι άλλη η χάρη του πρωτάρη....
Μια από τα ίδια μου φάνηκαν λοιπόν όσα αντίκρισα τις πρώτες ώρες με ελαφρώς ελκυστικότερα τα σημεία που ήταν κοντά σε νερό...φυσικά κράτησα και τις επιφυλάξεις μου για τις επόμενες μέρες που θα έβλεπα κι άλλα σημεία όπως την καινούργια τους όπερα την Elbphilarmonie η οποία δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα το 1985 αλλά μεταξύ σφύρας και άκμονος κατάφεραν να την ολοκληρώσουν (σε αντίθεση με το δικό μας μετρό που υπάρχει αεί και εις τους αιώνες των αιώνων ως ιδέα αλλά αδυνατεί να τελεσφορήσει )
Ομοίως σε ερώτηση προς τα κορίτσια πως τους φάνηκε η πόλη μέχρι στιγμής, η μικρή σήκωσε αδιάφορα τους ώμους της και η δική μου είπε "Το Αμστερνταμ είναι καλύτερο" , το οποίο και επαναλαμβάνει κάθε φορά που πάμε κάπου και για κάποιο λόγο που αδυνατούμε να καταλάβουμε οι υπόλοιποι συγκρίνει όλη την Ευρώπη με το Αμστερνταμ.
Εχοντας λοιπόν τη διεύθυνση στο google maps (μακράν το αγαπημένο μου app) και το κινητό ανά χείρας βρίσκω το σπίτι και κοιτάζω σα χάνος. Ενα υπέροχο διώροφο ακριβώς μπροστά στον Elbe με τεράστιες τζαμαρίες και θέα σε όλο το εύρος του ορίζοντα.
Μας ανοίγουν και σχεδόν δακρύζουμε από τη συγκίνηση που ξαναβρισκόμαστε, τα κορίτσια έχουν τρελό ενθουσιασμό με το υπέροχο σπίτι, το οποίο είναι υπέροχο και όλο δικό μας για τις επόμενες τρεις μέρες που θα μείνουμε εδώ (το ζευγάρι θα έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα που είχαν στο κέντρο της πόλης που χρησιμοποιούν για τις δουλειές τους) και καθόμαστε να φάμε όλοι μαζί, να πούμε τα νέα μας και να συζητήσουμε που θα πάμε τις επόμενες μέρες όλοι μαζί και πως θα μετακινηθούμε. Στο μεταξύ έχει έρθει στην παρέα και ο γιός της φίλης μου για τον οποίο ο Γερμανός μεσολάβησε δυναμικά ώστε να βρει σπίτι όταν μετακόμισε στο Αμβούργο μια και έχουν σοβαρό στεγαστικό θέμα και αν είσαι ξένος καλύτερα να παίξεις τζόκερ παρά να κάνεις αίτηση για σπίτι....
'Ετσι, αφού κάποια στιγμή μας άφησε το ζευγάρι και διαλέξαμε κρεβατοκάμαρες, πέσαμε για ύπνο περιμένοντας την επόμενη μέρα για περισσότερες εξορμήσεις αλλά και συναντήσεις με τις ίδιες παρέες που είχα γνωρίσει και τότε! Σουρεάλ.....
Rathaus 1985 (Μπορείτε να κράξετε όσο θέλετε το μαλλί Αρκεί να έχετε περάσει Ειτίλα!)
...και 2019
Attachments
-
11,4 KB Προβολές: 0
Last edited: