• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

(Ακριβή) Ελλάδα-Ζήσε το μύθο σου

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.981
Likes
52.558
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Σε χώρες με μικρούς επίσης πληθυσμούς π.χ. Ουγγαρία, Βέλγιο κλπ οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες, άρα μικρότερο το κόστος μεταφοράς.

Η Ουγγαρία είνια μόλις 20% μικρότερη της Ελλάδας με 10% λιγότερο πληθυσμό . Η Σουηδία είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας και με λιγότερο πληθυσμό από εμάς. Τα μεταφορικά είναι όλα κι όλα 16% της τιμής του γάλατος (δες την ίδια πηγή που παρέθεσα πριν,5% η συλλογή και 11% η διανομή), δεν οφείλεται σε αυτά η υψηλή τιμή, αλλά αποκλειστικά στην ύπαρξη καρτέλ. Άλλωστε είναι κάτι που κατέδειξε και η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση εκβιασμού ΜΕΒΓΑΛ (βλέπε: ΞšΞ±ΟΟ„Ξ­Ξ» Ο„ΞΉΞΌΟŽΞ½ στο γάλα - Chios News ).

Πάμε τώρα στην πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία trapper, που ομολογώ πως μου κεντρίζει πολύ το ενδιαφέρον από πλευράς πολιτικής φιλοσοφίας. Αν θέλει ο trapper, θα ήθελα να απαντήσει στα παρακάτω, νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον:

1. η όλη Ελληνική παραγωγή και συνεπώς η βιομηχανία γαλακτοκομικών θα εξαφανιστεί, χωρίς φυσικά δυνατότητα αναστρεψιμότητας
Γιατί να εξαφανιστεί; Και εισαγόμενα κρέατα έχουμε, αλλά δεν εξαφανίστηκε ο κλάδος. Αυτό που έγινε είναι ότι υπάρχουν επιλογές για τους καταναλωτές,άλλες φτηνότερες κι άλλες ακριβότερες.

2. Εχω ακούσει επίσης δραματικές ιστορίες για την κατάσταση στο γάλα, στην Ινδονησία, μετά την απόφαση να ανοίξη την αγορά της
Γιατί να συγκριθούμε με μια υπανάπτυκτη χώρα (στην οποία είχα την τιμή να ζήσω και ομολογώπως μου λείπει πολύ) κι όχι με όλες τις ευρωπαϊκές; Τι μας διαχωρίζει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους; Γιατί μόνο στην Ελλάδα (των πολύ φτηνών εργατικών και σχετικά φτηνών μεταφορικών) να συμβαίνει αυτό; Επιπλέον, η κρίση γάλακτος στην Ινδονησία ήταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κρίσης σε μια χώρα χωρίς δρόμους, μια χώρα που κατέρρεε, μια χώρα με μηδαμινή αγοραστική δύναμη όπου ακόμη πολλοί πολίτες αυτοσιτίζονται και στηρίζονται στις ανταλλαγές προϊόντων, όπου η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα ελέγχου στο χάος των 17.000 νησιών, των 250 εκ πολιτών και των εκατοντάδων γλωσσών. Σίγουρα δεν έχει αυτή η χώρα τις ίδιες δυνατότητες αντίδρασης που έχει μια οργανωμένη ευρωπαϊκή κοινωνία, μέλος της ΕΕ. Το ερώτημα λοιπόν είναι, τι συνέβη στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν άνοιξε η αγορά γάλατος; Και γιατί μόνο σε εμάς είναι πανάκριβο;

3. Είναι στρατηγικής σημασίας η γαλακτοπαραγωγή και η σχετική βιομηχανία;
Θα ήταν, αν αυτό το έξτρα ποσό που πληρώνουμε πήγαινε στους παραγωγούς, δηλαδή τους κτηνοτρόφους. Αμ δεν πάει εκεί:

Τότε η συντονιστική επιτροπή των κτηνοτρόφων σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε ότι ενώ καθ’ όλη την περασμένη δεκαετία η μέση τιμή του παραγωγού για ένα λίτρο γάλακτος ήταν 35 λεπτά, πλέον, με πίεση των γαλακτοβιομηχανιών, έχει μειωθεί στο επίπεδο των 32 λεπτών. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι - σύμφωνα με την καταγγελία των παραγωγών - η μείωση των τιμών έγινε «συμπτωματικά» από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες την ίδια περίπου χρονική περίοδο, δηλαδή Μάιο έως Ιούνιο. Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέση τιμή που εισπράττει ο κτηνοτρόφος κυμαίνεται στα 0,32 λεπτά. Δηλαδή στη χώρα μας οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα φθηνότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πωλούν ακριβότερα στους Έλληνες καταναλωτές.

Άρα η έξτρα τιμή που πληρώνουμε πάει στην τσέπη των τριών επιχειρηματιών και όχι στην ευρεία μάζα των πρωτογενών πραγωγών. Γιατί να τους πληρώνω αυτούς τους βιομήχανους; Για να κλέβουν τους κτηνοτρόφους;

4. Θα είναι για πάντα διατεθιμένες οι αγορές να μας δίνουν φθηνό γάλα, έστω σε δύσκολες οικονομικά καταστάσεις, που δεν θα έχουμε τίποτε να εξάγουμε
Δεν είναι θέμα διάθεσης νομίζω. Σε καπιταλιστικές κοινωνίες ζούμε,διάθεση δεν υπάρχει από κανέναν,ανταγωνισμός για κέρδος υπάρχει. Οι ξένες αγορές δεν είναι ένας ομοιογενής παράγοντας, ανταγωνίζονται κι αυτές η μια την άλλη. Όσο υπάρχει ανταγωνισμός, τόσο είναι χαμηλές οι τιμές,όποια θέλει να "κερδίσει" την ελληνική αγορά θα πρέπει να προσφέρει καλή αναλογία τιμής/ποιότητος. Κάτι που δεν κάνουν οι ελληνικές εταιρείες, απλά επειδή υπάρχει καρτέλ δηλαδή κανένας ανταγωνισμός.

5. Καταλάβατε ΤΩΡΑ πως αυξάνεται το ΑΕΠ;
Το θέμα δεν είναι πώς παράγεται ή αυξάνεται, αλλά πώς διανέμεται. Αν είναι να παράγουμε ΑΕΠ για να το μοιράζονται τρεις επιχειρηματίες, να το βράσω. Για μένα το πρόβλημα δεν είναι θέμα παραγωγής, αλλά διανομής, εδώ και πολλά χρόνια παράγουμε (έστω, υπηρεσίες, θα μπορούσαμε να παράγουμε και προϊόντα, ενέργεια, αλλά έστω κι έτσι παράγουμε) αλλά η διανομή είναι εντυπωσιακά άνιση. Δε θα' πρεπε ο κτηνοτρόφος να εισπράττει κάτι παραπάνω αντί να τα τσεπώνει ο γνωστός γαλατοπαραγωγός απότο πολιτικό σόι, ο άλλος με τη συγγένεια με μεγάλο καναλάρχη και ο τρίτος διαπλεκόμενος;

Θεωρώ ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί για τους γνωστούς πελατειακούς λόγους.

Θα διαβάσω με πολύ ενδιαφέρον τις απαντήσεις σου, αλλά εκ των προτέρων σου λέω πως λόγω ταξιδιού δεν μπορώ να απαντήσω άμεσα. Μην εκλάβεις την έλλειψη απάντησης ως αδιαφορία ή σνομπισμό,κάθε άλλο, προφανώς με ενδιαφέρει πολύ η συζήτηση.

"Και μου έχει κάνει εντύπωση που εχω δει εκει ρεπορτάζ να αναφέρουν οτι η Ελλάδα τουριστικά ειναι απο τις φτηνότερες συγκριτικά με άλλες χώρες, ανατρέποντας έτσι ολο το παρών τοπικ"
Είναι όντως ΠΟΛΥ φτηνότερη από πολλούς άλλους προορισμούς, αλλά αυτό αφορά τα τουριστικά πακέτα κι όχι τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, τις υπηρεσίες και τα έξοδα διαβίωσης, στα οποία είμαστε πανάκριβοι. Το ότι δίνουμε τα δωμάτιά μας τσάμπα το ξέρουμε, άλλωστε γι' αυτό προσελκύουμε και τους τουρίστες που έχουμε. Αυτό μας κάνει φτηνό οργανωμένο πακέτο, αλλά σε καμία περίπτωση φτηνή χώρα. Άλλωστε, με το που βγαίνει από το ξενοδοχείο του παθαίνει ένα νταράκουλο διότι η αναλογία τιμής/ποιότητας ειναι τρισάθλια...
 

trapper

Member
Μηνύματα
355
Likes
54
Το θέμα δεν έχει σχέση με πολιτική φιλοσοφία βέβαια, είναι καθαρά οικονομικό. Δεν συζητάμε το πολιτικό αλλα το οικονομικό συστημα, και οικονομικές, όχι πολιτικές μεθόδους αντιμετώπισης. Δεν βλέπω εγώ το θέμα όπως οι γνωστές κοσμοθεωρίες που θέλουν το οικονομικό σύστημα να είναι εξαρτώμενο απο πολιτική (η και πολιτειακή) αλλαγή.

Καταλαβαίνω ότι οι οικονομικές σκέψεις σε κάποιο βάθος δεν είναι της μόδας αλλά, όπως και σε άλλα πράγματα μόνο η "κατάποση" όσων σερβίρονται απο τα ΜΜΕ.

Θα απανατήσω στον Yorgos επειδή οι ερωτήσεις του είναι τέτοιες που πολλοί θα μπορούσαν να έχουν.

1. Η παραγωγή κρέατος έχει βεβαίως συρρικνωθεί, ακριβώς τη εποχή που έχει αυξηθεί η κατανάλωση. Τη στιγμή αυτή παραπαίει, με μεγάλες πιθανότητες εξαφάνισης. Οι αιτίες είναι αυτονόητες νομιζω (γνωστές). Δεν έχει όμως εξαφανιστεί. Αυτό οφείλεται σε 2 παράγοντες.
Δεν υπάρχει συγκέντρωση της διάθεσης-διανομής (στα supermarket), με την ύπαρξη των γνωστών κρεοπωλείων (γειτονιάς και κρεαταγοράς) που έχουν σαν καύχημα (προβάλλουν) την πώληση "ντόπιων" κρεάτων, ακόμη κι όταν έχουν για λόγους ανταγωνισμού και εισαγόμενα.​
Η Ελληνίδα νοικοκυρά θεωρεί ότι το "ντόπιο" κρέας είναι υγιεινότερο, δηλαδή ανώτερο του εισαγόμενου και γι αυτό δικαιολογημένα (ποιοτικά) ακριβότερο. Αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι αρκετά ανελαστική στις τιμές.​
Υπήρξαν διάφορες προσπάθειες να προσελκυθούν οι καταναλωτές (αφανιστούν τα κρεοπωλεία) στα μεγάλα κέντρα διανομής τροφίμων supermarket, με μεθόδους όπως
-Βερόπουλος - χάνουμε απο το αρνάκι το Πάσχα, αλλά κερδίζουμε απο άλλα προιόντα που παίρνει ταυτόχρονα ο πελάτης. (σαφής μέθοδος αθέμιτου ανταγωνισμού εξόντωσης).
-Διάφορες ιστορίες στα ΜΜΕ για δυσφήμιση της Ελληνικής κρεατοπαραγωγής η της διάθεσης απο κρεοπωλεία (συσκευασία, τρόπος παρουσίασης, τρόπος αποθήκευσης).

Ευτυχώς υπήρξαν αντιδράσεις των κρεοπωλών, που για λόγους καθαρά επαγγελματικούς, έσωσαν την εθνική παραγωγή. Αυτό ήταν η έντονη αντίδρασή τους σε "βάφτισμα" εισγόμενων κρεάτων σε "ντόπια", το οποίο θεώρησαν παράνομο και φυσικά κακό. Για να καταλάβουμε την βαθύτερη συνέπεια των ενεργειών αυτών, να θυμηθούμε το ανέκδοτο:
"πωλούνται Περσικά χαλιά, όλα παραγωγής μας".
Το ανέκδοτο υποννοεί 2 πράγματα: 1) τα χαλιά μας είναι Περσικά, άρα καλύτερα απο τα εγχώρια. 2) Τα χαλιά μας είναι εγχώρια άρα φθηνότερα απο τα Περσικά. Και καλύτερα και φθηνότερα, μην δίνετε σημασία στην αντίφαση του πράγματος.
Ερχεται όμως σε αντίθεση με τον υποννούμενο ισχυρισμό των κρεοπωλών ότι τα Ελληνικά προιόντα είναι καλύτερα. Ετσι οι κρεοπώλες εμπέδωσαν στη συνείδηση του κοινού την ιδέα (με την οποία συμφωνώ για πολλούς λόγους) ότι τα Ελληνικά κρέατα είναι ποιοτικά καλύτερα, ενω για τα περισσότερα άλλα προιόντα συμβαίνει το αντίθετο. Φυσικά, η δύναμη του εμπορίου σε συνδυασμό με την συγκέντρωσή του (hypermarket), έχουν μειώσει την παραδοσιακή διάθεση και συνεπώς την παραγωγή κρέατος.

Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι αρκετά για να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα του κρέατος στην Ελλάδα.

Δυστυχώς το γάλα είναι διαφορετικό. Υπάρχει ευτυχώς διασπορά της παραγωγής. Αλλά όπως όλοι ξέρουν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση της μεταποίησης. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο ένα καίριο χτύπημα, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν πολλοί στόχοι που πρέπει να πετύχει κανείς. Τέτοια χτυπήματα μπορούν να γίνουν είτε με εξαγορά (MISKO-ΠΑΥΛΙΔΗΣ κλπ όπου στόχος δεν ήταν το κέρδος απο την παραγωγή αλλά το έτοιμο δίκτυο πωλήσεων για τα σχετικά εισαγόμενα), είτε με στοχευμένη δυσφήμιση απο "εύκολους" δημοσιογράφους η και πολιτικούς. Φυσικά οι τελευταίοι μπορούν να κάνουν και σχετικούς νόμους όπως είπα στο προηγούμενο post. Η υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κατα τη γνώμη μου, τακτικού λάθους του ιδιοκτήτη. Προσπάθησε να αποδείξει (κατήγγειλε) ότι υπάρχει διαφθορά των υπαλλήλων, αλλά το πράγμα προχώρησε σε πιθανή διαφθορά πολιτικών, οι οποίο για να "καθαρίσουν" (αποδείξουν αθωότητα) επέβαλαν τεράστιο πρόστιμο που ισοδυναμεί με πιθανή δήμευση της επιχείρησης του, αφού την κατηγόρησαν για καρτέλ. Οπότε έχουμε το παράδοξο να θεωρούνται κακοί και οι κατηγορούμενοι (ΜΕΒΓΑΛ), και οι κατήγοροι (επιτροπή ανταγωνισμού). Ολοι είναι κακοί, loose-loose situation, ότι και να κάνουν.

Το τι θα γίνει στην παραγωγή όταν αφανιστεί η μεταποίηση ( "δεν είναι θέμα παραγωγής, αλλά διανομής") είναι εύκολο να απαντηθεί: θα πιουν το γάλα μόνοι τους οι παραγωγοί, όσο καλό και φθηνό κι αν είναι, δεν χρειάζεται να παράγουν περισσότερο. Κανείς δεν θα το πάρει φρέσκο.


3. Δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητή η στρατηγική σημασία της παραγωγής. Αυτό μου κάνει εντύπωση επειδή στην πολιτκή ενασχόληση της προηγούμενης νέας γενιάς, θεωρείτο κεφαλαιώδες θέμα η ύπαρξη παραγωγής, και κατά συνέπεια ο έλεγχός της (απο το κράτος, που σε κάθε περίπτωση ταυτίζονταν -λανθασμένα- με το σύνολο). Οχι φυσικά προς όφελος των εργαζομενων σε κάθε κλάδο (βλέπε Ολυμπιακή, ΟΣΕ κλπ), αλλά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το στενό συντεχνιακό όφελος ήρθε λίγο αργότερα (δυστυχώς ήρθε).

Ετσι, ενώ είπα ότι για λόγους δικαιοσύνης "η παραγωγή πρέπει να αμοιφθεί με καλύτερο μερίδιο" ΔΕΝ είναι αυτός ο πρωταρχικός λόγος. Ο λόγος είναι αυτή καθεαυτή η ύπαρξη παραγωγής.

Ο Yorgos θέλει να ελεήθούν οι παραγωγοί, η να προστατέψει τα στενά επαγγελματικά συμφέροντα, όχι την ίδια την παραγωγή αυτή καθ εαυτή.

Πρέπει να φύγουμε απ αυτή τη νοοτροπία. Οι δρόμοι δεν πρέπει να γίνονται (όπως πιστεύεται) για όφελος των εργατών η των εργολάβων αλλά για το σύνολο. Η Ολυμπιακή δεν πρέπει να υπάρχει για όφελος των πιλότων κλπ αλλά για το σύνολο. Η γαλακτοπαραγωγή δεν πρέπει να υπάρχει για όφελος των κτηνοτρόφων η της βιομηχανίας, αλλά για το σύνολο (η δίκαια αμοιβή των κτηνοτρόφων είναι συζήτηση πολιτική-κοινωνική, φυσικά συμφωνώ στο δίκαιο μερίδιο).

Δεν έχω απαντήσει στο υποθετικό ερώτημα
-Τι χρειάζεται η ύπαρξη παραγωγής στον άνθρωπο, όταν εξ υπαρχής του κόσμου υπήρχαν τόσο μεγάλες αδικίες στην κατανομή της (του πλούτου);
Αυτό ας το απαντήση κάποιος άλλος. Πιστεύω ότι είναι εύκολο.


5. Το ερώτημα είναι σχετικό με το προηγούμενο, δηλ η στρατηγική σημασία της παραγωγής. Ετσι το "Αν είναι να παράγουμε ΑΕΠ για να το μοιράζονται τρεις επιχειρηματίες, να το βράσω. " είναι σωστό αν όμως συνέβαινε. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν συνέβη. Να πιούνε δηλαδή όλη την παραγωγή γάλακτος οι ίδιοι οι παραγωγοί η οι βιομήχανοι. Ισως να συνέβη σε έκτακτες ιστορικές (πολιτικές) καταστροφές όπως η περίπτωση του Αττίλα κλπ. όταν ολόκληρη η παραγωγή ληστευόταν με συνέπεια (του σταματήματος παραγωγής) την ερήμωση φυσικά. Συμφωνώ ότι σήμερα δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για σταμάτημα των αδικιών. Εσύ όμως βλέπεις την αδικία, εγώ βλέπω την επιβίωση, η επιβίωση έχει μεγαλύτερη σημασία απο την αδικία. Η κατάργηση της παραγωγής δεν πρόκειται να σημάνει σταμάτημα αδικιών αλλά της ζωής.

Αγαπητέ Yorgos, primum vivere deinde philosofari. Είναι ένα αναπόδραστο συμπέρασμα. Μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τις προτεραιότητες.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.456
Likes
7.859
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Μποϊκοτάζ στις καφετέριες

09/04/2009
Μποϊκοτάζ κόντρα στις ακριβές τιμές


Η πανάκριβη τιμή του καφέ στην Ελλάδα προκάλεσε κύμα οργής στο διαδίκτυο, η οποία εκδηλώνεται το Σάββατο με μποϊκοτάζ στις καφετέριες της χώρας.

Ηλεκτρονικό μήνυμα που κυκλοφόρησε ταχύτατα σε χιλιάδες χρήστες, καλεί τους καταναλωτές να πιουν καφέ σπίτι τους στις 11 Απριλίου, δηλώνοντας την αντίθεση τους στην αισχροκέρδεια.

Ενδεικτικά, η κατώτατη μέση τιμή ενός καφέ στη χώρα μας αγγίζει τα 2 ευρώ, όταν στη Βαρκελώνη φτάνει τα 95 λεπτά, στο Βερολίνο τα 1,80, στο Λονδίνο τα 2,80, και στο Παρίσι, μόλις 1 ευρώ.

Από την πλευρά τους πάντως, οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι ο πελάτης εκτός από τον καφέ πληρώνει και όλα τα παρελκόμενα, δηλαδή προσωπικό, έξοδα του μαγαζιού, προμηθευτές, νοίκι, δημοτικά τέλη κλπ.

Ο αντίλογος πάντως των νέων του διαδικτύου, είναι πως τέτοια πάγια έξοδα, ίσως και μεγαλύτερα, έχουν και οι ξένοι επιχειρηματίες, που προσφέρουν φθηνότερα το καφέ.
Πηγή:
www.skai.gr


Βέβαια κανεις δεν διευκρινίζει τι καφέ; Γαλλικό, ελληνικό-τούρκικο, νες, καπουτσίνο κοκ...:roll:
η Βαρκελώνη πάντως έχει τον πιο φτηνό καφέ!:haha:
 
Last edited by a moderator:

skiouros82

Member
Μηνύματα
727
Likes
53
Επόμενο Ταξίδι
μας τσάκισε ο covid
Ταξίδι-Όνειρο
japan me cherry blossom
α,πολυ ενδιαφερον αυτο θανο,ειμαι περιεργη να δω το ποσοστο συμμετοχης!ιδιως εδω θεσ/νικη τα μαγαζια στανταρ θα ειναι φουλ γεματα!
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
6.161
Likes
11.121
Αυτά να τα βλέπουν μερικοί-μερικοί Γερμανόφιλοι που ετοιμάζονται το Σάββατο να πάνε να ξεκοιλιαστούν στις μπύρες και στα λουκάνικα......:haha::haha::haha:
 

manolism

Member
Μηνύματα
394
Likes
1.922
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
είπε κανείς ότι θα πιούμε καφε?:rolleyes:
Σωστο και αυτο!!! Μπορουμε να παμε στην καφετερια και να πιουμε ενα φυσικο χυμο....ο οποιος βεβαια εχει πιασει κοκκινο...τελευταια φορα που πηρα φυσικο χυμο πρεπει να πληρωσα κανα 6 με 7 ευρω....ουτε ολοκληρη πορτοκαλια να εστυβαν.....
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
ασε μανώλη, εδώ ένα τσάι έχει πάει 4.5?!!!

έλεος!
 

Christian

Member
Μηνύματα
595
Likes
96
Το ελάχιστο ποσοστό κέρδους για μια καφετέρια στην Ελλάδα είναι 200% και το μέγιστο πολλές φορές αγγίζει ή και ξεπερνάει το 400%.
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.136
Likes
2.083
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Να σας υπενθυμίσω όμως και μία άλλη συνιστώσα του θέματος τιμή καφέ-καφετερία. Τον χρόνο παραμονής του πελάτη στο κατάστημα. Στην Ελλάδα μπορείς να πας για έξοδο Σαββατόβραδου και με ένα καφέ να μείνεις ώρες στο κατάστημα. Στην Γαλλία, Βέλγιο κλπ, στην μισή ώρα θα σου μαζέψει ο σερβιτόρος το άδειο φλιτζάνι και πέντε λεπτά αργότερα αν δεν δείξεις διάθεση να πληρώσεις και να φύγεις θα ξαναρθεί να ξαναζητήσει παραγγελία. Σε μας αυτό θεωρείται αδιανόητο. Οικονομικά το κόστος παρασκευής του καφέ είναι ελάχιστο σε σχέση με την τιμή πώλησής του, κάτω από 10 τοις εκατό για οποιοδήποτε είδος καφέ. Το υπόλοιπο είναι μικτό κέρδος από το οποίο θα αφαιρεθούν τα έξοδα ενοικίου, θέρμανσης, φωτισμού του καταστήματος, μισθός σερβιτόρου και λοιπές δαπάνες ανεξάρτητες από τον αριθμό των πελατών για να προκύψει το καθαρό κέρδος. Ο Γάλλος καταστηματάρχης πουλώντας 3 καφέδες προς 1 ευρώ είναι περισσότερο κερδισμένος από έναν Έλληνα που θα πουλήσει στο ίδιο χρονικό διάστημα, 1 ίδιο καφέ προς 2,5 ευρώ δηλαδή 3*(1,00-0,20)>1*(2,50-0,20) παίρνοντας σαν κοινό κόστος τα 0,20 ευρώ. Και μάλιστα παίρνοντας την πιο ακραία περίπτωση διαφοράς τιμής. Έπειτα μπορεί στην Γαλλία τα πάγια έξοδα (μισθοί σερβιτόρων, ενοίκια) να είναι υψηλότερα από ότι στην Ελλάδα, μην ξεχνάμε όμως ότι εδώ τα καταστήματα του είδους κάνουν συχνότερα ανακαινίσεις ξοδεύοντας σεβαστά ποσά. Ειδικά στην επαρχία αν δεν κάνεις ανακαίνιση κάθε 2-3 χρόνια της τάξεως των 50.000-60.000 ευρώ, έσβησες. Το ίδιο βέβαια δεν συμβαίνει στα ρεστωράν. Εκεί εκτός του ότι το κόστος παρασκευής ανέρχεται στο 35 τοις εκατό, ο χρόνος παραμονής του πελάτη είναι ο ίδιος και έτσι οι τιμές είναι ανάλογες με το γενικό κόστος ζωής σε κάθε χώρα. Σε μας τις αδικαιολόγητα ψηλές τιμές του καφέ εντοπίζω κυρίως σε καταστήματα του κέντρου, όπου σταματάς για μια ανάπαυλα να πιεις ένα καφέ σχεδόν στο πόδι και τον πληρώνεις στην ίδια τιμή όσο σε πολυτελή καφετερία στην βραδινή σου έξοδο.
 

thanosth

Member
Μηνύματα
3.456
Likes
7.859
Επόμενο Ταξίδι
Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
Ταξίδι-Όνειρο
Happy Slam, AO
Επίσκεψη σήμερα σε ελληνικό βιβλιοπολείο.
η τιμή για το βιβλίο Το Νησί της Βικτόρια Χίσλοπ είχε 19,12Ε.

Επίσκεψη στο αγγλικό ιστότοπο του Amazon το ίδιο βιβλίο 4 αγγλ. λίρες δηλαδή 4,6Ε περίπου.

επίσκεψη στο γερμανόφωνο ιστότοπο του Amazon το βιβλίο αυτό μεταφρασμένο στα γερμανικά τιμή σε εκπτωση από 8,95!

Η αγγλική έκδοση του βιβλίου στο γερμανικό ιστότοπο είχε 9,99Ε

Αν το παραγγείλω από το γερμανικό σάιτ θα κοστίσει 5Ε συν 6Ε μεταφορικά συνολικά 11Ε.

Δεν ξέρω τα μεταφορικά απο Αγγλία πόσο είναι:roll:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.655
Μηνύματα
906.612
Μέλη
39.405
Νεότερο μέλος
Ioanna Kara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom