thanosth
Member
- Μηνύματα
- 3.456
- Likes
- 7.859
- Επόμενο Ταξίδι
- Θάσος με ιστιοπλοϊκό!
- Ταξίδι-Όνειρο
- Happy Slam, AO
Η είδηση, αν και είναι λίγων ημερών παλιά, αποκαλύπτει οτι η Ελλάδα και η γραφειοκρατία της αποτελούν μεγάλο τροχοπέδη για προσπάθειες που θα μπορούσαν να μας διευκολύνουν στις εναέρειες μετακινήσεις μας εντός των συνόρων..
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=757890
Πηγή:Υδροπλάνα: Προσθαλασσώνονται λόγω γραφειοκρατίας
Του Φώτη Φωτεινού
Άδοξο τέλος για τα υδροπλάνα της AirSea Lines. Οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας αποχώρησαν, 60 άτομα απολύθηκαν από τα υδατοδρόμια όλης της Ελλάδας, οι πτήσεις ανεστάλησαν και 25 εκατ. ευρώ «πνίγηκαν στο βυθό» του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.
Ωστόσο, όλα είχαν ξεκινήσει ιδανικά ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν. Υπουργοί Μεταφορών και Εμπορικής Ναυτιλίας συνωστίζονταν για φωτογραφίες με τους Καναδούς επιχειρηματίες της μητρικής AirSea Lines, στο Lagonissi Grand Resort.
Τα χρόνια πέρασαν, οι τυμπανοκρουσίες του 2004 σίγησαν, καθώς ακολούθησε η απότομη προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα.
Η τελευταία κραυγή αγωνίας...
«Τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, λόγω των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των υποθέσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες και πλέον έχουμε φτάσει στα όρια, ως επιχείρηση, που έχει επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 70 άτομα προσωπικό.
Επιπλέον, η επίμονη καθυστέρηση λειτουργίας υδατοδρομίου στην Αθήνα μας καθιστά παράλυτους, με αποτέλεσμα καθημερινά να ξοδεύονται τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, να απολύεται προσωπικό της εταιρείας και σε γενικές γραμμές, η εταιρεία να οδηγείται στη μη ικανότητα λειτουργίας», ανέφερε ο ιδρυτής της AirSea Lines Ελλάδας Μιχάλης Πατέλης, στα τέλη του περσινού έτους, όπως είχε δημοσιοποιήσει το Capital.gr.
Τότε, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα μηνιαία έξοδα της Air Sea Lines, μαζί με τα έξοδα προσωπικού, ανέρχονταν σε 700.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που τους χειμερινούς μήνες, τα ημερήσια έσοδα, μόλις που ξεπερνούσαν τις 3.000 ευρώ.
Δυο ήταν τα καίρια «χτυπήματα» για την εταιρεία. Η αρχική επένδυση των 25 εκατ. ευρώ «τινάχτηκε στον αέρα», έπειτα από τη μη διεξαγωγή πτήσεων, για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι στο Αιγαίο, αλλά και η έλλειψη υδατοδρομίου στην Αθήνα, καθώς η εταιρεία διεκδικούσε το Φάληρο.
Ο Μ. Πατέλης και άλλοι μέτοχοι «χρεώθηκαν» την επιχειρησιακή αποτυχία της εταιρείας, με αποτέλεσμα δυο επενδυτικά fund - μέτοχοι, η Rab Capital και η Fidelity να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους.
Είχε προηγηθεί αποτυχημένο roadshow για την εξεύρεση επενδυτών, με αποτέλεσμα να αναλάβει σήμερα το management της εταιρείας ο Κύπριος Ανδρέας Ραλιάς, προερχόμενος από την On Telecoms.
Η εταιρεία απασχολεί περί τα 20 άτομα προσωπικό στα κεντρικά γραφεία της Καλλιθέας, τα οποία δυσκολεύονται πλέον να πληρωθούν.
Στις 28 Αυγούστου 2004 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
Μετά από αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά και πρακτικά, καθώς δεν υπήρχε εγχώρια νομοθεσία για την δημιουργία υδατοδρομίων, η AirSea Lines πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση στην Ελλάδα στις 28 Αυγούστου του 2004.
Μέχρι και το 2004 δεν υπήρχε νομοθετικό καθεστώς για τη λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας και καμία αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή την Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας και το υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι πρώτες γενικές κατευθύνσεις για την ίδρυση αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας στην Ελλάδα δόθηκαν με το νομοσχέδιο 3333/2005, δηλαδή η αδειοδότηση και λειτουργία αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας, ενώ τον ίδιο χρόνο εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, η οποία έθετε ως όριο τη διεξαγωγή τριών πτήσεων την ημέρα ανά προορισμό.
Ο νόμος 3333 για τα υδροπλάνα παρέπεμπε τη ρύθμιση κρίσιμων θεμάτων όπως συχνότητα δρομολογίων, έγκριση για τη διενέργεια πτήσεων τσάρτερ ή διακομιδής ασθενών σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να εκδοθεί εντός έξι μηνών.
Πέρασαν περισσότερο από τέσσερα χρόνια και το ΠΔ ακόμα εκδίδεται, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά και ενστάσεων που υπέβαλαν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Ναυτιλίας για να αποσαφηνιστούν θεσμικά ζητήματα, όπως οι απαιτούμενοι κανόνες λειτουργίας και ασφάλειας των υδατοδρομίων, οι περιοχές κίνησης και ελιγμών των υδροπλάνων, καθώς και πολλές άλλες διατάξεις τελωνιακής και αστυνομικής φύσης.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=757890
Last edited by a moderator: