taver
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Μιας και τώρα είμαι από κανονικό υπολογιστή και έχω ευχέρεια πληκτρολογίου:Κουβαλάς και Laptop; Αν ναι, Osprey Farpoint 40. Στα όρια του Cabin luggage, δενει μπροστά, γίνεται και τσάντα ώμου, ενώ μαζεύουν και οι ιμάντες αν θέλεις να το δώσεις στο check-in.
Υ.Γ. Εγώ έχω το αντίστροφο σωματικό πρόβλημα, με δεκάδες παραπανίσια κιλά, οπότε δε μπορώ να βοηθήσω και πάρα πολύ, αλλά το να δένει μπροστά το θεωρώ κι εγώ must, γιατί μεταφέρει βάρος στους γoφούς αντί για τους ώμους.
- Ότι backpack και να διαλέξεις, δεν πρέπει ποτέ να ζυγίζει πάνω από το 20% του σωματικού σου βάρους, γιατί δε θα μπορείς να το μεταφέρεις χωρίς θέματα. Αν είσαι εντελώς αγύμναστος, το 20% κατεβαίνει αρκετά παρακάτω. Οπότε μην υπολογίζεις μεγάλα backpacks, η κατηγορία 60-70 λίτρων δεν είναι για σένα, εκτός πια κι αν μεταφέρεις πάρα πολύ ελαφρά και ογκώδη πράγματα (πιό ελαφρά από τα ρούχα). Επίσης καλά θα κάνεις να διαλέξεις κάτι από ελαφρύ υλικό, που όμως υποστηρίζει την πλάτη και τη μέση σου.
- Μην αγοράσεις backpack χωρίς να το δοκιμάσεις πάνω σου. Σοβαρά τωρα. Ακόμα κι αν στο κατάστημα που το βλέπεις είναι ακριβό, πήγαινε κάνε μια δοκιμή και μετά παράγγειλέ το από όπου θες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ταιριάζει στο σώμα σου καλά.
- Είναι βολικό ένα backpack ταξιδιού να ανοίγει από μπροστά σα βαλίτσα, και να έχεις έτσι άμεση πρόσβαση σε όλα τα περιεχόμενα. Τα περισσότερα ανοίγουν μόνο από πάνω, σαν το "λουκάνικο" του στρατού.
- Οι τσέπες στη ζώνη του backpack είναι μεγάλη ανακάλυψη. Πιάνεις πράγματα εύκολα και γρήγορα χωρίς να ξεφορτώσεις το backpack (κάτι που συνήθως είναι μειονέκτημα του backpack σε σύγκριση με τις τροχήλατες βαλίτσες). Δυστυχώς πλέον το βλέπω μόνο σε "αθλητικά" backpacks.
Ξεκίνα λοιπόν, αποφασίζοντας το μέγεθος που χρειάζεσαι. Εγώ με ένα backpack 20 λίτρων βγάζω ταξίδι 3-4 ημερών, μπορεί και περισσότερες το καλοκαίρι (με απλά ρούχα που τα αλλάζω μια φορά τη μέρα και χωρίς να βάλω μπουγάδες). Πρόσφατα έβγαλα και ταξίδι ΠΣΚ στη Βαρκελώνη (καύσωνα) με σακίδιο 11 λίτρων. Με 40 λίτρα βγάζεις βδομάδα το καλοκαίρι, ή 4-5 μέρες το χειμώνα (π.χ. τετραήμερο στο Εδιμβούργο των 10-15 βαθμών Κελσίου με σακίδιο 36 λίτρων). Αν τώρα θες να έχεις και ειδικό ρούχο για κάθε περίσταση, να αλλάζεις φούτερ κάθε μέρα, να έχεις μαζί σου και δεύτερα παπούτσια, πετσέτες, σεντόνια, ταξιδιωτικούς οδηγούς και να ψωνίζεις και σουβενίρ, τότε πάς σε μεγαλύτερη κατηγορία, ή σε βαλίτσα. Αν θες να βγάλεις παραπάνω μέρες, καλύτερα υπολόγισε πως θα βάλεις μπουγάδες στο ταξίδι σου παρά να φορτώνεσαι πράγματα. Αν ταξιδεύεις με αυτοκίνητο, μπορείς να έχεις ένα μικρό backpack που θα παίρνεις μαζί σου στα ξενοδοχεία, και να έχεις τη βαλίτσα με περισσότερα πράγματα μόνιμα στο πορτ-μπαγκάζ.