Αίγυπτος ΑΙΓΥΠΤΟΣ- Διαπλέοντας το Νείλο και δραπετεύοντας από την Ταχρίρ

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.906
Likes
10.014
Καθως εδυε ο ηλιος αποχαιρετησαμε το παζαρι του Ασσουαν και πηραμε τον δρομο της επιστροφης προς το ποταμοπλοιο για την τελευταια διανυκτερευση μας σε αυτο. Τι διανυκτερευση δηλαδη? 2.30 τα ξημερωματα ηταν προγραμματισμενο το εγερτηριο, 3.00 θα ερχονταν να μας παραλαβουν με βανακι και 4.00 ειχαμε ραντεβου με το υπολοιπο κονβοι στο σημειο απο το οποιο θα ξεκινουσε η εκδρομη για το Αμπου Σιμπελ.
Φυσικα η υπερενταση δεν με αφησε να κλεισω ματι και ετσι οταν στις 3 παρα κατι εσκασα μυτη στο λομπυ του ποταμοπλοιου ημουν σαν μπαγιατικο μυδι... και φυσικα δεν μπορεσα να αρνηθω την ευγενικη χειρονομια του barista/σερβιτορου να μας κερασει εσπρεσο σε πλαστικα ποτηρακια για τον δρομο.
Η διαδρομη μεσα στη μαυρη νυχτα με την πολη ακομα να κοιμαται ειναι παντα κατι που με συναρπαζει, οποτε κι εδω δεν θα αποτελουσε εξαιρεση. Το βανακι μας ηταν το 2ο που εφτασε στο σημειο εκκινησης της εκδρομης το οποιο ηταν εξω απο ενα στρατιωτικο κτιριο και φυλασσοταν απο ενοπλους... Για να μπορεσεις να πας στο Αμπου Σιμπελ ειναι απαραιτητη προυποθεση η αστυνομικη συνοδεια για λογους ασφαλειας.
Ειχα ομως πλεον αρχισει να εξοικειωνομαι με ολη αυτη την κατασταση της ενοπλης συνοδειας.... Κι εκει που νομιζα πως δεν θα μαζευτει και πολυς κοσμος, δεδομενης της καταστασης στην Αιγυπτο, μεσα στο επομενο μισαωρο εγινε χαμος... απειρα τζιπ και βανακια συνωστιζονταν και προσπαθουσαν να μπουν σε μια σειρα... Οταν επιτελους μαζευτηκαμε ολοι, ενα αστυνομικο οχημα μπηκε επικεφαλης της αυτοκινητοπομπης και κανα 2 αλλα, επισης της αστυνομιας, στο τελος.
Η διαδρομη μεσα στην ερημο ειδικα οταν ανατελει ο ηλιος ειναι μια εμπειρια μοναδικη... Βεβαια, οταν λεμε ερημος δεν εννοουμε πορτοκαλι πουδρα χωρις ιχνος ανθρωπινης παρουσιας... Υπαρχει κανονικα ασφαλτοστρωμενος δρομος (επι του οποιου κινουμασταν), κατα διαστηματα καποιες κεραιες ηλεκτροδοτησης και κανα 2 εργοταξια.
Mετα απο 3,5 περιπου ωρες φτασαμε στο Αμπου Σιμπελ. Αν και μολις 8 παρα το πρωι, ο ηλιος ηταν δυνατος σα να ηταν μεσημερι κι εκανε πολυ ζεστη...Λογικο, αφου το Αμπου Σιμπελ βρισκεται ακομη πιο νοτια απο το Ασσουαν, μια ανασα απο το Σουδαν. Χωρις πολυ καθυστερηση, αποτραβηχτηκαμε απο το υπολοιπο team που μας ειχαν βαλει για να παρακολουθησουμε την οργανωμενη ξεναγηση... Τουριστικους οδηγους ειχαμε, διαβασμα ειχαμε ριξει, την ησυχια μας θελαμε, τον χρονο μας επισης, οποτε την καναμε με ελαφρα...
Το Αμπου Σιμπελ στην ουσια αποτελειται απο 2 ναους, τον ομωνυμο που χτιστηκε προς τιμην του Ραμση Β΄και εναν μικροτερο, αυτον της Αθωρ που χτιστηκε προς τιμην της Νεφερταρί (συζυγου του Ραμση). Και οι 2 ναοι ειναι ακρως επιβλητικοι αλλα ειδικα ο μεγαλος, με τα τεσσερα, κολοσσιαιων διαστασεων, καθιστά αγαλματα στην προσοψη (που απεικονιζαν τον Ραμση), ειναι ενα θεαμα που πραγματικα κοβει την ανασα. Απο την εισοδο του χωρου, μετα τα εκδοτηρια εισητηριων, ακολουθεις ουσιαστικα μια δεξιοστροφη πορεια, και περπατωντας διπλα στη λιμνη Νασερ βλεπεις πρωτα τον μεγαλο ναο και μετα τον μικροτερο. Προσωπικα θεωρω οτι ειναι καλυτερα να ακολουθησεις αριστεροστροφα την πορεια ωστε να δεις πρωτα τον μικρο ναο και μετα τον μεγαλο για να κορυφωθει σταδιακα το δεος που αναμφισβητητα θα νιωσεις. Αν υπαρχει χρονος, αξιζει επισης τον κοπο να παρακολουθησει κανεις και καποια απο τα βιντεο που προβαλλονται σχετικα με το πως ο ναος απο το βουνο οπου αρχικα βρισκοταν μεταφερθηκε στην σημερινη του θεση (που ειναι ενας τεχνητος λοφος) ουτως ωστε να διασωθει το μνημειο απο τη λιμνη Νασερ που απειλουσε να το σκεπασει ολοκληρο.
Αφου χορτασαμε το μνημειο και φουλαραμε τις καρτες μνημης απο τις πολλες φωτογραφιες, επιβιβαστηκαμε παλι στο βανακι και με το ατελειωτο καραβανι οχηματων πηραμε τον δρομο της επιστροφης για το Ασσουαν.
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.906
Likes
10.014
Το μεσημερι φτασαμε κατακοποι στο Ασσουαν... η εσωτερικη πτηση για Καιρο ηταν για αργα το απογευμα και δεν ξεραμε πως να σκοτωσουμε την ωρα μας... για βολτες μεσα στον καυσωνα ουτε λογος... αλλωστε ειχαμε ευχαριστηθει και με το παραπανω την πολη ηδη απο την προηγουμενη μερα... ημαστε και πολυ κουρασμενοι απο το πολυωρο οδικο ταξιδι, τη ζεστη και την ελλειψη υπνου ωστε τελικα αποφασισαμε να γυρισουμε παλι στο ποταμοπλοιο και να ζητησουμε ευγενικα να μας προσφερουν εναν καναπε για λιγες ωριτσες. Στο ποταμοπλοιο επιβιβαζονταν εκεινη την ωρα οι νεοι επιβατες για την επομενη κρουαζιερα... Για αλλη μια φορα το προσωπικο του πλοιου μας κατασκλαβωσε αφου αντι για εναν απλο καναπε να ξαπλωσουμε τα κουρασμενα μας κορμια, μας κερασε και μεσημεριανο παρολο που επισημως η κρουαζιερα για μας ειχε τελειωσει... Πραγματικα δεν εχω λογια! Ο επαγγελματισμος και η ευγενεια ολων στο πλοιο ηταν κορυφαια... Αυτο το κομματι της εκδρομης (την κρουαζιερα και την επιλογη του πλοιου εννοω) ΔΕΝ το ειχε αναλαβει ο Τακης αλλα μονοι μας. Τυχαιο? Δε νομιζω...

Μετα το μεσημεριανο χαιρετησαμε οριστικα πια τους ανθρωπους του πλοιου (θα ανακουφιστηκαν, φανταζομαι, που δεν τους κατσικωθηκαμε και για βραδυνο :haha:) και φυγαμε για αεροδρομιο προκειμενου να πεταξουμε για Καιρο. Στο αεροδρομιο επικρατουσε μια τρελα... Λογω των γεγονοτων και των αναταραχων και εν οψει της "επαναστασης" που ηταν προγραμματισμενη για την μεθεπομενη μερα (Κυριακη 30/6) οι τουριστες εφευγαν κακην κακως απο την χωρα, οι ταξιδιωτικοι πρακτορες ακυρωναν σωρηδον εισητηρια πελατων τους για πτησεις προς Κάιρο προσπαθωντας να τους στειλουν στις χωρες τους χωρις να περασουν καθολου απο την πρωτευουσα, οι ουρες στα γκισε ηταν τεραστιες, οι καθυστερησεις των πτησεων επισης... Με δυο λογια: Ο πανικος. Μεσα μου η λογικη ελεγε "που πας? εισαι με τα καλα σου?" και καποια απομειναρια τρελας και παρορμητισμου ελεγαν "τι ωραια περιπετεια θα ηταν να παρεις την φωτογραφικη σου μηχανη και να αναμιχθεις με τους διαδηλωτες στην Ταχριρ βγαζοντας μοναδικες φωτογραφιες"... Ο husband απαγορευσε ρητα και κατηγορηματικα μια τετοια πιθανοτητα και το ονειρο μου να δω καποια φωτογραφια μου να γινεται διασημη στο Reuters ναυαγησε οριστικα :bleh:

Οσο περιμεναμε την αναχωρηση της πτησης μας, θυματα τεραστιας καθυστερησης κι εμεις, πηραμε τηλεφωνο και τον υπερ(ταξιδιωτικο)πρακτορα Τακη να μαθουμε τι ειχε κανονισει (ειχαμε μεινει στο οτι θα εκανε οτι ηταν δυνατον ωστε να φυγουμε νωριτερα απο τις 2/7/13 που ηταν αρχικα κλεισμενα τα εισητηρια μας). Ο υπερπρακτορας μας πληροφορησε οτι μας βρηκε εισητηρια για μεσημερι 30/6/13 με ΜΟΝΟ 140 ευρω/ατομο επιβαρυνση (αυτη ηταν η 2η λαμογιά του Τακη: αντι να μας αποζημιωσει για την 1η λαμογια του να μας κουβαλησει στην Αιγυπτο την πιο ακυρη περιοδο, ηθελε να βγαλει κι αλλα φραγκα εις βαρος μας). Επισης, μας ειπε οτι θα ηταν καλο να μην πολυκυκλοφορησουμε στο Καιρο μεχρι την ωρα που θα φευγαμε απο το ξενοδοχειο για να παμε στο αεροδρομιο, ΕΚΤΟΣ βεβαια, αν θελαμε να στειλει καποιον δικο του οδηγο με ΜΟΝΟ 70 ευρω/μερα για να μας παει στα βασικα αξιοθεατα (λαμογιά 3η).
Ε ενταξει, μας ανεβηκε το αιμα στο κεφαλι με τον αχρειο :mad: . Ουτε λογος φυσικα να παρουμε τον οδηγο του Τακη με ΜΟΝΟ 70 ευρω... Και ουτε λογος φυσικα να εχουμε φτασει σε αποσταση αναπνοης απο τις Πυραμιδες και το Αιγυπτιακο Μουσειο και να μην παμε, αλλιως μεναμε και στο αεροδρομιο οπως τοσοι και τοσοι αλλοι να μην πληρωνουμε και ξενοδοχειο...
 
Last edited:

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.906
Likes
10.014
Οταν επιτελους επιβιβαστηκαμε στο αεροπλανο ειδαμε οτι ημαστε οι μονοι τουριστες. Φτανοντας στο αεροδρομιο του Καίρου ημαστε επισης απο τους ελαχιστους τουριστες και οι μονοι που βγηκαν εκτος αεροδρομιου. Στη διαδρομη μεχρι το ξενοδοχειο, κοιτωντας απο το παραθυρο του ταξι, χωρις να βλεπω κατι συγκεκριμενο "ενιωθα" μια ενταση στην ατμοσφαιρα, μια εκρηκτικοτητα... για πρωτη φορα σε ολο το ταξιδι ειδα να μας κοιταζουν λιγο πιο εντονα και με λιγοτερο φιλικη διαθεση... μηπως ηταν η ιδεα μου? Δεν ξερω... Παντως μεχρι και για βιασμους ευρωπαιων γυναικων μαθαμε οτι συνεβησαν στις αναταραχες των επομενων ημερων οταν πια εμεις ειχαμε επιστρεψει στην Ελλαδα.

Το ξενοδοχειο, το οποιο ηταν πολυ κοντα στην Ταχριρ, ειχε ελαχιστο κοσμο κι εμεις, καθως φαινοταν, ημαστε οι μονοι Ευρωπαιοι. Αποφασισαμε να επιδειξουμε τολμη και να βγουμε για βραδυνο φαγητο εκτος ξενοδοχειου και μαλιστα με τα ποδια μιας και το εστιατοριο, οπως ελεγε ο ταξιδιωτικος οδηγος, βρισκοταν στα 5΄. Οσο αδειο ηταν το ξενοδοχειο, τοσο πανζουρλισμος επικρατουσε με το που βγηκαμε στο δρομο... Με τοσο κοσμοσυρροη χαζεψαμε για λιγο με αποτελεσμα να παρουμε λαθος κατευθυνση και να βρεθουμε κατω απο κατι γεφυρες ενος τεραστιου αυτοκινητοδρομου οπου ειχαν στηθει προχειροι καταυλισμοι απο τους ανθρωπους που ειχαν ερθει στο Κάιρο απο καθε γωνια της Αιγυπτου για την "επανασταση" της 30/6. Ξαφνικα βρεθηκαμε περικυκλωμενοι απο μια πολυαριθμη ομαδα ανθρωπων με αφρικανικα χαρακτηριστικα, οι οποιοι αρχισαν να περπατουν διπλα μας και με τον κλοιο που ειχαν σχηματισει γυρω μας ολο και πιο πολυ μας εσπρωχναν προς ενα απομερο στενο, κοιταζοντας μας απειλητικα και μιλωντας εντονα σα να φτυνουν τις λεξεις. Η καρδια μου επαιζε ταμπουρλο απο την αγωνια και τον φοβο, ειδα τη ζωη μου να περναει μπροστα απο τα ματια μου και πανω που ετοιμαζομουν να πω "δευτε τελευταιον ασπασμον" εμφανιστηκαν απο το πουθενα 2 αστυνομικοι. Με το που τους ειδαν οι αφρικανοι εφυγαν τρεχοντας απο διπλα μας κι εξαφανιστηκαν στα γυρω στενα σε χρονο dt. Τρεξαμε προς τους αστυνομικους και με σβησμενη φωνη τους παρακαλεσαμε να μας βγαλουν απο εκεινο το σημειο και οντως, να 'ναι καλα οι ανθρωποι, μας συνοδευσαν οχι μονο μεχρι το πιο κοντινο κεντρικο σημειο που τους ζητησαμε, αλλα μεχρι το εστιατοριο που θελαμε.

Οι παγωμενες μπυρες και το ζεστο αιγυπτιακο φαγητο μας βοηθησαν σιγα-σιγα να συνελθουμε και να επιστρεψουν οι χτυποι της καρδιας μας στα φυσιολογικα επιπεδα. Οταν ηρεμησαμε πια, μπορεσαμε να απολαυσουμε το περιβαλλον του εστιατοριου που ηταν υπεροχο, βγαλμενο λες απο τις 1000+1 νυχτες, και παραδοξως, παρα την αναστατωση που επικρατουσε εξω, ηταν γεματο απο ευκαταστατους ντοπιους.
Στην επιστροφη ειχαμε τα ματια μας 14 μην τυχον και παρουμε παλι λαθος στροφη... δεν ειχαμε κανενα αλλο απροοπτο και ετσι εδραιωθηκε μεσα μας η αποφαση να παμε την επομενη μερα στα βασικα, εστω, αξιοθεατα και να μην μεινουμε κλειδωμενοι στο ξενοδοχειο... Δεν μας πτοησε ουτε και η ολοενα αυξανομενη οχλαγωγια που ακουγαμε να ερχεται απο την Ταχριρ και μαρτυρουσε οτι η νυχτα θα ηταν δυσκολη...
 
Last edited:

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.916
Likes
52.114
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
"Αυτο το κομματι της εκδρομης (την κρουαζιερα και την επιλογη του πλοιου εννοω) ΔΕΝ το ειχε αναλαβει ο Τακης αλλα μονοι μας. Τυχαιο? Δε νομιζω..."

Ε τώρα είσαι προκατειλημμένη.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.038
Επιτελους επανηλθες...ηταν περιστασιακη η αμνησια:p
μας εσπρωχναν προς ενα απομερο στενο, κοιταζοντας μας απειλητικα και μιλωντας εντονα σα να φτυνουν.
Φοβερη εμπειρια,αξεχαστη.....
αλλα μηπως τους εστειλε ο Τακης επειδη δεν του δωσατε τα 70 ευρω?:rolleyes-80:
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.906
Likes
10.014
Επιτελους επανηλθες...ηταν περιστασιακη η αμνησια:p

Φοβερη εμπειρια,αξεχαστη.....
αλλα μηπως τους εστειλε ο Τακης επειδη δεν του δωσατε τα 70 ευρω?:rolleyes-80:
χαχαχα... δεν θελω να ξερω ποιους αλλους θα εστελνε αν καταλαβαινε οτι δεν ειχαμε σκοπο ουτε τα 280 ευρω (για την αλλαγη των εισητηριων) να του σκασουμε... :rolleyes:
 

KLEOPATRA

Member
Μηνύματα
5.870
Likes
2.265
Ταξίδι-Όνειρο
Ειρηνικος ..παντου
Φοβερες εμπειριες ...εγω παντως θελω να δωσω τα συγχαρητηρια μου και στον αφανη ηρωα τον husband ..τον βλεπω ψυχραιμο και ακλονητο .. μπραβο σας παιδια ...ο δικος μου γνωριζεις πολυ καλα τι γκρινια θα εριχνε δεδομενων των περιστασεων.Θα μου εβγαινε η εκδρομη ξυνη!
 

go2dbeach

Member
Μηνύματα
6.004
Likes
9.683
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Λατινική Αμερική
Εύγε στον Τάκη, λίγοι έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τέτοιες εμπειρίες :bleh:.
Αυτά είναι ταξίδια ζωής (και παρολίγον θανάτου :haha: ).
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.906
Likes
10.014
Kλεο, ξεχνας οτι ο Τακης ειναι γνωστος του husband? Αρα εγω θα επρεπε να κανω γκρινια... ;)
Go2, αφου τον ψαχνω να αναλαβει ταξιδια μου και σε αλλους προορισμους... ασε που εχω αρχισει να πιστευω οτι εχει μια καποια συγγενεια με την @dim kyr :bleh:
 

Yorgos

Member
Μηνύματα
9.916
Likes
52.114
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
O Tάκης πάει φουλ να αποκαθηλώσει τον έναν και μοναδικό Κιμ Ιλ Σουνγκ από μορφή του φόρουμ. Βάλε φωτό Τάκη να τον κάνω avatar.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.538
Μηνύματα
900.031
Μέλη
39.266
Νεότερο μέλος
MariaChara

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom