• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Μάιο 2020 !

Travel-wars #3: Mαδρίτη vs Βαρκελώνη

Travel-wars #3: Mαδρίτη vs Βαρκελώνη

• Total voters
    194

Pierre_1976

Member
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona
Ταξίδι-Όνειρο
Σεληνη
ψηφιζω Βαρκελωνη γιατι θεωρω οτι ειναι πιο κοντα στο χαρακτηρα και το στυλ του ελληνα!

θεωρω τους καταλανους το ιδιο μεσογειακους οσο τους Ελληνες και να εχουν περισσοτερα κοινα στη συμπεριφορα και την ιστορια με εμας παρα τους Υπολοιπους ισπανους
Επισης ως η καλυτερη Μεσογειακη πολη η Βαρκελωνη και ο πιο HOTTTT παγκοσμιος παραθαλασιος προορισμος συμφωνα με την National Geogrphic......

...θεωρω οτι τα 44 εκκατομυρια τουριστες επι συνολου 75 που δεχτηκε ολοκληρη η Ισπανια για το 2019 (1 χρονια πριν τα lock Down) .....

Δικαιως ο κοσμος .....την προτιμα και την κατατασει στις Ν.1 Προτιμησεις του οσον αφορα την Ισπανια αλλα και την Μεσογειο ....μακραν!!!!

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
θεωρω τους καταλανους το ιδιο μεσογειακους οσο τους Ελληνες και να εχουν περισσοτερα κοινα στη συμπεριφορα και την ιστορια με εμας παρα τους Υπολοιπους ισπανους
Εγώ θα έλεγα ότι τους βρίσκω πολύ πιο κρυόκωλους και από τους Έλληνες και από τους περισσότερους Ισπανούς. Αυτή η γειτνίαση (πολιτιστική, γεωγραφική, γλωσσική) με τη Γαλλία δίνει έναν αέρα μιζέριας, ατομικισμού, τσιγκουνιάς. Νομίζω πιο κοντά είναι ο Έλληνας (στα θετικά του, στα αρνητικά του δε μοιάζει με κανέναν Ισπανό) στους Βάσκους και τους Ανδαλουσιάνους παρά τους Καταλανούς.

paefstra

Member
Εγώ θα έλεγα ότι τους βρίσκω πολύ πιο κρυόκωλους και από τους Έλληνες και από τους περισσότερους Ισπανούς. Αυτή η γειτνίαση (πολιτιστική, γεωγραφική, γλωσσική) με τη Γαλλία δίνει έναν αέρα μιζέριας, ατομικισμού, τσιγκουνιάς. Νομίζω πιο κοντά είναι ο Έλληνας (στα θετικά του, στα αρνητικά του δε μοιάζει με κανέναν Ισπανό) στους Βάσκους και τους Ανδαλουσιάνους παρά τους Καταλανούς.
Θα συμφωνησω με το γαλλικο υφος (και φυζικ), τους εζησα αρκετες μερες και δεν ειχαν μεσογειακο στιλ στην επικοινωνια.

Sassenach77

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Αρχαία, πολλά κιόλας, όχι μόνο στα περίχωρα, αλλά ακόμη και μέσα στον ιστό της. Δεν υπάρχει σύγκριση με τη ΜΑδρίτη.
Τι εννοείς βρε άνθρωπε;;; Μη μου βάζεις φωτιές! Στο τέλος θα με κάνεις να ξαναπάω :haha: Μιλάς για τους Ίβηρες; Αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ανδαλουσία κυρίως. Κάνω λάθος; Γι αυτό έγραψα οτι έχει περισσότερο ψωμί εκεί....Στην κεντρική Ισπανία αναπτύχθηκαν οι Ιβηροκέλτες αλλά για εντός Μαδρίτης δεν έχω δει ποτέ τίποτα για σημεία αρχαιολογικου ενδιαφέροντος........ούτε και για εντός της Βαρκελώνης.......Είμαι όλη αυτιά! Όποτε και αν έχεις χρόνο και όρεξη εννοειται

Είπες ότι αρχιτεκτονικά είναι ομοιογενής, που είναι εντελώς αναληθές, έχει γοτθικά, μοντερνισμό και σύγχρονο, καμία σχέση με τη Μαδρίτη, καμία σύγκριση. Οι δε γειτονιές της έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Στα προάστια έχει εξαιρετικά μέρη η Βαρκελώνη, όχι μόνο δεν πνίγεται στο τσιμέντο αλλά είναι καταπράσινη. Στο μεταξύ η Μαδρίτη έχει μεγαλύτερο συντελεστή πυκνότητας δόμησης από τη Βαρκελώνη, πνίγεται σαφώς περισσότερο.
Να κάνω μια διευκρίνηση. Όταν λες προάστια εννοείς πχ σε ακτίνα Tibitabo; Γιατί μέχρι εκεί δεν έφτασα. Περπατώντας όμως βόρεια της ράμπλας μέχρι και πάνω απο το γκιουελ (δυτικά και ανατολικά) οι γειτονιές ήταν καθαρές, ήσυχες και όμορφες, αλλά μου φαίνονταν όλες ίδιες....δεν μιλώ για τη γοτθική συνοικία, ούτε για και τα τουριστικά σημεία, αλλά τις απλές γειτονιές της πόλης! Βάζουν και αυτή τη σημαία σε όλα τα μπαλκόνια, που μου χαλούσε όλη την αισθητική και μου έμοιαζαν έτσι ακόμα πιο ίδιες....Δεν είχα καθόλου αυτοκίνητο στη Βαρκελώνη και τα μακρινά προάστια δεν πρόλαβα να τα δω....εύχομαι όταν κάνω τουρ στα Πυρηναία να χωρέσω καμια μέρα εκεί.
Σύμφωνα με τα τετραγωνικά χλμ και τον πληθυσμό του κύριου ιστού των δύο πόλεων εμένα η πυκνότητα δόμησης μου βγαίνει μεγαλύτερη στη Βαρκελώνη και αν βάλεις και τον τουρισμό που έχει άστα....
Η Μαδρίτη μου φάνηκε οτι έχει περισσότερο πράσινο και λόγω του υψομέτρου καλύτερο κλίμα!

Κι ένα σκύλο για αόματους θα χρειαστώ έτσι όπως πάει...
Θες και σκυλάκι; Θα σου πάρω και σκυλάκι, ειδικά αν γράψεις τα tips :p

paefstra

Member
Ειμαι αντιπαθουσα της Βαρκελωνης, αλλα αρχιτεκτονικα εχει μοναδικοτητα ως προς τα οικοδομικα τετραγωνα: καμπυλωμενες γωνιες ωστε στις στροφες των πεζοδρομιων να "αναπνεουν" τα ματια και εσωτερικες αυλες για φωτισμο . Ειναι μοναδικο φαινομενο σε τετοια κλιμακα, αν και εχει ομοιομορφια.
Αυτο δεν αλλαζει το οτι προτιμω Μαδριτη για αλλους λογους.

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
????
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Νομίζω πιο κοντά είναι ο Έλληνας (στα θετικά του, στα αρνητικά του δε μοιάζει με κανέναν Ισπανό) στους Βάσκους και τους Ανδαλουσιάνους παρά τους Καταλανούς.
Η δικιά μου εμπειρία με τους Βάσκους τους κατατάσσει στους πιο μονόχνοτους (έως και αγενείς) Ισπανούς. Όσο για ομοιότητα με τους Έλληνες δεν διαπίστωσα ιδιαίτερη (αν και υπάρχουν Έλληνες σε ορισμένες περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά).

Αντίθετα στην Ανδαλουσία ένιωθα λες και δεν είχα φύγει ποτέ από εδώ. Μέχρι γιαγιάδες με μαντήλια και ρόμπες σαν αυτές που φόραγε η γιαγιά μου είδα. Η συμπεριφορά τους απέναντι στους τουρίστες ακόμη και στα πιο τουριστικά σημεία ήταν εξαιρετική ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που επικοινωνούσαμε με το σωματικό κώδικα και τις χειρονομίες άψογα, παρόλο που τότε που είχα πάει δεν ήξερα ούτε λέξη ισπανικά.

Στην Βαρκελώνη η αντιμετώπιση που είχαμε ήταν μικτή. Κάποιοι μας κοιτούσαν σαν πορτοφόλι ενώ άλλοι, κυρίως σε λιγότερο τουριστικές περιοχές ήταν σαφώς ευγενέστεροι.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Θα συμφωνησω με το γαλλικο υφος (και φυζικ), τους εζησα αρκετες μερες και δεν ειχαν μεσογειακο στιλ στην επικοινωνια.
Ούτε στο γήπεδο, στο φαγητό, στο χιούμορ, στο πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, είναι άλλο στιλ.

Τι εννοείς βρε άνθρωπε;;; Μη μου βάζεις φωτιές! Στο τέλος θα με κάνεις να ξαναπάω :haha: Μιλάς για τους Ίβηρες; Αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ανδαλουσία κυρίως. Κάνω λάθος; Γι αυτό έγραψα οτι έχει περισσότερο ψωμί εκεί....Στην κεντρική Ισπανία αναπτύχθηκαν οι Ιβηροκέλτες αλλά για εντός Μαδρίτης δεν έχω δει ποτέ τίποτα για σημεία αρχαιολογικου ενδιαφέροντος........ούτε και για εντός της Βαρκελώνης.......Είμαι όλη αυτιά! Όποτε και αν έχεις χρόνο και όρεξη εννοειται
Ρωμαϊκή πόλη είναι η Βαρκελώνη (Barcino), έχει πολλά να δει κανείς, ακόμη και στο ίδιο το κέντρο της πόλης. Σε ορισμένα από αυτά έχει και τουρ (που έμαθα ότι έχει και στην Αθήνα, δεν το ήξερα) που σου βάζουν κάτι κράνη 4D και βλέπεις τα αρχαία όπως είναι σήμερα αλλά και πώς ήταν στην ακμή τους. Είναι αρκετά, δεν είναι ένα και δύο, τώρα οι περισσότεροι πάνε να δουν τα φλωρινιώτικα του Γκαουντί, οπότε είσαι σε σχετική ηρεμία ως επισκέπτης. Και παλαιολιθικά έχει στο Capellanes, και γοτθικά, και ιβηρικά στην Οσόνα, όρεξη να έχεις κι ενδιαφέρον. Καμία σχέση με τη χτεσινή Μαδρίτη, ύβρις η σύγκριση.
Να κάνω μια διευκρίνηση. Όταν λες προάστια εννοείς πχ σε ακτίνα Tibitabo; Γιατί μέχρι εκεί δεν έφτασα.
Όλη η Βαρκελώνη πολυπρόσωπη είναι. Στην ίδια ευθεία είναι η Alella που μένω συνήθως όταν πηγαίνω (κι έχουν σπίτια πολλοί διάσημοι, εκεί που μένω εγώ έχει δίπλα σπίτι ο Μοντέρο που έφαγε την τάπα από το Βράνκοβιτς κι απέναντι ακριβώς περνάει τα καλοκαίρια του ο Ομπράντοβιτς), το Poble Sec και το Montjuic που μοιάζουν μεταξύ τους τόσο όσο η Σαπφώ Νωταρά με τη Danielley Ayala, το Horta Guinardo με τις κηπάρες και τα δασάκια του, η Barcelonetta είναι εντελώς άλλο πράγμα κλπ κλπ. Έχει και άπειρα πολιτικο-αρχιτεκτονικά τουρ στην πόλη, που εξηγούν πχ πώς επηρεάστηκε η οικοδόμησή της από το κίνημα της αναρχίας, έχουν τρομερό ενδιαφέρον κι ας μην είσαι ντουρουτικός, η πόλη ιστορικο-αρχιτεκτονικά τα σπάει.

Δεν είχα καθόλου αυτοκίνητο στη Βαρκελώνη και τα μακρινά προάστια δεν πρόλαβα να τα δω....εύχομαι όταν κάνω τουρ στα Πυρηναία να χωρέσω καμια μέρα εκεί.
Οι συγκοινωνίες γενικά είναι πολύ καλές (όπως και στη Μαδρίτη άλλωστε) δε βλέπω την ανάγκη οχήματος.
Σύμφωνα με τα τετραγωνικά χλμ και τον πληθυσμό του κύριου ιστού των δύο πόλεων εμένα η πυκνότητα δόμησης μου βγαίνει μεγαλύτερη στη Βαρκελώνη και αν βάλεις και τον τουρισμό που έχει άστα....
Τουρισμό έχει πολύ, χωρίς αμφιβολία, αλλά το καλό είναι ότι μαζεμένος σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα, κάτι Ράμπλες, κάτι Γκαουντήδες, άντε κανά Καμπ Νου κλπ. Υποφέρει βέβαια από την πληγή που λέγεται κρουαζιερόπλοιο, υποδέχεται πιο πολλούς ημερήσιους κρουαζιεράδες (το χειρότερο είδος τουρισμού παγκοσμίως) από όσος είναι όλος ο τουρισμός της Μαδρίτης όλο το χρόνο. Ακριβώς βέβαια επειδή βγαίνουν όλοι την ίδια ώρα και πάνε ακριβώς στα ίδια μέρη, είναι πιο έυκολο να τους αποφύγεις σε σχέση με άλλες πόλεις που έχουν υπερτουρισμό.
Εδώ πάντως τη ΜΑδρίτη τη βγάζει πιο πυκνοκατοικημένη από τη Βαρκελώνη, αν και η διαφορά δεν είναι τίποτε το τρομερό:
75,000 people per square mile? These are the most densely populated cities in the world

Η Μαδρίτη μου φάνηκε οτι έχει περισσότερο πράσινο και λόγω του υψομέτρου καλύτερο κλίμα!
H Μαδρίτη έχει άθλιο κλίμα, καμία σχέση με τη μεσογειακή Βαρκελώνη. Είναι η υψηλότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, πάνω σε ένα άνυδρο υψίπεδο, εξ ου και οι κρύοι αέρηδες (μπρρρ), τα χιόνια και το κρύο και των γονέων για τόσο μεγάλο κομμάτι του χρόνου (μάλλον εξηγεί και τη συντηρητικούρα των κατοίκων της), και ο ανελέητος ήλιος το καλοκαίρι, καμία δροσιά, ξεραϊλα του κερατά. Περισσότερο πράσινο έχει σίγουρα, πρέπει να είναι από τις πρώτες πόλεις στην Ευρώπη σε πάρκα/κάτοικο, τουλάχιστον εκτός Σκανδιναβίας, αυτό δεν μπορώ να μην της το δώσω. Γενικά για να ζεις έχει περισσότερα πράγματα να δώσει απ' ό,τι για τον επισκέπτη, που δεν μπορεί να τον κρατήσει και για πολύ, ας είναι καλά οι τριγύρω πόλεις (που είναι φοβερές, πολύ πιο ωραίες από τις αντίστοιχες σε ακτίνα απόστασης της Βαρκελώνης).

Θες και σκυλάκι; Θα σου πάρω και σκυλάκι, ειδικά αν γράψεις τα tips :p
Ε καλά, ο @panpan μπορεί να γράψει πολύ περισσότερα από μένα. Σε αυτόν πρέπει να πάρεις και τα 101 σκυλιά της Δαλματίας.

Last edited:

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Το πράγμα που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση στους Ισπανούς έχοντας ζήσει σε Ουρένσε, Βαρκελώνη και Τενερίφη για μικρό χρονικό διάστημα είναι πόσο μοιάζουν σε συμπεριφορές, έθιμα, τρόπο διασκέδασης, κουζίνα. Υπάρχουν παρόμοιες γιορτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ισπανίας με ποτά, φαγητά και χορούς στους δρόμους. Έχω πάει σε πολλές και η ατμόσφαιρα είναι πάντα η ίδια. Τα φαγητά τους κάποιες φορές έχουν διαφορετικό όνομα αλλά είναι το ίδιο ή παρόμοιο πράγμα. Πολλά είναι κοινά. Μου φαίνονται απίστευτες οι ομοιότητες για τόσο μεγάλες αποστάσεις και με τις κόντρες που υπάρχουν στη χώρα. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να ξεχωρίσω από ποια περιοχή είναι κάποιος χωρίς να μου το πει.

Η κοινωνικότητα τους, το πόσο ανοιχτοί είναι σαν άνθρωποι και η γενικότερη νοοτροπία τους απ'τη μία άκρη της Ισπανίας ως την άλλη δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο λαό στην Ευρώπη. Ούτε με τους Έλληνες και φυσικά ούτε με τους Γάλλους (κρατάω την κοιλιά μου απ'τα γέλια απ'όταν το διάβασα).

Τσιγκούνηδες ή καλύτερα πως θα τη βγάλουμε στο τσάμπα μου φαίνονται οι περισσότεροι αλλα μάλλον αυτό έχει να κάνει με τον κύκλο των ατόμων που έχω γνωρίσει😄

Nikos86

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Στον χρονο!
Η κοινωνικότητα τους, το πόσο ανοιχτοί είναι σαν άνθρωποι και η γενικότερη νοοτροπία τους απ'τη μία άκρη της Ισπανίας ως την άλλη δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο λαό στην Ευρώπη. Ούτε με τους Έλληνες και φυσικά ούτε με τους Γάλλους (κρατάω την κοιλιά μου απ'τα γέλια απ'όταν το διάβασα).

Τσιγκούνηδες ή καλύτερα πως θα τη βγάλουμε στο τσάμπα μου φαίνονται οι περισσότεροι αλλα μάλλον αυτό έχει να κάνει με τον κύκλο των ατόμων που έχω γνωρίσει😄
Ελα ρε ακομα και εγω που δεν εχω παει ποτε Ισπανια το ξερω πως οι Καταλανοι ειναι τσιγκουνηδες. Διασημοι σε ολοι την Ισπανια για την τσιγκουνια τους. Μου το εχουν πει Καστεγιανοι, Γαλιεγοι, Ανδαλουσιανοι και Ελληνες που εχουν ζησει ειτε Βαρκελωνη ειτε γενικοτερα Ισπανια. Επισης το πολυ μικρο δειγμα πελατων που ειχα μια χαρα θα ελεγα πως μοιαζουν με Γαλλοι στο πιο ευγενικο (πολυ μικρο δειγμα ομως οποτε με επιφυλαξη αυτο περι ευγενειας) και σιγουρα εχουν εναν αερα περισσοτερο σοφιστικε και λιγοτερο μεσογειακο απο τους υπολοιπους Ισπανους!

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Το πράγμα που μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση στους Ισπανούς έχοντας ζήσει σε Ουρένσε, Βαρκελώνη και Τενερίφη για μικρό χρονικό διάστημα είναι πόσο μοιάζουν σε συμπεριφορές, έθιμα, τρόπο διασκέδασης, κουζίνα. Υπάρχουν παρόμοιες γιορτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ισπανίας με ποτά, φαγητά και χορούς στους δρόμους. Έχω πάει σε πολλές και η ατμόσφαιρα είναι πάντα η ίδια. Τα φαγητά τους κάποιες φορές έχουν διαφορετικό όνομα αλλά είναι το ίδιο ή παρόμοιο πράγμα. Πολλά είναι κοινά. Μου φαίνονται απίστευτες οι ομοιότητες για τόσο μεγάλες αποστάσεις και με τις κόντρες που υπάρχουν στη χώρα. Δεν θα μπορούσα με τίποτα να ξεχωρίσω από ποια περιοχή είναι κάποιος χωρίς να μου το πει.
Eγώ βλέπω ξεκάθαρες διαφορές. Ο Ανδαλουσιάνος με το γαλιέγο έχει τόση σχέση όσο ο Έλληνας με τον Αυστριακό. Το ίδιο και οι κουζίνες τους, οι γιορτές τους, τα πιστεύω τους. Παίρνεις έναν από την Εξτρεμαδούρα κι έναν από τη Μαγιόρκα: πολύ μεγαλύτερη διαφορά απ' ό,τι πχ ένας Σαλονικιός με έναν Κρητικό.
Όποιον Ισπανό και να ρωτήσεις θα σου πει ότι τους ΚΑταλανούς πιο πολύ ωρ Γάλλους τους βλέπουν, ακι λογικό είναι, δεν κρατάει κανένας την κοιλιά του.

Τώρα ανοιχτοί άνθρωποι οι γελιέγοι που δεν εμπιστεύονται ούτε τους συγγενείς τους και δε σου λένε τι δουλειά κάνουν, ή ότι μοιάζει ξέρω γω σε νοοτροπία ο κάτοικος του Τρουχίγιο με εκείνον της Μάλαγα; :oops: Μόνοι τους βγάζουν ταινίες για το πόσοδιαφορετικοί είναι μεταξύ τους, που είναι και ωραίο δηλαδή, το ότι υπάρχουν τόσες αντιθέσεις στη χώρα, αλλά έως και άγνοια για τη ζωή σε άλλες επαρχίες της. Είχα συμφοιτήτρια από το Μπιλμπάο που είχε πάθει σοκ με τις διαφορές στη Γαλικία, όπως και κόρη φίλης που μετακόμισε στη Βαρκελώνη και εξεπλάγη, ο ξάδερφος της κοπέλας μου έχει πάει πια ως γιατρός στην Ανδαλουσία και κάθε εβδομάδα μας γράφει για νέες εμπειρίες "σε αυτή τη νέα χώρα που έχει πάει". Άλλη ζωή εντελώς.

Yorgos

Member
Επόμενο Ταξίδι
Umhlanga
Ταξίδι-Όνειρο
Περού τότε, τώρα, πάντα
Δεν θα μπορούσα με τίποτα να ξεχωρίσω από ποια περιοχή είναι κάποιος χωρίς να μου το πει.
Στις πρώτες 10 λέξεις το έχεις καταλάβει από την προφορά... Για πολλές από τις επαρχίες (Γαλικία, Ανδαλουσία, Καντάμπρια πχ) από τις πρώτες 3 λέξεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.635
Μέλη
39.376
Νεότερο μέλος
Vichumills

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα