Λέσβος Tα φώτα σας για μυτιλήνη

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ

serginio

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολι,Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Τα γραφικά στενάκια και καφενεδάκια μου άρεσαν
Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου. Αν και δεν το ανέφερα νομίζω, μια στάση στην Αγιάσο επιβάλλεται. Αν ξεκινήσεις από Καλλονή προς Μυτιλήνη μπορείς εύκολα να κάνεις στάση στην Αγιάσο. Είναι ίσως από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου. Αν και δεν το ανέφερα νομίζω, μια στάση στην Αγιάσο επιβάλλεται. Αν ξεκινήσεις από Καλλονή προς Μυτιλήνη μπορείς εύκολα να κάνεις στάση στην Αγιάσο. Είναι ίσως από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Το πρόλαβα εγώ εγκαίρως :D

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Αγιάσο την έχω στο πρόγραμμα.
Σ αυτό το ταξείδι θα είμαι ξεναγός... θα συνοδέψω (μόνος άνευ συζύγου) φιλικό μου ζευγάρι με τον γιο τους 35, οι οποίοι είναι αταξίδευτοι...και που επί 2 χρόνια με παρακαλάνε να τους διοργανώσω το ταξίδι αυτό, κι όταν είδα ότι χωρίς εμένα δεν το κάνουν, αποφάσισα να τους κάνω το χατίρι. Είναι αυτοί που έχουν τους γνωστούς στο Αϊβαλί. Οπότε δίνω εξετάσεις!!

serginio

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολι,Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Γυρίζοντας από Καλλονή και με κατεύθυνση προς Μυτιλήνη, έχεις δύο επιλογές για να πας στην Αγιάσο:
α)είτε θα στρίψεις προς την πλευρά του Κόλπου Καλλονής και θα κινηθείς παράλληλα στον Κόλπο σε μια ωραία διαδρομή. Η διαδρομή αυτή είναι μεγαλύτερη και ελαφρώς πιο δύσκολη.
β)είτε θα πας μέσω του χωριού ¨Λάμπου Μύλοι" και θα διασχίσεις μια δασώδη περιοχή γεμάτη πεύκα.Από αυτή τη διαδρομή μπορείς να κάνεις μια στάση στην "Καρήνη" όπου υπάρχει γραφικό καφενείο και ένα δέντρο στην κουφάλα του οποίου σύχναζε ο Θεόφιλος. Επειδή πλέον υπάρχει καινούριος δρόμος στο σημείο αυτό, είναι εύκολο να σας ξεφύγει.
Η Αγιάσος είναι ίσως το πιο γραφικό και ιδιαίτερο χωριό της Λέσβου. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πλούσια λαογραφική παράδοση, φύση, κεραμικά, ξυλουργικά έργα τέχνης και τα διάσημα "παγιαβλέλια". Θα αφήσετε το αυτοκίνητο στην είσοδο του χωριού και στη συνέχεια θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα του χωριού (ο δρόμος είναι ανηφορικός οπότε θέλει υπομονή υπομονή και άνετο παπούτσι). Μερικά λόγια για τα αξιοθέατα του χωριού εδώ http://www.agiasos.gr/article/category/axiotheata
Πρώτη στάση στην Παναγία της Αγιάσου, όπου υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Τον 15Αυγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και κόσμος από όλη το νησί θα έρθει περπατώντας (ναι περπατώντας) για να προσκυνήσει. Έξω από την εκκλησία μπορείτε να πιείτε βυσσινάδα στα διάφορα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Υπάρχουν και πολλά παραδοσιακά μαγαζιά με κεραμικά και ξυλουργικά προιόντα. Συνεχίστε μετά προς το Σταυρί, όπου υπάρχει στην πλατεία ένα φημισμένο μεζεδοπωλείο (http://www.greekgastronomyguide.gr/item/stauri-lesvos/) Και να μη φάτε, αρκεί ένα πέρασμα. Αν έχετε όρεξη για περπάτημα, ρωτήστε πως μπορείτε να φτάσετε στον καστανιώνα της περιοχής (http://www.lesvosgreece.gr/el/ston-kastaniona-tis-agiasoy ). Δώστε έμφαση στην ιδιαίτερη ντοπιολαλιά της περιοχής.

Attachments

katkats

Moderator
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ν. Αμερική
Γυρίζοντας από Καλλονή και με κατεύθυνση προς Μυτιλήνη, έχεις δύο επιλογές για να πας στην Αγιάσο:
α)είτε θα στρίψεις προς την πλευρά του Κόλπου Καλλονής και θα κινηθείς παράλληλα στον Κόλπο σε μια ωραία διαδρομή. Η διαδρομή αυτή είναι μεγαλύτερη και ελαφρώς πιο δύσκολη.
β)είτε θα πας μέσω του χωριού ¨Λάμπου Μύλοι" και θα διασχίσεις μια δασώδη περιοχή γεμάτη πεύκα.Από αυτή τη διαδρομή μπορείς να κάνεις μια στάση στην "Καρήνη" όπου υπάρχει γραφικό καφενείο και ένα δέντρο στην κουφάλα του οποίου σύχναζε ο Θεόφιλος. Επειδή πλέον υπάρχει καινούριος δρόμος στο σημείο αυτό, είναι εύκολο να σας ξεφύγει.
Μπράβο @serginio που συγκεντρώνεις σε αυτά τα ποστ χρήσιμες πληροφορίες.
Κάποια σχόλια. Στην β διαδρομή: Στην Καρύνη, που αναφέρθηκε, υπάρχει τοιχογραφία του Θεόφιλου στον τοίχο ενός οικήματος. Είναι σε κακή κατάσταση αλλά αυτό είναι το αξιοθέατο και όχι η κουφάλα.
Διαβάστε γιατί: https://www.lesvosnews.net/articles...telos-stin-kapileia-toy-theofiloy-stin-karyni
Στην α διαδρομή: Θα περάσετε από την Αχλαδερή. Εκεί βρίσκεται η βυθισμένη αρχαία Πύρρα. Δεν υπάρχει τρόπος από όσο ξέρω να τη δείτε, αλλά μπορείτε να κάτσετε στο καφενείο για ξεκούραση, καφέ, κρυστάλ (τοπική μάρκα αναψυκτικών - ελπίζω να έχει). Συνεχίζοντας τον δρόμο σας μπορείτε να ψάξετε για τους καταρράκτες της Πέσας μέσα στο δάσος κάνοντας μια μικρή πεζοπορία. Βέβαια τέτοια εποχή δεν θα έχουν νερό. Τέλος προτείνω στάση και στον Άγιο Δημήτριο, λίγο πριν την Αγιάσο, στα καφενεία μέσα στο πράσινο και στα νερά (καφέ και γλυκό κουταλιού).

Last edited:

serginio

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολι,Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Ευχαριστώ για τη διευκρινηση, με έπιασες αδιάβαστο εδώ. Όταν ήμουν μικρός δεν υπήρχε νομιζω αυτό με τα λεφτά για το δεντρο. Η αλήθεια είναι το μέρος πια εχει υποβαθμιστεί αρκετά,και μένει η ανάμνηση των παιδικών χρόνων που το ομορφαίνει.
Τα υπόλοιπα σωστά τα αναφερεις αλλά τα έκοψα για λόγους οικονομίας.Θα τα συμπληρώσω για λόγους πληρότητας!Θα προσπαθήσω να μάθω και για Αρχαία Πύρρα νεότερες πληροφορίες. Τέλος το πάρκο του Αγίου Δημητρίου έχει αναβαθμιστει τα τελευταία χρόνια μεσω έργου ανάπλασης,ενω έχει δημιουργηθεί ένα μικρό πάρκο αναψυχής.

serginio

Member
Επόμενο Ταξίδι
Νάπολι,Ιταλία
Ταξίδι-Όνειρο
Ισλανδία
Ιδανική περίοδος αυτή τη στιγμή για να δοκιμάσετε παπαλινα (σαρδέλες Καλλονής) είτε τηγανητές είτε παστές (σουσι αλα μυτιληνη-γιαμι)
http://www.kathimerini.gr/873510/article/ta3idia/sthn-ellada/to-ta3idi-ths-sardelas
Αν σας άρεσαν και θέλετε να τις πάρετε μαζί ψάξτε για τις συσκευασίες ΛΕΒΑ http://www.leva.gr/alipasta.html

Επισης άρχισαν να κυκλοφορουν αποξηραμενα σύκα Ερεσού. Πωλούνται σε συσκευασίες σε παγκους στην αγορα,αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε μικρά παντοπωλεία.

Attachments

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh