dimosf
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Το αυτοκίνητο το έκλεισα μέσω της Easyjet όταν έκλεισα το αεροπορικό. Ήταν η Europcar
Το δικό μου road trip είχε κοινά σημεία με το δικό σου το Perigord και την κοιλάδα του ποταμού Dordogne. Γενικά συμφωνώ για την οδήγηση των Γάλλων (το ''πατάνε'' και λιγάκι παραπάνω στους επαρχιακούς δρόμους...)Μόλις γύρισα από το ταξίδι μου στη Γαλλία ... και περιοχή του Perigord και της κοιλάδας των ποταμών Dordogne και Vezere.
Οδήγησα σε δρόμους από τους autoroute με τα διόδια μέχρι δασικούς χωματόδρομους.
Τα όρια σε γενικές γραμμές παραβιάζονται από τους Γάλλους αλλά όχι πολύ.
Γύρω από το Παρίσι δε σχεδόν σαν και εδώ. Σφήνες και αλλαγές λωρίδων συνεχώς. Χωρίς όμως κόρνες. Μην σας παραξενέψει αν σας προσπεράσει κάποιος και αμέσως μετά βγει από το δρόμο σε έξοδο δεξιά. Θέλει λοιπόν προσοχή
Αυτό ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ιταλία)Επίσης στους κυκλικούς κόμβους προτεραιότητα έχει ο κινούμενος σε αυτόν και όχι ο εισερχόμενος όπως εδώ. Μεγάλη εφεύρεση ο κυκλικός κόμβος με αυτή τη λειτουργία. Δεν δημιουργείται μποτιλιάρισμα, όλοι κινούνται γρήγορα και με ασφάλεια και ελαχιστοποιούνται τα φανάρια.
Αυτό ισχύει και στη Γερμανία.Από την άλλη ο σεβασμός στους πεζούς και τους ποδηλάτες απόλυτος. Σε βαθμό που η συμπεριφορά των πεζών να φτάνει σε βαθμό ασυδοσίας. Στο πεζοφάναρο δεν περιμένουν να ανάψει πράσινο αν δεν έχει κίνηση. Και φυσικά περνούν από οπουδήποτε. Όχι μόνο από διαβάσεις. Θέλει πολύ προσοχή. Μπορεί να πεταχτούν οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.
Συμφωνώ σε όλα!!Πάρκινγκ υπάρχουν παντού. Στα χωριά κυρίως χωρίς πληρωμή (συνήθως) και στις πόλεις συνήθως πληρώνοντας σε παρκόμετρα αλλού πιο φτηνά αλλού πιο ακριβά ανάλογα με το πόσο κεντρικό ήταν το μέρος. Επίσης σε πολλές θέσεις υπήρχε περιορισμός χρόνου στάθμευσης. ΠΑΝΤΑ όμως σε συγκεκριμένες θέσεις απόλυτα καθορισμένες.
Τα φώτα δεν είναι υποχρεωτικό να είναι αναμμένα όσο έχει φως η μέρα.
Κλείνω λέγοντας ότι αισθάνθηκα απόλυτα ασφαλής στους Γαλλικούς δρόμους και πολύ πιο ήρεμος σαν οδηγός. Βασική προϋπόθεση η τήρηση του ΚΟΚ. Πάντα δεξιά με όποια ταχύτητα και αν πηγαίνεις, προσπέραση από αριστερά και μετά πάλι δεξιά.
Βασικό για την επαρχία της Γαλλίας…
- Οι Γάλλοι μεταξύ 12.00 και 2.00 το μεσημέρι τρώνε. Αυτό είναι ιερό. Αποτέλεσμα πολλά μνημεία και μουσεία κλείνουν από 12.00 ή 12.30 ως 2.00 και ανοίγουν πάλι μέχρι περίπου τις 5.00. Ίσως το καλοκαίρι που έχουν περισσότερο κόσμο να μην ισχύουν όλα αυτά.
Σωστά και, αν θυμάμαι καλά, το βράδυ τα εστιατόρια ανοίγουν κατά τις 6:00-7:00 και κλείνουν κατά τις 22:00-23:00. Στο Παρίσι υπάρχουν περισσότερες επιλογές (δε θα έλεγα το ίδιο για τα εστιατόρια στη Λυών όμως... αν και είναι μεγάλη πόλη...)
- Το αντίστροφο ισχύει με τα εστιατόρια. Σερβίρουν από 12.00 ως 2.00 για μεσημέρι. Δύσκολα θα βρείτε να φάτε μετά τις 2.00, παρά μόνο σε κάτι με σνακ (φαστ φουντ, σάντουιτς, κρέπες, gallettes και τα σχετικά). Βέβαια εγώ κινήθηκα λίγο μέσα σε μεγάλες πόλεις και ίσως στο Παρίσι π.χ. τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Λες να φάγαμε την ίδια πάπια??
- Το κόστος του φαγητού τώρα μιας και η Γαλλία φημίζεται σαν ακριβή χώρα. Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε. Η Ελλάδα είναι τώρα πια τόσο ακριβή που τα πράγματα είναι στη χειρότερη ίδια με εδώ. Σε σνακ ακόμα πιο φτηνά. Ο καφές από 1 ΕΥΡΩ ο Εσπρέσο (αυτό που θα σας φέρουν αν παραγγείλετε «καφέ») Η γαλλική κουζίνα ποτέ δεν με ενθουσίαζε (είμαι πολύ ανατολίτης στα γευστικά μου γούστα) και επιβεβαιώθηκε η άποψή μου για άλλη μια φορά. Εξαίρεση μια εκπληκτική ψητή πάπια.
Ας είναι καλά...
- Από διαμονή τώρα, ας είναι καλά το Booking.
Παναγιώτα μια πολυ καλη λύση για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ευρώπη ειναι η auto europe, Auto Europe Discount Car Rentals, Airfare, and Hotels, Γενικά έχει πολυ καλές τιμές σε σχέση με τις μεγάλες εταιρίες τύπου Sixt, Avis κ.α. Να φανταστείς εγώ νοίκιασα μεγάλο βανάκι( συγκεκριμένα το VITO της Mercedes) για 7 μέρες στην Ιταλία( παραλλαβή απο Βενετία και επιστροφή στη Φλωρεντία) και μου στοίχησε μόνο 420 ευρώ. Νομίζω οτι ειναι μια πολυ καλη τιμη για τόσες μέρες.Πολύ καλά δηλαδή, τόσες μέρες με αυτοκίνητο! Μπορείς να μας προτείνεις την εταιρία ενοικίασης του αυτοκινήτου;
Να αναφέρουμε κι ότι, για ιστορικούς λόγους, μέσα στα όρια της Βρετάνης δεν υπάρχουν διόδια!Η Γαλλία είναι γνωστή για τα ακριβά της διόδια. Γενικά δεν έκανα πολλές διαδρομές με διόδια. Δεν χρειάζονταν.