XRISTOS71
Member
ναι ρε γμτ καμια 700ρια τα 3 ατομα .....αλλα με εχει πιασει μεγαλο λαλα να παω ...
ξέχνα τα 700 !!!!!!!
θα περιμένεις και μόλις βγούν μεχρι 120 ευρώ τα τσιμπάς και πάτε
ναι ρε γμτ καμια 700ρια τα 3 ατομα .....αλλα με εχει πιασει μεγαλο λαλα να παω ...
Αυτή είναι η γοητεία της Πόλης...ακόμη και μετά από δέκα φορές (άνετα ξαναπάω άλλες δέκα) η μαγεία παραμένει!Δύο φορές ήδη στην Πόλη και δηλώνω μαγεμένη! Νομίζω ότι θα μπορούσα να ζω εκεί για πάντα.
Χωρίς να θέλω να καταχραστώ την ιστορία σου και τον ενθουσιασμό σου για τους γείτονες, θα ήθελα να πω ότι η Αγιά Σοφιά είναι όχι μόνο εξαίρετο δείγμα αλλά και η επιτομή της βυζαντινής αρχιτεκτονικής αν εξαιρέσεις τις κιτς προσθήκες των μιναρέδων.Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο και καταβάλεις 20 λίρες ανά άτομο για να έχεις τη χαρά να την επισκεφθείς. Σε τίποτα δεν θυμίζει βυζαντινό ναό, όπως αφελώς περιμένουμε εμείς οι Ελληνες ότι θα δούμε...
Υποθέτω οτι περίμενε να δει φορητές εικόνες, τέμπλο, στασίδια, καντήλες, άμβωνα, επισκοπικό θρόνο κλπ. Ναι, είναι βυζαντινός ναός, αλλά εντελώς απογυμνωμένος. Και για να μην κατηγορούμε μονίμως τους γείτονες ας πούμε οτι η πρώτη απογύμνωσή του έγινε κατά την περίοδο της εικονομαχίας όπου καταστράφηκε κάθε μορφή, είτε σε εικόνα, είτε σε ψηφιδωτό και διατηρήθηκαν από την ιουστινιάνια περίοδο μόνο κάποια ανεικονικά ψηφιδωτά.Χωρίς να θέλω να καταχραστώ την ιστορία σου και τον ενθουσιασμό σου για τους γείτονες, θα ήθελα να πω ότι η Αγιά Σοφιά είναι όχι μόνο εξαίρετο δείγμα αλλά και η επιτομή της βυζαντινής αρχιτεκτονικής αν εξαιρέσεις τις κιτς προσθήκες των μιναρέδων.
Πραγματικά απορώ τι περίμενες να δεις σα βυζαντινό ναό!
Μα τώρα είναι αυτή δικαιολογία που μου λες?Υποθέτω οτι περίμενε να δει φορητές εικόνες, τέμπλο, στασίδια, καντήλες, άμβωνα, επισκοπικό θρόνο κλπ. Ναι, είναι βυζαντινός ναός, αλλά εντελώς απογυμνωμένος.
Ο άνθρωππος μιλά με βάση του τι του δημιουργεί την αίσθηση της εκκλησίας και όχι με αρχιτεκτονικά-ακαδημαικά κριτήρια. Και αναφέρται σε μια απολύτως προσωπική πρόσληψη της αίσθησής του αυτής και όχι σε επιστημονικές θεωρήσεις. Και φυσικά και δεν είπε οτι οι έλληνες είναι αφελείς, αλλά είπε οτι είναι αφέλεια να πιστεύουν οτι θα βρουν τα χαρακτηριστικά ενός ναού. Κάτι τέτοιο έχει διαφορά. Άλλωστε το κτίριο σαφώς και αρχιτεκτονικά είναι βυζαντινός ναός, αλλά εφόσον λείπουν τα ιερά του σκέυη Ορθοδοξία - Ιερά Σκεύη η άγια τράπεζα, οι εικόνες, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εκκλησία, επομένως η εντύπωση που δημιουργεί στον χριστιανό ορθόδοξο (έλληνα, ρουμάνο, βούλγαρο ή ρώσσο κλπ) είναι λογική.Μα τώρα είναι αυτή δικαιολογία που μου λες?
Το αν είναι ένας ναός βυζαντινής ή όχι τεχνοτροπίας έγκειται στα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά που παραμένουν αναλλοίωτα (πέρα των μιναρέδων) στο πέρασμα των αιώνων και όχι στα στολίδια και στις διακοσμήσεις που θα ήταν δύσκολο μετά από τόσους αιώνες να έχουν παραμείνει ατόφια και να μην έχουν λεηλατηθεί.
Και επειδή αναφέρθηκε ότι είναι αφελείς οι Έλληνες που θεωρούν την Αγιά Σοφιά σα βυζαντινό ναό, εγώ θα το αντιστρέψω και θα πω ότι αφελείς είναι οι Έλληνες που βλέποντας τέσσερις μιναρέδες μπορεί να πιστέψουν ότι πρόκειται για τζαμί.
Σε λίγο με αυτά που διαβάζουμε εδώ μέσα, θα μας πέσουν τα μαλλιά...