• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Athens Local - ξεναγήστε στην Αθήνα

fotast

Member
Μέχρι πριν 2 χρόνια δε λειτουργούσε.
Την τελευταία φορά που πήγα, δε λειτουργούσε και δεν υπήρχε και πινακίδα οτι επρόκειτο να λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Έχω όμως να βρεθώ εκεί (ευτυχώς) τουλάχιστον ένα χρόνο.
Και εγω έχω να πάω παραπάνω απο δυο χρόνια.Μου το ειχε πεί κάποιος οτι το κυλικείο μεταφέρθηκε απο την άλλη πλευρά(στον χώρο των γραφείων νομίζω) και ότι ο παλιός χώρος θα γινόταν μουσείο.Μπορεί και να μην ίσχυε.

Traveller

Member
Aν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα Έρση μου να σου πω ότι τα νεκροταφεία στο Παρίσι τα έχω τσακίσει... και στο Montmartre και στο Pere-Lachaise... τι θέλω να πω με αυτό? ότι όποιος ασχολείται με κάτι περίεργο ξέρει, δεν περιμένει από κάποιον τυχαίο να τον πάει σε ένα ιδιαίτερο μέρος... άλλωστε εγώ στο Montmartre π.χ έψαχνα κάτι πραγματικά ξεχωριστό... τον τάφο του Κοραή... πιστεύεις ότι υπάρχουν πολλοί Παριζιάνοι που γνωρίζουν αυτή την λεπτομέρεια? Από την άλλη ασφαλώς και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι αν έχεις ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ένας ντόπιος μπορεί να σου λύσει τα χέρια... π.χ σαν χομπίστας σπότερ πάντα ψάχνω για ομοιοπαθείς στο εξωτερικό που θα μου πουν μικρά μυστικά... αλλά αυτές είναι ειδικές περιπτώσεις και προϋποθέτουν εξειδίκευση και εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τα γούστα του άλλου...

Προς Παναγιώτα...

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ κάθετα... σε καμία περίπτωση δεν θα εμπιστευτώ για την διασκέδασή μου ή το φαγητό μου έναν εντελώς άγνωστο στην προσμονή μιας δήθεν αυθεντικότητας... ο άλλος δεν ξέρει τα γούστα μου ούτε εγώ τα δικά του... εξάλλου εγώ για φαγητό π.χ δεν εμπιστεύομαι Αθηναίους γνωστούς μου υπάρχει περίπτωση να εμπιστευτώ κάποιον εντελώς άγνωστο σε μια ξένη χώρα με την ελπίδα να γνωρίσω κάτι αυθεντικό? Και το αυθεντικό δηλαδή ποιος το ορίζει? Αυθεντικά Γαλλικό δεν είναι το ταρτάρ? Ξέρεις δηλαδή πολλούς Έλληνες που θα τα εκτιμούσαν σαν λιχουδιά και θα ευχαριστούσαν από καρδιάς τον Γάλλο ξεναγό τους αν τους πήγαινε σε ένα εστιατόριο που σπεσιαλιτέ του θα ήταν το ταρτάρ?

Επίσης ναι θα σου πω ότι όταν κάποιος έχει να περάσει 2-3 μέρες στην Αθήνα ασφαλώς και είναι πολύ πιο σημαντικό να πάει στην Ακρόπολη, το Μουσείο, την Πλάκα από το να τον τρέχει ο κάθε επίδοξος ξεναγός σε μέρη που η κούτρα του νομίζει πως είναι σημαντικά... εγώ όταν πρόκειται να ξεναγήσω κάποιους στην πόλη μου τους ρωτάω πρώτα απ όλα τι τους ενδιαφέρει και πράττω ανάλογα... οι επιλογές μου σε πληροφορώ είναι λίγο πολύ οι συνηθισμένες και σαν κρυφό χαρτί μου έχω μια βόλτα στην Βουλιαγμένη, το Δαφνί ή την Πάρνηθα και κάποιο ιδιαίτερο εστιατόριο με ψαγμένες Ελληνικές γεύσεις...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το καφενείο έχει όντως μεταφερθεί. Αλλά το μουσείο δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Aν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα Έρση μου να σου πω ότι τα νεκροταφεία στο Παρίσι τα έχω τσακίσει... και στο Montmartre και στο Pere-Lachaise... τι θέλω να πω με αυτό? ότι όποιος ασχολείται με κάτι περίεργο ξέρει, δεν περιμένει από κάποιον τυχαίο να τον πάει σε ένα ιδιαίτερο μέρος... άλλωστε εγώ στο Montmartre π.χ έψαχνα κάτι πραγματικά ξεχωριστό... τον τάφο του Κοραή... πιστεύεις ότι υπάρχουν πολλοί Παριζιάνοι που γνωρίζουν αυτή την λεπτομέρεια? Από την άλλη ασφαλώς και θα συμφωνήσω μαζί σου ότι αν έχεις ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ένας ντόπιος μπορεί να σου λύσει τα χέρια... π.χ σαν χομπίστας σπότερ πάντα ψάχνω για ομοιοπαθείς στο εξωτερικό που θα μου πουν μικρά μυστικά... αλλά αυτές είναι ειδικές περιπτώσεις και προϋποθέτουν εξειδίκευση και εμπιστοσύνη στις γνώσεις και τα γούστα του άλλου...

....Και το αυθεντικό δηλαδή ποιος το ορίζει? Αυθεντικά Γαλλικό δεν είναι το ταρτάρ? Ξέρεις δηλαδή πολλούς Έλληνες που θα τα εκτιμούσαν σαν λιχουδιά και θα ευχαριστούσαν από καρδιάς τον Γάλλο ξεναγό τους αν τους πήγαινε σε ένα εστιατόριο που σπεσιαλιτέ του θα ήταν το ταρτάρ?

Και εγώ συνηθίζω να επισκέπτομαι τα νεκροταφεία. Προφανώς κάποιος παριζιάνος δε θα μπορούσε να σου βρει τον τάφο του Κοραή, αλλά θα μπορούσε να σου δείξει κάποιους άλλους τάφους τους οποίους ενδεχομένως ο σύνηθης τουριστικός οδηγός δε θα τους περιελάμβανε ως πολύ "γαλλικού ενδιαφέροντος" και να αναφερθεί επι τη ευκαιρία και σε μερικά ιστορικά θέματα τα οποία ενδεχομένως και δε θα τα γνώριζες. Πιστεύω οτι αν είχες ξεναγηθεί με κάποιον γνώστη του θέματος (και όχι άσχετο) θα είχες αποκομίσει μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στο θέμα.
Για το θέμα του φαγητού ή του ποτού αυτό είναι όντως ακόμη ένα πρόβλημα: το εύρος της τιμής. Μπορεί να θέλουν κάτι πολύ φθηνό και αυτό που τους προτείνεις να ξεφεύγει, μπορεί επίσης να θέλουν να τινάξουν τη μπάνκα στον αέρα και να μην μπορείς να τους ακολουθήσεις, κλπ. Ούτε είναι απαραίτητο να έχει κανείς κατά νου το τι σημαίνει "αυθεντικό" στο μυαλό του τουρίστα. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες σε αυτό που θεωρεί αυθεντικό ο μέσος τουρίστας να μην πατούσα ποτέ το ποδάρι μου, θεωρόντας το τρε τουριστικ και τάχα μου δήθεν.
Εγώ πάντως τρώω ταρτάρ και δε θα με χαλούσε καθόλου να με πάει ο παριζιάνος σε κάποια παρισινή τρύπα που το φτιάχνουν θεϊκά.

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
εγω θα πω οτι συμφωνω με οτι ειπε πιο πριν ο traveller.δηλαδη οτι με μια καλη ερευνα στο ιντερνετ και εναν καλο οδηγο βρισκεις τα βασικα και must τουριστικα αξιοθεατα και σημεια τα οποια τα βλεπεις ανετα σε ενα 3ημερο.

τι αλλο μπορεις να δεις σε μια ασχημη ετσι κι αλλιως πολη?για ποιες κρυφες γωνιες μιλαμε αληθεια?οποιος τουριστας ή ταξιδιωτης εβγαινε απ το ιστορικο κεντρο της πρωτευουσας θα απογοητευοταν αφανταστα.να δει τι?συνοικιες χωρις ταυτοτητα μεσα στο μπετο και τις πολυκατοικιες?
να παει δηλαδη σε μια μετρια αχαρη περιοχη μονο και μονο για να φαει σε μια καλη ταβερνα?
τι θα πει καποιος μπορει να θελει να δει κατι πιο συγκεκριμενο πχ ενας ποδοσφαιροφιλος?υπαρχει περιπτωση ενας ποδοσφαιροφιλος που θα βρεθει στην αθηνα να θελει να δει το γηπεδο της ξακουστης και τεραστιας ομαδας του ολυμπιακου η παναθηναικου?δεν μιλαμε για μπαρτσελονα,ρεαλ κτλ που οντως παρα πολλοι κανουν ξεναγηση στα γηπεδα τους..

κακα τα ψεματα η αθηνα αυτο που εχει να δειξει ειναι αυτα που ξερουμε ολοι..απο κει και περα ειναι μια αχαρη και μετρια πολη απ τις πιο ασχημες της ευρωπης.

ακομα και η θεσσαλονικη που ειναι ομορφοτερη πολη με πολλες γειτονιες ιστορικου ενδιαφεροντος ανετα ενας τουριστας χωρις τη βοηθεια ντοπιου μπορει να δει τις βασικες ομορφιες ακομα και τις ''κρυφες'' γωνιες με τα ταβερνακια που μονο κρυφες δεν ειναι.

Panagiota^

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Ιράν, Εκουαδόρ, Τανζανία
Παράδειγμα: συνηθίζω να πηγαίνω κάποιους επισκέπτες φίλους (οι οποίοι φυσικά έχουν τέτοιο ενδιαφέρον) στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών..
Δεν είσαι η μόνη, το Α'Νεκροταφείο είναι χρόνια στη λίστα των ξεναγήσεων του Δήμου Αθηναίων.

Προς Παναγιώτα...

Λυπάμαι αλλά διαφωνώ κάθετα... σε καμία περίπτωση δεν θα εμπιστευτώ για την διασκέδασή μου ή το φαγητό μου έναν εντελώς άγνωστο στην προσμονή μιας δήθεν αυθεντικότητας... ο άλλος δεν ξέρει τα γούστα μου ούτε εγώ τα δικά του... εξάλλου εγώ για φαγητό π.χ δεν εμπιστεύομαι Αθηναίους γνωστούς μου υπάρχει περίπτωση να εμπιστευτώ κάποιον εντελώς άγνωστο σε μια ξένη χώρα με την ελπίδα να γνωρίσω κάτι αυθεντικό? Και το αυθεντικό δηλαδή ποιος το ορίζει? Αυθεντικά Γαλλικό δεν είναι το ταρτάρ? Ξέρεις δηλαδή πολλούς Έλληνες που θα τα εκτιμούσαν σαν λιχουδιά και θα ευχαριστούσαν από καρδιάς τον Γάλλο ξεναγό τους αν τους πήγαινε σε ένα εστιατόριο που σπεσιαλιτέ του θα ήταν το ταρτάρ?

Επίσης ναι θα σου πω ότι όταν κάποιος έχει να περάσει 2-3 μέρες στην Αθήνα ασφαλώς και είναι πολύ πιο σημαντικό να πάει στην Ακρόπολη, το Μουσείο, την Πλάκα από το να τον τρέχει ο κάθε επίδοξος ξεναγός σε μέρη που η κούτρα του νομίζει πως είναι σημαντικά... εγώ όταν πρόκειται να ξεναγήσω κάποιους στην πόλη μου τους ρωτάω πρώτα απ όλα τι τους ενδιαφέρει και πράττω ανάλογα... οι επιλογές μου σε πληροφορώ είναι λίγο πολύ οι συνηθισμένες και σαν κρυφό χαρτί μου έχω μια βόλτα στην Βουλιαγμένη, το Δαφνί ή την Πάρνηθα και κάποιο ιδιαίτερο εστιατόριο με ψαγμένες Ελληνικές γεύσεις...
Και ποιός σου είπε Νικόλα πως θα εμπιστευτώ την τύχη μου αποκλειστικά και μόνο στα γούστα ενός τυχαίου; Φυσικά και διαβάζω πολύ για την χώρα πριν την επίσκεψή μου, ασφαλώς και κινούμαι με βάση τον εκάστοτε έντυπο οδηγό κι έχω κάνει την έρευνά μου online. Αλλά τουλάχιστον ένα απόγευμα θα τη δω μέσα από την υποκειμενική ματιά των ντόπιων, ακόμη και στο πιο υποβαθμισμένο προάστιο της πόλης. Σε πληροφορώ πως με σόκαρε περισσότερο το 'δείπνο' σε διαμέρισμα ντόπιου της Μόσχας παρά το νεκροταφείο Novodevichie. Ή η συναναστροφή και η άποψη περί κομμουνισμού ενός συνταξιούχου υπαλλήλου του καθεστώτος που γνώρισα στη Ρωσική επαρχία παρά η θέα μιας από της 7 αδερφές του Στάλιν. Ακόμη κι αν τα γούστα του εκάστοτε 'ξεναγού' απέχουν πολύ από τα δικά μου.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Από αυτό που διαβάζω "Ξεκινάει το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της πόλης, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2011. Ένας θεσμός που προσελκύει μεγάλο αριθμό δημοτών." συμπεραίνω οτι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στους δημότες. Δηλαδή η ξενάγηση θα γίεται στα ελληνικά, πράγμα που εκ των πραγμάτων ελάχιστους τουρίστες αφορά, μια που άλλωστε δεν αναφέρονται γλώσσες ξενάγησης.

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
ακομα και η θεσσαλονικη που ειναι ομορφοτερη πολη με πολλες γειτονιες ιστορικου ενδιαφεροντος ανετα ενας τουριστας χωρις τη βοηθεια ντοπιου μπορει να δει τις βασικες ομορφιες ακομα και τις ''κρυφες'' γωνιες με τα ταβερνακια που μονο κρυφες δεν ειναι.
Αμφιβάλλω για παράδειγμα, αν ένας γάλλος επισκέπτης της πόλης θα μπορούσε να περιπλανηθεί στην πόλη και να βρει τα ίχνη που έχουν απομείνει από την έντονη γαλλική παρουσία στη περιοχή, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, χωρίς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα σε πολύ ειδικές επιστημονικές μελέτες ή με τη βοήθεια κάποιου ντόπιου που γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία της πόλης του.

Sokratis

Member
Επόμενο Ταξίδι
Puerto Rafti
Εγω επειδη ειμαι στουρνος στους ταφους επιφανων εκλιποντων, θα τους πηγαινα στον ταφο της γιαγιας μου. Αν τους ελεγα πως ειναι του Καποδιστρια λετε να σκαψουν για να το εξακριβωσουν?
Μπορω επισης να τους παω στο ταβερνακι του κολλητου, στο μαγαζακι του μπατζανακη, στο μπαρακι του αυτοκολλητου και να βγαλω και κανα φραγκο απο προμηθειες στον ελευθερο χρονο μου. Αν εφαρμοσθει το μετρο καπως ετσι θα καταληξει γιατι εδω ειναι Βαλκανια δεν ειναι παιξε γελασε.

giannismits

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Αμφιβάλλω για παράδειγμα, αν ένας γάλλος επισκέπτης της πόλης θα μπορούσε να περιπλανηθεί στην πόλη και να βρει τα ίχνη που έχουν απομείνει από την έντονη γαλλική παρουσία στη περιοχή, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, χωρίς κάποια ιδιαίτερη φροντίδα σε πολύ ειδικές επιστημονικές μελέτες ή με τη βοήθεια κάποιου ντόπιου που γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία της πόλης του.
ναι βρε ερση συμφωνω.ομως παραειναι συγκεκριμενο σημειο ενδιαφεροντος και δεν νομιζω ακομα και ο γαλλος να μαθει η να ψαξει κατι τετοιο..
σιγουρα ελαχιστοι ντοπιοι εχουν την γνωση και την μορφωση και γνωριζουν την ιστορια και τα σημεια ιδιαιτερου ενδιαφεροντος της πολης του..και αν μπορουν να δειξουν πραγματικα περιοχες και γωνιες που αξιζουν και που σε καμια περιπτωση δεν θα εβλεπαν ναι θεωρω οτι θα κανουν καλο εργο.

εγω παντως μια ξεναγηση στην ''αγνωστη'' θεσσαλονικη απο σενα θα την ηθελα καποια στιγμη:)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom