• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

το ωραιότερο ελληνικο χωριο ειναι......

Rebequita

Member
Μηνύματα
408
Likes
159
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Και γω πιστευω το Νυμφαιο ειναι ενα τουριστικο χωριο. Κατα την διαρκεια της μερας εχει ομορφα σημεια που αξιζει να τα περπατησεις για να τα εξερευνησεις αλλα μεχρι εκει, αν πεσει το βραδυ οι περισσοτεροι τουριστες φευγουν και επικρατει ερημια. Αν δεν θες να κοιμηθεις απο τις 9, δεν εχεις τι αλλο να κανεις. Δευτερη διανυκτερευση δεν αντεχεται, ακομα και η μια υπερβολη ειναι. Ο Παλιος Παντελεημονας νομιζω ειναι κατι αντιστοιχο με ελαφρως περισσοτερες επιλογες.
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Το θεωρώ ψεύτικο γιατί είναι ψεύτικο... ελάχιστα σπίτια κατοικούνται , οι εκκλησίες δεν έχουν ζωή, δουλειές δεν υπάρχουν , η Σχολή είναι συνεδριακό κέντρο... όλα έγιναν για να δημιουργηθεί ένα χωριό προς τέρψη των τουριστών...

Δεν περίμενα να κυκλοφορούν μουλαρια στο δρόμο αλλά περίμενα να υπάρχουν μαγαζιά, παιδιά να παίζουν, η Σχολή να λειτουργεί σαν σχολή και οι όποιοι κάτοικοι να μην είναι κομπάρσοι στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης... το μέρος ασφαλώς και είναι ωραίο αλλά είναι τόσο αποστειρωμένο που αποθεί... τι σχέση έχει το θεατρικό σκηνικό του Νυμφαίου με παραδοσιακά χωριά όχι της Ιταλίας και της Γαλλίας αλλά και της Ελλάδας... δεν μιλάω για το Μέτσοβο αλλά μιλάω για την Απείρανθο , τον Πύργο , την Στεμνίτσα... χωριά όλο ζωή με σχολές , μαγαζιά, που δεν εξαρτόνται από την τουριστική λαίλαπα...

Ευχαριστώ πολύ αλλά οι βρυκόλακες εμένα δεν με γοητεύουν...
Τουλαχιστον χαιρομαι που δεχεσαι οτι τα κτιρια ειναι αληθινα με θεμελια και απο πετρα και απο ξυλο φτιαγμενα και οχι σκηνικο της Τσινετσιτα οπως ανεφερες πιο πανω. Δεχομαι οτι η Νικειος Σχολη δεν εχει καμια σοβαρη χρηση, οπως θα μπορουσε και θα οφειλε να εχει, αν και εφοσον το ΑΠΘ, στο οποιο εχει παραχωρηθει, ειχε την παραμικρη συναισθηση της αποστολης του. Τα περισσοτερα απο τα αρχοντια σπιτια του Νυμφαιου συνεχιζουν να αποτελουν ιδιοκτησιες των παλιων οικογενειων του χωριου και πολυ λιγα απο αυτα εχουν αλλαξει χερια. Δεν κατοικουνται συνεχως, ειναι η αληθεια, αλλα Π/Σ/Κ τριημερα, αργιες, καλοκαιρια, Πασχα και Χριστουγεννα ειναι ολα γεματα και φιλοξενουν και εξτρα κοσμο. Που ειναι ολος αυτος ο κοσμος και δεν γεμιζει καφενεια και εστιατορια ειναι το ευλογο ερωτημα: Καθονται σπιτια τους και ανταλασσουν επισκεψεις, τραπεζωνονται μεταξυ τους και ουσιαστικα προσπαθουν να ξαναδεσουν το νημα παλιων σχεσεων και οικογενειακων φιλιων. Ας μην ξεχναμε οτι το Νυμφαιο απο παντα ειχε και εναν ιδιορρυθμο εσωστρεφη χαρακτηρα, οπως αλλωστε και τα περισσοτερα μακεδονιτικα χωρια, αλλα στο Νυμφαιο παρουσιαζεται η εσωστρεφεια σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο, δεδομενου οτι ολοι οι αντρες εφευγαν, και εμεναν πισω μονο οι γεροντες και οι γυναικες.Ο βαθμος εσωστρεφειας αυξηθηκε βεβαια, βοηθουντος και ενος πολυ σκληρου χειμωνα: τοσο βορεια και στα 1340 μετρα δεν ειναι αστειο, το κρυο ξεκινα ηδη απο τον Σεπτεμβρη. Που να βγει κανεις ευκολα εξω απο το σπιτι του! Σιγουρα και η ελλειψη ανδρων απο τη μια και η ευμαρεια απο την αλλη, αιτιολογουν ακομη περισσοτερο την εσωστρεφεια. Δεν ειχαν αναγκη οι γυναικες να βγουν εξω απο τα σπιτια τους, για να ασχοληθουν με εξωτερικες εργασιες. Πλουσιοσπιτα ηταν, με ολα τα καλα του θεου φερμενα απο ξενα μερη. Ολοι αυτοι οι παραγοντες εξηγουν γιατι και ολα κατοικημενα να ειναι τα σπιτια την εποχη της επισκεψης καποιου στο Νυμφαιο, πολυ λιγη διαφορα θα παρατηρησει: Μονο στο παρκιγκ του χωριου θα φανουν τα περισσοτερα αυτοκινητα. Με δυο λογια: οι παλιοι κατοικοι του Νυμφαιου δεν πολυξεμυτιζαν εξω απο τα υπεροχα σπιτια τους. Ουτε τωρα, αλλα ουτε και παλιοτερα.
Το χωριο προυπηρχε της οποιας τουριστικης αναπτυξης. Δεν εγινε προς τουριστικη τερψη θεσσαλωνικεων και αθηναιων. Αν υπηρχε τετοιος σκοπος, θα εβρισκε και η Rebesquita καπως να περασει το βραδι της. Δεν νοιαζονται οι παλαιοι του κατοικοι του αν θα ερθουν οι Αθηναιοι και οι Θεσσαλονικεις η οχι τα τριημερα. Εκεινο που τους ενοιαξε ηταν να βρουν καποιες δουλειες να δωσουν σε κοσμο ωστε να αυξηθει ο πληθυσμος του Νυμφαιου. Δεν υπηρχε αλλη λυση απο τον τουρισμο. Αν υπηρχε αλλη, νομιζω οτι θα την ειχαν προτιμησει.

Κατα τα τελη της δεκαετιας του 1980, οι διαφοροι Νεβεσκιωτες (το χωριο εχει πολλα ονοματα: Νεβεσκα, Νιβεαστα και Νυμφαιο) που εμεναν στην Αθηνα και στην Θεσσαλονικη και ειχαν αρχισει να επισκευαζουν τα σπιτια τους, να προσπαθουν να εξωραισουν το χωριο τους και παραλληλα να του δωσουν και μια καινουργια ζωη, μια που τοτε μονο τεσσερεις γεροι ηταν οι μονιμοι κατοικοι του. Εκαναν τα εξης: Παραχωρησαν τη Σχολη στο ΑΠΘ με δυστυχως ελαχιστη επιτυχια, παραχωρησαν εκτασεις στην ΧΑΝΘ η οποια εκτισε εγκαταστασεις τις οποιες μια χαρα τις χρησιμοποιει καθολη τη διαρκεια του καλοκαιριου, αλλα και φθινοπωρο και ανοιξη. Κανει εκπαιδευση προσωπικου, περιβαντολογικη εκπαιδευση, φιλοξενει παιδια κλπ. Παραχωρησαν παλι εκταση στον Αρκτουρο (ο οποιος ειναι μια οργανωση την οποια ιδρυσε ο Γιαννης Μπουταρης- καταγωγης και αυτος απο το Νυμφαιο) και ο οποιος λειτουργει μια χαρα, οποτε και καποιοι αρκουδοφυλακες ζουν και εργαζονται στο Νυμφαιο. Και οσον αφορα την εκκλησια, μπορω να ενημερωσω τους πιστους χριστιανους, οτι μπορει μεν καθεκαστην να μην μπορουν να προσευχηθουν την ωρα του εσπερινου, αλλα ολες τις Κυριακες και τις μεγαλες εορτες θα μπορεσουν να παρακολουθησουν τα θεια λογια του Ευαγγελιου.
Αυτο παλι το "κομπαρσοι στο βωμο της τουριστικης αναπτυξης" αδυνατω να το καταλαβω.
Τι ακριβως θυσιαζεται στην τουριστικη αναπτυξη; Το τοπιο παραμενει πανεμορφο,οπως ηταν και παλαιοτερα, το οποιο δυστυχως για ελαχιστα μερη της Ελλαδας μπορω να το πω, και το χωριο ξαναστηθηκε στα ποδια του: εκει που περπατουσε κανεις και αντικρυζε τα μισα σπιτια πεσμενα κατω και στους ρημαγμενους τοιχους και μπορουσε να χαζεψει κανεις σπαραγματα τοιχογραφιων, τωρα βλεπει ολοκληρα σπιτια, οπως ηταν παλια, με τα ιδια υλικα και καμια φθηνια η εκπτωση ως προς αυτα. Το αν καποια απο αυτα μετατραπηκαν σε ξενωνες, δε το θεωρω καποια φρικαλεα τουριστικη αναπτυξη. Ουτε το πληθος των τουριστων ειναι μεγαλυτερο απο εκεινο που μπορει να σηκωσει το χωριο, για να μιλαμε για "λαιλαπα". Μακαρι ολη η τουριστικη αναπτυξη της Ελλαδας να ηταν τετοιου τυπου. Επισης δεν καταλαβαινω το "κομπαρσοι". Εννοειται επισης οτι καποιοι απο τους εργαζομενους στον τουρισμο θα εχουν καλυτερες θεσεις (πχ θα ειναι οι ιδιοκτητες του ξενωνα) και καποιοι θα εχουν υποδεεστερες, (πχ θα καθαριζουν και θα κανουν λαντζα) και καποιοι ενδιαμεσες. Εννοεις, λοιπον, οτι θα ωφειλε η κυρια Γκερεκου να παρει καποιους απο αυτους συμβουλατορες της και δεν τους παιρνει, ενω για παραδειγμα τους επιλεγει απο την Απειρανθο;
Απο την αλλη θεωρω προοδο το οτι απο τα τεσσερα γηραια ατομα που ηταν μονιμοι κατοικοι, τωρα πια μενουν καμια ογδονταρια με καμια δεκαπενταρια παιδια. Και ναι μεν δεκαπεντε παιδια δεν γεμιζουν πλατειες και παιδικες χαρες, ρουγες και σοκακια, αλλα ειναι καλυτερα απο το μηδεν που ειχε φτασει.
Και ναι, καλα θα ηταν, το κρατος μεσω του ΕΟΜΕΧ να ειχε θεσπισει και στο Νυμφαιο μια σχολη αργυροχοιας οπως εκανε στην Στεμνιτσα το 1975, αλλωστε και το Νυμφαιο ειχε την αναλογη παραδοση και θα το δικαιουταν εξισου. Αν ειχε γινει και κατι τετοιο μπορει το 1990 να μην εφτανε το χωριο να εχει μονο τεσσερεις κατοικους, αλλα -τι να κανουμε -δεν εγινε. Βλεπεις τοτε ο παραμεθοριος νομος Φλωρινης ηταν πισω απο το θεο, πισω απο το παραπετασμα, πισω απο τα βουνα, οπως θελεις πες το. Αν ειχε συμβει κατι τετοιο ισως και να ειχε το Νυμφαιο σημερα πληθυσμο συγκρισιμο με την Στεμνιτσα και τον Πυργο.
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το Νυμφαιο σε τιποτε δεν προσβαλει την αισθητικη μου (αλουμινενια κουφωματα, διαφημιστικες επιγραφες, αθλιες ανακαινισεις, και λοιπες γνωστες ασχημιες που καταταλαιπωρουν τον τοπο μας), οτι ειναι ενα χωριο που καποτε κινδυνευσε να σβυσει απο τον χαρτη, και κουτσα στραβα ξανασηκωθηκε, χωρις να κανει εκπτωσεις και παραχωρησεις στο θεμα της αισθητικης -πραγμα το οποιο ειναι μαλλον σπανιο για την ιστορικη περιοδο που ζουμε, ε και ολα αυτα, τα καθολου αμελητεα, τα καταφερε με την "μονοκαλλιεργεια" του τουρισμου. Οπου και να παω, οτι και να επισκεφθω τα τελευταια δεκα χρονια το βρισκω πολυ πιο ασχημο και κακογουστο απο οτι το ειχα αφησει δεκα χρομια πριν. Νομιζω οτι ειναι και μοναδικο φαινομενο, δεν εχω υποψη μου να εχει ξανασυμβει κατι τετοιο. Ας μην ξεχναμε οτι το Νυμφαιο που βλεπουμε σημερα ειναι "δημιουργημα" των τελευταιων δεκαπεντε ετων, εχει μικρο βαθος χρονου. Ισως σε αλλα δεκαπεντε χρονια τα πραγματα να εχουν βελτιωθει, με την εννοια οτι πιθανον να προκυψουν και αλλες μορφες απασχολησης και αναπτυξης. Ισως παλι οχι, γιατι και αυτη η "επανεμφανιση" του χωριου αυτου, δεν ωφειλεται δυστυχως στην λειτουργια καποιων μονιμων θεσμων, αλλα στη δραση καποιων προσωπων, τα οποια αν φυγουν, δεν ξερω αν θα υπαρξουν διαδοχοι τους ωστε να αναπληρωθει το κενο.

ΥΓ. Σε αυτην την χωρα η οποια ασελγει διαρκως στο φυσικο περιβαλλον και στην οικιστικη της κληρονομια, η αποστειρωση δε με απωθει καθολου, ισα ισα που την εχω και μεγαλη αναγκη...
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Και ναι, καλα θα ηταν, το κρατος μεσω του ΕΟΜΕΧ να ειχε θεσπισει και στο Νυμφαιο μια σχολη αργυροχοιας οπως εκανε στην Στεμνιτσα το 1975, αλλωστε και το Νυμφαιο ειχε την αναλογη παραδοση και θα το δικαιουταν εξισου. Αν ειχε γινει και κατι τετοιο μπορει το 1990 να μην εφτανε το χωριο να εχει μονο τεσσερεις κατοικους, αλλα -τι να κανουμε -δεν εγινε. Βλεπεις τοτε ο παραμεθοριος νομος Φλωρινης ηταν πισω απο το θεο, πισω απο το παραπετασμα, πισω απο τα βουνα, οπως θελεις πες το. Αν ειχε συμβει κατι τετοιο ισως και να ειχε το Νυμφαιο σημερα πληθυσμο συγκρισιμο με την Στεμνιτσα και τον Πυργο.
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι το Νυμφαιο σε τιποτε δεν προσβαλει την αισθητικη μου (αλουμινενια κουφωματα, διαφημιστικες επιγραφες, αθλιες ανακαινισεις, και λοιπες γνωστες ασχημιες που καταταλαιπωρουν τον τοπο μας), οτι ειναι ενα χωριο που καποτε κινδυνευσε να σβυσει απο τον χαρτη, και κουτσα στραβα ξανασηκωθηκε, χωρις να κανει εκπτωσεις και παραχωρησεις στο θεμα της αισθητικης -πραγμα το οποιο ειναι μαλλον σπανιο για την ιστορικη περιοδο που ζουμε, ε και ολα αυτα, τα καθολου αμελητεα, τα καταφερε με την "μονοκαλλιεργεια" του τουρισμου. Οπου και να παω, οτι και να επισκεφθω τα τελευταια δεκα χρονια το βρισκω πολυ πιο ασχημο και κακογουστο απο οτι το ειχα αφησει δεκα χρομια πριν. Νομιζω οτι ειναι και μοναδικο φαινομενο, δεν εχω υποψη μου να εχει ξανασυμβει κατι τετοιο. Ας μην ξεχναμε οτι το Νυμφαιο που βλεπουμε σημερα ειναι "δημιουργημα" των τελευταιων δεκαπεντε ετων, εχει μικρο βαθος χρονου. Ισως σε αλλα δεκαπεντε χρονια τα πραγματα να εχουν βελτιωθει, με την εννοια οτι πιθανον να προκυψουν και αλλες μορφες απασχολησης και αναπτυξης. Ισως παλι οχι, γιατι και αυτη η "επανεμφανιση" του χωριου αυτου, δεν ωφειλεται δυστυχως στην λειτουργια καποιων μονιμων θεσμων, αλλα στη δραση καποιων προσωπων, τα οποια αν φυγουν, δεν ξερω αν θα υπαρξουν διαδοχοι τους ωστε να αναπληρωθει το κενο.

ΥΓ. Σε αυτην την χωρα η οποια ασελγει διαρκως στο φυσικο περιβαλλον και στην οικιστικη της κληρονομια, η αποστειρωση δε με απωθει καθολου, ισα ισα που την εχω και μεγαλη αναγκη...

Έρση μου με την φράση σου " το Νυμφαίο που βλεπουμε σημερα ειναι "δημιουργημα" των τελευταιων δεκαπεντε ετων, εχει μικρο βαθος χρονου." τα είπες όλα...

Ναι το χωριό αισθητικά είναι όμορφο αλλά εντελώς αποστηρωμένο... είναι απλά ένα σκηνικό φτιαγμένο για τον τουρίστα χωρίς ζωή... δεν είναι χωριό σαν κι αυτά που ξέρουμε σαν κι αυτά που ανέφερα... με τον φούρνο του, το μανάβικο, το παντοπωλείο... και αυτά τα μαγαζιά που υπάρχουν είναι εντελώς ψεύτικα... κάνε μια σύγκριση με αντίστοιχα χωριά της Ιταλίας ή της Γαλλίας και θα καταλάβεις τι θέλω να πω... σε όλα αυτά τα χωριά υπάρχει ντόπια κίνηση και ζωή... στο Νυμφαίο όχι, τα πάντα κινούνται γύρω από τον τουρίστα... αυτό εμένα μου κάνει φτηνά ψεύτικο... έχεις δίκιο λέγοντας ότι το Νυμφαίο άξιζε μια ευκαιρία από το κράτος, μια βοήθεια , το άνοιγμα της σχολής ίσως... αυτό δεν έγινε όμως τι να κάνουμε... το αποτέλεσμα κρίνω... όσον αφορά την απομόνωση πίστεψέ με ο Πύργος π.χ μπορεί να μην είναι στα βουνά της Μακεδονίας αλλά στην άλλη άκρη του νησιού και η πρόσβαση με τον "πολιτισμό" είναι τουλάχιστον το ίδιο προβληματική...

Τι θα μου άρεσε τώρα... ένα χωριό σαν τα υπέροχα Υστέρνια... χωριό χωρίς κατοίκους μεν αλλά με την πατίνα του χρόνου να του δίνει ατμοσφαιρικότητα και γοητεία... κατάλαβες τώρα τι εννοώ όταν λέω γνησιότητα και θυσία στον τουρισμό? Τι σχέση έχει η φαντασμαγορικότητα των Υστερνίων με το προκατ δημιουργημα του Νυμφαίου...
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καταρχην δε μπορω να θεωρησω οτι τα σπιτια του Νυμφαιου ειναι προκατ, οσο μεταφορικα και να το λες. Ειναι εκατο και διακοσιων χρονων σπιτια, τα οποια ετυχε να επισκευασθουν περιπου την ιδια περιοδο, οποτε δειχνουν να ειναι περιπου συγχρονα. Δε με χαλαει ομως αυτο. Αλλωστε μια χαρα υλικα χρησιμοποιουν, καμια φθηνεια η εκπτωση ως προς αυτα, οποτε εν καιρω θα ξαναπαλιωσουν ομορφα, χωρις ξεφτισματα και μουτζουρες. Σε γενικες γραμμες δεν εχω ζητημα να ειναι κατι παλιο για να μου αρεσει, δε μου χρειαζεται παντα η πατινα του χρονου.
Ναι πραγματικα, το Νυμφαιο δεν εχει μαναβικα η κρεοπωλια, αλλα αυτο δε με χαλαει προσωπικα, ισως ειναι προβλημα για τους λιγους κατοικους του, εγω δε θα επισκεπτομουν το Νυμφαιο για να αγορασω τα κοκκινογουλια της εβδομαδος. Ουτε αλλωστε ειναι και το μονο χωριο εν Ελλαδι που δεν εχει μαγαζια. Τα περισσοτερα δεν εχουν, για παραδειγα τα περισσοτερα Ζαγοροχωρια. Τα περισσοτερα μικρα χωρια, αυτου του αριθμου των κατοικων, δε μπορουν να συντηρησουν μαγαζια, οποτε ειναι σαν το Νυμφαιο: χωρις μαγαζια. Οι λιγοι κατοικοι πηγαινουν στο κεφαλοχωρι για ψωνια. Απλως σε εκεινα οι κατοικοι που και που σκαλιζουν και ενα χωραφι...
Και ναι μεν καλα και ομορφα ειναι τα εγκαταλελειμενα Υστερνια, αλλα εγκαταλειφθησαν γιατι ο τουρισμος πλεον παιζει στον Ορμο Υστερνιων που δεν παει αλλωστε και για βραβειο καλαισθησιας. Αν και αυτος ηταν επισης πολυ καλυτερος πριν δωδεκα χρονια που εμενα εκει...

Και μια διευκρινιση: Οταν μιλω για απομονωση δεν μιλω για γεωγραφικη απομονωση, αλλα για πολιτικη: ο νομος Φλωρινας, οπως και αρκετοι αλλοι που υπηρξαν θεατρα του εμφυλιου πολεμου, απομονωθηκαν πολιτικα για πολλες, μα παρα πολλες, δεκαετιες. Οι Κυκλαδες οσο δυσκολα και αν τις φθανει κανεις, λογω ακτοπλοικων συγκοινωνιων, δεν απομονωθηκαν απο την κεντρικη εξουσια, μια και δεν υπηρξαν θεατρο συγκρουσεων. Θυμαμαι για παραδειγμα το 1978, αντε βαρια βαρια να ηταν το 1977 (τεσσερα, πεντε χρονια δηλαδη μετα τη πτωση της χουντας κιολας) τον πατερα μου (αθηναιος που του τη βαρεσε να κανει ενα ταξιδι αναψυχης σε εκεινα τα μερη) να μας διηγειται πως πηγε απο την αστυνομικη διευθυνση Φλωρινης για να παρει αδεια να επισκεφθει καποια τριγυρω χωρια που ηθελε να δει. Τι αναπτυξη, τουριστικη η οιασδηποτε αλλης φυσης να συζηταμε απο εκει και επειτα, και ποιες Σχολες, εδω οι ανθρωποι εφευγαν τρεχοντας χωρις να ριξουν πισω τους μια ματια... Εννοειται οτι ολη η οικιστικη παραδοση του Νομου Φλωρινης, ειτε αφορουσε την πολη της Φλωρινας, ειτε τα χωρια της πηρε την κατιουσα και δεν ξανασηκωσε ποτε κεφαλι. Το Νυμφαιο αποτελει λαμπρη εξαιρεση. Καθε μερος που επισκεφτομαι εχει γινει πολυ χειροτερο απο τοτε που το ειδα για τελευταια φορα. Και αυτο δυστυχως δε συμβαινει μονο στον νομο Φλωρινης, μακαρι να περιοριζοταν εκει το φαινομενο. Φετος βρηκα μια Μανη, απιστευτα και ασυναρτητα πιο δομημενη απο τη Μανη που θυμομουν το 1998 που πηγα για τελευταια φορα. Το συνθημα λιγο πολυ ηταν μεζονετες παντου!
Σε ενα θεμα εδω στο travelstories με πληροφορησαν οτι το Καρλοβασι της Σαμου εχει γινει ενας αχαρος οικισμος που δεν αξιζει τον κοπο να τον επισκεφθει κανεις. Παει λοιπον και το αρχοντικο Καρλοβασι των παιδικων και εφηβικων μου χρονων. Οποτε ετσι και φανει κατι που ειναι ομορφο και δεν πληγωνει την αισθητικη μου, ενθουσιαζομαι. Θα δεχομουν τις ενστασεις σου αν ημουν ιταλιδα, γαλλιδα, ισπανιδα, αυστρακη, ελβετιδα, πολιτης τελος παντων μιας χωρας που σεβεται την οικιστικη της παραδοση. Αλλα μια και ειμαι ελληνιδα και ζω στην Ελλαδα, θεωρω οτι το Νυμφαιο (μαζι με κανενα δυο τρια αλλα, δε διαφωνω οτι υπαρχουν και αλλα, μονο που η λιστα ειναι απελπιστικα μικρη) ειναι κορυφαιο και χωρις παραφωνιες. Εν ολιγοις: Νυμφαιο, και πως ετυχε και το εχουμε, τετοιοι που ειμαστε! Η αλλιως Νυμφαιο και πολυ μας πεφτει. Βλεπεις δε μπορω να ξεχασω την καταγωγη μου, το σε ποια χωρα ζω, για ποια χωρα μιλαμε. Τωρα αν πιασουμε συζητηση, χωρις να λαβουμε υποψη μας τοπο, χρονο, συνθηκες, δυστυχως πολυ θα στενοχωρηθουμε, και οχι μονο για τον μικρο αριθμο της λιστας, αλλα για το ποσα απο αυτα θα εξακολουθησουν να ειναι εκει και μετα απο δεκα-δεκα πεντε χρονια...
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Αλλα μια και ειμαι ελληνιδα και ζω στην Ελλαδα, θεωρω οτι το Νυμφαιο (μαζι με κανενα δυο τρια αλλα, δε διαφωνω οτι υπαρχουν και αλλα, μονο που η λιστα ειναι απελπιστικα μικρη) ειναι κορυφαιο και χωρις παραφωνιες. Εν ολιγοις: Νυμφαιο, και πως ετυχε και το εχουμε, τετοιοι που ειμαστε! Η αλλιως Νυμφαιο και πολυ μας πεφτει. Βλεπεις δε μπορω να ξεχασω την καταγωγη μου, το σε ποια χωρα ζω, για ποια χωρα μιλαμε. Τωρα αν πιασουμε συζητηση, χωρις να λαβουμε υποψη μας τοπο, χρονο, συνθηκες, δυστυχως πολυ θα στενοχωρηθουμε, και οχι μονο για τον μικρο αριθμο της λιστας, αλλα για το ποσα απο αυτα θα εξακολουθησουν να ειναι εκει και μετα απο δεκα-δεκα πεντε χρονια...
Όλο το ζουμί είναι αυτή η παράγραφος .
Η ελληνική πραγματικότητα δεν προσφέρεται και για σπουδαίες ή έστω αισιόδοξες προσδοκίες.
Όποιος έχει ζήσει ή έχει παρακολουθήσει από κοντά την ελληνική επαρχία, μπορεί εύκολα να φανταστεί την σημερινή εικόνα του Νυμφαίου, αν δεν είχαν επέμβει αυτοί που ανέφερε η Έρση.
 

ioanna.gkan

Member
Μηνύματα
459
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Εγω δεν μπορω να καταλαβω το προβλημα που ειναι. Ολοι εχουμε τοπο καταγωγης ενα χωριο, οπως κι εγω. Το χωριο μου εχει φυσικη λιμνη, φυσικο υπογειο σπηλαιο που δεν εχει αξιοποιηθει ( οι λογοι δεν ειναι της παρουσης), παραδοσιακες δρυστελλες, δασος και βουνο, ενα ομορφο γραφικο, απλο, χωριο. Το ξερουν ομως μονο οσοι ζουν εκει και καταγονται απο εκει, αντε κι οσοι τους βγαλει ο δρομος κατα τυχη, πως μπορει να συζητηθει, συμπεριληφθει η να ψηφιστει απο το ευρυτερα μελη του φορουμ για παραδειγμα?
Αρα καταληγουμε στα χωρια που οι περισσοτεροι εχουν επισκεφτει για τουριστικους κυριως λογους, τα οποια ειναι και πολυ ομορφα. Απο την στιγμη ομως που ειναι ευρεως γνωστα ειναι φυσικο να εχουν αλλοιωθει λογω του τουρισμου και των αριθμο των ανθρωπων που τα επισκεπτονται.Ισως μερικα ειναι και λιγο τεχνητα ομορφα. Τι μας πειραζει δεν καταλαβαινω? Τουρισμος και παραδοση δεν ταιριαζουν. Αρα η θα μιλαμε για ανεξερευνητα μερη η για ομορφα τουριστικα μερη που εχουμε επισκεφτει.
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη
Εγω δεν μπορω να καταλαβω το προβλημα που ειναι.
Για μένα το πρόβλημα είναι η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου (αν χρειαστεί συζητάμε και τις αιτίες).
Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα:
Σε εκδρομή περιβαλλοντικής ομάδας πριν 5 χρόνια στο νομό Γρεβενών, σταματήσαμε για καφέ- αναψυκτικά, σε καφενείο κάποιου χωριού .
Οταν φεύγαμε, καμιά ώρα αργότερα, ένας παππούς μας ευχαρίστησε γιατί είχαν χρόνια να δουν παιδιά στο χωριό.
Και μιλάμε για χωριό που ήταν και έδρα δήμου.
 

ioanna.gkan

Member
Μηνύματα
459
Likes
65
Επόμενο Ταξίδι
Ευρώπη αλλά που,,,
Ταξίδι-Όνειρο
Παταγωνια
Για μένα το πρόβλημα είναι η ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου (αν χρειαστεί συζητάμε και τις αιτίες).
Επιτρέψτε μου ένα μικρό παράδειγμα:
Σε εκδρομή περιβαλλοντικής ομάδας πριν 5 χρόνια στο νομό Γρεβενών, σταματήσαμε για καφέ- αναψυκτικά, σε καφενείο κάποιου χωριού .
Οταν φεύγαμε, καμιά ώρα αργότερα, ένας παππούς μας ευχαρίστησε γιατί είχαν χρόνια να δουν παιδιά στο χωριό.
Και μιλάμε για χωριό που ήταν και έδρα δήμου.
Συμφωνω απολυτα. Ειναι η μοιρα των περισσοτερων ελληνικων χωριων. Αρα γιατι μας πειραζει που το Νυμφαιο ειναι ισως τεχνητα παραδοσιακο αλλα με τον τουρισμο κρατα κοσμο στην περιοχη και βοηθα στην αναπτυξη? Μας πειραζει που δεν κρατα τον γραφικο χαρακτηρα του? Αν τον κρατουσε δεν θα πηγαινε κανεις, γιατι δεν θα παρειχε τις ανεσεις που ολοι εμεις που ψαχνουμε τα παραδοσιακα μερη θελουμε, για να καθησουμε να τα δουμε!!! Τι θελουμε επιτελους?
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Καταρχην να κανω μια διευκρινηση προς την Ιωαννα: Το Νυμφαιο εχει σεβαστει σε εξαιρετικα μεγαλο (για να μην πω στο μεγιστο) βαθμο την αρχιτεκτονικη του παραδοση και ισως μαλιστα και να παραειναι "γραφικο" για τα γουστα ορισμενων. Και οταν λεω "παραειναι" εννοω οτι εχει μια εντελως διαφορετικη λειτουργια απο τα υπολοιπα χωρια. Και η διαφορετικοτητα ξεκινα αμεσως απο την εισοδο του χωριου οπου οι επισκεπτες οφειλουν να αφησουν τα αυτοκινητα τους, ετσι ωστε ολοι να απολαμβανουν τις βολτες τους στα σοκακια του χωρις να εμποδιζονται απο τη διελευση των οχηματων και επισης να απολαμβανουν την αρχιτεκτονικη ομορφια χωρις την ασχημια των παρκαρισμενων αυτοκινητων. Θυμαμαι για παραδειγμα φετος το καλοκαιρι στην Αρεοπολη ματαια να προσπαθω να βρω καποια στιγμη που να μην υπαρχουν αυτοκινητα στην πλατεια με την εκκλησια για να παρω μια φωτογραφια και τις τεσσερεις φορες που περασσα απο εκει τα οχηματα να ειναι παντα παροντα. Και υποτιθεται οτι απαγορευοταν και το παρκαρισμα. Στο Νυμφαιο εφαρμοσαν απλα πραγματα δηλαδη, τα οποια σε αλλας πολιχνες του εξωτερικου ειναι λυμμενα απο καιρο, αλλα για την Ελλαδα ειναι πρωτοφαντα. Αυτο μπορει σε καποιους να δημιουργησει την εντυπωση του "τεχνητου", γιατι ακομη και αν εχει θεσμοθετηθει για πολλα μερη, παραβιαζεται ασυστολα και εχει καταστει κενο γραμμα.
Εννοειται οτι εχει και ολες τις ανεσεις: Φως, νερο, τηλεφωνο, θερμανση, ωραια καταλυμματα, ταβερνες, ενα καφε, δικο του εκχιονιστικο για να μην κλεινεται ποτε ο δρομος απο το χιονι. Εκεινο που δεν εχει ειναι τη συνηθη ακαταστασια ακομη και των πιο ομορφων ελληνικων χωριων. Δε θα δεις για παραδειγμα πλαι στο ανακαινισμενο αρχοντικο την εξωτερικη αποθηκη του να ειναι μια αθλιοτητα, η τη μαντρα του να ειναι μια μπετονενια αηδια, η την εξωπορτα να ειναι μια προχειρολαμαρινοδουλεια, η διπλα στο πετρινο σπιτι τσιμεντενιο γκαραζ, στοιχεια τα οποια ανατρεπουν την ολη εικονα τελικα. Ασε τις διαφημιστικες πινακιδες, ασε τις επιγραφες στα μαγαζια...Το καθε τι ειναι προσεγμενο, χωρις να ειναι και εξεζητημενο. Εξ ου και προκυπτει σε καποιους η αισθηση της αποστειρωσης. Μακαρι να μπορουσαν να αποκαθαρθουν με καποιας μορφης αποστειρωση οι τονοι ασχημιας που εχουν σωρευσει πανω στα ωραια χωρια μας η αδιαφορια των αρχων και των κατοικων τους! Ας μπορουσαμε να τα αποστειρωσουμε ολα και ας γινοντουσαν ξανα καθαρα και ομορφα.
Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι φετος το καλοκαιρι που ειχα χρονο και τριγυρησα πολυ στην Ελλαδα, καθε φορα που βρισκομουν σε καποιο απο τα ωραια χωρια αρχιζα " τι ωραιο που ειναι, αλλα χαθηκε ο κοπος να μη βαλουν αλουμινενια κουφωματα" η "τι ωραιο που ειναι, αλλα πως χαλαει τη θεα μεσα στη μεση αυτη η αθλια οικοδομη του '80" η παλι "μα πως τους ηρθε να ντυσουν την προσοψη τους με πλακακι λες και ειναι η τουαλετα τους" και να ακουω διαφορα του τυπου. "Ελα πως κανεις ετσι, στην Ελλαδα ζουμε, δε λες παλι καλα που η γενικη εντυπωση ειναι καλη;" Ε λοιπον επειδη κανω συνεχεια εκπτωσεις αισθητικης σε πολλα απο τα μερη που ηδη εχουν αναφερθει ως απο τα "ωραιοτερα χωρια της Ελλαδας", οταν εχω βρει ενα μερος που δεν εχει χρειαστει να κανω τετοιου ειδους εκπτωσεις, πραγματικα απορω για το τι αλλο επιπλεον μπορει να θελει κανεις σε αυτο το επιπεδο τουλαχιστον.
Μπορει να χρειαζεται κανεις για να αισθανθει καλα μπακαλικα και μαναβικα, μπορει night life, μπορει να θελει βοσκοπουλες με φλογερες, παιδακια να παιζουν ποδοσφαιρο στην αυλη του σχολειου τους, μπορει να θελει εσπερινους, η ροκ μουσικες συναυλιες. Δεκτο. Αλλα αυτα τα στοιχεια δεν εχουν να κανουν με την αισθητικη. Πιθανον να εχουν να κανουν με την ποιοτητα ζωης και πρωτιστως των κατοικων τους. Αλλα οταν αναφερομαστε στο ωραιοτερο μιλουμε με ορους αισθητικης. Θα μπορουσα να δεχθω τα εξης μειονεκτηματα αισθητικης ταξης σε σχεση με το Νυμφαιο: Δεν εχει θεα, ειναι κτισμενο σε γουβα. Ακομη και αν παει κανεις μεχρι το φρυδι του γκρεμου και χαζεψει τη θεα θα δει εκτος απο τις λιμνες και τα εργοστασια της ΔΕΗ, το οποιο δεν ειναι και οτι θα επιθυμουσε κανεις να δει. Δεν βλεπει επισης θαλασσα. Δεν βλεπει υπεροχες αιματοβαμμενες δυσεις. Ολα αυτα ισχυουν και ολα αυτα απολυτως δεκτα στο αισθητικο επιπεδο. Μπορει καποιος, για να θεωρησει ενα χωριο ως το "ωραιοτερο", να προυποθετει ωραια δυτικη θεα στη θαλασσα και κανενα εργοστασιο στα περιξ. Αλλα δεν διαβασα τετοιου αισθητικου τυπου επιχειρηματα για το Νυμφαιο. Προσωπικα ολα αυτα τα στοιχεια που προανεφερα, εσπερινους και ροκ συναυλιες, μου ειναι απολυτως αδιαφορα, τα περισσοτερα εξ αυτων αλλωστε τα βρισκω και στην πολη μου, τη εξαιρεσει της βοσκοπουλας, και το μονο που με ενδιαφερει για να χαρακτηρησω ενα χωριο ως ομορφο ειναι η αισθητικη του και η αρχιτεκτονικη του και μπορω να πω οτι το Νυμφαιο την ειχε, τη διατηρησε παρα τις αντιξοες συνθηκες και εξακολουθει να την εχει. Και αυτο για μενα ειναι αρκετο για να θεωρησω το Νυμφαιο ενα απο τα πολυ ωραια χωρια της Ελλαδας, φυσικα και ευτυχως οχι το μοναδικο.
Και ας το θεσω και καπως αλλιως: Αν καποια στιγμη διαλεγα ενα ορεινο μερος για να αποκτησω σπιτι, πιο ευκολα θα αγοραζα σπιτι στο Νυμφαιο απο οπουδηποτε αλλου με την εννοια οτι μου δημιουργειται η αισθηση οτι και σε δεκα, δεκαπεντε χρονια δε θα εχουν ακομη ασελγησει πανω του. (Απο εκει και επειτα βεβαια ο θεος και η ψυχη του). Και ας εχω την ταλαιπωρια να κατεβαινω τον ολο στροφιλικι δρομο μεχρι το χωριο Αετο πιο κατω, για να αγορασω ψωμι και τροφιμα. Δεν εχω την ιδια αισθηση ασφαλειας σε σχεση με το φυσικο η οικιστικο περιβαλλον για τα περισσοτερα μερη της Ελλαδας.
Απο εκει και περα, πως μπορουν τα χωρια μας ειτε ειναι παραθαλασσια, ειτε ειναι ορεινα, ειτε ειναι γραφικα και ομορφα ειτε οχι, εφοσον εχουν εκλειψει οι παραδοσιακες πηγες εισοδηματος που ειχαν τα μερη αυτα, δηλαδη γεωργια, κτηνοτροφια, εμποριο με τις παραδουναβιες ηγεμονιες, τη βαφη κοκκινων νηματων, τις μεσιτειες, τα εμβασματα ναυτικων και μεταναστων, να επιβιωσουν χωρις να επαναπαφθουν απολυτως στην τουριστικη μονοκαλλιεργεια, ειναι μια τεραστια συζητηση που δεν νομιζω οτι κατεχω τις απαραιτητες γνωσεις για να συμμετεχω σε αυτην.
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.938
Likes
3.932
Και κάπου εδώ έρχεται η μεγάλη απορία Έρση μου... Πιστεύετε όλοι εσείς που σας γοητεύει το σημερινό Νυμφαίο ότι στα χρόνια της ακμής του το χωριό ήταν ακριβώς έτσι? Με χρεσκοανακαινισμένα αρχοντικά, πεντακάθαρο και λαμπερό? Δεν υπήρχαν άραγε χαμόσπιτα στο τότε Νυμφαίο? Φτώχια δεν γνώρισε? τα καλντερίμια του ήταν πια τόσο τέλεια? Τίποτε δεν χαλούσε την αισθητική αρμονία? όλα ήταν άψογα και καλώς καμωμένα? Μην είμαστε αφελείς... και φτωχοί υπήρχαν , και χαμόσπιτα που χαλούσαν την ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής του , και σοκκάκια χαλασμένα και όλα τα αναγκαία κακά που υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν παντού... το σημερινό Νυμφαίο απέχει πολύ από το να το χαρακτηρίσεις ένα γνήσιο όμορφο χωριό... τα πάντα είναι τόσο τέλεια που αγγίζουν το φανερά ψεύτικο... αυτή είναι η ένστασις μου... δεν είναι ένα υπέροχα όμορφο παραδοσιακό χωριό, είναι ένα καταπληκτικά κατασκευασμένο θεατρικό σκηνικό, που αρέσει αλλά ξενίζει... ξενίζει όχι γιατί είναι υπέροχα τέλειο και όμορφο, αλλά γιατί είναι υπερβολικά φτιαχτό... Πες τε μου τι διαφορά θα είχε από το Νυμφαίο ένα σύγχρονο χωριό χτισμένο σήμερα στο πουθενά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική κατασκευασμένο καθαρά και μόνο για τουριστικούς σκοπούς? Εικρινά καμία... τα ίδια σπίτια , τα ίδια καλντερίμια, οι ίδιες ανέσεις, οι ίδιοι fake κάτοικοι... ένα υπέροχο προκάτ σκηνικό προς τέρψιν των οφθαλμών των τουριστών... Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ το Νυμφαίο... σαν ένα μέρος που δεν υπάρχει, δεν έχει ζωή και ζει λάθρα για καθαρά και μόνο τουριστικούς σκοπούς... έτσι είναι η ρημάδα η ιστορία... ακμή και παρακμή... νεκραναστάσεις δεν χωράνε... αν μου λέγατε οτι είναι ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο θα το δεχόμουν χωριό όμως? από που κι ως που?
 

Dafni

Member
Μηνύματα
984
Likes
598
Nα ρωτήσω κάτι?που την είδατε την τρομερή τουριστική ανάπτυξη? εγώ μερικούς ξενώνες είδα και δυο-τρια εστιατόρια.Για καφέ δεν έχει κανείς πάνω από κανα δυο επιλογές επίσης....
 

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.539
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Και κάπου εδώ έρχεται η μεγάλη απορία Έρση μου... Πιστεύετε όλοι εσείς που σας γοητεύει το σημερινό Νυμφαίο ότι στα χρόνια της ακμής του το χωριό ήταν ακριβώς έτσι? Με χρεσκοανακαινισμένα αρχοντικά, πεντακάθαρο και λαμπερό? Δεν υπήρχαν άραγε χαμόσπιτα στο τότε Νυμφαίο? Φτώχια δεν γνώρισε? τα καλντερίμια του ήταν πια τόσο τέλεια? Τίποτε δεν χαλούσε την αισθητική αρμονία? όλα ήταν άψογα και καλώς καμωμένα?
Να δωσω μερικα ιστορικα στοιχεια.
Το Νυμφαιο παραδοξως ηταν πολυ πλουσιο χωριο της περιοχης για τα δεδομενα της εποχης στα προπολεμικα χρονια με πολυ ισχυρη και ευρωστη οικονομικα κοινοτητα. Στην μετεμφυλιακη Ελλαδα του 1950 τα πραγματα ηταν σαφως παρα πολυ χειροτερα. Για παραδειγμα κατα τη διαρκεια της κατοχης μονο δεκα περιπου οικογενειες απο τις τριακοσιες χρειαστηκαν την οικονομικη στηριξη της κοινοτητας, την οποια και ελαβαν υπο μορφη καυσοξυλων, συσιτιων, ρουχισμου κλπ . Ποσοστο πολυ μικρο σε σχεση και με το μεγεθος του χωριου και τη γενικοτερη κατασταση της χωρας εκεινη την περιοδο. Και αυτες οι οικογενειες δεν ειχαν ξαναχρειαστει ποτε πριν τον πολεμο την στηριξη της κοινοτητας. Απλα λογω πολεμου σκοτωθηκαν καποιοι αντρες και εμειναν χηρες και ορφανα. Οποτε μπορουμε να πουμε οτι εκεινα τα δυσκολα προπολεμικα χρονια το Νυμφαιο ηταν ενα απο τα λιγα χωρια της Ελλαδας τα οποια δεν τα ειχε χτυπησει η μαυρη φτωχεια. Και ναι, το Νυμφαιο προπολεμικα ηταν το αντιστοιχο της Εκαλης των χωριων: δεν υπηρχαν σταυλοι εντος του χωριου, ειπαμε ηταν αστικο χωριο, τα μουλαρια τους τα σταυλιζαν αλλου, ασε που πριν το πολεμο το εμποριο ειχαν σταματησει να το κανουν πια με μουλαρια, και υπηρχε συστημα επισκευης φθορων των δημοσιων χωρων, σχολειων, μονοπατιων, εκκλησιας κλπ. Υπηρχε μια πολυ ισχυρη κοινοτητα, που αντιστοιχη λειτουργια δε μπορουμε ευκολα να φανταστουμε σημερα. Μην ξεχναμε οτι ειχαν πολλες προσοδους απο κληρονομιες και ευεργεσιες πλουσιων κατοικων του Νυμφαιου, οι βλαχοι εχουν την αισθηση της οφειλης στην κοινοτητα, οποτε και δεν περιμεναν το φτωχο ελληνικο κρατος να τους συντρεξει ουτε στο κτισιμο σχολειων, ουτε στην επισκευη καλντεριμιων, ουτε στην υδρευση, ουτε στον εξωραισμο του χωριου τους. Βεβαια στην μεταπολεμικη Ευρωπη οι περισσοτερες απο τις προσοδους αυτες δεσμευτηκαν, μια και ηταν κατατεθειμενες κυριως σε τραπεζες ανατολικου μπλοκ. Βουκουρεστι κλπ. το οποιο υπηρξε ενα τρομακτικο κτυπημα που συνετεινε παρα πολυ στο μαρασμο του χωριου.
Οποτε η απαντηση στις ερωτησεις σου ειναι οτι προπολεμικα κυριως το χωριο ειχε πολυ παραπλησια με τη σημερινη οψη, ενδεχομενως και σε ορισμενα σημεια και πολυ καλυτερη-καθοτι δεν το ειχε βρει και ο σεισμος που σωριασε σε ερειπια παρα πολλα αρχοντικα. Και ναι δεν ηταν ολα τα σπιτια αρχοντικα, ουτε τοτε, ουτε αλλωστε και σημερα. Ακομη και σημερα υπαρχουν σπιτια τα οποια ειναι μικροτερα μονοροφα και δεν μπορουν να χαρακτηριστουν αρχοντικα και αυτα επισης χρονολογουνται κυριως απο πριν τον πολεμο. Ελαχιστη υπηρξε η μετα τον πολεμο ανοικοδομηση. Εχοντας ομως την ομορφια της πετρας, παρολο που το λαξευμα και το αρμολοι μπορει να ειναι πιο προχειρο και φθηνο, και εχοντας ομορφους κηπους λουλουδιασμενους, δεν τα θεωρει κανεις χαμοκελες και καλυβες, αλλα αξιοπρεπεστατα οικηματα. Μεταπολεμικα και μετεμφυλιακα η εικονα του χωριου ειχε ολα τα στοιχεια της σταδιακης εγκαταλειψης, και με το παραπανω, οπως γνωρισαν πολλα ελληνικα χωρια αλλωστε.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.207
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom