• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

ταξιδιωτική ιστορία,πως πρέπει να είναι και γιατί?

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Γιατί τόση άρνηση σε μια υποθετική ερώτηση? δεν ήξερα ότι το φόρουμ είναι τόσο πιστό σε δόγματα (τώρα που όλα κατάρευσαν).

Τι δόγματα λες; Η κοπέλα ρώτησε κι εμείς απαντήσαμε ποια είναι η γνώμη μας. Θα 'πρεπε να συμφωνήσουμε όλοι δλδ;

Marizaki

Member
Επόμενο Ταξίδι
UK again..
Ταξίδι-Όνειρο
Ιταλια ;!
Δε ξέρω αν είναι τόσο υποθετική η ερώτηση. Η ANEL έχει κάνει περίπου αυτό για το οποίο μιλάει..και απο μέρους της το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον και εντελως θεμητο! Δε ξέρω αν κινδυνεύουμε να ξεφύγουμε με το να επιχειρήσουν όλοι να περιέχουν και κάποιο φανταστικο πρόσωπο στις ιστορίες τους..όμως..αυτο που διάβασα απο ANEL..δε με ενόχλησε καθόλου..και πάλι στα πλαίσια της αληθινής ιστορίας και αληθινών στοιχείων για κάθε προορισμο!

taver

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Νομιζω οτι ειναι απολυτως λογικη η αρνηση. Στην μυθοπλασια, στην επιστημονικη φαντασια, στα παραμυθια κλπ ο αναγνωστης γνωριζει οτι προκειται περι φανταστικων χαρακτηρων. Στις ταξιδιωτικες μας διηγησεις απο την αλλη αυτο που γνωριζουμε ειναι οτι περιγραφουν πραγματικα γεγονοτα και καταστασεις ειδωμενες φυσικα μεσα απο το πρισμα του καθενος συντακτη τους (συγγραφεας ειναι πολυ βαρυς ορος για να χρησιμοποιηθει). Αν ο αναγνωστης αρχισει και αναρωτιεται "αυτος ο χαρακτηρας ειναι πραγματικος η μηπως ειναι αποκυημα της φαντασιας του γραφοντος" θα αρχισουν αναιτια μπερδεματα και θα χαθει η εστιαση που ειναι το ταξιδι. Προσωπικα δε θα με ενδιεφερε να διαβαζω -σε αυτο το site τουλαχιστον- ιστοριες οπου η πραγματικοτητα αναμειγνυεται με τη φαντασια και να αρχισω να αναρωτιεμαι who is real who.
Οποιος εχει λογοτεχνικες αξιωσεις -απολυτως θεμιτο αυτο και αλλωστε μερικες ιστοριες εχουν και πολυ υψηλα λογοτεχνικα χαρακτηριστικα κατα τη γνωμη μου- ας αναζητησει τη δημοσιοτητα και την κριτικη σε αλλες ιστοσελιδες λογοτεχνικου κυριως περιεχομενου. Νομιζω οτι στο διαδικτυο υπαρχουν αρκετες τετοιες ιστοσελιδες ωστε να καλυφθουν και αυτοι που εχουν ανησυχιες λογοτεχνικης φυσης.
Έρση, με κάλυψες και μένα πλήρως.

ANEL

Member
ας πω και εγώ κάτι.
καταρχάς ψέμα είναι καθετί που σκοπό έχει να εξαπατήσει,να ξεγελάσει.
όταν εγώ βάζω στην ιστορία μου για το Ταλίν, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι
να λέει πως το εσθονικό λικέρ είναι θαυμάσιο,υπάρχει περίπτωση κανείς να ξεγελαστεί ή να αναρωτηθεί ποιος είναι ποιος???
όταν η Ιωάννα βάζει τον αλητάμπουρα(όνομα, άρα προσωποποίηση του σάκου της)να διαμαρτύρεται για την κατάσχεση του ταξιδιωτικού της οδηγού,υπάρχει περίπτωση κάποιος να ξεγελαστεί και να μη καταλάβει πως αυτή που διαμαρτύρεται είναι η ίδια η Ιωάννα???και αυτό συνιστά ψέμα,ή διαστρέβλωση ή αλλοίωση της ταξιδιωτικής αλήθειας της???
επειδή λοιπόν εγώ νομίζω πως η χρήση τέτοιου είδους φανταστικών στοιχείων,εμπλουτίζουν ευχάριστα μια ιστορία και αποδίδουν(ανάλογα με τη κρίση του συγγραφέα,επιμένω στον όρο)καλύτερα το συναίσθημα και την ατμόσφαιρα ενός ταξιδιού,είναι απολύτως θεμιτό να χρησιμοποιούνται.
επίσης επειδή κατανοώ πως οι περισσότεροι διαβάζουν μια ταξ. ιστορία με σκοπό, κυρίως ή μόνο,την άντληση πρακτικών πληροφοριών για το μέρος,
άνοιξα ξεχωριστά στην ενότητα αναζήτηση πληροφοριών ένα θέμα για το Ταλίν,στο οποίο γράφω μόνο πληροφορίες που αποκόμισα απ 'το ταξίδι μου αυτό για το μέρος.
γιατί πράγματι,αν κάποιος θέλει μόνο πληροφορίες είναι κρίμα να τις ψάχνει μέσα σε μια ταξιδιωτική ιστορία(πολλών σελίδων συνήθως)η ανάγνωση της οποίας δεν τον ενδιαφέρει.
ΥΓ.δεν πρόλαβα,δυστυχώς να διαβάσω το μήνυμα που σβήστηκε.επειδή για μένα όλες οι απόψεις έχουν ενδιαφέρον,αν κάποιος μπορεί και θέλει να με ενημερώσει για το περιεχόμενό του,θα του ήμουν ευγνώμων!

Borealis

Member
Σαφέστατα μιλάμε για δόγματα όταν πρέπει να βάζουμε στάνταρς για το πως θα πρέπει να γράφετε μία ταξιδιωτική ιστορία. Αν ισχύσει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν στάνταρς για πολλά άλλα, κάτι που παραπέμπει αλλού, μακρυά πιστεύω από αυτό το Φόρουμ.
Φαντάζομαι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθώ επειδή έφαγα σπουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος από το φόρουμ, αλλά δεν το έκανα επειδή σκέφτηκα απλώς ότι τελικά έχουμε άλλη άποψη για το καλό φαγητό. Κατά τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να θυμώνω όταν αποκαλείται συχνά στο φόρουμ η αγαπημένη μου πόλη (Μαδρίτη) βαρετή, αλλά ξέρω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να την βλέπει όπως θέλει.

Traveller

Member
Φαντάζομαι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθώ επειδή έφαγα σπουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος από το φόρουμ αλλά δεν το έκανα επειδή σκέφτηκα απλώς ότι τελικά έχουμε άλλη άποψη για το καλό φαγητό. Κατά τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να θυμώνω όταν αποκαλείται συχνά στο φόρουμ η αγαπημένη μου πόλη (Μαδρίτη) βαρετή, αλλά ξέρω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να την βλέπει όπως θέλει.
Kαι καλά φαντάζεσαι ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθείς αν έφαγες σκουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος άλλος στο φόρουμ... αν δεν το κάνεις θα πάρεις στο λαιμό σου κάποιον άλλον... το να έχεις άλλη άποψη για το φαγητό είναι πολύ πιθανό αλλά θεωρώ λογικότατο να καταθέσεις και την δική σου γνώμη... αιτιολόγησε την άποψη σου και άσε τους άλλους να κρίνουν... έτσι θα βοηθήσεις τον άλλο και όχι κάνοντας γαργάρα τα όποια κουλά γράφονται κατά καιρούς...

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Μαδρίτη και το λέω εγώ που κατά καιρούς έχω καταθάψει π.χ το Ντουμπάι... δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει κάποιος που το πιστεύει να γράψει ότι το Ντουμπάι είναι πανέμορφο? Ας πείσει τους συμφορμίτες με επιχειρήματα ότι αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη εκεί και εκείνοι αφού διαβάσουν και τις δύο απόψεις να αποφασίσουν...

Αυτά τα περί διακαιώματος στην διαφορετικότητα της άποψης τα ακούω βερεσέ... αλλίμονο αν δεν προειδοποιήσω τους συμφορμίτες μου για ένα κακό προτεινόμενο εστιατόριο ή αν δεν υποστηρίξω μια επίσκεψη σε μιά πόλη που κατά την γνώμη μου αξίζει... τότε τι διάολο ενεργό μέλος του φόρουμ είμαι??

malysa

Member
Επόμενο Ταξίδι
έλα μου ντε...
Ταξίδι-Όνειρο
3η βραχονησίδα αριστερά
Μήπως μπερδευτήκαμε και δεν είμαστε σε φόρουμ ταξιδιωτών, αλλά σε φροντιστήριο ????
Και οι ταξιδ. ιστορίες μήπως είναι ΕΚΘΕΣΗ Γ Λυκείου, που θέλει τυποποίηση για επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις ???

Αν ξεκινήσω να διαβάσω μια ταξ. ιστορία και δω ότι το στυλ της δεν μου ταιριάζει, ΣΤΑΜΑΤΩ να την διαβάζω.... (μου έχει συμβεί σε μερικές, με μεγάλη αναγνωσιμότητα)

Απλά δεν αρέσει σε μένα ..... αρέσει όμως σε άλλους.... ΔΕΚΤΟΝ.... :shock:

nera_gr

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Μήπως μπερδευτήκαμε και δεν είμαστε σε φόρουμ ταξιδιωτών, αλλά σε φροντιστήριο ????
Και οι ταξιδ. ιστορίες μήπως είναι ΕΚΘΕΣΗ Γ Λυκείου, που θέλει τυποποίηση για επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις ???

Αν ξεκινήσω να διαβάσω μια ταξ. ιστορία και δω ότι το στυλ της δεν μου ταιριάζει, ΣΤΑΜΑΤΩ να την διαβάζω.... (μου έχει συμβεί σε μερικές, με μεγάλη αναγνωσιμότητα)

Απλά δεν αρέσει σε μένα ..... αρέσει όμως σε άλλους.... ΔΕΚΤΟΝ.... :shock:
Σύμφωνοι, αφού όμως ερωτούμαι "σου αρέσει να υπάρχουν δέντρα και βαλίτσες που μιλούν σε μια ιστορία;" εγώ απαντώ "όχι, δε μου αρέσει". Ο συντάκτης της ιστορίας δε θα αλλάξει τρόπο γραφής εξαιτίας μου, αλλά αφού με ρώτησε θα απαντήσω.
Από 'κει και πέρα δεν τίθεται θέμα τυποποίησης. Κάθε ιστορία είναι διαφορετική, κανείς δε γράφει ίδια με τον άλλον ή ακολουθώντας κάποιο πρότυπο. Το ότι σε κάποιους δεν αρέσει κάτι (οι προσωποποιήσεις στην προκειμένη) δε σημαίνει ότι υπάρχουν δόγματα ή φροντιστηριακές μέθοδοι κλπ.

Borealis

Member
Kαι καλά φαντάζεσαι ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθείς αν έφαγες σκουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος άλλος στο φόρουμ... αν δεν το κάνεις θα πάρεις στο λαιμό σου κάποιον άλλον... το να έχεις άλλη άποψη για το φαγητό είναι πολύ πιθανό αλλά θεωρώ λογικότατο να καταθέσεις και την δική σου γνώμη... αιτιολόγησε την άποψη σου και άσε τους άλλους να κρίνουν... έτσι θα βοηθήσεις τον άλλο και όχι κάνοντας γαργάρα τα όποια κουλά γράφονται κατά καιρούς...

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Μαδρίτη και το λέω εγώ που κατά καιρούς έχω καταθάψει π.χ το Ντουμπάι... δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει κάποιος που το πιστεύει να γράψει ότι το Ντουμπάι είναι πανέμορφο? Ας πείσει τους συμφορμίτες με επιχειρήματα ότι αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη εκεί και εκείνοι αφού διαβάσουν και τις δύο απόψεις να αποφασίσουν...

Αυτά τα περί διακαιώματος στην διαφορετικότητα της άποψης τα ακούω βερεσέ... αλλίμονο αν δεν προειδοποιήσω τους συμφορμίτες μου για ένα κακό προτεινόμενο εστιατόριο ή αν δεν υποστηρίξω μια επίσκεψη σε μιά πόλη που κατά την γνώμη μου αξίζει... τότε τι διάολο ενεργό μέλος του φόρουμ είμαι??
ίσως και ναχεις δίκαιο σ΄αυτό, πάντως χρειάζεται μεγάλη υπομονή να πρέπει να εξηγήσεις γιατί το Εβραικό μουσείο στο Βερολίνο είναι φόλα και η East Gallery γεμάτη σκουπίδια όταν βλέπεις ότι όλοι σχεδόν τα λατρεύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο γιατί να στεναχωρήσεις κάποιον που πάει στο Παρίσι για να δει παλάτια και κήπους. Τελικά ο καθένας θα πάει εκεί που τον σπρώχνει ο εαυτός του και όχι ένας καλός αφηγητής

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Τι λέτε ωρέ κλεφτόπουλα?

Και μάγισσες, και ξωτικά, και φαντάσματα, και άλιεν, κι ο Μπόμπ ο Σφουγγαράκης, όλοι οι καλοί (και οι κακοί) χωράνε σε μια ιστορία. Ειδικά δε, αν αλλάξεις μάρκα ή βαρέλι αυτού που πίνεις, τότε να δεις προοπτικές για νέους ορίζοντες που σου ανοίγονται (όχι αναγκαστικά συγγραφικούς και μόνον). Όπως πολύ σωστά είχε πει η dim kyr: Τα πάντα είναι θέμα μπύρας και όχι πείρας...

American bar το κάναμε εδώ μέσα. Άντε ν' ανοίξουν τα σχολεία, να μπουν σε μια σειρά τα πράγματα γιατί πολλές λοξοδρομίες βλέπω...

ΕΡΣΗ

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Σύμφωνοι, αφού όμως ερωτούμαι "σου αρέσει να υπάρχουν δέντρα και βαλίτσες που μιλούν σε μια ιστορία;" εγώ απαντώ "όχι, δε μου αρέσει". Ο συντάκτης της ιστορίας δε θα αλλάξει τρόπο γραφής εξαιτίας μου, αλλά αφού με ρώτησε θα απαντήσω.
Από 'κει και πέρα δεν τίθεται θέμα τυποποίησης. Κάθε ιστορία είναι διαφορετική, κανείς δε γράφει ίδια με τον άλλον ή ακολουθώντας κάποιο πρότυπο. Το ότι σε κάποιους δεν αρέσει κάτι (οι προσωποποιήσεις στην προκειμένη) δε σημαίνει ότι υπάρχουν δόγματα ή φροντιστηριακές μέθοδοι κλπ.
Δεν νομιζω οτι η ANEL ειχε κατα νου να μας ρωτησει αν μας αρεσει η οχι, αλλα κατα ποσο ειναι δεκτο μεσα στο πλαισια του travelstories, περα απο οποιο στυλ γραφης πιθανον να εχει ο καθενας μας.
Μετα τη νεα της παρεμβαση η οποια μου ξεκαθαρισε μερικα πραγματα ας αναδιατυπωσω λοιπον την απαντηση μου: Αν φορεας των οποιων σκεψεων του συντακτη ειναι ο Λεοναρντο ντα Βιντσι, η καποιο παρομοιο ιστορικο προσωπο το οποιο ειναι γνωστο τοις πασι οτι εξεμετρησε το ζην αιωνες τωρα, ας παει να το γραψει και σε αλλους θα αρεσει και σε αλλους οχι. Τι να κανουμε, δεν αρεσουν ολες οι ταξιδιωτικες ιστοριες σε ολους. Δεν ειναι εκει το θεμα μας. Αλλα προς Θεου, οπως αλλωστε αναφερει και η Dim Kyr, ουδολως θα ηθελα να μαθω οτι ο Γκιουλιβερ ειναι απλως ενα alter ego της και υποθετω οτι ουτε κανεις αλλος απο εσας θα χαιροταν να διαπιστωσει οτι ειμαι μια τρελλη και αδεσποτη και ανευ αφεντου. :haha:
Απο εκει και επειτα οσον αφορα την προσωποποιηση των αντικειμενων, προφανως και ειναι ενα στυλ το οποιο συνηθως δε μας επιτρεπει να ξεγελαστουμε. Αλλα παρακαλω πολυ την Πανδωρα οταν επισκεφθει την Ιαπωνια και στην ιστορια της υπαρχει καποιο ρομποτ που την καλωσοριζει στην Χωρα του Ανατελλοντος Ηλιου στην αττικη διαλεκτο του Θουκιδιδη, ας μας διευκρινησει αν οντως εγινε κατι τετοιο η αν απλως το φανταστηκε. Εγω εχω ενα θεμα με τα ιαπωνεζικα ρομποτ και μπερδευομαι... :haha:

Dafni

Member
Διαβάζοντας οσα γράφτηκαν ως τωρα δε νομιζω οτι υπαρχει διαφωνια επι της ουσιας.
Ολοι φυσικα συμφωνουν οτι το να γράφονται ψεύτικες ή λανθασμενες πληροφοριες δεν ειναι θεμιτο...ψεύτικη πληροφορια για παραδειγμα θεωρω οτι είναι να πει κάποιος οτι στο τάδε μουσειο η εισοδος ειναι 20 ευρώ ενώ πληρωσε 40...ωστοσο δε νομιζω οτι το αρχικο ερωτημα έθετε τετοιο θέμα...
το θέμα αφορουσε φανταστικά στοιχεια που μπορουν να αποδιδουν τα συναισθηματα και τις αποψεις ,προσωποποιηση αψυχων αντικειμενων και τετοιου ειδους προσθηκες με σκοπο να αποδωσουν το αισθημα του ταξιδιου που περιγραφεται...αν κάποιος πιστεψει οτι η Ιωαννα εστησε οντως ψιλοκουβεντα με το σακο της ή αν εγώ πω οτι ηπια καφέ με την Κλεοπατρα της Αιγυπτου και κάποιος το εκλαβει ως ψευδη πληροφορια ,τοτε νομιζω οτι το λάθος ειναι του αναγνωστη και οχι του γραφοντα....:D
πάντως σε καμμια περιπτωση δεν μπορει να θεωρηθει αθέμιτο...
τώρα αν αυτο αρέσει η οχι σε κάποιον ....περι ορεξεως ...κολοκυθοπιτα.Οπως ειπαν και πριν αρκετοι ,αλλάζεις σελιδα ....
προσωπικά οταν ψάχνω πρακτικές πληροφοριες προτιμω να πηγαινω στην αναζήτηση πληροφοριων ή σε αλλες ιστοσελιδες ,ενω στις ταξιδιωτικές ιστοριες εκεινο που με απορροφά είναι το ποσο πηγαιο είναι αυτο που γράφει κανεις,ποσο μου κινει το ενδιαφέρον ,ποσο με "κρατα' στη σελιδα...

επισης αν πω οτι έφαγα κάπου και μου άρεσε,δεν νομιζω οτι κάποιος που πηγε εκει και δεν του αρεσε δικαιουται να "μου την πει"....δικαιουται να πει απλώς οτι δεν του άρεσε και γιατί(ήταν ακριβο,ήταν μπαγιατικο,ήταν λειψο?)...σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αισθητική και το προσωπικο γουστο δεν υπαρχει κατα την γνωμη μου αντικειμενική αλήθεια....σε άλλον αρέσει η Μονα Λιζα ,αλλος τη βρισκει έτρωμα....δικαιωμα του(και γιατί δηλαδή να πεισει κανεις κάποιον για το οτιδηποτε?|)...το μεγάλο πλεονεκτημα ενος φορουμ σαν κι αυτο είναι ο πλουραλισμος ,μέσα απο τον οποιο μπορει ο καθενας να διακρινει στοιχεια του ταιριαζουν στα γουστα του ,να κρατησει κάποιες προτάσεις ,να απορριψει αλλες συμφωνα με τα δικά του "θέλω"....και ισως μέσα απο αυτη τη διαδικασια και αναλογα με την ωριμοτητα του και το ποσο έτοιμος είναι για κάτι τετοιο να δεχτει και το διαφορετικο ,να ανοιξει ισως και κάποια παραθυρα σε δρομους που δεν τους ειχε κατα νου.....

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom