Γιατί τόση άρνηση σε μια υποθετική ερώτηση? δεν ήξερα ότι το φόρουμ είναι τόσο πιστό σε δόγματα (τώρα που όλα κατάρευσαν).
Τι δόγματα λες; Η κοπέλα ρώτησε κι εμείς απαντήσαμε ποια είναι η γνώμη μας. Θα 'πρεπε να συμφωνήσουμε όλοι δλδ;
Γιατί τόση άρνηση σε μια υποθετική ερώτηση? δεν ήξερα ότι το φόρουμ είναι τόσο πιστό σε δόγματα (τώρα που όλα κατάρευσαν).
Έρση, με κάλυψες και μένα πλήρως.Νομιζω οτι ειναι απολυτως λογικη η αρνηση. Στην μυθοπλασια, στην επιστημονικη φαντασια, στα παραμυθια κλπ ο αναγνωστης γνωριζει οτι προκειται περι φανταστικων χαρακτηρων. Στις ταξιδιωτικες μας διηγησεις απο την αλλη αυτο που γνωριζουμε ειναι οτι περιγραφουν πραγματικα γεγονοτα και καταστασεις ειδωμενες φυσικα μεσα απο το πρισμα του καθενος συντακτη τους (συγγραφεας ειναι πολυ βαρυς ορος για να χρησιμοποιηθει). Αν ο αναγνωστης αρχισει και αναρωτιεται "αυτος ο χαρακτηρας ειναι πραγματικος η μηπως ειναι αποκυημα της φαντασιας του γραφοντος" θα αρχισουν αναιτια μπερδεματα και θα χαθει η εστιαση που ειναι το ταξιδι. Προσωπικα δε θα με ενδιεφερε να διαβαζω -σε αυτο το site τουλαχιστον- ιστοριες οπου η πραγματικοτητα αναμειγνυεται με τη φαντασια και να αρχισω να αναρωτιεμαι who is real who.
Οποιος εχει λογοτεχνικες αξιωσεις -απολυτως θεμιτο αυτο και αλλωστε μερικες ιστοριες εχουν και πολυ υψηλα λογοτεχνικα χαρακτηριστικα κατα τη γνωμη μου- ας αναζητησει τη δημοσιοτητα και την κριτικη σε αλλες ιστοσελιδες λογοτεχνικου κυριως περιεχομενου. Νομιζω οτι στο διαδικτυο υπαρχουν αρκετες τετοιες ιστοσελιδες ωστε να καλυφθουν και αυτοι που εχουν ανησυχιες λογοτεχνικης φυσης.
Kαι καλά φαντάζεσαι ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθείς αν έφαγες σκουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος άλλος στο φόρουμ... αν δεν το κάνεις θα πάρεις στο λαιμό σου κάποιον άλλον... το να έχεις άλλη άποψη για το φαγητό είναι πολύ πιθανό αλλά θεωρώ λογικότατο να καταθέσεις και την δική σου γνώμη... αιτιολόγησε την άποψη σου και άσε τους άλλους να κρίνουν... έτσι θα βοηθήσεις τον άλλο και όχι κάνοντας γαργάρα τα όποια κουλά γράφονται κατά καιρούς...Φαντάζομαι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθώ επειδή έφαγα σπουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος από το φόρουμ αλλά δεν το έκανα επειδή σκέφτηκα απλώς ότι τελικά έχουμε άλλη άποψη για το καλό φαγητό. Κατά τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να θυμώνω όταν αποκαλείται συχνά στο φόρουμ η αγαπημένη μου πόλη (Μαδρίτη) βαρετή, αλλά ξέρω ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να την βλέπει όπως θέλει.
Σύμφωνοι, αφού όμως ερωτούμαι "σου αρέσει να υπάρχουν δέντρα και βαλίτσες που μιλούν σε μια ιστορία;" εγώ απαντώ "όχι, δε μου αρέσει". Ο συντάκτης της ιστορίας δε θα αλλάξει τρόπο γραφής εξαιτίας μου, αλλά αφού με ρώτησε θα απαντήσω.Μήπως μπερδευτήκαμε και δεν είμαστε σε φόρουμ ταξιδιωτών, αλλά σε φροντιστήριο ????
Και οι ταξιδ. ιστορίες μήπως είναι ΕΚΘΕΣΗ Γ Λυκείου, που θέλει τυποποίηση για επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις ???
Αν ξεκινήσω να διαβάσω μια ταξ. ιστορία και δω ότι το στυλ της δεν μου ταιριάζει, ΣΤΑΜΑΤΩ να την διαβάζω.... (μου έχει συμβεί σε μερικές, με μεγάλη αναγνωσιμότητα)
Απλά δεν αρέσει σε μένα ..... αρέσει όμως σε άλλους.... ΔΕΚΤΟΝ....
ίσως και ναχεις δίκαιο σ΄αυτό, πάντως χρειάζεται μεγάλη υπομονή να πρέπει να εξηγήσεις γιατί το Εβραικό μουσείο στο Βερολίνο είναι φόλα και η East Gallery γεμάτη σκουπίδια όταν βλέπεις ότι όλοι σχεδόν τα λατρεύουν. Κατά τον ίδιο τρόπο γιατί να στεναχωρήσεις κάποιον που πάει στο Παρίσι για να δει παλάτια και κήπους. Τελικά ο καθένας θα πάει εκεί που τον σπρώχνει ο εαυτός του και όχι ένας καλός αφηγητήςKαι καλά φαντάζεσαι ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθείς αν έφαγες σκουπίδια σε εστιατόριο που πρότεινε κάποιος άλλος στο φόρουμ... αν δεν το κάνεις θα πάρεις στο λαιμό σου κάποιον άλλον... το να έχεις άλλη άποψη για το φαγητό είναι πολύ πιθανό αλλά θεωρώ λογικότατο να καταθέσεις και την δική σου γνώμη... αιτιολόγησε την άποψη σου και άσε τους άλλους να κρίνουν... έτσι θα βοηθήσεις τον άλλο και όχι κάνοντας γαργάρα τα όποια κουλά γράφονται κατά καιρούς...
Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Μαδρίτη και το λέω εγώ που κατά καιρούς έχω καταθάψει π.χ το Ντουμπάι... δεν κατάλαβα γιατί δεν πρέπει κάποιος που το πιστεύει να γράψει ότι το Ντουμπάι είναι πανέμορφο? Ας πείσει τους συμφορμίτες με επιχειρήματα ότι αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη εκεί και εκείνοι αφού διαβάσουν και τις δύο απόψεις να αποφασίσουν...
Αυτά τα περί διακαιώματος στην διαφορετικότητα της άποψης τα ακούω βερεσέ... αλλίμονο αν δεν προειδοποιήσω τους συμφορμίτες μου για ένα κακό προτεινόμενο εστιατόριο ή αν δεν υποστηρίξω μια επίσκεψη σε μιά πόλη που κατά την γνώμη μου αξίζει... τότε τι διάολο ενεργό μέλος του φόρουμ είμαι??
Δεν νομιζω οτι η ANEL ειχε κατα νου να μας ρωτησει αν μας αρεσει η οχι, αλλα κατα ποσο ειναι δεκτο μεσα στο πλαισια του travelstories, περα απο οποιο στυλ γραφης πιθανον να εχει ο καθενας μας.Σύμφωνοι, αφού όμως ερωτούμαι "σου αρέσει να υπάρχουν δέντρα και βαλίτσες που μιλούν σε μια ιστορία;" εγώ απαντώ "όχι, δε μου αρέσει". Ο συντάκτης της ιστορίας δε θα αλλάξει τρόπο γραφής εξαιτίας μου, αλλά αφού με ρώτησε θα απαντήσω.
Από 'κει και πέρα δεν τίθεται θέμα τυποποίησης. Κάθε ιστορία είναι διαφορετική, κανείς δε γράφει ίδια με τον άλλον ή ακολουθώντας κάποιο πρότυπο. Το ότι σε κάποιους δεν αρέσει κάτι (οι προσωποποιήσεις στην προκειμένη) δε σημαίνει ότι υπάρχουν δόγματα ή φροντιστηριακές μέθοδοι κλπ.