• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

ταξιδιωτική ιστορία,πως πρέπει να είναι και γιατί?

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Ρε παιδιά με συγχωρείτε.Δεν είπε πουθενά ότι θα αφηγηθεί ψεύδη η κοπέλα.Εγώ κατάλαβα ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το φανταστικό ως εργαλείο αφήγησης πραγματικών γεγονότων.Ίσως να ξενίζει γιατί δεν το έχουμε δει αποτυπωμένο παρά μόνο σκεφτόμαστε πως θα ήταν αυτό.

Εγώ θα ήμουν περίεργος να δω στην πράξη τι εννοείς,αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται μεγάλο ταλέντο και έμπνευση για να δώσει ένα αποτέλεσμα που δεν θα απομακρύνει τον αναγνώστη.

micmic

Member
Επόμενο Ταξίδι
Βotswana
Ταξίδι-Όνειρο
Trans-African Highways
Πρώτα απ'όλα, μια ιστορία μπορεί να είναι απολαυστική ακόμα και αν είναι τελείως ψεύτικη. Δεν θεωρώ αρνητικό το να δημοσιεύεται μια τέτοια ιστορία σε ένα ταξιδιωτικό φόρουμ, φτάνει να μην υπάρχει εξαπάτηση. Δηλαδή θα μπορούσε -σύμφωνα με τη δική μου λογική- να έχει θέση μια ιστορία τελείως φανταστική με τίτλο "Το ταξίδι της φαντασίας μου στα νησιά Palau". Εδώ δεν υπάρχει εξαπάτηση, ξέρουμε ότι το ταξίδι είναι τελείως φανταστικό.

Επίσης δεν με ενοχλούν φανταστικά πρόσωπα και καταστάσεις σε ένα πραγματικό ταξίδι, εφόσον αυτά εξυπηρετούν κάποιον καλό σκοπό, π.χ. να αποδώσουν την ατμόσφαιρα ενός ταξιδιού. Μπορεί σε κάποιο ταξίδι ο συγγραφέας να έχει ενθουσιαστεί με αυτά που βλέπει, αλλά κάποια μικροπράγματα να τον ενοχλούν. Δε θα με πείραζε καθόλου αντί να ενοχλείται ο ίδιος ο συγγραφέας από αυτά τα μικροπράγματα, να ενοχλείται ένας φανταστικός γκρινιάρης συνταξιδιώτης. Ίσως να αποδίδεται καλύτερα έτσι η αίσθηση του ταξιδιού, ανάλογα με τον συγγραφέα και το ταλέντο του. Και καθόλου δεν θα με πείραζε να μη μάθω ποτέ ότι αυτός ο συνταξιδιώτης είναι φανταστικός, επειδή κατ'ουσίαν δεν υπάρχει "εξαπάτηση".

Δεν θεωρώ απίθανο να υπάρχουν ιστορίες με φανταστικά πρόσωπα και καταστάσεις που να μου μεταδίδουν την αίσθηση ενός τόπου καλύτερα από μια 100% αληθινή ιστορία. Είναι θέμα τεχνικής και ταλέντου. Άλλωστε πολλές φορές το "ψέμμα" ενυπάρχει σε μια 100% αληθινή ιστορία, με την μορφή αυτών που επιλέγουμε να μην πούμε, με την ωραιοποίηση ή την τραγικοποίηση καταστάσεων κτλ. Άλλωστε και οι σκέψεις μας κάθε στιγμή εμπεριέχουν στοιχεία που είναι φόβοι, ελπίδες, οπτικές γωνίες, εμπειρίες κτλ που σε κάποιο βαθμό αλλοιώνουν την αντικειμενικότητά μας.

Εγώ λοιπόν ψηφίζω ότι όλα είναι θεμιτά, φτάνει να μην υπάρχει ευθεία παραπληροφόρηση.

Marizaki

Member
Επόμενο Ταξίδι
UK again..
Ταξίδι-Όνειρο
Ιταλια ;!
Στην τελευταια της ιστορία η ANEL κάνει μια προσπάθεια για προσθήκη ενός φανταστικού προσώπου! Το λέει απο την αρχή ότι είναι φανταστικο..κ αυτό που κάνει είναι να τονίζει τα συναισθήματα της (Θα μπορούσε επίσης με αυτό τον τρόπο να δείχνει κ την άλλη πλευρα..πχ..εγω αυτό το βρήκα ονειρικό αλλα στον Χ-φανταστικό τύπο..δεν άρεσε καθόλου!).
δεν έιναι τόσο κακό πιστεύω..αρκει να είναι με μέτρο..άλλωστε δε πιστεύω πως θα έχουν ολοι το ταλέντο να εισάγουν ένα φανταστικό πλάσμα σε μία ιστορία..με επιτυχία!! Θα με ενοχλούσε ίσως αν αυτό το πλάσμα είχε πιο ενεργό ρόλο..αλλα σαν παρατηρητής που δεν αλλοιώνει την ιστορία..για μένα είναι επιτρεπτή η ύπαρξη του!

dim kyr

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Μπαγκλαντες
Στην τελευταια της ιστορία η ANEL κάνει μια προσπάθεια για προσθήκη ενός φανταστικού προσώπου! Το λέει απο την αρχή ότι είναι φανταστικο..κ αυτό που κάνει είναι να τονίζει τα συναισθήματα της (Θα μπορούσε επίσης με αυτό τον τρόπο να δείχνει κ την άλλη πλευρα..πχ..εγω αυτό το βρήκα ονειρικό αλλα στον Χ-φανταστικό τύπο..δεν άρεσε καθόλου!).
δεν έιναι τόσο κακό πιστεύω..αρκει να είναι με μέτρο..άλλωστε δε πιστεύω πως θα έχουν ολοι το ταλέντο να εισάγουν ένα φανταστικό πλάσμα σε μία ιστορία..με επιτυχία!! Θα με ενοχλούσε ίσως αν αυτό το πλάσμα είχε πιο ενεργό ρόλο..αλλα σαν παρατηρητής που δεν αλλοιώνει την ιστορία..για μένα είναι επιτρεπτή η ύπαρξη του!
Υπό αυτό το πρίσμα το δέχομαι και εγώ. Η ένστασή μου ήταν, μόνο όσο αφορούσε τελείως φανταστικές καταστάσεις.

Marizaki

Member
Επόμενο Ταξίδι
UK again..
Ταξίδι-Όνειρο
Ιταλια ;!
Υπό αυτό το πρίσμα το δέχομαι και εγώ. Η ένστασή μου ήταν, μόνο όσο αφορούσε τελείως φανταστικές καταστάσεις.
Εκεί έχω κι εγώ ένσταση!!..."μέτρον άριστον" λοιπον!!

Twinkie

Member
Επόμενο Ταξίδι
Με το νου
Ταξίδι-Όνειρο
Στα πέντε σημεία της Γης
Άλλο πράγμα να το δηλώσεις εξ αρχής το π.χ. φανταστικό πρόσωπο ή την φανταστική ιστορία κι άλλο να γράψεις την ταξιδιωτική ιστορία χωρίς να προετοιμάσεις τους αναγνώστες για κάτι τέτοιο. Ποια η αξία έτσι της ταξιδιωτικής εμπειρίας και των πραγμάτων που είδες και έκανες;

Αν ήταν έτσι, όλοι θα μπορούσαμε, κάποιοι με μικρότερη άλλοι με μεγαλύτερη επιτυχία να διηγηθούμε ό,τι θέλουμε...Το να εμπλουτίσεις το κείμενο με το κατιτίς παραπάνω πιστεύω όσοι το κάνουν είναι θεμιτό, αλλά διαφορετικό από την παραπλάνηση και το ψέμα...

maris-lou

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ρωμη-Φλωρεντια
Ταξίδι-Όνειρο
περου
Παιδια ελεος !
ANEL το καλο που σου θελω...
Δευκαλιωναααααα....

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Τι ειναι αυτο πάλι???
Εδώ ειναι ταξιδιωτικό φόρουμ και γράφονται απτά πράγματα,πληροφορίες και στοιχεια που ο καθένας απο μας πασχίζει να συγκεντρώσει,να τα δώσει στους υπόλοιπους μπας και βοηθήσουν σε κάτι.
Το άν η ιστορία έχει μέσα λυρισμό,ταλεντο στο γράψιμο ή λογοτεχνικη χροιά αυτο την κάνει ακομα καλύτερη.
Απαραίτητο όμως ειναι η ιστορία να ειναι αληθινή.
Να έχει βγεί με κόπο και ιδρώτα..και ας ειναι δυο γραμμές..
Τα παραμύθια και τα φανταστικά πρόσωπα τα αφήνομε στη γιαγιά για να τα λεει στα εγγόνια και τα παραδισέγγονα!!

Borealis

Member
Γιατί τόση άρνηση σε μια υποθετική ερώτηση? δεν ήξερα ότι το φόρουμ είναι τόσο πιστό σε δόγματα (τώρα που όλα κατάρευσαν).

renata

Member
Επόμενο Ταξίδι
μαλαισία
Γιατί τόση άρνηση σε μια υποθετική ερώτηση? δεν ήξερα ότι το φόρουμ είναι τόσο πιστα ό σε δόγματα (τώρα που όλα κατάρευσαν).
τι κατάρευσε δεν κατάλαβα έπεσε καμμιά ταράτσα??:D

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh