πληθωρισμός - αισχροκέρδεια - τσιγκουνιές παντού

paefstra

Member
Μα καλά, όλοι πια εισοδηματίες γίνανε στη χώρα; :p
Ως κάτοικος Γαλλίας πλέον, πάντως, βρίσκω εξωφρενικό το κόστος ζωής στην Αθήνα. Και στη Γαλλία έχει ανέβει πολύ τελευταία, αλλά τουλάχιστον οι μισθοί ακόμη επιτρέπουν μια ικανοποιητική ζωή στους τυχερούς που δεν παίρνουν βασικό και είναι στο νοίκι. Στην Ελλάδα δεν είμαι σίγουρος.

Όχι, δεν συμφωνώ ότι δεν υπάρχει σύγκριση, συμφωνώ ότι είναι πιο ακριβά, αλλά όχι και τρεις φορές πιο ακριβά όπως υπέθεσα ότι εννοούσες με το τριπλάσιο μπάτζετ. Έχω φιλοξενήσει κάμποσο κόσμο και τους προετοιμάζω ότι το φαγητό είναι αρκετά πιο ακριβό γιατί έτσι μου είχε φανεί όταν είχα πρωτοέρθει (προφανώς δεν πληρώνουν διαμονή) και όλοι τη βρίσκουν φθηνότερη απ' ό,τι περίμεναν, ακόμη κι οι ερχόμενοι εκ της Ελλάδας, παραδεχόμενοι ότι είναι ακριβά αλλά ότι "ξέρεις πόσο έχουν ακριβύνει και τα εστιατόρια στην Ελλάδα;"

Ένα ωραίο τεστ είναι να συγκρίνει διαφορές στις τιμές πολυεθνικών, π.χ. στην Domino's pizza (που δεν έχω ιδέα αν είναι ποιοτικά αντίστοιχες), στην κλασική πεπερόνι που μόλις τσέκαρα βρίσκω την ελληνική στα 11,75 και τη γαλλική στα 13,5. Για διπλούς και βάλε μισθούς δεν τη λες και ασύγκριτη διαφορά.

Επίσης, αν συγκρίνεις την "Μύκονο της Γαλλίας" (βλ. Κυανή Ακτή) με μια τυχαία χασαποταβέρνα στην ελληνική επαρχία, τότε και προφανώς αγεφύρωτες θα βρεις τις διαφορές. Είναι σαν να συγκρίνεις την Μύκονο με ένα τυχαίο χωριό στη Λωζέρ, τότε η Γαλλία θα σου βγει και φθηνή.
Αλλά θα είχε πλάκα κάποιος φέτος να έκανε διακοπές back to back Γαλλία και Ελλάδα σε αντίστοιχης τάξης προορισμούς και να μας έλεγε την άποψή του (εκτός από μένα, εννοώ, που το έκανα στο προηγούμενο μήνυμά μου) :p

Βάζοντας, πάντως, στο budgetyourtrip τη Νίκαια και την Αθήνα, η διαφορά δεν είναι τόσο συνταρακτική (131 vs 127 στο mid-range). Δεν ξέρω αν είναι ακριβές, θα περίμενα μεγαλύτερη διαφορά, αλλά σίγουρα όχι τριπλάσιο μπάτζετ, ούτε καν διπλάσιο.

Για τα υπόλοιπα που λες, πόσο έχει ένα κοκτέιλ στη Νίκαια που συζητήθηκε και πόσο έχει στις Κυκλάδες ή στην Αθήνα; Στην Νίκαια αν δεν πας σε κάποιο εξεζητημένο μέρος (τύπου ρουφγκάρντεν) κατά κανόνα βρίσκεις κοκτέιλ στα 10-12 ευρώ (προφανώς και βρίσκεις και λιγότερα, ακόμη και στη μισή τιμή αν πετύχεις τις κλασικές happy hour προσφορές σε παμπ), δηλαδή τιμές Κυκλάδων αλλά και Αθήνας σε πολλά μέρη πλέον. Το κρασί αντίστοιχες τιμές, π.χ. το ποτήρι στα 4-5 ευρώ συνήθως (το βρίσκεις και με 3). Ναι, το σουβλάκι το έχουν τουλάχιστον διπλή τιμή (πριν τις αυξήσεις στην Ελλάδα θα ήταν τριπλή), αλλά δεν νομίζω ότι αυτό από μόνο του θα εκτινάξει το μπάτζετ.

Το point μου δεν είναι ότι η Γαλλία είναι φθηνή, αλλά ότι η Αθήνα έχει ακριβύνει τελευταία τόσο ώστε κάποιος που έρχεται από αυτή δεν θα σοκαριστεί όσο παλιότερα (ή όσο ενδέχεται να σοκαριστεί αν π.χ. πάει Αμερική ή Λονδίνο).
Υπαρχουν ετοιμα στατιστικα και μαλιστα φετινα προσφατα για τα εξοδα ενος τουριστα.

Αθηνα - Παρισι, με το Παρισι μολις 20% ακριβοτερο στα τουριστικα εξοδα.

Screenshot_20230819_220052_Samsung Internet.jpg

Βαζω και Ρουεν Αθηνα γιατι απο εκει επεστρεψα πριν λιγες μερες και δεν μου φανηκε ακριβη, αν και ειναι ανιση η συγκριση ως προς το μεγεθος των πολεων, παντως στην επαρχια ειναι αμελητεα η διαφορα
.
Screenshot_20230819_220226_Samsung Internet.jpg

Υπαρχει κατι εντυπωσιακο στο Παρισι. Ενω τα τροφιμα ειναι 50% πιο ακριβα απο Ελλαδα, το φαγητο σε εστιατορια ειναι μολις 20% πιο ακριβο. Θα περιμενε κανεις εστω 50% αφου εχουν και μεγαλυτερα ημερομισθια.
Θα μπορουσε να υποθεσει κανεις οτι εχουν φθηνο ενοικιο στο Παρισι, γι αυτο τα εστιατορια δεν ειναι τοσο ακριβα ομως τα ενοικια ειναι πανακριβα.

Η ιδια παρανοια και στη συγκριση Αθηνας Ρουεν.
Ενω η πρωτη υλη, τα τροφιμα, ειναι 17% ακριβοτερα στη Ρουεν, τα ημερομισθια και τα ενοικια ειναι ακριβοτερα, τα εστιατορια της Ρουεν ειναι φθηνοτερα απο της Αθηνας.
Κατι περιεργο συμβαινει με τα Αθηναικα εστιατορια.

Last edited:

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Ένα ωραίο τεστ είναι να συγκρίνει διαφορές στις τιμές πολυεθνικών, π.χ. στην Domino's pizza (που δεν έχω ιδέα αν είναι ποιοτικά αντίστοιχες), στην κλασική πεπερόνι που μόλις τσέκαρα βρίσκω την ελληνική στα 11,75 και τη γαλλική στα 13,5. Για διπλούς και βάλε μισθούς δεν τη λες και ασύγκριτη διαφορά.
Προφανώς συζητάμε σε άλλη βάση. Το παράδειγμα με την domino's είναι όντως καλό. Γιατί είναι ένα παράδειγμα μιας μάλλον ακριβής επιλογής για την Ελλάδα, τρως σε ταβέρνα με λιγότερα, ενώ στη Γαλλία είναι μία απ'τις φθηνότερες λύσεις. Γι' αυτό και την βρίσκεις και στις πιο άκυρες πόλεις. Το ίδιο ισχύει και για τα subway, τα KFC και πόσες ακόμα αλυσίδες που στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση ενώ στη Γαλλία τα βρίσκεις παντού γιατί προσφέρουν την φθηνή επιλογή.

Εγώ συγκρίνω τις φθηνές επιλογές σε κάθε χώρα, τις αμέσως επόμενες, τις ακριβές κοκ.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Υπαρχουν ετοιμα στατιστικα και μαλιστα φετινα προσφατα για τα εξοδα ενος τουριστα.

Αθηνα - Παρισι, με το Παρισι μολις 20% ακριβοτερο στα τουριστικα εξοδα.

View attachment 438245

Βαζω και Ρουεν Αθηνα γιατι απο εκει επεστρεψα πριν λιγες μερες και δεν μου φανηκε ακριβη, αν και ειναι ανιση η συγκριση ως προς το μεγεθος των πολεων, παντως στην επαρχια ειναι αμελητεα η διαφορα
.
View attachment 438246

Υπαρχει κατι εντυπωσιακο στο Παρισι. Ενω τα τροφιμα ειναι 50% πιο ακριβα απο Ελλαδα, το φαγητο σε εστιατορια ειναι μολις 20% πιο ακριβο. Θα περιμενε κανεις εστω 50% αφου εχουν και μεγαλυτερα ημερομισθια.
Θα μπορουσε να υποθεσει κανεις οτι εχουν φθηνο ενοικιο στο Παρισι, γι αυτο τα εστιατορια δεν ειναι τοσο ακριβα ομως τα ενοικια ειναι πανακριβα.
Κατι περιεργο συμβαινει με τα Αθηναικα εστιατορια.
Ούτε αυτές οι τιμές αποτελούν πραγματικότητα, ούτε τα τρόφιμα στο Παρίσι είναι 50% ακριβότερα από την Ελλάδα.

paefstra

Member
Ούτε αυτές οι τιμές αποτελούν πραγματικότητα, ούτε τα τρόφιμα στο Παρίσι είναι 50% ακριβότερα από την Ελλάδα.
Ειναι τοσες εκατονταδες οι καταχωρησεις που κανουν οι πολιτες, που ειναι δυσκολο να πει κανεις οτι πεφτουν εξω πανω απο το συνηθες στατιστικο σφαλμα. 500+ ως 600+ εισαγωγες δεδομενων στους τελευταιους 12 μηνες, τους οποιους μετραει.

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ειναι τοσες εκατονταδες οι καταχωρησεις που κανουν οι πολιτες, που ειναι δυσκολο να πει κανεις οτι πεφτουν εξω πανω απο το συνηθες στατιστικο σφαλμα. 500+ ως 600+ εισαγωγες δεδομενων στους τελευταιους 12 μηνες, τους οποιους μετραει.
Ε καλά αν οι μισοί που καταχώρησαν τιμές πίνουν καπουτσυ στα tabac στο Saint Denis, ναι ο μέσος όρος μπορεί να φτάσει στα 3,75€ (και πάλι με δυσκολία)

paefstra

Member
Ε καλά αν οι μισοί που καταχώρησαν τιμές πίνουν καπουτσυ στα tabac στο Saint Denis, ναι ο μέσος όρος μπορεί να φτάσει στα 3,75€
Εχουν την ιδια αξια στατιστικα, παντως. Εκτος αν θελετε ποιοτικη αναλυση, τι λεει η @paefstra κι ο @tripakias και ο καθενας χωριστα. Αλλα ειναι αρκετα καλα τα δεδομενα απο 600 καταναλωτες.

jimp

Member
Εμένα πάντως το Παρίσι μου φάνηκε ακριβότερο και από τη Στοκχόλμη. Σούπερ μάρκετ όλα πανάκριβα, δεν έβρισκα σοκολάτα κάτω από 3 ευρώ.

Εστιατόρια δεν το συζητάω αίμα δάκρυα και ιδρώτας, και για να χορτάσεις θέλεις να χτυπήσεις κανένα κεμπάπ μετά.

Πας σε φούρνους να φας κρύα κις Λόρεν ή ξαναζεσταμένη σε φούρνο μικροκυμάτων, με πάνω από 5/6 ευρώ. Έλεος.

Το άλλο που έχουν για Πρωτοχρονιά, που μοιάζει σαν ζαμπονοτυροπιτα (@tripakias πως το λένε) αλλά είναι κρύο και αυτό, τέρμα πανάκριβο.

Προφανώς συζητάμε σε άλλη βάση. Το παράδειγμα με την domino's είναι όντως καλό. Γιατί είναι ένα παράδειγμα μιας μάλλον ακριβής επιλογής για την Ελλάδα, τρως σε ταβέρνα με λιγότερα, ενώ στη Γαλλία είναι μία απ'τις φθηνότερες λύσεις. Γι' αυτό και την βρίσκεις και στις πιο άκυρες πόλεις. Το ίδιο ισχύει και για τα subway, τα KFC και πόσες ακόμα αλυσίδες που στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση ενώ στη Γαλλία τα βρίσκεις παντού γιατί προσφέρουν την φθηνή επιλογή.

Εγώ συγκρίνω τις φθηνές επιλογές σε κάθε χώρα, τις αμέσως επόμενες, τις ακριβές κοκ.
Δεν νομίζω ότι τα παραδείγματα που δίνεις θεωρούνται ακριβά για την Ελλάδα (Μακντόλαντς και KFC, π.χ., γι' αυτό και πολλοί τα επιλέγουν). Επίσης την Domino's δεν τη βρίσκω τόσο φθηνή όσο λες για τα γαλλικά δεδομένα, υπάρχουν φθηνότερες επιλογές σε πίτσα σε πακέτο (όπως και ακριβότερες).

Εγώ συνέκρινα τιμές της (ακριβής για τα γαλλικά δεδομένα) Κυανής Ακτής και των (ακριβών για τα ελληνικά δεδομένα) Κυκλάδων ή την Αθήνα. Εσύ από Ελλάδα τι έχεις ως σημείο αναφοράς από το φετινό καλοκαίρι, την Πελοπόννησο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο; Πώς προκύπτει το τριπλάσιο κόστος;
Κάθε φορά που επιστρέφω Ελλάδα μου φαίνονται τα πάντα πάμφθηνα.
Αν π.χ. πήγαινες στο Μεξικό ή στο Περού ξανά και πετύχαινες τιμές Αθήνας, θα έλεγες πόσο "πάμφηνη χώρα το Μεξικό [παραμένει]" ή θα σου έκανε εντύπωση η ακρίβειά της και θα αναρωτιόσουν πώς τη βγάζουν οι κάτοικοί της αν δεν έχουν αυξηθεί στο μεταξύ κι οι μισθοί;

Προσωπικά βρίσκω ότι έχει ακριβύνει αρκετά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (από 2 στα 3μισι ευρώ το σουβλάκι είναι σχεδόν 75% αύξηση, στη Γαλλία υπάρχει κάτι που να υπέστη τέτοιο πληθωρισμό από τη μια μέρα στην άλλη; ), κάτι που και όλοι οι γνωστοί μου που ακόμη ζουν στην Ελλάδα έχουν παρατηρήσει, περισσότερο απ' ό,τι π.χ. η Γαλλία αναλογικά με τον μέσο μισθό.

Τέλος, αν όταν λέμε "η τάδε χώρα είναι πάμφθηνη" εννοούμε ότι έχει τιμές Ελλάδος, τότε όντως συζητάμε σε άλλη βάση.

paefstra

Member
@Παρίσακτος υπαρχει τροπος να συγκρινουμε το ιδιο προιον. 2,80 το γαλλικο κρουασαν στην ΚΟΡΑ στο κεντρο της Αθηνας. Ασε τα πιτογυρα.

@jimp τοσο κοστιζει και στην Αθηνα η κις λορεν, δεν καταλαβαινω τη συγκριση με την τυροπιτα του φουρνου αλλα στα ιδια προιοντα.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Δεν νομίζω ότι τα παραδείγματα που δίνεις θεωρούνται ακριβά για την Ελλάδα (Μακντόλαντς και KFC, π.χ., γι' αυτό και πολλοί τα επιλέγουν). Επίσης την Domino's δεν τη βρίσκω τόσο φθηνή όσο λες για τα γαλλικά δεδομένα, υπάρχουν φθηνότερες επιλογές σε πίτσα σε πακέτο (όπως και ακριβότερες).

Εγώ συνέκρινα τιμές της (ακριβής για τα γαλλικά δεδομένα) Κυανής Ακτής και των (ακριβών για τα ελληνικά δεδομένα) Κυκλάδων ή την Αθήνα. Εσύ από Ελλάδα τι έχεις ως σημείο αναφοράς από το φετινό καλοκαίρι, την Πελοπόννησο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο; Πώς προκύπτει το τριπλάσιο κόστος;

Αν π.χ. πήγαινες στο Μεξικό ή στο Περού ξανά και πετύχαινες τιμές Αθήνας, θα έλεγες πόσο "πάμφηνη χώρα το Μεξικό [παραμένει]" ή θα σου έκανε εντύπωση η ακρίβειά της και θα αναρωτιόσουν πώς τη βγάζουν οι κάτοικοί της αν δεν έχουν αυξηθεί στο μεταξύ κι οι μισθοί;

Προσωπικά βρίσκω ότι έχει ακριβύνει αρκετά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (από 2 στα 3μισι ευρώ το σουβλάκι είναι σχεδόν 75% αύξηση, στη Γαλλία υπάρχει κάτι που να υπέστη τέτοιο πληθωρισμό από τη μια μέρα στην άλλη; ), κάτι που και όλοι οι γνωστοί μου που ακόμη ζουν στην Ελλάδα έχουν παρατηρήσει, περισσότερο απ' ό,τι π.χ. η Γαλλία αναλογικά με τον μέσο μισθό.

Τέλος, αν όταν λέμε "η τάδε χώρα είναι πάμφθηνη" εννοούμε ότι έχει τιμές Ελλάδος, τότε όντως συζητάμε σε άλλη βάση.
Όλη η κουβέντα ξεκίνησε απ' το ποστ της @paefstra που προέτρεψε να πάμε στη Γαλλία υπονοώντας ότι είναι πιο φθηνά από την Ελλάδα. Το σουρεαλ της υπόθεσης είναι ότι μπορείς να βρεις μηνύματα της στο φόρουμ λίγο καιρό πριν όπου γράφει ότι άλλαξε όλο της το πλάνο στη Γαλλία και αντί για Bretagne και Loire πήγε στη Νορμανδία επειδή τα άλλα μέρη ήταν πανάκριβα.

Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχουν ακριβά μέρη στην Ελλάδα. Προφανώς και υπάρχουν και η εκδρομή στο μάτσου πιτσου πανάκριβη είναι και για τους Ευρωπαίους και ακόμα χειρότερα για τους περουβιανους. Θα κρίνω τις τιμές στο Περού βάση αυτού; Ούτε σχολίασα αν οι τιμές αναλογικά με τους μισθούς είναι οκ. Συγκρίνω μη τουριστικά και τουριστικά μέρη μιας χώρας με τα αντίστοιχα της άλλης και η διαφορά μου φαίνεται μεγάλη. Αυτά.

paefstra

Member
Όλη η κουβέντα ξεκίνησε απ' το ποστ της @paefstra που προέτρεψε να πάμε στη Γαλλία υπονοώντας ότι είναι πιο φθηνά από την Ελλάδα. Το σουρεαλ της υπόθεσης είναι ότι μπορείς να βρεις μηνύματα της στο φόρουμ λίγο καιρό πριν όπου γράφει ότι άλλαξε όλο της το πλάνο στη Γαλλία και αντί για Bretagne και Loire πήγε στη Νορμανδία επειδή τα άλλα μέρη ήταν πανάκριβα.

Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχουν ακριβά μέρη στην Ελλάδα. Προφανώς και υπάρχουν και η εκδρομή στο μάτσου πιτσου πανάκριβη είναι και για τους Ευρωπαίους και ακόμα χειρότερα για τους περουβιανους. Θα κρίνω τις τιμές στο Περού βάση αυτού; Ούτε σχολίασα αν οι τιμές αναλογικά με τους μισθούς είναι οκ. Συγκρίνω μη τουριστικά και τουριστικά μέρη μιας χώρας με τα αντίστοιχα της άλλης και η διαφορά μου φαίνεται μεγάλη. Αυτά.
Το πλανο ειχε το ιδιο κοστος λογω διαμονης. 100 το δικλινο ειναι ο κανονας. Δεν αλλαξα πλανο γι αυτο, αλλα γιατι με εψηνε το παραθαλασσιο πλανο, κατι που γραφω μεταγενεστερα και μου απαντησες να μην περιμενω καλη θαλασσα.
Και περσι Γαλλια ημουν τον Αυγουστο, ηταν μ.ο. 80 το δικλινο, το φαι παλι δεν μου φανηκε ακριβο. Γενικα δεν το θεωρω ακριβο ταξιδι τυπου Σκανδιναβια εφοσον μιλαμε για μικρες πολεις. Οσο η Ιταλια-Σαρδηνια- που το Πασχα πηγε παλι καπου 80 ε το δικλινο, ιδιες τιμες φαγητου, καφε, μπυρας.

Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.652
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh