• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

καλώς σας βρήκα και εγώ με την αγάπη μου προς ταξίδια

katsapleouras

Member
Επόμενο Ταξίδι
Σέρρας
Ταξίδι-Όνειρο
Με καλή παρέα:παντού
και απο μενα ενα μεγαλο καλως με βρηκες!!!Ωχ λαθος......καλως ηρθες ειναι το σωστο...

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Lipa - φλαμούρι..τώρα εδώ εννοεί το δένδρο, λέγεται το ίδιο;

Pandora ναι αυτό εννοώ, έχει πολλά ανευασμένα :))) το Djurdjevdan είναι Ederlezi (από τρέχουσα διαφήμηση για ασφαλιστικό):D και πρωτοεμαφανίστηκε στην ταινία Dom za vesanje

Borealis

Member
Lipa - φλαμούρι..τώρα εδώ εννοεί το δένδρο, λέγεται το ίδιο;

Pandora ναι αυτό εννοώ, έχει πολλά ανευασμένα :))) το Djurdjevdan είναι Ederlezi (από τρέχουσα διαφήμηση για ασφαλιστικό):D και πρωτοεμαφανίστηκε στην ταινία Dom za vesanje
Ναι ναι, φλαμουριά είναι το δέντρο, μπράβο και ευχαριστώ! Για πολλά χρόνια νόμιζα ότι ήταν η ακακία και έτσι το έδινε ένα αγγλοσερβικό λεξικό που χρησιμοποιούσα κάποτε!

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
ναι μυρίζουν και τα δύο, αλλά είναι φλαμουριά :p

Λοιπόν το τραγουδι λέει:

Το καλοκαίρι φεύγει...
Πως είσαι, που είσαι
με ποιόν είσαι
μακάρι να ήξερα
ποίος μου σε ζέστανε
τον χείμόνα που χοιόνιζε
ποίος μου σε φύλαγε...
καιραυνος να τον βρεί :D (ελεθυερη μετάφραση, κυρολεκτικα λέει να τον σκοτώσει)

Δεν με νοιάζει με ποίον έφυγες
Εχεις όλη την Γιουγοσλαβία
Δεμ με νοίαζει
παιδί δεν είσαι
όλα (θέλω) για την ζημία σου (κυρολ. όλα για συμφέρον της ζημίας σου, δεν ξέρω αν συντακτικά έχει νόημα)
μόνο την δικία σου, αλλά και την δικία μου (ζημια)....
η καρδιά πονάει....

Φλαμούρια ανθίζουν
όλα είναι ίδια όπως πέρυσι...
χεεειιιι μόνο η καρδία μου και καρδία σου
στην αγάπη πία δεν στέκονται (δλδ δεν είναι μάζι)

Ορκίζομαι με την ψυχή μου στον θεό
με το μπλε μου αίμαι χωριάτικο
σου ορκίζομαι και θα πεθάνω
αλλά δεν θα σε ψάξω
δεν θα το κάνω...
αλλά θα πεθάνω..
αλλά θα πεθάνω..

και ξανά το ρεφρεν

Το τραγούδι είναι μοναδικό τέτοιου στιλ (προλαϊκου) που παίχτηκε από το συγκρότημα, τα λόγια όπως ξέρετε ποτέ δεν έχουν και το ακριβές νοήμά τους όταν μεταφράζονται στην άλλη γλώσσα, ιδιαίτερα από μην απαγγελματία, αλλά να ξέρετε ότι είναι ένα από τα αγαπημένα τραγουδια τους των πολλών εκεί πάνω, είναι μελανχολικό (με καλή έννοια) και αντολογικό και θυμίζει την πρώην Γιουγοσλαβία.....

το πρωτοπυπο:

και θα δείτε και τον Μπρεγκοβιτς σε κανένα κάδρο.

Last edited by a moderator:

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Σε ευχαριστούμε Ιβάνα, αφού προσφέρθηκες να βοηθήσεις στη μετάφραση, πρέπει να σου πω ότι ποτέ δεν έμαθα ποιο λουλούδι είναι το Lipe.
Pandora είσαι φοβερή τι να πώ!
Το παρακάτω αφιερωμένο στην Έρση που της άρεσαν τα τραγούδια των Μπέλο Ντούγκμε!
[URL="
- Bijelo Dugme - Ako Mozes, Zaboravi[/URL]
"Ξέχνα το, αν μπορείς"
καλή επιλογή, ένα από τα παλία...

Last edited by a moderator:

Borealis

Member
Η μετάφρασή σου Ιβάνα είναι καταπληκτικά πολύ καλή. Το περίεργο είναι ότι το γαλάζιο αίμα αναφέρεται στους χωριάτες ενώ στην Ελλάδα γαλαζοαίματοι είναι οι βασιλιάδες!
την έκφραση να τον κάψει κεραυνός την χρησιμοποιούμε και στα ελληνικά. Σε ευχαριστούμε πολύ!

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
ήθελα να το γράψω γαλάζιο, μου κολούσε καλυτερά, αλλά λέω να μην υπερβάλλω :shock:

και σε μας αναφέρεται για τους βασιλιάδες, αλλά προφανώς τους χωριάτες τους έβαλαν μαζί με τους βασιλιάδες γαι να τονίσουν την αξία τους, άρα είναι μεταφορικό....

το άλλο είναι πιο ωραίο ποιηματικά, πιο ερωτικό....υπάρχουν και πιο ωραία...:lol: να μ'αρέσουν πολύ!

Το Τζουρτζεβνταν (γιορτη του Αγ, Γεώργιου) που ανέφερε Πανδόρα είναι πολύ δυνατό, έχει μεγάλη σημασία, πλέον είναι εθνικό.... και εννοείται το τραγούδι των οπαδών της Εριθ. Αστέρα :clap: .....γιατί; μας λένε Γύφτοι, και επειδή είναι από ταινια του Κουστουρίτσα που ανέφερα που είναι όλοι Γυφτοι...προέκυψε και αυτό :D

Alexandraaa

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Αργεντινή-Κούβα
Καλώς ήρθες Ιβάνα να περνάς τέλεια και πολλά και καλά ταξίδια σου εύχομαι :)

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
ευχαριστώ Αλεξάνδρα, τι ίδιο σου εύχομαι, να είσαι καλά!:p

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη