• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

έλληνες=μπουρτζόβλαχοι?

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Traveller

Member
1. Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε για την Θεσ/κη... εγώ να το δεχτώ... Μετά από δεκαετίες έκαναν και μια ανάπλαση της παραλίας και είναι συμπαθητικά... και η πλατεία Αριστοτέλους είναι ωραία, ε και? Από εκεί και μετά τι? Κάντε μια σύγκριση με άγνωστες στο ευρύ κοινό Ιταλικές και Γαλλικές πόλεις και θα σας πιάσει κατάθλιψη...

2. Όσον αφορά τον καφέ τώρα... ο καφές σαφώς και είναι ακριβός στην Ελλάδα... οικονομολόγος δεν είμαι και κατανοώ απόλυτα τα αυξημένα έξοδα, φόρους παραφόρους και κόντρα φόρους που πληρώνουν οι μαγαζάτορες, αλλά 4,5? ο καφές στο Μπουρνάζι με θέα την κουρελαρία και τις πολυκατοικίες του 70 σα πολλά δεν είναι ρε παιδιά?

3. Για το νερό στο εξωτερικό τώρα... το εμφιαλωμένο νερό στο εξωτερικό λογίζεται σαν αναψυκτικό και έχει τιμή αναψυκτικού... μπορείτε κάλλιστα λοιπόν να ζητήσετε νερό βρύσης το οποίο φυσικά σας προσφέρετε δωρεάν...

joss

Member
Επόμενο Ταξίδι
Αγνωστο...
Ταξίδι-Όνειρο
Πολλα...
Μπα και το κοστος της μηχανης, .
Τις περισσοτερες φορες στη δινει δωρεαν η εταιρεια προμηε=εθιας καφε υπο τον ορο οτι θα περνεις καποιες ποσοτητες απο ολα τα προιοντα της καθε μηνα.

Κερδος 5000% γιατι δεν ανοιγεις ενα καφε;
Πρωτον δεν εχα το κεφαλαιο και δευτερον δεν ειναι σιγουρη επενδυση. Αλλο πραγμα οι Business και αλλο η αισχροκερδια.
.
130-140 μεριδες το κιλο δεν ειναι, εχουν πολυ φυρα αυτες οι συσκευασιες, .
Απο που εχουν φυρα? Εδω και χρονια τετοιες χρησιμοποιω στο σπιτι. Οτι μπαινει στον μυλο γιλοκοβεται και γινεται τριμενος καφες.

Αλλα κλεινω την αντιπαραθεση γιατι το θεμα το σκοτωσαμε...

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
2. Όσον αφορά τον καφέ τώρα... ο καφές σαφώς και είναι ακριβός στην Ελλάδα... οικονομολόγος δεν είμαι και κατανοώ απόλυτα τα αυξημένα έξοδα, φόρους παραφόρους και κόντρα φόρους που πληρώνουν οι μαγαζάτορες, αλλά 4,5? ο καφές στο Μπουρνάζι με θέα την κουρελαρία και τις πολυκατοικίες του 70 σα πολλά δεν είναι ρε παιδιά?
Δεν λεμε ο,τι ο καφες των 4-5 ευρω δεν ειναι ακριβος (που για καποια μαγαζια δεν ειναι), αλλα εδω ειπωθηκαν εξωφρενικα κερδη, μηδενικα κοστη και τιμη εσπρεσσο στα 3 ευρω!!!

Τις περισσοτερες φορες στη δινει δωρεαν η εταιρεια προμηε=εθιας καφε υπο τον ορο οτι θα περνεις καποιες ποσοτητες απο ολα τα προιοντα της καθε μηνα.

Απο που εχουν φυρα? Εδω και χρονια τετοιες χρησιμοποιω στο σπιτι. Οτι μπαινει στον μυλο γιλοκοβεται και γινεται τριμενος καφες.

Αλλα κλεινω την αντιπαραθεση γιατι το θεμα το σκοτωσαμε...
Απανταω (επειδη ρωτησες) κι εγω και το κλεινω.

Φυρα εχουν γιατι στη δουλεια θα σου βγουν και 5 καφεδες λαθος απο απροσεξια, επειδη κουμπωσε το γκρουπακι στραβα ή επειδη η μηχανη δεν εχει την καταλληλη πιεση κλπ. Αν εχεις δε δωρεαν μηχανη απο εταιρια εκει ειναι που πετας τους μισους καφεδες (εκτος κι αν δεν σε νοιαζει ο πελατης και του προσφερεις ο,τι να 'ναι), αφου οι μηχανες που δινουν ειναι κακιστες. Κανενας σωστος επαγγελματιας δεν δουλευει με μηχανη χρονομισθωσης.
Επισης φυρα εχουν γιατι ο Ελληνας βρισκει την ποσοτητα του espresso πολυ λιγη και θελει μεγαλυτερη ποσοτητα. Αλλα επιπλεον νερο χρειαζεται και επιπλεον καφε πολλες φορες διπλασια ποσοτητα απο τα 7 γρ. Αλλιως θα στον γυρισει πισω, ειτε επειδη ειναι λιγος ειτε επειδη δεν ειναι δυνατος.
Οι Ιταλοι που ερχονται στην Ελλαδα παραπονιουνται για τη μεγαλη ποσοτητα espresso που σερβιρουν τα μαγαζια μας.
Την επομενη φορα που θα βρεις espresso με 1 ευρω σε καφε με ωραιο περιβαλλον και η ζαχαρη θα καθεται εστω για 2 δευτερολεπτα στο καιμακι σφυρα...

thanasistt

Member
Επόμενο Ταξίδι
ισραηλπαλαιστινη ιορδανια
Ταξίδι-Όνειρο
πουερτο ρικο
Συγνωμη αλλα ειστε λιγο ασχετοι... τα κοριτσια η Φενια και η βαλιτσα τα λενε μια χαρα. Αμα θετε 1 ευρω καφε να τον φτιαχνετε σπιτι σας σε πλαστικο ποτηρακι και να τον πινετε στο αμαξι στο δρομο για τη δουλεια... και παλι πιο ακριβος θα σας βγαινει. Τον καταστηματαρχη δεν τον συμφερει γιατι πολυ απλα του κοστιζει ακριβοτερος.
Εκτος κι αν μιλατε για κανα κυλικειο ή μπουγατσατζιδικο με χειριστης ποιοτητας καφε στο χερι και προ ΦΠΑ 23%.
Στην Πορτογαλια δεν ξερω ποσο κανει ο espresso και τι καφες ειναι, στην Ελλαδα ο καφες απο τις μεγαλες επωνυμες εταιρειας πωλειται περιπου στα 35-45 λεπτα η μεριδα. Απο κει και περα εχει χιλια δυο εξοδα που επιβαρυνουν αυτη την τιμη (που για να τα γραψω θελω κανενα τεταρτο και βαριεμαι).
φιλε τριπάκια εγώ δεν τα δίνω....προτιμώ να τα δώσω σε κανένα κούρδο στο φανάρι,σε κανένα έλληνα ζητιάνο,σε κάποιον που μου ζητάει και βλέπω πως πεινάει......σε αυτούς δεν τα δίνω.....επιλογή του καθένα έινια στην τελική.....αλλα βαριέμαι να σου εξηγήσω....

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Με την ίδια λογική όμως δεν πρέπει να πηγαίνεις πουθενά, δηλαδή ούτε για ποτό να μη δίνεις τα 6-9 ευρώ, ούτε για μια πίτσα τα 8 ευρώ, ούτε για μια πάστα τα 2 ευρώ.

thanasistt

Member
Επόμενο Ταξίδι
ισραηλπαλαιστινη ιορδανια
Ταξίδι-Όνειρο
πουερτο ρικο
δίκιο έχεις ούτε εστιάζω το πρόβλημα εκεί.παραδείγματα έδωσα στο παράπονο μου !!!!απλός κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί και ένα τέλος σε όλη αυτήν την σαπίλα και την μιζέρια !!!ο kαθένας με τον τρόπο του...

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Στο ξαναλέω, στην πόλη μου το κόστος ποτών/καφέδων μειώθηκε σημαντικά από μετακίνηση πελατών στα φτηνότερα καφέ/μπαρ. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι σκεπτόμενος. Απλώς βάζουμε κάποια όρια στο τι θεωρούμε νορμάλ τιμή καφέ. Για μια επαρχιακή πόλη θεωρώ εντελώς νορμάλ τιμή για καφέ τα 2,5 ευρώ, δεν απαιτώ να είναι σε επίπεδα Ιταλίας όταν εγώ δεν είμαι ιταλίδα (δεν πίνω ένα εσπρεσάκι στο πόδι).

Αντίστοιχα, όταν είδα στην Αθήνα σε συνοικιακό μεζεδοπωλείο τιμή ορεκτικού (χταπόδι ξιδάτο, κατεψυγμένο) στα 12 ευρώ θύμωσα και εννοείται δεν ξαναπατάω.

LarsVonAkis

New Member
Ταξίδι-Όνειρο
βανουάτου
Με την ίδια λογική όμως δεν πρέπει να πηγαίνεις πουθενά, δηλαδή ούτε για ποτό να μη δίνεις τα 6-9 ευρώ, ούτε για μια πίτσα τα 8 ευρώ, ούτε για μια πάστα τα 2 ευρώ.
Ακριβώς φίλη μου: αυτό πρέπει να κάνουμε, μπας και το καταλάβουν επιτέλους ότι οι παλιές μέρες τελειώνουν...

Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Σαφώς αν δε μου φτάνουν τα λεφτά δε θα τρώω έξω, ούτε θα πίνω καφέδες και ποτά. Αλλά αν έχω τη δυνατότητα, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υποστηρίξω έναν επιχειρηματία της πόλης μου... Ζόρι τραβάει κι αυτός! Από εκεί και πέρα σκεπτόμενος άνθρωπος είμαι, αν θεωρώ ότι κάποιος υπερτιμολογεί και προσπαθεί να βγάλει όλα του τα σπασμένα στην καμπούρα μου, εννοείται δε θα πάω.

LarsVonAkis

New Member
Ταξίδι-Όνειρο
βανουάτου
1. Η Θεσσαλονίκη είναι μια χάλια πόλη και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ερωτική... το παραμύθι κομμένο παρακαλώ... όποιος έχει πάει σε πέντε πόλεις στη ζωή του καταλαβαίνει αμέσως ότι αυτό το κλισέ είναι για γέλια...

2. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε μια ωραία πόλη... ούτε μία... αυτά για τα Χανιά το Ναύπλιο και την Κέρκυρα, είναι ιστορίες για αγρίους... αν βγεις από το πολύ μικρό ιστορικό τους κέντρο όλες θέλουν γκρέμισμα... τραβάτε μια βόλτα να δείτε μια αντίστοιχη Γαλλική πόλη και θα μείνετε άφωνοι...

3. Η Ελλάδα εκτός εξαιρέσεων εδώ δεν έχει ούτε ωραία χωριά... τα χωριά της Γαλλίας είναι απλά ένα παραμύθι...

4. Η Ελλάδα ασφαλώς και είναι μια πάρα πολύ ωραία χώρα και δικαιολογημένα είναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός... η Γαλλία όμως είναι δημοφιλέστερη και είναι δημοφιλέστερη όχι μόνο γιατί είναι ωραιότερη, αλλά και γιατί έχει εκμεταλλευτεί και αναπτύξει όλες τις τουριστικές γκάμες... εδώ στην Ελλάδα έχουμε αναπτύξει τα rooms to let και τον μουσακά... που πα ρε Καραμήτρο??

5. Ο τουρισμός στην Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι, εποχιακός... αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ όσα λεφτά κι αν δώσουμε σε διαφήμιση, loco εταιρίες και δεν ξέρω εγώ που αλλού... στα νησιά λοιπόν που είναι και το μεγαλύτερο τουριστικό όπλο μας βαριά βαριά άντε να έχουμε 7 μήνες σεζόν... αυτό όσο υπάρχει καλοκαίρι και χειμώνας που να χτυπιόμαστε δεν αλλάζει... τα βουνά μας όσες ιδιαιτερότητες και να έχουν δεν είναι και ούτε ποτέ μπορεί να γίνουν Άλπεις... από εκεί και μετά όπως είπαμε στην αρχή οι πόλεις και τα χωριά μας είναι για τα μπάζα... δεν μπορούμε δηλαδή να προσελκύσουμε long weekend τουρισμό εκτός από την Αθήνα και αυτό με προϋποθέσεις... κάντε μια σύγκριση λοιπόν με το τι προσφέρει η Ελλάδα στον τουρίστα και τι η Γαλλία και θα καταλάβετε πολλά...

Από εκεί και μετά λογικό είναι για τον Έλληνα που δεν ταξιδεύει ή όταν ταξιδεύει να ταξιδεύει κατά κανόνα με γκρουπ να έχει την εντύπωση ότι Γαλλία είναι μόνο το Παρίσι... αυτό είναι τεράστιο λάθος... Γαλλία ασφαλώς και δεν είναι μόνο Παρίσι... έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να γράφω για την Ευρώπη και το πόσο υπέροχη είναι... ο Έλληνας όμως έχει την χαζομάρα να πιστεύει πως επειδή είναι κοντά στην Ευρώπη μπορεί να πάει όποτε θέλει... τεράστιο λάθος... η Ευρώπη είναι ακριβή και για να την γυρίσεις χρειάζεσαι λεφτά... άσε πια με την εκνευριστική βλαχονοοτροπία των γαμηλίων ταξιδίων... να πάμε κάπου εξωτικά για να κάνουμε την φιγούρα μας... ποια φιγούρα ρε καϋμένε θα κάνεις αν πας στο Μπαλί ή στην Ταϋλάνδη με ένα χιλιάρικο όλα μέσα... υποτίθεται πως έχεις μαζέψει λεφτά και συνεπώς έχεις την δυνατότητα να κάνεις ένα φανταστικό ταξίδι ζωής και το καις στο Μπαλί? Το χιλιάρικο, λέμε τώρα, θα το έχεις πάντα για να πας φασόν τουρισμό στην Ασία... στην Γαλλία ή την Ιταλία θέλεις χρήματα για να κάνεις ένα τόσο σπέσιαλ ταξίδι... αν τα έχεις δώστα ρε αδελφέ να περάσεις αξέχαστα και άσε τις σαχλαμάρες...
Αν και συμφωνώ μέσες-άκρες, σε βρίσκω όμως υπερβολικό, ειδικά για έναν άνθρωπο τόσο πολυταξιδεμένο...

Η Γαλλία, Ευρώπη εν γένει, τα ονειρικά χωριά τους, κλπ που περιγράφεις, προέρχονται από μία ιστορική εξέλιξη αιώνων, τη στιγμή που εμείς είχαμε κοντά 400 χρόνια Τουρκοκρατία και μετά Βαυαρούς, δικτατορίες, κλπ γνωστά. Άρα, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα ουσιαστικά.

Επίσης, σε βρίσκω υπερβολικό στον χαρακτηρισμό των πόλεων/χωριών μας: όχι για την ασχήμια των πόλεων (που συμφωνώ), αλλά για την ύπαιθρο, τα χωριά, σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.. Έχω φιλοξενήσει πολλούς αλλοδαπούς και έχω γνωρίσει πολύ περισσότερους, προερχόμενους και από τις "ονειρικές" χώρες που περιγράφεις, που επισκέπτονται τα μέρη μας και δεν μπορούν να κλείσουν την κάτω γνάθο μετά.. Από την άλλη, και στη Γαλλία κλπ, πέρα (ίσως) από τα ιστορικά τους κέντρα, ΤΙ το πραγματικά ωραίο έχουν να δείξουν, σε σημείο που να τρελλαθείς πια; ;)

Μην ξεχνάς την άνιση σύγκριση που λέγαμε: ο δικός μας χωριανός ΑΚΟΜΑ νιώθει απειλούμενος από το κράτος και τους γύρω του και κοιτά απλώς να επιβιώσει, δεν κοιτά τη μόστρα.. όταν οι Ευρωπαίοι "χωριανοί" ζουν σε ένα άλλο περιβάλλον, μια άλλη νοοτροπία.. Και όμως: στα "ψιλά γράμματα" δεν διαφέρουμε και πολύ τελικά..

Είναι καλό να ταξιδεύουμε για να ευχαριστούμε τα μάτια μας και την ψυχή μας με τις ωραίες εικόνες, αλλά να προσπαθούμε κιόλας να κατανοήσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους και να συγκρίνουμε, κοιτώντας κάτω από το βερνίκι...

Με όλη την εκτίμηση :)

mel

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ξανά λατρεμένο Παρίσι
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
Αν και συμφωνώ μέσες-άκρες, σε βρίσκω όμως υπερβολικό, ειδικά για έναν άνθρωπο τόσο πολυταξιδεμένο...

Η Γαλλία, Ευρώπη εν γένει, τα ονειρικά χωριά τους, κλπ που περιγράφεις, προέρχονται από μία ιστορική εξέλιξη αιώνων, τη στιγμή που εμείς είχαμε κοντά 400 χρόνια Τουρκοκρατία και μετά Βαυαρούς, δικτατορίες, κλπ γνωστά. Άρα, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα ουσιαστικά.

Από την άλλη, και στη Γαλλία κλπ, πέρα (ίσως) από τα ιστορικά τους κέντρα, ΤΙ το πραγματικά ωραίο έχουν να δείξουν, σε σημείο που να τρελλαθείς πια; ;)

:)
Αυτό έλεγα σε προηγούμενο μήνυμα, πήγαινε μερικά μηνύματα πίσω. Η Γαλλία δεν έχει μόνο ιστορικά κέντρα, δεν είναι μόνο Πύργος του Αιφελ ή Γιουροντίσνευ. Έχει πανέμορφα δάση και γενικά ύπαιθρο που είναι ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ. Κι ούτε ένα ξενοδοχείο ώστε να πεις τα περιποιούνται για τουριστικούς λόγους, απλές εκτάσεις. Και σπίτια που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, όμορφα, περιποιημένα, με αισθητική. Καμιά σχέση με τα δικά μας χωριά που είναι γεμάτα σπίτια-εκτρώματα με πλάκα από πάνω και παράθυρα κόπλαμ. Ψάξε στο διαδίκτυο φωτογραφίες της γαλλικής υπαίθρου και θα δεις. Κι όσο για την τουρκοκρατία, προσωπικά έχω κουραστεί μ'αυτό το θέμα. Οι παραλίες βρωμίζουν από τη βενζίνα των σκαφάτων (κάνεις α, ανάβεις αναπτήρα και φοβάσαι μην αρπάξεις φωτιά), σπίτια-βίλες χτίζονται στα 5 μέτρα από τη θάλασσα, τα μπουζούκια είναι γεμάτα (ειδικά δεκαετία 90)... Εδώ δε μας έβλαψε η τουρκοκρατία;

LarsVonAkis

New Member
Ταξίδι-Όνειρο
βανουάτου
Σαφώς αν δε μου φτάνουν τα λεφτά δε θα τρώω έξω, ούτε θα πίνω καφέδες και ποτά. Αλλά αν έχω τη δυνατότητα, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υποστηρίξω έναν επιχειρηματία της πόλης μου... Ζόρι τραβάει κι αυτός! Από εκεί και πέρα σκεπτόμενος άνθρωπος είμαι, αν θεωρώ ότι κάποιος υπερτιμολογεί και προσπαθεί να βγάλει όλα του τα σπασμένα στην καμπούρα μου, εννοείται δε θα πάω.
Σωστό και αυτό..
Απλώς σκέφτομαι αν τσεκάρεις τον τιμοκατάλογο πριν να κάτσεις ή μετά την παραγγελία.. Και αν ζητάς πάντα την απόδειξη, όπως και το αν διαμαρτύρεσαι αν κάτι δεν είναι καλό ή απλώς προτιμάς να το αφήνεις να περνά και δεν ξαναπάς μετά στο εν λόγω κατάστημα..

Αναφέρομαι δηλαδή στην νοοτροπία μας, που πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie