• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιος - Οκτώβριος 2021 !

Κένυα Τανζανία Χωρίς τίτλο (προς το παρόν) Κένυα - Τανζανία

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Η ιστορία (θα’πρεπε να) ξεκινάει κάπως έτσι: «πήγαμε σε 1/4 του κόσμου και ακόμα όχι στην Αίγυπτο;»
«Πάμε!»
Κάνω παζάρια με τοπικά γραφεία με βάση το πρόγραμμα που είχα βάλει στο μυαλό, πετυχαίνω πολύ καλή τιμή κλπ. και μετά…
Πάει η Αίγυπτος για μια άλλη φορά…Το ακυρώνουμε.

Όχι εντελώς όμως.

Μετά από μέρες σκέψης που θα πάμε και ένα ψηλό σοκ για την αναποφασιστικότητα που με καταλάμβανε (για ταξίδι!!!!;;;; πότε δε θα λέγα ότι θα συνέβαινε) και μια σχετική βαρεμάρα τύπου αυτό δε θέλω, εκείνο δε θέλω σε αυτήν τη φάση (ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 10 ανεκπλήρωτα ταξίδια που είναι στη bucket list), άναψε το λαμπάκι και έγραφε ΣΑΦΑΡΙ!

Και μου άρεσε!

Να σημειωθεί ότι δεν είναι στα πρώτα 10 😂.
Αλλά εκείνα τα κρατάω εκεί, λες και επίτηδες θέλω να υπάρχει μια τέτοια λίστα με ανεκπλήρωτους έρωτες που θα τους ονειρεύομαι επ’αορίστου.
Cult το’χω κάνει, ενώ κάποιοι προορισμοί είναι μακράν πιο εύκολοι και σαφώς πιο φθηνοί από αυτό που έπεται.

Να προσθέσουμε στα δεδομένα ότι ενώ περνάμε καταπληκτικά στα ταξίδια μας μαζί, σε αρκετές περιπτώσεις θέλουμε και κάνουμε διαφορετικά πράγματα όσο είμαστε κάπου.
Εγώ είμαι για μόνιμη κίνηση και δράση, ο άνδρας μου για πιο ήρεμες κι χαλαρές καταστάσεις. Για αυτό δεν ακολούθησε και αρκετά απ’τα ταξίδια μου.

Το σαφάρι αγγίζει το τέλειο καθώς αγαπάμε ζώα και οι δύο, ειδικά τα άγρια τα θαυμάζουμε λιγάκι παραπάνω, και ως κονσεπτ σου προσφέρει και αρκετό χρόνο να αράξεις στη μέση του πουθενά, στα σπλάχνα της Γης τα μεσημέρια ανάμεσα σε games* και τα βράδια χωρίς τα πολλά πολλά.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει και η Ζανζιβάρη στα μέρη που θα πάμε και είναι για “θαλασσο-άραγμα” και μπάνια τα οποία για άλλη μια φορά θεωρώ ότι δεν έκανα αρκετά φέτος (στη Χαλκιδική που ήμουν συνέχεια κατά τα άλλα), το ζάρι έπεσε σε συνδυασμό Κένυα - Τανζανία και κλείδωσε!

Είμαι γενικά άτομο που τα κλείνει όλα (και αποφασίζει) την τελευταία στιγμή.
Των τελευταίων.
Αυτό ως συνέπεια έχει κάποια καλά και κάποια όχι και τόσο καλά, στην πρώτη θέση τις τιμές.

Η καλύτερη πλευρά αυτού είναι ότι δε σε τρώει «αιώνια» αγωνία πότε θα πας πΧια!
Λίγες μέρες, αδρεναλίνη στα ύψη και ΜΠΑΜ!

Έτσι, υπάρχει και το σημείο που τα κλείνεις όλα και μετά διαβάζεις και καμιά πληροφορία του Travelstories και αναρωτιέσαι… έκανες λάθος τελικά;
Τεσπα.
Αυτό θα δείξει!

Έπρεπε να γίνω ενεργή στο Instagram (όποιος αγαπάει ας ακολουθήσει για πιο live εικόνες και ιστορίες από το ταξίδι @persinasestra) για να μου περάσει ο αλγόριθμος την ιδέα ότι πιθανόν πάσχω από το ADHD με πιο έντονο το στοιχείο την αναβλητικότητα και έτσι και αυτό το ταξίδι πριν ξεκινήσει ξέφυγε λίγο σε κάποια χαζά κόστη που μπορούσα να τα προλάβω πριν 5-6 μέρες (βλέπε εσωτερικές πτήσεις στη Τανζανια).
Αλλά δε πειράζει.

Επίσημα σήμερα έκλεισα και το τελευταίο segment του ταξιδιού και στις 25/10 φεύγουμε.

Υ.Γ. Είπαμε. Μάλλον πάσχω απ’το από πάνω σύνδρομο…να με σκουντάτε να τελειώσω επιτέλους μια ιστορία. Επίτηδες τη ξεκινάω τώρα!

*αυτό ανάμεσα στα games αφορούσε την περίπτωση που ακόμα στα σχέδια ήταν το Μασαι Μαρα. Άλλαξε μάλλον.

Last edited:

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Χτες τελείωσε ένα απρόσμενο, την τελευταία στιγμή αποφασισμένο και σχεδιασμένο πολυήμερο ταξίδι σε μια άκρη του κόσμου που σκόπιμα και μη άφηνα πίσω.
Σε μια περιοχή για την οποία γνωρίζω πως έχω τη μεγαλύτερη άγνοια και λιγότερες γνώσεις σε όλες τις πτυχές της.

Ένα ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής τελικά δεν είναι απλά μια γεωγραφική περιήγηση.
Είναι μια συναισθηματική περιπλάνηση στην ανθρωπότητα.
Καθώς διασχίζεις τις πεδιάδες, οροπέδια και βουνά, καταλαβαίνεις πως οι άνθρωποι που συναντάς παντού δεν είναι ως συνήθως κομπάρσοι σε γρήγορα εναλλασόμενες εικόνες ενός οδοιπορικού, αλλά η ουσία του. Είναι εκείνο το στοιχείο που μεταφορικά και κυριολεκτικά ζωγραφίζει τις παραστάσεις που εξελίσσονται μπροστά σου και όλη αυτή η πλυθώρα αισθήσεων σε μπερδεύει και συναρπάζει ταυτόχρονα.

Η Αφρική είναι ένας τόπος γεμάτος αντιφάσεις.
Στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν αρχαία έθιμα και σύγχρονοι ρυθμοί, ανεξερεύνητοι κόσμοι και τεχνολογικές εξελίξεις, που μοιάζουν μαχόμμενες πλευρές στην διαχρονική πάλη της παράδοσης με την πρόοδο. Οι διαφορές που προκύπτουν από αυτήν, φανερώνονται στην διαφορετική εξέλιξη των επιμέρους κοινωνικών ομάδων που δεν είναι απλά ξεκάθαρες, αλλά και πολυεπίπεδες. Σε περιοχές όπου οι παραδόσεις είναι βαθιά ριζωμένες, οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σύμφωνα με τις αρχαίες αξίες και πρακτικές, ενώ σε άλλες, η επιρροή της παγκοσμιοποίησης έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, όμως πάλι με διαφορετική ταχύτητα.

Ενώ περίμενα η πιο έντονη περιπέτεια που θα προκύψει σε αυτή την υπέροχη γωνία της γης να είναι οι εντυπωσιακές σαβάνες με τα άγρια ζώα που θα εξερευνούσαμε στο πολυπόθυτο σαφάρι, η αληθινή εμπειρία επήλθε μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και τον τρόπο που η καρδιά του καθενός ανοίγει για να δεχτεί το διαφορετικό και το αβέβαιο.
Ούτε οι βρυχηθμοί των “big 5”, ούτε οι απίστευτες εξωτικές παραλίες και μίξη των τροπικών δασών με ξερές πεδιάδες των ντοκιμαντέρ που βλέπαμε παιδιά, αλλά τα βλέμματα και τα χέρια που δημιουργούν τον πυρήνα της πραγματικής Αφρικής είναι εκείνο που σε αυτό το ταξίδι σημάδεψε τις ψυχές μας και θέλω να πιστεύω τις άλλαξε έστω και λίγο.

Ένα ταξίδι εκεί σε αναγκάζει να δεις τη ζωή με άλλη ματιά, να αναγνωρίσεις τις αλήθειες που προκύπτουν από αναπάντεχα έντονα και αναπόφευκτα συναισθήματα που απορέουν από τη γνωριμία με μια κοινωνία που διαρκώς επαναπροσδιορίζεται και επίσης όμως, κρατάει την γνησιώτητά της.
Αντιφατικά και περίπλοκα, αισθάνεσαι τόσο μικρός μπροστά στην ακατέργαστη απλότητα και την αυθεντικότητα των ανθρώπων αυτών, αλλά από τη σκοπιά κάποιου που προέρχεται από υποτίθεται “πιο προηγμένες συνθήκες διαβίωσης”, ταυτόχρονα πονάς την ουσιαστικά δύσκολη καθημερινότητα τους που αντανακλάται στην φτώχεια, άσχημες συνθήκες υγιεινής και τις κοινωνικές ανισότητες.

Όμως, αυτή είναι απλά η δική μας αντίληψη η οποία δεν συνάδει με τη δική τους, καθώς το τελικό συμπέρασμα είναι πως πάνω από όλα, αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν ευτυχισμένοι και δεν είναι δούλοι της δικής μας, τάχα μου συνεχόμενης εξέλιξης… ή οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και απληστία…

Και όλο αυτό με οδηγεί στο να ξαναθυμηθώ ένα πολύ ουσιαστικό ρητό που λέει: “Ευτυχισμένος δεν είναι εκείνος που έχει ο,τι θέλει, αλλά εκείνος που δε θέλει εκείνο που δεν έχει”...

Μου φαίνεται πως ούτε ένας χρόνος δε θα είναι αρκετός να σας μεταφέρω όλες τις εικόνες και εντυπώσεις που αποκόμισα από εκεί… αλλά θα ήθελα πολύ να το κάνω.

*Για stories μπορείτε να με ακολουθήσετε στο IG --> @persinasestra

DSC_0259 (2).jpg

Last edited:

sakaflias

Member
Ταξίδι-Όνειρο
ΚΕΝΥΑ
αυτά τα ταξίδια είναι όνειρο για πολλούς όμως δεν μπορούν οι περισσότεροι

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Εύχομαι κάποτε να το πραγματοποιήσεις 🙏🏻.

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Το αρχικό σχέδιο συμπεριλάμβανε την Ζανζιβάρη με σαφάρι στην Κένια.
Συνολικά και αντίστοιχα 10+6+2 μέρες τράνζιτ (Κάιρο και Κων/πολη).

Αφού έψαξα λίγο τα εισιτήρια, ψιλοκατέληξα και έκλεισα τις ημερομηνίες 25/10 με 12/11 και έκανα τη σχετική αναζήτηση για τα εθνικά πάρκα της Κένυας και τα safari που προσφέρονται.

Ψέματα!
Πρώτα έψαξα το Giraffe Manor :rolleyes::haha: που το ονειρεύομαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Κάπου εκεί θα μείνει :) .
Ήμουν διαθετημένη να δώσω ένα Χ ποσό για να μου φάνε πισόπλατα το πρωινό μου οι καμηλοπάρδαλεις, αλλά για 2013 δολάρια για μια διανυκτερευση όσο έλαβα την προσφορά του ξενοδοχείου, ας μείνει μια απλή φαντασίωση :) .

Οπότε σε αυτό το πόστ θα σας καταγράψω τις τιμές, επείδη αυτό είναι συνήθως που ενδιαφέρει τους περισσότερους (και θα είναι μπάχαλο, όποιος δεν εχει ορεξη ας σταματησει).

Το σχέδιο έλεγε ότι θα περνούσαμε 2 μέρες στο Ναιρόμπι, 3 Μασάι Μαρα και μια στο Αμποσέλι.

Πρώτα ζήτησα προσφορές από κάποια τοπικά γραφεία. Ένα μου έδωσε μια λίστα με πιθανούς συνδυασμούς.

Για το τριήμερο πακέτο (2 διανυκτερεύσεων) στα, μεσαίας κατηγορίας καταλύματα στο Μασάι Μαρα, όλα περίπου ήταν στα 3500 χιλιάδες για 2 άτομα (δολάρια πάντα).
Είχε και κάποια λίγο φθηνότερα (έως 2800) και κάποια πιο (ως πολύ πιο) ακριβά.
Είχα κολλήσει στο Sarova Mara .
Η προσφορά αυτή του γραφείου συμπεριελάμβανε:
- ξεναγό
- ξενοδοχείο full board σε club tent
- εισόδους στο Εθνικό πάρκο (200 δολάρια το άτομο την ημέρα)
- και σαφώς μεταφορές από/πρός το Ναϊρόμπι + games 2 φορές - πρωί και βράδυ x 2 μέρες (οι οποίες αν τις εκλεινες χωρίς το γραφειο, δηλαδη με ξενοδοχείο ή μεμονωμένα, ήταν 3 μέρες Χ 350 δολάρια με τζιπ και η τιμή αυτή ειναι φιξ σε όλους και ανεξαρτήτως πόσα άτομα είναι μέσα, οπότε αν είστε 6 είναι πιο φθηνό).
Στο ΕΠ Μασάι Μάρα δεν επιτρέπονται ιδιωτικά οχήματα σε αντίθεση με το ΕΠ Αμποσέλι.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Διαφοροποίηση τιμής και παζάρια
-Επειδή σκόπευα να πετάξουμε απευθείας στο Αμποσέλι από Μασάι Μαρα την τελευταία μέρα (όποιος ενδιαφέρεται η τίμη είναι 150 δολάρια το άτομο για τη πτήση με τα γλυκουλικά μικρα αεροπλανάκια), ζήτησα έκπτωση από το πρακτορείο και μου κατέβασε κατά 100 δολάρια τη συνολική τιμή.

-Έψαξα το ίδιο το ξενοδοχείο στο booking και έκλεισα το club tent με 1089 ευρώ 2 νύχτες
οπότε και η συνολική διαφορά που προέκυψε ήταν συν/πλην 400 δολάρια που πήγαιναν στο γραφείο.

-Τα games και τις μεταφορες θα το έκλεινε το ίδιο ξενοδοχείο, τις εισόδους θα πληρώναμε μόνοι μας.

Μετά έκανα παζάρια και με το ξενοδοχείο, το οποίο μου το κατέβασε σε 1100 δολάρια το διήμερο (όχι πολύ μεγάλη διαφορά, αλλά οκ, κάτι είναι) και μου προσφερε απεριόριστη δωρεάν χρήση του lounge τους και διαφοροποίηση σε games που έβγαιναν γύρω στα 100 δολάρια παρακάτω κλπ (δε θυμαμαι και πολύ καλά τώρα επειδή δε το πλήρωσα ποτέ).
Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν φθηνότερες επιλογές για διαμονή που είδα όταν άλλαξα τα σχέδια και πρόσθεσα την Τανζανία, που έδιναν και καλυτερη τιμή για games - περίπου στα 180 (αλλά δεν εμπέδωσα πολύ τελικά).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτό θα κλείναμε και εκεί που παρά τσάκ έστελνα την προκαταβολή για το ξενοδοχείο...
αυτό το σχέδιο άλλαξε....

Καθώς το ταξίδι έκλεισα την τελευταία στιγμή στο κουτουρού, δεν είχα χρόνο για την προετοιμασία και διάβασμα. Ο,τι ήξερα από δω και από εκεί.
Όταν άρχισα να διαβάζω και να βλέπω κάποια ντοκιμαντέρ και να ακούω διάφορους γνωστούς ότι μάλλον στην Τανζανία μπορεί να είναι καλύτερο το σαφάρι (δε το λέω τώρα μετά την εκδρομή, επειδή δεν έχω σωστό μέτρο σύγκρισης από την Κένυα), άρχισα να σκεφτομαί την αλλάγη.
Σκεπτόμενη λοιπόν ότι το εθνικό πάρκο Σερενγκέτι είναι το ίδιο με το Μασάι Μάρα και στην ουσία διαχωρίζονται από ποταμό και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σαβάνας είναι στην Τανζανία και συν τοις άλλοις έχει δίπλα και το πολύ ενδιαφέρον κρατήρα Νγκορογκόρο, αποφάσισα τελικά να τα αλλάξω όλα :) .
Ούτε ένα δεκαήμερο πριν το ταξίδι. :rolleyes-80:

Άρον, άρον πρώτα κοίταξα αν μπορώ να αλλάξω τα ειστήρια.
Η επιστροφή με Turkish κόστιζε 414 ευρώ το άτομο DAR-IST-SKG και καθώς τα ειστήρια έτσι και αλλίως κλείστηκαν στις 4/10 η διαφορά ναύλου δεν ήταν πολύ μεγάλη για να μεταφερθεί το ταξίδι λίγες μέρες μετά (120 ευρώ συνολικά για 2 άτομα).
Οπότε το έκανα.

Ήθελα να αλλάξω και στο πήγαινε, αλλά δεν σύμφερε, καθώς αποτελούνταν από πολλά σκέλη κλπ, και εβγαινε πολύ παραπάνω από τα 337, οπότε κρατήσαμε την αρχική ημερομηνία.

Κάθομαι τώρα και σκέφτομια πως δεν είχα μπερδευτεί εκείνες τις μέρες με όλα αυτα.

Και επειδη σας κούρασα, να τα κόψω όλα και να πω ότι το τελικό πρόγραμμα διεξήχθη ως εξής και με τα ακόλουθα κόστη (με πολλά παζάρια με τοπικά πρακτορία και εξοικονόμιση 700 δολαρίων από την προσφορά του γραφείου για το Αμποσέλι και μεταφορά στην Τανζανία):

- Ναιρόμπι με μια διανυκτερευση (ξενοδοχειο Longonot place serviced apartment 53 ευρώ νομίζω
- μεταφορά το επόμενο απόγευμα στο Αμποσέλι με στάσεις σε κάποια σημεία - χωριά που ζήτησα από τον οδηγό (στην Κένυα δεν μεταφερόμασταν με Land Cruiser, αλλά με ενα τύπου βαν το οποιο τελικά κόστιζε 150 έναντι των 350 δολαριών ημερισίως που ζητούσαν όλα τα πρακτορεία για το LC, αλλά ήμασταν μόνοι μας μέσα).
Σε αυτήν την τιμή ήταν μεταφορά Νάιρομπι - Αμποσέλι, μεταφορά Αμποσέλι - συνοριακός σταθμός Ναμάνγκα και μεταφορά συνορα - Αρουσα (έκαστος 150 δολαρια).
- Δύο games με ξαναγό/ οδηγό μας πληρώσαμε άλλα 150 δολάρια που και αυτό ήταν πολύ φθηνό.
- το κάμπ που μείναμε ήταν το Kibo safari camp (καταπληκτικό!!!) με υπεροχη θέα προς το Κιλιμάντζαρο σε τιμή των 720 δολαρίων fullboard για 2 διανυκτερεύσεις.
Bρισκέται στα όρια του Εθνικού πάρκου που είναι σημαντικό, επειδη δεν πληρώσαμε παραπανίσιες παραμονές στο πάρκο (προσφατα έκαναν τα ειστηρια 12ωρα - 60 δολάρια το άτομο τη φορά)
- διαμονή στην Αρούσα στο Swahili villa 2 νύχτες σε ένα μικρο, γλυκύτατο οικογενειακό πανσιόν με πρωινό 50 ευρώ τα 2 βραδια συνολικά
- Διήμερες εξορμήσεις γύρω απ΄το Κιλιμάντζαρο με ξαναγό που κοστιζαν συνολικά γύρω στα 450 δολάρια / 2 ατομα και συμπεριελαμβαναν επισκεψεις σε μια φυτεία καφε, ενα μικρό τρεκινγκ μεχρι τους καταρρακτες Ματερούνι, μια περιηγηση με βάρκα σε μια λίμνη, κάτι λουτρο-πηγές που ήταν λιγότερο ζεστες από τη θάλασσα στη Ζανζιβάρη :) , ένα άλλο τρεκινγκ που δεν πήγαμε τελικα επειδη αρρώστησα, επισκεψη στο χωριο Μασάι και έναν καταπληκτικό ξεναγό - οδηγό που μας έκανε χατίρια και παρκάμψεις που θέλαμε χωρίς να είναι στο προγραμα. Μεταφορά στο αεροδρόμιο.
- Τα εισιτηρια απ'το αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο - Νταρ ες Σαλάμ κόστιζαν αρκετα συγκριτικά με πόσο μπορούν να κλειστούν εγκαίρως (100 το άτομο OW). Σε αυτό το σημείο να πω πως μπορούσα να κλέισω και απευθείας προς Ζανζιβάρη το επόμενο πρωί, αλλά είπα να μην χάσω την ήδη κλεισμένη πτήση DAR - ZNZ (με το προηγούμενο πλάνο), αλλά αποδείχθηκε βλακία επειδή μετά πλήρωσα εξτρα τις βαλίτσες 50 δολάρια τη μια, αφου δεν έλεγξα allowance. :shock::icon_redface:. Και ήταν και χάλια το ξενοδοχείο Airport Transit Lodges διπλα στο αεροδρόμιο που κόστισε 75 ευρώ.
Σε όλο το μπαχαλο δεν προσεξα τι κάνω.

- Στη Ζανζιβάρη τελικά μείναμε 7 διανυκτερεύσεις, με ένα γραφείο που είναι η δεύετρη φορά που κλείνω ταξίδια με κάποιο πρακτορείο γενικά. Η τιμή το άτομο ήταν 650 ευρώ για 7 διανυκτερευσεις στο sea front bungalow στο (αρκετά μέτριο) ξενοδοχείο Khulala Ocean Blue Bungalows και όλες τις εκδρομές τους (όσες ήταν εφικτές να κάνουμε για το εν λόγω διάστημα).
- Επιστροφή με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Αρούσα (στα 110 το άτομο).

Η διαφορά αεροδρομίων Κιλιμάντζαρο / Αρούσα είναι ότο το πρωτο είναι το διεθνές για την περιοχή, ενώ το άλλο είναι τοπικών πτήσεων. Έχουν μεγάλη απόσταση ένα από το άλλο, περίπου μιαμιση ώρα.

- Το τετραήμερο σαφάρι της Τανζανίας μας κόστισε 3500 δολάρια (που το κατέβασα για τα συγκεκριμένα καταλύματα από 3900 - ναι, ναι, καθόμουν και τα επέλεγα μια έβδομάδα πριν :haha:) και συμπεριελάμβανε τα 3 εθνικά πάρκα.
- το Ταρανγκίρε (ξενοδοχείο Suricata Boma Lodge),
- 2 μέρες το Σερενγκέτι με 2 games Εκεί είδαμε και τα περισσότερα ζώα. Η διαμόνη ήταν στο εξίσου πολύ ωραίο Serengeti Haven Camp.
- Την τελευταία βραδιά κοινηθήκαμε σε ένα Ngorongorno wild camp στα 1900 μέτρα στο ΕΠ Νγκορονγκόρο πάνω από τη λίμνη Έγιασι, όπου στην διπλανή σκηνή εμφανίστηκαν οι καμηλοπάρδαλεις :) τύφλα να έχει το Ζιραφ Μάνορ :))) .
Όχι όμως στην δική μας :( .
- Η πτήση για την πρωτεύουσα ήταν στα 105 ευρώ το άτομο και ξενοδοχείο Harbour view suites για 2 νύχτες 166 ευρώ.

Αυτά ήταν τα τυπικά κόστη.
Τα άλλα δεν μέτρησα ποτέ.
Το φαγητό/ποτό στο Ναιρόμπι είναι αρκετα ακριβό εκεί που φάγαμε, στην ενδοχώρα της Τανζανίας είναι απίστευτα φθηνό. Στη Ζανζιβάρη αρκετά ακριβότερο, αλλά φθηνότερο από την Ελλάδα σαφώς (ειδικά σε θαλασσίνα).
Εξτρά πράγματα που μπορεις να κάνεις, ταξί κλπ επίσης πολύ φθηνοτερα στην ενδοχώρα και ακριβότερα στη Ζανζιβάρη.
Υπολογίστε ένα σημαντικό ποσό για τα τίπς που εγω προσωπικά τα μοιράζω παντού στην εστίαση και φιλοξενία από επαγγελματική διαστροφη, ενώ στο σαφαρι ειναι υποχρεωτικά κιόλας (βασικά όχι υποχρεωτικά, αλλά παίρνεις οδηγία πόσα πρέπει να αφήσεις, πχ για το 4ήμερο στην Τανζανια, το γραφείο στην προσφορά έγραφε 40 με 100 δολάρια για τον οδηγό τιπς).
Υπολογίστε και ένα ποσό αν θέλετε να πάρετε διαφορά πράγματα για τα παιδάκια, είναι πραγματικά άξιο κάθε κόστους.
Τα σουβενίρ και τα ψωνια είναι προσψπική επιλογή και δεν έχει ουσία να αναφερόμαστε. Τα τυπικά είναι φθηνά, τα πιο εκλεκτα κοστίζουν, ειδικα Tανζανιτης ή Μαλαχίτης,

Και στο τέλος, θα ηθελα να πω πως όλοι οι πράκτορες με τους οποίους επικοινωνούσα αυτές τις δύο εβδομάδες ήτανε πάρα πολύ τυπικοί, συνεπείς και απίστευτοι επαγγελματίες και στις 2 χώρες.
Στην Τανζανία νομίζω επικοινωνούσα με 5-6 και τελικά επέλεξα το Sole tours πιο πολύ για την προσέγγιση και υπομονή.
Οι προσφορές ήταν περίπου ίδιες σε όλους, μέχρι και την ίδια φόρμα προσφοράς είχανε (300 εταιρείες σαφάρι δραστηριοποιουνται στην Τανζανία).

Ελπίζω να μην κουρασα πολύ και πως θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες σε κάποιους.

Last edited:

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Το αρχικό σχέδιο συμπεριλάμβανε την Ζανζιβάρη με σαφάρι στην Κένια.
Συνολικά και αντίστοιχα 10+6+2 μέρες τράνζιτ (Κάιρο και Κων/πολη).

Αφού έψαξα λίγο τα εισιτήρια, ψιλοκατέληξα και έκλεισα τις ημερομηνίες 25/10 με 12/11 και έκανα τη σχετική αναζήτηση για τα εθνικά πάρκα της Κένυας και τα safari που προσφέρονται.

Ψέματα!
Πρώτα έψαξα το Giraffe Manor :rolleyes::haha: που το ονειρεύομαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Κάπου εκεί θα μείνει :) .
Ήμουν διαθετημένη να δώσω ένα Χ ποσό για να μου φάνε πισόπλατα το πρωινό μου οι καμηλοπάρδαλεις, αλλά για 2013 δολάρια για μια διανυκτερευση όσο έλαβα την προσφορά του ξενοδοχείου, ας μείνει μια απλή φαντασίωση :) .

Οπότε σε αυτό το πόστ θα σας καταγράψω τις τιμές, επείδη αυτό είναι συνήθως που ενδιαφέρει τους περισσότερους.

Το σχέδιο έλεγε ότι θα περνούσαμε 2 μέρες στο Ναιρόμπι, 3 Μασάι Μαρα και μια στο Αμποσέλι που έχει και το υγρό στοιχείο και πουλιά τα οποία τα έχει ιδιαίτερη αδυναμία ο άνδρας μου.

Πρώτα ζήτησα προσφορές από κάποια τοπικά γραφεία. Ένα μου έδωσε μια λίστα με πιθανούς συνδυασμούς.

Για το τριήμερο πακέτο (2 διανυκτερεύσεων) στα, μεσαίας κατηγορίας καταλύματα στο Μασάι Μαρα, όλα περίπου ήταν στα 3500 χιλιάδες για 2 άτομα (δολάρια πάντα).
Είχε και κάποια λίγο φθηνότερα (έως 2800) και κάποια πιο (ως πολύ πιο) ακριβά.
Είχα κολλήσει στο Sarova Mara .
Η προσφορά αυτή του γραφείου συμπεριελάμβανε:
- ξεναγό
- ξενοδοχείο full board σε club tent
- εισόδους στο Εθνικό πάρκο (200 δολάρια το άτομο την ημέρα)
- και σαφώς μεταφορές από/πρός το Ναϊρόμπι + games 2 φορές - πρωί και βράδυ x 2 μέρες (οι οποίες αν τις εκλεινες χωρίς το γραφειο, δηλαδη με ξενοδοχείο ή μεμονωμένα, ήταν 3 μέρες Χ 350 δολάρια με τζιπ και η τιμή αυτή ειναι φιξ σε όλους και ανεξαρτήτως πόσα άτομα είναι μέσα, οπότε αν είστε 6 είναι πιο φθηνό).
Στο ΕΠ Μασάι Μάρα δεν επιτρέπονται ιδιωτικά οχήματα σε αντίθεση με το ΕΠ Αμποσέλι.

Επειδή σκόπευα να μην επιστρέψουμε στο Νάιρόμπι, αλλά να πετάξουμε απευθείας στο Αμποσέλι την τελευταία μέρα (150 δολάρια το άτομο η πτήση με τα γλυκουλικά μικρα αεροπλανάκια), ζήτησα έκπτωση από το γραφείο και μου το κατέβασαν 100 δολάρια συνολικά.

Έψαξα το ίδιο το ξενοδοχείο στο booking και έκλεισα το club tent με 1089 ευρώ 2 νύχτες και η συνολική διαφορά που προέκυψε ήταν συν/πλην 400 δολάρια που πήγαιναν στο γραφείο.
Τα games και τις μεταφορες θα το έκλεινε το ίδιο ξενοδοχείο, τις εισόδους θα πληρώναμε μόνοι μας.
Μετά έκανα παζάρια και με το ξενοδοχείο, το οποίο μου το κατέβασε σε 1100 δολάρια το διήμερο (όχι πολύ μεγάλη διαφορά, αλλά οκ, κάτι είναι) και μου προσφερε απεριόριστη δωρεάν χρήση του lounge τους και διαφοροποίηση σε games που έβγαιναν γύρω στα 100 δολάρια παρακάτω κλπ (δε θυμαμαι και πολύ καλά τώρα επειδή δε το πλήρωσα ποτέ).
Να σημειώσω εδώ ότι υπάρχουν φθηνότερες επιλογές για διαμονή που είδα όταν άλλαξα τα σχέδια και πρόσθεσα την Τανζανία, που έδιναν και καλυτερη τιμή για games - περίπου στα 180 (αλλά δεν εμπέδωσα πολύ τελικά).
Αυτό θα κλείναμε και εκεί που παρά τσάκ έστελνα την προκαταβολή για το ξενοδοχείο...
αυτό το σχέδιο άλλαξε....

Καθώς το ταξίδι έκλεισα την τελευταία στιγμή στο κουτουρού, δεν είχα χρόνο για την προετοιμασία και διάβασμα. Ο,τι ήξερα από δω και από εκεί.
Όταν άρχισα να διαβάζω και να βλέπω κάποια ντοκιμαντέρ και να ακούω διάφορους γνωστούς ότι μάλλον στην Τανζανία μπορεί να είναι καλύτερο το σαφάρι (δε το λέω τώρα μετά την εκδρομή, επειδή δεν έχω σωστό μέτρο σύγκρισης από την Κένυα), άρχισα να σκεφτομαί την αλλάγη.
Σκεπτόμενη λοιπόν ότι το εθνικό πάρκο Σερενγκέτι είναι το ίδιο με το Μασάι Μάρα και στην ουσία διαχωρίζονται από ποταμό και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σαβάνας είναι στην Τανζανία και συν τοις άλλοις έχει δίπλα και το πολύ ενδιαφέρον κρατήρα Νγκορογκόρο, αποφάσισα τελικά να τα αλλάξω όλα :) .
Ούτε ένα δεκαήμερο πριν το ταξίδι. :rolleyes-80:

Άρον, άρον πρώτα κοίταξα αν μπορώ να αλλάξω τα ειστήρια.
Η επιστροφή με Turkish κόστιζε 414 ευρώ το άτομο DAR-IST-SKG και καθώς τα ειστήρια έτσι και αλλίως κλείστηκαν στις 4/10 η διαφορά ναύλου δεν ήταν πολύ μεγάλη για να μεταφερθεί το ταξίδι λίγες μέρες μετά (120 ευρώ συνολικά για 2 άτομα).
Οπότε το έκανα.

Ήθελα να αλλάξω και στο πήγαινε, αλλά δεν σύμφερε, καθώς αποτελούνταν από την πτήση με Aegean SKG-ATH-CAI και μετα από μια μέρα με AirArabia (low cost) μέσω Εμιράτων για Νάιρομπι, και καθώς ήταν πολλά τα σκέλη κλπ, εβγαινε πολύ παραπάνω από τα 337 όσο πλήρωσα για το ένα άτομο τη μεταφορά αυτή, οπότε κρατήσαμε την αρχική ημερομηνία.

Για κανά 2 μέρες είχα τη φαεινή ιδέα να κρατήσουμε και το Μασάι Μάρα και Σερενγκέτι, να κλείσω κάποιο πιο φθηνό κατάλυμα στο Μασάι Μ. τύπου όπως εκείνο στο Αμποσέλι συν τις εισόδους, και να μεταφερθούμε απευθείας στο Σερενγκέτι μέσω της ίδιας περιοχής, αλλά όλα, ειδικά αυτό το τελευταίο* αυξαναν το κόστος αρκετες χιλιάδες και θα ήταν περιττό να γίνει.
*Το κοντινότερο συνοριακό πέρασμα ήταν σχεδον κοντα στη λίμνη Βικτώρια (ή κοντά στο Κιλιμάντζαρο που δνε ηθελα να κάνω το γύρο). Και τα δυο έβγαιναν πολλαπλάσια ακριβότερα επειδή δεν περνάει τα σύνορα το ίδιο όχημα, άρα εκείνη τη μέρα χρεώνεσαι διπλα και πολλά άλλα.

Κάθομαι τώρα και σκέφτομια πως δεν είχα μπερδευτεί εκείνες τις μέρες με όλα αυτα.

Και επειδη σας κούρασα, να τα κόψω όλα και να πω ότι το τελικό πρόγραμμα διεξήχθη ως εξής και με τα ακόλουθα κόστη (με πολλά παζάρια με τοπικά πρακτορία και εξοικονόμιση 700 δολαρίων από την προσφορά του γραφείου για το Αμποσέλι και μεταφορά στην Τανζανία):

- Ναιρόμπι με μια διανυκτερευση (ξενοδοχειο Longonot place serviced apartment 53 ευρώ νομίζω) σε ενα συγκροτημα διαμερισμάτων στο κέντρο
- μεταφορά το επόμενο απόγευμα στο Αμποσέλι με στάσεις σε κάποια σημεία - χωριά που ζήτησα από τον οδηγό (στην Κένυα δεν μεταφερόμασταν με Land Cruiser, αλλά με ενα τύπου βαν το οποιο τελικά κόστιζε 150 έναντι των 350 δολαριών ημερισίως που ζητούσαν όλα τα πρακτορεία για το LC, αλλά ήμασταν μόνοι μας μέσα).
Σε αυτήν την τιμή ήταν μεταφορά Νάιρομπι - Αμποσέλι, μεταφορά Αμποσέλι - συνοριακός σταθμός Ναμάνγκα και μεταφορά συνορα - Αρουσα (έκαστος 150 δολαρια). Δύο games με ξαναγό/ οδηγό μας πληρώσαμε άλλα 150 δολάρια που και αυτό ήταν πολύ φθηνό.
- το κάμπ που μείναμε ήταν το Kibo safari camp (καταπληκτικό!!!) με υπεροχη θέα προς το Κιλιμάντζαρο σε τιμή των 720 δολαρίων fullboard για 2 διανυκτερεύσεις, το οποίο βρισκέται στα όρια του Εθνικού πάρκου που είναι σημαντικό, επειδη δεν πληρώσαμε παραπανίσιες παραμονές στο πάρκο (προσφατα έκαναν τα ειστηρια 12ωρα), οπότε πληρώσαμε 60 δολάρια το άτομο τη φορά (ενώ αν μέναμε μέσα θα μας επιανε 4 φορές αντί για 2, καθώς φθάσαμε στο ηλιοβασίλεμα και εγκαταλείψαμε το πάρκο περίπου 4 η ώρα το μεσημέρι την μετέπομενη).
- διαμονή στην Αρούσα στο Swahili villa 2 νύχτες σε ένα μικρο, γλυκύτατο οικογενειακό πανσιόν με πρωινό 50 ευρώ 2 βραδια
- Διήμερες εξορμήσεις γύρω απ΄το Κιλιμάντζαρο με ξαναγό που κοστιζαν συνολικά γύρω στα 450 δολάρια / 2 ατομα και συμπεριελαμβαναν επισκεψεις σε μια φυτεία καφε, ενα μικρό τρεκινγκ μεχρι τους καταρρακτες Ματερούνι, μια περιηγηση με βάρκα σε μια λίμνη, κάτι λουτρο - πηγές που ήταν λιγότερο ζεστες από τη θάλασσα στη Ζανζιβάρη :) , ένα άλλο τρεκινγκ που δεν πήγαμε τελικα επειδη αρρώστησα, επισκεψη στο χωριο Μασάι και έναν καταπληκτικό ξεναγό - οδηγό που μας έκανε χατίρια και παρκάμψεις που θέλαμε χωρίς να είναι στο προγραμα. Μεταφορά στο αεροδρόμιο.
- Τα εισιτηρια απ'το αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο - Νταρ ες Σαλάμ κόστιζαν αρκετα συγκριτικά με πόσο μπορούν να κλειστούν εγκαίρως (100 το άτομο OW). Σε αυτό το σημείο να πω πως μπορούσα να κλέισω και απευθείας προς Ζανζιβάρη το επόμενο πρωί, αλλά είπα να μην χάσω την ήδη κλεισμένη πτήση DAR - ZNZ (με το προηγούμενο πλάνο), αλλά αποδείχθηκε βλακία επειδή μετά πλήρωσα εξτρα τις βαλίτσες 50 δολάρια τη μια, αφου δεν έλεγξα allowance. :shock::icon_redface:. Και ήταν και χάλια το ξενοδοχείο Airport Transit Lodges διπλα στο αεροδρόμιο που κόστισε 75 ευρώ.
Σε όλο το μπαχαλο δεν προσεξα τι κάνω.

- Στη Ζανζιβάρη τελικά μείναμε 7 διανυκτερεύσεις αντι των 10 που σκόπευα, με ένα σερβικό γραφείο που είναι η δεύετρη φορά που κλείνω ταξίδια με κάποιο πρακτορείο γενικά, αλλά πέρασα τέλεια στη Σρι Λάνκα μαζί τους και μου άρεσε η προσέγγιση. Η τιμή το άτομο ήταν 650 ευρώ για 7 διανυκτερευσεις στο sea front bungalow στο (αρκετά μέτριο) ξενοδοχείο Khulala Ocean Blue Bungalows και όλες τις εκδρομές τους (όσες ήταν εφικτές να κάνουμε για το εν λόγω διάστημα). Την πτήση μας την αφαίρσαν από το πακέτο που αντιστοιχούσε στα 770 ευρώ.
- Επιστροφή με αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Αρούσα (στα 110 το άτομο).
Η διαφορά αεροδρομίων Κιλιμάντζαρο / Αρούσα είναι ότο το πρωτο είναι το διεθνές για την περιοχή, ενώ το άλλο είναι τοπικών πτήσεων. Έχουν μεγάλη απόσταση ένα από το άλλο, περίπου μιαμιση ώρα.
- Το τετραήμερο σαφάρι της Τανζανίας μας κόστισε 3500 δολάρια (που το κατέβασα για τα συγκεκριμένα καταλύματα από 3900 - ναι, ναι, καθόμουν και τα επέλεγα μια έβδομάδα πριν :haha:) και συμπεριελάμβανε τα 3 εθνικά πάρκα - το Ταρανγκίρε (ξενοδοχείο Suricata Boma Lodge), 2 μέρες το Σερενγκέτι με 2 games - την πρώτη μέρα από τις 2 μέχρι και το βράδυ (έκανε υπερβαση ο οδηγός, αλλά μας έτυχε μια λεοπαρδαλη αργά μετά το ηλιοβασίλεμα) και την επόμενη μέρα από το πρωί μέχρι και τις 3 το μέσημέρι. Εκεί είδαμε και τα περισσότερα ζώα. Η διαμόνη ήταν στο εξίσου πολύ ωραίο Serengeti Haven Camp.
Την τελευταία βραδιά κοινηθήκαμε σε ένα Ngorongorno wild camp στα 1900 μέτρα στο ΕΠ Νγκορονγκόρο πάνω από τη λίμνη Έγιασι, όπου στην διπλανή σκηνή εμφανίστηκαν οι καμηλοπάρδαλεις :) τύφλα να έχει το Ζιραφ Μάνορ :))) .
Όχι όμως στην δική μας :( .

Την επόμενη μέρα κανάμε το game στο εθνικο πάρκο μέχρι αργά το μεσημέρι και φύγαμε να προλάβουμε την βραδινή πτήση για το Νταρ ες Σαλάμ.
- Η πτήση για την πρωτεύουσα ήταν στα 105 ευρώ το άτομο και ξενοδοχείο Harbour view suites για 2 νύχτες 166 ευρώ.

Αυτά ήταν τα τυπικά κόστη.
Τα άλλα δεν μέτρησα ποτέ.
Το φαγητό/ποτό στο Ναιρόμπι είναι αρκετα ακριβό, στην ενδοχώρα της Τανζανίας είναι απίστευτα φθηνό. Στη Ζανζιβάρη αρκετά ακριβότερο, αλλά φθηνότερο από την Ελλάδα σαφώς (ειδικά σε θαλασσίνα).
Εξτρά πράγματα που μπορεις να κάνεις, ταξί κλπ επίσης πολύ φθηνοτερα στην ενδοχώρα και ακριβότερα στη Ζανζιβάρη.
Υπολογίστε ένα σημαντικό ποσό για τα τίπς που εγω προσωπικά τα μοιράζω παντού στην εστίαση και φιλοξενία από επαγγελματική διαστροφη, ενώ στο σαφαρι ειναι υποχρεωτικά κιόλας (βασικά όχι υποχρεωτικά, αλλά παίρνεις οδηγία πόσα πρέπει να αφήσεις, πχ για το 4ήμερο στην Τανζανια, το γραφείο στην προσφορά έγραφε 40 με 100 δολάρια για τον οδηγό τιπς, αφήσαμε 60 ευρώ).
Υπολογίστε και ένα ποσό αν θέλετε να πάρετε διαφορά πράγματα για τα παιδάκια, είναι πραγματικά άξιο κάθε κόστους.
Τα σουβενίρ και τα ψωνια είναι προσψπική επιλογή και δεν έχει ουσία να αναφερόμαστε. Τα τυπικά είναι φθηνά, τα πιο εκλεκτα κοστίζουν, ειδικα Tανζανιτης ή Μαλαχίτης που πήρα ένα κολιέ στην Κένυα.

Και στο τέλος, θα ηθελα να πω πως όλοι οι πράκτορες με τους οποίους επικοινωνούσα αυτές τις δύο εβδομάδες ήτανε πάρα πολύ τυπικοί, συνεπείς και απίστευτοι επαγγελματίες και στις 2 χώρες.
Στην Τανζανία νομίζω επικοινωνούσα με 5-6 και τελικά επέλεξα το Sole tours πιο πολύ για την προσέγγιση και υπομονή.
Οι προσφορές ήταν περίπου ίδιες σε όλους, μέχρι και την ίδια φόρμα προσφοράς είχανε (300 εταιρείες σαφάρι δραστηριοποιουνται στην Τανζανία).

Ελπίζω να μην κουρασα πολύ και πως θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες σε κάποιους.
Εγώ έχασα την μπάλα με τα κόστη, τις αλλαγές, τις πτήσεις , τις μεταφορές και κυρίως με τα games. Τι στο @€&@@) είναι αυτά τα παιχνίδια τελικά;

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Αχαχαχα το ήξερα …. Αναρωτιέμαι από που το κουράγιο να τα γράψω όλα και μου φαίνεται πως ο καθένας θα μπερδευτεί 😂😂😂😂.
Φαντάσου πως ήμουν εγώ εκείνες τις μέρες και με 10 διαφορετικές προσφορές, περισσότερα καταλύματα κλπ 😂.

Λοιπόν, το game στο σαφάρι είναι ουσιαστικά η δραστηριότητα του σαφάρι.
Που κάνεις με τη μια, ας πούμε έτσι χαζουλικα.

Και εμένα μου παρουσίαζε ενδιαφέρον η ονομασία όταν τα έψαχνα και ακούγονταν πολύ «αποικιακή» αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, και αφού πήγα και έζησα την αδρεναλίνη στο κυνήγι των μεγάλων αιλουροειδών, κατάλαβα γιατί μάλλον έτσι λέγονται - παιχνίδι είναι.
Η δική μου ερμηνεία βέβαια 😂, μπορεί να υπάρχει και κάποια πιο σωστή και καθιερωμένη (να μας την πει κάποιος αν ξέρει).

varioAthens

Member
Games ειναι αυτο που εμεις λανθασμενα ονομαζουμε safari… γιατι στην πραγματικοτητα στα σουαχιλι safari σημαινει ταξιδι.

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Όπως το λες και την αγάπησα την λέξη πιο πολυ, μολις το άκουσα.

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Πολύ ωραίο Ιβάνα μου αν και μπερδευτικό. Επειδή τυχαίνει να κάνω έρευνα για εκείνα τα μέρη κάτι κατάλαβα....απλά να σημειώσω ότι είναι πάρα πολύ ακριβά! Βέβαια επιλέξατε την πολυτελή εκδοχή, το κόστος πέφτει κατακόρυφα με πιο λιτά καταλύματα, θα επανέλθω και γω με λεπτομέρειες όταν με το καλό γίνει το ταξίδι μας.

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
Σιγά, σιγά αν το διαβάσει κανείς και διαχωρίσει τα τμήματα δεν θα μπερδευτεί 🙃.
Ήθελα απλά να δώσω και τις ξεχωριστές τιμές για κάθε τμήμα και σας τι απλοποιησα λίγο τώρα.

Όσον για το κόστος, από όλο το ταξίδι ακριβό είναι μόνο το σαφάρι, δηλαδή τα καταλύματα που μείναμε αν και θεωρούνται μεσαίας κατηγορίας και όχι πολυτελείας
(θέλω την άνεση μου γενικα και μπορεί και λόγω δουλειάς να έχω ένα φετίχ με τα ξενοδοχεία).

Επίσης, οι εσωτερικές πτήσεις μπορούσαν να είναι πιο φθηνές, αλλά όταν κλέινεις φυσιολογικά ένα ταξίδι, όχι "για τώρα". Ειδικά κάποιες έκλεισα το προηγούμενο βράδυ.
Και επίσης, θα μπορούσα να διεξάγω διαφορετικά το ταξίδι, να μην πετάω Ζανζιβάρη και να επιστρέφω, αλλά ήταν κλεισμένο με το πρακτορείο για τις εξής ημεορμηνίες πριν αλλαξω το σχέδιο και έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτό.

Τα εισιτήρια για πάρκα όπως και η μεταφορά (αν θες να είσαι μόνος και όχι με αλλους άγνωστους) είναι στάνταρ τιμές. Σε ένα από τα γραφεία με shared όχημα και άλλα καταλύματα είχα και την προσφορά των 1800 δολαρίων.

Last edited:

Ivana

Member
Ταξίδι-Όνειρο
οχ.....όλος ο κόσμος
θα επανέλθω και γω με λεπτομέρειες όταν με το καλό γίνει το ταξίδι μας.
Αν εχεις καποια ερωτηση στειλε, ας πουμε απο το πανω προγραμα και αφου εχω γυρισει, θα προσθετα και μια επιπλεον μερα στο Σερενγκετι, δεν μου εφτασε οσο και να νομιζα πως θα ειμαι οκ.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.999
Μέλη
39.710
Νεότερο μέλος
Berry69

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom