Marios_Gr
Member
Το γυρόφερνα τα τελευταία χρόνια, καθώς φαινόταν. Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βαλτική. Το να επισκεφτώ και την Πολωνία ήταν μάλλον νομοτελειακό. Θα το είχα κάνει ίσως νωρίτερα, καθόσον μεγάλη χώρα, με πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία και πολλά αξιοθέατα, αλλά κάτι η δυσκολία του τοπικού νομίσματος, κάτι που άλλοι προορισμοί μου φαίνονταν πιο μικροί, βολικοί και εύκολα εξερευνήσιμοι, η Πολωνία είχε μείνει μέχρι τότε στα μετόπισθεν των ταξιδιωτικών μου επιλογών.
Οι διαθέσιμες μέρες θα ήταν και αυτή τη φορά 5, μαζί με το πήγαινε-έλα, οπότε θα παρέμενα σε μία μόνο πόλη. Το να δεις «λίγο από όλα» σε τόσο λίγες μέρες με μαθηματική ακρίβεια σε οδηγεί στο να μην δεις τελικά τίποτα. Μία πόλη, λοιπόν, και καλή. Βαρσοβία ή Κρακοβία, όμως; Απευθείας πτήσεις υπήρχαν και για τις δύο, το κόστος διαμονής ισάξιο, ομοίως τα γενικότερα έξοδα για τις πέντε αυτές μέρες. Προτίμησα τη Βαρσοβία. Πιο κοσμοπολίτη, με μεγαλύτερη ποικιλία αξιοθέατων και πιο αστική διάθεση. Πιθανώς η Κρακοβία να είναι πιο «παραμυθένια», αλλά νομίζω ότι τα πλεονεκτήματά της εξαντλούνται εκεί.
Έκλεισα τα εισιτήρια από τις αρχές Φεβρουαρίου, αφού υπήρχαν προσφορές για αρκετές περιόδους του καλοκαιριού. Κατέληξα στις αρχές Ιουλίου (τον δεύτερο πιο βροχερό μήνα του έτους, όπως διάβασα κατόπιν ). Για το ξενοδοχείο έψαξα αρκετά. Πολλές οικονομικά συμφέρουσες και -όπως τουλάχιστον φαίνονταν- αξιοπρεπείς επιλογές, και σε διαμερίσματα και σε ξενοδοχεία ακόμα και μεγάλων αλυσίδων, αναζητώντας κάτι όχι μεν στην Παλιά Πόλη, αλλά στο κέντρο και σχετικά κοντά σε αυτή. Κατέληξα στο Mercure Grand Hotel, στην οδό Hoza με τα πολλά και ιδιαίτερα νέα φαγάδικα, σε κεντρικό σημείο, αλλά κοντά με τα πόδια στην οδό Nowy Świat και επομένως στην Krakowskie Przedmieście και από εκεί στην Παλιά Πόλη.
Έδωσα και κάτι παραπάνω για δωρεάν ακύρωση μέχρι την ημερομηνία του check-in (δεν μπορώ να ξεπεράσω την ανασφάλεια ότι κάτι μπορεί να συμβεί, όταν κάνω κράτηση τόσο νωρίτερα), δεν έδωσα τίποτα παραπάνω για πρωινό, εφόσον τα 15 ευρώ την ημέρα είναι εξωφρενικό ποσό για Πολωνία, και ένα στιλάτο μονόκλινο έγινε δικό μου για 4 ολόκληρα βράδια... Το τυπικό επόμενο βήμα ήταν η αγορά ενός τουριστικού οδηγού για την Πολωνία (παραδόξως για το πλήθος των ελλήνων που επισκέπτονται τη χώρα, υπάρχει μόνο σε αγγλική έκδοση) για να καταστρώσω τα λεπτομερή μου σχέδια για το που, πως και τι, αφού -όπως έχω ξαναπεί- πιστεύω ότι όταν έχεις λίγες μέρες διαθέσιμες σε ένα ξένο μέρος δεν πρέπει να χάνεις χρόνο σε άσκοπες και τυχαίες επιλογές.
Last edited: