Σλοβακία Τσεχική Δημοκρατία Το πυρηνικό καταφύγιο της Τσεχοσλοβακίας & τα 24 μπαρ.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Φθινόπωρο έχω κλείσει Πράγα 6 διανυκτερεύσεις. Θεωρείς ότι στο έχοντας προγραμματίσει μονοήμερες σε Κάρλοβυ Βάρυ, Δρέσδη και Brno θα έπρεπε να του αφιερώσω άλλη μια μέρα έχοντας υπόψη ότι είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Πράγα;
Η πρόταση μου δεν είναι στο πνεύμα της πολύ ωραίας ιστορίας του @psilos3 (δεν θα πίστευα ότι αυτή η πόλη έχει 24 μπαρ στο σύνολο!). Θα σας έλεγα να δείτε την περίπτωση του πανέμορφου, παραμυθένιου Cesky krumlov αντί για το Brno. Περίπου ίδια απόσταση με Brno από Πράγα, αλλά πολύ καλύτερη περίπτωση. Προσωπική άποψη προφανώς.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
δεν θα πίστευα ότι αυτή η πόλη έχει 24 μπαρ στο σύνολο!
24; Μήπως 124 και λίγα λέω, είναι από τις πιο ζωντανές πόλεις που έχω περάσει. :cool:
σας έλεγα να δείτε την περίπτωση του πανέμορφου, παραμυθένιου Cesky krumlov
Συμφωνώ για Cesky Krumlov, αποτελεί άλλωστε και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και είναι εδώ και καιρό στη λίστα μου, ωστόσο ως πολύ πιο μικρό μέρος δε τίθεται θέμα σύγκρισης με το Brno. Θα το προτιμούσα όμως σίγουρα έναντι του Karlovy Vary.

Sam-chal

Member
Επόμενο Ταξίδι
Απρογραμμάτιστο
Ταξίδι-Όνειρο
Περού, Χιλή, Βολιβία
Η πρόταση μου δεν είναι στο πνεύμα της πολύ ωραίας ιστορίας του @psilos3 (δεν θα πίστευα ότι αυτή η πόλη έχει 24 μπαρ στο σύνολο!). Θα σας έλεγα να δείτε την περίπτωση του πανέμορφου, παραμυθένιου Cesky krumlov αντί για το Brno. Περίπου ίδια απόσταση με Brno από Πράγα, αλλά πολύ καλύτερη περίπτωση. Προσωπική άποψη προφανώς.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση.

Señor_Nada

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Άβυσσος
Συμφωνώ για Cesky Krumlov, αποτελεί άλλωστε και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και είναι εδώ και καιρό στη λίστα μου, ωστόσο ως πολύ πιο μικρό μέρος δε τίθεται θέμα σύγκρισης με το Brno.
Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετικό τοπικ να μεταφερθούν τα μηνύματα για να μην χαλάσουμε την ιστορία. Παρόλο που το Cesky krumlov είναι μικρότερο, έχει περισσότερα πράγματα να δεις από το Brno. Το Brno το έχω στην ίδια κατηγορία με Μπρατισλάβα, ακόμα και για μονοήμερη θα το σκεφτόμουν διπλά και τριπλά. Φυσικά ένα καινούργιο μέρος να δεις πάντα κάτι θα σου δώσει, απλά ιδέες ρίχνουμε σε τέτοιες ερωτήσεις.

paefstra

Member
Φθινόπωρο έχω κλείσει Πράγα 6 διανυκτερεύσεις. Θεωρείς ότι στο έχοντας προγραμματίσει μονοήμερες σε Κάρλοβυ Βάρυ, Δρέσδη και Brno θα έπρεπε να του αφιερώσω άλλη μια μέρα έχοντας υπόψη ότι είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Πράγα;
Βαλε 1 βραδυ στη Δρεσδη γιατι εχει σημαντικοτερη ιστορια και απο το Καρλοβι Βαρι και απο το Brno.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Cesky krumlov είναι μικρότερο, έχει περισσότερα πράγματα να δεις από το Brno. Το Brno το έχω στην ίδια κατηγορία με Μπρατισλάβα, ακόμα και για μονοήμερη θα το σκεφτόμουν διπλά και τριπλά.
Διαφωνώ κάθετα, εγώ θα ήθελα άλλη μια μέρα για να δω τα αξιοθέατα του Brno που είχα στη λίστα μου και παρουσίαζαν ενδιαφέρον, χώρια οι Pub... Όχι ότι δε μπορείς τελικά να επιλέξεις σε περίπτωση που βρεθείς εκεί για μια μέρα αλλά λέμε αντικειμενικά. Επίσης διαφωνώ για την Μπρατισλάβα, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και μονοήμερη δε γίνεται.

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Ουτε τα υπογεια κελια που εκλειναν τους μπεκρηδες σας πτοησαν ουτε τιποτα
Φύγαμε τρέχοντας για να μην έχουμε άλλα... :haha:

Η Λουμπλιανα και το Ταλιν βγαινουν σε μιση μερα :D
Ναι και σε μισή ώρα ίσως άμα θες να δεις απλά μια εικόνα του κένρου. Αυτά δε μπορώ. :bleh:

dammys

Member
Ναι και σε μισή ώρα ίσως άμα θες να δεις απλά μια εικόνα του κέντρου. Αυτά δε μπορώ. :bleh:

Αν δεν βρει pub για μπύρα μπορεί ,αλλά ο psilos3 θέλει μισή μέρα μόνο για τις μπύρες...

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Επιστροφή στη Σλοβακία

Η τελευταία μέρα της έτσι κι αλλιώς μικρής αυτής κεντρο-ευρωπαϊκής απόδρασης είχε ξημερώσει. Τόσο – όσο θα έλεγε κάποιος, που ποτέ όμως δεν είναι αρκετό όταν το σκέφτεσαι φεύγοντας. Τουλάχιστον είχαμε ακόμη αρκετές αξιοποιήσιμες ώρες στη διάθεση μας.

Έτσι κι αλλιώς έπρεπε να ξυπνήσουμε νωρίς, μιας και οι διαδικασίες του πρωινού και του check out έπρεπε να γίνουν πριν τις δέκα. Απολαύστε για λίγο ακόμη τη μαγική αίσθηση του καταφυγίου, όπως και την ιδιαίτερη σίγουρα αίθουσα πρωινού:

DSC_0854b (25)c.jpg
DSC_0854b (26)c.jpg

Μ’ ένα ελαφρύ ψιλόβροχο και κρύο βγήκαμε από το φιλόξενο καταφύγιο προχωρώντας για τελευταία φορά τους γνωστούς δρόμους του Brno, κάτω από τον οβελίσκο «Památník míru» που ανεγέρθηκε για να τιμήσει το νικηφόρο τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων, μέχρι την αγορά της κεντρικής πλατείας:

DSC_0856.JPG
DSC_0857.JPG

Ακόμη κι υπό αυτές τις συνθήκες ήταν ευκαιρία για μένα να φωτογραφίσω την ωραία πόλη και τον κεντρικό δρόμο της «Masarykova». Ομορφιά ανεξαρτήτως εποχής:

DSC_0864.JPG
DSC_0866.JPG

Γνωστή διαδρομή που την είχαμε κάνει και το προηγούμενο βράδυ κι οδηγούσε στο γνώριμο σημείο του Grand Hotel:

DSC_0873.JPG

Το Flixbus ήταν άψογο και στην ώρα του στον τερματικό σταθμό, οδηγώντας μας μέσα από τις επαρχίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας και τα μικρά ιδιαίτερα χωριά τους που βλέπαμε απ’ το παράθυρο, στην πόλη της Μπρατισλάβας μιάμιση ώρα (και κάτι) αργότερα.

DSC_0875b.jpg

Ο καιρός ευτυχώς ήταν διαφορετικός, τουλάχιστον ως προς τη βροχή με το κρύο να επιμένει βέβαια αμείωτο, κι εμάς να κατεβαίνουμε προς το κέντρο περνώντας (τυχαία) από τη «γειτονιά» μας που θυμηθήκαμε αμέσως εγώ κι ο Νίκος παρόλο που πέρασαν κιόλας έξι χρόνια…

DSC_0878.JPG
DSC_0882.JPG

Είχα βλέπετε κι ένα παραδοσιακό εστιατόριο – μπυραρία στις σημειώσεις μου που δε πήγαμε ούτε την προηγούμενη φορά, ούτε τώρα, οπότε μάλλον πρέπει να την ξαναεπισκεφτούμε! Για την πόλη της Μπρατισλάβας σας τα έχω γράψει και στην ανάλογη ιστορία, που διαδραματίζεται βέβαια με εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες (καλοκαίρι), κάτι που παίζει σίγουρα μεγάλο ρόλο.

Συνεπώς κάποιο μεγάλο ζητούμενο δεν υπήρχε, παρά μόνο να δει ο Κωστάκης που ερχόταν για πρώτη φορά δυο-τρία σημεία ενδιαφέροντος αλλά και να «σκοτωθούν» οι πέντε κοντά ώρες που μας χώριζαν απ’ το αεροδρόμιο με τον τρόπο που ξέρουμε καλύτερα.
Έτσι δίχως να το καταλάβουμε φτάσαμε στην κεντρική πλατεία «Hlavné námestie» της παλιάς πόλης που διεξάγονταν η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της, άλλη μία στα μάτια μας για το τριήμερο που διανύαμε:

DSC_0888.JPG
DSC_0889.JPG

Ο τρόπος βέβαια που οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε είναι ένας, μοναδικός και χαρακτηριστικός, αυτός που μας θύμισε το πέρασμα μας από το κατώφλι της «The Dubliner» (17) με την πρώτη στάση της ημέρας να γίνεται πράξη:

DSC_0892.JPG

Με την μπαρόκ πύλη τελικής κατασκευής του 1758 «Michalská brána» να βρίσκεται δίπλα μας, δε θα μπορούσαμε να μη κάνουμε ένα πέρασμα, αν κι ούτως ή άλλως προς τα εκεί οδεύαμε. Χαρακτηριστική λόγω αρχιτεκτονικής αλλά και ως η μόνη που διατηρήθηκε από τις μεσαιωνικές οχυρώσεις της πύλης. Το ίδιο χαρακτηριστική πλέον και η ιδιόμορφη πυξίδα στο πέρασμα του δρόμου:

DSC_0896.JPG
DSC_0901.JPG

Είχαμε βγει για λίγο εκτός παλιάς πόλης, προχωρώντας την οδό Poštová προς αναζήτηση μιας συγκεκριμένης παμπ δε σας κρύβω, που ακόμη κι αν ξέραμε ότι μάλλον ήταν κλειστή θα πηγαίναμε να εξαντλήσουμε τις όποιες πιθανότητες. Βέβαια αν βρίσκαμε κάτι καλό δε θα λέγαμε όχι, με το μάτι να πέφτει αμέσως στο φτιαγμένο με πολύ μεράκι μαγαζί «Pilsner Factory» (18) όπου καθίσαμε για μια φρέσκια βαρελίσια:

DSC_0902.JPG
DSC_0906.JPG

Αν σας φέρει ποτέ ο προγραμματισμός σας στην Μπρατισλάβα και περπατάτε στους ίδιους δρόμους με ‘μας, μη διστάσετε να ψάξετε για παραδοσιακό φαγητό και ποτό στον πανέμορφο ζεστό χώρο της «Slovak Pub» (19) όπου βρέθηκε μπροστά μας για καλή μας τύχη αλλά δυστυχώς δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να στρωθούμε για φαγητό, κάτι που όπως είδαμε άξιζε με το παραπάνω:

DSC_0907.JPG
DSC_0913.JPG

Θα τσιμπούσαμε κάτι γρήγορο επιστρέφοντας προς την παλιά πόλη για λίγη ακόμη εξερεύνηση στα σοκάκια της. Είχα ξεχάσει πόσο ωραίο είναι αυτό το σημείο της Μπρατισλάβας, μια όμορφη πόλη για διήμερο:

DSC_0917.JPG
DSC_0918.JPG

Αυτό που δεν είχα ξεχάσει όμως σίγουρα είναι τα μπαρ που από μια ώρα και μετά ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο και πετάγονται μπροστά σου εκεί που δε το περιμένεις, συγκεκριμένα στον πεζόδρομο μπροστά από την Πύλη του Μιχαήλ.
Μία στα όρθια στο μπαρ της «Zbrojnoš» (20) δε χάλασε ποτέ κανέναν:

DSC_0922.JPG

DSC_0922b.jpg

Ήταν ώρα να περιπλανηθούμε για λίγο στα ήσυχα στενάκια κάτω απ’ το κάστρο καθώς δεν είχαμε σκοπό ν’ ανεβούμε σ’ αυτό. Ακόμη ένα όμορφο σημείο της παλιάς πόλης με την κλασσική του αρχιτεκτονική:

DSC_0927.JPG

DSC_0931.JPG

Όχι για πολύ βεβαίως μιας και η υλοποίηση του προγράμματος δε σήκωνε αναβολές. Ημιυπόγειο αυτή τη φορά στην «Uisce Beatha» (21) κι ένα δροσερό pint σε εξευτελιστική τιμή:

DSC_0932b.jpg

Με το σούρουπο να δίνει καταπληκτικό χρώμα στην πόλη -όπως σε κάθε τέτοια πόλη αυτή την εποχή- κατεβήκαμε λίγο πιο κάτω προκειμένου να κάνουμε μια γρήγορη επίσκεψη σε άλλη μια πολύ ωραία pub που υπήρχε στις σημειώσεις μας με το όνομα «Sladovňa» (22), ναός της μπύρας όπως αποδείχτηκε κι αυτός:

DSC_0933.JPG
DSC_0941.JPG

Δε το θέλαμε αλλά είχαμε στερέψει από χρόνο, με το ρολόι να μην είναι σε καμία περίπτωση με το μέρος μας, κάνοντας παράλληλα τη διαπίστωση πως αυτή εδώ η πόλη αργεί να πάρει μπρος, καθώς ο κόσμος που έβγαινε για τη βόλτα του στο ιστορικό κέντρο αυξάνονταν όλο και περισσότερο:

DSC_0944.JPG

Την εντυπωσιακή υπόγεια «Goblins» (23) την έχω παρουσιάσει επίσης στην άλλη μου ιστορία για τη Μπρατισλάβα. Θα ήταν κρίμα κι άδικο να μη κατέβουμε για ένα γρήγορο τίμιο, μιας και οι επισκέψεις σε τέτοιους χώρους λατρείας επιβάλλονται. Τι κι αν χορτάσαμε υπόγειο σ’ αυτή την εκδρομή, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ακόμη ένα, πόσο μάλλον θελκτικό όπως τούτο δω:

DSC_0952.JPG
DSC_0952b.JPG

Βγήκαμε στον παγωμένο αέρα προκειμένου να καλέσουμε ένα ούμπερ για το αεροδρόμιο, μιας και η ώρα πλησίαζε τις 17:30, μέχρι που ο Νίκος έκανε την κίνηση ματ. Άνοιξε το Red Lion (24), ψηλέ είχαμε έρθει και τότε, ένα τελευταίο για το δρόμο μας αξίζει. Και πήγαμε, χωρίς να αρκεστούμε απλά στη draft. Μας έλειπε λίγο ακόμη απόσταγμα... :cool:

DSC_0956b (1)b.jpg

Ο ταξιτζής μας παρέλαβε από την έξοδο της παλιάς πόλης και συγκεκριμένα μπροστά από το άγαλμα «Jan Nepomucky» όπου με κόστος 12 ευρώ συνολικά από την εφαρμογή της Uber βρεθήκαμε στο κοντινό αεροδρόμιο σε δέκα λεπτά.

DSC_0956b (2).jpg

Μετά από μικρή αναμονή και μερικά απαραίτητα ψώνια, επιβιβαστήκαμε δίχως ουδεμία καθυστέρηση παραδόξως (σ’ ένα ΣΚ που είχαν γίνει πολλά από τη Ryan και τις ακυρώσεις πτήσεων από την Αθήνα), φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μακεδονία μιάμιση ώρα μετά:

DSC_0956b (4)b.jpg

Ήταν ο επίλογος σ’ ένα εξαιρετικό τριήμερο που έχω την εντύπωση ότι θα θυμόμαστε και θα φέρνουμε ως παράδειγμα για καιρό! :)

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.818
Μέλη
39.557
Νεότερο μέλος
tsakrikas

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom