taver
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Iles Kerguelen
Προφανώς ερεθίσματα υπάρχουν. Δε σχετίζονται όμως απαραίτητα με το travel industry.Όλο αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα. Κανένας δεν πάει χωρίς να έχει επηρεαστεί από κάποιον, είτε γραφείο είναι αυτό είτε γνωστός. Μόνο οι ερευνητές και οι ναυαγοί.
Κι εγώ έχω πάει σε μέρη που δεν έχει πατήσει τουριστικό γραφείο, όχι μόνο ελληνικό αλλά ούτε και ευρωπαϊκό. Αλλά έτυχε να έχω διαβάσει κάτι, κάπου, κάποτε. Και φυσικά αυτό βρίσκεται δίπλα σε κάτι που τα γραφεία πηγαίνουν. Για παράδειγμα, πόσοι ξέρουν εκτός Καναδά το Carcross; Ναι, αλλά είναι δίπλα στο Whitehorse, που ενίοτε πάνε τα γραφεία.
Κάτσε και βάλε κάτω τους προορισμούς που έχεις πάει και πες μας σε πόσους δεν πάει το Versus. Εννοείται ότι εσύ και μια εικοσαριά εδώ μέσα πάτε σε προορισμούς που τα πρακτορεία δεν πρόκειται να πάνε ποτέ. Αλλά όταν ο άλλος πάει στο Λάος μια εβδομάδα θεωρώ ότι επηρεάστηκε και από τα πρακτορεία. Όταν θα πάει εκεί αλλά θα μείνει ένα μήνα, του βγάζω το καπέλο.
Όταν θα πας στο ονειρεμένο σου ταξίδι, στο Iles Kerguelen, τότε σίγουρα δε σε έχει επηρεάσει κανείς.
Προσωπικά δε σε ξέρω καθόλου καλά για να γνωρίζω και τα κριτήρια των επιλογών σου. Τα δικά μου τα καταλάβατε.
Τα δικά μου ερεθίσματα μου για το ταξίδι αυτό όμως ήταν διάφορα. Τυχαίνει και δεν έχω κανένα στον κύκλο μου που να έχει πάει στο νησί με πρακτορείο. Δυο γνωστούς έχω όλους κι όλους - εκτός από το @Yorgos κι εσένα - που έχουν πάει στο νησί, αλλά κι αυτούς έχω καμμιά πενταετία να τους μιλήσω, ενώ κι αυτοί είχαν πάει ανεξάρτητα (είναι Aviation enthusiasts με ανάλογα ενδιαφέροντα). Εν προκειμένω λοιπόν, ούτε peer presure είχα από τον περίγυρό μου, ούτε από γραφεία επηρρεάστηκα.
Αντίθετα, πιο πολύ μέτρησαν οι συνεχείς αναφορές στο νησί που συναντούσα. Άλλοτε ήταν ντοκυμαντέρ του National Geographic. Άλλοτε ήταν αναφορές στο νησί και στην οικονομία του σε μη ταξιδιωτικά κείμενα - θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα κομμάτι από το "Why nations fail", άλλα κείμενα του Jared Diamond κ.λ.π. Μέτρησε και η επίσκεψη που προγραμμάτιζα στο μουσείο του KonTiki στο Όσλο (έστω κι αν έμεινε στον προγραμματισμό). Και ήταν και η ιστορία του Γιώργου που με έβαλε και στο τριπάκι να ψάχνω για τις σημερινές σχέσεις των νησιωτών με τη Χιλή και τα πολλά που έχουν αλλάξει από τότε που πήγε αυτός. Και ήταν και όσα διάβαζα για τις πτήσεις προς το νησί και τις ιδιαιτερότητές τους. Και ήταν και που ήθελα να βρεθώ σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου και να δω τις προσεγγίσεις τους σε διάφορα προβλήματα.
Δεν έχω ιδέα που πάει και που δεν πάει το Versus, μια φορά όλη κι όλη έχω μπει στο webiste τους, όταν κάποιος μου σφύριξε να δω τι γράφουν για τον ξεναγό που χρησιμοποιούν στην Κούβα . Αν έχεις όρεξη να βρεις μέρη που έχω πάει και δεν πάει το Versus, ο ταξιδιωτικός χάρτης στο προφίλ μου είναι ενημερωμένος και διαθέσιμος για όποιον θέλει να κάνει τέτοια έρευνα .
Το Whitehorse που αναφέρεις στον Καναδά πάντως το έμαθα πριν λίγο καιρό παρακολουθώντας τη σειρά βίντεο "Hasta Alaska" στο Youtube.
Ένα μήνα στο Λάος είτε θέλω είτε όχι, δε μπορώ να πάω. Δε μπορώ να πάρω ένα μήνα σερί άδεια όσο και να το θέλω. Στη σύνταξη ίσως, αν η γεννιά μου πάρουμε ποτέ.... Αναγκαστικά μέχρι τότε σε κάθε ταξίδι θα εστιάσω σε ένα δυο τρία σημεία, σ' αυτά που θέλω περισσότερο να δω. Αναλυτικά ταξίδια - περισότερο αναλυτικά τέλος πάντων επειδή με παίρνει να κάνω πολλά σύντομα ταξίδια - κάνω στην Ευρώπη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ξεπατικώνω προγράμματα γραφείων στα υπόλοιπα - αλλά δεν έχω και πρόβλημα με όσους το κάνουν.