Anas Tassos
Member
- Μηνύματα
- 168
- Likes
- 1.243
- Ταξίδι-Όνειρο
- Παπούα Νεα Γουινέα
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Αεροπορικό ταξίδι ως τη Γκάμπια
- Σερεκούντα
- Τι Εστί Γκάμπια
- Αναζητώντας τις ρίζες του Κίντα Κούντε στη Γκάμπια
- Μένω στη Σερεκούντα και οργανώνομαι!
- Ταξίδι στη βόρεια όχθη του Γκάμπια
- Janjanbureh και Νότια όχθη του ποταμού Γκάμπια
- Πέρασμα στη Σενεγάλη
- Ταξίδι στο Μπισσάου
- Καρναβάλι στο Μπισσάου
- Και τι εστί Γουινέα Μπισάου[U];[/U]
- Αποχαιρετισμός του Μπισσάου και πίσω στο Ziguinchor
- Ελινκίν, ψαροχώρι της Καζαμάνς
- Oussouye - Karabane
- Καφουντίν, στην άλλη άκρη του Καζαμάνς
- Καφουντίν και στήσιμο εις διπλούν
- Άφιξη στο Ντακάρ
- Στη μεγαλούπολη και στο παραδεισιακό νησάκι Γκορέ
- Τουμπακούτα
- Εξερευνώντας το Δέλτα του ποταμού Σαλούμ
- Σαλί, τουρισμός στη Μικρή Ακτή
- Ζοάλ-Φαντιούθ
- Ποια να διαλέξω; Την καινούργια ή την παλιά Πρωτεύουσα;
- Πάλι Σεν Λουί – Πάλι ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ!
- Άφιξη στο Νουακσότ
- Μια ημέρα στο Νουακσότ
- Ταξίδι ως το Ατάρ
- Chinguetti
- Chinguetti ΙΙ
- Ανάμεσα στις πηγές του παραδείσου και τα πρόθυρα της κόλασης
- Νουακσότ, Brain storming και Carpe diem
- Πετάω με το τελευταίο αεροπλάνο
- Νόστιμον ήμαρ με Happy end
- Μια ανακεφαλαίωση για το ταξίδι στη Δυτική Αφρική
- Όπου «ότι θέλεις γράφεις»
- Λόγια κλειδωμένα και του κουίζ η λύση
- Αντί επιλόγου
Κεφάλαιο 1ο
Εισαγωγή.
Καλημέρα ταξιδιώτες/ταξιδιώτισσες. Καθώς βρίσκομαι στη αρχή της συμμετοχής μου στο φόρουμ θα αρχίσω αυτό το ποστ με μια εκτενή εισαγωγή για να σας δώσω και μια κάποια ιδέα για τα γούστα μου και τον τρόπο που ταξιδεύω.
Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τους αρέσουν τα ταξίδια. Ίσως αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί κάποιος να ταξιδέψει αποτελούν μια τεράστια ποικιλία. Και πολύ πιθανόν ο κάθε άνθρωπος να δώσει μια διαφορετική απάντηση εάν ερωτηθεί το γιατί θα ήθελε να ταξιδέψει.
Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν για δουλειές, όπως οι ναυτικοί. Άλλοι που ταξιδεύουν για να συναντήσουν άλλους ανθρώπους, όπως οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις.
Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το ταξίδι ως «διακοπές» και απόδραση από τη δουλειά, όπως αυτοί που αράζουν σε παραλίες. Αρκετοί είναι εκείνοι που εννοούν το ταξίδι ως μια σύντομη χρονική περίοδο πολυτελούς διαβίωσης και ζητούν αδιαπραγμάτευτα ξενοδοχεία πέντε αστέρων ή κλείνονται για μια – δυο εβδομάδες σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Και υπάρχουν πάμπολλα είδη θεματικού τουρισμού. Εκατομμύρια κόσμου συνωστίζονται στα πάρκα της Ντίσνειλαντ και στο «χωριό του Αι Βασίλη». Υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός που ασκείται από εκατομμύρια προσκυνητών όλων των θρησκειών. Αθλητικός, όπως πολύς κόσμος που τρέχει να δει αγώνες ποδοσφαίρου και κούρσες αυτοκινήτων. Σεξοτουρισμός από χιλιάδες τουρίστες που ψάχνουν σεξουαλικές επαφές, διαφορετικές από τη μόνιμη σχέση που έχουν ως παντρεμένοι. Ναρκοτουρισμός, όπως η κατάσταση που έβλεπα στο Άμστερνταμ πριν 40 χρόνια. Καλλιτεχνικός τουρισμός που στέλνει χιλιάδες κόσμο στο φεστιβάλ της Eurovision, σε θεατρικές παραστάσεις, εμφανίσεις διάσημων τραγουδιστών και πολλά άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Ψαράδες και κυνηγοί που κυνηγούν τα θηράματα που ονειρεύονται, στην άλλη άκρη του κόσμου.
Πολλοί πάνε ταξίδια για να αγοράσουν πράγματα. Συμμετέχοντας σε ομαδικά ταξίδια έχω κατ` επανάληψη υποφέρει από την εμμονή ορισμένων ταξιδιωτών με τις αγορές. Η χειρότερή μου, που δε θα την ξεχάσω, ήταν σε ένα ταξίδι στη Ρουμανία το 1995. Εννέα ήμασταν τα μέλη του γκρουπ και οι τέσσερες ήταν δυο ζευγάρια, από το Μ. Τρεις διανυκτερεύσεις ήταν το όλο ταξίδι αλλά οι κυρίες από το Μ. ήθελαν να κάνουν ψώνια. Ζήτησαν λοιπόν να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες επισκέψεις στα μουσεία, προκειμένου να πάνε σε ένα μεγάλο κατάστημα. Αυτά στο Βουκουρέστι, πριν 25 χρόνια. Φυσικά αντέδρασα, με τη συμπαράσταση και των υπόλοιπων. Αλλά το πλήρωσα με απαξιωτικά έως και υβριστικά σχόλια από τα δυο ζευγάρια που αναγκάστηκαν να πάνε με ταξί στο κατάστημα για να ψωνίσουν οι κυρίες. Ήταν γηγενείς Αρβανίτες από την Αττική και ο ένας μάλιστα ήταν γιατρός (με πτυχίο από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου) και αντιδήμαρχος Μ…. Η κυρία του κάθε μέρα μάς υπενθύμιζε το πολιτικό αξίωμα του συζύγου της.
Αν και έχω εξαγριωθεί με τέτοιες συμπεριφορές “shopping therapy”, αν με ρωτήσετε ποιος από όλους τους ταξιδιωτικούς πληθυσμούς είναι για μένα ο πιο απαίσιος, μπορώ χωρίς δισταγμό να σας πω πως θεωρώ μια άλλη κατηγορία που ταξιδεύει ακόμα χειρότερη. Είναι εκείνοι που ταξιδεύουν από μίμηση και κομπλεξισμό και μόνο για αυτό. Επειδή άκουσαν πως οι γείτονες «πήγαν ταξίδι στην Ευρώπη», ενώ αυτοί πέρασαν τις ημέρες των διακοπών στο εξοχικό τους, ξεκινάνε να πάνε και αυτοί κάπου στο εξωτερικό, όχι επειδή κάποιο μέρος τους ενδιαφέρει, αλλά για να πούνε στη γειτονιά ότι ξεπέρασαν τους γείτονες. Το ταξίδι έχει γίνει και μόδα και καταναλωτικό αγαθό. Είναι «του συρμού» όπως θα λέγαμε με παρωχημένα αλλά πολύ κατάλληλα για την περίσταση Ελληνικά.
Και δυστυχώς αυτό το είδος τουρίστα, που ταξιδεύει «συρόμενος» από τη μόδα και για να μιμηθεί κάποιον άλλο, είναι πλέον πολύ διαδεδομένο και στην Ελλάδα.
Σίγουρα λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τους αρέσουν τα ταξίδια και πολύ πιθανόν ο κάθε άνθρωπος να δώσει μια διαφορετική απάντηση εάν ερωτηθεί το γιατί θα ήθελε να ταξιδέψει.
Αλλά εγώ γιατί θέλω να ταξιδεύω; Ίσως να εμπίπτω και εγώ σε κάποια από τις κατηγορίες που ανέφερα. Πιο πιθανό να παρακινούμαι από περισσότερους από ένα λόγους, όπως και πολλά εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Όμως έχω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που αντικειμενικά συμβαίνει να με προσδιορίζουν ως ταξιδιώτη.
Πρώτον το ταξίδι για εμένα είναι περιπέτεια. Όχι μόνο περιπέτεια με τη φυσική έννοια όπως οι σωματικές δραστηριότητες, αλλά με την ευρύτερη έννοια. Είναι η διείσδυση στο άγνωστο, η αλληλεπίδραση με άλλες κοινωνίες, σε διαφορετικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτή η περιπέτεια με γεμίζει ενδιαφέρον, με παρακινεί να γνωρίσω τόπους και ανθρώπους, με βγάζει από την επίπεδη καθημερινότητα. Με ανανεώνει, σωματικά και πνευματικά. Μπορώ να λέω κατά κυριολεξία τον όρο «ανανέωση».
Η προσωπική μου επιλογή, της ταξιδιωτικής περιπέτειας έναντι τού «τουρισμού», με έχει οδηγήσει σε περιπλάνηση ανά τον κόσμο χωρίς τουριστικά γκρουπ αλλά πραγματοποιώντας ταξίδια τις περισσότερες φορές μόνος μου. Ακόμα να πω ότι νοιώθω περισσότερη ευτυχία όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος χωρίς ανέσεις πλην όμως αυθεντικό, παρά σε οργανωμένα συγκροτήματα διακοπών, που όμως είναι χωρίς πολιτιστική ταυτότητα.
Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι τα ταξίδια έχουν πλέον επηρεάσει βαθειά την προσωπικότητά μου. Δεν είμαι πια όπως ξεκίνησα πριν πενήντα χρόνια να ταξιδεύω, ούτε νομίζω θα είχα την σημερινή μου προσωπικότητα αν παρέμενα στα πλαίσια, σπίτι – δουλειά – εξοχικό. Άλλαξα πολύ ταξιδεύοντας. Πήρα ιδέες και γνώσεις, ανέπτυξα συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Σε μεγάλο ποσοστό δε θα τα είχα ποτέ αποκτήσει χωρίς τα ταξίδια, τώρα πια ενσωματώθηκαν στη καθημερινή μου σκέψη και ζωή.
Ταξιδεύοντας στον κόσμο και λαχταρώντας να έρθω σε επικοινωνία με αλλόγλωσσους ανθρώπους έγινα πολύγλωσσος. Μιλάω άριστα Αγγλικά και Γαλλικά, καλά τα Ιταλικά, πολύ καλά τα Ισπανικά. Επικοινωνώ ικανοποιητικά στα Πορτογαλικά, Αραβικά και Αλβανικά. Ίσως και σε άλλες γλώσσες.
Το ταξίδι είναι πηγή μόρφωσης με την αρχέγονη και ευρύτερη έννοια της λέξης. Όπως ξέρουμε ο όρος μόρφωση χρησιμοποιείτο αρχικά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Έπαιρνε ο τεχνίτης μια πρώτη ύλη και την επεξεργαζόταν ώστε να της δώσει τη μορφή που ήθελε. Για παράδειγμα ο γλύπτης έπαιρνε ένα κομμάτι πέτρας και μέσα από αυτό έβγαζε τη μορφή ενός ανθρώπου ή το είδωλο ενός Θεού. Έτσι και στα παιδαγωγικά παίρνει ο παιδαγωγός ένα παιδί και το διαμορφώνει σε μέλος μιας κοινωνίας. Όπως σήμερα σωστά αντιλαμβανόμαστε, αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο τη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά και την ανάπτυξη του μαθητή από καλλιτεχνική, κοινωνική και σωματική άποψη.
Για τον αληθινό ταξιδιώτη το ταξίδι είναι μια διαδικασία ολιστικής και αέναης Μόρφωσης.
Το τρίτο σημαντικό πράγμα που συμβαίνει σε εμένα είναι ότι το ταξίδι μού έχει γίνει κάτι απαραίτητο. Τρόπος ζωής με δυο λέξεις. Δε μπορώ να παραμείνω «αταξίδευτος» ούτε για μερικούς μήνες. Και δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που να μην έχει τραβήξει την περιέργειά μου. Αχ αν μπορούσα να πάω παντού!
Αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει, το έχω πια συνειδητοποιήσει. Στη πραγματικότητα όσο πιο πολύ ταξιδεύω τόσο και αυξάνει ο κατάλογος των τοποθεσιών που θα ήθελα να επισκεφθώ. Όσο περνάει ο καιρός το ταξίδι από μια αγαπημένη συνήθεια μετατρέπεται σε ανάγκη που αγγίζει τα όρια της ψυχοσωματικής εξάρτησης. Παίρνει έτσι μια θέση στην καθημερινότητα ακόμα και το χρονικό διάστημα που δεν ταξιδεύω, αφού πάντοτε ετοιμάζω, αναπολώ ή με κάποιο τρόπο σκέπτομαι ταξίδια.
Μπορεί βέβαια να συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να γνωρίσω κάθε γωνιά της Γης, αλλά ο πλανήτης μας είναι πεπερασμένος. Αποτελείται από 193 πλήρως αναγνωρισμένα κράτη, μέλη του ΟΗΕ. Από αυτά έως το τέλος του 2019 έχω επισκεφθεί (με ελλείψεις όπως εξήγησα) τα 151. Περιλαμβάνονται όλα τα κράτη της Ευρώπης, με τελευταίο το Λιχτενστάιν που επισκέφθηκα το 2018. Επίσης όλα (τα τριάντα πέντε) κράτη της Αμερικής, με τελευταίο την Ουρουγουάη που επισκέφθηκα πέρυσι το Μάιο. Εκτεταμένα και τα ταξίδια μου στην Ασία, όπου η τελευταία χώρα που επισκέφθηκα ήταν η Σαουδική Αραβία, το Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 2019. Υπολείπονται πέντε ακόμα κράτη της Ασίας που δεν έχω ακόμα ταξιδέψει: Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Μπουτάν και Βόρεια Κορέα.
Στην περιοχή της Ωκεανίας έχω ταξιδέψει σε επτά κράτη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Υπολείπονται ακόμα επτά νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό ωκεανό.
Όμως η ήπειρος με τα περισσότερα κράτη είναι η Αφρική. Έχει 54 ανεξάρτητα κράτη, χώρια κάποια εξαρτημένα εδάφη. Η Αφρική είναι η πιο δύσκολη περιοχή για τον ταξιδιώτη. Ειδικά η μαύρη Αφρική είναι ίσως η πιο επικίνδυνη, προπάντων για έναν λευκό. Μέχρι που βγήκα στη σύνταξη (στα μέσα του 2010), είχα ταξιδέψει συνολικά σε 98 κράτη και από αυτά μόνο οκτώ ανήκουν στην Αφρική. Από τότε που έγινα συνταξιούχος αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα ταξίδια. Και άρχισα να κάνω ταξιδιωτικές εξορμήσεις και σε μέρη του κόσμου που παλιότερα, θεωρώντας τα πολύ δύσκολα, τα άφηνα στη «λίστα αναμονής». Έτσι άρχισα ως συνταξιούχος, κάπως δειλά στην αρχή, να επεκτείνομαι ταξιδιωτικά στη μαύρη ήπειρο.
Πρώτο κράτος ήταν το Σουδάν, το 2012. Δεν το λες «εύκολο ταξίδι» με τίποτα. Αλλά ήταν τόσο πετυχημένο. Με μάγεψε και μου έδωσε τη δύναμη να ονειρεύομαι περισσότερα μέρη της Αφρικής. Ακολούθησε το νησιωτικό κράτος του Πράσινου Ακρωτηρίου. Και μετά η Αλγερία. Και τα δυο νέα κράτη τα επισκέφθηκα το 2013. Το 2014, στα πλαίσια ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, πέρασα από δυο ακόμα νέες χώρες της Αφρικής. Από τα νησιά Κομόρες για τρεις ημέρες και από την Τανζανία για μία εβδομάδα. Στην Τανζανία επισκέφθηκα μόνο το νησί της Ζανζιβάρης και τη μεγαλούπολη του Νταρ ες Σαλάμ, λιμάνι στον Ινδικό ωκεανό. Μέχρις εκεί μπορώ να πω ότι είχα μόλις αγγίξει την περιφέρεια της μαύρης ηπείρου. Αυτές οι πέντε καινούργιες για εμένα χώρες είτε είναι νησιά, είτε ανήκουν στον οικείο σε εμένα αραβικό κόσμο, ενώ στην Τανζανία, που βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής, περιορίστηκα σε δυο πιο εύκολα σε πρόσβαση μέρη.
Το μεγάλο ταξιδιωτικό άλμα στη μαύρη ήπειρο έγινε το 2016. Με ένα μεγάλο ταξίδι διέσχισα τέσσερες καινούργιες για εμένα χώρες, ταξιδεύοντας οδικώς από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε ως τις ακτές της Ναμίμπια στον Ατλαντικό. Ήταν ένα ταξίδι ορόσημο, διάρκειας ενός και πλέον μηνός. Με προίκισε με γνώση και εμπειρία και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για παραπέρα εξερεύνηση της Αφρικής.
Το 2017 προχώρησα στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ταξίδι μου, διάρκειας 55 ημερών. Επισκέφθηκα πρώτη φορά τέσσερες ακόμα χώρες, Μαδαγασκάρη, Λεσότο, Μαυρίκιο και Σεϋχέλλες, χώρια τις «γνωστές» Νότια Αφρική και Αίγυπτο, από τις οποίες ξαναπέρασα.
Τρίτο συνεχόμενο τεράστιο ταξίδι στην Αφρική ήταν το 2018, με διάρκεια 47 ημέρες. Στόχος τρεις καινούργιες χώρες, η Σουαζιλάνδη, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη καθώς και μια χώρα που είχα ξαναπάει, η Τανζανία, την οποία τώρα εξερεύνησα επί δυο εβδομάδες. Ενώ πέρασα και δυο ημέρες στη Νότιο Αφρική. Το όλο ταξίδι ξεκίνησε από το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική και κατέληξε στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο.
Μετά τα τρία αυτά ταξίδια έχω πλέον ταξιδέψει σε 24 χώρες της Αφρικής. Βασικά έχω ταξιδέψει σε μεγάλη έκταση στα κράτη της Βόρειας, Ανατολικής και Νότιας Αφρικής.
Αλλά, αν δει κανείς και το χάρτη, μια τεράστια περιοχή στη Δυτική και Κεντρική Αφρική παραμένει αταξίδευτη από εμένα. Αυτή η τεράστια έκταση, στην περιφέρεια της οποίας βρίσκονται κράτη όπως η Μαυριτανία, η Αγκόλα και η Ουγκάντα, αποτελείται από 28 Αφρικανικά κράτη.
Κατά συνέπεια τα ταξιδιωτικά μου όνειρα στρέφονται σε αυτή την ανεξερεύνητη Αφρικανική απεραντοσύνη. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη για ταξίδια από αρκετές απόψεις.
Ιδιαίτερα αποθαρρυντικό είναι το θέμα της ασφάλειας. Συγκεντρώνει, μαζί με την Κεντρο - Δυτική Ασία, τις περισσότερες αποτρεπτικές ταξιδιωτικές οδηγίες. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα του Γαλλικού ΥΠΕΞ τουλάχιστον δέκα κράτη της περιοχής είναι στο κόκκινο. Δηλαδή η οδηγία είναι «Επίσημη αποθάρρυνση ταξιδιού». Το Νότιο Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία, η Δημοκρατία του Νίγηρα, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί, η Μαυριτανία, είναι στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος τους «κόκκινη ζώνη». Ότι δεν είναι κόκκινο είναι πορτοκαλί (ταξιδέψτε μόνο αν υφίσταται ανάγκη) ή κίτρινο (ταξιδέψτε με αυξημένη επαγρύπνηση). Το πράσινο χρώμα (ταξιδέψτε με τη συνήθη επαγρύπνηση, όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα) δεν υφίσταται σε κανένα μέρος αυτής της απέραντης έκτασης.
Υπάρχουν και άλλα εμπόδια. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβά, το οδικό δίκτυο ελλιπές, οι βίζες δίνονται πολύ δύσκολα από κάποιες χώρες, οι τουριστικές υποδομές ελλιπείς. Και με όλα αυτά ο προϋπολογισμός του ταξιδιού εκτοξεύεται σε σημείο που, σε ότι αφορά ορισμένες χώρες, το ταξίδι γίνεται σχεδόν ανέφικτο.
Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και αν είναι, ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Παραλλάσσοντάς την θα έλεγα ότι ξεκινάει διαβάζοντας ένα βιβλίο - ταξιδιωτικό οδηγό. Η Δυτική Αφρική είναι για εμένα, όπως για όλους τους αληθινούς ταξιδιώτες, ένας μυθικός τόπος. Και ο πρώτος τουριστικός οδηγός που απέκτησα ήταν πριν από τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια. Ήταν η πρώτη έκδοση του οδηγού «Δυτική Αφρική» των εκδόσεων Lonely Planet. Καθώς το βιβλίο αυτό έγινε αρχαίο, αγόρασα πριν τέσσερα – πέντε χρόνια την όγδοη έκδοση, που είναι του 2013. Ενώ υπάρχει και μια τελευταία ένατη έκδοση του 2017. Ο οδηγός που έχω, του 2013, είναι ένα σοβαρό βοήθημα αλλά οι πληροφορίες του είναι πια αρκετά παλιές. Πάνε ως και δέκα χρόνια πίσω, ενώ πρόκειται για μια περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται σε δυναμική αλλαγή. Ευτυχώς όμως ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Η πληροφόρηση συμπληρώνεται συνεχώς με διάβασμα στο διαδίκτυο και ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Φυσικά η περιοχή είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και χωρίς τα προβλήματα που αναφέρθηκαν θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί σε ένα ταξίδι. Στο θέμα που τίθεται, να επιλέξω μια υποπεριοχή, μάλλον είμαι έτοιμος από καιρό. Το ταξίδι μου θα γίνει στο δυτικό άκρο της Αφρικής.
Εδώ βρίσκονται δυο χώρες που είναι αρκετά τουριστικές, η Γκάμπια και η Σενεγάλη. Και οι δύο θεωρούνται σχετικά ήσυχες και δεν απαιτείται βίζα για την επίσκεψή τους.
Θα προσθέσω στο ταξίδι μου μια μικρή γειτονική χώρα, νοτιότερα. Τη Γουινέα Μπισάου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια εθεωρείτο άντρο εμπόρων ναρκωτικών και οι ταξιδιωτικές οδηγίες ήταν αποτρεπτικές. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ειδήσεις ότι η κατάσταση βελτιώθηκε. Και πως η βίζα είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως στο προξενείο που έχει η Γουινέα Μπισάου στη νότια Σενεγάλη.
Αλλά το ταξίδι μου θα επεκταθεί και προς βορρά. Εδώ βρίσκεται μια μεγάλη σε έκταση χώρα. Η Μαυριτανία, με έκταση οκτώ φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, που όπως αναφέρθηκε βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο κόκκινο. Όμως η κατάσταση βελτιώνεται και τα μέρη που ενδιαφέρουν βρίσκονται πλέον στην «κίτρινη ζώνη».
Το ταξίδι περιπέτειας στη Δυτική Αφρική πρέπει να προχωρήσει βορειότερα. Διασχίζοντας το υπό Μαροκινή διοίκηση, που όμως διεθνώς αμφισβητείται, έδαφος της Δυτικής Σαχάρας θα ταξιδέψω στο νότιο Μαρόκο. Για να καταλήξω στο Μαρακές ένα μέρος που έχω ταξιδέψει πριν σαράντα σχεδόν χρόνια, το Δεκέμβρη του 1980.
Ιδού λοιπόν το τελικό ταξιδιωτικό σχέδιο. Αναχώρηση αεροπορικώς μέσω Ισπανίας (αεροδρόμιο Βαρκελώνης – εταιρία Volotea) στις 18 Φεβρουαρίου.
Άφιξη τη νύχτα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο του Μπαντζούλ, στη Γκάμπια.
Η Γκάμπια είναι μια μικρή χώρα, έχει έκταση μόλις 11.295 τ.χλμ. Θα διαθέσω τέσσερες ή πέντε ημέρες να την επισκεφθώ.
Μετά θα περάσω στη νότια Σενεγάλη. Στην πόλη Ziguinchor, που είναι πρωτεύουσα της περιοχής Casamance. Θα πάω στο εκεί προξενείο της Γουινέας Μπισάου, για να βγάλω βίζα.
Θα ταξιδέψω στη Γουινέα Μπισάου για περίπου πέντε ημέρες. Στόχος μου η πρωτεύουσα Μπισάου και το αρχιπέλαγος των νησιών Bissagos (Μπισάγκος). Από το οποίο ελπίζω να δω τουλάχιστον το κυριότερο, το νησί Bubaque.
Θα επιστρέψω στο Ziguinchor και θα διαθέσω κάπου τέσσερες ημέρες για να επισκεφθώ την περιοχή Casamance. Είναι μια τροπική περιοχή εκατέρωθεν του μεγάλου ποταμόκολπου του ομώνυμου ποταμού, που είναι πολύ διαφορετική από την υπόλοιπη Σενεγάλη.
Μετά το Casamance θα περάσω βόρεια της Γκάμπια για να επισκεφθώ την κεντρική και βόρεια Σενεγάλη. Τα μέρη που με ενδιαφέρουν περισσότερο είναι το Δέλτα του ποταμού Σαλούμ, οι πόλεις Joal-Fadiuth στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα, η πρωτεύουσα της χώρας Ντακάρ με το ιστορικό νησάκι Γκορέ και τέλος η αποικιακή πόλη Σαιν Λουί, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Σενεγάλη. Αυτός ο γύρος θα μου πάρει τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Στη συνέχεια θα περάσω τον ποταμό Σενεγάλη για να μπω στη Μαυριτανία. Θα μείνω στην πρωτεύουσα της χώρας, το Νουακσότ. Στόχος μου είναι να επισκεφθώ την περιοχή Αντράρ. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου πεντακοσίων – εξακοσίων χιλιομέτρων Βορειανατολικά, στα βάθη της ερήμου Σαχάρας. Το διαμάντι της περιοχή είναι η μυθική όαση Chinguetti, ιερή πόλη και μεσαιωνικά κέντρο παιδείας για τους μουσουλμάνους, με βιβλιοθήκες που αποθησαυρίζουν αρχαία χειρόγραφα. Θα χρειαστούν πάλι κάπου τέσσερες ημέρες για την περιοχή Αντράρ.
Από το Αντράρ δεν υπάρχει κατευθείαν δρόμος για το Μαρόκο. Το τελειότερο θα ήταν να έπαιρνα το περίφημο τρένο του σιδηρομεταλλεύματος, που διασχίζει ολονύκτια την έρημο, για να φθάσω στο Nouadhibou. Η πόλη αυτή είναι λιμάνι στον Ατλαντικό.
Εναλλακτικά, αν κάτι πάει στραβά, όπως θέμα ασφάλειας, θα μεταβώ από το Νουακσότ στο Nouadhibou οδικώς. Το πέρασμα από τη Μαυριτανία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Από το Nouadhibou μπορώ να περάσω τα σύνορα του Μαρόκου.
Διασχίζοντας το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας θα κάνω στάσεις στη Dakhla και το Laayoune. Συνεχίζοντας στο Μαρόκο θα περάσω από το Αγκαδίρ (που δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα) και θα φθάσω στην παραθαλάσσια πόλη Εσαουίρα, την οποία θέλω να επισκεφθώ δυο – τρεις ημέρες. Και θα καταλήξω στο Μαρακές από όπου προβλέπεται να πάρω το αεροπλάνο, της Aegean airlines, που θα με φέρει πίσω στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου.
Αυτή η διάσχιση του Μαρόκου είναι μια διαδρομή σχεδόν δύο χιλιάδων χιλιομέτρων. Με τις επισκέψεις που στοχεύω χρειάζονται περίπου δέκα ημέρες ταξιδιού.
Από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Μαρτίου είναι ακριβώς σαράντα ημέρες, των δυο ακραίων ημερών περιλαμβανομένων. Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη σε τέσσερες χώρες της Δυτικής Αφρικής για πρώτη μου φορά: Γκάμπια, Σενεγάλη, Γουινέα Μπισάου και Μαυριτανία. Επί πλέον την επίσκεψη για αρκετό χρονικό διάστημα και σε αρκετή εδαφική έκταση στο Μαρόκο. Μια χώρα που έχω ξαναπάει. Αλλά πριν πολλά χρόνια. Και που τώρα την προσεγγίζω διασχίζοντας πρώτη φορά τα απέραντα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας.
Ο χρόνος είναι μελετημένος και ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες. Υπόψη ότι υπάρχει μια μεγάλη δόση ερήμου Σαχάρας στο πρόγραμμά μου. Η Μαυριτανία είναι σχεδόν όλη τμήμα της ερήμου, αλλά και το μισό τουλάχιστον μέρος του ταξιδιού μου στο Μαρόκο είναι διάσχιση της ερήμου. Η καλύτερη εποχή στη Σαχάρα και τη Δυτική Αφρική είναι από Νοέμβρη έως και Φεβρουάριο. Εγώ θα επεκταθώ σχεδόν όλο το μήνα Μάρτη. Εντάξει φαίνεται. Ενώ στο Μαρακές, ο Μάρτης είναι ένας από τους καλύτερους μήνες.
Αυτά ως προς το χρόνο, που είναι πολύ σημαντικά για την προετοιμασία και οργάνωση του ταξιδιού.
Πάμε τώρα να το δούμε μια άλλη σημαντική διάσταση, που λέγεται χρήμα. Το οικονομικό κόστος της περιοχής φαίνεται μέτριο έως χαμηλό. Πολύ μεγάλη εξοικονόμηση γίνεται λόγω της οργάνωσης του ταξιδιού με ελάχιστες και φθηνές αεροπορικές πτήσεις. Το εισιτήριο αεροπορικής μετάβασης από Αθήνα στο Μπαντζούλ της Γκάμπια, μέσω Βαρκελώνης, κόστισε 188 ευρώ. Η απευθείας πτήση επιστροφής από το Μαρακές στην Αθήνα, 92 ευρώ. Σύνολο μόνο 280 ευρώ, ένα ποσό πολύ μικρό για τέτοιο μακρινό και μεγάλο ταξίδι.
Και υπόψη ότι αυτή η σχεδίαση του ταξιδιού δε γίνεται τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο για εξοικονόμηση χρόνου. Τα πισωγυρίσματα που συνεπάγονται οι πτήσεις μετ` επιστροφής είναι χάσιμο χρόνου. Πολύ περισσότερο μετράει για μένα το γεγονός ότι το ταξίδι είναι στο σύνολό του επιφανειακό, overland που λέμε. Αυτή η συνέχεια του ταξιδιού στην επιφάνεια της γης, που δε διακόπτεται με αεροπορικές μετακινήσεις, κάνει αμεσότερη την επαφή με τα μέρη που διασχίζω. Έτσι ήταν και δυο πρόσφατα προηγούμενα ταξίδια στην Αφρική που με μάγεψαν. Το 2016 οδικώς από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε ως τις ακτές της Ναμίμπια στον Ατλαντικό. Το 2018 το μεγαλειώδες οδοιπορικό από το Γιοχάνεσμπουργκ ως το Κιλιμάντζαρο. Τα αναφέρω ενδεικτικά, διότι παρουσιάζουν κάποια ομοιότητα ως προς το σχεδιασμό. Όμως είναι μόνιμη η προσπάθειά μου να ταξιδεύω όπου γίνεται επάνω στο φλοιό της Γής. Αποφεύγω όπου είναι δυνατόν τα αεροπλάνα και όταν τα χρησιμοποιώ εξετάζω την περίπτωση να επιστρέψω από αεροδρόμιο διαφορετικό από εκείνο που ξεκίνησα το ταξίδι.
Με όλα αυτά που ανέφερα έχω βέβαια κάνει κάποιο προϋπολογισμό του ταξιδιού. Υπολογίζω ότι τα έξοδά του είναι κατά μέση τιμή 3,500 ευρώ. Στην ατυχέστερη και πιο δαπανηρή εκδοχή θα ξοδέψω 4,000 ευρώ.
Τελευταίες προετοιμασίες.
Ταξιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίο επίπεδο, “silver”. Κόστισε 142,70 ευρώ.. Περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά έξοδα και αποζημίωση σε τυχόν απώλεια αποσκευών.
Φάρμακα εναντίον της ελονοσίας (μαλάρια). Περίπου τριάντα χάπια μαλαρόν, για τον πρώτο μήνα του ταξιδιού, που θα περάσω από περιοχές με μαλάρια.
Επίσης εντομοαπωθητική κρέμα. Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50. Και σταγόνες κολλυρίου για τα μάτια.
Και τέλος, πολύ σοβαρό αυτό μιας και ζούμε ημέρες με εξάπλωση του ιού Covid – 19, μερικές μάσκες προστασίας αναπνοής.
Ετοιμασία των αποσκευών. Μια μικρή βαλίτσα με ρόδες, που μπορεί να χωρέσει στην καμπίνα του αεροσκάφους, με βάρος δέκα κιλά. Επί πλέον ένα μικρό σακίδιο ώμου στο οποίο μεταφέρονται τα πιο πολύτιμα είδη. Ταξιδιωτικά έγγραφα, φωτογραφική μηχανή, φάρμακα, κινητό τηλέφωνο και φορτιστές.
Ανάμεσα στα απαραίτητα έγγραφα, που όταν ταξιδεύω στη μαύρη Αφρική πρέπει να το έχω πρόχειρο, στο σακίδιο του ώμου, περιλαμβάνονται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού. Έχω κάνει εμβόλια για ηπατίτιδα Α και Β, αντιτετανικό, για χολέρα, τυφοειδή πυρετό και κίτρινο πυρετό. Το τελευταίο το απαιτούν σε πολλά Αφρικανικά κράτη προκειμένου να εκδοθεί βίζα.
Έκανα κράτηση ενός δωματίου για τις δυο πρώτες διανυκτερεύσεις, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Θα μείνω σε ένα μικρό ξενοδοχείο της πόλης Σερεκούντα. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γκάμπια. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα και επειδή προβλέπεται να φθάσω αργά το βράδυ, ζήτησα από το ξενοδοχείο να στείλουν ταξί για να με παραλάβει στο αεροδρόμιο.
Για τις υπόλοιπες ημέρες του ταξιδιού δεν έκανα κρατήσεις. Το πρόγραμμά μου πρέπει να παραμείνει αρκετά ευέλικτο, πράγμα που δε γίνεται αν έχω κάνει εκ των προτέρων κρατήσεις δωματίου. Ενώ δε φαίνεται να υπάρχει και ανάγκη. Από ότι βλέπω υπάρχουν παντού καταλύματα σε βατές τιμές.
Τελευταία φροντίδα είναι να αφήσω κάποιον ενημερωμένο προκειμένου να επικοινωνώ με τα μετόπισθεν! Αυτός είναι ο Γ που τον εμπιστεύομαι και με νοιάζεται. Θα πάρει κλειδιά για το διαμέρισμά μου και θα είμαστε σε επαφή μέσω του ιντερνέτ. Οι άλλοι δεν χρειάζεται να ενημερωθούν για το ταξίδι μου. Δεν έχω να περιμένω από αυτούς κάποια βοήθεια. Και δυστυχώς η εμπειρία μου είναι κακή. Όταν το ταξίδι μαθεύεται σε πολλούς, αρχίζουν τα ζηλόφθονα σχόλια.
Ο Γ πήρε και τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου. Η μετάβαση από το σπίτι στο αεροδρόμιο της Αθήνας γίνεται ευκολότερα με τη δημόσια συγκοινωνία. Αύριο έχει προκηρυχθεί απεργία μετρό και λεωφορείων στην Αθήνα. Αλλά όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά, θα λειτουργεί ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.
Με πράσινο χρώμα χρωματίζονται οι 24 χώρες στις οποίες έχω ταξιδέψει πριν το παρόν ταξίδι. Με κίτρινο οι τέσσερες χώρες – στόχος αυτού του ταξιδιού. Με κόκκινη γραμμή σημειώνεται το ταξιδιωτικό δρομολόγιο που έχω χαράξει, ανάμεσα στο Bissau και το Μαρακές.
Εισαγωγή.
Καλημέρα ταξιδιώτες/ταξιδιώτισσες. Καθώς βρίσκομαι στη αρχή της συμμετοχής μου στο φόρουμ θα αρχίσω αυτό το ποστ με μια εκτενή εισαγωγή για να σας δώσω και μια κάποια ιδέα για τα γούστα μου και τον τρόπο που ταξιδεύω.
Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τους αρέσουν τα ταξίδια. Ίσως αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί κάποιος να ταξιδέψει αποτελούν μια τεράστια ποικιλία. Και πολύ πιθανόν ο κάθε άνθρωπος να δώσει μια διαφορετική απάντηση εάν ερωτηθεί το γιατί θα ήθελε να ταξιδέψει.
Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν για δουλειές, όπως οι ναυτικοί. Άλλοι που ταξιδεύουν για να συναντήσουν άλλους ανθρώπους, όπως οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις.
Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το ταξίδι ως «διακοπές» και απόδραση από τη δουλειά, όπως αυτοί που αράζουν σε παραλίες. Αρκετοί είναι εκείνοι που εννοούν το ταξίδι ως μια σύντομη χρονική περίοδο πολυτελούς διαβίωσης και ζητούν αδιαπραγμάτευτα ξενοδοχεία πέντε αστέρων ή κλείνονται για μια – δυο εβδομάδες σε ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Και υπάρχουν πάμπολλα είδη θεματικού τουρισμού. Εκατομμύρια κόσμου συνωστίζονται στα πάρκα της Ντίσνειλαντ και στο «χωριό του Αι Βασίλη». Υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός που ασκείται από εκατομμύρια προσκυνητών όλων των θρησκειών. Αθλητικός, όπως πολύς κόσμος που τρέχει να δει αγώνες ποδοσφαίρου και κούρσες αυτοκινήτων. Σεξοτουρισμός από χιλιάδες τουρίστες που ψάχνουν σεξουαλικές επαφές, διαφορετικές από τη μόνιμη σχέση που έχουν ως παντρεμένοι. Ναρκοτουρισμός, όπως η κατάσταση που έβλεπα στο Άμστερνταμ πριν 40 χρόνια. Καλλιτεχνικός τουρισμός που στέλνει χιλιάδες κόσμο στο φεστιβάλ της Eurovision, σε θεατρικές παραστάσεις, εμφανίσεις διάσημων τραγουδιστών και πολλά άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Ψαράδες και κυνηγοί που κυνηγούν τα θηράματα που ονειρεύονται, στην άλλη άκρη του κόσμου.
Πολλοί πάνε ταξίδια για να αγοράσουν πράγματα. Συμμετέχοντας σε ομαδικά ταξίδια έχω κατ` επανάληψη υποφέρει από την εμμονή ορισμένων ταξιδιωτών με τις αγορές. Η χειρότερή μου, που δε θα την ξεχάσω, ήταν σε ένα ταξίδι στη Ρουμανία το 1995. Εννέα ήμασταν τα μέλη του γκρουπ και οι τέσσερες ήταν δυο ζευγάρια, από το Μ. Τρεις διανυκτερεύσεις ήταν το όλο ταξίδι αλλά οι κυρίες από το Μ. ήθελαν να κάνουν ψώνια. Ζήτησαν λοιπόν να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες επισκέψεις στα μουσεία, προκειμένου να πάνε σε ένα μεγάλο κατάστημα. Αυτά στο Βουκουρέστι, πριν 25 χρόνια. Φυσικά αντέδρασα, με τη συμπαράσταση και των υπόλοιπων. Αλλά το πλήρωσα με απαξιωτικά έως και υβριστικά σχόλια από τα δυο ζευγάρια που αναγκάστηκαν να πάνε με ταξί στο κατάστημα για να ψωνίσουν οι κυρίες. Ήταν γηγενείς Αρβανίτες από την Αττική και ο ένας μάλιστα ήταν γιατρός (με πτυχίο από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου) και αντιδήμαρχος Μ…. Η κυρία του κάθε μέρα μάς υπενθύμιζε το πολιτικό αξίωμα του συζύγου της.
Αν και έχω εξαγριωθεί με τέτοιες συμπεριφορές “shopping therapy”, αν με ρωτήσετε ποιος από όλους τους ταξιδιωτικούς πληθυσμούς είναι για μένα ο πιο απαίσιος, μπορώ χωρίς δισταγμό να σας πω πως θεωρώ μια άλλη κατηγορία που ταξιδεύει ακόμα χειρότερη. Είναι εκείνοι που ταξιδεύουν από μίμηση και κομπλεξισμό και μόνο για αυτό. Επειδή άκουσαν πως οι γείτονες «πήγαν ταξίδι στην Ευρώπη», ενώ αυτοί πέρασαν τις ημέρες των διακοπών στο εξοχικό τους, ξεκινάνε να πάνε και αυτοί κάπου στο εξωτερικό, όχι επειδή κάποιο μέρος τους ενδιαφέρει, αλλά για να πούνε στη γειτονιά ότι ξεπέρασαν τους γείτονες. Το ταξίδι έχει γίνει και μόδα και καταναλωτικό αγαθό. Είναι «του συρμού» όπως θα λέγαμε με παρωχημένα αλλά πολύ κατάλληλα για την περίσταση Ελληνικά.
Και δυστυχώς αυτό το είδος τουρίστα, που ταξιδεύει «συρόμενος» από τη μόδα και για να μιμηθεί κάποιον άλλο, είναι πλέον πολύ διαδεδομένο και στην Ελλάδα.
Σίγουρα λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τους αρέσουν τα ταξίδια και πολύ πιθανόν ο κάθε άνθρωπος να δώσει μια διαφορετική απάντηση εάν ερωτηθεί το γιατί θα ήθελε να ταξιδέψει.
Αλλά εγώ γιατί θέλω να ταξιδεύω; Ίσως να εμπίπτω και εγώ σε κάποια από τις κατηγορίες που ανέφερα. Πιο πιθανό να παρακινούμαι από περισσότερους από ένα λόγους, όπως και πολλά εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Όμως έχω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που αντικειμενικά συμβαίνει να με προσδιορίζουν ως ταξιδιώτη.
Πρώτον το ταξίδι για εμένα είναι περιπέτεια. Όχι μόνο περιπέτεια με τη φυσική έννοια όπως οι σωματικές δραστηριότητες, αλλά με την ευρύτερη έννοια. Είναι η διείσδυση στο άγνωστο, η αλληλεπίδραση με άλλες κοινωνίες, σε διαφορετικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτή η περιπέτεια με γεμίζει ενδιαφέρον, με παρακινεί να γνωρίσω τόπους και ανθρώπους, με βγάζει από την επίπεδη καθημερινότητα. Με ανανεώνει, σωματικά και πνευματικά. Μπορώ να λέω κατά κυριολεξία τον όρο «ανανέωση».
Η προσωπική μου επιλογή, της ταξιδιωτικής περιπέτειας έναντι τού «τουρισμού», με έχει οδηγήσει σε περιπλάνηση ανά τον κόσμο χωρίς τουριστικά γκρουπ αλλά πραγματοποιώντας ταξίδια τις περισσότερες φορές μόνος μου. Ακόμα να πω ότι νοιώθω περισσότερη ευτυχία όταν βρίσκομαι σε κάποιο μέρος χωρίς ανέσεις πλην όμως αυθεντικό, παρά σε οργανωμένα συγκροτήματα διακοπών, που όμως είναι χωρίς πολιτιστική ταυτότητα.
Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι τα ταξίδια έχουν πλέον επηρεάσει βαθειά την προσωπικότητά μου. Δεν είμαι πια όπως ξεκίνησα πριν πενήντα χρόνια να ταξιδεύω, ούτε νομίζω θα είχα την σημερινή μου προσωπικότητα αν παρέμενα στα πλαίσια, σπίτι – δουλειά – εξοχικό. Άλλαξα πολύ ταξιδεύοντας. Πήρα ιδέες και γνώσεις, ανέπτυξα συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Σε μεγάλο ποσοστό δε θα τα είχα ποτέ αποκτήσει χωρίς τα ταξίδια, τώρα πια ενσωματώθηκαν στη καθημερινή μου σκέψη και ζωή.
Ταξιδεύοντας στον κόσμο και λαχταρώντας να έρθω σε επικοινωνία με αλλόγλωσσους ανθρώπους έγινα πολύγλωσσος. Μιλάω άριστα Αγγλικά και Γαλλικά, καλά τα Ιταλικά, πολύ καλά τα Ισπανικά. Επικοινωνώ ικανοποιητικά στα Πορτογαλικά, Αραβικά και Αλβανικά. Ίσως και σε άλλες γλώσσες.
Το ταξίδι είναι πηγή μόρφωσης με την αρχέγονη και ευρύτερη έννοια της λέξης. Όπως ξέρουμε ο όρος μόρφωση χρησιμοποιείτο αρχικά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Έπαιρνε ο τεχνίτης μια πρώτη ύλη και την επεξεργαζόταν ώστε να της δώσει τη μορφή που ήθελε. Για παράδειγμα ο γλύπτης έπαιρνε ένα κομμάτι πέτρας και μέσα από αυτό έβγαζε τη μορφή ενός ανθρώπου ή το είδωλο ενός Θεού. Έτσι και στα παιδαγωγικά παίρνει ο παιδαγωγός ένα παιδί και το διαμορφώνει σε μέλος μιας κοινωνίας. Όπως σήμερα σωστά αντιλαμβανόμαστε, αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο τη μετάδοση επιστημονικών γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά και την ανάπτυξη του μαθητή από καλλιτεχνική, κοινωνική και σωματική άποψη.
Για τον αληθινό ταξιδιώτη το ταξίδι είναι μια διαδικασία ολιστικής και αέναης Μόρφωσης.
Το τρίτο σημαντικό πράγμα που συμβαίνει σε εμένα είναι ότι το ταξίδι μού έχει γίνει κάτι απαραίτητο. Τρόπος ζωής με δυο λέξεις. Δε μπορώ να παραμείνω «αταξίδευτος» ούτε για μερικούς μήνες. Και δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που να μην έχει τραβήξει την περιέργειά μου. Αχ αν μπορούσα να πάω παντού!
Αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει, το έχω πια συνειδητοποιήσει. Στη πραγματικότητα όσο πιο πολύ ταξιδεύω τόσο και αυξάνει ο κατάλογος των τοποθεσιών που θα ήθελα να επισκεφθώ. Όσο περνάει ο καιρός το ταξίδι από μια αγαπημένη συνήθεια μετατρέπεται σε ανάγκη που αγγίζει τα όρια της ψυχοσωματικής εξάρτησης. Παίρνει έτσι μια θέση στην καθημερινότητα ακόμα και το χρονικό διάστημα που δεν ταξιδεύω, αφού πάντοτε ετοιμάζω, αναπολώ ή με κάποιο τρόπο σκέπτομαι ταξίδια.
Μπορεί βέβαια να συνειδητοποίησα ότι δεν πρόκειται να γνωρίσω κάθε γωνιά της Γης, αλλά ο πλανήτης μας είναι πεπερασμένος. Αποτελείται από 193 πλήρως αναγνωρισμένα κράτη, μέλη του ΟΗΕ. Από αυτά έως το τέλος του 2019 έχω επισκεφθεί (με ελλείψεις όπως εξήγησα) τα 151. Περιλαμβάνονται όλα τα κράτη της Ευρώπης, με τελευταίο το Λιχτενστάιν που επισκέφθηκα το 2018. Επίσης όλα (τα τριάντα πέντε) κράτη της Αμερικής, με τελευταίο την Ουρουγουάη που επισκέφθηκα πέρυσι το Μάιο. Εκτεταμένα και τα ταξίδια μου στην Ασία, όπου η τελευταία χώρα που επισκέφθηκα ήταν η Σαουδική Αραβία, το Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 2019. Υπολείπονται πέντε ακόμα κράτη της Ασίας που δεν έχω ακόμα ταξιδέψει: Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Μπουτάν και Βόρεια Κορέα.
Στην περιοχή της Ωκεανίας έχω ταξιδέψει σε επτά κράτη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Υπολείπονται ακόμα επτά νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό ωκεανό.
Όμως η ήπειρος με τα περισσότερα κράτη είναι η Αφρική. Έχει 54 ανεξάρτητα κράτη, χώρια κάποια εξαρτημένα εδάφη. Η Αφρική είναι η πιο δύσκολη περιοχή για τον ταξιδιώτη. Ειδικά η μαύρη Αφρική είναι ίσως η πιο επικίνδυνη, προπάντων για έναν λευκό. Μέχρι που βγήκα στη σύνταξη (στα μέσα του 2010), είχα ταξιδέψει συνολικά σε 98 κράτη και από αυτά μόνο οκτώ ανήκουν στην Αφρική. Από τότε που έγινα συνταξιούχος αφιερώνω περισσότερο χρόνο στα ταξίδια. Και άρχισα να κάνω ταξιδιωτικές εξορμήσεις και σε μέρη του κόσμου που παλιότερα, θεωρώντας τα πολύ δύσκολα, τα άφηνα στη «λίστα αναμονής». Έτσι άρχισα ως συνταξιούχος, κάπως δειλά στην αρχή, να επεκτείνομαι ταξιδιωτικά στη μαύρη ήπειρο.
Πρώτο κράτος ήταν το Σουδάν, το 2012. Δεν το λες «εύκολο ταξίδι» με τίποτα. Αλλά ήταν τόσο πετυχημένο. Με μάγεψε και μου έδωσε τη δύναμη να ονειρεύομαι περισσότερα μέρη της Αφρικής. Ακολούθησε το νησιωτικό κράτος του Πράσινου Ακρωτηρίου. Και μετά η Αλγερία. Και τα δυο νέα κράτη τα επισκέφθηκα το 2013. Το 2014, στα πλαίσια ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού, πέρασα από δυο ακόμα νέες χώρες της Αφρικής. Από τα νησιά Κομόρες για τρεις ημέρες και από την Τανζανία για μία εβδομάδα. Στην Τανζανία επισκέφθηκα μόνο το νησί της Ζανζιβάρης και τη μεγαλούπολη του Νταρ ες Σαλάμ, λιμάνι στον Ινδικό ωκεανό. Μέχρις εκεί μπορώ να πω ότι είχα μόλις αγγίξει την περιφέρεια της μαύρης ηπείρου. Αυτές οι πέντε καινούργιες για εμένα χώρες είτε είναι νησιά, είτε ανήκουν στον οικείο σε εμένα αραβικό κόσμο, ενώ στην Τανζανία, που βρίσκεται στην καρδιά της Αφρικής, περιορίστηκα σε δυο πιο εύκολα σε πρόσβαση μέρη.
Το μεγάλο ταξιδιωτικό άλμα στη μαύρη ήπειρο έγινε το 2016. Με ένα μεγάλο ταξίδι διέσχισα τέσσερες καινούργιες για εμένα χώρες, ταξιδεύοντας οδικώς από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε ως τις ακτές της Ναμίμπια στον Ατλαντικό. Ήταν ένα ταξίδι ορόσημο, διάρκειας ενός και πλέον μηνός. Με προίκισε με γνώση και εμπειρία και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για παραπέρα εξερεύνηση της Αφρικής.
Το 2017 προχώρησα στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ταξίδι μου, διάρκειας 55 ημερών. Επισκέφθηκα πρώτη φορά τέσσερες ακόμα χώρες, Μαδαγασκάρη, Λεσότο, Μαυρίκιο και Σεϋχέλλες, χώρια τις «γνωστές» Νότια Αφρική και Αίγυπτο, από τις οποίες ξαναπέρασα.
Τρίτο συνεχόμενο τεράστιο ταξίδι στην Αφρική ήταν το 2018, με διάρκεια 47 ημέρες. Στόχος τρεις καινούργιες χώρες, η Σουαζιλάνδη, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη καθώς και μια χώρα που είχα ξαναπάει, η Τανζανία, την οποία τώρα εξερεύνησα επί δυο εβδομάδες. Ενώ πέρασα και δυο ημέρες στη Νότιο Αφρική. Το όλο ταξίδι ξεκίνησε από το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική και κατέληξε στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο.
Μετά τα τρία αυτά ταξίδια έχω πλέον ταξιδέψει σε 24 χώρες της Αφρικής. Βασικά έχω ταξιδέψει σε μεγάλη έκταση στα κράτη της Βόρειας, Ανατολικής και Νότιας Αφρικής.
Αλλά, αν δει κανείς και το χάρτη, μια τεράστια περιοχή στη Δυτική και Κεντρική Αφρική παραμένει αταξίδευτη από εμένα. Αυτή η τεράστια έκταση, στην περιφέρεια της οποίας βρίσκονται κράτη όπως η Μαυριτανία, η Αγκόλα και η Ουγκάντα, αποτελείται από 28 Αφρικανικά κράτη.
Κατά συνέπεια τα ταξιδιωτικά μου όνειρα στρέφονται σε αυτή την ανεξερεύνητη Αφρικανική απεραντοσύνη. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη για ταξίδια από αρκετές απόψεις.
Ιδιαίτερα αποθαρρυντικό είναι το θέμα της ασφάλειας. Συγκεντρώνει, μαζί με την Κεντρο - Δυτική Ασία, τις περισσότερες αποτρεπτικές ταξιδιωτικές οδηγίες. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα του Γαλλικού ΥΠΕΞ τουλάχιστον δέκα κράτη της περιοχής είναι στο κόκκινο. Δηλαδή η οδηγία είναι «Επίσημη αποθάρρυνση ταξιδιού». Το Νότιο Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία, η Δημοκρατία του Νίγηρα, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί, η Μαυριτανία, είναι στο σύνολο ή στο μεγαλύτερο μέρος τους «κόκκινη ζώνη». Ότι δεν είναι κόκκινο είναι πορτοκαλί (ταξιδέψτε μόνο αν υφίσταται ανάγκη) ή κίτρινο (ταξιδέψτε με αυξημένη επαγρύπνηση). Το πράσινο χρώμα (ταξιδέψτε με τη συνήθη επαγρύπνηση, όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα) δεν υφίσταται σε κανένα μέρος αυτής της απέραντης έκτασης.
Υπάρχουν και άλλα εμπόδια. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβά, το οδικό δίκτυο ελλιπές, οι βίζες δίνονται πολύ δύσκολα από κάποιες χώρες, οι τουριστικές υποδομές ελλιπείς. Και με όλα αυτά ο προϋπολογισμός του ταξιδιού εκτοξεύεται σε σημείο που, σε ότι αφορά ορισμένες χώρες, το ταξίδι γίνεται σχεδόν ανέφικτο.
Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και αν είναι, ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Παραλλάσσοντάς την θα έλεγα ότι ξεκινάει διαβάζοντας ένα βιβλίο - ταξιδιωτικό οδηγό. Η Δυτική Αφρική είναι για εμένα, όπως για όλους τους αληθινούς ταξιδιώτες, ένας μυθικός τόπος. Και ο πρώτος τουριστικός οδηγός που απέκτησα ήταν πριν από τουλάχιστον είκοσι πέντε χρόνια. Ήταν η πρώτη έκδοση του οδηγού «Δυτική Αφρική» των εκδόσεων Lonely Planet. Καθώς το βιβλίο αυτό έγινε αρχαίο, αγόρασα πριν τέσσερα – πέντε χρόνια την όγδοη έκδοση, που είναι του 2013. Ενώ υπάρχει και μια τελευταία ένατη έκδοση του 2017. Ο οδηγός που έχω, του 2013, είναι ένα σοβαρό βοήθημα αλλά οι πληροφορίες του είναι πια αρκετά παλιές. Πάνε ως και δέκα χρόνια πίσω, ενώ πρόκειται για μια περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται σε δυναμική αλλαγή. Ευτυχώς όμως ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Η πληροφόρηση συμπληρώνεται συνεχώς με διάβασμα στο διαδίκτυο και ηλεκτρονική αλληλογραφία.
Φυσικά η περιοχή είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και χωρίς τα προβλήματα που αναφέρθηκαν θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί σε ένα ταξίδι. Στο θέμα που τίθεται, να επιλέξω μια υποπεριοχή, μάλλον είμαι έτοιμος από καιρό. Το ταξίδι μου θα γίνει στο δυτικό άκρο της Αφρικής.
Εδώ βρίσκονται δυο χώρες που είναι αρκετά τουριστικές, η Γκάμπια και η Σενεγάλη. Και οι δύο θεωρούνται σχετικά ήσυχες και δεν απαιτείται βίζα για την επίσκεψή τους.
Θα προσθέσω στο ταξίδι μου μια μικρή γειτονική χώρα, νοτιότερα. Τη Γουινέα Μπισάου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια εθεωρείτο άντρο εμπόρων ναρκωτικών και οι ταξιδιωτικές οδηγίες ήταν αποτρεπτικές. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ειδήσεις ότι η κατάσταση βελτιώθηκε. Και πως η βίζα είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως στο προξενείο που έχει η Γουινέα Μπισάου στη νότια Σενεγάλη.
Αλλά το ταξίδι μου θα επεκταθεί και προς βορρά. Εδώ βρίσκεται μια μεγάλη σε έκταση χώρα. Η Μαυριτανία, με έκταση οκτώ φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, που όπως αναφέρθηκε βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο κόκκινο. Όμως η κατάσταση βελτιώνεται και τα μέρη που ενδιαφέρουν βρίσκονται πλέον στην «κίτρινη ζώνη».
Το ταξίδι περιπέτειας στη Δυτική Αφρική πρέπει να προχωρήσει βορειότερα. Διασχίζοντας το υπό Μαροκινή διοίκηση, που όμως διεθνώς αμφισβητείται, έδαφος της Δυτικής Σαχάρας θα ταξιδέψω στο νότιο Μαρόκο. Για να καταλήξω στο Μαρακές ένα μέρος που έχω ταξιδέψει πριν σαράντα σχεδόν χρόνια, το Δεκέμβρη του 1980.
Ιδού λοιπόν το τελικό ταξιδιωτικό σχέδιο. Αναχώρηση αεροπορικώς μέσω Ισπανίας (αεροδρόμιο Βαρκελώνης – εταιρία Volotea) στις 18 Φεβρουαρίου.
Άφιξη τη νύχτα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο του Μπαντζούλ, στη Γκάμπια.
Η Γκάμπια είναι μια μικρή χώρα, έχει έκταση μόλις 11.295 τ.χλμ. Θα διαθέσω τέσσερες ή πέντε ημέρες να την επισκεφθώ.
Μετά θα περάσω στη νότια Σενεγάλη. Στην πόλη Ziguinchor, που είναι πρωτεύουσα της περιοχής Casamance. Θα πάω στο εκεί προξενείο της Γουινέας Μπισάου, για να βγάλω βίζα.
Θα ταξιδέψω στη Γουινέα Μπισάου για περίπου πέντε ημέρες. Στόχος μου η πρωτεύουσα Μπισάου και το αρχιπέλαγος των νησιών Bissagos (Μπισάγκος). Από το οποίο ελπίζω να δω τουλάχιστον το κυριότερο, το νησί Bubaque.
Θα επιστρέψω στο Ziguinchor και θα διαθέσω κάπου τέσσερες ημέρες για να επισκεφθώ την περιοχή Casamance. Είναι μια τροπική περιοχή εκατέρωθεν του μεγάλου ποταμόκολπου του ομώνυμου ποταμού, που είναι πολύ διαφορετική από την υπόλοιπη Σενεγάλη.
Μετά το Casamance θα περάσω βόρεια της Γκάμπια για να επισκεφθώ την κεντρική και βόρεια Σενεγάλη. Τα μέρη που με ενδιαφέρουν περισσότερο είναι το Δέλτα του ποταμού Σαλούμ, οι πόλεις Joal-Fadiuth στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα, η πρωτεύουσα της χώρας Ντακάρ με το ιστορικό νησάκι Γκορέ και τέλος η αποικιακή πόλη Σαιν Λουί, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Σενεγάλη. Αυτός ο γύρος θα μου πάρει τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Στη συνέχεια θα περάσω τον ποταμό Σενεγάλη για να μπω στη Μαυριτανία. Θα μείνω στην πρωτεύουσα της χώρας, το Νουακσότ. Στόχος μου είναι να επισκεφθώ την περιοχή Αντράρ. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου πεντακοσίων – εξακοσίων χιλιομέτρων Βορειανατολικά, στα βάθη της ερήμου Σαχάρας. Το διαμάντι της περιοχή είναι η μυθική όαση Chinguetti, ιερή πόλη και μεσαιωνικά κέντρο παιδείας για τους μουσουλμάνους, με βιβλιοθήκες που αποθησαυρίζουν αρχαία χειρόγραφα. Θα χρειαστούν πάλι κάπου τέσσερες ημέρες για την περιοχή Αντράρ.
Από το Αντράρ δεν υπάρχει κατευθείαν δρόμος για το Μαρόκο. Το τελειότερο θα ήταν να έπαιρνα το περίφημο τρένο του σιδηρομεταλλεύματος, που διασχίζει ολονύκτια την έρημο, για να φθάσω στο Nouadhibou. Η πόλη αυτή είναι λιμάνι στον Ατλαντικό.
Εναλλακτικά, αν κάτι πάει στραβά, όπως θέμα ασφάλειας, θα μεταβώ από το Νουακσότ στο Nouadhibou οδικώς. Το πέρασμα από τη Μαυριτανία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Από το Nouadhibou μπορώ να περάσω τα σύνορα του Μαρόκου.
Διασχίζοντας το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας θα κάνω στάσεις στη Dakhla και το Laayoune. Συνεχίζοντας στο Μαρόκο θα περάσω από το Αγκαδίρ (που δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα) και θα φθάσω στην παραθαλάσσια πόλη Εσαουίρα, την οποία θέλω να επισκεφθώ δυο – τρεις ημέρες. Και θα καταλήξω στο Μαρακές από όπου προβλέπεται να πάρω το αεροπλάνο, της Aegean airlines, που θα με φέρει πίσω στην Αθήνα στις 28 Μαρτίου.
Αυτή η διάσχιση του Μαρόκου είναι μια διαδρομή σχεδόν δύο χιλιάδων χιλιομέτρων. Με τις επισκέψεις που στοχεύω χρειάζονται περίπου δέκα ημέρες ταξιδιού.
Από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 28 Μαρτίου είναι ακριβώς σαράντα ημέρες, των δυο ακραίων ημερών περιλαμβανομένων. Το ταξίδι περιλαμβάνει επίσκεψη σε τέσσερες χώρες της Δυτικής Αφρικής για πρώτη μου φορά: Γκάμπια, Σενεγάλη, Γουινέα Μπισάου και Μαυριτανία. Επί πλέον την επίσκεψη για αρκετό χρονικό διάστημα και σε αρκετή εδαφική έκταση στο Μαρόκο. Μια χώρα που έχω ξαναπάει. Αλλά πριν πολλά χρόνια. Και που τώρα την προσεγγίζω διασχίζοντας πρώτη φορά τα απέραντα εδάφη της Δυτικής Σαχάρας.
Ο χρόνος είναι μελετημένος και ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες. Υπόψη ότι υπάρχει μια μεγάλη δόση ερήμου Σαχάρας στο πρόγραμμά μου. Η Μαυριτανία είναι σχεδόν όλη τμήμα της ερήμου, αλλά και το μισό τουλάχιστον μέρος του ταξιδιού μου στο Μαρόκο είναι διάσχιση της ερήμου. Η καλύτερη εποχή στη Σαχάρα και τη Δυτική Αφρική είναι από Νοέμβρη έως και Φεβρουάριο. Εγώ θα επεκταθώ σχεδόν όλο το μήνα Μάρτη. Εντάξει φαίνεται. Ενώ στο Μαρακές, ο Μάρτης είναι ένας από τους καλύτερους μήνες.
Αυτά ως προς το χρόνο, που είναι πολύ σημαντικά για την προετοιμασία και οργάνωση του ταξιδιού.
Πάμε τώρα να το δούμε μια άλλη σημαντική διάσταση, που λέγεται χρήμα. Το οικονομικό κόστος της περιοχής φαίνεται μέτριο έως χαμηλό. Πολύ μεγάλη εξοικονόμηση γίνεται λόγω της οργάνωσης του ταξιδιού με ελάχιστες και φθηνές αεροπορικές πτήσεις. Το εισιτήριο αεροπορικής μετάβασης από Αθήνα στο Μπαντζούλ της Γκάμπια, μέσω Βαρκελώνης, κόστισε 188 ευρώ. Η απευθείας πτήση επιστροφής από το Μαρακές στην Αθήνα, 92 ευρώ. Σύνολο μόνο 280 ευρώ, ένα ποσό πολύ μικρό για τέτοιο μακρινό και μεγάλο ταξίδι.
Και υπόψη ότι αυτή η σχεδίαση του ταξιδιού δε γίνεται τόσο για εξοικονόμηση χρημάτων όσο για εξοικονόμηση χρόνου. Τα πισωγυρίσματα που συνεπάγονται οι πτήσεις μετ` επιστροφής είναι χάσιμο χρόνου. Πολύ περισσότερο μετράει για μένα το γεγονός ότι το ταξίδι είναι στο σύνολό του επιφανειακό, overland που λέμε. Αυτή η συνέχεια του ταξιδιού στην επιφάνεια της γης, που δε διακόπτεται με αεροπορικές μετακινήσεις, κάνει αμεσότερη την επαφή με τα μέρη που διασχίζω. Έτσι ήταν και δυο πρόσφατα προηγούμενα ταξίδια στην Αφρική που με μάγεψαν. Το 2016 οδικώς από το Χαράρε της Ζιμπάμπουε ως τις ακτές της Ναμίμπια στον Ατλαντικό. Το 2018 το μεγαλειώδες οδοιπορικό από το Γιοχάνεσμπουργκ ως το Κιλιμάντζαρο. Τα αναφέρω ενδεικτικά, διότι παρουσιάζουν κάποια ομοιότητα ως προς το σχεδιασμό. Όμως είναι μόνιμη η προσπάθειά μου να ταξιδεύω όπου γίνεται επάνω στο φλοιό της Γής. Αποφεύγω όπου είναι δυνατόν τα αεροπλάνα και όταν τα χρησιμοποιώ εξετάζω την περίπτωση να επιστρέψω από αεροδρόμιο διαφορετικό από εκείνο που ξεκίνησα το ταξίδι.
Με όλα αυτά που ανέφερα έχω βέβαια κάνει κάποιο προϋπολογισμό του ταξιδιού. Υπολογίζω ότι τα έξοδά του είναι κατά μέση τιμή 3,500 ευρώ. Στην ατυχέστερη και πιο δαπανηρή εκδοχή θα ξοδέψω 4,000 ευρώ.
Τελευταίες προετοιμασίες.
Ταξιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίο επίπεδο, “silver”. Κόστισε 142,70 ευρώ.. Περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά έξοδα και αποζημίωση σε τυχόν απώλεια αποσκευών.
Φάρμακα εναντίον της ελονοσίας (μαλάρια). Περίπου τριάντα χάπια μαλαρόν, για τον πρώτο μήνα του ταξιδιού, που θα περάσω από περιοχές με μαλάρια.
Επίσης εντομοαπωθητική κρέμα. Αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50. Και σταγόνες κολλυρίου για τα μάτια.
Και τέλος, πολύ σοβαρό αυτό μιας και ζούμε ημέρες με εξάπλωση του ιού Covid – 19, μερικές μάσκες προστασίας αναπνοής.
Ετοιμασία των αποσκευών. Μια μικρή βαλίτσα με ρόδες, που μπορεί να χωρέσει στην καμπίνα του αεροσκάφους, με βάρος δέκα κιλά. Επί πλέον ένα μικρό σακίδιο ώμου στο οποίο μεταφέρονται τα πιο πολύτιμα είδη. Ταξιδιωτικά έγγραφα, φωτογραφική μηχανή, φάρμακα, κινητό τηλέφωνο και φορτιστές.
Ανάμεσα στα απαραίτητα έγγραφα, που όταν ταξιδεύω στη μαύρη Αφρική πρέπει να το έχω πρόχειρο, στο σακίδιο του ώμου, περιλαμβάνονται τα διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού. Έχω κάνει εμβόλια για ηπατίτιδα Α και Β, αντιτετανικό, για χολέρα, τυφοειδή πυρετό και κίτρινο πυρετό. Το τελευταίο το απαιτούν σε πολλά Αφρικανικά κράτη προκειμένου να εκδοθεί βίζα.
Έκανα κράτηση ενός δωματίου για τις δυο πρώτες διανυκτερεύσεις, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Θα μείνω σε ένα μικρό ξενοδοχείο της πόλης Σερεκούντα. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γκάμπια. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα και επειδή προβλέπεται να φθάσω αργά το βράδυ, ζήτησα από το ξενοδοχείο να στείλουν ταξί για να με παραλάβει στο αεροδρόμιο.
Για τις υπόλοιπες ημέρες του ταξιδιού δεν έκανα κρατήσεις. Το πρόγραμμά μου πρέπει να παραμείνει αρκετά ευέλικτο, πράγμα που δε γίνεται αν έχω κάνει εκ των προτέρων κρατήσεις δωματίου. Ενώ δε φαίνεται να υπάρχει και ανάγκη. Από ότι βλέπω υπάρχουν παντού καταλύματα σε βατές τιμές.
Τελευταία φροντίδα είναι να αφήσω κάποιον ενημερωμένο προκειμένου να επικοινωνώ με τα μετόπισθεν! Αυτός είναι ο Γ που τον εμπιστεύομαι και με νοιάζεται. Θα πάρει κλειδιά για το διαμέρισμά μου και θα είμαστε σε επαφή μέσω του ιντερνέτ. Οι άλλοι δεν χρειάζεται να ενημερωθούν για το ταξίδι μου. Δεν έχω να περιμένω από αυτούς κάποια βοήθεια. Και δυστυχώς η εμπειρία μου είναι κακή. Όταν το ταξίδι μαθεύεται σε πολλούς, αρχίζουν τα ζηλόφθονα σχόλια.
Ο Γ πήρε και τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου. Η μετάβαση από το σπίτι στο αεροδρόμιο της Αθήνας γίνεται ευκολότερα με τη δημόσια συγκοινωνία. Αύριο έχει προκηρυχθεί απεργία μετρό και λεωφορείων στην Αθήνα. Αλλά όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά, θα λειτουργεί ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.
Με πράσινο χρώμα χρωματίζονται οι 24 χώρες στις οποίες έχω ταξιδέψει πριν το παρόν ταξίδι. Με κίτρινο οι τέσσερες χώρες – στόχος αυτού του ταξιδιού. Με κόκκινη γραμμή σημειώνεται το ταξιδιωτικό δρομολόγιο που έχω χαράξει, ανάμεσα στο Bissau και το Μαρακές.
Last edited: