• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ταξιδευοντας τα χρονια της χουντας

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Δεν υπήρχε περίπτωση να μη βγουν τα τανκς σε κάθε ευκαιρία.
Δεν μιλάω για να πάρουν θέσεις μάχης όπως στο Πολυτεχνείο, αλλά για απλές μετακινήσεις, από στρατόπεδο σε στρατόπεδο. Για κάθε μετακίνηση των τανκς επιλέγονταν επίτηδες οι κεντρικοί δρόμοι. Στη Βασ. Σοφίας έβγαιναν όλη την ώρα. Μη κοιτάς τώρα που είναι μαντρωμένα και μόνο στις παρελάσεις βγαίνουν.
Και φυσικά δεν βγήκαν μόνο στο Πολυτεχνείο και στην εισβολή στην Κύπρο. Βγήκαν και στο κίνημα του βασιλιά, στο "δημοψήφισμα", αλλά και όταν ο Ιωαννίδης έριξε τον Παπαδόπουλο.
Και όσο περίεργο και αν ακούγεται, ναι η Αθήνα είχε φαβέλες, ολόκληρες παραγκουπόλεις εκτός κέντρου και καθως πρέπει συνοικιών.
Όσοι δεν το πιστεύετε δειτε την ταινία "Συνοικία το Όνειρο".

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=404776

Last edited by a moderator:

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Κανονικότατες παραγκουπόλεις είχε.
Ιλίσια,Ζωγράφου,Βύρωνας,Καισαριανή απέραντες φτωχογειτονιές.

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Τι ωραίο θέμα και τι σωστές πληροφοριες !
Οπως ακριβώς τα γραφουνε οι εκλεκτοι συμφορουμίτες παραπάνω . Τι μου θυμίσατε !
Αν υπηρχε φτωχεια Σαιτα ; Τόση όση δεν φανταζεσαι ... μεταναστες που εστελναν μπαουλα με ρουχα και σεντονια απο την Αμερική και μαζευόταν η γειτονια και τα θαυμαζε λες και ήταν διαμάντια , χαριζε οποια δεχοταν μπαούλο καλσον στις γειτονισσες και σεντονια στα ανυπαντρα κοριτσια για τη προικα τους και γινοταν Ανάσταση .......
Ηλεκτρικο ρευμα στο χωριο μου ηρθε το 1969 !
αυτά σκεφτομαι τωρα με τη κριση (για καλοπερασακηδες ακομα αλλά δυστυχως εχουμε μέλλον ) και αναρωτιέμαι πόσο γρηγορα ξεχναμε και πόσο γρήγορα καλομάθαμε ....

tripakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
και αναρωτιέμαι πόσο γρηγορα ξεχναμε και πόσο γρήγορα καλομάθαμε ....
ΚΙΚΙ το πιστευεις και το θεωρεις κακο αυτο που λες; Προσεχε γιατι θα σε καταταξω ως trendy δεξια.

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
ΚΙΚΙ το πιστευεις και το θεωρεις κακο αυτο που λες; Προσεχε γιατι θα σε καταταξω ως trendy δεξια.
:haha::haha::haha:
Βρε trendy να ειμαι και οτι ναι :bleh:
Σημερα κυκλοφορω με ροζ περουκα και όλοι μου λενε " μα τι τρεντυ είσαστε" και πολυ το χαιρομαι :haha:

XRISTOS71

Member
Αν υπηρχε φτωχεια Σαιτα ; Τόση όση δεν φανταζεσαι ... μεταναστες που εστελναν μπαουλα με ρουχα και σεντονια απο την Αμερική και μαζευόταν η γειτονια και τα θαυμαζε λες και ήταν διαμάντια , χαριζε οποια δεχοταν μπαούλο καλσον στις γειτονισσες και σεντονια στα ανυπαντρα κοριτσια για τη προικα τους και γινοταν Ανάσταση .......
αυτά σκεφτομαι τωρα με τη κριση (για καλοπερασακηδες ακομα αλλά δυστυχως εχουμε μέλλον ) και αναρωτιέμαι πόσο γρηγορα ξεχναμε και πόσο γρήγορα καλομάθαμε ....
δηλαδή μέσα στην επταετία της χούντας ??

και έχετε και παράπονα τώρα !!!!!!!!

τρέντυ χωριό :haha::haha:

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Αν υπηρχε φτωχεια Σαιτα ; Τόση όση δεν φανταζεσαι ... μεταναστες που εστελναν μπαουλα με ρουχα και σεντονια απο την Αμερική και μαζευόταν η γειτονια και τα θαυμαζε λες και ήταν διαμάντια ,

δεν είχαν άδικο και τα θαυμάζανε γιατί είναι λουλουδάτα!! σπάνιο για τότε
γράφουν: cannon monticello New York USA.!!
πάντως τα άσπρα βαμβακερά δικά μας είναι πιο υγιεινά

ηλεκτρικό ψυγείο το 1961, μέχρι τότε του πάγου. παγοκολόνα!!

XRISTOS71

Member
ερώτηση : ισχύει οτι όσοι έκαναν παιδιά επί χούντας έπαιρναν επίδομα η κάτι αντίστοιχο ????

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Η χούντα είχε δύο πρόσωπα.
Το ένα ήταν το καλό πρόσωπο με έργα σε όλη την επικράτεια, με εργοστάσια και κατασκευή δρόμων. Είναι αλήθεια ότι στα χρόνια της δικτατορίας έγιναν οι περισσότεροι δρόμοι της χώρας και πήγε ο ηλεκτρισμός σχεδόν παντού. Το σύνθημα ήταν "πολιτισμός - εξηλεκτρισμός". Δόθηκαν χαμηλότοκα δάνεια στα φτωχότερα στρώματα και η Ελλάδα ανέπτυξε μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία, ενώ οι εξαγωγές πήραν την ανιούσα. Μπήκαν βάσεις εξευρωπάϊσμού της χώρας με διάφορα νομοσχέδια. Θυμάμαι που στα χωριά είχε γίνει υποχρεωτική η κατασκευή τουαλέτας ΜΕΣΑ στα σπίτια και όχι έξω (μέχρι τότε τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν τουαλέτες και μπάνιο).
Γενικά υπήρχε μια εικόνα ευμάρειας, ειρήνης και προόδου. Αποτέλεσμα ήταν όπου πήγαιναν οι δικτάτορες να τους υποδέχεται ο κόσμος με χειροκροτήματα. Και δεν ήταν καθόλου στημένα αυτά, πραγματικά ο κόσμος τους επευφημούσε. Ίσως γιατί ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε μια σταθερότητα στη ρημαγμένη από τους πολέμους Ελλάδα.

Υπήρχε και το άλλο πρόσωπο όμως:
Φυλακίσεις και εξορίες, καταπίεση κάθε αντιφρονούντα και συνεχής προπαγάνδα σε στάδια και γήπεδα, σε πλατείες και κινηματογράφους. Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο πολύς κόσμος δεν είχε ιδέα τι γινόταν στα ξερονήσια, ή δεν ήθελε να γνωρίζει.
Ίσως να ήταν το αντάλλαγμα για την ήσυχη ζωή που πρόσφερε στις μάζες η χούντα. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε, ήταν ότι αν σε έπιαναν για οτιδήποτε - είτε πολιτικό είτε ποινικό - έτρωγες πολύ ξύλο από την αστυνομία.
Θυμάμαι ότι είχαμε δίσκους του Θεοδωράκη και ο πατέρας μου τους έβαζε να παίζουν αλλά χαμηλά, "για να μην ακούσουν οι γείτονες". Αλλά πέραν τούτου, τίποτα άλλο.
Η χούντα εφάρμοσε την ιστορικά, απόλυτα πετυχημένη συνταγή "άρτος και θεάματα", δηλαδή ο κοσμάκης ήταν χορτάτος και το ποδόσφαιρο, τα λουναπάρκ και το λαϊκό σινεμά ευημερούσαν. Γιαυτό και έφερε και την τηλεόραση: για εκσυγχρονισμό, αλλά και χειραγώγηση των μαζών.
Μη ξεχνάμε επίσης, ότι το ΚΚΕ ήταν παράνομο και πριν τη χούντα στα "δημοκρατικά" χρόνια του 50 και του 60.
Οπότε, δεν φάνηκε και πολύ η καταπίεση, αυτοί που καταπιέζονταν, το πάθαιναν και πιο πριν, γιαυτό και δεν έκανε και μεγάλη διαφορά για την πλειοψηφία.

maska_29

Member
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
Να δω το Σέλας...
Δεν έχει να κάνει με ταξίδια αλλά... πριν λίγες μέρες πέτυχα στην τηλεόραση μια εκπομπή της «Μηχανής του Χρόνου» για την περίοδο της χούντας. Προσωπικά βρήκα ενδιαφέρουσα την εκπομπή μιας και ανέφερε άγνωστες (για μένα τουλάχιστον) πληροφορίες για εκείνη την περίοδο.
Για όποιον ενδιαφέρεται

Last edited by a moderator:
Επόμενο Ταξίδι
Χονγκ Κονγκ
Ταξίδι-Όνειρο
Γύρος του κόσμου
Πολύ ωραίο θέμα, μπράβο τριπάκια! Οι συμβολές σου στο τραβελστοριες είναι καθοριστικές (βλέπε οφφ τόπικ) και ποιοτικές.

Τη μηχανή του χρόνου την είδα κι εγώ, πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα! Να το δείτε, αξίζει το χρόνο σας.

Spyros-007

Member
Επόμενο Ταξίδι
Δεν ξέρω ...
Ταξίδι-Όνειρο
Ταϊλανδη κα ξανά Ταϊλάνδη
Εγω δεν θα ξεχάσω ποτέ τη σφραγίδα στο διαβατήριο: ΙΣΧΥΕΙ ΔΙΑ (ανέφερε τη χώρα και ποιό σπάνια τις χώρες) ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΕΠΙΣΡΟΦΗ, άντε και ένα, VIA JUGOSLAVIA.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.401
Νεότερο μέλος
Engie

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom