• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Ταξιδευοντας τα χρονια της χουντας

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Σε αυτή την καταπληκτική έρευνα Θέλεις Παπαδόπουλο μαλάκα; - Eagainst.com κάπου στη μέση εμφανίζεται η Χούντα σε αριθμούς που για κάποιους απροσδιόριστους (αλλά πολύ προσδιορισμένους!) λόγους με την πάροδο των ετών κάποιοι έκαναν παράδειγμα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας.

Δείτε λοιπόν πιο προσεκτικά ποια ήταν η οικονομία της Χούντας.Για όσους ενοχλούνται από το ύφος του κειμένου ας το ξεπεράσουν και ας επικεντρωθούν στα νούμερα.

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
ΣριΛάνκα,Βενεζουέλα ξανά!
Δεν νομίζω να ενοχλείται κανένας με το ύφος του κειμένου, γιατί λέει αλήθειες.
Αλλά σε κανένα post του θέματος που άνοιξε ο tripakias δεν αναφέρεται ότι η χούντα έκανε ένα οικονομικό θαύμα, απλά σε ένα σημείο εγώ έγραψα ότι υπήρχε η εικόνα της ευμάρειας. Όχι ότι πραγματικά υπήρχε ευμάρεια.
Οπότε, προς τι η όλη ανάλυση?

maltakias

Member
Επόμενο Ταξίδι
Όπου λάχει
Ταξίδι-Όνειρο
Περού
Μα δεν αναφέρθηκα σε κάποιον προσωπικά,αλλά σε μια παραφιλολογία που μερικοί συμπολίτες μας παπαγαλίζουν περί "οικονομικού θαύματος" της Χούντας.Όλο και σε κάποιον τέτοιο θα έχετε πέσει.

Όσο για το "κανένας δεν ενοχλείται" μην το δένεις κόμπο.Και στατιστικά να το πάρεις όλο και μερικούς φιλοχουντικούς θα έχουμε εδώ μέσα.

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Με βάλατε στα φυτίλια τώρα μ΄αυτό το θέμα. Πρέπει να ψάξω να βρω το πρώτο μου διαβατήριο (κάπου το πήρε το μάτι μου πριν καν΄να μήνα αλλά δε θυμάμαι τώρα πού), να το σκανάρω και ν' ανεβάσω φωτο. Πλάκα θα έχει! (Ναι, πριν το ΄70 ήταν! ) :)

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
Εγώ τα έχω όλα τα διαβατήρια!!!! Ακόμα και τα παλιά τα μπλε!

soudianos

Member
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Η χούντα είχε δύο πρόσωπα.
Το ένα ήταν το καλό πρόσωπο με έργα σε όλη την επικράτεια, με εργοστάσια και κατασκευή δρόμων. Είναι αλήθεια ότι στα χρόνια της δικτατορίας έγιναν οι περισσότεροι δρόμοι της χώρας και πήγε ο ηλεκτρισμός σχεδόν παντού. Το σύνθημα ήταν "πολιτισμός - εξηλεκτρισμός". Δόθηκαν χαμηλότοκα δάνεια στα φτωχότερα στρώματα και η Ελλάδα ανέπτυξε μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία, ενώ οι εξαγωγές πήραν την ανιούσα. Μπήκαν βάσεις εξευρωπάϊσμού της χώρας με διάφορα νομοσχέδια. Θυμάμαι που στα χωριά είχε γίνει υποχρεωτική η κατασκευή τουαλέτας ΜΕΣΑ στα σπίτια και όχι έξω (μέχρι τότε τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν τουαλέτες και μπάνιο).
Γενικά υπήρχε μια εικόνα ευμάρειας, ειρήνης και προόδου. Αποτέλεσμα ήταν όπου πήγαιναν οι δικτάτορες να τους υποδέχεται ο κόσμος με χειροκροτήματα. Και δεν ήταν καθόλου στημένα αυτά, πραγματικά ο κόσμος τους επευφημούσε. Ίσως γιατί ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε μια σταθερότητα στη ρημαγμένη από τους πολέμους Ελλάδα.

Υπήρχε και το άλλο πρόσωπο όμως:
Φυλακίσεις και εξορίες, καταπίεση κάθε αντιφρονούντα και συνεχής προπαγάνδα σε στάδια και γήπεδα, σε πλατείες και κινηματογράφους. Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο πολύς κόσμος δεν είχε ιδέα τι γινόταν στα ξερονήσια, ή δεν ήθελε να γνωρίζει.

Ίσως να ήταν το αντάλλαγμα για την ήσυχη ζωή που πρόσφερε στις μάζες η χούντα. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε, ήταν ότι αν σε έπιαναν για οτιδήποτε - είτε πολιτικό είτε ποινικό - έτρωγες πολύ ξύλο από την αστυνομία.
Θυμάμαι ότι είχαμε δίσκους του Θεοδωράκη και ο πατέρας μου τους έβαζε να παίζουν αλλά χαμηλά, "για να μην ακούσουν οι γείτονες". Αλλά πέραν τούτου, τίποτα άλλο.
Σημειώνω και την απαγόρευση ακρόασης των BBC, Ντότσε Βέλλε
και φυσικά των σταθμών του παραπετάσματος!!
Η χούντα εφάρμοσε την ιστορικά, απόλυτα πετυχημένη συνταγή "άρτος και θεάματα", δηλαδή ο κοσμάκης ήταν χορτάτος και το ποδόσφαιρο,
Δάκτυλο της χούντας στον αθλητισμό:
Χαράς ευαγγέλια για τον φίλαθλο και μη κόσμο. όπως με τις μέρες του ευρωπαϊκού. Ο Παναθηναϊκός περνά στο τελικό του Γουέμπλεϊ εναντίον του Άγιαξ, αφού πριν απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου με 3-0, πρώτος αγώνας στο Βελιγράδι 4-1!!! Πολλοί λένε ακόμη και σήμερα για διμερή εμπορική συμφωνία χούντας-Γιουγκοσλαβίας!!!

Περιθωριοποίηση του Εργοτέλη ομάδα τότε Β εθνικής μαζί με τον ΟΦΗ, από ένα διάταγμα της στιγμής που απαγόρευε 2 ομάδες από την ίδια πόλη να βρίσκονται στην ίδια κατηγορία!!. Ο λόγος ήταν ότι ο Εργοτέλης είχε ιδρυθεί από δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες, και ότι στο γήπεδο του το Μαρτινέγκο το 1966 είχε δώσει συναυλία ο Μ. Θεοδωράκης. Τότε όλοι σχεδόν οι παίκτες του μεταγράφηκαν στον ΟΦΗ. Την επόμενη χρονιά, ΟΦΗ και Ελευσίνα δώσανε αγώνα μπαράζ για την Ά εθνική στο υποτίθεται ουδέτερο... γήπεδο των Χανίων. Με 3-0 ο ΟΦΗ των Δ. Παπαδόπουλου και του Βουζουνεράκη πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ά εθνική.
Άλλο από Κρήτη:Η ομάδα των Χανίων με αρχηγό τον Δαμανάκη κυριαρχούσε στην πρώτη θέση της Β εθνικής με μεγάλη διαφορά βαθμών από το δεύτερο. Τον Σεπτ. του 68 έγινε το πρώτο δημοψήφισμα των συνταγματαρχών για το σχέδιο συντάγματος. ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Την παραμονή του δημοψηφίσματος ημέρα Σάββατο βράδυ, στο γεμάτο από κόσμο, γνωστό σας, λιμάνι των Χανίων, παρουσιάστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο γραμμένο από φωτιές ΟΧΙ δίπλα στον Ενετικό Φάρο. Ο κόσμος χειροκροτούσε. Οι δράστες...εξαφανίστηκαν. Αποτέλεσμα ήταν τα "Χανιά" να χάσουν τη πρώτη σίγουρη άνοδο τους στην Ά εθνική.

τα λουναπάρκ και το λαϊκό σινεμά ευημερούσαν. Γιαυτό και έφερε και την τηλεόραση: για εκσυγχρονισμό, αλλά και χειραγώγηση των μαζών.
Μη ξεχνάμε επίσης, ότι το ΚΚΕ ήταν παράνομο και πριν τη χούντα στα "δημοκρατικά" χρόνια του 50 και του 60.
Οπότε, δεν φάνηκε και πολύ η καταπίεση, αυτοί που καταπιέζονταν, το πάθαιναν και πιο πριν, γιαυτό και δεν έκανε και μεγάλη διαφορά για την πλειοψηφία.
έφχ traveladdict που μου τα θύμησες...
παραδείγματα πολιτικής της χούντας. αλλού καρότο κι αλλού μαστίγιο. Μαζί δεν πήγαιναν

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Εγώ τα έχω όλα τα διαβατήρια!!!! Ακόμα και τα παλιά τα μπλε!
και εγω τα εχω όλα , προλαβα και το πρωτο ήταν μπλε και εδειχνα προσφατα στα παιδια μου τη σφραγιδα με το συνάλλαγμα των 250 δολλαριων (μία φορά το χρονο , χωρις να υπαρχουν εννοειται πιστωτικες ή χρεωστικες κάρτες ) και με κοιτουσαν με γουρλωμενα μάτια . Ειχαν βογγήξει οι φοδρες των ρουχων μας τότε .
Ωραιο τοπικ , να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαίνουν οι νέοι:lol:

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Ε, ναι, για τέτοιο μπλε μιλάω, το μακρόστενο "Βασίλειον της Ελλάδος" ! :)
βρε Λαζαρε πες μου το μυστικο και μένα , πως διατηρησες ετσι ,σε εκανα για συνομήλικο !! :shock:
Προλαβες το "βασιλειο της Ελλαδος" ή αρχισες τα ταξιδια παιδιοθεν ;:roll:

babaduma

Member
Επόμενο Ταξίδι
terra incognita
Ταξίδι-Όνειρο
α του Κενταύρου
Προλαβες το "βασιλειο της Ελλαδος" ή αρχισες τα ταξιδια παιδιοθεν ;:roll:
Μην ξεχνάς ότι το "Βασίλειον" "καταργήθηκε" το 1973 με το δημοψήφισμα της χούντας. Όσο για το πρώτο ταξίδι μου στο εξωτερικό, το έχω γράψει και αλλού, ήταν το 1968, μαθητής δημοτικού, στην Κύπρο - υποχρεωτική μετακόμιση λόγω μετάθεσης του πατέρα μου. Και αεροπορικώς, παρακαλώ, με Comet B της Ολυμπιακής του Ωνάση. ;)

KIKI

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ιορδανία
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική Ναμιμπια
Μην ξεχνάς ότι το "Βασίλειον" "καταργήθηκε" το 1973 με το δημοψήφισμα της χούντας. Όσο για το πρώτο ταξίδι μου στο εξωτερικό, το έχω γράψει και αλλού, ήταν το 1968, μαθητής δημοτικού, στην Κύπρο - υποχρεωτική μετακόμιση λόγω μετάθεσης του πατέρα μου. Και αεροπορικώς, παρακαλώ, με Comet B της Ολυμπιακής του Ωνάση. ;)
Α τώρα εξηγειται , αν ταξιδευεις απο το δημοτικο οντως το προλαβες :lol:
και εγω το προλαβα το "βασιλειον" αλλά αρχισα να ταξεδευω στο εξωτερικο το 1980 .
παντως αν το βρεις θα εχει ενδιαφερον , σκαναρε το :)

traveladdict

Member
Επόμενο Ταξίδι
Λος Άντζελες
Ταξίδι-Όνειρο
Μην ξεχνάς ότι το "Βασίλειον" "καταργήθηκε" το 1973 με το δημοψήφισμα της χούντας.
Το δημοψήφισμα με το απίστευτο σλόγκαν "Ψήφισε ότι θέλεις. Ψήφισε ΝΑΙ!"
Μα πως θα ψηφίσω ότι θέλω μαντάμ, όταν μου λες να ψηφίσω ΝΑΙ?
Και ήταν φαρδύ-πλατύ αναμμένο με γαλάζιο νέον στο Λυκαβητό.

http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3456&thid=15237

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh