Alkis_93
Member
- Μηνύματα
- 27
- Likes
- 16
Καλη χρονιά χρονια πολλα.Υπαρχει κατι νεοτερο σχετικα με την εισοδο στην Τουρκια και την επιστροφη Ελλαδα? Η ισχυουν αυτα που ειχαμε γραψει απο πανω? Ευχαριστωω
Προς το παρόν όχι, ότι διαβάζεις από πάνωΚαλη χρονιά χρονια πολλα.Υπαρχει κατι νεοτερο σχετικα με την εισοδο στην Τουρκια και την επιστροφη Ελλαδα? Η ισχυουν αυτα που ειχαμε γραψει απο πανω? Ευχαριστωω
Όπως θα γράψω και στο θέμα "Οδικώς στην Κωνσταντινούπολη",ήρθα σήμερα στην Πόλη.Τόσο στους 3 ελέγχους στους Κήπους,αλλά και πουθενά αλλού μέχρι τώρα,δεν μας έχουν ζητήσει το Τουρκικό PLF ,αλλά και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.Αυτο βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κάποιος να τα έχει μαζί του.Προς το παρόν όχι, ότι διαβάζεις από πάνω
Σημερα επιστραφώ απο κωνσταντινουπολη , μονο στο Πύργο του Γαλατα μας ζήτησαν πιστοποιητικό εμβολιασμού πουθενα αλλουΕίσοδοι στο ξενοδοχείο,σε μαγαζιά,εστιατόρια,εμπορικά κέντρα,κανείς δεν μας ζήτησε το Τουρκικό PLF ή πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Καλησπέρα. Επειδή σχεδιάζουμε με τον σύζυγο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες εβδομάδες, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι χαρτιά σας ζητήθηκαν κατά την είσοδο σας στην Τουρκία σχετικά με τον covid και τι κατά την επιστροφή σας στα ελληνικά σύνορα??Ας καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με το οδικό ταξίδι από Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη.
Από Θεσσαλονίκη προς τελωνείο Κήπων 3 με 3.30 ώρες ανάλογα με την ταχύτητα και την αφετηρία. Το όριο ταχύτητας στο μεγαλύτερο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου είναι 130 χλμ/ώρα. Κόστος διοδίων o/w περίπου 10 ευρώ (12.2021).
Στην Ελληνική πλευρά τυπικός έλεγχος ταυτότητας/διαβατηρίου.
Στην Τουρκική πλευρά 4 στάσεις. Στην πρώτη και την τελευταία σταματάς και περιμένεις απλά να ανοίξει η μπάρα για να περάσεις. Η δεύτερη και τρίτη είναι στην ουσία δύο συνεχόμενα παραθυράκια του ίδιου "κτιρίου". Στη 2η επιδεικνύεις ταυτότητα/διαβατήριο και κάνουν τυπικό έλεγχο αποσκευών. Στην περίπτωση εισόδου με ταυτότητα σφραγίζουν ένα χαρτάκι το οποίο πρέπει να το κρατήσεις και να το δείξεις στην επιστροφή σου κατά την έξοδο από την Τουρκία. Στην 3η ξαναδείχνεις ταυτότητα/διαβατήριο, καθώς επίσης την άδεια κυκλοφορίας και την πράσινη κάρτα (η οποία πλέον εκτυπώνεται σε λευκό χαρτί).
Συνολικά στα σύνορα (απογευματόβραδο) φάγαμε περίπου μισή ώρα (συμπεριλαμβανομένης ολιγόλεπτης στάσης στα "duty free").
To σύστημα διοδίων στην Τουρκία είναι πολύ σύνθετο και μή φιλικό προς τους ξένους. Για να περάσει κανείς από διόδια, απαιτείται ένα sticker ή κάρτα HGS, τα οποία μπορεί να τα προμηθευτεί από τα PTT (κάτι σαν τα δικά μας ΕΛΤΑ, με αυξημένες όμως δραστηριότητες/αρμοδιότητες). Παλαιότερα μπορούσες να προμηθευτείς και από επιλεγμένα πρατήρια καυσίμων, πλέον δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή η δυνατότητα. Συνήθως σου δίνουν sticker και όχι κάρτα (κόστους 15 λιρών τον 12.2021 πλέον του ποσού με το οποίο το "φορτώνεις"), το οποίο κολλάς στο τζάμι και όταν περνάς από τα διόδια (τα οποία είναι χωρίς μπάρες και δε χρειάζεται να μειώσεις ταχύτητα) αφαιρείται το ποσό αυτόματα. Περνάς από 1 σταθμό διοδίων για τη μετάβαση στην Πόλη, ενώ δε μπορεί κάποιος να πληρώσει επί τόπου με μετρητά ή κάρτα. Δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση η δυνατότητα ελέγχου του υπολοίπου του HGS, καθώς για να εγγραφεί ηλεκτρονικά κανείς είναι απαραίτητος Τουρκικός αριθμός ταυτότητας κλπ. Μπορεί όμως η φόρτιση να γίνει ηλεκτρονικά. Για την έκδοση του HGS χρειάζεται η συμπλήρωση εντός εντύπου, η επίδειξη διαβατηρίου (με ταυτότητα δημιούργησαν θέμα), η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και η πληρωμή του ποσού με μετρητά. PTT είχα διαβάσει ότι υπάρχει στα Ipsala, εντός του τελωνειακού σταθμού και σε γκισέ σε παράδρομο πριν τα διόδια, αλλά καθώς θεωρείται δημόσια υπηρεσία το ωράριό τους είναι περιορισμένο. Η ώρα που πέρασα δεν ήταν κατάλληλη, οπότε την κάρτα την έβγαλα στην Κωνσταντινούπολη.
Συνεπώς, καθώς δεν είχα την κάρτα διοδίων, κατά τη μετάβαση εφήρμοσα το Plan B, που ήταν η αποφυγή του αυτοκινητόδρομου με διόδια. Φτάνοντας στη Silivri, κάπου στα 2/3 της διαδρομής, στρίβεις δεξιά και πηγαίνεις από τον παραλιακό δρόμο. Ο επιπλέον χρόνος είναι μισή με μία ώρα περίπου.
Από τα σύνορα έως την Κωνσταντινούπολη χωρίς ιδιαίτερη κίνηση (με πολλά ερωτηματικά το τελευταίο) είναι 2.30 με 3 ώρες από τον κύριο δρόμο και κοντά στις 3.30 από τον παραλιακό. Καλό είναι να προσπαθήσει να φτάσει κανείς στην Πόλη βραδινή ώρα (μετά τις 9 το βράδυ και πριν τις 7 το πρωί), σε διαφορετική περίπτωση άνετα μπορεί να κάνει 1-2 ώρες παραπάνω (και εννοώ να φτάσει στην Taksim ή στο Sultanahmet, όχι στα δυτικά προάστια). Το όριο ταχύτητας σε μεγάλο κομμάτι του δρόμου στα 120 χλμ/ώρα, σε αρκετά σημεία κοντά σε κατοικημένες περιοχές/διασταυρώσεις πέφτει στα 70 ή 50. Υπάρχουν σε ορισμένα σημεία fake περιπολικά (από χαρτόνι?) με σειρήνες πάνω τους για να κόβουν ταχύτητα οι οδηγοί.
Κατά την επιστροφή τυπικός έλεγχος ταυτότητας/διαβατηρίου στην Τουρκική πλευρά και αντίστοιχος έλεγχος στην Ελληνική.
Η συνολική απόσταση είναι περίπου 600 χλμ. ανά διαδρομή. Το κόστος των καυσίμων δεν το γράφω, καθώς οι τιμές αυτών και η ισοτιμία της λίρας είναι ρευστές. Τον 12.2021 το κόστος του diesel στην Τουρκία ήταν περίπου 11.50 λίρες ανά λίτρο (πιο φθηνό σε σχέση με την Ελλάδα) και δεν υπάρχουν τρελές διαφορές μεταξύ των πρατηρίων. Τα διόδια, όπως προανέφερα, είναι με επιστροφή περίπου 20 ευρώ συν το κόστος των Τουρκικών (15 λίρες το Sticker πλέον το αντίτιμο της διέλευσης το οποίο δε γνωρίζω, αλλά είναι μικρό σε κάθε περίπτωση).
Εν κατακλείδι είναι μια διαδρομή όχι ιδιαίτερα κουραστική, ειδικά αν υπάρχουν 2+οδηγοί και πιο οικονομική από λεωφορεία/αεροπλάνα (μιλώντας πάντα από Βόρεια Ελλάδα). Τεχνιέντως άφησα εκτός λεπτομέρειες σχετικές με περιορισμούς covid.
Πηγαίνοντας βασικά δε μας ζητήθηκε τίποτα σχετικά με covid, τυπικά χρειάζεται το HES και πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή τεστ.Καλησπέρα. Επειδή σχεδιάζουμε με τον σύζυγο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες εβδομάδες, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι χαρτιά σας ζητήθηκαν κατά την είσοδο σας στην Τουρκία σχετικά με τον covid και τι κατά την επιστροφή σας στα ελληνικά σύνορα??
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!!Πηγαίνοντας βασικά δε μας ζητήθηκε τίποτα σχετικά με covid, τυπικά χρειάζεται το HES και πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης ή τεστ.
Στην επιστροφή το ελληνικό plf και υποχρεωτικά τεστ
Δες και το θέμα εδώ :
Τουρκία - Ταξίδι Τουρκία και περιορισμοί covid
Προφανώς αυτό θα ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους κι όχι για τουρίστεςΜόνον με συμπτώματα κοβιντ θα γίνοναι τα PCR στην Τουρκία.
Τουρκία: Τεστ PCR μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα Covid-19 - ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr
Προφανώς..Απλά δείχνει μια τάση για την εξέλιξη της όμικρον και την αντιμετώπιση της.Προφανώς αυτό θα ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους κι όχι για τουρίστες