• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιο - Αύγουστο 2020 !

Σώστε το νερό από την ιδιωτικοποίηση!

North66

Member
Μηνύματα
4.362
Likes
5.219
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Πχ θα πάρουν πόδι τα κομματόσκυλα απ' τις τοπικές εταιρείες ύδρευσης που αντί να δουλεύουν το ωράριό τους στην εταιρεία, την κάνουν κοπάνα και δουλεύουν έξω ως ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί). Φυσικά ο μισθός πέφτει κανονικά στο τέλος του μήνα.

Πχ για να υπάρχει κάποιος χριστιανός να απαντήσει σε ένα τηλέφωνο για να ενημερώσει το κοινό γιατί η Πάτρα πριν μερικές μέρες δεν είχε νερό απ' το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ή αν βαριόταν να απαντήσει να σηκώσει μια ανακοίνωση στο site της εταιρείας.

Πρακτικά πράγματα δηλαδή.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.980
Likes
15.751
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Πονάει χέρι, κόβει χέρι δηλαδή. .
 

North66

Member
Μηνύματα
4.362
Likes
5.219
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία
Όχι... αναδιαρθρώνεις κάτι μολυσμένο και το εξυγιαίνεις.
 

fenia42

Member
Μηνύματα
3.980
Likes
15.751
Επόμενο Ταξίδι
Азербайджан
Ταξίδι-Όνειρο
Γροιλανδία,Σβάλμπαρντ
Όχι... αναδιαρθρώνεις κάτι μολυσμένο και το εξυγιαίνεις.
Και γιατί η αναδιάρθρωση να συνεπάγεται με την ιδιωτικοποίηση;
Πώς ακριβώς θα ξέρεις ποια ειναι τα "κομματόσκυλα" που μόλυναν την εκάστοτε εταιρία νερού;
Οπως σου τα είπα στο προηγούμενο ποστ είναι.
Αν το σύστημα χρήζει αναδιάρθρωσης μπορεί να γίνει και χωρίς ιδιωτικοποίηση.
 

jimp

Member
Μηνύματα
5.124
Likes
6.656
Πχ θα πάρουν πόδι τα κομματόσκυλα απ' τις τοπικές εταιρείες ύδρευσης που αντί να δουλεύουν το ωράριό τους στην εταιρεία, την κάνουν κοπάνα και δουλεύουν έξω ως ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί). Φυσικά ο μισθός πέφτει κανονικά στο τέλος του μήνα.

Πχ για να υπάρχει κάποιος χριστιανός να απαντήσει σε ένα τηλέφωνο για να ενημερώσει το κοινό γιατί η Πάτρα πριν μερικές μέρες δεν είχε νερό απ' το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ή αν βαριόταν να απαντήσει να σηκώσει μια ανακοίνωση στο site της εταιρείας.

Πρακτικά πράγματα δηλαδή.
Και ποιος θα κρινει ποια ειναι τα κομματοσκυλα?Αυτοι που εχουν διοριστει απο τα κομματοσκυλα?
Μηπως ομως αν το παρουν οι ιδιωτικες δεν θα μπορουν να βαλουν το κομματοσκυλο ή να κρατησουν αυτον που τους κανει τη χαρη να δουλευει μεχρι αργα και παραπανο απο το ωραριο του χωρις υπερωριες?Ή μηπως αυτα δεν γινονται στις αγιες ιδιωτικες εταιρειες?

Περισσοτερο πρακτικο επισης μου μοαιζει το γεγονος να βαλει η ιδιωτικη εταιρεια αυτοματο συστηματα εξυπηρετησης,ξερεις αυτα που λες τη λεξη τη σωστη και αν πεις οποιαδηποτε αλλη σε ξαναγυρναει απο την αρχη και που οι ηλικιωμενοι και οχι μονο δεν μπορουν να βγαλουν ακρη,και το τηλεφωνικο τους κεντρο να μην λειτουργει σαββατοκυριακα κτλ κτλ κτλ.

Το θεμα για εμενα ειναι γιατι το κρατος δεν εχει τη βουληση ωστε να λειτουργησουν αυτες η εταιρειες,που ειναι κερδοφορες σωστα και αν ειναι σωστο να ιδιωτικοποιεις τα κοινωνικα αγαθα.
π.χ σε μια περιοδο πολεμου ή καποιας κρισεως ποιος μου λεει εμενα οτι δεν θα πληρωθει αδρα απο τους αντιπαλους ωστε να δωσει τα σημεια που πρεπει να καταστραφουν ή δεν θα σταματησει η ιδια η εταιρεια την παροχη με μια απλη δικαιολογια?

Πραγματα πρακτικα δηλαδη.
 

Otokodate

Member
Μηνύματα
90
Likes
89
Δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν πολλές, και πάντα πριν πουληθεί κάτι το απαξιώνουν λιγουλάκι - βγάζουν καννα σκανδαλάκι στην φόρα που είχαν στο συρτάρι κλπ και πείθουν ένα κομμάτι του λαού πως πρέπει να "εξυγιανθεί".


Εγώ σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις που δυστυχώς λόγο οικονομικής στενότητας της χώρας δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή δεν έχω τόσο πρόβλημα με την εύρεση στρατηγικού επενδυτή ή και την ιδιωτικοποιήση. Βέβαια σχεδόν τα πάντα όταν αλλάζει ο κεντρικός σκοπός τους και γίνεται το κέρδος/χρήμα γίνονται χειρότερα. Αυτό συμβαίνει απ'την μουσική και τις ταινίες μέχρι φυσικά τις επιχειρήσεις παροχής νερού. Είναι άλλο να έχεις σαν κύριο στόχο να εξυπηρετήσεις τον πολίτη και άλλο να έχεις σαν κύριο στόχο να μεγιστοποιήσεις το κέρδος σου. Όσο και αν υπάρχουν διαστρεβλώσεις πάνω στην εξυπηρέτηση του πολίτη για διάφορους λόγους (π.χ. -όπως είπαν παραπάνω- τα κομματόσκυλα) δεν βλέπω πως μπορεί να συγκριθεί με την αλλαγή του στόχου σε μεγιστοποίηση του κέρδους, και με τα ρίσκα που λογικά θα επακολουθήσουν για τον πολίτη.

Εγώ ξέρω με κομματόσκυλα πως τώρα το νεράκι μας και οι τιμές αυτού είναι μια χαρά, μετά όμως πως θα είναι;; Ξέρεις εσύ νεοφιλελεύθερε;; Βάζεις το χέρι σου στην φωτιά λέγοντας πως θα είναι καλύτερο;; lol.
 

taver

Member
Μηνύματα
12.612
Likes
29.891
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Πραγματικά θα ήθελα να ακούσω ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού (για τον αέρα δε το συζητάμε, είμαι κι εγώ υπέρ). Δηλαδή, τι? Θα έχουμε καλύτερης ποιότητας νερό έτσι και το διαχειρίζεται ιδιώτης? Ή θα κυλάει το σκατό ποιο "efficiently" στις αποχετεύσεις?

Ελπίζω να μην είμαι προσβλητικός εάν πω ότι δεν είναι όλα τα πράγματα προς βορά των ιδιωτών και των κερδοσκόπων (με τη καλή έννοια, δεν είμαι εναντίον του κέρδους γενικά). Αλλά το νερό? Εκτός αν μιλάμε με όρους ιδεοληψίας, οπότε πάσο...ως γνωστόν, είμαι υπέρ των βίτσιων του καθενός, μη τα στερήσουμε και αυτά...(αν είναι των βιτσίων διορθώστε με)
Υπάρχουν ένα σωρό αγαθά, που ενώ είναι κοινωνική υποχρέωση να παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο, αυτό γίνεται με τη μεσολάβηση ιδιωτών. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, π.χ. στα τρόφιμα, στις μεταφορές, κλπ.

Ο Ρόλος του κράτους, οφείλει να είναι τέτοιος, που να διασφαλίζει τους μηχανισμούς προστασίας της ποιότητας των υδάτων (με τρόπους ανάλογους με αυτούς που διασφαλίζει π.χ. το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών ή την παροχή υπηρεσιών στις άγονες γραμμές). Όπως σε όλους τους τομείς, η ανάπτυξη του ανταγωνισμού αποβαίνει τελικά σε όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Η εξόρυξη/παραγωγή, μεταφορά και διανομή των αγαθών στις αστικές περιοχές, είναι οικονομικοί κλάδοι που συμβάλλουν στο ΑΕΠ, και δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν στο κράτος, ούτε κερδίζει το τελευταίο κάτι έχοντας τις κερδοσκοπικές εταιρίες που τα εκτελούν στην ιδιοκτησία του. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας του κανονιστικού πλαισίου, οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να ασκούνται εξίσου καλά από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Και συμβαίνει και στην πράξη ήδη, ακόμα και στις πιο "δημόσιες" χώρες όσον αφορά το νερό: Δήμοι κλπ συχνότατα αγοράζουν νερό από ιδιωτικές γεωτρήσεις.

Η ειδική περίπτωση της διανομής του νερού, όμως, έχει 2 ειδικά θέματα. Πρώτον, έχει συνδεθεί και με μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις. Και δεύτερον, το δίκτυο διανομής αποτελεί natural monopoly (με την οικονομική έννοια). Και για τα 2 αυτά ειδικά χαρακτηριστικά υπάρχουν λύσεις. Προυπόθεση, για να μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος της κοινωνίας μια πρόταση ιδιωτικοποίησης της διανομής νερού, είναι η λύση να αντιμετωπίζει και τα 2 αυτά ειδικά θέματα.

Τα 2 παραπάνω, κατ' αρχήν δεν επηρρεάζουν την παραγωγή, μεταφορά στην πόλη, διύλιση, χλωρίωση κλπ. Ο όποιος (κρατικός ή ιδιωτικός) φορέας διανομής μπορεί να αγοράζει χονδικά ποσότητες νερού από μονάδες παραγωγής, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με κριτίρια όπως τα ποιοτικά στάνταρντ και η συμφερότερη τιμή, ενεργόντας προς όφελος του Καταναλωτή κι όχι της "παχιάς" δημόσιας διοίκησης. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος π.χ. οι εγκαταστάσεις του Μόρνου να διαχειρίζονται από το δημόσιο κι όχι από μια Α.Ε., κατά τον ίδιο τρόπο που δεν υπάρχει κανένας λόγος τα εργοστάσια της ΔΕΗ να ανήκουν στο δημόσιο, τα καράβια της ακτοπλοΐας να ανήκουν στο υπουργείο ναυτιλίας κλπ.

Ειδικά όσον αφορά στη διανομή, η θεωρία περί φυσικών μονοπωλίων, είναι ολόκληρος κλάδος με σειρά μαθημάτων στα οικονομικά πανεπιστήμια/μεταπτυχιακά. Δε μπορεί να αναλυθεί εδώ, πάντως στην ιστορία του δυτικού κόσμου έχουν δοκιμαστεί διάφορα μοντέλα διάρθρωσης (αδειοδότηση, διαχωρισμός τιμολόγησης & λειτουργίας, διαγωνιστική εκχώρηση κατά τμήματα, ακόμα και εγκατάσταση εναλλακτικών δικτύων κλπ).

Όσον αφορά στο νερό, αυτή τη στιγμή η χώρα είναι σε 2 ταχύτητες. Στην Αθήνα, λειτουργεί μονοπωλιακά η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., μια εταιρία του δημοσίου που παράγει συνεχώς μεγάλα ελλείμματα (που είτε τα εμφανίζει, είτε τα κρύβει μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, δείτε παρακάτω). Το νερό, δηλαδή, το πληρώνει κατά ένα μέρος αυτός που το καταναλώνει, και κατά ένα άλλο μέρος ο φορολογούμενος, δια της χρηματοδότησης της Α.Ε. αυτής από το δημόσιο. Στις υπόλοιπες πόλεις, αντίθετα, τη διανομή (και την παραγωγή, και....) αναλαμβάνουν οι δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση τέτοιου είδους σε κεφάλαια φορολογουμένων.

Το μοντέλο που έχουμε στην Ελληνική επαρχία, όπου τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης έχουν οι δήμοι και μέσω αυτών οι δημοτικές επιχειρήσεις, είναι μάλλον το καλύτερο από τα 2, καθώς επιτρέπει στους δήμους να επιδιώκουν την πιο συμφέρουσα λύση για τους κατοίκους τους. Απομένει μόνο η διακοπή του ομφάλιου λώρου των δημοσίων οικονομικών με τις τρύπιες τσέπες ορισμένων δήμων, ώστε να υπάρχει το κίνητρο σε όλους τους δήμους για εξοικονόμηση, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Το σίγουρο είναι ότι είναι ανεπίτρεπτο μια ανώνυμη εταιρία να διαθέτει δια νόμου την αποκλειστικότητα εκμετάλλευσης των δικτύων ύδρευσης. Αυτό, θα έπρεπε να απαγορεύεται δια νόμου, ωστόσο στην Ελλάδα της Ρεμούλας το έχουμε ήδη κάνει. Δηλαδή έχουμε μια (ή περισσότερες) ανώνυμες εταιρίες του κράτους στον τομέα αυτό. Ο ορισμός της Ανώνυμης εταιρίας, στηρίζεται στην επιδίωξη του κέρδους, από την πλευρά της. Και γι αυτό, οι νομικοί/οικονομικοί περιορισμοί στη λειτουργία της είναι πιο χαλαροί - μια Α.Ε. δεν υποχρεούται, π.χ. να κάνει δημόσιους διαγωνισμούς για κάθε της προμήθεια - ο νομοθέτης θεωρεί ότι οι λειτουργούντες της εταιρία προασπίζονται τα συμφέροντά της. Στην Ελλάδα, έχουμε μετατρέψει τους οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας σε ΑΕ, χωρίς να χτίσουμε το απαραίτητο κρατικό ελεγκτικό σύστημα & τον υγιή ανταγωνισμό, τους μετοχοποιήσαμε κιόλας (ήδη η ΕΥΔΑΠ ανήκει κατά πλειοψηφία σε ιδιώτες!), και αφού τόσα χρόνια λειτουργήσαμε το μονοπώλιο με αδιαφανή οικονομικά, ερχόμαστε εκ των υστέρων να θεσπίσουμε το θεσμικό πλαίσιο....
 

tripakias

Member
Μηνύματα
8.101
Likes
12.449
Επόμενο Ταξίδι
Λατινική Αμερική
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Το δικτυο νερου στο Παρισι σημερα (στην πραγματικοτητα προκειται για 2 δικτυα νερου, ενα για το ποσιμο νερο και ενα γι αυτο που πλενονται οι δρομοι και ποτιζονται τα φυτα) ανηκει στην Eau de Paris, δημοσια εταιρια που ελεγχεται απο το Δημο του Παρισιου. Η γαλλικη κυβερνηση δεν εχει κανενα δικαιωμα να επεμβαινει.

Το 1985 ο Ζακ Σιρακ τοτε Δημαρχος του Παρισιου αποφασισε να δωσει το νερο σε 3 ιδιωτικες εταιριες (καθε μια πηρε ενα τομεα της πολης) υπογραφοντας 25ετες συμβολαιο. Επειτα απο δεκαετιες των δεξιων στο Δημο, διαφοροι αριστεροι, οικολογοι και κομμουνιστες αποφασισαν να ενωσουν τις δυναμεις και ετσι καταφεραν να κερδισουν τις εκλογες του 2001. Το 2008 ο αριστερος Δημαρχος Bertrand Delanoe ξανακερδισε θριαμβευτικα τις εκλογες με βασικο του συνθημα να ξαναπερασει το νερο πισω στα χερια του δημου.

Μετα την επανεκλογη του οι 3 ιδιωτικες εταιριες που διαχειριζονταν το νερο αρχισαν να προσφερουν ανταλλαγματα και καλυτερες υπηρεσιες με σκοπο την ανανεωση του συμβολαιου τους. Η πιεση ηταν τετοια που ο κοσμος πιστεψε πως ολη αυτη η προεκλογικη εκστρατεια ειχε γινει για ψηφοθηρικους λογους και ο Δημαρχος δεν θα κρατουσε την υποσχεση του.

Την 1η Ιανουαριου του 2010 ομως, μετα το περας της 25ετιας, το νερο περασε στα χερια του Δημου και της Eau de Paris. Η δημοσια πλεον εταιρια ελεγχεται και απο το παρατηρητηριο για το νερο του δημου, που αποτελειται απο δημοτες που ελεγχουν τα εργα, τα οικονομικα αλλα κανουν και προτασεις για τη βελτιωση του νερου.

Σημερα το νερο στο Παρισι στοιχιζει 1 ευρω το κυβικο μετρο (συμπεριλαμβανομενων φορων και τελων). Η τιμη αυτη ειναι χαμηλοτερη απο αυτη που χρεωναν οι 3 ιδιωτικες εταιριες, αρκετα χαμηλοτερη απο το εθνικο μεσο ορο και πολυ χαμηλοτερη απο αυτη της Voelia (ιδιωτικη εταιρια, μητρικη μιας εκ των πρωην 3 ιδιωτικων του Παρισιου) σε αλλους δημους της ευρυτερης περιοχης του Παρισιου. Ο Δημος εχει δεσμευτει πως μεχρι τη ληξη της θητειας του θα παραμεινει αυτη η τιμη.

Περα απο τη μειωση του τιμολογιου εχει βελτιωθει σημαντικα το δικτυο και η ποιοτητα του νερου απο τη στιγμη που ανελαβε η Eau de Paris. Τα ετησια καθαρα κερδη ανερχονται στα 35 εκατομμυρια ευρω (τοσα υπολογιζονταν πως ηταν και το καθαρο κερδος των 3 ιδιωτικων) και ολα μα ολα τα χρηματα πηγαινουν για τη βελτιωση του νερου και στο ταμειο της επιχειρησεις. Ακομα και σημερα ο Δημος δεν εχει σταματησει να δεχεται καταγγελιες και να αποζημιωνει μεγαλες ομαδες πολιτων που διαμαρτυρονται για παρανομες και λανθασμενες υπερχρεωσεις απο τις προηγουμενες ιδιωτικες εταιριες.
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.472
Πχ για να υπάρχει κάποιος χριστιανός να απαντήσει σε ένα τηλέφωνο για να ενημερώσει το κοινό γιατί η Πάτρα πριν μερικές μέρες δεν είχε νερό απ' το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ή αν βαριόταν να απαντήσει να σηκώσει μια ανακοίνωση στο site της εταιρείας.

Πρακτικά πράγματα δηλαδή.
Επειδή δε σου σηκώσαν το τηλέφωνο πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί δηλ. το νερό....μάστα....neeeeext
 

GTS

Member
Μηνύματα
7.061
Likes
20.472
Κώστα, η φλύαρη (επέτρεψέ μου) έκθεση ιδεών σου, δεν απαντά στο ερώτημα γιατί πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί π.χ. η ΕΥΔΑΠ. Το νερό, όπως και η αποχέτευση, αποτελούν φυσικά μονοπώλια όπως είπες (ξέρεις και εσύ και εγώ από αυτά). Τώρα, αν η ΕΥΔΑΠ και η κάθε ΕΥΔΑΠ μου προσφέρει φτηνό νερό και καλής ποιότητας υπηρεσίες, δε με ενδιαφέρει καθόλου να την πουλήσουμε σε κάποιο ιδιώτη, ο οποίος και αμφίβολο είναι αν κρατήσει τις τιμές χαμηλά και αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες θα μας προσφέρει (θα κάνει επαρκή συντήρηση ή θα κοστίζει σε βάρος πιθανώς της υγείας μας?). Εγώ είμαι ευχαριστημένος από την ΕΥΔΑΠ, κέρδη έχει (ποιος σου είπε για ελλειματική ΕΥΔΑΠ???), τώρα μάλιστα θα μειώσει και τις τιμές όπως ανακοινώθηκε, δε χρειάζομαι ιδεοληψίες, φτηνό και καλό νερό και αποχέτευση θέλω και τα έχω.
Και αφού αποτελεί και φυσικό μονοπώλιο, ανταγωνισμός δεν υφίσταται εκ των πραγμάτων, οπότε ούτε για νέες θέσεις εργασίας μιλάμε, ούτε για επιπλέον κύκλο εργασιών στην οικονομία κτλ. Αντιθέτως, ένας ιδιώτης, δε θα κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις (για ποιο λόγο να το κάνει?) και πιθανώς και συντήρηση να μην κάνει όπως προείπα.

Δεν είναι όλα τα αγαθά προς βορά των ιδιωτών, καταλάβετέ το....ας υπάρχει ανταγωνισμός στα μακαρόνια, στις σερβιέτες και στις οδοντόκρεμες....το νερό το έχουμε καταρχήν δωρεάν (αφού βρέχει) και το απολαμβάνουμε σε πολύ χαμηλή τιμή και σε πολύ καλή ποιότητα....θα θελα βέβαια να δω και συγκριτικά τιμολογιακά στοιχεία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά νομίζω ότι έτσι είναι. Δέκα ευρώ για νερό και αποχέτευση το μήνα είναι ψίχουλα...
 

vagantos

Member
Μηνύματα
2.030
Likes
1.618
Επόμενο Ταξίδι
Θιβέτ, K.Aμερική ή Αφρική
Ταξίδι-Όνειρο
στου Ν.Καββαδία τα μέρη

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.651
Μηνύματα
906.161
Μέλη
39.400
Νεότερο μέλος
geotheoh

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom