interted
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ράφτινγκ στον Ουρουμπάμπα
Πολύ ωραίες αυτές οι ιστορίες και οι λεπτομέρειες από τα παλιά ημερολόγια.
Μπράβο! Κι εμένα του 75 ήταν. Περιμένω!Να τελειώσω το φαγητό και θα γράψω μια μικρή ιστοριούλα του 75.
Πολύ ωραία η ιστορία. Εκείνη την εποχή γινόταν παντού βόλτες με τα ποδήλατα.Καλοκαίρι '75 Μια δυο μέρες μετά το κλείσιμο των σχολείων ,η τσακαλοπαρέα μαζεμένη
στην αλάνα με τα ποδήλατα ξεκινάει να πάει σε άλλες γειτονιές.
Όταν λέμε αλάνα , είμασταν στην περιοχή της Δελφών (τότε δεν έχει ανοίξει ο δρόμος ακόμα)
με Σακελαρίδη , στο 3 δημοτικό σχολείο.
Πάμε Χαριλάου ,ανεβαίνουμε μέχρι την Πυλαία και επιστροφή μέσω Ν. Ελβετίας για να κατέβουμε την κατηφόρα της αργότερα φτιαγμένης λεωφόρου Καραμανλή.
Στο πάρκο την Ν.Ελβετίας παίρνουμε την μεγάλη απόφαση ότι πρέπει να πάμε μια μεγάλη εκδρομή με τα ποδήλατα. Φτάνει ποια τα γύρω-γύρω.
Που όμως; Άλλος έλεγε στο Σταυρό, άλλος όχι να πάμε Ασπροβάλτα. Εγώ έριξα την ιδέα πάμε
Κατερίνη. Μα δεν έχει θάλασσα η Κατερίνη. Πως δεν έχει ,η παραλία Κατερίνης τι είναι;
Και τι έχει εκεί; Ξέρω γω; Έχω να πάω από 5-6 χρονών. Άστο άκυρο. Πάμε Μηχανιώνα.
Ρε συ, μετά την Αγία Τριάδα έχει ανηφόρα, θα μας βγεί η ψυχή . Οκ τότε πάμε ή στην Περαία ή
Στην Αγία Τριάδα. Φύγαμε.
Μετά από 2 ημέρες αν και είχαμε πει αναχώρηση στις 7, ξεκινήσαμε 5 νοματαίοι μετά τις 8 με τα ποδήλατα.
Πρώτη στάση λίγο μετά τον Φοίνικα ,κοντά στο Βιαμύλ. Είχαμε κορακιάσει για νερό, γιατί
κανείς δεν είχε προβλέψει να πάρει. Οργάνωση μηδέν. Ο ένας της παρέας αποφασίζει να
εγκαταλείψει και να επιστρέψει. Ήξερα ότι λίγο πιο κάτω υπήρχε βενζινάδικο και θα πίναμε
νερό. Του το είπα , αλλά δεν κατάφερα να τον πείσω. Συνεχίσαμε οι 4. Η ζέστη ανέβαινε
και το ηθικό έπεφτε. Τα ποδήλατα ήταν του 1821 ,Βαριά κι ασήκωτα. Επιτέλους Περαία.
Είχα περάσει πολλές φορές από εκεί και ήξερα ότι στην πρώτη πολυκατοικία είχε βρύση και τρέξαμε για νερό. Είπιαμε τόσο νερό, λες και θα τελείωνε. Ο ένας της παρέας σχολιάζει.
Ρε σεις πολύ μεγάλη αυτή η πολυκατοικία.
Ναι ρε κάνει ένα μεγάλο Γ και έχουν όλα τα μπαλκόνια θέα στην θάλασσα.
Ποιος ξέρει τι φτωχαδάκια μένουν εδώ. (Κισμέτ 1 θα εξηγήσω στο τέλος). Βουρ για μπάνιο στην θάλασσα. Ομπρέλα για να κάτσουμε από κάτω δεν υπήρχε, αντηλιακό ούτε για πλάκα.
Η πλάτη και τα χέρια άρχιζαν να κοκκινίζουν επικίνδυνα. Παιδιά πείνασα, πρέπει να φάμε.
Έχω δυο μεγάλα σάντουιτς με τυρί.Αν θυμάμαι καλά μόνο ένας είχε ένα σάντουιτς γιατί
πήραμε την απόφαση να φύγουμε προς τους Ν, Επιβάτες που μιας φίλης μου οι γονείς
είχαν μια ψαροταβέρνα. Αν είμασταν τυχεροί και ήταν εκεί ,όλο και θα μας έδινε κάτι να φάμε.
Προτού ξεκινήσουμε ,στάση στο σπίτι για νερό και μόλις πήγαμε να φύγουμε μια άσπρη
μερσεντές μπήκε στην αυλή. (κισμέτ2 )
Δεν σας τα είπα. “φτωχαδάκια “ μένουν εδώ. Σιγά ρε δεν το βλέπεις που έχει Γερμανικές
πινακίδες. Εκεί τα αυτοκίνητα είναι φτηνά , όχι όπως εδώ.
Σαν να κερδίσαμε το λαχείο .Η φίλη μου ήταν εκεί και πλακωθήκαμε στις πατάτες τηγανιτές.
Που θα πάμε το βράδυ; Που θα κοιμηθούμε; Χωρίς πλάνο, χωρίς τίποτα.
Αραχτοί κάτω από κάτι δεντράκια ,δίπλα από κάτι βάρκες την πέσαμε για ένα απογευματινό
υπνάκο. Θα πρέπει το ροχαλιτό μας να ακουγόταν μέχρι την Θεσσαλονίκη ,γιατί όταν
ξυπνήσαμε μετά από κανένα δίωρο, δεν υπήρχε κανένας γύρω μας. Βουτιά στην θάλασσα
και βουρ για την πλαζ Αγίας Τριάδος . Επιτέλους φτάσαμε στο τέλος.
Ρίχνω την πρόταση. Μια και ήρθαμε μέχρι εδώ δεν πάμε πάνω στο βουνό ,πάνω από την βίλα
Κίζα.(κισμέτ 3) έχουμε ένα οικοπεδάκι με ένα τροχόσπιτο ,δεν πάμε να αράξουμε εκεί για το
βράδυ. Όρμηξαν να με φάνε. Δεν πάμε πουθενά. Εδώ στο μίνι γκόλφ για καφέ ,το βράδυ
στην ντισκο δίπλα και ύπνο στην αμμουδιά . Τα είπαμε. Είχανε πάρει το μάτι τους κάτι κορίτσια
και τους έπεφταν τα σάλια. Χορέψαμε ,κουνηθήκαμε και κατά τις 3-4 για ύπνο στην αμμουδιά.
Όμορφα κορίτσια αλλά τζίφος η υπόθεση. Από Γιουγκοσλαβία χωρίς να ξέρουν καμία
ξένη λέξη έκανε την επικοινωνία δύσκολη. Και μόνο με νοήματα. Λέγαμε τα δικά μας, έλεγαν τα δικά τους στην γλώσσα τους, δεν καταλαβαίναμε τίποτα και συνέχεια γελούσαμε.
Αν πιστεύει κανείς ότι κοιμηθήκαμε καθόλου στην άμμο πλανάτε πλάνη οικτρά.
Όλο το ζωικό βασίλειο είχε βγει βόλτα. Τα χαράματα με την τσίμπλα στο μάτι πήραμε τα ποδήλατα να πάμε στο τροχόσπιτο. Θα πρέπει να είχε πάει απόγευμα όταν ξυπνήσαμε και η πείνα μας θέρισε.
Τι έχει για φαγητό; Τίποτα. Όχι ,βρήκα ένα πακέτο μακαρόνια. Ποιος ξέρει να μαγειρεύει; Κανείς.
Σιγά την δύσκολη δουλειά .Βάζεις νερό και βράζει , τα βάζεις και είναι εντάξει.
Το πιο άθλιο μαγείρεμα που έκανα ποτέ μου, μακαρόνια λάσπη, χωρίς βούτυρο ή έστω λίγο λάδι,
ήταν για μας η νοστιμότερη μακαρονάδα. Εξαφανίστηκε αμέσως.
Στους ίδιους ρυθμούς κύλησαν και οι δύο επόμενες ημέρες, μπάνιο ,μίνι γκόλφ και ντίσκο,
αλλά επειδή τα λεφτά ήταν λίγα στην ντίσκο από έξω ,ακούγαμε την μουσική.
Την τέταρτη ημέρα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής ,έχοντας πλέον προβλέψει να έχουμε
νερό μαζί μας.
Επεξηγήσεις Κισμέτ.
Όταν μετά από λίγους μήνες γνώρισα μια κοπελιά (την μετέπειτα σύζυγο ) λίγο καιρό μετά
αποφασίζουμε να πάμε μια ημερήσια εκδρομή.
Που πάμε ; Πάμε Περαία ,θα κάνουμε βόλτα στην παραλία, θα τσιμπίσουμε ότι βρούμε
και μετά πάμε στο σπίτι μου, ξέρεις οι γονείς μου έχουν σπίτι και μπορούμε να αράξουμε εκεί.
Το πιάσαμε το υπονοούμενο, φύγαμε. Αυτήν την φορά με λεωφορείο του Κτελ. Όταν φτάσαμε
Περαία μου λέει δεν πάμε σπίτι να αφήσουμε τα πράγματα και μετά περπατάμε.
1) Έ, λοιπόν το σπίτι ήταν εκείνο στο μεγάλο το κτήριο με την θέα. Ντόιγκ!!!!!
Καλά ποιος να το φανταζόταν, είχα έρθει πριν λίγους μήνες από εδώ με κάτι φίλους για νερό,
και μάλιστα μου είχε κάνει εντύπωση μια άσπρη μερσεντές με γερμανικές πινακίδες.
2) Α , του πατέρα μου είναι. Ντόιγκ!!!!!!!!!
Πάμε πάνω να αφήσουμε τα πράγματα, εγώ κατευθείαν στο μπαλκόνι για την θέα.
Δεν ξεκολλούσαν τα μάτια μου από την θάλασσα. Μου λέει ξέρεις δυστυχώς εδώ μπροστά μας
θα χτίσουν και θα μας κόψουν ένα μεγάλο κομμάτι από την θέα ,είναι και το διαμέρισμα μικρό
για εξαμελή οικογένεια που είμαστε ,γι αυτό οι γονείς μου αγόρασαν ένα μεγάλο χωράφι
πριν λίγο καιρό και αυτό θα το πουλήσουμε για να χτίσουμε. Α, ωραία που το πήρατε;
3)πάνω από την Βίλα Κίζα.!! Ντόιγκ!!!!!! Ρε συ ,αυτή μας δουλεύει.
Είναι τελικά κοντά στο πατρικό μου με απίστευτη θέα που δεν πρόκειται να χτιστεί τίποτα
μπροστά του.
Θυμόμουν Νέα Εγνατία, αλλά ίσως κάνω λάθος. Της γειτονιάς και συ;Την κατηφόρα της Καραμανλή (Μεγάλου Αλεξάνδρου τη λέγαμε τότε)
Ελπίζω να νιώθουν κι άλλοι το ίδιο.