Κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες προσαρμόζονται στην πανδημία
Ενισχυμένα μέτρα ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Υγείας, ενώ οι εταιρείες ανακοίνωσαν την παραγωγή εμβολίου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη
Με έμφαση στα μέτρα περιορισμού των συνεπειών της ασθένειας και ελάττωση της διασποράς - καθώς ο μηδενισμός είναι αδύνατος - του ιού της «νέας γρίπης» επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η πανδημία στη χώρα μας. Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτούν η χτεσινή ανίχνευση, μέσα σε λίγες ώρες, τεσσάρων νέων κρουσμάτων που ήρθαν απ' το εξωτερικό και παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. Συνολικά στη χώρα μας έχουν διαπιστωθεί 12 κρούσματα, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να μετακινηθεί απ' την «αποτελεσματική απομόνωση» στα νοσοκομεία στην «κατ' οίκον νοσηλεία», όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.Ενισχυμένα μέτρα ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Υγείας, ενώ οι εταιρείες ανακοίνωσαν την παραγωγή εμβολίου μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη
Στα πλαίσια αυτών των επιλογών εντάσσεται και η υπόδειξη της κυβέρνησης προς τα ξενοδοχεία να ετοιμάσουν ένα δωμάτιο για την απομόνωση πιθανών κρουσμάτων. Η συνολικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης.
Το ένα δεδομένο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι ο ιός, ήπιας μορφής μέχρι στιγμής, μεταδίδεται εύκολα και ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διαστάσεις που θα πάρει στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί. Απ' την άλλη πλευρά έρχονται στο προσκήνιο οι επιλογές των φαρμακευτικών εταιρειών και η δίψα τους να κερδοσκοπήσουν πάνω σ' ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την κήρυξη της πανδημίας, ο Ομιλος της «Sanofi Aventis» ανακοίνωσε ότι ανταποκρινόμενος στην απόφαση του ΠΟΥ δεσμεύεται «να αναπτύξει και να παρέχει εμβόλιο κατά του νέου στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1)».
Τα πρόσθετα μέτρα
Στα πλαίσια της αναβάθμισης του συναγερμού που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, η κυβέρνηση πήρε τα εξής μέτρα:
- Στα νοσοκομεία αναφοράς προστίθενται και τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Λάρισας, Πάτρας, Ρόδου και το «Αττικόν».
- Στα εργαστήρια αναφοράς προστίθεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
- Τα στρατηγικά αποθέματα αντι-ιικών φαρμάκων αυξάνονται, προκειμένου να καλύπτουν πάνω από το 20% του πληθυσμού.
- Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες παραγγελίας του νέου εμβολίου για τη γρίπη Α (Η1Ν1), με στόχο να καλυφθεί το 35% του πληθυσμού.
- Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει στο ΚΕΕΛΠΝΟ Κέντρο Επαφής του κοινού, με τετραψήφιο αριθμό κλήσης.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ, μετά την κήρυξη ήπιας πανδημίας γρίπης, επιβεβαίωσαν ότι οι πιο άσχημα «χτυπημένες» απ' τη νόσο είναι μέχρι στιγμής ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Εύσημα στις κινεζικές αρχές για τα δραστικά μέτρα περιορισμού των κρουσμάτων της «νέας γρίπης» τύπου ΑΗ1Ν1 στη χώρα έδωσαν χτες ανώτατοι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συγκρίνοντας τα τωρινά μέτρα με την αρχική αδράνεια που είχαν δείξει οι σινικές υγειονομικές αρχές στην περίπτωση του SARS (Οξύ Πνευμονικό Αναπνευστικό Σύνδρομο) το 2003.
Παράλληλα, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία «ΝΟΒΑΡΤΙΣ» ανακοίνωσε ότι ετοίμασε την πρώτη ομάδα παραγωγής ενός πειραματικού εμβολίου για τη «γρίπη των χοίρων» (ή «νέα γρίπη») και ότι σύντομα θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές. Η ανακοίνωση «μεταφράστηκε» σε αύξηση κατά 4% των μετοχών της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης...
Ο νεότερος απολογισμός του ΠΟΥ ανέφερε χτες πως τα κρούσματα της «νέας γρίπης» έφθασαν τα 29.700 σε 74 χώρες, προκαλώντας 145 θανάτους. Φυσικά ερωτήματα δημιουργούνται, γιατί ...έχουν «εξαφανιστεί» τα εκατοντάδες θύματα του Μεξικού (όπου εκδηλώθηκε αρχικά η ασθένεια ως «γρίπη των χοίρων»).
Ξ‘ΞΞΞΣΠΞΞ£Ξ?ΞΞ£ : ΞΟ Ξ²Ξ΅ΟΞ½Ξ?ΟΞ΅ΞΉΟ ΞΊΞ±ΞΉ ΟΞ±ΟΞΌΞ±ΞΊΞΏΞ²ΞΉΞΏΞΌΞ·ΟΞ±Ξ½Ξ―Ξ΅Ο ΟΟΞΏΟΞ±ΟΞΌΟΞΆΞΏΞ½ΟΞ±ΞΉ ΟΟΞ·Ξ½ Οανδημία