psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ?
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Σχεδιασμός & προετοιμασία
- Αναχώρηση και άφιξη στη πόλη
- Guten Abend Dresden!
- Το μπαλκόνι της Δρέσδης και οι πρώτες μπύρες
- Υπό βροχή μεταξύ Neustadt & Altstadt
- Και τη νύχτα όμορφη πόλη!
- Δρέσδη μέρα δεύτερη
- Επιστροφή στο ιστορικό κέντρο
- Πόσο θα βρέξεις ακόμα;
- Αυτό ήταν κιόλας; Πάμε γι’ άλλα
- Berlin, να ‘μαι πάλι εδώ!
- Πάμε για πρωινό;
- Στο σπουδαιότερο μνημείο του Βερολίνου
- Εκδρομή ήταν και πάει…
- Επίλογος – συμπεράσματα
Σχεδόν από 'κει που τ' αφήσαμε.
Δρέσδη & ολίγον από Βερολίνο.
Δρέσδη & ολίγον από Βερολίνο.
Αν μου έλεγε κανείς μερικούς μήνες πριν, στις αρχές του 2021 και με όλα όσα ζούσαμε ότι θα έγραφα ταξιδιωτική ιστορία για καινούριο ταξίδι του εξωτερικού, θα τον χαρακτήριζα αν όχι τρελό, μάλλον υπεραισιόδοξο. Είναι μια περίοδος βλέπετε υπό τη σκιά του γνωστού τεράστιου προβλήματος της πανδημίας, οπότε τα όποια πλάνα έως τώρα περιορίζονταν εντός συνόρων κι αυτά υπό προϋποθέσεις.
Είναι όμως και η φοβία που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα ίσως αισθάνεται καθένας μας αναφορικά με τα ταξίδια και το νέο πλαίσιο στο οποίο αυτά υπάγονται. Δε μιλώ μόνο για το πολύ προφανές και σοβαρό, του να συμβεί κάτι και να χρειαστείς περίθαλψη σε ξένη χώρα, αλλά για όλα τα υπόλοιπα μικρά - μικρά ζητήματα που απασχόλησαν το μυαλό μας όλη αυτή τη περίοδο.
Ενδεχόμενες καραντίνες, γραφειοκρατίες, κανονισμοί που αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο απροειδοποίητα, περιορισμοί στο τόπο προορισμού που δε σ’ αφήνουν να χαρείς το ταξίδι, πιστοποιητικά, plf, test, διαβατήρια, πράσινα διαβατήρια και πράσινα άλογα που λένε και στο χωριό μου σε μια παραφορά του «πράσσειν άλογα», εμποδίζουν το σχεδιασμό (και ίσως τη πραγματοποίηση) του ταξιδιού, τουλάχιστον όπως είχαμε συνηθίσει.
Ευτυχώς το καλοκαίρι του 21 ήρθε να ισορροπήσει λίγο τη κατάσταση, δίνοντας μια -προσωρινή έστω- νότα αισιοδοξίας μέσω των εμβολίων, κάνοντας πολλούς από μας να πάρουν μια βαθιά ανάσα, είτε όσον αφορά την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους είτε για την ανησυχία μας στο τι μπορεί να συμβεί.
Μέσα σ’ όλο αυτό το αμφίβολο κλίμα και στο ενδιάμεσο των καλοκαιρινών διακοπών, μπήκε το ενδεχόμενο αυτής της εκδρομής, μιας πολύ σημαδιακής εκδρομής που αποτελεί ορόσημο (μέχρι νεοτέρας) της επιστροφής μου στα ταξίδια του εξωτερικού, εκκινώντας από τους ασφαλέστερους -τουλάχιστον τη περίοδο που διανύουμε- προορισμούς της Ευρώπης, όπως η Γερμανία.
Σχεδόν από κει που τ΄ αφήσαμε λοιπόν και με την ίδια σύνθεση ατόμων, στη Γερμανία, έστω κι αν επί της ουσίας πρόκειται για κάμποσα χιλιόμετρα μακριά. Ήταν ακριβώς ενάμιση χρόνο πριν, 14 Μαρτίου του 2020, μια ημερομηνία - σταθμός στις ζωές μας, όταν επέστρεφα από το Düsseldorf βλέποντας τα σύνορα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και τα ταξιδιωτικά δρώμενα να τίθενται εν αμφιβόλω.
Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί -αν μπορώ να το θέσω έτσι- ο κύκλος, μιας και στα μέσα του Σεπτέμβρη του 21 ταξίδευα με την αδερφή μου και τον γαμπρό μου έχοντας ραντεβού με τον θείο μου - μόνιμο κάτοικο Γερμανίας, σε μια «οικογενειακή υπόθεση» όπως και τη προηγούμενη φορά, με προορισμό μια άλλη Γερμανική πόλη.
Μια πόλη που δε στερείται ούτε ιστορίας αλλά βεβαιότατα ούτε ομορφιάς, μια πόλη μικρή αλλά με πολλά αξιοθέατα, μια πόλη στολίδι με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά που το τέλος του πολέμου τη βρήκε εντελώς κατεστραμμένη σε σημείο που κανείς δε πίστευε ότι μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ήταν. Γνωστή και ως «η Φλωρεντία του Έλβα», η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας, η Δρέσδη.
Μαζί της και μια μικρή δόση από μια μητρόπολη που λάτρεψα από τη πρώτη φορά μου εκεί, καθώς αποτελούσε την αφετηρία και το τέρμα του μικρού αυτού για μένα ταξιδιού, το πάντα θελκτικό Βερολίνο!
Last edited: